Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-10-18 18:00

Sveriges och Rysslands försvarsutgifter 1992 - 2016

Sveriges försvarsutgifter som andel av BNP fortsatte att falla 2016 enligt ansedda fredsforskningsinstitutet Sipri, samtidigt som de ryska utgifterna nådde nya rekord. Trots politikernas snack om upprustning tar alltså försvarsutgifterna i Sverige en allt mindre del av vår ekonomi, medan diktaturen i Kreml fortsätter rusta för att matcha sin aggressivitet.
Sveriges och Rysslands försvarsutgifter som procent av BNP 1992 - 2016. Data: Sipri
Sveriges försvarsutgifter fortsatte alltså att falla 2016, trots snacket om upprustningar. 

2016 var försvarsutgifterna de lägsta någonsin, som andel av BNP i Sipris historik under efterkrigstiden. Detta samtidigt som vår Östersjögranne, diktaturen Ryska Federationen, invaderat två länder i Europa (Georgien, Ukraina), med militärt våld annekterat land från ett annat europeiskt land (Ukraina), och ockuperar mark i tre olika europeiska länder (Georgien, Ukraina, Moldavien), samt övar kärnvapenanfall och angrepp mot Sverige.

I Ryssland steg samtidigt försvarsutgifterna till 5.32% av BNP.

Man ska också komma ihåg att kostnadsläget är ett helt annat i Ryssland, med betydligt billigare försvarsmateriel, och lönekostnader som knappt täcks av svenskt barnbidrag. En försvarskrona i Ryssland ger betydligt mer än i Sverige. Köpkraften i förhållande till BNP är betydligt större än 5x större i Ryssland och numeräre är också hundrafaldigt större.

Dock är rysk trupp usel, inkompetent, omotiverad, oförmögen att ta egna initiativ och har usel utrustning, men som man ser i kriget i Ukraina eller kriget mot Georgien så spelar det mindre roll. Kvantitet är en kvalitet i sig som Stalin sade på sin tid, och det är något som tillsammans med den totala frånvaron av respekt för liv eller krigets lagar fortlever i Ryssland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Det vore värdefullt om Du kunde ge litet källor för Dina omdömen om "rysk trupp". Det låter som om Du talar om svenska lokalförsvarsförband anno 1970 (enligt Dina värderingar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige använder vi gemener utom vid första bokstaven i en mening, samt vid namn.

   Be din uppdragsgivare om en fortsättningskurs i svenska.

   Radera
  2. Märkligt svar på motiverad fråga.

   Radera
  3. Vad förväntar Du Dig av en foliehatt med asperger?

   Radera
  4. Inte mycket, men något.

   Radera
  5. Enligt svenska skrivregler kan pronomen skrivas hursolhelst. Till exempel kan pronomen inledas versalt av respekt för mottagaren, även om mottagaren inte alltid gillar det.

   Radera
  6. Sithson: nej, det är en äldre tradition. Det är första ordet i meningen samt egennamn som skrivs versalt, i huvudsak.

   Radera
  7. Alltså har Du inget svar.

   Jag lärde mig - i svensk skola - för länge sedan att skriva "Du" som en hövlighet. I detta fall var det uppenbarligen bortkastat.

   Radera
  8. Jag är allergisk mot hövligheter och fjäsk. Skriv som en människa och använd gemener.

   Jag har massor på fötterna kring att ryska soldater och materiel är usla. Jag har bloggat om det med referenser, jag har även källor utanför Internet.

   Du kan t ex läsa om det här http://cornucopia.cornubot.se/2017/03/ryssland-var-stolt-over-dina-blamarken.html

   Jag har även bloggat separat om hur ryska soldater misshandlar, mördar eller utpressar varandra och "självmordvågen" bland ryska soldater. Hittar inte inlägget just nu. Ett gästinlägg om den ryska oförmågan att ta egna initiativ hittas t ex här

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/10/gastinlagg-militariseringen-och.html

   Initiativa nakazuema. Eget initiativ är förbjudet.

   Radera
  9. Jag har också redogörelser från kriget i Ukraina, som jag nog inte publicerat, men som handlar om hur ryska soldater som avskiljs från sina chefer massakreras när de helt handlingsförlamade och väntar på instruktioner om vad de ska göra. Det aktuella fallet handlade om strid i bebyggelse, där detta mkt lätt kan hända.

   Radera
  10. Dock så kan det väl vara riskabelt att räkna med att initiativlösheten är en hos ryssar inneboende egenskap.

   Radera
  11. Vad seriöst och trevligt det varit om Du gett detta (till delar) sakliga svar från början på en saklig fråga i stället för att komma med ovidkommande personangrepp.

   I mitt tycke skall man alltid vara hövlig i tal och skrift om man inte har särskilda skäl till något annat. Det är inget kryperi utan ett sätt att kommunicera avspänt människor emellan. Det är dock möjligt att detta är en generationsfråga.

   Betr versalisering säger Wiki: "Pronomen: Av respekt skrivs stundom de personliga pronomenen du och ni med versal, framför allt i brev. Detta bruk är dock diskuterat, och det är inte alla som uppskattar att bli tilltalade med versal."
   Åsikterna synes växla, men så extremt avvikande är detta bruk knappast.

   Radera
 2. Visst Ryssland är på hugget, men landet har stora demografiska problem, ryssarna producerar inte tillräckligt många barn, däremot gör de muslimska minoriteterna det. I Sibirien är kineserna på på gång, Rysslands industri är ineffektiv och gammalmodig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du regimen gör som den gör? Ett sätt att styra iväg befolkningens fokus är genom propaganda.

   Visst kommer Ryssland gå åt h-e som det alltid gjort, men frågan är vad som händer på vägen.

   Radera
  2. Krigsförbrytardiktaturen i Kreml är självfallet inte omedvetna om de negativa störningar som den yngre befolkningens (internetgenerationen) törst efter demokrati, åsikts-, yttrande- och pressfrihet, rättssäkerhet och allmänmänskliga rättigheter i kombination med stagnerande ekonomisk och demografisk utveckling innebär. Den 65-årige Putin vet att hans optioner att agera för varje dag beskärs allt mer och att hans möjlighetsfönster sakta men säkert är på väg att stängas. Det är just det som i kombination med tilltagande militära maktmedel gör den säkerhetspolitiska situationen - inte minst i Östersjöregionen - så instabil och opredikterbar.

   Radera
  3. Inte tillräckligt många barn? Då kan de väl ta emot samma raketforskare som vi har gjort så är deras nation räddad.

   Radera
 3. Flera västliga säkerhetspolitiska bedömare hävdar att utöver de ryska utgifter vilka i Sipris statistik är bokförda som försvarsutgifter, återfinns dolt i andra ryska budgetposter/politikområden betydande utgifter som enligt västliga normer entydigt skulle falla under definitionen för "försvarsutgifter". Den reella ryska upprustningen - och därmed det svenska förmågeglappet - är således väsentligen större än vad Sipris statistik gör gällande.

  Beträffande den ryska truppens eventuella uselhet, inkompetens, dåliga motivation, oförmögenhet att ta egna initiativ och usla utrustning, så uppvägs dessa negativa faktorer måhända av politisk beslutsamhet, tydliga strategiska målsättningar, offensiv doktrin, stridsvana och auktoritärt ledarskap.

  Heja Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den exempellösa ryska upprustningen till trots förefaller höstens flaggskeppsövning Zapad 2017 till alla delar inte kunnat genomföras helt friktionsfritt:

   https://www.aftenposten.no/verden/i/051M0/Det-gikk-ikke-helt-som-planlagt-da-Putin-ovde-krig-langs-grensen-mot-NATO

   Radera
 4. Ett människoliv i Ryssland verkar som det nämns inte vara så mycket värt ens i fredstid. Hur ett litet ett människoliv värderas av en ockupationsmakt i krigstid blir då inte så svårt att räkna ut. Röda arméns härjningar i slutet av WW2 fungerar väl fortfarande som ett ideal att leva upp till för en riktig karlakarl till rysk soldat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt beräkningar av framstående forskare (Rudolph J Rummel) kan under perioden 1917-1947 ca 82 miljoner avlidna sovjetmedborgare kategoriseras som "onormala dödsfall". Av dessa anses ca 20 miljoner fallit offer till följd av VK2, resterande 62 miljoner genom den av krigsförbrytardiktaturen i Kreml nu återupprättade och hyllade folkmassmördaren Stalins försorg.

   Patologisk värdegrund - eller?

   Radera
 5. En fundering: det du skriver om betydligt billigare försvarsmateriel och lönekostnader stämmer givetvis, men det matchas väl just av en lägre BNP per capita i Ryssland, vilket väl gör jämförelsen mellan procent av BNP helt relevant?
  /Ulf

  SvaraRadera
 6. Luktar det inte lite tourettes, det här med ryssarna? Vad skall de med Sverige till? Eller Gotland? Vilket skämt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mongo, räknar du in dej i skaran av raketforskare eller är din pseudonym vald med omsorg?

   Radera
 7. Varför denna eviga fokusering på % av BNP? Det är väl för tusan inte % BNP utan riktiga pengar man köper kanoner och soldater för?
  Inflationsjustera för långre serier är väl ok, men att justera för BNP blir bara snett.

  Det enda syftet jag kan komma på är för att det inte ska vara lika lätt att jämföra mil utgifter med andra offentliga utgifter, vilka normalt presenteras i sek.
  Hoppas det finns nån bättre förklaring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. BNP är det enda någorlunda vettiga måttet på ett lands ekonomiska kapacitet. Alltså är % av bnp en stark indikator på hur mycket ett land vill satsa.

   Radera
 8. Utrustningen i Ryssland kanske inte är "datorstyrd high-tech" eller har mikrometerpassning / -precision men den är robust och stryktålig och kan enkelt repareras med enkla verktyg. Den som en gång sett den medföljande "verktygslådan" i en VAZ / LADA förstår...

  Sedan så har Ryssland historiskt sett alltid sett sig hotat av Frankrike / Napoleon / Väst och "mongolerna". Dagens SovjetRyssland med stora landområden bortom Ural är ganska så ny företeelse utan det har varit de mongoliska horderna i sydöst som hotat "moder Ryssland".

  Att "väst" hotat Ryssland kan förstås då både Karl XII, Napoleon och Hitler försökt att invadera.

  Kan rekommendera den ryska krigsfilmen "Vit Tiger" som handlar om en mystisk just vitmålad Tiger-stridsvagn som kommer om natten och orsakar stor förödelse bland de ryska styrkorna för att sedan lika mystiskt försvinna i de ogenomträngliga träsken. Den vita Tigern skall på något sätt symbolisera just hotet från "väst"..

  Glöm heller inte bort att Putins är en stor beundrare av "Ivan den förskräcklige" som på 1500-talet kuvade just stora mongoliska och muslimska folkmassor i dagens Tatarstan med staden Kazan. Glöm inte bort att denna stad / republik ligger _väster_ om Ural och inhyser Sovjetrysslands största muslimska befolkningsandel..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kazan ligger också vid Volga - "moder Ryssland - och OM det skulle hända någonting där så tror jag att Sovjetryssland kommer att "implodera" och inte kunna bry sig så mycket om vad som händer och sker i resten av världen.

   Men, så länge Putin & Co kan sålja olja, gas och andra råvaror till "väst" - läs Tyskland - och så länge den nyblivna ryska medelklassen kan ha det varmt i bostaden, mat på bordet, ny beg tysk (premium)bil, dator, tvättmaskin, medicin till sina gamla och sjukvården och mobiltelefoner så kommer det att vara hyfsat lugnt.

   Radera
  2. Lada (bilen) hade en föredömlig medföljande vev på den svenska modellen långt in på 1990-talet, så att den kunde vevas igång med muskelservo om batteriet tagit slut. Fanns även i början på förra seklet för traktorer innan batterier blev standard. Ryssarna har alltid producerat robusta produkter av låg kvalitet, som nästan ingen vill ha. Enda gången det gett utdelning är väl för kompressorn till rymdraketer som amerikanarna snabbt lade beslag på när Sovjet kollapsade.

   Radera
  3. Vit tiger tillsammans med en del andra ryska militära filmer är intressanta och mycket talande för det nya klimatet som härskar i Ryssland. Den finns fö på tuben med engelsk textning. Jag kan inte ryska (mer nåra väl valda ord såklart) men det är bra att höra orginalspråket.

   Men som sagt, det blir skrämmande när man sätter dessa filmer i sin samhällskontext.

   Radera
  4. Utan mikrometerprecision i mekaniken och nanometerprecision i elektroniken så skulle inte Rysslands stora flora av avancerade robotar fungera. Sedan landar de ibland på tårna i stället för att skjutas iväg så kvalitetskontrollen förefaller vara sisådär.

   Radera
  5. ... för mycket av "livets vatten" - a.k.a водка - kanske .. ?
   ;-)

   Radera
 9. Hur ser den svenska fredsrörelsen på denna statistik, någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tittar på statistiken med stängda ögonlock.

   Radera
  2. Fråga dem och vänta sedan på att de kollar rätt svar med sina ambasadkontakter.

   Radera
  3. De tittar på statistiken med starkt polariserande s.k "genusglasögon"!

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Intressant finsk analys. Som motvikt.

  http://www.8dagar.com/2017/10/kylig-finsk-sakerhetsanalys.html#more

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sovjets krigsmakt var enormt gigantisk innebär inte att den pågående ryska rustningen blir ofarlig. Framförallt inte när Sverige har varit bättre än Ryssland på att avrusta. Vi hade ett försvar som var utformat för att på flera olika sätt kunna sänka alla ryska landstigningsbåtar och fraktfartyg och därefter en armé som var stor nog för att göra det blodigt för dem men tyvärr även för oss att invadera Sverige. Detta är borta och det som finns kvar och har utvecklats vidare är dimensionerat för den förmåga Ryssland hade för några år sedan, vi chansade på fred och välståndspolitik i Ryssland men så vart det inte.

   Radera
  2. Mycket sifferexercis där också som verkar tveksam tycker jag.

   Finska armén har typ 5000 stamanställda och 20 000 värnpliktiga inne varje år. Samt 900000 reservister.

   Fast i analysen uppges siffran 230 000 som inte stämmer med nåt av dem....? Har man typ 700 000 krigsplacerade utan utrustning och vapen, eller?

   Sen är ju jämförelsen som sådan förrädisk i ljuset av de smygkrig som generellt förs. Det vettigaste är väl att jämföra stående arméer innan mobilisering, och där har vi 25000 finnar mot 350 000 ryska markstridstrupper på "stående fot".

   Radera
  3. Om man ska tro engelska Wikipedia, Ben, så verkar det ju som att Finland har 230000 krigsplacerade medans kvarvarande 900 000 är reservister placerade I en personalpool för att kunna fylla upp eventuella luckor som kan uppstå. (Med reservation för läsfel och att reservpoolen skulle kunna vara 900000-230000 = 670000 istället)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Defence_Forces#Military_service

   Ska man sen titta på volym så är det väl intressant att den ryska krigsmakten verkar ha 1 miljon man I aktiv tjänst med en reserv på 2,5-20 miljoner (lite ospecifikt men även den lägre siffran är en del) jämfört med EU-ländernas aktiva militära personal som verkar ligga på 1,4 miljoner med 0,4 miljoner "deployable" (vad nu det ska betyda).

   Öht så sags väl I blogginlägget att ett Storanfall mot helaEu knappast är möjligt att vinna men samtidigt så påpekar han möjligheten förRyssland att plocka länder enskilt, något som säkert förklarar Rysslands intresse att försvaga EU och NATO.

   Radera
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_the_European_Union#Expenditure_and_personnel

   https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Armed_Forces#Personnel


   Radera
  5. OK, då finns det en källa för uppgiften 230 000.

   Men då jämför han ju lik förbannat ett mobiliserat Finland mot ett omobiliserat Ryssland. Är det en riktig och rättvis jämförelse?

   Radera
  6. Det sager jag inte, de verkar ju absolut I inlägget konstant tona ned Rysslands styrka och överdriva Finlands/EUs. Sen får man ju inte underskatta fördelen Ryssland har av att ha ett enat kommando.

   Radera
  7. Sen så eftersom meniga I Finland bara utbildas I 6 månader så är väl 20000 högt räknat.

   (Det fanns förresten ett intressant inlägg på korpral frisks blog om Finnarnas nya beredskapsstyrka bla.verkar deras 2A4:or hamnat där och inte I förråd)
   https://corporalfrisk.com/2017/10/07/little-green-tanks/

   Radera
 12. Skolan, vård, rättssystem - det finns ju inte pengar till något.
  Politiker och banker måste lätta lite på sina plånböcker, de kan inte ta allt

  Ryssarnas ekonomi går väl bra, då finns pengar till leksaker

  SvaraRadera
 13. Nu blir väl det här lite väl missvisande, med tanke på att Sveriges BNP har gått upp och Rysslands BNP har gått ned de? Intressant att se vilket fokus man har ja, men säger inte så mycket om den ekonomiska resurserna som läggs ned på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte räkna pansarvagnar eller soldater då? Har vi eller de flest?

   Om jag räknat rätt (på uppgifter jag hittat på wikipedia) så har Ryssland ca. en pansarvagn per 10000 invånare. Sverige har en per 68000 invånare...
   Ryssland har ca. 10 soldater per 1000 invånare. Sverige har 3 per 1000...

   Ryssland lägger mer pengar totalt, mer pengar per capita, har större styrkor totalt och större styrkor per capita än Sverige. Vad är det som är missvisande?

   Radera
 14. "Dock är rysk trupp usel, inkompetent, omotiverad, oförmögen att ta egna initiativ och har usel utrustning, men som man ser i kriget i Ukraina eller kriget mot Georgien så spelar det mindre roll." Jag tror dock att det ärlite farligt att förvänta sig att detta alltid kommer att vara fallet.

  SvaraRadera
 15. Ryssland är ett u-land med kärnvapen. Törs dom använda dom? Knappast. Nato är 100 gånger starkare än ryssland, och dom kommer bli totalt utplånade om dom ens drömmer om att använda kärnvapen. Det finns mycket lebensraum där uppe som vi i väst är intresserade av så vi får se vad som händer i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rädd för att det kan vara tvärt om, att klimatförändringen innebär att inlandsklimatet i Asien blir olidligt varmt på somrarna. Väst behöver f.ö. inte lebensraum, väst behöver handel och betalar med varor och tjänster.

   Radera
  2. Ha,ha. Behöver, betalar och tjänster. lol. Vi i väst tar det vi vill; ryssland är inget undantag.

   Radera
  3. På 17 miljoner kvadrat km har dom bara lyckats etablera västerländsk civilitation på runt 100 kv km. St petersburg och moskva och ett par halvmiljonstäder i inlandet. Ryssland är stort, men ändå litet.

   Radera
  4. Två-tre preemptive strikes och och ryssland är lika stort som beligen.

   Radera
  5. Magnus Redin

   Den enda klimatförändringen du behöver bry dig om är om luften blir fylld med radioaktiva partiklar som är ohälsosamma att andas in. Annars, om du inte är biljonär med massor med kontakter så kan du gå och lägga dig.

   Radera
 16. Sverige är också en stormakt, en humanistisk stormakt, och om vi räknar in vad det projektet kostar så är Sveriges satsning på stormaktsstatus större än Rysslands.

  SvaraRadera
 17. Ska Ryssland klandras för att de håller ordning och reda i sitt försvar och har en väl tilltagen budget?

  Cornu: "Kremls aggressivitet, diktaturen i Kreml bla bla ökade anslag, upprustning blablabla".

  Inte ett ord om hur svenska politiker sviker landet gång på gång på gång. Det är patetiskt.

  SvaraRadera
 18. Om nu svenska politiker sviker har knappast det ryska folket någon glädje av det - och inte heller lär det påverka den ryska ledningens upplevda behov av försvarssatsningar. Inte patetiskt - bara att hålla sig till ämnet.

  SvaraRadera
 19. Ser iaf ut som att neddragningarna sakta men säkert börjar plana ut för Sveriges del.

  SvaraRadera