Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-10-17 10:02

Regeringen kräver Internetloggar i två år - raderar egna loggar efter 14 dagar

Regeringen med justitieminister Morgan Johansson (s) i spetsen kräver att rättsväsendet fritt ska få tillgång till Internetloggar i två år. Samtidigt har man tagit beslut om att radera sina egna loggar efter två veckor.
Regeringskansliets beslut att loggfiler ska raderas efter två veckor, så de endast har tillfällig betydelse.
Regeringen anser alltså att deras egna loggfiler ska raderas efter två veckor, vilket allvarligt försvårar journalistisk granskning av vanstyret och korruptionen på regeringsnivå. Samtidigt skäller justitieminister Morgan Johansson (s) över att EU kommit fram till att den svenska centrala datalagringslagen strider mot mänskliga rättigheter.

Johansson (s) går rent av på Internetoperatören Bahnhof och anklagar denne för att stödja barnpornografi, samt hävdar att det ökända helikopterrånet inte klarats upp utan datalagring. Lustigt nog kom datalagringslagarna först några år efter helikopterrånet, men fakta är inte så noga för regeringen.

Sveriges justitieminister ägnar sig alltså åt halmgubbeargumentation i stil med "har du slutat slå din fru" mot ett enskilt svenskt företag, för att detta företag följer svensk lag.

Samtidigt raderar regeringen sina egna loggar efter två veckor.

Jag ser fram emot ett beslut om datalagring med två års lagring av alla loggfiler hos regeringskansliet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Skrev faktiskt till hans kansli för att få en motivering till dessa dubbla måttstockar.
  MJ är nästa sänke för s!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, ju fler sänken desto snabbare sjunker S!

   Radera
  2. Hänvisa till denna dom
   http://www.allmanhandling.se/wp-content/uploads/2017/06/HFD_6569_16-1.pdf

   Radera
  3. Pfft, sånt gäller väl inte sossar eller deras politiska utsedda tjänstemän? Det är ju bara lagar och "ingen har kommit till skada"...

   Radera
 2. För bara ett par decennier sedan hade vi partier som talade om övervakning i negativa termer. Nu är det en tävling mellan de som vill övervaka extremt mycket, och de som vill ha ännu lite mer kontroll. Jämn fight.
  Givetvis gäller det inte regeringskansliet, hur fan ska de kunna boka prostituerade och utöva ministerstyrning medelst hot om loggarna sparas!? Duh!

  SvaraRadera
 3. Bara en fråga för att klargöra en viktig sak:

  Är loggfiler lika med själva e-posten och innehållet i denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, loggarna brukar innehålla information om processningen av mailen. Själva innehållet av mailen står där inte. Troligen så ser man varifrån mailen kommer, vem det är ifrån och vem det är addresserat till och var det hamnar och om det levereras eller hamnar i soptunnan.

   Det sista är en anledning till att det är relevant att spara loggarna eftersom det ju utgör information om huruvida myndigheten alls diarieför och sparar inkommande e-mail på ett sätt som sig bör. Genom att radera loggen kan alltså myndigheten dölja att man raderat inkomna handlingar innan de diarieförts och fått diarienummer.

   Radera
 4. Uppenbart att det är teknikföretag av diverse sorter som lobbar för övervakningen. IBM. Oracle, SAIC och allt vad de heter. Övervakning kräver ju både burkar, konsultjänster och serviceavtal. Informationen som kommer fram är mindre värd än blött sågspån men det spelar ingen roll. Det enda som förvånar är den totala dumheten hos politikerna som går på det.

  SvaraRadera