Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-10-07 09:28

Räkna inte med GPS när kriget kommer - samt Öland utsatt för rysk elektronisk krigföring

Under en vecka kunde inte flygplan i Nordnorge använda GPS, då geopositioneringssystemen slogs ut av rysk elektronisk krigföring under Zapad-17. Räkna inte med att GPS fungerar när kriget kommer, utan både det civila samhället och det militära måste utgå från att elektronisk geopositionering inte fungerar. Anledningen till störningen är att Ryssland övar att just bli utsatta för utslagna system. Enligt Washington Post ska också Öland, där amerikanska Patriot-system grupperades under Aurora-övningen, utsatts för elektronisk krigföring från ett ryskt fartyg på Östersjön, vilket också drabbade västra Litauen.
Gränsövergången Ryssland - Norge i Kirkenes.
Den motsvarigheten Etterretningstjensten bekräftar att Ryssland störde ut GPS under Zapad-17. Störningen skedde inne på Kolahalvön och var till för att slå ut just geopositioneringssystemen GPS och ryska GLONASS, så ryska förband behövde uppträda utan elektronisk geopositionering.

NRK skriver:
"«I forbindelse med øvelse Zapad 2017 kan Etterretningstjenesten bekrefte at vi både har registrert og varslet norske myndigheter om elektronisk jamming fra russisk side», skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i Etterretningstjenesten i en e-post til NRK.
«Blant øvingsmomentene på russisk side inngår tradisjonelt bruk av elektronisk jamming mot egne styrker. Utstyret som er i bruk er ment å forstyrre kommunikasjons- og navigasjonssystemer. Systemet som brukes er av en slik karakter at det vil kunne påvirke kommunikasjons- og navigasjonssystemer, herunder GPS-navigasjon, i grenseområdene på norsk side», skriver Gulbrandsen."
Störningen slog främst ut flygets möjligheter att använda GPS i Nordnorge, medan markanvändning inte drabbades då man befannsig under horisonten för de ryska störningarna.

Ryska förband övar alltså rutinmässigt utslagen GPS och GLONASS och Ryssland har förmågan att störa ut dessa. Svenskt försvar kan inte räkna med med att GPS fungerar i krig, särskilt inte nära konfrontationslinjen.

GPS-signalerna är mycket svaga, om inte annat på grund av avståndet till sändande satelliter, och är mycket enkla att störa ut med markbaserad utrustning.
Inpasseringskontroll till militär förläggning på ryska Kola-halvön.
Militära system har dock oftast flera sätt att geopositionera eller nå sina mål. Tröghetsnavigering är en sådan, som t ex används ombord på svenska stridsvagnar, där man kan korrigera positionen när man är säker på exakt var man är på kartan, t ex en vägkorsning. Kryssningsrobotar använder ofta optisk- eller radaravläsning av terrängen och matchar mot kartbilder, samt kan ha optisk målidentifiering vid fasta mål. Om inte annat finns klassikern med att lasermåla målet, vilket förstås ställer krav på trupp i frontlinjen, specialförband, eller flyg i luften, samt adekvata korta avstånd vid fällning av t ex glidbomber. Ballistiska robotar kan använda stjärnnavigering, där interkontinentala ballistiska robotar faktiskt tittar på stjärnorna för att avgöra sin position.

Men system som enbart förlitar sig på GPS för geopositionering klarar inte krigets krav. Annat än mot en bondearmé i tredje världen. Det inkluderar för övrigt UAV:er ("drönare") som likt flyget i Nordnorge kan få sin geopositionering utstörd på långa avstånd.

Utslagen geopositionering minskar också precisionen hos en del vapensystem. De hypade ryska Iskander-robotarna sägs ha en CEP (circular error probable - radien från målet inom vilken 50% av alla vapeninsatser ska träffa) på fyra meter, men det är beroende av fungerande GLONASS. Om man stör ut GLONASS runt målet kommer precisionen bli avsevärt sämre.

Det är sannolikt att även Sverige har förmågan att störa bort både GLONASS och GPS, men kan av ansvarsskäl inte öva detta i fredstid, då det ett antal mils radie också skulle störa ut civil verksamhet. Således kan vi inte öva sådan elektronisk krigföring skarpt eller utsätta våra egna förband för detta. Övningsledningen får istället gå in och förbjuda användning av GPS om detta ska simuleras.
Adazi i Lettland, platsen för Nato Enhanced Forward Presence i landet.
Washington Post rapporterar att mobiltelefonin i västra Lettland slogs ut av ett ryskt fartygs elektroniska krigföring under den svenska Aurora-övningen. Målet för den elektroniska krigföringen ska enligt den lettiska utrikesministern ha varit svenska Öland, där amerikanska Patriot-batterier grupperades under övningen.
"Latvian Foreign Minister Edgars Rinkevics said authorities do not believe their country was directly targeted in the Aug. 30 incident that disrupted cellular service in the western Kurzeme region for seven hours. Instead, he said, Latvia may have been in the path of a broader electronic disruption directed at Sweden’s Öland Island. NATO officials said that Russia possesses electronic-warfare assets in its Baltic exclave of Kaliningrad and that at least one ship with that technology was in the Baltic Sea during the war games."
Svenska Försvarsdepartementet och Försvarsmakten säger till Washington Post att de inte känner till några störningar mot svensk mobiltelefoni under perioden.

Att Ryssland använde elektronisk krigföring i Königsberg-exklaven under Zapad-17 är väl etablerat efter att en väderradarbild på svensk TV tydligt visade störningar i riktning mot etniskt rensade Königsberg och den ryska örlogsbasen i Pillau.

Elektronisk krigföring och då inte bara mot militär radio är en realitet som man ska räkna med vid krig. Hur mycket det också likt i Lettland kommer spilla över på civil verksamhet är okänt.

Å andra sidan så finns det enkla medel - om man anskaffat dem - att motverka elektronisk krigföring i det ständiga leken sten-sax-påse som krig är. En signalsökande markmålsrobot (ARM -anti-radiation missile) gör störsändarens livslängd ganska kort, men mig veterligt finns inte sådana i svenskt bruk. Man kan annars pejla in störsändarens position och ge den en påhälsning med en salva artillerigranater från en svenska Archer-pjäser inom sex mils avstånd. Som sedan omgående måste omgruppera eftersom motståndarens anti-artilleriradar omedelbart hittat Archerpjäsernas position vid avfyrning, varpå Sverige pejlar in anti-artilleriradarns position och ...

Tillägg: Väderradarstörningen nere mot Königsberg var tydligen svenska målförband.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Herregud - vad skall alla hipsters i Sverige tänka/göra om Facebook och Tinder ligger nere?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får väl ge sig ut i trädgården och försöka odla sitt eget "gräs" själv när det inte längre går att beställa på nätet...

   Eller sätta sig på den rostiga tandemcykeln och cykla ner till Christiania...

   Radera
  2. (Kan bara inflika då jag är södermalmsbo - hipstern är död, nu är det övre farsor som ska vara unga igen som gäller (klä sig business men skejta, givetvis med skägg)

   Radera
 2. Har för mig att jas kan navigera endast genom kameror som filmar terrängen i realtid. Funkar förstås bara där försvaret förfogar över tillräckligt detaljerad och uppdaterad kartdata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är Försvarsmakten, försvarsindustrin m.fl. väl medvetna om vilka begränsningar GPS har (svag signal, oerhört lätt att störa ut) och har olika metoder för att hantera det. Jag förstår inte den sensationella tonen i inlägget.

   Radera
 3. Och inte heller gick det att köpa en biljett på SJ och flera banker hade stora problem med sina betalningssystem igår...

  SvaraRadera
 4. Fungerar LORAN-C fortfarande +
  Positionering mha långvåg från fasta stationer vilkas förskjutning jämfördes...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Loran-C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att det fungerar, men det finns inte längre. Fast åtminstone Sydkorea visar intresse för en ersättning.
   Men du kanske frågar om det finns sätt att störa sånt också? Svar ja: http://www.fht.nu/fv_bilder_radio_rasandare_rt_02.html

   Radera
  2. Det finns intresse från USA och EU att blåsa liv i LORAN-C med en ny generation teknik eLoran. England har testat den men stoppade testet för några år sedan. Sjönavigationen känner väl till GPS svagheter.

   Radera
  3. Just längdgraden dvs hur mycket väster om resp. öster om 0-meridianen man var på sjön var länge ett problem för sjöfarten. Speciellt över Atlanten och i dimma.

   Man försökte med stabila klockor men på ett rullande och gungande segelfartyg på 1700-talet var det inte så lätt...

   https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_longitude

   Radera
  4. GPS har mycket bättre precision än både Loran och Decca hade.

   Radera
  5. GPS har mycket bättre precision än både Loran och Decca hade.

   Radera
 5. Jag räknar med att ryssen besegras snabbt med tanke på deras dåliga försvar. GPS och annat är tillbaka på någon vecka eller så.

  SvaraRadera
 6. Är inte sådana här tilltag potentiellt farliga för civilanvändarna? Om en utrustning inte känner t.ex. en offset så kan följderna bli katstrofala.

  SvaraRadera
 7. Det ska kanske påpekas i GPS-fallet att de militära M-koderna förmodligen är mer robusta mot störningsförsök. Mycket lite är känt om dem. Modern signalbehandlingsteknik har en remarkabel förmåga att plocka upp signaler även om stör/brus-nivån är sådan som betraktats som sci-fi bara för något decennium sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De modernaste amerikanska militära GPS-systemen kan sända i spot-mode. De kan alltså koncentrera signalerna till en liten yta och därmed få starkare signaler på denna yta.

   Radera
 8. "Washington Post rapporterar att mobiltelefonin i västra Lettland slogs ut av ett ryskt fartygs elektroniska krigföring under den svenska Aurora-övningen. Målet för den elektroniska krigföringen ska enligt den lettiska utrikesministern ha varit svenska Öland, där amerikanska Patriot-batterier grupperades under övningen." Citat; Cornu

  För det första, det kan inte ha varit möjligt att meningen med störningen var mål på Öland. Jordens krökning omöjliggör detta om Lettland var mottagare av störningen.

  För det andra, jag har funderat på det här med GPS-mottagare på kryssningsrobotar och andra vapen. Jag tror att GPS, det använder roboten särskilt under anflygningen. Den sista sträckan förlitar sig en kryssningsrobot mer på tröghetsnavigering och, tror jag, Digital Magnetisk Kompass utöver igenkänningsmetoder. Så skulle jag ha byggt en kryssningsrobot i alla fall. Flyger roboten på en höjd av säg 50 m så upptäcks den ca 50 km före den når sitt mål om radarn befinner sig på 28m höjd. Jag vet inte hur exakta tröghetsnavigeringssystem kan bli, men jag tror att dessa avstånd är i de yttre förmågorna. Det krävs därför IK.

  Jag har nyligen kommit till samma slutsats angående anti-radiation och pejling av störningsutrustning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pejling av störning mot GPS menar jag, och anti-radiation metoder mot det.

   Radera