Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-10-24 10:50

"Vinstvarning" från Oscar Properties

Bostadsrättsutvecklaren Oscar Properties (OMX:OP) medger nu att läget på Stockholms bostadsrättsmarknad inte är direkt lysande. Bolaget lämnar en sk vinstvarning om lägre vinst och att projekt kommer skjutas upp. Aktien fortsätter sin nedåttrend.
Dagschart Oscar Properties.
Man reviderar ner vinstprognosen för helåret med 20%, samtidigt som det är lite drygt två månader och ungefär 20% kvar på året. Detta tolkar åtminstone jag som att bolaget inte kommer göra någon vinst alls årets sista två månader. Givet linjärekonomi kommer bolaget alltså ge nollresultat 2018, men om marknaden blir ännu svagare kommer man göra förluster. Detta står dock inte i pressmeddelandet som lyder som följer:
"Anledningen till att Bolaget reviderar ned sin prognos från minst 500 mkr till minst 400 mkr i rörelseresultat före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter är främst sämre marknadsförutsättningar och att Bolaget påverkats av högre kostnader.
Som en konsekvens av den försämrade marknaden har Bolaget intagit en mer avvaktande ställning och valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt."
Några dagars ytterligare nedgång och Oscar Properties kommer tappat två tredjedelar av sitt marknadsvärde sedan toppen i mars.

Kom nu ihåg att hoppet är det sista som överger människan. Så vi lär få höra förnekanden från andra bostadsrättsutvecklare.

Exempelvis från Bonava.
"Vd Joachim Hallengren kommenterar läget i Sverige med att man "fortfarande upplever att det finns en god efterfrågan på bostäder även om marknaden var något lugnare under kvartalet. I Sverige såldes 190 lägenheter, att jämföra med 91 under motsvarande kvartal i fjol.""
Antalet sålda lägenheter kan förstås bero på hur många projekt man hade till försäljning i år respektive förra året och säger ingenting om faktisk efterfrågan. Men det låter bra.

Samtidigt bekräftar Swedbank att efterfrågan på bostadslån nu faller. Kort sagt kommer bankerna också missa sina prognoser när bolånemarknaden viker och inte når prognoserna. Stora effekten kommer i så fall synas först nästa år, då rådande utveckling blir maskerad i helåret 2017, om än inte i kvartalsrapporten för Q4.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Oscar själv lär nog få se sitt namn inte längre vara med på listan över landets miljardärer...

  I bästa "Aftonslaskastil" presenterar DI "hela listan"! ;-)

  https://www.di.se/nyheter/lista-har-ar-sveriges-miljardarer-2016/

  SvaraRadera
 2. Kan man se ngn prisförändring för fritidshus? Om där är en sättning i sta'n borde väl fritidshusen sjunka ännu mer? Eller har jag fel nu?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som om det fortfarande är budgivning på bra ski-in - ski-out lägen. Bra lägen försvinner snabbt från Hemnet men objekten får inte vara för dyra.
   Håller själv "stenkoll" på norra Värmland med skidmetropolen Branäs

   Radera
  2. Har själv samma spaning. Punktmarkerar Hemavan och är peppad på ett bra läge nära backen, dock stor osäkerhet vad som händer om marknaden börjar vika enligt resonemanget ovan. En lägenhet i fjällen bör vara något som prioriteras ner kraftigt på en svagare marknad.. Sen har prisstegringen varit sanslös senaste 5 åren utan att veta exakt siffror känns det som att hoppen från en till två miljoner för ett vettigt objekt gått väldigt fort..

   Radera
  3. Idag finns det ett hus i Branäs - "Björnen" till salu för en mille..
   Dessa kostade för säg 7-8 år sedan runt 600-700 kSEK.

   Hemavan ligger lite väl långt borta - om man nu inte tar firmans helikopter likt en känd "pensionsgam" ;-) - men orter med dålig kommunikationer eller långt ifrån Sthlm går det segt på. Exv. Lofsdalen som är fint men ligger lite "off" och långt ifrån både Sthlm, Gbg o Mma

   Att sitta i bilen mer än 7-9 timmar är nog i mesta laget för många

   Radera
 3. Antar att OP är för små för att vara vår tids Nyckeln eller Lehman. Vilka står för OPs finansiering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns preferensaktier ute som vår tids gycklare "värdeinvesterarna" tycker är säkra papper.

   Radera
 4. Ska bli mkt intressant att se om bokraschen tar med sig börsen på väg ner eller vice versa..;) Just nu, fördel bokraschen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oscar Properties har kraschat kursmässigt utan större inverkan på börsen i sin helhet.
   Som vanligt kommer börsen att leda utvecklingen (smart money). Inte bostadsmarknaden.

   Radera
  2. Eftersom det i alla länder jag studera detta för någonsin är bokmarknaden som startar och river resten är det ganska befängt att sätta andra H0 än att just bostadsmarknaden ska krascha och dra ned resten.

   Allt snack om att bostadsmarknaden behöver en "utlösande faktor" eller annat externt är dumheter och återkommer endast av två anledningar:
   1) Många vill att det ska vara så, och berättar därför en saga de vill/hoppas/försöker lura i folk är sanning.
   2) Tillräckligt många är dumma i huvudet och läser sagan i 1), för att sedan kallt bestämma sig för att de just lärde sig något.

   Radera
  3. Vad tycker du om tvärsäkra människor? Kan du berätta mer om dina studier? Är de omfattande?

   Radera
  4. Fan va du surrar Linus.
   I praktiken kraschar alltid börsen före den privata bostadsmarknaden.
   Eller menar du att alla zombies på bostadsmarknaden är snabbare på pucken än aktörerna på börsen?

   Radera
  5. Du har fel Stefan. Se tex USA där nedgången på bostandsmarknaden startade 2006. Aktiemarknaden började vika först slutet av 2007.

   Radera
  6. https://fred.stlouisfed.org/series/USSTHPI

   Radera
  7. Kvalitetsjusterade priser (Case Shiller)
   https://fred.stlouisfed.org/series/CSUSHPINSA

   Peak MAJ 2006.

   Rent generellt har du naturligtvis rätt i att börsen bör leada bostadsmarknaden. Problemet är dock att det krävs ett ganska rejält ras i bostadspriser för att det ska påverka företagens vinster i någon större utsträckning. Nu avser jag börsen som helhet - enskilda sektorer kan naturligtvis ta mycket stryk, vilket vi ser på svenska börsen idag där exempelvis vissa bostadsutvecklare är ner 30 % eller mer av räddsla för bomarknaden. Börsen är dock nästan ATH.

   Så länge aktiemarknaden inte räknar med en bredare spridning till företagens vinster av en nedgång i bostadspriser kan därför bomarknaden gå ner innan börsen, vilket skedde i USA där marknaden till en början inte räknade med några större konsekvenser av en nedgång i bostadspriser.

   Radera
  8. @Stefan, det handlar inte om att någon är snabb på någon puck, det handlar om att bostadsmarknaden (prissättning) generellt drivs mycket mindre av fundamenta än börsen. Bostadsmarknaden behöver ingen omskakande förändring för att krascha; bostadsmarknaden är den omskakande förändringen.

   Sen beskriver jag ju inte hur det faktiskt ÄR på nuvarande marknad i Sverige, jag beskriver vad som är den bästa gissningen baserat på dem emperi vi har. Väljer man ett annat H0 än detta ska man ha riktigt bra underlag.

   Radera
 5. En del andra i fastighets- och mäklarvärlden "ångar" dock på som om ingenting ahde hänt eller kommer att hända.... ;-)

  "..På bara några år har Göteborgsföretaget Adfenix vuxit från två medarbetare till 65, och beräknas omsätta 40 miljoner kronor i år.
  Nu har företaget fått in 50 färska miljoner från Industrifonden, Starbright Invest, Notion Capital och Good Fellows som går in i bolaget, som specialiserat sig på det digitala verktyget Home Booster – som hjälper bostadsmäklare att nå exakt rätt kundgrupp..."

  "..Norden, London, Dacca, Melborne och Nya Zeeland..."

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/g%C3%B6teborgsbolag-tar-m%C3%A4klarv%C3%A4rlden-med-storm-1.4760028

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/10/24/rabatter-pa-nyproducerat-i-uppsala.html

   Radera
 6. Lägg märke till "före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter". Alltså vinstförsämringen handlar (förmodligen) om affärer som inte blir av, vilket ger ökat lager. Förvaltningsfastighet kanske kan innebära yresfastigheter och osålda BR, mao risk för en saftig nedskrivning och en förlust i endera kvartalet.

  SvaraRadera
 7. Letar bostad i Malmö/Lund. Lund ligger +49.7% på 36 månader, eller plus ~20% på 6 månader. Låter rimligt och hållbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vad du relaterar det till. Det är oerhört rimligt relativt Sveriges bostadsmarknad i övrigt. Det är oerhört orimligt relativt en global marknad. På lång sikt är det sistnämnda avgörande, men lång sikt kan vara lång.

   Radera
  2. Bygg ett riktigt hus i Marieholm med "gångavstånd" till Pågatågen !
   Billigare än en "trändig" vit o fräsch BR med öppen "klimatsmart" planlösning...

   Men lite långt till "pulsen" och latte-cafeerna dock...

   https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/hitta-tomt/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/

   NEJ! Jag har inte provision !!

   Radera
  3. Du kan få hur mkt provision du vill....Skåne ligger under vatten om 50 år, tacka fan för att tomterna är billiga där...

   Radera
 8. Jaha...

  https://www.di.se/nyheter/ulf-petersson-bostadsfrossan-slar-klorna-om-borsen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt ras idag, SIXPRX ner hela 0.52%.

   Radera
  2. Cornucopia har återkommande citerat att kriserna släpar med ca 2 år. Minns inte om det rör två år efter stagnerade priser eller två år efter fallande priser.

   Och igen, det är emperi, dvs historia, så det är ju ingen garanti för att vi får samma förlopp i Sverige. Men det är bra kaxigt att gissa något annat (vad gäller att gissa kausalitet alltså, snarare än huruvida vi ens får problem).

   Radera