Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2017-10-29 20:33

Trams om försvarets, polisens och tullens hundar - djuravel är inte inköp av kylskåp

I dagarna har Sveriges Radio i sitt uppdrag från Kreml att förtala Försvarsmakten satt efter uppfödningen av militärens hundar, som också hanterar t ex polisens och tullens hundar. SR visar i sitt Kremluppdrag sin djupa okunskap om djuravel och lagen om offentlig upphandling. Tillägg: Efter artikeln skrevs har det framkommit uppgifter om att Försvarsmakten eventuellt blivit utsatta för bedrägerier och betalat för mycket för enskilda hundar. Och att de uppfödare som inte sålt hundar till Försvarsmakten har en annan åsikt i ämnet. 
Fyra av Försvarsmaktens krigare på Södermalm under Aurora. Tre insatssoldater från hemvärnet och en hund avlad, uppfödd, utbildad och tränad för krigsuppgiften.
Djuravel är inte som att köpa ett kylskåp på Mediamarkt, utan handlar om enskilda unika produkter med specifika fenotypiska och enligt mångtusenårig avelserfarenhet också genotypiska  (=ärftliga) egenskaper. För Försvarsmaktens uppfödning av hundar till specialförbanden och andra förband som t ex militärpolisen och hemvärnet, köps noga utvalda djurindivider in från av erfarenhet mycket kvalificerade uppfödare. Dessa djurindivider används sedan för att avla fram tjänstehundar som tränas och utbildas för krigsplacering i mycket krävande uppgifter. Försvarsmaktens uppfödning säljer även hundar till andra myndigheter som Polismyndigheten och Tullverket.

Sveriges Radio har nu satt efter Försvarsmakten i sitt ständiga uppdrag från uppdragsgivaren i Kreml och angriper försvaret av demokratiska Sveriges frihet och oberoende för att köpt in avelsdjur utan offentlig upphandling.

Till en början verkar SR helt sakna kännedom om begreppet direktupphandling. Vid inköp för under 100 000:- SEK från en enskild leverantör behöver man inte göra en offentlig upphandling. Det handlar om småinköp, vilket enskilda hundar är, men också om helt unika produkter

Det är även tillåtet med direktupphandling så länge man upprättar dokumentation med motiveringar även om inköpen överstiger 100 000:- SEK, vilket varit fallet med inköpet av enskilda avelsindivider för Försvarsmaktens del.

Man kan jämföra det med när jag föreläser för kommuners bibliotek. Det finns bara en leverantör av författarföreläsning av Lars Wilderäng. Och det är jag. Det går helt enkelt inte att upphandla. Istället följer jag en rekommenderad minimitaxa enligt Författarförbundet (6000:- SEK).

På samma sätt är det med inköp av avelsmaterial. Det går inte att upphandla, för varje inköp är en helt unik produkt för djuravel. Djuret uppvisar fenotypiska (=det man ser) eftersträvansvärda egenskaper. Tusentals år av erfarenhet visar att fenotyper motsvaras av svårkartläggda genotyper. Avlar man på ett stort djur, så får man större avkommor än annars. Avlar man på stabilt psyke, så får man avkommer med stabilare psyke än annars. Avlar man på både en hane och en hona med stabilt psyke så får man avkommor med stabilt psyke, justerat för viss slumpmässighet avseende DNA-rekombinationen och eventuella mutationer, men negativa avvikelser sorteras bort tidigt via avelserfarenhet, medan positiva egenskaper leder till utökad avel på generna. På det viset har vi fått dagens specialiserade tjänstedjur och tamdjur, med egenskaper som generellt inte hittas som fenotyper hos vilda djur.

Det går helt enkelt inte att upphandla en viss fenotyp eller genotyp (=DNA) utan det handlar om helt unika produkter. Dessutom finns det inte någon enskild leverantör som skulle kunna leverera alla de avelsdjur som Försvarsmaktens egna uppfödning behöver över tiden.

Därtill ligger övre gränsen för direktupphandling över 500 000:- SEK (nästan det dubbla för bygg- och anläggning etc), och detta handlar om per år och leverantör. Det behöver kunna motiveras, men det är inget problem när det gäller levande genbanker som avelsdjur.

Sveriges Radio visar på en enorm okunskap. Antingen är man inkompetenta eller så har man ett uppdrag att specifikt förtala försvaret av svensk demokrati och frihet, samt även rättsväsendet då dessa också köper tjänstehundar från Försvarsmakten.

Förslagsvis börjar man upphandla anställda på Sveriges Radio. Från en enda leverantör. Tills dess bör Sveriges Radio hålla käften.

Försvarsmaktens uppfödning av tjänstehundar är en av Europas eller rent av världens mest kompetenta uppfödare av hundar för militärt eller polisiärt bruk. De vet exakt vad de håller på med. Dessvärre kan man inte säga det samma om Sveriges Radio.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Ibland är det väldigt viktigt för journalistkåren att hålla på lagar och regler in absurdum. Andra gånger är det inte så viktigt och då kan man t o m döpa om lagbrytarna till "papperslösa" och liknande.

  SvaraRadera
 2. Har länge misstänkt att det avlas fram särskilda journalister till SR. Eller så klonas de...

  SvaraRadera
 3. Med fenotypen politisk uppfattning långt till vänster ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med en utbredd parningsattityd på kontoret

   Radera
 4. Härlig läsning, man riktigt känner din kärlek flöda för Sveriges Radio.

  Vilka gener behövs för att bli medarbetare hos Sveriges Radio?
  Socialt aktiva exemplar uppdrivna i en vänsterextrem miljö, avlade på en lång kedja av bokstavskombinationer till föräldrar, tidigt medlemskap i föreningar som börjar på K..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frihet som brukar raljera vänstergoja här på bloggen skulle mycket väl kunna vara SR anställd..

   Radera
  2. Trötter;

   Jasså? Har du något bevis på ditt påstående eller kommer du som vanligt med falsk ryktesspridning?

   Ta nu och kläm den där finnen som du har i bilden på ditt arsle som du har lagt upp som profilbild. Så har du väl i alla fall gjort nånting vettigt i ditt liv.

   Radera
  3. Stackars lilla kommunist.. trampade jag på en öm tå nu... stor i orden men liten på jorden :)
   Vill du verkligen inte träffas på riktigt ? Snälla...

   Radera
 5. Nej nu tycker jag det blev rasistiskt här i bloggen med allt prat om fenotyper. Hundar är också människor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bara en hundras, och det är hunden!

   Radera
  2. Snabba som vindhundar, sega som läder, hårda som Kruppstål.

   Radera
  3. För att inte tala om genotyper. Nej nu kräktes jag lite i munnen av all brunfärg här på bloggen.

   Givetvis är en hund likt en människa blott en produktionsenhet helt utan krav på produktivitet eller kompetens, alla enheter är lika mycket värda för det har vi bestämt.

   Radera
 6. SR kanske tycker att försvarsmakten ska ta in anbud på gatuhundar från Rumänien?

  SvaraRadera
 7. Ubha!
  Wilderäng kanske har rätt men vi övriga måste fundera över källkritiken ...

  SvaraRadera
 8. Det finns mycket att säga om Försvarets hundar, och jag håller nog inte helt med författaren om statusen på försvarets hundar.

  Uppfödning och utbildning av bra tjänstehundar är typexemplet på en verksamhet som tar lång tid att bygga upp, samtidigt som det går oerhört fort att rasera det hela. Det är inte något som försvaret kommer lösa med någon extra miljon eller två i budget.

  Försvaret hade en väldigt stark kynologisk verksamhet på Statens hundskola, med närmare 80 års erfarenhet. Man tog fram L-testet (som numera omarbetats till MH-test och BHP-test), och la grunden för utvärdering och avel av tjänstehundar. Men det hela ombildades till ett aktiebolag 1991 för att spara pengar. Den som vill sucka djupt över kapitalförstöringen kan leta reda på Proposition 1991/92:7 ("om ombildning av statens hundskola till aktiebolag").

  Sedan dess har det varit en serie med olika nödlösningar för att hålla bitar av verksamheten vid liv, och vad jag vet låg aveln mer eller mindre nere under större delen av 90-talet. Mot slutet av 90-talet så var det nästan omöjlighet att för försvaret och polisen att hitta vettiga hundar i Sverige. En del "Försvarsmakens-" hundar från den tiden var riktigt sorgliga att se. 2003 började man bygga upp verksamheten igen, mer eller mindre från noll, men det är en lång väg att gå. Man skaffade sig dessutom omgående en helt onödig konflikt med SKK, som hindrade SKK registrering av hundarna och gjorde det svårare med avelsutbytet. Den konflikten löstes först i våras.

  Att tillämpa LOU för att köpa in avelshundar är naturligtvis bara dumheter, men priserna man betalat verkar väldigt höga. Bra hundar är (på tok för) billiga. 250000 är vad man betalar för en fulltränad champion hund. En riktigt lovande avelstik utan meriter kanske går på 50 000. Jag förstår faktiskt inte riktigt hur man lyckats hitta så många dyra hundar utan att betala kraftiga överpriser. Kan det varit så att man helt enkelt haft så bråttom med inköpen att säljarna kunnat ta saftigt betalt?

  Hur som, jag tror försvaret hade haft bättre hundar mycket billigare om man inte skrotat hundskolan. Dessutom hade man haft kvar världsledande kompetens på utvärdering och träning av brukshundar. Det är en förmåga som kommer ta många år att återta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan väl köpa in valpar från olika länder med välutvecklad avel och själv avla vidare på dem?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Kalle7 Visst kan man köpa in hundar från andra länder. Det är ju det man gör för att bygga upp verksamheten igen. Men att gå från "Här har vi en bunt hyfsat lovande hundar" till "Vi parar den här tiken med den här hanen så har vi en bra chans att få hundar med en lagom nivå förighet, skärpa, försvarslust, koncentrationsförmåga och aktivitetsnivå för att bli bra patrullhundar" kräver en mycket god kunskap om avelsmaterialet över flera generationer. Avel för att ta fram bra arbetshundar är svårt.

   Radera
  4. Jag tycker svaret från försvarsmakten är ganska talande. Kostnaden i förhållande till vad man får tycker man är oväsentligt. Kanske för att man själva inser att det inte spelar någon roll vad man får, eftersom försvaret aldrig kommer att användas.

   Sveriges största lekstuga, såsom den framstår när man betraktar verksamheten på nära håll. För övrigt är det väl bara bra om försvarsmakten förstör sina pengar på annat än vapen och utbildning, eller?

   Radera
  5. Pehr;

   Det du skrivit om (intressant kommentar för övrigt) hanteringen av hundskolan och ”det är en förmåga som kommer ta många år att återfå” är nog tyvärr något som gäller inom många grenar av försvarets verksamheter. Politiker från både höger, mitt och vänster har under snart 30 år snålat in och gladeligen spolat bort världsledande militär spetskompetens inom många områden. Personal har behandlats illa under årens lopp med alla omorganiseringar, ”effektiviseringar” och alla besparingsåtgärder (som mestadels lett till att det blivit än mer ineffektivt). Tragiskt.

   Radera
 9. Man kommer omöjligt få fram bra hundar om det inte finns flera som konkurrerar. En marknadsmässig naturlag

  SvaraRadera
 10. Kommentarsfältet har nu urartat till en catfight! :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skärpning! Dags att rycka upp sig så det blir en ordentlig dogfight;)

   Radera
 11. Man borde nog se över LOU och fundera på ifall den är effektiv för att få de önskade effekterna (mindre slöseri med skattepengar och mindre korruption).

  Som det ser ut så verkar inte lagen funka så bra isf. Det finns ju gott om exempel där upphandlare riggat upphandlingar så att kompisen skall vinna (man ställer skräddarsydda krav på upphandlingen). Och det skyddar dåligt mot slöseri då vissa upphandlingar resulterat i just slöseri med skattepengar.

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte om de var inkompetenta, men en våldig otur hade de åtminstone…

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6808721

  SvaraRadera
 13. Eller så har man köpt dyrt och dåligt och Cornu pratar gallimatias. Med hänvisning till kommande reportage.

  SvaraRadera
 14. Men nu förstår jag inte, jag trodde det var resultatet av rysk påverkansoperation på internet and få folk att misstro massmedia (gammelmedia), men om massmedia själva är del av rysk påverkansooperation? What do??

  SvaraRadera
 15. Jag förstår inte heller hur man kan försvara det här. Hundar som köps från uppfödare i Tyskland för 20-25 tkr. Som sedan säljs vidare från Danmark för 10 gånger mer. "Det går inte alls. 25 tusen euro för vad" är uppfödarens kommentar.

  När de dessutom har klådor, pälsproblem och är dåliga mentalt och därmed inget att avla på så förstår jag ingenting. Det är väl som vanligt inom försvaret. SmåPåvar som tror sig kunna, men i slutändan förskingrar skattebetalarnas pengar.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6808721&programid=83

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6806913

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ryssarna är inblandade i det här borde det vara tvärt om. Att de vill sälja dåliga hundar till Sverige. Som Ryssarna avlat upp själva och och sjuka och dåliga mentalt lurar in bland Svensk polis och militär. Dresserade att vid skarpt läge anfalla hundföraren och ingen annan.

   Radera
  2. Verkar ju som att SR:s journalister i det här falltet faktiskt gjort sitt jobb. Det verkar råda total inkompetens överallt i det offentliga Sverige. Alla, även experter kan göra misstag ibland. På försvarsmaktens hunduppfödning är misstag tydligen systematiserat.

   Radera
 16. Journalisterna som jobbar som flyktingsmugglarna på SVT. Ska bli intressant om de får behålla jobbet som finansieras av folket
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/dom-i-dag-f%C3%B6r-tre-svt-medarbetare-1.4781050

  SVT är en mycket sjuk arbetsplats i dag....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allt har ifrån smuggling till rättegångskostnader för de inblandade har väl dessutom betalats av svt om jag minns rätt.

   Radera
  2. Han brukar synas på träningarna på en framstående skånsk kampsportsklubb, privat verkar han vara en skön snubbe i alla fall.

   Det är väl en vanlig straffrättslig process, så hade verkligen Önnevall tvingats betala rättegångskostnaderna annars?

   Radera
 17. Vän av ordning vill påpeka att Hemvärnshundar kommer från Hundförarsoldaten. Så det är långt ifrån alla (om ens någon) som kommer från Sollefteå.
  Alla är (ska vara) utbildade enligt de krav som finns.

  SvaraRadera
 18. Miljoner från försvaret till dansk mellanhand
  En dansk mellanhand kan ha köpt hundar billigt från Tyskland och sålt dem för tio gånger så mycket pengar till svenska Försvarsmakten, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio P1, i samarbete med Danmarks Radio.
  Kvitton visar att en hund som sålts från Tyskland till Danmark för 19 000 kronor, bara en månad senare såldes vidare till Försvarsmakten för 250 000 kronor.
  Den danska mellanhanden har sålt åtminstone 20 hundar för runt 3,8 miljoner kronor till svenska Försvarsmaktens avelsprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu jag ser inte din åsikt i det OXYD skriver ovan någonstans, du verkar ju vara betydligt mer insatt än gemene man, de ser onekligen ut som en kass affär? Eller vad gör de med hundarna i Danmark som ökar deras värde så absurt mycket?

   Radera
 19. "I dagarna har Sveriges Radio i sitt uppdrag från Kreml att förtala Försvarsmakten"

  Vilken smörja du börjat skriva. Du är ju en nyttig idiot för ryssarna med all strunt du försöker trycka på regering och media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla källor har sina bias/käpphästar som man får lära sig. Ta det onda med det goda ...

   Radera
  2. Ja, förvisso är det sant att alla sidor har sin bias. Men tycker det börjar likna mer fake news än bias på den här sidan numer. Saker som uppenbarligen är falska skrivs som uppenbara sanningar, troligen för att driva trafik, för att sporra de troende, och kanske för att provocera fram interaktion.

   Radera
 20. Ja, men nu har det ju visat sig att FM köpt in enskilda hundar för 250 kSEK, dvs långt över gränsen för direktupphandling...

  "..öps noga utvalda djurindivider in från av erfarenhet mycket kvalificerade uppfödare..."

  Njaee... snarare från en dansk mellanhand och nasare som likt alla danskar ofta lurat skjortan av svenskar, i.a.f svenskar från "noll-åtta"...

  SvaraRadera
 21. Varför inte köpa in några "Kaukasiska Ovtjarka" - Kaukasischer Schäferhund ? ;-)

  Användes även av DDR:s gränspatruller för att vakta "skyddsvallen" mot väst.. ;-)

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kavkazskaja_ovtjarka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det ska vara mångsidiga hundar som går att hantera

   Radera
  2. Man kunde det i DDR..
   ;-)

   Radera
 22. Jag tror att det helt enkelt är inkompetens och slöseri med skattepengar som ligger bakom - inte någon rysk påverkansoperation. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inkompetens i organisationen !
   Inköparna hade väl inte någon "stamtavla"..
   Sorry! kunde bar ainte motstå frestelsen..
   ;-)

   Radera
  2. Var inte kaxig nu Bengt, din stamtavla som bara är en rak stam ner genom familjen är inte nåt att skryta med även om den existerar även om den så klart bidragit till din simhud och dina 11 fingrar.

   Radera
  3. tyvärr brann en del av just "stamtavlan" bort 1676 vid slaget vid Lund.. ;-)

   Radera
 23. Kan man inte träna upp soldaters luktsinne så att man inte behöver hundar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. anders;

   Det dummaste jag hört på länge (trots att man ofta får se Trötters dumma kommentarer).

   Hoppa ner och opp ur bajsgrop, 12 x 2 / 20 x 2 svettiga blöta strumpor som ska hänga på tork i tältet, medtagna bajspåsar som läcker skit och rinner ner från bandvagnar, att nån ny rekryt råkade gräva bajsgrop strax utanför tältet nån meter från där du ska ha ditt huvud inatt, att inte ha duschat på flera dagar men ändå trycka ihop sig brevid varandra på granris i minus 20 grader, somna till minst 30 brakskitar inne i ett stängt logement tillsammans med ett stort antal välputsade med illaluktande kängor - och där den värsta brakskiten kom från sängen ovanför, att behöva känna doften av runk när man äntligen får släpa sig in på logementet där någon legat sjukskriven en hel dag, att städa toaletter där folk som inte skitit på fyra fältdygn kämpat hårt för att få ut det som till sist måste ut, att öppna en ljummen guldburk och känna den unkna doften av kofta.

   Att tvingas träna upp luktsinne i det militära skulle bryta mot alla regler och jämföras med tortyr.

   Radera
 24. Det är ganska slående att Cornu, när det hettar till lite, gör en Lövén, och går under jorden. :-)

  Jag rekommenderar mindre ryggdunkeri och mer objektivitet om du ska behålla din ställning Cornu.

  SvaraRadera
 25. Skönt att flera redan påpekat det där om att hundarna kostade 20 000 kronor stycket i Tyskland en månad innan de såldes till försvaret från Danmark. Så slapp jag göra det.

  Danskarna är affärsmän ut i fingerspetsarna. Här har de återigen "taget røven" (som man säger i grannlandet) på svenskarna (och Cornucopia).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja dansken slår till igen. Nu har de t.o.m. blåst Cornucopia.

   Radera
 26. "Förslagsvis börjar man upphandla anställda på Sveriges Radio. Från en enda leverantör."
  Det gör man väl? Södertörns Högskola.

  SvaraRadera
 27. Cornucopia, vore trevligt med en uppdaterad kommentar från dig om detta. Nu känns ju din uppfattning helt omöjlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Jag har inte följt vidare utveckling efter att ha fått mottagit "omdömen och feedback" från uppfödare som inte fått sälja sina hundar till Försvarsmakten. Så jag avstår från att kommentera ärendet alls. Värre återkoppling än jag brukar få från rasister.

   Radera
  2. Tydligen sitter man i någon sluten grupp och pratar skit om mig. Som att allt är mitt fel.

   Radera
  3. Så nej, nöj er med att jag inte skriver en rad till i ämnet. Men som vanligt raderar jag inte mina artiklar.

   Radera