Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-10-31 11:53

Stockholmspolisen hinner inte utreda mord

Överbelastningen på polisens utredningskapacitet har nu även nått Stockholm. Grova brott Stockholm Syd hinenr nu inte utreda mord eter tre dödsskjutningar på två veckor, utan behöver lämna ifrån sig senaste fallet.


Sedan tidigare har Malmöpolisen drabbats av att de inte haft resurser att ens utreda mord.

Nu har överbelastningen även nått avdelningen för grova brott i Stockholm Syd, efter tre dödsskjutningar på två veckor rapporterar Dagens Nyheter. Den tillförordnade chefen för avdelningen (dvs det finns inte ens någon ordinarie tillsatt chef) säger till tidningen:
"Detta är tredje mordet på två veckor och vi kan inte utreda så många spaningsmord samtidigt. Vi har inte sådana resurser. Det är väldigt många utredningsåtgärder som ska göras och för det krävs många gubbar och gummor [...] Det handlar hela tiden om prioriteringar. Detta innebär att allt inte utreds från dag ett."
Det är vedertaget att de första 48 timmarna är helt avgörande för en brottsutredning och exempelvis måste vittnen höras omgående. Som det ser ut nu påbörjas alltså utredningar inte ens gällande grova brott omedelbart.

Vi ser alla fram emot att inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (s) säger något totalt innehållslöst som låter bra men som inte innebär ett skit i verkligheten.

Angående rubriken - mordet kommer säkert utredas, men alltså inte av Stockholm Syd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Jag har här skrivet det förut flera gånger, Stockholm kommer gå i Malmös och Göteborgs spår gällande mord/dråp/skottlossningar och 2017 verkar det nu accelerera i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär sprida sig ut i landet, detta inlägg beskriver problematiken ganska bra https://uvell.se/2017/10/31/undantrangningseffekt-elefanten-debatten/

   Radera
 2. Tja, de kan ju vända det till att detta visar hur positiv omorganisationen av polisen har varit. Nu är det så lätt att få resurser från andra delar av landet vilket var precis tanken med omorganiseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den visar verkligen polisen i sin främsta dager. Varför kan de inte lösa problemen trots att brottsligheten aldrig varit lägre, att våldsbrotten minskar och det visade sig att invandrare inte på något sätt är mer våldsamma än inhemska svenskar?

   Radera
 3. Antalet mord minskar men antalet lagförda mord+dråp ökar märkligt nog?
  https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/mord-och-drap.html

  Har någon som samlar in och bokför statistiken har en egen agenda som dock inte kan kringgå domstolarnas beslut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på tabell 23 så förstår du varför det ser ut som det minskar. Det är det sammanslagna värdet för riket som minskar, framför allt Region Väst och Region Nord. Region Syd har nästan en 100 % ökning.
   Sedan är det så att i absoluta tal var det 106 konstaterade mord i Sverige 2016 så en ändring åt något håll får rätt stort genomslag i procent.

   Radera
  2. @Sjunkbomben, Vad snackar du om? Man kan inte jämföra landsdelar med hela landet.

   Jag jämför med antalet lagförda som också gäller för hela landet. Din siffra 106 mord är inte 100% säker eftersom alla dessa inte är helt säkerställda som mord. Därav är siffran för lagförda brottslingar en säkrare siffra då varje enskilt fall prövats i domstol.

   Radera
  3. Utreds inga mord alls kommer antalet säkerställda mord sjunka till noll...

   Radera
  4. För det första så ser minskningen ut som brus. För det andra så stämmer det förvisso att man bara kan veta om det rör sig om mord efter domstolen sagt sitt. Därav är statistiken över "dödligt våld" medan domarna avser dråp och mord (som båda innebär dödligt våld, men är inte de enda möjligheterna, det kan också rubriceras som misshandel och vållande till annans död).

   Sen var de du som hävdade att det var antalet mord i första datat...

   Radera
  5. Jag kommenterade skillnaden mellan två dataserier. Och ni hänger upp er på än den ena än den andra dataserien.

   Radera
  6. Och Magnus, jag tror att alla mord utreds ännu så länge, din kommentar passar nog bättre på övriga brott.
   https://www.bra.se/brott-och-statistik/kriminalstatistik/personer-lagforda-for-brott.html

   Radera
  7. Anonym, Om du summerar antalet dömda för mord och dråp så kan du inte hänvisa till brus. Trenden är solklart över standardavvikelsen.

   Radera
  8. -Oj titta, där ligger en död person till, hm undras hur han dog?
   -Ah, det var säker en naturlig död (billigast och enklast),.
   -Men han har ju ett skotthål i huvudet?
   -Ja det räknas som naturlig död nuförtiden.

   Radera
  9. Det är fullt naturligt att dö om man har ett skotthål i huvudet.

   Radera
  10. Kent: nu är du direkt oärlig (eller så är du bara korkad).

   det var DU som drog upp dessa tidsserier och kallade den första för begångna mord och när någon sedan svarade kontrar du med att den första inte är säkerställd för mord. Du får bestämma dig lite.

   Och bruset jag avsåg var angående minskningen. Att göra något med den andra tidserie ändrar ingalunda den första. Minskningen är fortfarande brus - det ser man om man tittar på diagrammet.

   Radera
  11. Anonym, Varför tror du att de två serierna skiljer sig åt? Alltså inte rent tekniskt då det redan stöts och blöts och vänts här. Två kurvor som borde ha nästan 100% korrelation pekar och spretar åt helt olika håll. Och sluta kalla folk dumma när du fortfarande inte ens fattar frågeställningen.

   Radera
  12. Kent: problemet är ju att de inte spretar åt olika håll utan de går generellt åt samma håll. Avvikelsen kan betraktas som brus. Det ser var och en som faktiskt tittar på diagrammen.

   Jag kallar inte folk för att varandes dumma. Om du hävdar att diagrammet visar något annat än det faktiskt visar kan ju bara förklaras av att du faktiskt inte ser vad det visar eller att du trots det hävdar motsatsen. Vilken av dessa alternativ som är korrekt kan jag givetvis inte veta...

   Radera
 4. – Det sprids en sorts föreställning att det mångkulturella samhället inte fungerar. Och det ropas på stramare regler och kulturell likriktning. Våra motmedel måste vara att visa att det mångkulturella samhället fungerar bättre. Det är ett mer spännande och mer intressant samhälle.
  För att utveckla sin politik på området tillsätter den moderata partistyrelsen i morgon en arbetsgrupp mot utanförskap och segregation som ska ta fram nya ståndpunkter inför valet 2010. Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm, ska leda arbetet.
  SVD 29 nov 2007
  https://www.svd.se/m-ger-ny-syn-pa-integration

  Känns det som vi har rätt man på rätt plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det blir perfekt.
   Reinfeldt 2.0, öppna era hjärtan och ta emot i 4 år till och vi behöver aldrig mer oroa oss för våra pensioner.

   Radera
  2. Om ni inte gillar mina principer så har jag andra.

   Radera
  3. Det var alltså för 10 år sedan, som dagens M-ledning konstaterade att integrationen inte fungerade. Vad tänker man göra annorlunda denna gång? Öka satsningarna?

   Radera
  4. Det är väl klart att en cyniker/nyliberal finner en systemkollaps mer spännande.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Sverige skulle nu behöva ett "second amendment" i konstitutionen.
  Hur har regeringen tänkt att lösa detta annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får nog börja med att ge alla en ärlig chans. Att växa upp i rosengård är inte en ärlig chans.
   En god skörd kräver många års förarbete. Det vi ser nu är decennier av misskötsel från våra politiker som mynnar ut i kriminella kariärer.

   Radera
  2. Hur gör man det? Lätt att skriva. Värre att utföra. För stora grupper i utanförskap cementeras. Finns verken pengar eller resurser.

   Radera
  3. Nej precis så. Planeringen har uteblivet sedan många decennier och nu är skörden rutten.

   Radera
  4. I Sverige blir det väl:

   "An unregulated mob, being necessary to the insecurity of a unfree State, the right of the sheeple to keep and bear Arms, shall be infringed."

   Radera
  5. De goda i samhället förstår inte att brottsligheten driver på White Flight och därmed segregationen. Våldsmonopol är A och O. Ingen går till jobbet och betalar skatt om familj och egendom är hotad.

   Radera
  6. Nja, snarare försöker man skynda på att avväpna medborgare från lagliga vapen genom olika regler som Polisen hittar på, en polis som inte ens äger frågan.

   Radera
  7. @Perstorpsbo
   De förstår det mycket väl, det är just därför man nästan bara bygger BRf:er.
   Så att de som flyr ska kunna köpa (Låna) sig fria från de obeboeliga gettona.
   Dessutom så får de ju automatiskt lediga (billiga) hyreslägenheter till de som kommunerna fått sig tilldelade. Win-win

   Radera
  8. Fortuneteller: behövs inget lagrum när lagen ändå är ur spel.

   Radera
  9. Nya lagar som skärper vapenlagstiftningen är en del av lösningen. Om man vill hitta ett land med motsatsen och många vapenrelaterade mord ska man titta på USA.

   Radera
 7. Polisen är väl på genus-, kweer- och intersektionalitetskurser enligt påbud från Eliasson så de har fullt upp med detta i.st.f traditionellt polisarbete! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man inte kan dra in människor födda utanför Schengenområdet hela jävla tiden kan man ju alltid dra upp genusgrejer. Nog fan är de outredda morden på ett eller annat sätt Tiina Rosenbergs fel, är det inte? Det är hon och hennes halvtidsprofessur i teatervetenskap i Stockholm som äter upp alla polisresurserna, är det inte?

   Radera
  2. Var det en "passning" till mig @Bend ?
   När Spetzsnaz kommer ;-) så hjälper det nog inte att börja prata om gender, genus och patriarkala strukturer.. ;-)

   Radera
  3. Ben
   Tar man upp genusgrejer så har man fel såklart, men det har man inte när man när man gör kopplingen mellan våldsbrott/sex brott och människor födda utanför Schengenområdet (asiater undantagna, dessa är nästan underrepresenterade gällande våldsbrott/sex brott).

   Radera
  4. Ligger inte stora delar av MENA i Asien?

   Radera
 8. Det finns en enkel lösning på problemet och det är att bygga ut antalet fängelseplatser och sluta med straffrabatter. Det är ett ganska litet antal individer (ca 10000) som står för majoriteten av alla våldsbrott. Ju fler av dessa som är inlåsta, ju mer tid kan polisen lägga på övriga brottslingar. Det blir en positiv spiral.

  Vi har inte för få poliser, vi har för få fängelser. Och det borde kunna lösas enkelt. Köp tillbaks alla gamla fängelser som är vandrarhem idag och anställ personalen som fångvaktare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige sålde ut de flesta gamla regementen, massa gamla fängelser och alla gamla dårhus mellan 1975 och 2005. Sen undrar man varför det är otryggt på våra gator år 2017.

   Radera
  2. Pelpet: om din tes stämmer så skulle det finnas gott om fällande fängelsedomar som inte verkställs pga platsbrist. Har du belägg för att det är så?

   Radera
  3. Bygg ett nytt Centralfängelse, gärna 10-20 km utanför Arjeplog eller annan plats i Lappland vid "vägs ände". Endast 1 väg till platsen och denna omgiven av skog, moss- och myrmarker med gott om mygg

   Skapar både arbete under byggtiden och sysselättning under lång tid på orten. Befäster statens närvaro i glesbygd och ger liv i döende små samhällen. Postservicen kan vara kvar, skolan, affären, macken mm.

   Radera
  4. Nej du Niklas. Det låter som taget ur tomma luften. Sverige är inte mer otryggt idag. SVT staterar klart och tydligt att det är män som begår brott och att brottsligheten faktiskt gått ned.

   Radera
  5. Bengt: ett problem är att vägar inte tenderar att sluta så. Det absolut vanligaste är att vägar fortsätter någonstans. Det näst vanligaste är att det redan finns något vid vägs ände. Att någon bemödat sig med att bygga en två mils väg som inte leder någonstans låter inte speciellt begåvat.

   Att bygga ett sånt fängelse låter som slöseri med skattepengar. Bortsett från att det kostar extra mycket att bygga ett sånt fängelse så verkar ju inte tillgången på fängelsedomar ser vara flaskhalsen...

   Radera
  6. Hmmmm.. ;-)
   Som detta fängelse ? ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=3IsWL-9kRis

   Radera
  7. Här kanske?
   Ja, vägen fortsätter "lite till" men.. ;-)

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Laisvall

   Radera
  8. Bengt: jag föredrar nog fängelser där fångarna inte smiter ut genom avloppssystemet. Man skall inte sätta sin tilltro till att tåget till frihet skenar och sätter käppar i hjulen, det är inte troligt i sverige - kanske signalfel vore mer realistisk komplikation för svenska rymmare.

   Laisvall ligger på inget sätt vid vägs ände. Där är till och med tre vägar som leder in/ut ur hålan (och inte bara en som du önskade).

   Radera
 9. Någon som vill bli polis i "rätts-staten" Sverige?
  Om åklagaren mot förmodan lyckas fälla den multikriminelle U21:a som misstänks för att ha dragit av en k-pist-salva genom en polismans hus så blir det med dagens lagstiftning och rättspraxis max någon månad bakom lås och bom.
  Troligare är att åklagaren misslyckas, då blir det bingo för den multikriminelle som genast får ett fett skadestånd av JK.

  Dags för Speciallagar från länder som har varit med längre?
  https://it.wikipedia.org/wiki/Associazione_di_tipo_mafioso
  Minimistraff 7 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serbisk polis är inte att "leka" med..

   Förra året satt jag på donken på Terazijai Belgrad och såg ett av de lokala fotbollslagens - "Partizan" eller "Röda Stjärnans" - mer hard-core supportrar skrika ut sin ilska över förlusten...

   Poliser i svarta kläder, hjälmar, hästar, hundar med munkorg och AK47 bevakade det hela. Efter 15-20 min var det hela över och inte en blomkruka var kullvräkt!

   Radera
 10. Morden är numera så många i Stockholm att Cornu inte hinner stava längre.

  SvaraRadera