Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2017-10-04 18:09

Ryssland bryter mot Open Skiesavtalet - vägrar fullt tillträde till Kaliningrad

Ryssland har börjat bryta mot det militära avspänningsavtalet Open Skies. Man begränsar nu flygningarna över Kaliningrad i en ytterligare skärpning av reglerna för den ryska exklaven i fd Königsberg. USA vidtar nu motåtgärder och begränsar ryska flygningar. Ryska försvarsministeriet utesluter enligt statliga Pravda nu inte krig med Nato.
Open Skies är ett avtal för rustningskontroll och avspänning, där tecknande parter tillåter omfattande föranmälda militära spaningsflygningar över varandras territorium. 

Ryssland har nu börjat bryta mot avtalet genom att begränsa tillgängligheten till den genommilitariserade exklaven i fd 100% etniskt rensade Königsberg, numera mest känt som Kaliningrad. 

Redan tidigare i år infördes begränsningar i inresemöjligheter till exklaven, dit man tidigare kunde få tredagars snabbvisum för korta turismbesök. Numera krävs det istället fullt visum via rysk ambassad och konsulat, inklusive att man måste inställa sig personligen. 

Det är uppenbart att Ryssland anser sig ha något att dölja i Kaliningrad eller utnyttja exklaven för att minska möjligheten till insyn i resten av Ryssland.

"While the treaty permits a flight range of 3,418 miles (5,500km) per flight, the Kremlin enforced a "sub-limit" of of 310 miles (500km) over Kaliningrad.
Pentagon officials said it requires around 745 miles (1,200km) to cover the entirety of Kaliningrad, meaning the restriction forces treaty members to allocate two flights which would otherwise have been used to observe other parts of Russia."
USA förväntas införa motrestriktioner mot Ryssland, som straff.

Det ryska brottet mot avtalet kan bara tolkas som ännu en försämring av säkerhetsläget i Europa. Asia Times rapporterar relaterat att ryska försvarsministeriet nu sagt att man inte utesluter ett krig med Nato.
Svalbard - fjorden in mot norska Longyearbyen sedd från Ryska Federationens stolthet Barentsburg.
Bland annat nämns norska Svalbard, japanska Kurilerna och Azov-bukten i Svarta Havet som möjliga konfliktpunkter. Frågan är vad som är rysk maskirovka, då man inte nämner Östersjöområdet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Och som vanligt får vi antingen läsa bloggar eller utländsk press då SR/SvT /övrig massmedia inte har detta i narrativet.

  Lite rak rapportering om vad Ryssland faktiskt gör (inte vad Lavrov säger) utan en massa dold heja Nato propaganda i tidningarna.

  Om folk förstod hade vi redan varit med i Nato.

  SvaraRadera
 2. Frau Merkel får nog greppa handväskan och åka till Moskva för att prata lite "förstånd" med farbror Putin...
  ;-)

  SvaraRadera
 3. Stridspittar!

  Har ni inte förstått vad som utgör det reella hotet:
  "...det mest realistiska hotet mot Sverige inte är en A-armé utan en skenande global miljöförstöring som just nu står vid en tipping point där allt liv på planeten hotas. Där, och bara där, vore det kanske värt att lägga ”försvarets” pengar..."

  https://www.etc.se/kronika/notan-stridspittarnas-fest-blev-en-halv-miljard

  Man tar sig för pannan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ETC kan vara rätt så rolig faktiskt att läsa... ;-)

   https://www.flashback.org/t573361

   Radera
  2. Hon glömde visst att berätta ett ETC finansieras nästan uteslutande med bidrag från staten. Så vad de kan göra för miljön är att lägga ner, eller producera en produkt som någon är beredd att betala för så skattemedlen kan gå till miljöarbete istället.

   Radera
  3. Bara för att jorden går under kommer inte någon diktator känna sig hindrad att lägga under sig världen om han kan. Det är snarare så att just för att klimatet förändrar livsbetingelser på olika håll i världen så medför ekonomiska förändringar i kombination med stora flyktingströmmar att världen blir oroligare och konflikter och friktion kan lättare uppstå. Man tänker helt fel hela djävla tiden bland de miljömuppande fredsfittorna.

   Radera
 4. Allvarligt talat.
  Är inte open skies avtalet en formalitet?
  En molnfri dag borde sannolikt ge bättre underlag medelst satelit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spionsatelliter går i roterande banor och kan bara vara över målet en kort tid vid förutsägbara tidpunkter. Det är inte några allseende ögon i geostationär bana, de ligger alldeles för lågt för det. Istället kommer de bara kunna fotografera av ett ännu mindre nord-sydligt stråk av Kaliningrad åt gången och ger ännu sämre täckning.

   Radera
  2. ... vid en given tidpunkt.

   Vitsen med Open Skies över Kaliningrad är att i ett svep täcka in hela exklaven, så Ryssland inte bara kört bort grejer till andra änden när satelliten passerar över.

   Radera
  3. Nu kan vi strax gödsla med nanosatelliter i låga banor och nyttja data från flera samtidigt som då ser intressanta objekt från lite olika vinklar med olika instrument.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Kanske ett SAS-plan på väg till Thailand passerar över området, kanske det sitter en dold spaningskapsel. De får väl vara lite kreativa.
   Men det är kanske en rysk maskirov för att dra bort spaningen från än mer intressanta områden...

   Radera
  5. Precis. Eftersom detta drar till sig nyfikna ögon bör man spana på andra ställen också.

   Radera