Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-10-29 20:05

Vad är det med Södermalm och planksteken?

"Vi serverade plankstek före det var coolt."
Ah, älskade traditioner. Har varit på Södermalm några dagar och jobbat igen, luftat lägenheten och sådant där. Och återigen konfronteras jag av hur Södermalm försöker vara någon småstad norr om Dalälven ("Norrland") och håller kvar vid uråldriga traditioner, som 70- och 80-talets plankstek. Alltså seriöst. Jag vet vad man snart kommer börja servera på krogarna på Söder.
Plankstek extra allt på HoneyHoney på Folkungagatan. Ja, det är tekniskt sett NoFo, inte SoFo.


Det mest autentiska av det autentiska på hipsterns Södermalm verkar vara att servera 70- och 80-talets plankstek. Ingen Söderkrog värd epitetet hipsterkrog är tydligen utan den. Lite kreativitet försöker man med, men likväl serverar man alltså mat som bara normalt hittas på en fulkrog i en norrländsk byhåla.

Planksteken.

Kött, med potatismos, sparris och en mer eller mindre schysst bea. Eventuellt en tomat också. Och kanske något annat för den autentiskt unika piffen.
Plankstek på det hippaste av det hippaste, SoFo:s alldeles eget Nytorget 6.
Retro är alltså inte bara köerna framför the original vintage Emmaus (#truestory - glömde ta foto av rena chocken), utan också mat från 40 år sedan. På litterära Södermannagatan (känd från Höstsol, där Christians lya helt slumpmässigt hittas på just denna gata) hittar man rent av Älskade Traditioner, som serverar maten på gamla skolbänkar - ni vet de där med något abstrakt mönster med en hård plastyta över - komplett med urdiskade syltburkar som dricksglas.
Älskade Traditioner på Södermannagatan. 
Jag är övertygad att Söder bara är i början av goin' full vintage (never go full vintage) matmässigt, och snart kommer börja komplettera planksteken med mandeltorsk eller för den lite mer äventyrlige kassler med annanas. Och som efterrättsalternativ kommer erbjuda Thore Wretmans banbrytande 70-talsinnovation burkpäron i ugn med smält After Eight. Naturligtvis med lite autentisk SoFo-piffning.

Ni läste det här först. Före det var coolt. Mandeltorsk alltså. Kassler. After Eightpäron.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Käkade burkpäron med after eight förra fredagen på en lunchrestaurang i Gällivare. :)

  SvaraRadera
 2. Flygande Jacob! För den vågade med kassler istället för kyckling.

  Den njutbara brytningen mellan bananen och jordnötterna, chilisåsens påträngande intensitet som gifter sig med den milda grädden. En smakexplosion, en gastronomisk orgasm möjlig att njuta såväl till vardag som till fest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Vi har en lunchrestaurang som drivs av Libaneser (tror jag) och de gör den med sin egen touch. Helt makalöst gott!

   Radera
  2. http://denbrunamaten.se/

   Radera
  3. Tim, tack för den! Länge sedan jag skrattade så mycket åt skriven text och aldrig förr har jag skrattat så åt text om mat.

   Radera
 3. Racka inte ner på planka va. Det är brödföda på restauranger här ute i förorten. Hur fin och bra restauranger än må vara så får man aldrig glömma det faktum att det är riktigt gott med en planka och stöl för 149kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar planka. Det är därför jag bor på landet. Men inte ens bykrogen serverar planka.

   Radera
  2. Flytta till Malmö då. Mando har serverat plankstek i olika variationer sen 1975, dom är väl uppe i 1,2 miljoner serverade eller så. Fast dom kör ju annat kött rent allmänt, också.

   Radera
  3. 149:- för planka o stöl?

   Då har du blivit lurad för det priset är DYRT !!
   Nej, MAX 129:- för planka o stöl på en sunkig sylta i förorten...
   ;-)

   Radera
  4. Ha ha nej mer kött fast inte på planka, tror jag, längesen jag var där.

   Annars har dom gratinerade sniglar också, men det räknas kanske inte som kött.

   @Bengt H: Priset torde ju vara helt beroende av storlek/vikt samt köttkvalitet? För 129 spänn kan du kanske få en torr, dassig bit fläskfilé? Eller har du nåt tips på nån som serverar oxfiléplanka för 129 spänn?

   Radera
  5. Bend Over !
   VEM skrev om oxfile ? ;-)

   99:- för plankan och 30:- för stölen..
   MAX 129:- !! Glöm inte det !
   Högre priser kan väl bara några hipstra BR-mäklare på Södermalm luras att betala..

   https://www.tripadvisor.se/ShowUserReviews-g189865-d4717516-r327813886-Lilla_Krogen-Norrkoping_Ostergotland_County.html

   Radera
  6. Har ett hett tips till dig, om du äter direkt ur sopcontainern och sköljer ner med t-röd så kan du förmodligen vässa priset 129:- avsevärt.

   Radera
  7. Om inte skeparn hiner först.

   Radera
 4. Glöm inte fylld paprika med ost och köttfärs.

  SvaraRadera
 5. Gå inte på hippa restauranger. Var inte på Söder öht förresten. Det finns mat från hela världen i Stockholm som sätter ett leende på läpparna och får magen att jubla. Och så finns det renodlade blåsningar.

  SvaraRadera
 6. Trädgårdsmästargryta åt folket!

  SvaraRadera
 7. Om den här blogaren skall passa in på Söder, så är det som gäller att hålla på Bajen i fotboll och Leksand i hockey.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och uppskatta den finstämda atmosfären som enbart kan skapas av kåta, fulla och knarkande massmediapersonligheter i betsade gamla ölhallar med gulbruna väggar och trästolar utan stoppning...

   Radera
  2. Kan då tillägga att inga riktiga Stockholmare håller på olika lag i fotboll och hockey. Bajen har inget hockeylag..

   Radera
  3. Mongo: Den allmänt vedertagna skrönan är att alla som kommer från Dalarna (och bor i Stockhlm) håller på Bajen. Så Bajens hockeylag blir då alltså Leksands IF.

   Radera
  4. Soffe: Helt korrekt uppfattat. Detta gäller bulken av Bajensupportrarna. De flesta bor f.ö. inte på Söder, det har de inte råd med. Däremot äter de säkert mycket förortsplankstek för 129:- inkl öl. Men missuppfatta mig inte här, jag gillar plankstek också, men gör den helst själv hemma.

   Radera
 8. Vänta nu här. Har bloggaren lägenhet på södermalm? Brf eller hyreslägenhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Oraklet, du är antingen helt inkompetent eller djupt okunnig.

   Gårdar är kommersiella fastigheter och hittas inte i småhusregistret som Ratsit etc köpt loss. Kontakta riktiga fastighetsregistret där även kommersiella fastigheter finns med, så upptäcker du att jag äger en kommersiell näringsfastighet ("jordbruksfastighet").

   Men det är klart. Du hittar inte det kommersiella registret gratis online.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Varsågod för invektiven. Börjar man snoka i folks privatliv så levereras invektiv.

   Radera
  6. Särskilt när man har fel och misstänkliggör utifrån detta.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Du får nog leva med att du är en offentlig person som väcker intresse genom dina starkt vinklade budskap, påståenden och ifrågasättanden. Lite ynkligt annars.
   Men, tack för svar!

   Radera
  9. Bara att kontakta lantmäteriet och begära ut vilka fastigheter en viss person - personnummer - står som lagfaren ägare till! ;-)

   Och det kostar heller inte någonting så länge som antalet kopior inte överstiger 10 st. och kopiorna skall levereras inom 3 arbetsdagar.

   Sverige med sin offentlighet är fantastiskt! Och "sesam-öppna-dig" nyckeln är personnumret! :-)

   Ja, jag har jobbat på Skatteverkets Folkbokföring och varit inblandad i "Navet", "the one and only" samordning mellan alla offentliga register sa,t även kopplingar till icke offentliga register som polisens etc.

   Radera
  10. Apropå detta med lägenheter:

   Det finns färdiga "stubbar" till register över lgh och vem som äger dessa - kopplingar till folkbokföringen - men detta projekt lades i malpåse på´Skatteverket.

   Detta för en kommande folkbkföring på lägenhet , 3-dimensionell fastighetsbildning och givetvis! Att en gång i framtiden kunna lägga avgifter på BRF:er efter deras enskilda taxeringsvärde likt dagens fastighetsavgifter - tidigare fastighetsskatter...
   ;-)

   ja, jag har jobbat på Skatteverket IT med just folkbokföring.. ;-)

   Radera
 9. Kvalitet på köttbiten och bearnaisesåsen är A och O. Ä bean riktigt god så är oftast köttet det också, men moset måste vara spritsat och ugnsgratinerat.

  Själv väntar jag på en comeback för Scampi Fritti.

  SvaraRadera
 10. Äppelfylld falukorv, med lite lök, senap, ketchup och mos. Jorasattä!

  SvaraRadera
 11. Mongo: Vad menar du med att Bajen inte har något hockeylag?

  SvaraRadera
 12. Gott med plankstek annars är det Poké bowl som gäller som hipp maträtt.

  SvaraRadera
 13. Har alltid undrat varför denna sjukliga fascination för just Södermalm i Stockholm. Om du hatar stället så mycket, så undrar jag varför du ständigt känner dig tvungen att spendera tid där varje gång du är i storstan. Men då börjar det klarna en smula.

  Sen kan jag intyga att plankstek serveras på en del lite "hippare" krogar, men det är inte tal om att man citat "håller KVAR vid uråldriga traditioner [...] som plankstek" utan detta är något som dök upp ganska så nyligen. Så om något är det en indikation på att din bykrog snart kommer börja servera det igen, lagom tills dina hatade södermalmshipsters tröttnat på det.

  SvaraRadera
 14. Det var som farao! ;-)
  Har du en "slängvåning" på heta hipster-Södermalm...

  Eller som en "Cotswold Ranger" - googla begreppet - en "slängvåning" i Belgravia och en gård på landet..
  ;-)

  SvaraRadera
 15. Fast egentligen borde väl söders hipstra krogar enbart vara vegetariska rättvisemärkta fair-trade etc. för att få full pott! ;-)

  Tänk! Snart har Södermlam återgått till hur det var på 1700-talet! Varje "gård" där hade eget stall, hönor, potatis- och grönsaksland , får på vallning, bränneri mm.
  Hippstrarna skulle ju gå "all-in" på detta ... ;-)

  Varför inte börja med några frigående "glada" vargar i Vitabergsparken ? Södermlams hipsters ivrar ju för att vargar skall få gå fria i resten av landet så varför inte låta dem prova på själva ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor inte längre på Söder men bodde i närheten av hornstull tidigare och det finns kycklingar på malmgården vid högalidskyrkan. Vad är problemet?

   Jag har inte sett varg men massa annat djurliv på Söder, bland annat har jag sett räv flera ggr.

   Radera
  2. En dag i det gröna Sverige på Södermalm !!
   En klassiker från 2010 som tål att läsas igen och man får sig ett gott skratt! :-)

   https://www.svd.se/en-dag-i-grona-sverige

   Radera