Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-10-28 14:32

Skärpta straff meningslösa - först mer resurser till rättsväsendet

Efter att en polis med sovandes i hemmet med familj inklusive barn blivit beskjuten med vad som verkar vara en automatkarbin så har justitieminister Morgan Johansson (s) populistiskt gått ut med tomma uttalanden om "skärpta straff". Men utan gripna, åtalade och fällda, på grund av för dåliga resurser till rättsväsendet är skärpta straff just bara populism. Det första måste alltid vara mer resurser till rättsväsendet.
Exempel på möjligt vapen i angreppet mot en polis och barnfamilj i hemmet i Västerås.
Angreppet mot polisen med barnfamilj sovandes i hemmet i ett vanligt villaområdet i Västerås verkar ha skett med någon form av automatkarbin. Vittnen pratar om att det lät som automatvapeneld, och kulorna ska ha gått rakt genom villan, samt i minst ett fall även träffat ytterligare ett hus. Gevärsammunition, speciellt helmantlad militär dito, passerar rakt genom trähusväggar, rent av genom tegelväggar, och det i plural, vilket inte pistolammunition generellt gör.

Angreppet är förstås mycket allvarligt och visar på en total frånvaro av omtanke om andras liv, hälsa och egendom. Tursamt nog ska ingen blivit fysiskt skadad eller döda, men polisen rubricerar det hela med rätta som mordförsök. Det är också bara en del i en ny normalbild där angrepp direkt mot rättsväsendets muskler - polisen sker helt öppet via skjutningar och sprängningar. Rättsväsendets våldmonopol är nu under den socialistiska regeringen och rikspolischefen Dan Eliasson så försvagat att kriminella organisationer och nätverk öppet vågar utmana polisen.

Samtidigt visar politikerna noll sjukdomsinsikt.

Populisten Morgan Jonasson (s) uttalar sig om skärpta straff. Det är en åtgärd som kostar noll och även har noll effekt. För utan mer resurser till rättsväsendets hela kedja, från polis till häkten, till åklagare, domstolar (tingsrätt, hovrätt mfl) till kriminalvården så kommer inte brottsligheten stoppas av skärpta straff.

Skärpta straff utan gripna, åtalade och fällda är meningslösa. På sin höjd leder de till att polisens bristande resurser prioriteras om från en brottslighet till en annan, tills det blir skärpta straff någon annanstans. 

Utmaningen av rättsväsendet och demokratin, som angrepp mot rättsväsendet innebär måste först mötas med kraftigt ökade resurser till just rättsväsendet. Därefter kan man börja prata om skärpta straff. Tills att polisen får kraftigt höjda resurser går det dessvärre bara att kalla justitieminister och inrikesminister Morgan Johansson (s) för en kraftlös populist som bara står för tomma ord, precis som inrikesminister Anders Ygeman (s) var före honom.

Men socialisternas väljare verkar allt mer begåvningsutmanade, med tanke på att de går på dessa populistiska uttalanden. Uttalanden som inte kostar ett öre och inte har någon som helst praktisk effekt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Varje gång politikerna "skärper straffen", är det endast förstagångsförbrytaren som drabbas, och svensson som åker fast för "svenssonbrott".

  De riktiga kriminella åker räkmacka med straffrabatter.

  Skärpta straff skulle inte behövas om man tillämpade befintliga lagar och tog bort straffrabatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ som när krögarna i Uppsala fick kraftiga böter för ha främjat olaglig dans.

   Radera
  2. Skärpta straff behövs inte. Det skulle räcka med att döma i övre straffskalan på befintliga lagar. Men domstolarna dömer regelmässigt i nedre straffskalan. Oklart varför, som GW brukar säga...

   Radera
  3. Straffrabatten är en horribel konstruktion, och bara den trafikfara (att små trafikbrott konsumeras av större brott när det blir dags för en uppsamlingsrättegång) den orsakar kan vara argument nog att avskaffa skräpet. Varför inte göra tvärtom addera och multiplicera, som med skattetillägg och ockerräntan på skatteskulder?

   Radera
  4. Som sagt innan man ser över straffrätten och användandet av straffskalan omfång så bör man ju se till att det väcks åtal till att börja med.

   Att man rent hypotetiskt skulle döma högt i straffskalan och utan rabatt gör ju ringa nytta ifall utredningen läggs ned pga "spaningsuppslag saknas".

   Radera
 2. Som vanligt kommer ärendet förmodligen att läggas ned inom en dag eller två på grund av brist på spaningsunderlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast troligt när det är en av deras egna som utsatts och han vet troligen vem han ska misstänka så någon/några kommer nog få det svettigt framöver.

   Radera
  2. Jag tror allas lika värde gäller hos polisen så det spelar ingen roll vem som är utsatt.

   Radera
  3. Du låter rätt naiv Hamid. Allas lika värde låter ju fint, men är ju inte sant isht när man värderar subjektivt.

   Det är helt naturligt att man värderar sig själv högre än totala främlingar. Det är rimligt att polisen är mer motiverad att utreda brottet ifall de själva är offer eller hotas av brottet.

   Radera
 3. Svagt att endast anklaga socialisterna för att vara begåvningsutmanade. Som om inte alliansen kunnat fälla den nuvarande regeringen.
  I ett friskt samhälle hade man nog redan blivit upprörd över att ambulanser och räddningverket inte kan åka in till vissa områden i Sverige utan polisskydd och t.ex storbråk på Karolinska sjukhuset efter skjutning, sönderslagen inredning och patient evakuering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sk. alliansen är ju också ett gäng sossar bara med lite annan framtoning. Och det där andra onda partiet är ju bara en äldre version av socialdemokraterna innan postmodernismen föddes.

   Radera
  2. @Havenstein. Ja det är märkligt. Kollektivt säkrare att inte bry sig iom att då slipper mam själv dras med. Så tror jag en hel del tänker.

   Radera
 4. Några förortsungdomar som inte fått dagens ranson med saft och bullar av polisen?

  Dax för nya band, #skjut inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så lite skärpta krav för vapenlicens så blir det nog bra sen.

   Radera
  2. Det kan också vara en traumatiserad gärningshen som inte mår bra.

   Radera
  3. Hamid-Heidari kan ha rätt där.

   Det finns så många sjuka människor i dagens samhälle som har tillgång till olika slags vapen. Mattias Flink var ju varken kommunist, invandrare eller organiserad brottsling men sköt kallblodigt ihjäl folk med sitt automatvapen. Inte var norsken Breivik det heller. Inte den unga killen som gick till attack på en skola eller den där Peter Mangs. 2006 fick en 21-årig hemvärnsman för sig att skjuta ihjäl folk med AK4:an hemma i sin trappuppgång.

   Det är svårast att skydda sig mot en ensamma galningar. Hot om högre straff avskräcker inte dem som är beredda att dö för att döda. Det som främst hjälper är att försöka förebygga att folk blir sådana här galningar från första början. Där har samhället misslyckats under decennier. Skrämseln på 80-90-talet om det ”otäcka videovåldet” som dåtidens äldre varnade för var kanske inte helt obefogat.

   Radera
 5. Det faktum att poliser upprepat angrips talar tyvärr för att polisen viker sig.

  SvaraRadera
 6. Tiden för enkla lösningar har passerats.

  “The Vicious Snake” uppläst av Trump
  https://vimeo.com/178107150

  "Ni visste f-ban väl att jag var en orm när jag släpptes in"

  SvaraRadera
 7. Detta är ett mycket alvarligt brott - ett brott mot hela systemet. Att Lill-Morgan på Storbacken inte vill ta till sig allvaret i denna händelse är helt i linje med det postmoderna tänket. En svag regering och en näst intill obefintlig opposition - vad kan man förvänta sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här är det att leva i en mångkulturell feministisk dystopi. Det finns inget ljus i tunneln och det kommer bara bli värre.

   Risken är stor att 1930 talets Tyskland går i repris. Det är bara att invänta finanskraschen och hyperinflationen.

   Få verkar fatta hur illa ute Sverige är.

   Radera
  2. Så blir det när man sätter byfånen att styra, och sedan byter ut honom mot fånen från grannbyn när man inte är nöjd med resultatet!

   Radera
  3. Ert gnällande löser då ingenting. Ge er ut och nattvandra istället.

   Radera
  4. Det vore klädsamt om de som önskat detta samhälle stod för nattvandringen.

   Radera
  5. Det vore mer klädsamt om alla högermänniskor som tror på privata frivilliga initiativ och att människors egna ansvar ska gälla tog och gjorde slag i saken.

   Högerns drömsamhälle infann sig i mitten av 1800-talet när marknaden hade fritt spelrum och ordet solidaritet och rättvisa inte ens var uppfunnet. Det existerade knappt någon invandring. Tvärtom. Och under samma tidpunkt var våldsbrottsligheten skyhög.

   Radera
 8. Bättre resurser till polisen behövs naturligtvis i ena änden. Men man måste också imorgon dag strypa källan. Unga måste få kännbara straff i låg ålder. Nödvändigt också straffbelägga föräldrar för barnens uppträdande fram till myndighetsdagen. Annars eskalerar detta utom all kontroll. Gängkriminaliteten utbildar stora antal och där hänger inte polishögskolan med. Även bättre rustad rent vapenmässigt. Kommande lågkonjunktur samt en kraftig ökande arbetslöshet i utanförskapsområden är en realitet vilket gör att kriminalitet kan spridas över alla breddar. Just nu står makthavarna bara och tittar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Ungefär så i vissa fall. Det krävs ett flertal lösningar.

   Radera
  2. Att straffbelägga folk för andra personers gärningar är nog inte riktigt rätt väg att gå. Vad blir nästa steg? Att utkräva straff från någon random snubbe när man inte kan lagföra förövaren?

   Visst har föräldrar visst ansvar och man skulle kunna utkräva det, MEN då får det ju vara för dessa och på lämplig nivå för gärningen i fråga.

   Men å andra sidan som påtalats så spelar det ju ingen roll när man lägger ner utredningen pga "brist på spaningsuppslag". Fast det är ju klart med Lex Bengt kan man ju lagföra random snubbe och då blir det kanske andra toner, men då kommer man nog inte till rätta med problemet.

   Radera
 9. Jag tycker man borde komma långt genom att bara ta bort tidig frisläppning.

  Ex: "I samband med en narkotikadom 2015 berättade Merhawi Aregai i förhör om sitt liv

  /irrelevant blaj/

  Fallet slutade med att Merhawi Aregai dömdes till fängelse i två år för grovt narkotikabrott. I juli samma år blev han villkorligt frigiven. Det tog bara en månad innan han greps igen – efter att ha promenerat på Kungsholmen med ett skarpladdat vapen."

  Och i februari sköts han i huvudet. Det hade varit bättre för alla, inkl honom själv, i fall han hade suttit på kåken.

  (källa: https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/teorin-gangledaren-lurades-in-i-mordfalla/)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre OCH billigare för alla om han (eller ev hans föräldrar) aldrig släppts in i landet från första början.

   Radera
 10. Polisen har väl fått extra miljoner för att prioritera hatbrott, dvs Hets mot folkgrupp. Så länge inte folkgruppen är etniska svenskar, vill säga.

  Annars är det naturligtvis riktigt att ingen förändring sker av att enbart gapa om hårdare straff. Gängkriminaliteten och de etniska maffiaklanerna arbetar tämligen ostört. Polis och annan blåljuspersonal utsätts regelbundet för stenkastning. Lågorna från bränder i invandrarförorterna står höga var och varannan kväll. Löfvén har lovat att ta i med krafttag mot detta, ändå händer ingenting.

  Den politiska prioriteringen av åsiktsbrott, när samhället nu håller på att duka under av grov brottslighet, är inget annat än vansinne. Tyvärr är en alltför stor del av väljarkåren hos både socialisterna och borgarna infekterade av naiv tonårsmentalitet.

  SvaraRadera
 11. När man talar om skärpta straff så ska man ha i bakhuvudet antalet fängelseplatser minskat från 5083 år 2008 till idag 4243. Även beläggningen har minskat i motsvarande grad i en stadig trend.

  Det handlar naturligtvis om att spara pengar.

  Ett annat sätt att spara pengar är att minska kvalitén per "klient" till en fattigpensionärs.

  SvaraRadera
 12. Polisen och straffskalorna i det här landet är anpassade efter en sörgårdsidyll. Vi har som bekant ingen sörgårdsidyll (och nej jag påstår inte att vi någonsin har haft det heller) utan vi har istället bomber mot polishus, handgranater mot polisbilar, kidnappningsförsök av polishustrur och nu det här senaste illdådet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Enda(?) vägen framåt är att locka tillbaka de erfarna poliser som lämnat de senaste åren genom att erbjuda betydligt högre löner och bättre arbetsvillkor. Att utbilda nya poliser är också nödvändigt men står inte 15-20% av platserna tomma trots sänka krav och ledtiderna är fler år. Det behövs erfaret folk nu, inte 2025.

   Radera
 13. Eftersom jag jobbar med ingripandeverkshet inolika former kan jag utiftån minnoch mina kollegors erfarenhet konstatera det som någon skrev ovan. Svensson är den som Polisen och rättsväsendet tar i med hårdhandskarna emot. Återfallsförbrytare har redan passerat intresset hos myndigheten.. Griper vi en Svensson för stöld så går det undan och rättegång blir det fort. Är däremot Kalle Korvtjuv gripen för stöld 4:e gången den månaden händer inget. 6 mån till 2 är senare kallas du med lite tur till en rättegång där Kalle inte dyker upp.. vid 3:e försöket kommer han dit med assistans av Polis... döms till vård eller samhällstjänst för sina 89 snatterier , 27 stölder, 12 hot mot tjänsteman och sist 1 våld mot tjänsteman vilket blev den egentliga orsaken att Kalle fick ett straff...
  Tänk om människor visste..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är visst ett par poliser som yttrat detta, däribland en släkting till mig.
   "Om svenskarna visste sanningen om "ni vet vilka" så skulle det bli uppror."
   En annan släktings bekant som är vaktchef på ett stort vaktbolag berättade att ungefär 80-90% av väktarkåren sympatiserar med SD. Vet inte om detta stämmer men håller det inte helt otroligt.

   Det kan omöjligt vara så att enbart platsbrist styr detta. Jag har svårt att se någon annan förklaring än illvilja från politiskt håll och därmed också illvilja från politiskt tillsatta chefer på myndigheter.

   Radera
  2. Är väl en kraftig överrepresentation bland såväl Polis som Väktare/OV för SD sympatier. Polisen är ju av tradition en socialdemokratisk arbetsplats och det är väl där det skett stora övergångar över tid.
   Tror knappast det är illvilja utan snarare ren och skär inkompetens i kombination med politisk karriär, dvs att inte nämna elefanten i rummet för att isåfall riskera en karriär.

   Radera
  3. Trötter;

   Låter ju en aning befängt om SD har 15% av befolknigens röster skulle ha 80% av polisens röster. Bara 8 % av poliser har en invandrarbakgrund. Alltså är nästan varenda svenskfödd manlig (eftersom färre kvinnor röstar på SD) polis i princip skulle vara sverigedemokrat. Är inte spridning av sådana här rykten farliga för poliser med svenskt utseende? Man skulle nästan kunna se på en polis och förstå att ”den där är sverigedemokrat han” om den kriminelle invandraren fungerar på samma enkelspåriga och fördomsfulla sätt som en som du.

   Jag har hört att sverigedemokratiska riksdagsmäns kriminella börda är fyra gånger högre än den gemene invandrarens.

   Jag tror inte det är illvilja utan jag tror snarare att du besitter en oerhört otrolig inkompetens som väktare och att du gladeligen sprider en massa fake-news omkring dig. Dessutom är du rasist och passar inte särskilt bra i att handskas med folk, eftersom du spänner hela din kropp och gör dig beredd att fightas så fort du ser en mörkhyad person utan att ha en susning om vart den kommer från. Men det är ju bara vad jag har hört. Skulle knappast förvåna mig om det stämmer.

   Radera
  4. Frihet:

   SD låg ju uppåt 27-28% ett tag i vissa undersökningar. Då kan vi säga så här, eftersom ganska få invandrare och svenska kvinnor röstar på SD. Nästan varenda svensk man är potentiell SD:are. Sug på den karamellen.

   Radera
  5. Du glappar en massa dynga Frihet. Man jämförde SD:s riksdagsmäns kriminalitet sett till hela livet, jämfört med invandrarnas kriminalitet under en femårsperiod. Är det en seriös jämförelse? Ta samtliga domar på invandrarkollektivet också, så hamnar du på ett helt annat högre procenttal.

   Radera
  6. @Frihet.. mår du bra?
   Alltid kommer du med personangrepp...tröttsamt.
   Vart skrev jag 80%?? Fakenews sprider du väl isåfall själv. Jag skrev ”överrepresentation”.. dvs mer en de 17-21% som sympatiserar med SD enligt oponionsundersökningar.. Svårt med läsförståelsen antar jag. Att du verkar aggressiv kan ju faktiskt konstateras av dina uttalanden. Tror vi borde träffas så du kan kasta dina okvädningar till mig direkt. Lovar att ge Cornu min adress. Vore väl myyysigt, eller hur ?


   Radera
  7. Bitter;

   Ta av dig offerkoftan nu och passa på och ring dina övermogna väninnor och ansök tillsammans till någon helande ”myyysig” helgkurs på landet.

   Lustigt att en så klen liten väktartyp är så snabb att vilja kavla upp armarna och så gärna vill slåss utan anledning. Du som väktare borde väl ha nåt litet skinn på näsan att kunna tåla lite positiv feedback på ditt rasistiska grymtande. Det beror nog på att när intelligensnivån har nått sin gräns tar våldet vid. Det går tydligen väldigt fort för dig. Hade du kunnat få ett annat jobb så hade jag varmt rekommenderat dig att ta det istället.

   Doktor Syn;

   Det finns många faktiskt en hel del invandrare som röstar på SD. SD:s väljare syns inte enbart på det ljusa skinnet som ni verkar tro och sprida falska rykten om. Deras väljare känner man istället igen på ouppfostran, inskränkthet, den sorgliga förlorarstämpeln i pannan eller på socialbidraget de ständigt lever på samt den sunkiga offerkoftan som dessa människor bär. Då är det ingen skillnad på svart eller vit, kvinna eller man. Man skyller alltid på någon annan för sin egen bistra verklighet.

   Radera
  8. @Frihet

   Det finns invandrare som röstar på SD, ja. Att påstå att de är många, sett till invandrarkollektivet som helhet, är en lögn. De allra flesta röstar rött i invandrarområdena.

   För övrigt så trodde jag att ni socialister hade en syn på samhällets svagaste som ofrivilliga offer, inte som hemska illvilliga förlorare. När det kommer till hela stadsdelar fyllda av losers som lever på permanent socialbidrag, förtidspension eller möjligtvis är inkvoterade till stationsvärdar, spärrvakter och dyl. då brukar ni tala om utsatta grupper.

   Du verkar ju ha en riktigt unken människosyn, eller är det helt enkelt bara på det viset att de permanenta socialbidragstagarna i invandrarförorterna är händig valboskap åt er socialister, så att ni kan fortsätta att konfiskera arbetande människors pengar?

   Det är faktiskt riktigt vidrigt hur ni socialister ser ned på er egen befolkning.

   Radera
  9. En som röstar på SD är en för mycket i mitt tycke, oavsett bakgrund.

   De du kallar för ”samhällets svagaste” är inte riktigt vad jag kallar för samhällets svagaste. Ta dig en titt i spegeln på din egen mögliga syn på människor istället för att stå och kasta dynga på andra. Losers är alla som måste ha statlig subventionerad städhjälp i hemmet trots att de har fått ärva en plats i styrelsen på ett större företag och borde ha intelligens nog för att kunna rengöra sin egen toalettring. De som inte ens klarar av att ta sig tid att läsa läxor med sina barn men som ändå kräver ett toppbetyg av ungarna (om inte det hjälper så ringer de rektorn och hotar att ta ett snack med grannen som är den som äger skolföretaget) eller som måste ha hjälp av staten att finansiera sina renoveringar och dyra restaurangbesök. Sen finns det en annan del. De som har haft föräldrar som bekostat allt åt dem under uppväxten med hjälp av mamma och pappas kreditkort och låtsas vara rika (eftersom de ser upp till dessa). De får vuxna ungar som bara gnäller på andra men som aldrig får möjlighet att ta ett eget ansvar för sina liv eftersom de stöttas av föräldrarna fram tills krediten nått sitt maxbelopp i 20-års åldern och socialen då får överta ansvaret för dem. Då blir det invandrare, sossar och socialen som får skulden för allt. De engagerar sig aldrig för samhället utom på valdagen då de masar sig iväg och lägger en missnöjesröst på Åkesson.

   Radera
  10. Doktor syn; / Trötter;

   Almgården är ett av SD:s starkaste fästen. En betongförort i Malmö som ligger granne med Rosengård.

   ”Julian Suarez hade fått ett val av sin chef. Arbeta i Rosengård eller Almgården.
   Var ville han helst jobba? undrade chefen.
   Var är det tuffast? löd förskollärarens motfråga.
   Han valde det tuffaste. [Almgårdens förskola].

   Det var tydligt att många barn bar på sociala problem som kom hemifrån. Julian Suarez såg genast att de saknade något fundamentalt. Istället för ord använde barnen nävarna.[...]
   De nya förskollärarna möttes av kränkta barn. Barnen hade lämnats ensamma och litade inte på vuxna.”

   Det påminner ju om dig, Trötter. Lättkränkt och som inte litar på oss andra riktiga vuxna (inte bara fysiskt sett).

   https://www.expressen.se/kvallsposten/longread/almgarden--rosengards-bortglomda-granne/

   Radera
  11. Frihet:

   Du känner inte många ur den övre medelklassen och bland de rika, det kan jag meddela direkt.

   Visst, det finns en del lata gnällspikar bland de rikas barn. Det finns också en del divor. De är dock i minoritet. Vad du i stället hittar i Stockholms innerstad, Djursholm och Bromma är mestadels drivna ungar som kan ta hand om sig själva. De är ofta artiga, vältaliga och uppfostrade att hjälpa till hemma. Många föräldrar till barn i de områden jag nämnt, ställer höga krav på sina barn och hjälper dem med läxor eller hjälper dem till självhjälp.

   Då föräldrarna som sagt ställer höga krav på dem, så hittar du oproportionerligt många barn där som är riktigt duktiga på sina fritidsintressen t.ex. fotboll, gymnastik, tennis, piano, konståkning. Jag vet flera ungar som tillhör eliten i Sverige inom sina områden.

   Sedan kan man ju undra vad det är för konstigt att barnen ärver styrelseposter i familjeföretag eller aktiebolag som föräldrarna grundat? Är det fel om Abdullah ärver sin pappa Mohammads Pizzeria också, menar du?

   Radera
  12. Problemet med att föräldrar ringer till lärare och rektor och kräver höga betyg, eller närmare bestämt högre betyg än eleven är värd, är lika vanligt i rikemanskretsar som i problemförorten. I förorten handlar det kanske oftare om krav att elven ska få godkänt i stället för underkänt, medan det på bättre skolor handlar om krav på ett A i stället för B, för att konkurrera sig till en plats på Läkarutbildningen eller Juristprogrammet.

   Radera
  13. Om jag ska sortera vilka ungar ur övre medelklassen och bland de rika, som är driftiga versus lata gnällspikar, så kan man göra följande grova urskiljning:

   Barn ur överklassen som är driftiga, är de som har föräldrar som är företagare, läkare och ingenjörer samt privatanställda på chefspositioner.

   Barn ur överklassen som är latmaskar är barn till höga politiker och offentliganställda med chefspositioner.

   Och, nej, jag skojar inte. Så ser det ut i Stockholms innerstad, Bromma och Djursholm.

   Radera
  14. Haha! Ojoj, vilken skämtare. Man kan ju nästan tro att du nyss friat till den förre moderatledaren såna skämt du drar.

   Jag känner, och har känt, flera personer ur den sk ”övre medelklassen” och överklassen. Jag har själv bott i Bromma och jag har själv besök överklassens lägenheter på Östermalm och andra finare ställen.

   Dessa bryr sig oftast mer om sin egen status än om sina egna ungar. Det bekräftas i tidningar med bl.a:

   ”Alla rökte på i Djursholm”
   https://www.dn.se/sthlm/alla-rokte-pa-i-djursholm/

   ”Familjen Trygg hade allt, utåt sett. Välbeställda, fin villa i Djursholm, pool, hus i Frankrike. Pappa Hans var framgångsrik reklamman.
   Men allt stod inte rätt till. Pappa Hans var alkoholist. [...]
   – Han var så egotrippad.
   – Jag kan fortfarande tänka – var fick jag kraften i från?
   Något ultimatum ställde Agneta aldrig.
   Intervention
   Men till slut gjorde dottern Ida det.
   – Jag sa till mamma att om du inte lämnar honom lämnar jag dig. Jag kommer inte kunna respektera dig om du fortsätter leva med honom.”

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/medberoende/article19647815.ab

   Rika barn kröka mest:

   https://kit.se/2016/09/07/59295/rika-barn-kroka-mest/

   ”Även bland tonåringar dricks det mycket. Danderyd, Vaxholm och vissa stadsdelar i Stockholm ligger högst i landet.
   – De dricker mer och de har högre press på sig än vad ungdomar på andra ställen har. De är ganska stressade.”

   http://socionomen.nu/reportage/djursholm

   Radera
  15. Djursholm och Danderyd - där kan man snacka om problemonråden.

   ”Visst finns det sociala problem i Djursholm också, menar Pontus Herin. Men pengar hjälper till att skyla över dem.” (Källa: samma som ovanför)

   Radera
  16. Du påstår dig ha känt den här typen av människor, men hänvisar ändå till ett par tidningsartiklar? Och dessutom EN morsa som inte klarar av tillvaron med sin alkoholiserade man.

   Du verkar ha allvarliga problem med läsförståelsen. Har jag sagt att att alla i dessa områden är perfekta? Ja, jag vet, det finns alkoholiserade föräldrar. Det finns ungar som super skallen av sig varenda helg. Det finns högavlönade kvinnor som sitter ute på AW med polarna varenda kväll. Dessa suputer finner du mestadels hos politikerföräldrar till höger och vänster.

   Om folk är stressade är väl irrelevant. Stress, till följd av krav, behöver inte envbart vara negativt, det ser jag i familjer som har barn i högpresterande skolor i dessa områden.

   Jag skulle kunna ge dig namn på massor av lyckade barn och föräldrar i dessa områden, men jag har det goda omdömet att avstå.

   Herregud, Frihet, din jävla fjant, om såna som du bestämde över tillvaron, skulle Sverige ha klappat ihop för länge sedan. Du är bara en avundsjuk socialist som vill stjäla andras tillgångar, därför att du själv är för värdelös för att skapa något.

   Tala om för bloggläsarna hur mycket skattepengar du diar varje månad? Var jobbar du? På Vänsterns kansli? Vänsterblaskan ETC? Lokal ordförande i något socialistiskt maffialiknande fackförbund?

   Radera
  17. För övrigt så älskar vänsterjournalister att racka ned på överklassen. En chans till ett negativt repotage om t. ex. högpresterande innerstadsskolor eller överklassens shoppingvanor, försitter de aldrig. Det hör till vänstern att hata människor med pengar.

   Radera
  18. Doktor Syn;

   ”Du påstår dig ha känt den här typen av människor, men hänvisar ändå till ett par tidningsartiklar?”

   Svarar jag som du: jag skulle kunna ge dig namn på misslyckade föräldrar i de här områdena men jag har det goda omdömet att avstå.

   Vill bloggläsarna veta detta? Jaja... Vid snabb huvudräkning så diar jag (och frugan tillsammans) väl runt två tusen skattekronor varje månad. Men jag lovar att staten går plus på mig och har gjort det ända sedan jag fyllde 18 år. Jag är inte vänsterpartist (har aldrig röstat på dem) och jag är inte någon välbetald journalist. Inte ens en frilansare.

   Jag hatar inte människor som har gott om pengar. Jag har det ju själv rätt bra ställt, trots att jag numera jobbar deltid och tjänar mycket mindre än genomsnittet här i Sverige. Jag tycker istället synd om alla missbrukare med för mycket pengar än de klarar av att hantera. Det är svårt att sätta stopp för ens egna missbruk när pengar inte är det stora bekymret. Men jag ogillar (är dock inte detsamma som att hata) fuskare som ex. fuskar till sig höga betyg eller fuskar till sig folks pengar bara för att de råkar ha vänner inom politiken som de kan fjäska lite för.

   Stress är ju ett av de snabbast växande folkhälsoproblemen och kostar vårt samhälle många sköna skattemiljarder.

   ”Stress på jobbet en dyr historia för företagen”
   https://www.svd.se/stress-pa-jobbet-dyr-historia-for-foretaget

   Stress kostar (enligt EU-kommisionen) ungefär 4% av EU:s BNP och i Sverige är det den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

   Är det verkligen så bra att överklassen gör allt de kan för att stressa på sina blivande välbetalda (=dyrt för försäkringskassan) barn?

   Radera
  19. Är det något som kostar samhället (= jag som skattebetalare) mycket pengar så är det en sjukskriven överklassunge som tidigare snott alla fina utbildningsplatser med höga inträdeskrav. Sånt slöseri du förespråkar! Om såna som du ska få makt att bestämma över Sverige så kommer det att snart att klappa ihop ännu mer. Herregud, doktor Syn. Du är bara en avundsjuk högerdåre som inte klarar av att göra någonting själv utan måste ha subventioner till allt från pool-rengöring till att någon annan ska rasta din hund för en billig peng.

   Jobbar du ens?! Eller sitter du bara och filar naglarna och filosoferar hela dagarna medan du gör bostadskarriär med lägenheten som din pappa köpte åt dig i 18-års present när han tyckte att det var dags att du skaffade dig nåt eget.

   Radera
  20. Frihet är ett äkta internettroll av bästa sort :)
   Tröttsamt att bli kallad rasist av en imbecill som inte ens vet ordets betydelse.. dessutom som flera påpekar.. din läsförståelse lämnar mycket att önska. Du borde inte slutat skolan vid 3:e klass.
   Återigen, träffar dig gärna på riktigt. Internethatare som dig har en tendens att vara
   ytterst ångerfulla när ni blir konfronterade i verkligheten.

   Radera
  21. Trötter;

   Jag är i så fall glad att det bara är min läsförståelse som lämnar något kvar att önska. Du verkar ha rätt många fler områden. Jag är av bästa sort medan du tydligen är ett av värst sort.. smiley eller vafan det är som du kör med är ett tecken på nervositet.

   Okej... kom an... åhå, ja, märker du att jag har viss utbildning i självförsvar? Hehe. Du får allt lov att träna upp dina rallarsving. Jaja. Brösta upp dig du som du gör i krogkön där du har lite makt över fyllona som försöker slinka in. Ja, du vill väldigt gärna träffa mig. Det kan jag väl förstå. Vem vill inte det? Du har säkert mycket att vinna på det. Men... hörru, fråga dig själv en sak. Vad skulle jag tjäna på att träffa dig? Får jag fritt inträde till en sliskig källarkrog som du vaktar? Jag kan antagligen inte få ut nåt vettigt av ett möte med dig. Sen har jag en fru så om det är sånt du desperat letar efter här på nätet så har jag en felaktig sexuell läggnig för dig, internetälskare där. Ni internetälskare är väl så ytterst påflugna när ni äntligen får till det i verkligheten att ni bara får träffa ytterst ångerfulla människor när ni väl fått chansen. Ta och ragga upp nån i krogkön istället. Det kanske är nån som är tillräckligt packad.

   Radera
 14. väldigt konstigt att man inte har olika straff skala för olika typer av vapen... Om du blir påkommen med att ha gammal farfars bössa liggandes med glapp i hela mekanismen, så likställer man det vapen innehavet med en AK47 ... Svensklag suck....

  SvaraRadera
 15. Vore nog bra med lite skärpta straffskalor men sen så behöver man nog se över hela det dömande väsendet och inte bara det som skall fånga in och utreda. Det behövs mer pengar så att tiden mellan infångande och lagföring går fortare. Är rätt meningslöst att fånga en kriminell på bar gärning för att sedan släppa den fri att begå fler brott intill lagföring är möjlig. Underligt att inte journalisterna ägnar sig lite mer åt att granska hur många brott som begås av personer under tiden de är "fria" intill deras dom kan avkunnas.

  SvaraRadera
 16. Innan man börjar yla om 10 000 nya poliser och skärpta straff, kanske man borde göra en analys om VARFÖR brottsligheten ökat så kraftigt och vilka som ligger bakom den...?
  Sååå typiskt svenskt att inte kunna diskutera verkligheten utan gärna bara hoppa över ett led och proklamera att vi behöver 10 000 nya poliser...utan att berätta varför...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först kanske man borde fråga sig hur pass brottsligheten ökat öht. Kanske är det så enkelt att man dragit ned på polisen eller på annat sätt organiserat den så de inte längre är tillräckligt bemannade.

   Radera
 17. Enligt den här studien står 1% av befolkningen för 63% av våldsbrotten.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969807/

  Enkel lösning - straff tidigare i livet, och längre straff för upprepad brottslighet. Den här procenten av befolkningen skall sitta i fängelse eller stå under kraftig övervakning så att de helt enkelt inte kan begå brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller mer detaljerat uttryckt.

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969807/bin/127_2013_783_Fig2_HTML.jpg

   En promille av befolkningen är dömda 11 eller fler gånger för våldsbrott. Den gruppen borde tillbringa sitt liv i fängelse eller i en mycket ofri tillvaro, så att de inte kan skada andra.

   0,9% har begått några våldsbrott. De borde så under konstant övervakning - t.ex. med GPS-boja och ha riskminskande frihetsinskränkningar som t.ex. förbud mot att dricka alkohol.

   Givetvis är det bra om man kan ge förbrytarna behandling och ett så vettigt liv som möjligt, men skyddet för folk i allmänhet måste gå först.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. pelpet;

   Tack för siffrorna. Håller med till fullo.

   Radera
  4. Pelpet: jag är förvisso motståndare till att man döma två gånger för samma brott vilket i praktiken är fallet då man får hårdare påföljd för återfall.

   Å andra sidan är det ju gagnerligt ifall man håller notoriska brottslingar borta från gatorna. En lösning på detta dilemma är att kombinera villkorligt och ovilkorligt straff och ha bägge i straffskalan. Är man villkorligt på fri fot så är det ju del av straffet för första gärningen om man åker in för det igen.

   På det sättet skulle ju mindre brott inte ligga en i fatet lika länge som grövre.

   Fast som sagt spelar detta ju ingen roll när man lägger ner utredningen...

   Radera
 18. Det skulle även vara bra med intern "tull" i EU för att kunna över regioner beslagta en del smuggelvapen och annat gods om det går. Om det nu är relevant.

  SvaraRadera
 19. Tror det skulle hjälpa om man utvisade brottslingar lite oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Mattias Flink, Peter Mangs, SD riksdagsledamöter, mm?

   Radera
  2. Om man verkställde utvisningarna javisst.
   Dubbelt medborgarskap, då ska man givetvis kunna skrota det svenska.
   Lögn och fusk ska aldrig premieras.

   Radera
  3. @Frihet, varför vill du ha mer kriminellt slödder än nödvändigt i landet?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 20. Sverige är tryggare än någonsin. Det har Magnus Betner sagt.

  SvaraRadera