Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2017-10-27 10:58

Toppen på överutbudet på nybyggda lägenheter är ännu inte nådd

Toppen på färdigställandet av nybyggda lägenheter är ännu inte nådd, och osålda nybyggda lägenheter är än så länge bara i sin linda. Detta framgår tydligt när man jämför påbörjade och färdigställda lägenheter.
Påbörjade och färdigställda lägenheter i flerbostadshus i Sverige 1975 - första kvartalet 2017. Fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB
Färdigställandet av lägenheter i bostadshus släpar efter drygt två år från påbörjandet (undantaget de sk Odellplattorna 2006, som syns som en spik ovan) av byggandet. 

Som man ser ovan är överutbudet av nybyggda lägenheter bara i sin linda. Mot ett färdigställande om ca 8 000 i kvartalet just nu så ligger toppen på påbörjandet på hela 12 000 lägenheter per kvartal. När det står 1000-tals lägenheter osålda idag, så kommer det alltså tillkomma ytterligare fyratusen per kvartal under en period, givet att inte de sk bostadsutvecklarna stoppar pågående projekt.

Man ska också komma ihåg att det som byggs är dyra lägenheter, rent av lyxlägenheter, vilket det inte finns efterfrågan på. Det svenska behovet av nya bostäder består istället av sk social housing för personer låsta i utanförskap och bidragsberoende på grund av asylfesten 2015 och den totala frånvaron av svensk politisk förmåga att hantera detta. 

Byggandet av bostäder är alltså inte av de bostäder som behövs. SR påtalar att med start våren kommer 60 000 asylsökande att behöva skaffa en egen bostad efter att kommunernas ansvar för detta upphör. 
"Den 1 mars 2016 fick Sverige en ny lag. Där står det att alla kommuner i Sverige är tvungna att fixa någonstans att bo till utlänningar som nyligen har kommit till Sverige.
Men de nyanlända får bara bo i den bostaden under två år och sedan måste de flytta till något annat ställe.
I mars nästa år har den här tidsperioden gått ut för väldigt många familjeroch det är osäkert vad som händer efter det."
Med två år sedan asylfesten avslutas också kommunernas "lönsamma" statliga skattefinansierade bidrag och kommunerna ska istället betala försörjningsstöd ("socialbidrag") ur den kommunala budgeten. Det gör inte att kommunerna kommer vara pigga på att ordna bostäder när lagen om eget boende finns. Nacka kommun säger till SVT att alla asylsökande åker ut ur sina bostäder efter två år.

Situationen har varit 100% förutsägbar, men regering och riksdag har inte gjort ett skit åt detta. För de lyxlägenheter som byggs kommer inte gå till personer som inte har matchande inkomster.

Istället blir det antagligen ett skifte där asylsökande flyttar från nuvarande kommuner till socialistiskt styrda kommuner med utanförskapsområden, t ex från Nacka till Järvafältet i Stockholms kommun.
Påbörjade och färdigställda lägenheter i flerbostadshus i Stockholm 1975 - första kvartalet 2017. Fyra kvartals glidande medelvärde. Data: SCB
Även i Stockholm har man ännu inte sett toppen på överutbudet av dyra nybyggda lägenheter. Mot ett aktuellt färdigställande om ca 2 500 lägenheter i kvaralet ligger påbörjade lägenheter på 4 000 per kvartal och kommer ut om två år. Det är en skillnad på 1 500 lägenheter per kvartal, vilket kan sättas i relation till att enbart Oscar Properties (OMX:OP) redan har 150 osålda lägenheter till ett påhittat marknadsvärde om 1.5 miljarder.

Allt annat lika kan vi prata om minst tusentals osålda nybyggda lägenheter i Stockholm inom något år.

Det byggs lägenheter som ingen efterfrågar och detta är ingen som helst överraskning. Det spelar ingen roll vad man tycker om invandrare, är de här, har tillfällig uppehållstillstånd, så behöver de någonstans att bo - något sådant har inte byggts. Trots att situationen varit väl känd av makthavarna i flera år. Inget överraskande i sig, eftersom noll effektiva åtgärder tagits för integration eller assimilation de senaste två åren. Annat än på pappret.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. ... eller varför inte till orter i Norrland / Lappland med ett fysiskt överskott av billiga bostäder..

  Eller är detta inte ett alternativ ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte roligt att bo där. Självklart ska man få bestämma var man vill bo.

   Radera
  2. Vilken tur, jag har alltid velat bo i Äppelviken i Stockholm, fixar du det Toni?

   Radera
  3. Ja och självklart ska svenska skattebetalare hjälpa till med detta. Vi har råd!

   Radera
  4. Avfolkningsorter i obygden som har som affärsidé att leva på utjämningsbidrag blir nog bara glada om de får fler invånare. Bättre så för kommunalpamparna, att ha mera pengar får dem att känna sig ännu mer förträffliga.

   Radera
  5. Toni Visnjic, är du seriös?

   Du får väl bo där du har råd att bo. Jävla spån.

   Radera
  6. Var har du varit de sista åren? Det finns noll lediga lägenheter i Norrlands avfolkningskommumer. Stockholmarnas fasta tro att en ort som Klramfors har ett oändligt antal lediga lägenheter får mig att undra över deras bild av Kramfors, en storstad, en miljonstad utan befolkning

   Radera
 2. Frågan är ju om verkligen det s.k "Karlavagnstornet" med sina "überdyra" penthouse mm kommer att byggas?

  Ett projekt nära i liknelse med OP:s

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/serneke-%C3%B6kar-sin-oms%C3%A4ttning-kraftigt-1.4772944

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt från dag ett att det bygget INTE kommer bli av. Vi får se...

   Radera
  2. Länsstyrelsen och kommunens byggnadsnämnd har gett grönt ljus men till syvende og sist är det ekonomin som avgör om det blir byggt eller inte.

   Finns det inte lika många köpare till lgh som planerat vid bygstart så skjuts byggstarten upp, priserna sänks eller, till slut, så avbryts hela projektet.

   Noterade även igår att FLERA lokaler i Angered C stod tomma till ägarens Balders säkert stora förtret. Bl.a hade Kapp-Ahl stängt ner sin butik medan de värsta konkurrenterna, Dressman och Lindex fanns kvar.

   Radera
  3. Mm, man har ju förstått att byggherren har optionen att lägga ner typ på godtycke medans köparen är bunden med diverse straffavgifter vid avhopp. Finns det fortfarande lägenheter till försäljning där, vet du det?

   Intressant med Angered, vet dock ej vad jag ska dra för växlar av det...

   Radera
  4. Någon som vet om det blir byggstart på de två skyskrapors vid telefonplan (på 70 resp 90 våningar)?

   Radera
 3. Gjorde en sökning på hemnet på bostadsrätter i Arjeplog, Lycksele, Storuman och Dorotea kommuner. Finns 3st till salu. Är det detta överskott du avser eller hallucinerar du fritt som vanligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är riktad till Bengt

   Radera
  2. Nu skall vi vara vänliga och trevliga mot varandra !
   Jag undanbeder mig oförskämda insinuationer.. ;-)

   http://hurvibor.se/bostader/orter-med-overskott/

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/manga-lagenheter-star-tomma

   https://uppsala.etc.se/inrikes/trots-bostadsbrist-i-granby-far-lagenheterna-sta-tomma

   http://www.dt.se/dalarna/ludvika/kommer-att-bli-fint-nu-rustas-det-femte-huset-pa-oraberget

   https://www.youtube.com/watch?v=tgMho2AB8O4

   Radera
 4. Inte som att det bara byggs i city...Det byggs väl i varenda förort och kranskommun!? Dyrt kan det vara ändå såklart beroende på vad man menar med dyrt. Men inte dyra eller lyxlägenheter på det sätt du verkar mena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För asylanterna är allting lyx utöver en husvagn från 70-talet. Ur rent ekonomisk synpunkt.

   Radera
 5. Ser en smula trögt ut för OP. Från Q3-rapporten:

  KVARTALET JULI – SEPTEMBER 2017
  [...]
  Antalet sålda bostäder uppgick till 22 (71).
  [...]
  "Totalt sett har vi en stark försäljningsgrad om 86 procent för
  bolagets befintliga projekt i produktion. Vid utgången av kvartalet
  uppgick antalet bostäder i produktion till 1 116."

  ... dvs man har 156 lägenheter osålda under produktion, och lyckades sälja 21 under Q3. Segmentet kan mycket väl vara mättat ja...

  Samtidigt ser det i andra segment ännu inte så illa ut, väl. JM och Skanska tycker båda läget är OK. Så något jätteras är kanske inte troligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim: Vad tror du själv, eller tycker du som Stefan att priserna bara kommer gå ned/stå stilla i Stockholm?

   Jag har tidigare sagt vad jag tycker, 30/50% nedgång villa/brf. Nedgången pågår minst 5 år, och började faktiskt hösten 2016 även ifall det inte synts i statistiken. Alla regioner i Sverige drabbas, vissa mer än andra förstås.

   Radera
  2. Bra fråga. Jag tror priserna kommer sjunka en del i Stockholm, lite i Göteborg, och stå stilla i Öresundsregionen. Jag _hoppas_ priserna sjunker generellt under de kommande fem åren (åtminstone realt). Men jag är tveksam till om vi får se så stora nedgångar som 30% på villor generellt i Sverige -- då måste det komma en lite större chock (arbetslöshet stiger / realränta går upp), och den ser jag inte framför mig ännu. Hoppas du har rätt dock, som alla borde inse vore det mycket bra med billigare bostäder...

   Radera
  3. Tack för svar. Vårt hus har gått upp cirka 35% sedan vi köpte det nytt för 5 år sedan. En nedgång med 30% känns inte särskilt märklig. Bor också i öresundsregionen ;)

   Jag tror att psykologin nu börjar ta över utfallet. Folk med höga lån verkar sitta som på knivar. När lågkonjunkturen därefter kommer så fortsätter nedgången en bit till.

   Kanske bankerna därefter ser över sina riskmodeller. I Danmark verkar det vara helt olika räntor på ägande- vs andelslägenheter

   Radera
  4. Ja, psykologin är intressant i sammanhanget. Mycket av uppgången vi sett tror jag dock beror på att man anpassat sig till "permanent lägre räntor", och det behöver ju inte vara fel tänkt faktiskt. Trots allt har hushållen inte betalat så här lite räntor på 40+ år och hushållen har relativt högt sparande, så läget är inte riktigt som 1989/1990.

   Man kan ju alltid hoppas att husen i öresundsregionen går ner 30%, då blir det riktigt billigt skulle jag säga.

   Radera
  5. Jag kör ibland förbi östnordöstras Lunds nya "lådhus-område", de ligger väl på priser strax över 5M. Minus 30% dvs 3.5M, skulle inte göra dem billiga, snarare mer rimligt prissatta i förhållande till deras läge (med blåst och relativt långt in till centrum). ESS och andra arbetsplatser i närheten gör dock läget bättre.

   Radera
  6. Priserna på Brunnshög bygger helt på idén att det är en blomstrande stadsdel inom 20 år... Då är 3.5M billigt, men jag håller med om att det där är en spekulation.

   Men visst, nya bostäder i Malmö/Lund/Helsingborg känns absolut lite dyra. Tänker mer på begagnatmarknaden i byarna, där kostar en villa inte så farligt mycket (säg 3-4M för ett stort fint hus i Södra Sandby eller Dalby). Vore förstås hemskt trevligt om de skulle sjunka till 2-3M istället men då tror jag "fyndköparna" slår till...

   Radera
  7. Jag tänkte t o m bortanför Brunnshög. Jag håller med om spekulationen där, samt 20 år är en långt tid att vänta. Ett kvarts liv ;)

   Radera
 6. Den kompletta avsaknaden av vision och kommunikation kring flyktingtillströmningen kommer att stå landet oerhört dyrt under lång tid framöver. Naturligtvis har vi inte ens sett början på de kostnader som detta kommer att medföra.
  För bara två år sedan hette det att "alla som kommer hit är akademiker" och kommer att bidra till landets välstånd - nu skriks det efter låglönejobb för dessa outbildade flyktingar. Vi är i full färd med att återinföra en underklass, som vi under de senaste hundra åren arbetat så hårt med att få bort...
  När bobubblan spricker och lågkonjunkturen lägger sitt lock över landet så kommer vi allt snabbare att få se kostnaderna för detta experiment. Det kommer inte att bli någon vacker syn. Vinka hej då till välfärdslandet Sverige, min gissning är att vi är ett land med mkt ansträngd ekonomi inom 15-20 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är precis min lite negativa syn på hur framtiden ser ut för Sverige som en gång i tiden var en förebild för andra länder.

   Radera
  2. Och nu visar det sig att det är rena parasiter som kommit och fått uppehållstillstånd. https://www.sydsvenskan.se/2017-10-26/man-hotar-och-fotograferar-kommunanstallda-vaktare-hyrs-in

   Vad Sydsvenskan "glömde" att berätta är att detta är en sk. kulturberikare som inte har någon som helst avsikt att göra rätt för sig. Han är extremt aggresiv och viftar hela tiden med rasistkortet. Stackars satar till grannar som fått honom som grannar i sin Brf!

   Radera
 7. Politikerna har bara velat skjuta problemet fram till nästa val. Som du säger, alla fattar att läget inte kommer vara särskilt trevligt.

  Kommuner som Nacka kör korttidskontrakt i bostadsrätter och skiter i läget efteråt.

  Kommuner med allmännyttiga bostadsbolag med många lägenheter går förbi kön för "sociala" fall, vilket gör övrigt folk som stått i kö i 5-10+ år förbannade.

  Det som är gott med detta är kanske att trycket mot marknadshyror ökar, så att vi någon gång kan få lite högre hyror i det gamla beståndet. Det finns inget annat sätt kortsiktigt att utnyttja bostadsbeståndet bättre. Sen kommer säkert alla former av marknadshyrereformer att "fasas in" och kompenseras med högre bostadsbidrag osv, så det blir kanske inte så stor effekt som man kan tro.

  Och lustigt nog kommer detta att bli en mer eller mindre akut situation precis lagom till riksdagsvalet 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Joakim

   Nacka och övriga kommuner kommer knappast att sätta barnfamiljer på gatan i mars 2018, mitt i en valrörelse. De flesta kommer att få förlängda kontrakt på 1 eller 2 år, tills frågan faller i glömska.

   Radera
  3. SIWOTI: Vi får se. Ja, det kan vara så att moderaterna i Nacka får kalla fötter när de första artiklarna skrivs om detta.

   Radera
 8. Självklart kommer de dyra bostadsrätterna hyras ut till kommuner som placerar flyktingar i dessa. För mycket pengar, även om kommunerna kommer försöka att få det till att det äe billigare än JOKABs boenden.
  Det är det förvisso, men dyrare än minjonprogrammmet...

  Det går inte att ha tomma lägenheter och tältläger om vartannat, det acccepterar inte vänstermedia.

  Detta sker lagom efter valet så inte SD får 30% ...

  Alternativt börjar det ske NU.
  Och då är det dags att ta fram popcornen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg- bygg/fastighetsbolagen vet att det kommer råda brist på hyresrätter så de kommer såklart kunna få intäkter genom att hyra ut till desperata kommuner.

   Privat finansierat byggande, subventionerat boende. Tvärtom mot 70-talet...

   Radera
  2. Det tror jag också. Magda öppnar sitt hjärta och plånbok. Öppnar upp gränserna och en ny asylfest drar igång. Statsbidrag gör att kommunerna kan köpa flådiga lägenheter från Oscar Properties mm. Det duger ju.

   För med skattepengar kan man trolla och vips så är alla lägenheter sålda.

   Radera
  3. ... och SD rusar i opnionerna...
   ;-)

   Radera
  4. Öppna upp gränserna kommer inte ske.
   Sverige kommer takta på ca 25000/år, som nuvarande. Jmfr med vad jag skrivit om vad som gäller för Tyskland (200 000 per år)
   Där som här finns det en outtalad överenskommelse bland politiker vid makten att detta är hållbart utan att mer makt går till polulistiska partier

   MP sitter måhända i regering och riskdag knappt ett år till men har INGENTING att säga till om numera.
   De kan inte ens gå ur regeringen och orsaka regeringskris, det förlorar de än mer på i nuläget

   Allt handlar om att positionera sig inför valet och rädda det som räddas kan.

   Dvs sitt för fan still i båten...

   Radera
  5. Ja, detta blir spännande.

   Det man ska veta är att hälften av nyproduktionen faktiskt är hyresrätter. Här gäller det att punktmarkera kommunerna och ha koll på deras fastighetsköp och uthyrningar.

   Om alla inte redan har märkt det så är det ju så att de kommuner som har egna HR via egna allmännyttiga bolag nu inte släpper lika många av dessa till allmänheten, och det kan ju mycket väl bli så att _inga_ nya lägenheter släpps under en period. Begär gärna ut handlingarna från kommunen i dessa fall om hur många lägenheter man tar hand om "av sociala skäl"... Bra eller dåligt kan man absolut diskutera, men om kommunen sväljer all nyproduktion och hyr ut av sociala skäl så kan man räkna med lite smått dålig stämning hos övriga hyresgäster...

   Radera
  6. Även kommunpolitiker vill sitta kvar...
   Det är när vanligt folk, verklighetens folk hemma vid köksborden blir "förbannade" - dålig stämning - som saker och ting händer.

   I det annars mycket konformistiska välordnande strukturerade och konflikthämmade DDR blev trycket till slut för stort 9/11 1989..

   Radera
  7. I just denna fråga är DDR-metaforen ganska rimlig, och det finns inget som retar svensken så mycket som orättvisa bostadsaffärer...

   En avgörande skillnad är också möjligheten att ta del av offentlig handling, som den driftige lämpligtvis utnyttjar inför valet 2018.

   Radera
  8. Du menar folk som är skuldsatta för livet och hyr av banken, samtidigt som grannen med sina tre familjer får sitt av kommunen :) ?

   Förbannad är nog bara förnamnet.

   Radera
  9. I DDR kunde man foga sig i årslånga köer till Trabanter och nya lägenheter i "Neubauten" OM kön var rättvis och ingen fick "förtur" eller kunde tränga sig före!
   Man visste att förr eller senare så var det ens egen tur att vara främst i kön men OM detta inte skulle fungera så....

   Radera
 9. En snabb koll på BR på Hemnet Eriksberg - dvs "Norra Älvstranden" - Göteborg, 60 - 110 kvm, 23 objekt mellan 2 950 000 - 8 300 000 , 2854:- - 6298:-/mån
  Mycket nyproduktion...
  Budgivning på utgångspris eller strax därunder på de få BR som öht fått bud...

  SvaraRadera
 10. Och räntorna faller. I värsta fall kan de nyanlända bo i överflödiga lyxlägenheter. Staten har obegränsad kredit. Problemet löst.

  SvaraRadera
 11. Stresstester pågår !!
  var det inte just här som det konstaterades sabotage för något år sedan ??

  "..Södertälje sjukhus har gått in i stabsläge efter omfattande IT-störningar. .."

  https://www.svd.se/it-krasch-pa-sodertalje-sjukhus

  SvaraRadera
 12. SEK har fallit med 3-4% ca sista 1-1.5 månaderna, trots fortsatt stark inflation i September. Vad tror ni andra, kan SEK redan nu ha börjat påverkats av fallande bo-priser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har åxå funderat kring detta. Sek borde ju bli starkare med inflationssiffrorna. Kanske är som du säger men då borde väl sek tappat mer i förhållande till euro, och de verkar ju gått ganska jämnt senaste 1mån (sek -1.8% typ). Jag kollar bara på usd/sek för jag har det mesta av mitt innehav i usd och antar då att usd också blivit starkare.

   Kan man se "bara" utveckling av sek någonstans? Hänvisa gärna isf.

   I övrigt kan jag ändå tänka mig att det påverkar, de svenska bopriserna. Att ett mentalt skifte har skett känns nästan klarlagt snart iaf.

   Radera
  2. Finns väl index över SEK mot en korg av valutor (handels-viktat), men inget jag har tillgång till just nu. Om någon har tillgång får ni gärna kolla.

   DKK/SEK har stärkts 2.5% i oktober, rätt stor valuta-rörelse på den tiden och ffa när KPI fortsatt håller sig över 2%.

   Radera
  3. Allt annat lika så innebär ju högre inflation en lägre valutakurs så jag förstår inte riktigt varför ni är förvånade över en lägre kurs på SEK när inflationen är stark?

   Radera
  4. Förutom att inflationen är en viktig input i framtida räntediskussioner på Riksbanken? Historiskt (senaste åren) har stigande inflation varit en rätt säker signal till stärkt SEK

   Radera
  5. Men då har det varit en (förväntning på) högre ränta som har lett till högre valutakurs (och en högre inflation som har lett till en högre ränta). I dagsläget ser vi dock inga tecken på att förväntningarna på att räntan ska öka har stigit. Alltså stiger heller inte valutakursen, utan den sjunker som ett resultat av högre inflation utan motsvarig förväntning på högre ränta.

   Radera
  6. Du har nog rätt, kan skiftet i förväntningar isf bero på att Ingves fick fortsatt mandat?

   Radera
  7. Det kan säkert vara en viktig faktor men även att Riksbanken inte vill höja förrän ECB höjer tror jag spelar viss roll.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Finns inga kommuner som har något behov av social housing. Varför skulle någon kommun vilja ha bostäder där de får stå för alla kostnader inklusive uppehälle, fickpengar och alla samhällstjänster till de boende? Vore jag kommunrådsordförande skulle jag absolut INTE vilja ha det. Bättre de behövande flyttar till någon annan kommun (eller annat land ...).

  SvaraRadera
 15. Dags att skrota EBO omgående!
  Och be till en högre makt att 08orna om ett år har förstånd nog att INTE rösta fram ett rött styre ytterligare 4 år...

  SvaraRadera