Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-11-15 09:43

Annorlunda nu - inget kommer hända

Ingen behöver oroa sig över bostadspriserna konstaterar Nordea och Handelsbanken. Allt kommer stabilisera sig. Bloomberg menar att svenska kronan nu faller på grund av raset i bostadspriserna, medan bostadsutvecklaren SSM skjuter upp projekt.
Nordeas Anders Wallström konstaterar att det inte finns något att oroa sig över för bostadspriserna kommer stabilisera sig eftersom ekonomin är stark.
"For now we stick to our forecast of relatively stable home prices longer out. To impact home prices fundamentally, it will likely require a change in households’ housing costs. As long as mortgage rates remain low, which we expect, it is after all difficult to see a marked decline. That said, our risk assessment is downward biased."
Inte heller Handelsbanken kan se att priserna kan gå ner så värst. Claes Måhlen, bankens chefsstrateg till Nyhetsbyrån Direkt:
"Vi tycker fortfarande att fundamenta är starka. Arbetsmarknaden är stark och boräntorna är fortsatt låga. Det talar emot att vi får se en kraftigare prisnedgång. Snarare blir det en avmattning än ett prisfall"
Allt är lugnt. Det är bara en avmattning.

Fallande bostadspriser existerar alltså i en isolerad bubbla, som inte påverkar övriga ekonomin alls om man ska följa Nordeas och Handelsbankens slutsatser. Att hushållen känner sig mindre rika och drar ner på konsumtion på grund av boprisfallet är ju otänkbart. Kanske stoppar lyxrenoveringar av kök och badrum? Kanske inte har utrymme att låna pengar på bostaden för att köpa den där Volvo S90:n, som symboliserar svensk ekonomi? Att bostadsutvecklarna drar i handbromsen och skjuter upp projekt, vilket drabbar BNP och arbetstillfällen är ju också otänkbart. Att bankerna blir försiktare med utlåningen kan ju inte hända heller? Eller att bostadsutvecklarna på börsen rasar och utplånar investerarnas kapital, vilket inte heller påverkar svensk ekonomi?

Det är sannerligen annorlunda nu! Jag tycker vi kommer ihåg analytikerna Måhlen och Wallström ett tag.

Bostadsutvecklaren SSM verkar inte hålla med bankerna och flyttar nu ett antal byggstarter till nästa år. Så uppenbarligen lever inte bostadspriserna i sin isolerade Nordeabubbla:
"Bostadsutvecklaren SSM flyttar "ett antal" av årets planerade produktionsstarter till 2018. Bakgrunden är nuvarande marknadssvaghet och att bolaget mot den bakgrunden bedömer att det inte kommer nå 75 procent i försäljningsgrad i berörda projekt innan årsskiftet."
Tvärt om försvagas nu svenska kronan. Åtminstone enligt Bloombergm sin menar att tisdagens ras om otroliga 1.5% i den svenska kronan mot euron beror på gårdagens statistik om fallande bostadspriser. Eller kort sagt att de utländska finansiärerna av bostadsbubblan drar öronen åt sig.

Fast det är ju alltid bra för exportindustrin och visar hur bra det är att ha en egen valuta...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

146 kommentarer:

 1. Varför allt detta hat och hot? Förstår inte alla att Sverige är bästaste smartaste landet någonsin??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hat och hot? Är du en bot eler spammar du mauellt?

   Radera
 2. så den inhemska ekonomin krashar, men genom att kronan faller som en Messerschmidt BF 109 med vingarna bortskjutna av flak kommer alla få jobb i exportindustrin givet att de 1) är anställningsbara (dit räknas inte alla tjänstehjon i Tokholms innerstad som idag arbetar inom ospecificerat tjänstehjonsjobb och röstar C/MP/FI/V) 2) nuvarande regim inte slår ihjäl den svenska industrin genom att driva en politik som utvisar utländska experter, ger svenska företag markant sämre konkurrensvillkor genom lokala meningslösa krav (ex hårdare utsläppskrav eller djurhållningsregler eller krav på transporter som bara drabbar svenska åkerier) 3) en högskattepolitik som inte motiverar folk att arbeta utan istället väljer bidrag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ironiskt sådär när man sitter i telefonkö på 1177...

   Radera
  2. Industrin finns inte längre, visste du inte det?

   ”Vi brukade ha människor i industrin, men de har i princip försvunnit” F. Reinfeldt

   Radera
  3. Mmm , Reinfeldt hade rätt bra koll på det mesta, eller hur?

   Den vandrande katastrofen gav SD nästan hela makten genom sin politik. Och hans exfru är en lika stor katastrof som kommer kosta skattebetalarna tiotals miljarder.
   Och när det sket sig totalt i september -14 drar han och lämnar allt vind för våg, vilket leder till tre förlorade år.

   Radera
  4. Ännu är det inte försent att köpa USD om man nu tror på en krasch i SEK.
   USD är ner ca 8% mot SEK sen årsskiftet och på 12 månader.

   Radera
  5. Richard: Vi skall väl vara väldigt glada att Reinfelt som gärna vill öppna våra hjärtan (och plånböcker) inte hade makten hösten 2015.

   Radera
  6. Reinfeldt har/hade rätt: Det behövs en annan samhällsmodell, med mer civilsamhälle (=familjen betalar vid sjukdom, arbetslöshet, äldreomsorg) och därmed lägre skatter.

   Radera
  7. Inte nödvändigtvis. Det beror på hur allt annat är ordnat/organiserat. Det är en rätt komplex fråga det där.

   Radera
  8. Det finns en "anglosaxisk/amerikansk" modell, en "social(konservativ)" Europeisk modell och så finns "klan"-modellen, företrädesvis inom MENA för hur samhället skall vara organiserat och uppbyggt...

   "..Den svenska kulturen är präglad av syndabekännelse – och förlåtelse. Det, och den juridiska kultur det format, krockar nu med en juridisk kultur präglad av klantänkande, där det är viktigare att gruppen kompenserar än att den skyldige tar på sig ansvaret. I konflikten mellan sedvanerätten och rättsstatens principer växer nu en ny typ av brottslingar fram.."

   https://timbro.se/smedjan/den-nya-tidens-brottslingar-erkanner-ingen-skuld/

   Radera
 3. Nyproduktionen får såklart anpassa sig efter möjligheten av sälja eller hyra ut det de bygger. Konstigt att de inte insett tidigare att det blir ett överutbud på snordyra lyxlägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ja, en del tänker/ser säkert inte längre än vad det egna perspektivet når/räcker (näsan) eller utanför "boxen" [ Stureplan - Nytorget ]

   En viss Ingvar förstod detta redan för nästan 60 år och blev mångmiljardär på kuppen!

   Dessa bostäder - så långt ifrån just snordyra lyxlägenheter modell OP man kan komma - är i regel slutsålda långt innan ett enda spadtag har grävts!

   http://www.boklok.se/allemansratten/

   Radera
 4. Lugnande besked till alla berörda. Bankerna är helt överens. Det blir ingen bopriskrasch! Nu kan alla sova gott igen (not).

  http://www.privataaffarer.se/bostad/banker-overens-inget-storre-boprisfall-941576

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast annorlunda nu. God arbetsmarknad, låga räntor. Faktum är att det troligtvis är den minskade sannolikheten för ökande räntor som gör att kronan faller. Det ger bättre export.

   Allt ovanstående är starka faktorer som kommer resultera i ökade priser på bostäder. Kan dröja ända tills maj-juni för priserna att komma ifatt och passera senaste toppen, men knappast längre.

   Radera
  2. Fallande krona spär på inflationen vilket ökar risken för att Riksbanken tvingas höja räntan än fast ekonomin bromsar in. Det är upplagt för den perfekta stormen.

   Radera
  3. Jag ser det som att vissa bedömare var oroliga att Riksbanken skulle höja räntan för att kyla av bostadsmarknaden och att den risken för tillfället är låg.

   När det gäller risken för inflationen har du rätt i att den del som importeras ökar vid kronfall. Men trycket från den inhemska marknaden minskar när bankomatkaraktären på bostadsbeståndet minskar. Så de tar nog ut varandra. Ända tills bostadsmarknaden tar fart på nytt vill säga. Skatteintäkterna kommer att hållas upp av en välmående exportbranch.

   Ser ingen storm alls i ovanstående scenario, utom möjligtvis den i vattenglaset.

   Radera
  4. Å andra sidan,är det inte just en risk här att vi är redan på minusräntesidan om 0% ränta och kan minska räntan från den positiva sidan mot noll. Dvs det går inte att sänka räntan på ett traditionellt sätt om så skulle behövas utan enbart på ett icke-traditionellt - och då åt två håll.

   Radera
  5. Så länge folk får låga räntor kommer få paniksälja. Har svårt att se att låga räntor är ett problem i det fallet. Är det redan lågt behöver man inte sänka.

   Snarare är det kanske begränsning av belåningsgrader som eventuellt kommer göra det svårt för folk att övervintra en sättning i fastighetspriser. Om man verkligen måste flytta kan banken tvinga en att sälja för att den inte accepterar att man har två lån, ens om man kan finansiera det ena genom att hyra ut boendet. Där kan behövas en regeländring för att mildra negativa konsekvenser vid ett prisfall.

   Radera
 5. Eftersom vi är i mitten av november så låter nyheten att produktionsstarter ska flytta till 2018 inte så dramatiskt annars ska dessa byggen påbörjas inom ca 30 dagar före julledigheterna, det verkar mer som en ganska orealistisk tidplan

  SvaraRadera
 6. Exakt vad kommer hända om vi får ett omfattande prisfall?
  Vilka mekanismer går igång då?

  Får bankerna problem med balansräkningarna? Vad innebärdet isåfall?

  Kommer de gå till befintliga låntagare och kräva extra inbetalningar? Baserat på vilka villkor i avtalen? Är det troligt att de gör detta?

  Vilka mekanismer kan driva upp räntorna för låntagarna fastän Riskbanken fortfarande kör negativt?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns förstås att bankernas vinster minskar.

   Samtidigt är risken i bankens balansräkningar betydligt mindre än 1990 och 2008, inte minst på grund av bolånetaket. Det krävs ett stort bostadsprisfall (>50%) innan till exempel säkerställda obligationer får problem med säkerheterna.

   Radera
  2. Om kronan börjar falla dramatiskt, pga. att internationella investerare flyr kronan, så kan Riksbanken bli tvungen att höja räntan än fast vi går mot sämre tider. Då är det många som ligger pyrt till. Då kommer vi att få se många BLT som gråter ut på bästa sändningstid i TV

   Radera
  3. Eller så har hushållen (med dagens rekordhöga sparande) marginaler att hantera en ökning på ett par procentenheter.

   Radera
  4. Joakim, du skriver oftast väldigt bra kommentarer, men myten om att hushållen har "rekordhögt sparande" vet jag inte varför folk hänger fast vid. Visst ökar det totala sparkapitalet rekordsnabbt, men medianhushållet har inga större besparingar.

   Är du t.ex. 18-24 år har medianportföljen under de senaste två åren minskat från 10k till 9k, och är du istället 35-44 år har den ökat från 20k till 22k. Skulle det hjälpa till vid en räntehöjning menar du?

   Genomsnittet för åldersgruppen 35-44 år har under samma period ökat från 442k till 500k - det är (som vanligt) toppen som höjer genomsnittet.

   Vet ju att du vet detta, vet bara inte varför myten sprids.

   Radera
  5. Hm, intressanta siffror. Var hittar man dem?

   Ja, det "egna finansiella sparandet" är fortfarande rätt lågt, men jag vill egentligen mest säga att det ändå är en högre nivå än tidigare sett som procent av hushållens disponibla inkomster (och extremt stor skillnad från tex 1989). Jag tror därför det finns viss motståndskraft.

   Källa: Gul linje i detta diagram

   Radera
  6. Ska läsa på Ekonomifakta, tack. Datat jag nämner är härifrån:

   http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/aktieagarstatistik/aktieagarstatistik/pong/publikationer/aktieagarstatistik.-varen-2017/

   Radera
  7. Mmm, direktägande i aktier är en rätt liten del av hushållens sparande, utan det är mer fonder och bankinlåning som gäller. Ekonomifakta har SCB som källa på det mesta.

   Radera
  8. Givetvis är det så, jakten på ärliga siffror fortsätter...

   Ekonomifakta och SCB räknar in bostads- och tomtpriser som "sparande", vilket är otroligt skevt när vi diskuterar just bobubblan.

   Radera
 7. "Raketforskare" spekulerar.. ;-)

  Ja, för morgonen går solen upp och på kvällen går den ner...

  Ibland går priserna på bostäder upp och ibland går de ner..

  Ridå!

  SvaraRadera
 8. Det är svårt att tro på ett ras när folkmängden och ekonomin ökar samtidigt som räntan och kronan faller. En mindre korrigering kanske tills balansen mellan köp- och säljtryck är återställd.

  Ska det bli ett ras så krävs det fundamenta som t.ex. dramatiskt ökade oljepriser eller en masspsykos men svenskarna har lärt sig under 25 år att staten alltid skyddar dem så varför skulle de bli oroliga över en mindre sättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkmängden ökar inte om du avser människor som har möjlighet att efterfråga dyra bostadsrätter. Kommun-köp av bostadsrätter är inte hållbart och inget som kommer hålla uppe efterfrågan.

   Radera
  2. Varför kan inte staten hålla uppe efterfrågan? Staten kan låna obegränsat.

   Enda problemet med inflation är det politiska. Inflation innebär bara att man tar från de som äger finansiella tillgångar och ger till de som har skulder. Folket kommer att stödja det om alternativet är en kraschad bostadsbubbla.

   Radera
  3. Ja men det finns ju fundamenta. En formidable byggbubbla med lägenheter som de med största behov (= migranter) och som står för tillväxten av nya hushåll inte har råd att efterfråga. Och nej, att konvertera till hyresrätter är ingen lösning då behovshyran ligger långt över vad samma grupp har råd med. Kraftigt ökade bostadsbidrag är ingen lösning - det har staten inte råd med.

   Jag kan inte tvärsäkert säga att det här är den oundvikliga kraschen (sysselsättning och räntor håller emot. Men den beter sig sannerligen som en.

   Radera
  4. @Ygg. Om staten betalar har migranterna råd. Det är ju så det fungerar redan idag.

   Radera
  5. @Bo T

   .. och då kommer SD att "rocketera", dvs skjuta i höjden som en raket !
   Det AKTAR sig politikerna i (S)taten noga, mycket noga för..
   Förutom C, V(PK), MP o F! som lever i sin egen Södermalmsbeströdda kärleksväg.. ;-)

   Radera
  6. 1000 till 1500 kronor per kvadratmeter och år behöver bidraget höjas. Räkna lite på det och även på hur kostnader ackumuleras från år tillår så ska du få se på grejer. Nej staten har inte råd.
   Det här kallas "overstretching" och har drabbat länder och imperier i tusentals år. Romarriket och sedermera Bysantinska riket är goda exempel.

   Radera
  7. If it looks like a duck, quacks lika duck and walks like a duck, it's probably a bull. Säger bankerna och mäklarna.

   Radera
  8. Tål att upprepas, dyra osålda bostadsrätter kommer inte stå utan boende om de går att hyra ut till de som behöver bostad, i synnerhet om kommunerna slipper köpa och binda kapital i en risky affär

   Radera
  9. @Bengt Hansves. En spräckt bostadsbubbla vore oerhört gynnsamt för SD. Regeringen och Alliansen kommer att göra allt för att förhindra det.

   Radera
  10. Och vart ska staten hämta pengarna ifrån?
   Ännu mer lån, som redan nu kan aldrig betalas tillbaka?
   Eller höjda skatter?
   Vem betalar då?

   Radera
  11. ja, men när en krasch verkligen kommer visar all erfarenhet att regeringar och centralbanker i praktiken är maktlösa.

   Radera
  12. @Ygg. Genom att sänka kronans värde får staten råd att baila ut de som är överskuldsatta. Det har skett tidigare som t.ex. 91-94 eller i USA 2007 - 2012 när deras bubbla hanterades.

   Staten har råd. Det blir kraftigt negativa räntor och underbalansering av statsbudgeten men man har råd.

   Radera
  13. Det som kommer att ske är som på irland 10 år av urusel ekonomi med massor av människor som får lägre standard.
   Misstänker att det kommer att medföra politiska förändringar när det gäller partier (storlek åsikter politik ..)

   Radera
  14. @Bo T
   Så staten har både råd att baila ut överskuldsatta och betala för nyproducerade hyreslägenheter till migranthushållen? "Wir schaffen das", liksom.
   Overstretching var ordet.

   Radera
  15. Kanske det, men priserna i Sverige är relativt inkomsterna inte lika uppblåsta som de var på Irland.

   Radera
  16. @Ygg. Vad skulle problemet vara? Staten betalar ju redan idag tiotals miljarder om året för att migranterna ska bo någonstans. Några tiotals miljarder till gör ingen skillnad.

   Jag ser bara ett problem och det är att marknadsekonomin undermineras av statens allt större interventioner.

   Radera
  17. @Bo T !

   "Svensson" kommer denna gång inte länger att stillatigande med mössan i hand bugandes se på när exv. "polygamister från Nacka" med en för svenskt kulturkontext helt främmande mönster får än det ena än det andra medan gamla mamma på ålderdomshemmet bara får det sämre och sämre...

   Och detta val finns SD med som en mycket starkare maktfaktor. Det som var "förbjudet" att tala om för mindre än ett år sedan går det idag att göra...

   "..Den svenska kulturen är präglad av syndabekännelse – och förlåtelse. Det, och den juridiska kultur det format, krockar nu med en juridisk kultur präglad av klantänkande, där det är viktigare att gruppen kompenserar än att den skyldige tar på sig ansvaret. I konflikten mellan sedvanerätten och rättsstatens principer växer nu en ny typ av brottslingar fram.."

   https://timbro.se/smedjan/den-nya-tidens-brottslingar-erkanner-ingen-skuld/

   Radera
  18. Kraschen kommer den tredje söndagen i september nästa år om det visar sig att SD gör att kanonval.

   Radera
  19. Framtiden kommer att utvisa om du har rätt, Bengt Hansves, för påfrestningarna av migrationsexcesserna är inte bara finansiella utan reella. Det är dock oerhört långt till 51% för SD. Det måste hända något radikalt (som t.ex en bostadskrasch) för att den nivån ska nås, i synnerhet nu när sossar och moderater säger sig vilja föra SDs politik.

   Säg, för diskussionens skull, att staten hjälper svenskar att köpa de nyproducerade bostäderna så att migranterna kan få de lite sämre bostäderna svenskarna lämnar efter sig. Låter inte det som win - win?

   Radera
  20. @Bo T !

   Ja, miljonprogramsområdena står ju inför närmnast "groteska" upprustnings- och renoveringskostnader..

   Men OBS ! Ordet "utmaning" skall bytas ut mot "problem"!

   http://www.chalmers.se/sv/institutioner/ace/nyheter/Sidor/Stora-utmaningar-vid-Renovering-av-miljonprogrammet.aspx

   Radera
  21. Den där artikeln är över ett år gammal och läget är ännu värre nu.
   Tror inte folk fattar i vilket dåligt skick de där kåkarna är i.
   Vad kommer det att leda till i slutändan? Jo höjda hyror.

   Radera
  22. Fast undrar om det kommer att synas i statistiken?
   Är det månne så att efter renovering så räknas inte hyreshöjningen in fullt ut utan hamnar på en annan och högre bas?

   Radera
  23. Exakt !!

   Och här ifrån 2012 !!!

   https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/omoejliga-krav-pa-renovering-av-miljonprogrammen-3605

   Alternativen är

   * Rivning - Politiskt omöjligt då det ju råder "bostadsbrist" (av cenbtral belägna hyreslägenheter med hyran satt i det gamla bruksvärdessystemet)

   * "Utanförskapsboende" el "Social Housing" - Vilka dessa områden ju till stora delar redan är idag.. För hur många ".. etniska svenskar mitt i livet " (Tack för frasen reinfeldt) bor idag i dessa områden ?

   Radera
  24. Det är ju perfekt, Bengt Hansves. När luften går ur nybyggnationen nu så kan ju byggbranschen inrikta sig på renoveringar i det gamla beståndet. Staten betalar förstås.

   Problem blir det om ekonomin blir som i Venezuela där majoriteten inte arbetar utan lever på staten. Det är ju inte så det ser ut i Sverige, än så länge...

   Radera
  25. Är det bara jag som förundras över de låga hyreshöjningarna?
   Någon som är bättre insatt och kan klargöra läget?
   Min tes är att efter renovering räknas inte hyreshöjningen in i statistiken. Rätt eller fel?

   Radera
  26. Fortsätter det så kommer SD att få närmare 25% 2018...
   I det distrikt jag bor - enbart etniska svenskar från övre medelklass mitt i livet - och med ett valdeltagande på över 91% så fick SD över 17% i riksdagsvalet 2014...

   Radera
  27. Ja, detta är helt klart intressant.

   Jobbet har faktiskt påbörjats (det handlar om fasad, stammar, tak och fönster typ), så en hel del hus har redan "betats av". Man passar givetvis på och standardförbättrar samtidigt!

   Radera
  28. @BoT: "Varför kan inte staten hålla uppe efterfrågan? Staten kan låna obegränsat."

   Ja du, det har man prövat flera gånger genom historien med resultatet att landets valuta kraschat, inflationen rusat och räntorna stigit mot himlen. Venezuela är väl senaste exemplet. Det är troligtvis därför som kronan redan börjat falla i värde. Internationella investerare börjar att fly kronan.

   Radera
  29. Wow. Det var rejält med diskussion här.
   Jag tror Ygg är något på spåren med overstrechning. Staten kan försöka sig på att printa ut mer pengar/ta lån, transferera rikedomar och jonglera med skatter - helt riktigt. MEN det är inte utan konsekvenser. Dels blir det idag ögonblickligen synat av marknaden, finansiella aktörer, långivare, befolkningen osv.
   Dels så existerar inte Sverige i ett ekonomiskt vakuum.
   Och hur man än vänder och vrider på det har Sverige mängder med problem som behöver lösas för att nå ett mål som är något i stil med högteknologiskt välfärd med bibehållen hög levnadsstandard för alla.
   Att föreslå att de som redan bor här flyttar till bostäder med högre status, att ge nyanlända lån osv,det blir för mycket social ingenjörskonst där de som bestämmer i meningen lagstiftare/politiker (dvs policymakers) måste hinna tänka på allt möjligt som kan uppkomma, och det är helt enkelt inte rimligt. Och för trubbigt samt för mycket efterkonstruktion. Staten är för långsam som apparat för sådana detaljbeslut på både en ekonomisk mikro till makronivå. Och Bengt har helt rätt - att det blir rejält med friktion när äldre svenskar oavsett etnicitet hamnar mellan stolarna medan andra upplevs får gräddfil - oavsett de egentliga skälen. Att leka med de känslorna är politiskt mindre smart.
   Och skall man ha en immigration som skall bidra till välfärden behövs en vettig integrationsplan.

   Radera
  30. @Passenger. Det har ju gått bra i USA och då är USA mer skuldsatt än vad svenska staten skulle bli om man köpte ut vartenda bolån i hela landet som jag visar i en beräkning lite längre ned på sidan.

   Både USA och Venezuela har hittills klarat sina respektive bubblor även om Venezuelas befolkning får klara sig på småsmulor pga att mer än hälften av befolkningen inte arbetar utan lever på subventioner från staten.

   Får vi flera miljoner invånare som lever på staten så kommer förstås vår levnadsstandard att falla i motsvarande mån.

   Radera
  31. Ca 30% av alla netto migranter 2015 var från Europa eller Nordamerika. Under 2016 sjönk andelen till drygt 20%. Efter föyktingstoppet kommer npg andelen krypa upp till närmare 40%.Lägg därtill ett ansenligt födelseöverskott (för 20 år sedan) och du kommer märka att befolkningstillväxten fortftfarande är en viktig variabel.

   Radera
 9. Är det bara jag som finner det fullkomligt hysteriskt roligt att Erik Haag, Rheborg, Skäringer och Björn Gustavsson köpts av SBAB för att uppträda i Globen ikväll i spektaklet "Boendeekonomi är jättekul"...?

  Värre tajming får man leta efter...skulle möjligen vara Veckans Affärers klassiska omslag en vecka före börskraschen -87, "Happy times are here again"...;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de behöver inte ens hålla föreställningen, det är kul ändå :-)

   Radera
  2. .. och framför allt...

   vad har dessa "clowner" för KOMPETENS i själva ämnet ?

   Tänker osökt på: https://www.youtube.com/watch?v=mcuJurzbrEM

   Radera
 10. Banker gör partsinlagor och berättar att bostäderna håller värdet. Det gör dom för att hålla de utländska bankerna lugna.
  De svenska bankerna har finansierat sin bostadsutlåning med främst korta lån i utländska banker. Om de utländska bankerna känner oro för den svenska bostadssektorn höjer de räntan till de svenska bankerna. De vill nämligen ha betalt för sin ökade risk. Då tvingas de svenska bankerna i sin tur höja räntan till sina bolånetagare.
  Och då har svenska riksbanken spelat ut sin roll. Ingves sover nog dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingves skiter nog i vilket. Ser fram emot hans memoarer när han skriver ut vad politikerna egentligen sa när han villr ändra avdragen...

   Radera
  2. Kan du eller någon annan svara på vad reporäntan har för roll då? Jag trodde att bankerna kunde låna av riksbanken till något som låg nära reporäntan. Blir det utländska för dyrt låna av riksbanken istället?

   Radera
  3. Riksbanken har ju ökat penningmängden vilket borde stå för en del av utlåningen. Resterande i lån från utländska banker. Proportionerna kanske någon annan har koll på?

   Radera
 11. Bankernas råd skall man nog ta med en stor nypa salt. Hur många år har de inte sagt "Bind räntan!"?

  Är det inte så att de alltid talar i egen sak. De försöker vinna tid så att de hinner krafsa sina egna kastanjer ur elden. Vi andra kommer som vanligt att få sitta med svarte Petter i handen till sist i form av ett dyrt nyinköpt och övervärderat hus eller lägenhet.

  Många kommer framöver att vara för högt belånade när värdena sjunker på fastigheter och bankerna kommer troligen att säga upp delar av sina lån till betalning. Om du inte kan betala dina lån säljs din fastighet på exekutiv auktion till förmodligen ett underpris. Där köps din fastighet kanske av ett fastighetsbolag som står "nära" bankens ledande personer.

  Själv står du sedan kvar med lånen som du skall betala till ännu högre ränta då du inte har en fastighet som säkerhet. Dessutom har du ingenstans att bo!

  Det här kommer att bli den ultimativa egendomsöverföringen från medelklassen till de rika. Medelklassen i dyra villor kommer att utplånas! Vårt land kommer att likna Latinamerika med några oerhört rika och många fattiga.

  Hela den här fastighetskarusellen med övervärderade fastigheter i storstädernas innerstäder påminner om ett pyramidspel. De som gick in först vinner, de sista köparna får betala allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan lägga till för bättre scenario även följande:
   - uppkomst av slum (fanns förut i Sverige, var inte så länge sedan sist).
   - kåkstäder
   - utvandring av både välutbildade svenskar OCH invandrare.

   Radera
  2. "Det här kommer att bli den ultimativa egendomsöverföringen från medelklassen till de rika."
   Fel, det här kommer att bli den ultimativa egendomsöverföringen från BLT till mig! (och jag skulle inte klassa mig själv som rik även om jag har tillgångar) Jag har ett perfekt upplägg för att profitera maximalt från ett blodbad på bostadsmarknaden. Bara att hoppas på värsta domedagsscenariot nu! Kan inte skriva mer nu, måste gå och fylla på popcornskålen.

   Radera
 12. Undrar om det inte kom nån annan siffra igår som påverkade värdet på SEK...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi kom ett steg närmare räntesänkning igår.

   Radera
 13. Det är helt förståeligt att bankerna säger som de säger. Bostadsbubblan håller ihop så länge priserna ökar. Den kan nog också tåla en temporär stagnation. Men sker prisnedgång under en längre tid blir det ett annat scenario.
  Det som driver bostadspriserna är kreditspiralen som får näring av ökat pris. Ökat pris medför större lån osv, osv.

  Upplägget är ett klassiskt pyramidspel och när "näringen" slutar tillföras går det raskt utför i motsatt riktning. Tror att bankerna är mycket mer oroliga än de uttrycker. Skulle de säga som det var är det inte bra för affärerna.

  SvaraRadera
 14. Jag läste en rapport från Irland som länkades härifrån kommentarsfältet härom dagen.
  Där var det också rekordstort byggande när priserna började falla, så det kom ut ett extra överflöd på marknaden just när den redan var mättad. Då slog bolagen som bygger bostäder till bromsarna och massor med byggare blev arbetslösa, ytterligare en faktor som driver priserna neråt då dessa inte kommer att efterfråga nya boenden.

  De flesta kommer att försöka ducka och sitta kvar i sitt boende och på så sätt inte realisera förlusten, men vissa måste sälja, av ekonomiska eller familjeskäl. Där kommer boprisfallet att skapa offer som kommer att skrämma andra till återhållssamhet. Ett sparande som ökar, fallande konjunktur, självspelande piano...

  SvaraRadera
 15. "Fast det är ju alltid bra för exportindustrin" (angående en sjunkande krona)

  Det är bra för ägarna till svensk exportindustri, vilka utgör en försvinnande liten del av samhället. För dom anställda i svensk exportindustri är det en lönesänkning precis som för alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis. Om en lågt värderad valuta skulle vara bra för ett land och dess industri, kan man ju fråga sig varför Schweiz inte står på SIDAs lista över bidragsmottgare.

   Radera
  2. Så enkelt är det inte.

   I Sveriges fall har rörlig valutakurs varit ett utmärkt sätt för oss att klara oss lindrigt undan finanskrisen 2007/2008 jämfört med Euro-länderna. Sen innebär en stark växelkurs större krav på strukturomvandling i ekonomin, men det har ändå gått hyfsat för svensk industri sedan övergången till flytande växelkurs.

   Det gäller även de anställda, som fått reallöneökningar nästan varje år sedan industriavtalet började gälla.

   Radera
  3. Låt oss titta på ett företag med intäkter i EUR och en anställd.

   Intäkter: 100KEUR
   Den anställdas lön: 500KSEK (50KEUR)
   Ägarens vinst: 500KSEK (100KEUR - 50KEUR = 50KEUR)

   1EUR går upp från 10SEK till 11SEK

   Intäkter: 100KEUR
   Den anställdas lön: 500KSEK (45KEUR)
   Ägarens vinst: 605KSEK (100KEUR - 45KEUR = 55KEUR)

   Den anställda kan inte köpa lika många tyska korvar som innan men ägaren kan köpa ännu fler, köpkraft har flyttats från den anställda till ägaren. I många fall justeras det här tillbaka ganska fort, med löneökningar eller prissänkningar på produkten, men i slutändan är det ägaren som har gjort vinst på hela dansen.

   Att en sjunkande krona på nått sätt skulle vara bra för gemene man i Sverige har jag svårt att tro på, känns som nått som svenskt näringsliv har hittat på. Det är som sagt en påtvingad lönesänkning eftersom vi inte är konkurrenskraftiga på den internationella marknaden med nuvarande löner. Gemene man borde fundera på varför vi inte klarar av att konkurrera snarare än att lyssna på lobbyister från svenskt näringsliv.

   Radera
  4. Ditt exempel förutsätter att den anställde enbart konsumerar importeraee varor och tjänster samt betalar sin skatt i euro...

   Radera
 16. Att priset på bostäder rättas nu är självklart. Men undergång är vi långt ifrån. Samma har hänt i flera europeiska länder och de har inte gått under. Tittar man hur utveckligen har gått i typ Paris så blir det fällande priser ett par år framöver.
  Att folk ska sluta leva eller renovera är bara dumt. Visst till en början men de lär sig att leva med det.
  En/två år med fällande priser och sen kommer det att plana ut. Troligen kommer krona att rasa i värde. Export öka och vi har inte råd med flera resor per år till Thailand.

  Med andra ord tillbaka till det normala. Festen är över. Majoritet av bostadsköpare har marginal med sig, minst 15% och andra till och med 30% +.

  Jag och min bättre halva köpte var lgh i Stockholm 1992 för 50 tkr. Inte rimligt att vi ska ha sån avkastning på lgh. Lika bra att priser går ner till normala nivåer så ungdomarna har råd att ta sig på bostadsmarknad. Som det är idag är helt sjukt och ohållbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar. Sen brukar det sällan bli en "ordnad och lugn nedgång" utan det kan hända saker -- tex att prisfallet sammanfaller med lågkonjunktur inom industrin -- som gör att det blir mer oroligt. Men i den bästa av världar får vi en lugn nedgång/stagnation.

   På grund av hushållens och bankernas balansräkningar är läget ännu inte särskilt farligt, det ska bli spännande att hålla koll på detta. Finns ingen direkt balansräknings-trigger för en panikartad nedgång just nu.

   Radera
  2. Så länge ränta är låg och vi går ner 10-15% per år i 2/3 år så är det ok.
   Såklart kommer en del att förlora pengar men ingen katastrof.
   Folk får lära sig att bostäder inte går alltid upp i värde. Det finns risk, som med allt annat i livet.
   Sen att en del människor tror och hoppas på undergång är bara löjligt.
   Diskutera saken men håll till fakta. Att sänka kronan och halvera värdet av lån och bostäder är politisk beslut, möjligt att genomföra.
   Vi får dyrare IPhone, resor och olja men billigare bostäder.
   Sverige är fortfarande bästa landet i EU med ordning i finanser.
   De som inte tror på det behöver resa lite mer, främst till syd Europa.

   Radera
  3. Exakt, helt rätt Elvis.

   Många besökare på denna blogg förutspår naturligtvis katastrof och kris, som de gjort sedan 2009. Vi får väl se, jag är seriöst intresserad av de konkreta mekanismerna som ska utlösa en kris denna gång -- det är många fler pusselbitar som behöver falla på plats.

   Radera
  4. Är inte så säker på att vi får billigare bostäder.
   Kanske är precis tvärtom att vi nu i denna stund har de lägsta boendekonstnaderna.

   Radera
  5. Det jag menar är att jag har oerhört svårt att se hur boendekostnaderna ska gå ner i Sverige. Känns som en utopi.
   Sen vad som händer med kvadratmeterpriser, fastighetsavgift/skatt, el, vatten, sophantering, försäkring står skrivet i stjärnorna.
   Att just vatten, sopor, försäkring blir dyrare är dock ingen högoddsare precis.

   Radera
  6. Helt klart, låga bostadskostnader just nu. Bland de lägsta någonsin i förhållande till inkomsten för ägt boende på många håll, som du nämner Stefan. Skulle kunna vara all time low, en bostadsprisnedgång kanske lite lätt kompenseras av andra stigande kostnader + möjlig långsam räntehöjning.

   V/A, värme, el, sophämtning går nog upp på sikt. Har stigit snabbare än KPI ett tag. Men ibland har man tur, här sjönk fjärrvärmekostnaden med 2,5% 2017 och priserna för 2018 är oförändrade.

   Radera
  7. Jo, går priserna ner och räntorna höjs ökar ju månadskostnaderna. Många amoterar ju ändå inte utan har bara drift+räntor som utgifter.

   V/A, sophämtning, kommunal fjärrvärme mm är förtäckta skatter så de kommer ökas så mycket som medborgarna tål utan att det blir kravaller.
   Elen kommer öka pga sk miljöskatter, men troligen kommer nätavgifterna sänkas mha lagstiftning (fast då blir det utrymme att höja skatten på densamma istället)

   Överlag får vi nog räkna med en skattehöjning på ca 1-2% av BNP de närmaste åren enbart pga hög migration och urusel integration och felfungerande rättsväsende som inte klarar av sina uppgifter.
   Det motsvarar ca 5% högre skatteintäkter. Sedan om det är statliga skatter som de visa i Finansen skänker till kommunerna eller kommunerna direkt slår till får vi se. De mesta av kostnaderna ligger där ialla fall.

   Noterar nyligen att SACO förlorade ett mål i arbetsdomstolen om att deras medlemmar på myndigheter har arbetsplikt oavsett var i landet myndigheten befinner sig, dvs flyttar man ut myndigheter måste medlemmarna följa med eller säga upp sig, annars är det avtalsbrott. Det har visat sig att väldigt få flyttar med, och som konsekvens har det tagit åratal att bygga upp fungerande verksamheter igen.

   Låter faktiskt som ett utmärkt förslag-flytta ut merparten myndigheterna. Om deras verksamhet kollapsar och inga negativa effekter uppstår i samhället är det ett empiriskt bevis på att de inte behövs och kan läggas ner :)
   Kanske kan de där 2% minskas lite ialla fall.

   Radera
  8. Det är dock rätt lite av de kommunala monopolens intäkter som går till kommunen i form av vinstutdelning, så särskilt mycket överdebitering tror jag inte det är. Det är offentliga uppgifter och rätt lätt att kontrollera.

   Radera
  9. VA-taxan skall vara självfinansierad men får INTE ge något "överskott" in i den kommunala kassan (smygbeskattning)

   30 - 34§§

   Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster

   http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20060412.htm

   Radera
 17. Snart får vi se demonstrationstågen från Odenplan och Karlaplan..."rör inte min amortering!", "vägra högre ränta!", "allt är FIs fel"...detta har jag skojat om sedan lång tillbaka i tiden. Snart blir det verklighet...

  SvaraRadera
 18. Zero Hedges samhällskollaps måste vara bland Kremls mest lyckade påverkanskampanjer. Vi har en generation kollapskåta gossar som hurrar åt alla eventuella motgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar inte om det. Handlar om monumental irritation över oansvarig politik som lett fram till att fåren överkonsumerar på kredit, vilket tids nog leder till samhällskollaps och ett långt mkt farligare klimat än det som givit oss Jimmie...

   Radera
  2. Det är ändå imponerande att lyckas ha så katastrofalt fel åtta år i rad (2009-2017), under en tid där alla riskvilliga tillgångar ökat kraftigt.

   ZeroHedge har förutspått 900 av de senaste 0 kriserna. Minns ni att de trodde Fukushima skulle leda till 1 miljard dödsoffer, eller att Ebola skulle bli ett stort problem? Nej, det har alla glömt nu.

   Radera
  3. @Unknown. Överkonsumerar på kredit? Är det en bra beskrivning på en ekonomi som gått från jobba, spara och konsumera sen till jobba, låna och konsumera nu?

   Så länge inflationen är under kontroll, handlar det då om överkonsumtion? Varför är det inte sund ekonomisk tillväxt?

   Radera
  4. Oj, om din balansräkning imploderar på tillgångssidan...har du då inte konsumerat lite för mycket i närtid...? Eller menar du att ekonomi nuförtiden är så enkel så att det bara är att pumpa upp värdet på tillgångsslagen och konsumera i närtid...varför har ingen tänkt på det tidigare...?

   Radera
  5. Därför att tidigare kunde man inte utgå ifrån att staten skulle baila ut de överskuldsatta. Det kan man idag och därför kan man köpa bostäder för hela sin räntebetalningsförmåga, staten borgar ju de facto för bostadslånen på systemnivån.

   Eventuella överskuldsättningsproblem på systemnivån löses med inflation.

   Radera
  6. Bo T: Vad svamlar du om...? Sverige kommer inte att ha råd att lösa ut alla BLTs, vi har fullt upp att betala för alla nyanlända. När hushållen är fullbelånade och staten nu ska låna upp för att hantera en immigrationsutmaning deluxe samtidigt som en sprucken bobubbla lägger en våt filt över hela ekonomin...mitt scenario kvarstår - Sverige närmar sig konkursens rand inom 20 år...

   Radera
  7. Det var väl det jag visste.
   Zero Hedge har haft rätt hela tiden...

   Radera
  8. Nej, men de kommer att få rätt...har iofs aldrig sett dem ge ett så dystopiskt scenario för Sverige som jag just gav.

   Radera
  9. Klart de kommer att få rätt.
   Jag säger att någon dag framöver blir det åska. 100% garanti även på det.

   Radera
  10. Unknown. USAs statsskuld är på ca 20 biljoner dollar. Om man räknar om det till Sverige (efter befolkningens storlek) blir det ca 6 biljoner kronor. Idag är skuldsättningen ca 1,3 biljoner kronor.

   Det blir 4,7 biljoner kronor att köpa bostäder för.

   Hushållens sammanlagda bolåneskulder är på 3 biljoner kronor. Staten skulle mao kunna baila ut varenda bolånetorsk och ändå inte vara lika skuldsatt som USA per capita.

   Av intresse är att en stor del av USAs statsskuld härrör från den amerikanska subprime-bubblans efterräkningar 2007 - 2012.

   Exemplet visar att staten kan baila ut bolånetorskarna vid behov och varför skulle den inte göra det?

   Radera
  11. Förstår varken hur du räknar eller tänker...
   Hur får du att Sverige skulle kunna ha en statsskuld motsvarande 30% av USAs...?
   USA är 30 ggr större än Sverige.
   Men kanske ännu viktigare - de har världens reservvaluta och kan trycka hur mkt som helst av den...fram till den dagen då ingen tror på dem längre.
   Nej du, tänk till några varv ytterligare...;)

   Radera
  12. Det var väl inte bolånetorskarna som blev utbailade i USA, där kan man bara lämna huset och slippa betala skulderna? Undrar vad som skulle hända om man började lösa privata skulder i Sverige visavi det som hände i USA där jag antar att diverse kreditinstitut var de som blev utlösta. Med tanke på Svenne Banans fallenhet för att låna pengar på huset till konsumtion av kapitalvaror och Thailandsresor. Kan inte det offentliga hålla reda på bidragssvindlerierna, så kommer det vara läge för ännu värre om svenne-banan-bolånetorskarna skall lösas ut. Undrar var man sätter gränsen för vem som är en bolånetorsk? Intressant...

   Radera
  13. @Bo T: Nej, tveksamt att det går att jämföra så.
   Som Unknown säger - US och Sverige har olika förutsättningar. Visst - de har en enorm statsskuld. Men dd är också ett mycket mer centralt land i världsekonomin. Det är mer rimligt och enklare att kräva in skuld från Sverige än USA.
   Plus.. skall du jämföra så bör man ta med den kinesiska potentiella fastighetsbubblan också.

   Radera
  14. Sverige är inte USA men erkänn att jag har en poäng i att staten de facto garanterar bolånen och att en priskollaps därför är osannolik.

   Radera
  15. @unknown
   Jag får väl hjälpa till idag också. Bo T pratar om dollar först, och kronor sen. Hoppas det hjälper dig med räknandet.

   Radera
  16. Tack Gunanr,

   likväl är inte de svenska hushållens skuldsättning 1,3 biljoner kronor utan 3,8 biljoner...

   Radera
  17. @Bo T: Du får precisera först vad du menar med "de facto garanterar bolånen"?

   Radera
  18. Blev fel igen. Han menar att statens skuld är 1,3 idag.. för att komma till USAs nivå så kan svenska staten öka med 4,7 boljoner kronor.

   Han säger även 3 biljoner på hushållens skulder, det kanske är fel, men likväl är 4,7 mer än 3,8.

   Nu lämnar jag er så ni kan diskutera på riktigt.

   Radera
  19. @BoT: "Exemplet visar att staten kan baila ut bolånetorskarna vid behov och varför skulle den inte göra det?"

   Det finns inte ett enda tillfälle i historien då en stat kunnat baila ut sin befolkning utan att det fått långtgående negativa konsekvenser för hela befolkningen. Vid alla tillfällen då en stat gjort det så har förtroende för landets valuta blivit utraderat. Skulle staten baila ut svenska BLT så skulle hela befolkningen drabbas mycket hårt av de negativa konsekvenserna av kollapsad valuta. Det skulle ingen politiker acceptera. Även vid en bopriskopplas på 50% så skulle bara en bråkdel av de svenskar hamna under vattenytan få sådana stora problem att de tvingas lämna hus & hem med stora restskulder. Dessa personer kommer att offras eftersom det är ett långt mycket bättre alternativ än att 100% av befolkningen drabbas.

   Radera
  20. Lite OT men men...

   När DDR gick i "putten" 90/91 så slängde man bokstavligen ut alla sina "gästforskare", lärlingar etc. från sina "broderländer" i Afrika (Angola, Mozambique etc.) Asien (Vietnam) och läkarstudenter från Kuba...

   Radera
 19. Jag är Ras-sist. Jag hatar ras. Värde ska upp upp upp!!

  SvaraRadera
 20. Om ett halvår - ett år har Cornu material för en krönika "Hur gick det egentligen?" i alla växlande profetsior vi nu kan avnjuta.

  SvaraRadera
 21. Fråga hedge mot boprisnedgång.

  Behöver av familjeskäl köpa ett hus i Stockholmstrakten, har "vunnit" prutningen hamnade -15% (3,6 mil) under vad liknande såldes för i Augusti. Säljararna har förköpt sig och kunde ej gå ner mer så fick lite lampor och gräsklippare på köpet.

  Har f.n. 3 mil i likvida medel samt ett torp värderat till 1 mil och 400 tusen i lån funderar på följande upplägg
  1,5 mil lån bundet på 7 år.
  2 mil rörligt lån
  2 mil i korta euro räntfonder

  Motiveringen är denna
  Om bopriser sjunker kraftigt så bör även SEK/eur sjunka samt inflationen öka något. Jag har killgissat på -10% år på bostäder -10% år för eursek kurs, fast ränta på 2,5% och rörlig på 4% avkastning på räntefonder efter avgift på 0,5%. Skatt och ränteavdrag medräknat. Beräkning över 5 år.

  Detta har jag jämfört med att betala av direkt. Och även på scenariot att priser börjar gå upp igen.

  Jag har jämfört detta med alternativkostnaden ( hyra 13000 per månad) och finner att förlusten vid kraftigt fall förbli måttlig

  Har någon synpunkter på detta upplägg?

  Mvh
  Martin

  PS minskar den rörliga räntan så blir upplägget mer fördelaktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna så lite som möjligt.
   Visst i teorin är det rätt att placera i EUR och även USD men om det på något obegripligt sätt börja peka åt fel håll för alla dina placeringar är det inte kul och sånt händer.

   Radera
  2. Dessa siffror fick jag

   Alternativkostnad -780'
   Prisfall med ovan upplägg inkl. Drift:
   -1130'
   Prisfall med direktavbet:
   -1850'
   Uppgång med ovan upplägg
   -450'
   Uppgång med direktavbet
   -230'

   Ignorerat inflationen

   Radera
  3. Därför ligger jag 2 mil som kan betalas av direkt.
   Visst ny eurokris kan ske då är det avbet direkt som gäller.

   Hmm vad händer med eursek kurs vid bokrasch i sve och eurokris...

   Radera
  4. Varför inte låna så lite som möjligt och binda räntan som du är inne på?
   Alla dessa smarta upplägg tar energi och tid och definitivt inte alltid de fungerar.
   Är det inte skönare att ha en låg skuld?

   Radera
  5. Fick mig att tänka på ett gammalt favoritsvar i ett annat expertforum.
   ”Ja, det ser ut som om du har fått med alla grejerna där. Det är väl bara att tuta och köra!
   Själv tänkte jag bygga ett litet kärnkraftverk nästa vecka när jag är ledig. Mitt elbolag vill ha 10.535 kronor nästa kvartal och jag har fixat en tryckkokare, 2 g Uran 238 från fysiklabbet i skolan samt en gammal generator från en Ford Escort -89:a. Jodtabletter och gasmask har jag hemma (från hemvärnet). Jag har gått flera kurser i hur man bygger en nyckelharpa och tog baddaren redan som 9-åring. Kommentarer och tips uppskattas här också. Nu kör vi!

   Radera
  6. Tack för ditt svar Stefan.
   Har påverkat mig.

   Några andra kommentarer.

   Radera
  7. Bara att gratulera till din ekonomiska situation.
   Gör nu det som känns bäst för dig och din familj.

   Radera
  8. Stefan,
   Vad är förresten din killgissning ang. Bostadsmarknaden framöver?

   Radera
  9. Det är ju ganska maxat i hela världen, Sverige inget undantag, så man ska vara försiktig och veta vad man gör.
   På tio år tror jag priserna är högre så det gäller att ha lång horisont.

   Radera
  10. Tack Stefan,
   1,5 mil EK är egen förtjänst som vi sparat på två medelklassjobb medan vi bott på hyra i 10 år. Resten är inte vår förtjänst.
   Hade (o)tur och fick hyreskontrakt centralt utan kötid direkt efter studierna.

   Radera
  11. Tror tvärt emot. Jag tror att priserna står avsevärt lägre om 10 år. Nästa cykel är inledd. Vi har haft en lång tid av allt lägre räntor runt om i världen. Nu ser det ut att svänga. Sannolikt kommer vi att få en ny lång cykel med allt högre räntor (säger inte att de blir 90-tals höga) vilket kommer att ge oss allt lägre värderingar på bostadsmarknaderna. Vilket vore välkommet - världen kan inte längre förlita sig på att ha bostäder som bankomater - vi måste återgå till att producera efterfrågade varor och tjänster...

   Radera
  12. Unknown: Vad trodde du 2011?

   Om inte annat så gör ju inflationen att priset på fastigheter kontinuerligt stiger. Det finns nästan inga tioårsperioder i Sverige där priserna sjunkit.

   Liten graf som visar vad jag menar.

   Visst, priserna sjönk 1947-1957 som exempel, men annars är det ovanligt.

   Radera
  13. Är detta inflationsjusterat?

   Det är ju det reala värdet som är intressant. Något som också är intressant är hur en bostad kan leverera en procentuell avkastning, något produktivt, genom att bara finnas.

   Det är just därför jag tror på en lång nedåtgående trend. Kolla på demografin någon och gör den analysen. Otroligt intressanta resonemang kan föras om hur köpkraften blir mindre (90talisterna köper/köpt nu(snittåldern på första BR är 26 år)) och stor grupp 40talisterna börjar dö ut.

   Demand gå ner, Supply går upp --> detta i åtanke med högre räntor + lågkonjunktur. Den perfekta stormen.

   Radera
  14. Det är nominella priser som vi diskuterar och som är det adekvata.
   Likväl som vi inte justerar ner lånen pga inflation justerar vi inte heller ner det reala värdet på bostaden pga inflation.

   Radera
  15. Vi har haft mkt långa perioder med fallande huspriser. Någon inflation att tala om är det ingen som ser. Allt går i cykler. Nu har faktiskt inte bubblan briserat ännu men eftersom det bara är en tidsfråga tror jag inte på att husbubblan kan pumpas en 3:e gång på 15 år....game over. Fallande priser under lång tid framöver. Dessutom ser de amerikanska junkbondsen riktigt illa ut vilket signalerar för stora börsfall och stigande räntor i antågande.

   Radera
  16. 2011 hade jag fel. Trodde att vi stod inför en double-dip. Vidtog åtgärder då som iofs var för tidiga men inte desto mindre rätt inför vad som komma skall. Det är oerhört svårt att tajma ett fall, det vet alla som försökt. Se "the big short" så förstår ni. Hur rätt de än hade så var det ohyggligt nära att de förlorade allt...

   Radera
  17. Å nej, inte the Big Short igen som nåt slags facit.
   Du kan ju fråga de där herrarna om du någonsin möter dem vad de tror om den svenska bostadsmarknaden och kraschen du så hett längtar efter.
   Tror du blir besviken på svaret.

   Radera
  18. Svaret var ju verkligen inget facit om du läst ordentligare...jag försökte beskriva hur extremt nära det var att de förlorade allt trots att de hade så rätt. Att de hade rätt antar jag att du inte ifrågasätter...?

   Radera
  19. SÖ: Du fattar verkligen inte mkt. Jag längtar inte efter en krasch. Jag tror att den krasch vi har framför oss riskerar förändra vårt land i grunden. Jag är djupt bekymrad och extremt irriterad över att politikerna försatt oss i det här läget. Ett land som varit drogat på boprisuppgångar under 20 år - hur tror du stämningen blir i landet när bubblan spricker? Och vilken folkgrupp tror du kommer att få skulden...?

   Radera
  20. The Big Short är absolut en underhållande (och bra, tycker jag själv) film men är inte egentligen ett argument för att vi kommer ha lägre priser i Sverige 2027 än i Sverige 2017.

   Ja, nominella priser i mitt diagram i detta fall eftersom vi ska jämföra med lånen. Det kan hända att vi får 10 års sjunkande priser, men det är rätt ovanligt.

   Radera
  21. Unknown.
   Så trött på ditt eviga gnäll om hur blåst jag är, så nu skiter jag i det här till din stora glädje. Hoppas du finner likasinnade att diskutera med och inte jobbiga personer med andra åsikter än dig själv.

   Radera
  22. SÖ: Helt ok. Men framöver, försök att läsa och förstå det folk skriver och kommentera just detta.

   Radera
  23. Slutkommenterat för i år för att jag inte orkar med din nedsättande ton.

   Radera
  24. Klirrade en ruta nu va?

   Radera
  25. Nä inge sånt trams Stefan. Jag jämnar ut balansen med lite kärlek.

   Radera
 22. Jag tror Nordea och Handelsbanken har rätt.
  Vi åkte i 200 km/h och såg att vägen svänger lite längre fram så vi saktade ner till 100. Inbromsningen var snabb och obekväm.
  Så långt som man kan se nuvarande vägen kan vi dock fortsätta i 100 ett bra tag till...

  SvaraRadera
 23. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/R3JG8/jm-chocksanker-priset-pa-lagenheter

  SvaraRadera
 24. "Eller att bostadsutvecklarna på börsen rasar och utplånar investerarnas kapital, vilket inte heller påverkar svensk ekonomi?"

  Värdet av bostadsutvecklarna på börsen utgör inte någon större del av börsvärdet - särskilt inte de bolag som ligger mest i riskzonen för konkurs - Oscar, Tobin, SSM osv.


  Ang. räntan så sticker inte inflationen iväg bara för att valutan kraschar.

  I själva verket har inflationen sjunkit ihop de gånger valutan kraschat sedan vi släppte kronan lös - inflationen sjönk alltså ihop både 1992 och 2008.

  SvaraRadera