Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-11-21 10:09

Black Friday: Veidekke sänker priserna i Barkarby med upp till 500 000:- SEK eller 11%

Bostadsutvecklare Veidekke hänger på den sk Black Friday och sänker priserna med upp till 500 000:- SEK per lägenhet i den sk Barkabystaden. Samtidigt fick (föga överraskande) inte Sverige EU:s   läkemedelsmyndighet till vilken hundratals bostäder reserverats i den sk Hagastaden. Även där hittar man Veidekke.
Barkabystaden från Barkaby pendeltågsstation.


Veidekke sänker alltså priset på sina bostadsrätter i Barkabystaden i Järfälla med 100 000:- SEK per rum, eller upp till 500 000:- SEK per lägenhet. En femma för 4 600 000:- SEK sänks alltså till 4 100 000:- SEK eller 11%. Priset för 90.5 m2 blir då drygt 45 000:- SEK per m2.

De senaste avslutspriserna i Barkabystaden per m2 enligt Booli är på 31 667:- SEK per m2, 34 731:- SEK per m2, 48 101:- SEK per m2 och senast 38 889:- SEK per m2. Generellt avsevärt lägre än ens vad Veidekkes prissänkningar innebär.

Veidekke tar också en smäll i den sk Hagastaden norr om Vasastaden på Norrmalm i Stockholm.
Första spadtagen i Hagastaden för några år sedan, med sjukhusfloppen Nya Karolinska mitt i bild.
Sverige trodde naivt på att man skulle kunna få hit EU:s läkemedelsmyndighet när denna nu flyttas från Brexits Storbritannien. Det fanns naturligtvis inga som helst argument för den saken, och framför allt så är ju Sverige notoriskt usla på att arbeta för svenska intressen i EU, för vi vill ju inte förlora inflytande, som det heter. Så Sverige åkte ut direkt.

Hundratals lägenheter i den nybyggda Hagastaden skulle vigas till myndighetens 900 anställda, men nu får man helt enkelt leta efter andra intressenter till bostäderna i området. Bland fastighetsutvecklarna i Hagastaden hittas just Veidekke.

Dagen efter beskedet att myndigheten EMA absolut inte hamnar i naiva Sverige sänker Veidekke alltså priset med upp till 11% i Barkabystaden, där de flesta lägenheterna inte ska vara sålda, eller köpts av bostadsspekulanter utan avsikt att någonsin flytta in. Booli rapporterar om 409 bostäder till salu i Barkabystaden, och 356 som sålts sedan exploateringen startade. Eller som det kallas med över 400 bostäder till salu: bostadsbrist.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Nä, det är tydligen bara skåningar som kan jonglera i EU - här reserveras en massa bostäder för ESS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt nog lade våra dumma politiker inte sina röster (efter att ha åkt ut) på Köpenhamn för läkemedelsmyndigheten, som ju hade höjt den ekonomiska aktiviteten i Skåne en aning. Smart, verkligen!

   Radera
  2. Är det du, Carl P Herslow?

   Radera
  3. Varför i helvete skulle Stockholm vilja höja den ekonomiska aktiviteten i skåne? Då hade man ju inte lamslagit pendlingen genom att stoppa utbyggnader av kollektivtrafik, motorvägar , öresundspendling och inte stoppa EBO lagen mm .

   Det enda staten gör är att hålla Malmö (S MP styre) under armarna eftersom staden löser statliga problem och ansvar.

   Det är inte bara CP Herslow som tycker så.

   En stark Skåneregion betyder mindre makt åt Stockholmspolitikerna.

   Radera
  4. +1000 Rickard !

   I Skåne är "noll-åtta" ett skällsord!
   ;-)

   Radera
  5. Nja, problemet är egentligen systematiskt.

   Riskdagspolitikernas egon skriver ut checkar som kommunerna får betala, sedan delar Maggan ut lite extra bidrag här och där när det är valår i syfte att snygga till siffrorna.

   Politik är att vilja. Men även små barn vill mycket fast det inte går..

   Radera
  6. https://www.sydsvenskan.se/2017-11-21/bjorklund-kraver-svar-av-regeringen-lagg-korten-pa-bordet-svek-ni-skane

   Radera
  7. Vad är Skåne? Är det det som Roffe och Steffe satt och halsade på torget igår?

   Radera
  8. Ett fritt Skåne och med Malmö med omnejd som enklav fortfarande tillhörande Sverige och jag flyttar direkt. Ja, inte till Malmö förstås.

   Radera
  9. Ska du släppa Skåne fritt? Klarar alkisarna av det?

   Radera
  10. Carl P Herslow , Harry Franzen, Sven-Olle Olsson...
   Skåne har ALLTID varit en "upprorisk" (icke) del av Sverige..
   ;-)

   Radera
  11. "upprorisk"? Knappast. Nu är vi ju så sjukt välintegrerade i Sverige att vi i stor utsträckning röstar på SVERIGEdemokraterna trots att vi med våld införlivades i Sverige för några hundra år sen.

   Radera
  12. CP Herslow kan man för övrigt höra i Malmö lokalradio alldeles för ofta, och där sitter Herslow och läser högt ur en bok som Herslow har skrivit. Hersolw tycker, föga förvånande, att Herslows bok är bra. Det enda separatistpartiet som finns i Skåne har typ 37 medlemmar varav en är utvecklingsstörd och resten är mellan 80 och döden.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Sitter du bara och kräker random ord ur dig nu? Jag menar, att du svamlar, skyller fuktproblem på invandrare och allmänt inte har nån som helst poäng med ditt rättshaveristsvammel har ju varit uppenbart rätt länge, men nu har du alltså ens slutat att skriva fullständiga meningar?

   Radera
  15. Adrup, Bedrup, Sturup, Kastrup och Glistrup ! ;-)

   När löjtnanten på S3 i Boden skulle dela ut FLYGBILJETTER för första hemresan fick de från Skåne veta att de skulle flyga till Kastrup.. Något som utlöste en del "leenden"..

   Lite svårt att skilja de olika -up:en har man faktiskt norr om "[ ausen ]

   Radera
  16. Jag tror säkert skåningarna var muntrast av alla oavsett. De fick ju lämna Norrland.

   Radera
  17. Det var nog ömsesidigt Ben

   Radera
  18. Säkert, när skåningarna stack hem kanske norrlandspågarna äntligen fick nån chans att få ragg på den lokala krogen, så de var säkert också nöjda.

   Radera
 2. Så vem ger rabatten, interimsstyrelse/interimsföreningen d.v.s. de framtida medlemmarna eller är det verkligen så att väljer att sänka sina marginaler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Standard är att detta kommer ur byggföretagets vinst.

   Radera
  2. Har läst om detta innan. Normalt sett måste man upprätta en ny ekonomisk plan om läget "väsentligt förändras" (till det negativa).

   "4 § Om det sedan den ekonomiska planen har upprättats inträffar något som är av väsentlig betydelse för bedömningen av föreningens verksamhet, får föreningen inte upplåta lägenheter med bostadsrätt förrän en ny ekonomisk plan har upprättats av föreningens styrelse och registrerats av Bolagsverket."

   MEN! Du kan ha rätt i att om man bara rabatterar ut enskilda lägenheter, så kanske det kan tänkas vara av så liten betydelse att man inte ändrar den ekonomiska planen.

   Radera
  3. Jag har inte sett nån själv, men känner flera som hört zebror springa omkring senaste veckorna. Ingen kan iaf säga säkert att det bara är hästar, så då måste det nästan va zebror. /random bloggkommenterare

   Radera
  4. SvD hade en artikel om detta innan. Beskedet där är oklart.

   Helt klart någon som eventuella köpare måste kolla upp.

   Radera
  5. Joakim Persson, precis, om bara en del av beståndet reas ut så...

   Det är samma ekonomiska plan som bygger på orimliga avskrivningstider (raka eller progressiva) , underhållsbehov etc.

   Caveat emptor!

   Det har aldrig varit tydligare än nu. Fast jag tror många börjar begripa detta, och som konsekvens kommer pot. köpare finna nya föreningar än mer oattraktivt.
   Med mera prisfall.

   Radera
  6. Finns en variant där listpriset är oförändrat men man lockar med sänkt avgift första året eller så. Den aningslöse inser inte vem som betalar detta egentligen (om man nu inte lyckas sälja innan ett år).

   Radera
 3. Någon reell fysisk "bostadsbrist" existerar INTE !
  Däremot existerar en brist på mindre "hyresreglerade" (bruksvärdeshyressatta äldre) bostäder i inersta'n !

  Den s.k "bostadsbristen" är en "ekonomisk brist"!

  SvaraRadera
 4. De får nog accelerera det där projektet en aning. Det finns nu lägenheter byggda 2016 där man kan ”bli först att flytta in”. Det framgår inte om det är först i lägenheten eller först i huset.
  Rea är nog det som snabbt kan få in tillräckligt med nya boende så den kritiska massa kan uppnås för att området ska ses som attraktivt. Sedan kommer det att gå av sig själv. Man måste nog agera snabbt här, annars kommer området bli känt som det där trögsålda som aldrig blir färdigt, och det finns få bostadsområden som är så deprimerande som de evigt halvfärdiga, finns bra exempel på det i södra Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller också att det är "rätt typ" av boende som flyttar dit och inte exv. polygamister ifrån Nacka...

   Radera
  2. Hur var det, bodde du i Nacka och stördes av de där personerna, eller?

   Radera
  3. Några seriösa länkar Kingedward24:

   https://www.hemhyra.se/nyheter/svenskfodda-flyttar-nar-utomeuropeer-blir-fler/

   http://fof.se/tidning/2015/7/artikel/segregeringen-okar-i-sverige

   https://www.svd.se/invandrare-och-svenskar-flyr-fororten

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskfodda-flyttar-ut-nar-utomeuropeer-flyttar-in

   Radera
  4. Fast nu var det frågan om EN familj som tilldelades bostad i Nacka, och det var ett KOMMUNALT beslut, som du inte har ett skit med att göra om du inte bor i Nacka och som rikspolitikerna inte kan göra särskilt mycket åt.

   Det enda mer trista än ett halvfärdigt bostadsområde är någon som tjatar om en enskild anekdot i månader för att bevisa sin totalt meningslösa poäng.

   Radera
  5. Det är väl inte så mycket anekdoter om det som pågår i diverse zoner runt om i Sverige. Blir det för många anekdoter i ett område som Barkarby, så vet vi hur attraktivt det blir. Och det är ungefär en km till Barakrby från den närmaste utposten i en av zonerna. Den som köper något där nu måste vara efterbliven.

   Radera
  6. Tre av länkarna behandlar samma studie. Den fjärde är bakom betalvägg. Du är briljant, Bengt.

   Radera
  7. @Kingedward24

   .. och ?
   Samtliga länkar SERIÖSA och om du tittar efter lite närmare så har en av dem länk till en doktorsavhandling om saken !

   En "Nackapolygamist" - snart i en bostad nära dig... ;-)

   Radera
  8. OK Bengt, idag verkar du mer mentalt frånvarande än någonsin, men alltså; de tre länkarna går till exakt samma sak, samma person som talar om sin avhandling.
   Och vad är din poäng? Ska Nacka nu tömmas på etniskt inskränkta individer?

   Radera
  9. Vem vill bo i Barkarby...granne med Tensta och Rinkeby...jag brukar reta mina kompisar i de lite "fiiinare" delarna av västerort såsom Ålsten och Smedslätten...hur har ni det där ute i västerort...;)) Halvt på skämt, halvt på allvar...buset kommer allt närmre.

   Radera
  10. Jag kan upplysningsvis tala om för unge herr @Kingedward24 att övertecknad redan bor i en segregerad förort!

   Radera
  11. Men du hade inte nån poäng som KingEdward frågade efter, eller?

   Radera
  12. Med undantag av Hammarby Sjöstad, så har väl i princip samtliga nybyggda bostadsområden de senaste 100 åren eller så börjat som utanförskapsområde...

   Och det tar tid att gentrifieras.

   Radera
  13. Nä, så där är det väl inte alls, åtminstone inte runt storstäderna.

   Radera
  14. Skarpnäck, Husby... relativt nybyggda områden som är tämligen otrevliga.

   Radera
  15. Om man skulle försöka återföra resonemanget till någon slags intellektuell nivå, som iofs inte har något alls att göra med ursprungsfrågan, menar alltså doktoranden att svenskfödda flyr bostadsområden när andelen utlandsfödda, eller i synnerhet, utomeuropeiskt födda, överstiger 4%.
   I Sverige bor enligt SCB 1,5 miljoner utlandsfödda, och 750000 födda utanför Europa.
   Alltså 15% resp 7-8%. Om man spred ut de 7,5% utomeuropeiska invandrarna jämnt, skulle samtliga svenska börja leta annan bostad enligt rapporten, vilket inte kommer att hända givetvis. För att stoppa White Flight-syndromet i Sverige skulle det mest betydelsefulla åtgärden vara att jämna ut befolkningen så mycket som möjligt, och motverka segregationen.
   Vad du skriver, Bengt, är rätt mycket motsatsen till det, för att inte tala om det dubiösa att bo i en segregerad förort, alltså White Flight eller en invandrarenklav, och gasta om en annan kommun som beslutar att ordna boende som minskar segregationen.
   Och att larma över att ett nytt område ligger närmare än en kilometer ifrån ett problematiskt område är också en aning verklighetsfrånvänt. Vad strävar ni efter, ett totalt segregerat samhälle av gammal apartheidtyp eller?

   Radera
  16. @Kingedward24

   Nu bor inte de 7,5% "utomeuropeiskt" födda jämnt fördelat mellan landets kommuner. Ej heller i en kommun är deras boende jämnt fördelat. Jämför gärna kommuner som Vellinge med Malmö och det i Malmö ingående området "Rosengård".

   Du kan göra exakt likadana jämförelser på de flesta svenska någorlunda större kommuner och t.o.m i relativt lilla Borås finns denna tendens.

   Och @Kingedward24, "segregation" kan finnas åt båda hållen...
   Själv bor jag i en etniskt just "segregerad förort" till Göteborg. En "förort" där det i det lokala valdistriktet av "etniska svenskar mitt i livet" - som en f.d statsminister uttryckte det - med ett valdeltagande 2014 på nästan 92% och ett röstetal på SD till riksdagen på över 17%...

   Radera
  17. Jag ber om ursäkt för att min kommentar innehöll ett "om". Ett villkor. Som skapade något man måste föreställa sig.
   En abstraktion. Jag vet alltså om att fördelningen av människor av olika ursprung inte är helt jämn i Sverige.
   Frågan kvarstår dock om det är en bra idé att sträva med all energi man kan uppbringa efter att öka segregationen? Oavsett kommer det att vara en hopplös kamp i längden och bli en fight med väderkvarnar. Helt utsiktslöst.
   Bättre att försöka få saker att fungera så bra som möjligt med de förhållanden vi har, eller?
   Beslutet om ett mångkulturellt Sverige togs av en Palmeregering i början av 70-talet och kan inte reverseras nu.
   Det Reinfeldt beskrev var arbetslöshetssituationen; han menade, helt riktigt, att arbetslösheten var låg, faktiskt extremt låg, i gruppen etniska svenskar över 25 år. Det betyder inte att alla etniska svenskar ska samlas ihop i samma valdistrikt, eller att han uttryckte en värdering om dem som inte ingår i den gruppen.

   Radera
  18. Man kan ju i sammanhanget minnas att de allra flesta som bor i utanförskapsområden inte heller vill bo där, oavsett om de kommer från mellanöstern eller afrika. Omsättningen på hyresgäster i sådana områden brukar vara hög eftersom folk drar därifrån så fort de har jobb och möjlighet att ordna annan bostad.

   Radera
  19. I stort sett alla vill ha segregering. De som bor i de finare områdena vill inte ha en massa fattiga där och betalar gärna extra för boendet där. De som gillar en viss religion eller kultur söker sig till där deras fränder bor där de gemensamt kan utöva den. Det är helt normal med segregering. Det är bara de som bor i allmännyttans värsta ghetton och i viss mån några extremistpolitiker som tycker att det är dåligt med segregering. Man fenomenet tydligt i städer i utlandet där många har china town, little italy, korea ... indian ... etc. Det är bara i svenska media segregering är synonymt med något dåligt.

   Radera
 5. Booli är ju för övrigt ett ruggigt effektivt verktyg för att på tio sekunder se status för en kommun eller område. Bra eller dåligt för mäklaren? Omöjligt nu att försöka frisera sanningen lite, eller påpeka unika egenskaper i det aktuella området "allt säljs direkt och över antytt pris". Kanske är bra för mäklaren också, säljaren och köparen kommer med realistiska förväntningar.

  SvaraRadera
 6. kollade veidekke barkarby staden 44 sålda lägenheter 1 reserverad 87 till salu. Man förstår att dom rear när 66 % av lägenheterna är ick sålda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de lägenheter som sålts var alla ettor?

   De nybyggen som släppts nyligen som jag tittat på har alla sålt ettorna mer eller mindre omedelbart. Större lägenheter än så verkar inte sälja.

   Radera
  2. När jag kollar runt i söder om söder så verkar iaf ettorna vara lyckligt ovetandes om bopriskraschen.

   Radera
  3. Jag kollade på en lägenhet för 2 veckor sedan. Den är ner med 1,3 mille från utgångspriset. (11%). Fast den är inte såld än, så kanske stiger.

   Radera
 7. Tar man de 20 mest sänkta och räknar totala sänkningen på dem så landar det på ganska exakt -10%..
  Knappt 3% sänkning om de tror att de får fullt pris på de ca 70 lgh som ej rabatteras

  SvaraRadera
 8. Kul för de som redan köpt. Sen kan man fråga sig vem som vill bo i Barkaby och dessutom betala för det? Känns extremt ohett.

  SvaraRadera
 9. Barkarby är väl typexemplet på stadsdel där politiker och byggare ingått en ohelig allians och bara räknat på volymer. Resultatet har blivit en hårt exploaterad enklav bredvid ett externhandelsområde rätt långt ifrån kommunikationer utan några särskilda kvaliteer. Tunnelbanan kanske kommer men då blir stadsdelen å andra sidan bara en utpost på blå linjen i Järva. Något som miljonprogrammet visade är att det nästan är hopplöst att rädda stadsdelar som blivit felbyggda och fått dåligt rykte, tyvärr har den lärdomen inte alltid gått in...

  SvaraRadera
 10. Stockholmarna kan det här med att skapa parallellsamhällen och förortsghetton!
  Tack för att ni finns <3

  SvaraRadera
 11. Barkarbystaden ett nytt Skarpnäck

  SvaraRadera
 12. Hyresrätter som är för dyra kommer hyras för invandrare utan bostad. Kan kommuner köpa lägenheter så kan de hyra de dyraste också. Det blir en intressant utveckling, det skulle innebära att man i praktiken bygger nya Rinkeby områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, dock är det så hög efterfrågan på hyresrätter att det finns "ordinarie" hyresgäster även för nybyggda lägenheter än så länge. Det ser man också på hyrorna för andrahandsboende.

   Radera