Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-10-29 14:35

Ryssland vill utöka närvaro på norska Svalbard

Ryssland ser enligt uppgifter (HUMINT på plats) ut att återigen vilja expandera sin närvaro på norska Svalbard, med stöd av det sk Spetsbergentraktatet. Detta har återigen aktualiserats efter ännu en flygolycka, där nu åtta personer omkom när en rysk helikopter störtade i ishavet.
Ryska gruvstaden Barentsburg och fjorden in mot norska Longyearbyen, i vilken den ryska helikoptern störtade i veckan.
Svalbard är norskt territorium, där norsk förvaltning och norsk lag gäller. Sedan tidigare finns dock det sk Spetsbergentraktatet, som ger alla länder som ratificerat avtalet rätten att använda ögruppen för att utvinna naturtillgångar givet att man köpt eller hyr mark för detta. Det är alltså ingen fri rätt att göra det hela, även om fisket i praktiken är att anse som fritt för undertecknande länders fiskeflottor. Men Norge kan inte neka det hela, även om det fortfarande är norska lagar och regelverk som gäller. Den lokale norske guvernören, Sysselmannen, är t ex ansvarig för att inspektera säkerheten i gruvorna, inklusive den ålderdomliga gruvan i Barentsburg.
Sysselmannens räddningsfartyg, transportskepp och isbrytare Polarsyssel.
Till Sysselmannens ansvarsuppgifter hör förstås sjöräddning och övrig räddningstjänst för Svalbard, som trots allt är norskt territorium.

I veckan kraschade en rysk helikopter på väg från ryska gruvstaden Barentsburg till övergivna ryska gruvbyn Pyramiden i ett snöoväder, och åtta ombord omkom. Tre av de dödade var helikopterbesättningen, och fem var enligt uppgifter gruvingenjörer tillhörande gruvbolaget Arktikugol. Enligt uppgifter till bloggen på plats i somras i Pyramiden pågår arbete med att titta på att starta upp förlustgående gruvdrift i Pyramiden igen.
Arktikugols kontor i Barentsburg.
Gruvan i Barentsburg går också med förlust, och hålls under armarna via bidrag från ryska staten för att motivera fortsatt rysk närvaro på norska Svalbard. Att de dödade i flygkraschen var från Arktikugol visar på att arbetet med att utöka närvaron genom att åter starta upp Pyramiden fortskrider. Ironiskt nog var det just en flygkrasch som blev sista spiken i Pyramidens kista på 90-talet. Den spirande turistverksamheten i Pyramiden drivs nämligen inte av Arktikugol, utan av Grumant
Lenin blickar ut över övergivna Pyramiden.
Man överlever på sin höjd några minut i det nollgradiga (rent av minusgradiga vattnet pga salthalten) vattnet uppe i Svalbard. Traditionellt har man inte använt flytvästar på fartyg i Ishavet, eftersom man ändå är död när fartyget fiskar upp dig efter några minuter om du trillar överbord, men det finns förstås moderna räddningsdräkter som kan förlänga de där minuterna. 
Gruvan i Pyramiden.
Den norska räddningsinsatsen var förstås omedelbar, men helikoptern gick inte att finna i mörkret, dimman och snöovädret. Omfattande resurser för räddningsarbete hålls av norrmännen, och leds från fastlandet.

Nästan omedelbart kom ryska krav på att en rysk sjöräddning ska etableras på norska Svalbard. Detta är i linje med Kremldiktaturens utrikesminister Lavrov, som kräver norska eftergifter kring det norska territoriumet på Svalbard. I vågskålen ligger förstås det strategiska läget, speciellt vid en konflikt. Inte bara kan Svalbard bidra till att hindra ryska flottan att ta sig ut i Atlanten, utan är också en utmärkt bas för att tidigt skjuta ner robotar som går närmaste vägen över Nordpolen. Rysk statskontrollerad media har redan listat Svalbard som en möjlig orsak till krig.

Ryssland flyger redan idag in ett antal flygplan varje år fulla med unga ryska kortklippta män, som ska jobba i och kring gruvan i Barentsburg. Visumfritt förstås, via Spetsbergentraktatet. Ambitionen ser alltså ut att vara att ytterligare hundratals artiga ryssar ska stationeras även på Pyramiden, som tillsammans bildar en linje rakt över fjorden in till norska Longyearbyen. Därtill vill man alltså stationera ryska statliga helikoptrar och räddningsfartyg i Barentsburg, utöver de ganska krystade forskningsanläggningar man redan har utökat de senaste åren, inklusive satellitstationer och diverse antenner för att signalspana lyssna på radiosignaler från rymden.

Så vad handlar det egentligen om? Varför vill Ryssland utöka sin närvaro på en av världens ödsligaste och mest avlägsna men ändå bebodda platser? Det är knappast en fråga om pengar, utan om att ha en allt större fot på ett strategiskt läge, samt antagligen inrikespolitik i att kunna visa det egna folket hur Ryssland återigen expanderar till forna besittningar. Ungefär som i sydöstra Ukraina och Krim, fast än så länge utan öppen vapenmakt. Fast det är klart - alla boende i Pyramiden går beväpnade. Mot isbjörn, förstås.
Beväpnad guide i Pyramiden.
Man får förmoda att det behövs mer vapen till de som ska bosätta sig i ett återuppstartat Pyramiden.

En tragisk flygkrasch används för storpolitik. Jag är ganska övertygad om att det kommer finnas anledningar att återkomma till utvecklingen på Svalbard.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Har kanske inte så stort intresse men man har hittat den http://www.bbc.com/news/world-europe-41794747

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett nyhetsinslag på SR idag kallades Barentsburg för Svalbards huvudstad!!

   Radera
  2. Räkna inte med några större kunskaper på "Radio- & TV-dagiset"
   Speciellt INTE på P3..
   ;-)

   Men idag, när jag lyssnade på SR P1:s "flaggskepp" - Godmorgon Världen - så fick den kvinnliga presentatören det till att den olympiska elden anlänt till Pyongyang i Syd-Korea...

   Antagligen skall det rätta namnet vara PeyongChan men det kan ju gå lite snabbt i hastigheten.. ;-)

   https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/24/108-dagar-till-vinter-os-se-den-olympiska-elden-tandas-i-grekland

   Radera
 2. Apropå: är det Sysselmannen som ger tillstånd för vapeninnehav för ryssar i Barentsburg och Pyramiden? Har faktiskt en viss betydelse. Har faktiskt inte reflekterat över detta tidigare. Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.sysselmannen.no/en/Shortcuts/Firearms/

   Radera
  2. Det anges inte specifikt ngt om ryssars vapen i Barentsburg eller Pyramiden. Oklart om regler för andra än privatpersoner. Spec om dessa kan hänföras till B eller P.

   Radera
 3. Hm. Rysk helikopter kraschar pga av vädret. Helikoptern kan inte hittas pga vädret. Eh, fanns det verkligen en helikopter med 8 pers ombord?

  SvaraRadera
 4. Ja kunhar visst helikoptern hittats, på 209 m djup, av räddningstjänsten. Hm, har man sett den elller är den ditlagd förmatt kunna "hittas"? Det saknas lite information här tror jag...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Klart ryssarna vill ha mer att säga till om. Det är guldläge med en fast afyrningsramp på Svalbard. Lätt att gömma i tung gruvutrustning eller ett skepp som lastar kol.

  SvaraRadera
 7. Att inte ha flytväst för att man ändå är död när man fiskas låter ologiskt. Tvärtom, det kalla vattnet ökar sannolikheten att återupplivning kan ske med minimala anoxiska cerebrala skador.

  SvaraRadera