Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-10-24 13:04

Så här mycket dyrare har rödvinet blivit, Virtanen

Sveriges kanske ledande ekonom, Fredrik Virtanen, bland annat känd för sina miljonaffärer i optioner under finanskrisen, konstaterade i december 2015 att ingen tvingats köpa mindre gott rödvin. Men sedan december 2015 har rödvinet blivit dyrare, så svenska folket måste faktiskt köpa mindre gott rödvin år 2017. Eller dra in på något annat.

Det ekonomiska geniet Fredrik Virtanen, som vid sidan om optionsaffärerna på börsen även skriver ledarkolumner åt tabloiden Aftonbladet, skrev i december 2015 följande angående den då pågående asylfesten:
"[H]ar mitt liv påverkats? Nä. Har ditt? [...] Tvingades du köpa ett mindre gott rödvin i går?"
Så här snart två år senare kan man konstatera att ja, om man inte vill betala mer, så tvingas man göra just det. Alkoholskatten har höjts och ovanpå det har vi allmänna prishöjningar av viner.

Det är inte helt lätt att snoka fram vad för priser som gällde 2015, men om vi tar något riktigt Södermalms-trendigt, som en italiensk ripasso, alltså en amarone från pressade russin, som blandats ut med vanligt rödtjut från Veneto, så hittar man prisdata för klassikern Masi Campofiorin.

Enligt Wayback Machine kostade Masi Campofiorin 119:- SEK på Systembolaget i januari 2016, vilket är rätt nära december 2015. Idag kostar flaskan 125:- SEK. En prishöjning på drygt 5%. Gissningsvis kan dock alkoholskatten höjts redan vid årsskiftet 2015-2016, så prishöjningen är antagligen ännu större. Alternativt gjorde Systembolaget en sk prisjustering vid årsskiftet.

Prishöjningen om 5% ska sättas i relation till inflationen 2015 - 2017, som var långt från 5%. KPI har stigit 2.99% december 2015 till september 2017, dvs även justerat för inflationen har rödvinet blivit dyrare. Om man nu inte köper "ett mindre gott rödvin".

Så svaret till Virtanen är ja, vi tvingas köpa mindre gott rödvin. Å andra sidan verkar inte råttgiftet Casilliero del Diablo Cabernet Sauvignon ha blivit dyrare, men det är som sagt mindre gott.

Fredrik Virtanen har annars skrivit en bok om hur man blir ett investeringsgeni på börsen och inte blandar ihop en starkt positiv trend med sin egen förträfflighet, vilket i så fall gör sig påmind när trenden vänder i en krasch. Boken beskrivs som:
"I Kraschad berättar han om börskollapsen inifrån, om skuldkänslorna, illamåendet, ångesten. Och om vägen dit från Motala via New York och kärleken. "[S]ällsynt självutlämnande reportagebok om både en finansiell och emotionell krasch" Jan Gradvall, Dagens Industri"
För endast 39:- SEK kan du ta del av Fredrik Virtanens börsvisdom via Adlibris. Den är säkert väldigt lärorik, och extra intressant låter det där med kärleken och emotionella krascher. Vi kan säkert se fram emot fler böcker om emotionella krascher och personliga finansiella kriser från Virtanen framöver. Och kärleken.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Det här var typ det senaste han la ut, gick ju sådär:

  https://twitter.com/fvirtanen/status/920323167633231872

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligg-skämtet ju rätt kul, om det nu var ett skämt. Problemet är att det är kul för att det är så orimligt fel, så i kontexten "liten tjej som söker prao-plats hos sin idol" blir det ju bara orimligt fel och direkt hemskt.

   Tack, jag hade ingen aning om vem denna tomte var och blev lite fundersam över blogginläggets minst sagt.. underförstådda ton.

   Radera
 2. Ahh.. Ett alldeles utomordentligt val av rött!
  passar till en påse bättre chips och några timmars Netflix eller HBO..

  Både herr Virtanen och hans Carolina Ramquist - en kändis - bor just på Södermalm ! ;-)

  Något j-vl- skoj skall man väl ändå få ha av att ha kodat API:er på Skatteverkets Folkbokföring .. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rödvinsvänstern i sin prydno...

   Radera
 3. Nu argumenterar du som en "Svärjevän", Lars. Vadå "asylfest"? Vi måste ju hjälpa människor som flyyyr för sina liiiv (från Danmark). Det står i konventionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta tycker fest är något positivt. Jmf bolånefesten, boprisfesten, börsfesten mm.

   Att du är anti-social och inte gillar att umgås betyder inte att fest har en negativ klang för de flesta.

   Radera
  2. Vi kanske t.o.m gör livsflyktingarna en tjänst. Om vi vid gränsen tvingar dom att vända om till Danmark. Då Sverige tyvärr har blivit ett mycket farligare land än vår granne i söder.

   Radera
  3. @Lars. Du har ju i ca 10 års tid dedikerat den här bloggen åt att skriva kritiskt om dessa fester. "Evig tillväxt i en ändlig värld håller inte" bla bla bla. Då måste du vara gravt anti-social enligt ditt eget resonemang.

   Mvh

   "Svärjevän"

   Radera
  4. Om VÄRDET av det som produceras ökar värdet UTAN att man behöver tillverka mer eller ta mer råvaror i anspråk!

   Den som tror att tilläxt kräver mer råvaror lever kvar i någon sorts "sovjetisk" ekonomi där volymen och mängden av obearbetade råvaror som stål, cement, sand, kol etc. var det som skapade tillväxt ....

   Radera
  5. Och det betyder att all tillväxt är en dröm, eftersom det ökade välståndet inte yttrar sig som något nyttigt. Hur många iphones behöver du, behöver trump verkligen förgyllda kranar på porslinstronen osv osv.

   Radera
  6. Hela poängen med att skapa ett ironiskt begrepp som asylfest är att i flytande text håna dem som inte ser problemet. Så ja, om den andra sidan börjar skriva ordet icke-ironiskt har man lyckats lite för bra men den saken.

   Å andra sidan tror jag inte Cornucopia anser att den här asylfesten har skötts speciellt fenomenalt, trots avsaknad av rasism, jag ville bara passa på att reflektera över diffusa slagord i debatter mellan tomtemor och tomtefar.

   Radera
 4. För den som inte vill köpa boken så var FV:s briljanta drag XACT Bull med hävstång för hela sitt depåvärde på fredagen precis när LB hade fallit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror ingen vill köpa boken, inte ens hans kompisar Filip&Fredrik som ligger ovanligt lågt för tillfället i asociala medier.

   Radera
  2. Har precis fått boken Megatech technology in 2050 från the Econmist. I kapitlet om jordbruk nämndes inget om rödvin utan bara lite om bryggeri. Drar slutsatsen att jag mer inriktar mig på framtiden ån det förgångna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Angående bilden så är det givetvis jordgubben som får stryka på foten. Den har ju inget där att göra. Räcker inte detta får man helt enkelt skippa ost och kex också. Och räcker inte det så ordnar man sina inköp från Tyskland...

  SvaraRadera
 6. Förmodligen får man inte sämre vin som nybliven expat. Allt gott.

  SvaraRadera
 7. Virtanen oroar sig nog mer för kondomkostnader..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kondom? Nej för bövelen! Den södermalmska hipstervildhavren skola spridas vitt och brett. I synnerhet till de som icke veta att de önskat den.

   Radera
 8. Goda viner som säljer bra får högre pris - både i grossistledet och hos systembolaget. Ta tex det populära Amarone A, Nr 12343, för 199 SEK. Det kostade 129 SEK när det kom för sisådär 10 år sedan. Utbud och efterfrågan kallas det, inte inflation.
  ,

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt finns ju sms-lån att ta i december, sen periodiserar man över det i nästa års bokföring så ser allt bra ut ändå.

   Radera
  2. Själv föredrar jag detta röda som hållit så gott som samma pris i "evighet"...

   https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/penfolds-koonunga-hill-625301

   Radera
  3. Den är bra den.

   Radera
  4. Mjo, skatten på etylalkohol höjdes väl 1% 2017. Möjligt att det finns fler höjningar bakåt i tiden men 1% höjning förklarar kanske inte hela prishöjningen?

   Radera
 9. Hur är det med straffskalan för sexuellt ofredande alternativt våldtäkt? Någon inflation där som Virtanen borde känna till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom ingen är dömd och det därför inte stått i aftonblaskan, så har det följaktligen inte hänt.

   Radera
 10. Virtanen, den mannen måste väl ändå ha papper på att han inte är riktigt klok!

  Och det var säkert det pappret som gav honom anställningen på Aftonblaskan.

  SvaraRadera
 11. FV har många oskrivna böcker. Kanske vi kan vänta oss något i genren Alla får ligga
  Förväntar mig goda råd av relationsexperten FV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "får" var kanske inte rätt ordval - men med Virtanen så är inget omöjligt! Skamlös och vidrig som en sosse skall vara.

   Radera
 12. Trodde iofs Virtanen körde piller. Men det är klart, för att få i dejten pillret måste det väl späs med ngn lämplig "leg spreader".

  SvaraRadera
 13. Borde inte Virtanen flytta till Gävle?
  De behöver en bock där som ingen tänder på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, plus att han är van vid halmkonstruktioner från sina tidigare debatter.

   Radera