Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-11-23 18:19

Anekdot: Byggbolag i Stockholmsområdet har redan börjat varsla

En läsare bidrar med en anekdot från byggbranschen i Stockholmsområdet. Åtminstone ett byggbolag har nu varslat anställda på grund av för få nya jobb och det snackas om fler varsel innan jul. Och Nordea rapporterar om sänkt planerad julbudget för hushållen om hela 8%, vilket kan leda till #dåligstämning i detaljhandeln.
Byggnadsarbete pågår.
Nordea säger att hushållen i år drar ner på sin planerade julhandel med 8%, varav barnfamiljerna med 18% (PDF). Ser ju inte så muntert ut, trots att finansminister Magdalena Andersson (s) intygat att Sverige går som en Volvo S90. Eller så är inte det så muntert för Volvo...

En läsare, som arbetar inom ett yrke som tar vederbörande till att besöka diverse byggbolag, rapporterar en anekdot om de första varslen i branschen i Stor-Stockholm. Ett byggbolag ska ha varslat anställda på grund av för få nya jobb och det snackas vid fikaborden om ytterligare varsel redan innan jul.

Kort sagt blir det redan spridningseffekter av de fallande bostadspriserna och bostadsutvecklarnas tvärbromsning av påbörjandet av nya projekt.

Men låt oss titta bortom anekdoterna. Arbetsförmedlingen har ingen varselstatistik för november än. I september varslade 12 arbetsplatser 184 personer i byggbranschen. I oktober var det 20 arbetsplatser och 324 personer. Detta är dock inte anmärkningsvärt. I september 2016 var varslen 32 stycken och 631 berörda, och i oktober 2016 31 bolag och 297 anställda. Enda man kan säga än så länge är att i oktober 2017 verkar det vara något större bolag som varslar än förra året. Inför novemberstatistiken kan man konstatera att 2016 var det 15 varsel och 241 berörda i byggbranschen. Detta är hela riket. Arbetsförmedlingen presenterar inte hur det ser ut per månad och näringsgren per län och det går alltså inte att säga vad som är normalt för Stockholmsområdet.

Dock ska man komma ihåg att projekt där kunder tecknat sig för en lägenhet måste färdigställas - svärdet är tveeggat. Lika lite som man kan dra sig ur det man tecknat sig för, så kan byggbolagen (annat än konkurs) bryta sin del av kontraktet och skjuta upp projektet.

Projekt påbörjas inte förrän man har "sålt" tillräcklig många lägenheter, så de påbörjade projekten kommer slutföras. Och den största smällen för byggbranschens anställda är inte här än. Kanske har det börjat i Stockholm?

Förra gången 2008 infördes ROT-avdrag för att under recessionen rädda byggbranschens anställda, och räntorna panikslaktades. Nu har vi redan ROT-avdrag och negativa styrräntor.

Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Nordeas panelundersökning säger visserligen att julhandeln kommer backa, men det sa de 2016 också, och då gick julhandeln istället upp. Är inte säker på att denna är särskilt signifikant.

  Jämför sidan 8 i din PDF med Svensk handels julrapport (2016), sid 4.

  Däremot mycket intressant om varsel redan förekommer i byggbranschen! Det har varit extremt hög efterfrågan på arbetskraft länge nu, och jag känner på mig att man inom branschen tycker tiderna är "för bra" nu och därför snabbt vill skära ner om man tror det vänder. Synd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför vill dom inte bygga när det råder kraftig bostadsbrist och Sverige behöver få fram flera hundratusen nya bostäder. Detta har ju våra politiker sagt.

   Radera
  2. Jag undrar hur nybyggandet som är planerat 2018-2019 kommer påverkas. Det såg bra ut, det vill säga att 2018 + 2019 kunde ge faktiska och fina tillskott, men nu kanske vi får ett panikstopp som 2007 eller ännu värre 1990, och då kommer vi ha ny "boom" inom tio år (och kanske också högre priser?).

   Radera
  3. Nybyggandet lär väl skjutas fram alternativt avta på marknader som är mättade men det finns ju marknader i marknaden. Som du tidigare nämnde är Skåne en het marknad. Även Göteborg och dess kranskommuner är hett för byggarna. Det går absolut långsammare att sälja nu men det säljs iallafall. Det är inget direkt överskott på nybyggnation i Göteborg och runt omkring. Annat är det ju i Sthlm där helt nya stadsdelar växer fram med stora volymer nybyggnation.

   Radera
  4. Om tio år är det här landet kört ännu mer i botten. Med ännu fler bidragstagare som inte kan köpa bostäder.

   Radera
  5. Många tror fortfarande att det är "kommunen" som bygger likt den gjorde genom de kommunala bostadsbolagen under "miljonprogrammets" tid..

   Många säger fortfarande angående "bostadsbristen": ".. Nu MÅSTE dom börja bygga..!!"

   Vad dessa inte förstått är att idag byggs inte någonting annat än på strikt ekonomiska marknadsmässiga grunder och INTE någon bygger något bara för att 2råda bot" på "bostadsbristen".

   Det illustrerande huset på bilden torde inte vara något kataloghus från "Älvsbyhus" etc. även om det säkert gett en del "inspiration" åt många kataloghusproducenter! Dock är tegel/murad skorsten inte något vanligt idag

   Radera
 2. JM´s VD är inte alls orolig :)

  https://www.di.se/nyheter/jms-vd-rads-inte-bostadsoron-en-avvaktande-marknad-inte-tvarstopp/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men han säger inte saker som stämmer överens med den bild som bloggen vill måla upp, till skillnad från den tydligen trovärdige Joakim Alm (Alm Equity) eller den kokainmissbrukande finansmannen Joachim Kuylenstierna.

   Men visst, JMs VD har självklart ett egenintresse i det hela. Det blir faktiskt högintressant att se hur läget ser ut om ett år ungefär. Kan bara rapportera anekdotiskt att det fortfarande är hett läge i Skåne, gott om budgivningar och snabb försäljning inom nybyggnation.

   Radera
  2. Joakim: Det är hett även i Göteborg. Bostäderna går ut för högre priser och budgivningarna är inte lika hektiska längre men det beror väl snarare på att priserna har nått en väldigt hög nivå i förhållande till inkomsten och sparkapitalet som dom som ännu ej köpt besitter. Kan fortfarande inte se att något faller i pris och att någon får ut mindre än vad dom betalade. Möjligtvis på centrala Hisingen där folk köpte nybyggnation för 2 miljoner för 1 år sedan och grannen sålde för 3 miljoner för ett halvår sedan och nu kan dom bara 2,5 miljoner men att gå + med 500 000 på 6 månader kan knappast räknas som en förlustaffär. Händer inget med konjunkturen eller räntan inom 1 år så har vi snarare högre priser då.

   Radera
  3. ... det är ju en rätt stor skillnad mellan "99% av bostadsutvecklarna går i KK" (eller vad nu J K sa), och att priserna i Stockholm sjunker till 2015 års nivå (och stannar där?).

   Intressanta tider och som konstaterats kan alla VIPs som uttalar sig inte ha rätt samtidigt.

   Radera
  4. Re Skåne så pratade jag med en vän som e mäklare i Malmö. Lätt panik på rösten. Sålde en tvåa för 2.1 i augusti på ngn dag, har nu en trea ute i samma hus, snarlikt skick och läge, för 1.7 och inga bud efter 3-4 veckor.

   Radera
  5. Det mesta säljs förr eller senare i och kring Malmö. Men det är inte alls lika hetsiga budgivningar som i somras och bakåt. Tidigare kunde en del objekt gå upp några hundratusen, det är sällsynt nu. Sett en hel del som inte säljs för utgångspris och även det som återkommer på marknaden. Köpkraften e inte så hög här så det känns som taket snart har nåtts.

   Toni: Menar du att vår profet Cornu kommer få fel?

   Radera
  6. Kolla in SCBs data på byggstarter och färdigställda lgheter, framemot Q2 eller ffa Q3 borde det komma ut rätt stort antal nybyggen i Malmö.

   Radera
  7. Nu är det ju så att MKB har ett politiskt påbud om att skapa 1000 nya bostäder om året, så antalet byggstarter behöver ju inte nödvändigtvis spegla konjunkturen. Och det är ju gott och väl, kommunen lär ju få billigare priser om de bygger i lågkonjunktur...

   Radera
  8. @Mr Perfect:

   Jaså? Kollar man Åkarp så gick senast sålda kåk upp 10% och såldes efter 21 dagar. Och då ska man komma ihåg att Åkarp är lite halvsunkigt eftersom den hänger ihop med Burlöv. Och att detta var ett ordinärt radhus.

   Radera
  9. @Mr Perfect: Ingen vet vad som kommer att inträffa i framtiden. Stiger boräntorna kraftigt kommer ju säkerligen bostadspriserna anpassa sig därefter men så länge våra löner stiger, konjunkturen är bra och räntan ligger på samma nivå och upp med 1-2% tror jag inte det är särskilt troligt. Jag hoppas däremot att jag har fel då jag inte själv köpt något. Det går dock inte att säga att "svenska priser är övervärderade med anledning av Sthlm och Gbgs bostadspriser". I många svenska medelstora städer ligger bostadspriserna på samma nivå som i europeiska länder med mycket sämre ekonomi än Sverige och då har inte dom samma förmånliga lånevillkor. Anledningen till varför jag inte köper i Göteborg är för att jag anser att Göteborg är för dyrt. Jag sänker inte min boendekostnad genom att köpa ett boende på samma plats som jag bor på idag och därför är jag inte så sugen på det. Hade jag lagt några hunkor i kontantinsats idag för att få ett dyrare boende på samma yta på samma plats som jag bor på idag så hade ju spekulation givetvis varit den enda anledningen för varför skulle man annars göra en sån sak?

   Vad tror du själv då?

   Radera
  10. Byggstarterna kom igång senare i Gbg och Malmö och utbudet på nyproduktioner laggar sannolikt i relation till Stockholm.

   Radera
  11. Ben Dover: Det var väl något radhus i den billigare klassen 2.5-3 milj.ä? Billigare objekt kan ff gå upp lite det har du rätt.

   Toni: Ifall att amorteringskravet införs så som FI konstruerat det så tror jag det kommer att sänka marknaden. Speciellt på dyrare objekt över 5 milj, vi pratar en merkostnad på ca 4 000kr/mån. Sen tror jag att överproduktionen av lägenheter också kommer bidra till att sänka marknaden.
   Folk stirrar blint på att räntan är låg, en vanlig ursäkt bland de som köpt. Men jag tror ovanstående kommer påverka rejält.

   Radera
  12. Huset före det, kedjehus för 4,35 Mkr som gick upp 15% och såldes efter 11 dagar... osv.

   Radera
 3. Aj, aj, aj....ser inte bra ut det här....varför har du inte varnat läsarna för bobubblan, Cornu...?????

  SvaraRadera
 4. Pratade med en byggare som främst arbetar med industriella kunder.

  Om vi säger så att han har inte svårt att hitta folk... rätt folk är en helt annan femma...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är såklart anektodisk bevisföring. Jag räknar dock med att Västra Hamnen kommer se ut som en övergiven krigszon snart.

   Ben Dover kanske har koll efter att ha fjäskat lite för morsorna? De brukar ha bäst koll...

   Radera
  2. Nej men det stämmer nog. Alla som är kompetenta är redan anställda och bolagen snor folk från varandra med lönebud. Det är mitt intryck just nu iaf, sen kan det se annorlunda ut om 6 månader.

   Och det där med varsel, de når ju aldrig ner till 0, folk varslas ju även i högkonjunktur. Se t ex:

   https://www.sverigesbyggindustrier.se/statistik-arbetsmarknad/varsel-och-nyanmalda-lediga-platser__6298

   Västra Hamnen ser ju skit ut redan idag, bara mongoarkitektur, tomma affärslokaler och totaldöda blåshål till gator.

   Radera
  3. Hallå. Kränkning.

   Radera
  4. Helt off-topic Ben. Jag hördeföljande reportage på radion idag ang pensionäsgymnastik. De sa att de blev tagna på sängen. är du inblandad?

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6828374

   Radera
 5. Veckans stöd till skogsindustrin, reklambibban, innehöll massor av reklam för svart fredag och svart vecka. Gäller att suga ur pengarna INNAN man köper skinka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har en mycket bra poäng. Black friday måste påverka julhandeln. Fast jag vet inte exakta definitionen av julhandel. Om det är handel i december enbart så är BF säkert orsak till ett minskning. Räknas hela Q4 borde en faktisk nedgång vara betydligt mer oroväckande.

   Radera
  2. Jag brukar vänta på Ge-Kås mellandagsrea eller rean efter helgerna i Januari _innan_ jag öppnar lädret...
   ;-)

   En gratis eller för MAX 50:- kryssning till Riga/Tallinn/Helsingfors har också blivit en tradition strax efter nyår.. ;-)

   Radera
  3. Brukar du kolla möjligheterna att åka trådbuss innan du tar färjan till Paldiski?

   Radera
  4. Till Paldiski går det elektriska tåg till/från Tallinn.

   Trådbuss och spårvägsnätet i Riga är mer intressant. :-)
   Likaså arkitekturen och att man fortfarande än denna dag kan se fastigheter som renoverades senast 38. Ägaren "försvann" österut någo gång 39 - 45 och än idag har man inte hittat någon rättmätig ägare till fastigheterna.

   Radera
  5. Det säger du ja... Men du vet Bengt, efter regn kommer solsken.

   Radera
  6. Bengt: Bra uteliv i Riga? :)

   Radera
  7. Tja, Skybaren på"Hotel Latvija" har en "härlig" stämning av 60-tal och "kalla kriget"... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=vhtah0Hi4h8

   Sedan så fanns det några källare i gamla sta'n men det var några år sedan. Dock är jag inte den som är ute och röjer på "klubbar" utan är mer intresserad av historia, spårvagnar och kultur. Pobedorna är dock ovanliga numera men VAZ/LADA och förlängda rosa HUMMER limo

   Radera
  8. Härlig Coca-Cola spårvagn :) Den är säker mer driftsäker än Göteborgs M32or

   Radera
  9. Ännu vet ingen hur länge en Tatra kan rulla ! ;-)

   Radera
  10. östländsk skit :P

   Radera
  11. Men det bästa är väl besöket på Hasses sega gubbar på väg dit va?

   Radera
  12. ??
   Aldrig hört talas om "Hasses sega gubbar"...

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Toni:

   Coyote Fly mitt i parken på andra sidan universitetet från frihetsmonumentet.

   First Dacha i hamnområdet på östra sidan om floden.

   Har mitt godkännande av internationell god kvalitet.

   Radera
 6. Googla på "Ben Bernanke Housing Bubble" and thou shalt find. Han vägrade in i det sista att officiellt erkänna hur det låg till.

  Det är många som snackar i egen bok. Ingves erkänner åtminstone att vi har en skuldbubbla.

  SvaraRadera
 7. Anekdot, hus köpt sydöst om Stockholm i november för 4,5 säljaren köpte det ca ett år tidigare för 5,5 M

  SvaraRadera
 8. ROT-avdraget har ju försämrats av den skattesuktande socialistregeringen. Kanske är dags att återinföra det fullt ut, tillsammans med lite andra skattelättnader ^^. Det här landet är ju rena Pomperipossan...

  SvaraRadera
 9. Överhuvudtaget intressant att du inte haft något blogginlägg som reflekterar kring Volvo. Indikationer har ju nämligen funnits i några år (de hade inte ingenjörerna), och nu börjar vi (snart?) se resultat av det faktum att Volvo inte längre har något att göra i det övre segmentet. Se upp för botten gbg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vänligen utveckla dina kryptiska funderingar. Annars blir det bara trams

   Radera
 10. Annekdot: jobbarkompis sålde villa i Gbg för 2månader sedan. Köparen får inga bud på lägenheten. Stressigt.

  SvaraRadera
 11. Efter nästa val kommer regeringen (oavsett färg) att skjuta till ytterligare pengar och tidigarelägga byggandet av snabbtågsprojektet som skall binda ihop Fjollträsk, Muteborg och Mordmö via Jönsköping - Vips 100000 "nya" jobb som de kan ta åt sig äran för.

  SvaraRadera
 12. På lite längre sikt så ser det ju väldigt skakigt ut för prisutvecklingen.
  Räntan kommer ju att återgå till det normala 3-5%
  Fastighetsskatten kommer att höjas för att finansiera migrationsbubblan
  Ränteavdragen kommer att avvecklas
  Amorteringskrav kommer att införas
  Lågkonjunkturen kommer snart
  Nybyggnationen pikar 2018
  Kommunalskatterna kommer att stiga för att finansiera migrationsbubblan
  Känns som priserna kan falla 50% för att sedan parkera där i 15 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minsann den mest realistiska bedömning jag sett på länge!

   Radera
 13. Det blir trångt i dörren och kön har redan börjat forma sig. Håll i hatten.

  SvaraRadera