Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2017-11-18 14:44

Boråsområdet: 194 000 invånare, sex kommuner, tre polisbilar

En artikel i lokalpressen Markbladet handlar om statsminister Stefan Löfvens besök till polisstationen i Marks kommuns centralort Kinna mellan Borås och Varberg. Statsministern försöker intyga hur mycket man satsar på polisen, men antalet poliser i Kinna har halverats samtidigt som befolkningen ökat. Hela Borås lokalpolisområde med 194 000 invånare har endast tre polisbilar i yttre tjänst vid ett givet tillfälle.
Det får gå fort när man ska täcka in sex kommuner och 194 000 invånare med tre polisbilar i yttre tjänst.
Polisreformen skulle föra polisen närmare allmänheten, men det verkliga utfallet är som alla vet tvärt om. Statsminister Stefan Löfven försöker bättra på sosseriets image genom att besöka polisstationen i Kinna och se bekymrad ut på foton och intyga att man höjer anslagen till polisen.

Hela lokalpolisområde Borås har 194 000 invånare och täcker in sex kommuner - Borås, Ulricehamn, Mark, Svenljunga, Tranemo och Bollebygd. I Borås har rent av polisen identifierat sk utanförskapsområden där svensk lag och ordning inte längre gäller.

Ändå finns det bara tre polisbilar i yttre tjänst normalt för dessa 194 000 invånare.  Bilarna i bilpoolen har kört upp till 37 000 mil och är minst sagt slitna.

För Kinna så är försämringarna markanta. En polis vittnar om att för 25 år sedan fanns 21 poliser i yttre tjänst. Idag är man nere på 10 man, vilket i praktiken antagligen innebär två man i yttre tjänst, ibland. Trots allt jobbar man i skift, helger, är på utbildning, föräldraledighet, sjukskrivning mm, så mer än två man samtidigt ska man inte vänta sig.

Då har ändå befolkningen ökat, och vad jag vet ska Kinna nu även täcka in Svenljunga kommun. För 25 år sedan var befolkninge 33 288 i Marks kommun. Till 2016 hade den ökat till 34 218, samtidigt som antalet poliser halverats. Dessutom vitnar Kinnapolisen att det idag är fler bortt per invånare. Men vi har förstås fått fler polischefer.

Stefan Löfven menar att sosseriet satsar på polisen, men det konstateras i artikeln att man inte satsar på åklagarämbetet, så likt sägs i artiklarna kommer gripna bara släppas igen och igen och igen.

Det är alltså inte bara i "Norrland" som det inte finns några poliser. Borås är Sverige till folkmängden sett trettonde största kommun och har tillsammans med fem kranskommuner alltså endast tre polisbilar i yttre tjänst samtidigt.

Var Sveriges snart 18 000 poliser egentligen håller hus när de inte bevakar EU-elitens möten lämnas dessvärre som en alldeles för enkel övning åt Sveriges yrkeskriminella.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. "Borås är Sverige till folkmängden sett tredje största kommun"

  Om man bortser från tio kommuner av Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Västerås, Örebro, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå och Lund...

  SvaraRadera
 2. Borås är Sverige till folkmängden sett tredje största kommun?

  SvaraRadera
 3. LOGEMENTSMÄSSIG förläggning för de utsocknes poliserna i Göteborg under EU-mötet...
  ;-)
  OBSERVERA det blåspräckliga påslakanet som försvaret haft sedan tidigt 60-tal !! Det orange dito kom ju under 70-talet

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/eu-poliser-inhystes-i-sovsal-tv%C3%A4rt-emot-avtal-1.4843688

  SvaraRadera
 4. Vad är det som säger att 3,10 eller 100 polisbilar är rätt?
  Yrkeskriminella skräms inte av polisbilar så det handlar väl främst om trafikolyckor och ordningsproblem, kan det vara så att det finns ytterligare resuser i bakjour/beredskap som kan kallas in t.ex. söndagmorgnar när bakfulla svenssons ska skjutsa till fotbollsträningen.

  SvaraRadera
 5. F.d. Skaraborgslän med ca 250 000 inv på större yta stoltserar ju med två polisbilar i yttre tjänst som minst och upp till 8 som mest.

  Stockholms län hade enligt SVT i juni 5000 Poliser anställda. 25% av Poliser för 10 % av befolkningen..
  Samma artikel nämner 40 patrullbilar i tjänst samtidigt som lägst.
  Borås+ Skaraborg ca 450 tk inv.. 5 Patruller.
  Dvs en patrull per 90 tk inv. Tokholm 1 patrull per 25 tk inv på en markant reducerad yta

  Jag förutsätter att det ger avtryck på skattsedeln. Sjukvården ser ju än mer extrem ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom som vill förstatliga skolan kan ju fundera på hur den fördelningen kommer se ut.. Tokholm 1 lärare per 10 elever. Övriga Sverige 1 lärare per 50 elever.

   Radera
  2. Har vi redan blivit 22.9 miljoner människor i Sverige? Om Stockholms län, utgör 10% av landets befolkning.

   Radera
  3. Är inte med på din beräkning.

   Radera
  4. 2.3 miljoner bor i stockholms län... så det du skriver är väldigt fel

   Radera
  5. Precis det Gunanr skriver.

   Radera
 6. Boråsområdet har väl blivit trygghetscertifierat och det väl bra eller hur? Det är väl bara i Sverige man kan komma upp med ett sådant ord utan att någon reagerar.

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/omr%C3%A5den-i-centrum-ska-trygghetscertifieras-1.4835996

  SvaraRadera
 7. Jag röstar för att vi lägger ner biståndet och lägger pengarna på att hyra in Blackwater. Dear får fria händer för att rensa upp tills vi ligger på samma brottsfrekvens som på 50-talet.

  SvaraRadera
 8. EU mötet handlade om rättvisa och hur EU-politikerna ska kunna ha större förståelse för medborgarnas vardag.

  När man läser sånt här känns det som de har en del utmaningar minst sagt.

  SvaraRadera
 9. 18000 poliser. 2000 chefer. 2000 krimutredare. Kvar: 14000 poliser. Hur många krävs för att bemanna en dygnetrunt lina. Vi räknar högt: 10. Det ger 1400 dygnetruntpoliser. Dvs 1 per 7000 invånare om vi nu är 10 miljoner i riket. Borde räcka till 28 dygnet runt poliser i borås.
  Antar att fler än 2000 sitter och utreder brott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar sitta drygt 4000 personer i fängelse. Snitttiden tycks vara > 6 månader.
   Hur många arbetsdagar tar en utredning egentligen?

   Radera
 10. Med risk föra tt bli träligt tjatig, MEN om man anställer 10 000 av de existerande 20 000 poliserna kommunalt, eller placerar dem, fortfarande statligt anställda men lokalt placerade, efter befolkningen, skulle man få 194 poliser i Boråsområdet. De flesta poliser jobbar dagtid måndag till fredag, i synnerhet de äldre, men man skulle ju lätt ha en yttre bemanning om tio poliser (=5 patruller) minimum även nattetid och helger.
  Icke att förglömma att lan skulle kunna behålla 10 000 poliser på Kungsholmen till rotlarna och de hemskt viktiga kommunikationsjobben och diverse reträttposter.

  SvaraRadera
 11. Hur var det nu? Är Sverige inte tryggt längre, det är väl bara anmälningsbenägenheten som ökat? Den upplevda polisbristen är nog bara en sån där mediagrej inför valåret. Det var inte så länge sedan allt var bra, statistik och fakta visade sjunkande brottslighet.

  SvaraRadera
 12. Enligt SR så ska fystesterna anpassas så att fler kan bli poliser. Det tillsammans med lägre språk- och intelligenskrav kanske kan få de tomma platserna på polishögskolan att fyllas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då får man som hederlig vara rädd för poliserna på riktigt.

   Dvs när makthavarna gjort poliserna till sina lydiga kreatur, som det kallas i Sagan om ringen.

   Radera
 13. En lösning i sann sosseanda är givetvis att strypa anmälningsintaget. På så vis slås flera flugor i en smäll.
  Sätter Danne-grindvakt in beordrade hastighetskontroller mm. kommer statistiken för uppklarade brott att se bra ut.

  SvaraRadera
 14. Mindre än ett år till valet så allt måste se bra ut, lögner är helt ok när det är för den goda sakens skull. man har till och med lyckas framställa förändringen i pensionsålder som något positivt, lågavlönade ska stimuleras att arbeta längre genom att kombinera Europas lägsta pension med det längsta arbetslivet.

  Den fete i LO toppen lär inte protestera nu när sossarna är vid makten och det är mindre än ett år till valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte speciellt konstigt att pensionsåldern höjs om vi lever längre. Samma pengar ska räcka under fler år. Antingen lägre pension eller höjd pensionsålder.

   Radera
  2. Fler uppnår högre ålder även i andra jämförbara länder, det är ingen ursäkt för att Sverige trots att vi redan har en av Europas längsta arbetsliv är på väg emot botten i pension enligt EU kommissionen.

   Radera
  3. Även i andra länder höjs pensionsåldern, det är inget unikt för Sverige.

   Det är fullkomligt logiskt att om vi lever fem år längre, så måste man antingen jobba fler år eller få mindre pengar i pension.

   Har du kanske en länk till den rapporten du talar om?

   Sedan ska man givetvis inte bygga sin pensionskalkyl enbart på den statliga pensionen. Tjänstepensionen är väldigt viktig, och givetvis ska man ha ett privat sparande vid sidan av.

   Radera
  4. Det som spelar störst roll är pensionsinbetalningarna. I Sverige har de inte ökat i takt med den demografiska utvecklingen, i vissa andra länder har man accepterat att öka pensionsinbetalningen (och därmed inkomstskatten eller arbetsgivaravgiften).

   Radera
 15. Det som är unikt med Sverige är trots det långa arbetslivet i jämförelse med andra EU länder beräknas pensionen bli bland dom lägsta i EU.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article22289327.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... fast samtidigt är systemet hållbart på ett sätt som tex det grekiska systemet inte är. Enligt samma rapport kommer Greklands kostnad för pensionerna stiga från 12 till 24% av BNP till 2060, medan Sverige ligger kvar på 9-10%.

   Denna rapport tar dessutom inte hänsyn till tjänstepension eller privat sparande eller att pensionsåldern kommer att höjas, utan antar att 65 år är det som gäller även 2048.

   65 -> 67 år och eget sparande + tjänstepension är det som gäller.

   Radera
  2. Möjligen bättre än Grekland då, dags att fira.

   Jämförelsen mellan pensionerna i de olika länderna i Europeiska unionen gäller året efter pensioneringen, som andel av slutlönen, för en privatanställd medelinkomsttagare som efter 40 års yrkesliv pensioneras vid 65.

   I beräkningarna ingår tjänstepension men inte privata pensionsförsäkringar.

   Riksdag & Departement

   Radera
  3. Du har rätt, tjänstepensionerna ingår. Vi får väl se, trycket lär ju komma i sinom tid, men strategin kommer nog att vara att långsamt höja pensionsåldern och inte låta pensionerna käka upp en ökande andel av BNP. Vore intressant att dra en jämförelse med Danmark, som enligt rapporten har en betydligt högre replacement rate. En del verkar faktiskt förklaras av lägre skatt för pensionärer i de flesta länderna...

   Radera
 16. Ät det rimligt att samtliga poliser måste gå tre år i utbildning? I USA är det väl ett halvår? Sedan kunde man givetvis ha ytterligare påbyggnadsutbildningar för de som vill bli utredare etc. Men för att få ut fler poliser på gatan så vore en betydligt kortare utbildning den snabbaste och enklaste vägen.

  SvaraRadera
 17. Jag har själv sett polisen rycka ut i borås på påskhelgen förra året, då var det fyra polisbilar och två piketbussar som kom ut 10 minuter efter att polisen larmades.

  SvaraRadera