Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-10-25 13:55

Person anställs på livstid - ska lajva konstverk i Västlänken

En person ("konstnär") ska livstidsanställas för att lajva konstverk i Göteborgsfiaskot Västlänken. Personen ska gå runt på stationen vid Korsvägen resten av sitt yrkesliv under arbetstid och göra "vad den väljer att göra". Det är "en kommentar på lönearbete". Vi säger grattis till konstnären, Göttebôrg och till de svenska skattebetalarna.
Grattis!
"Det nu beslutade förslaget innebär att de miljoner kronor som öronmärkts, för att konstnärligt utsmycka stationen vid Korsvägen, ska gå till att ge en person en livstidsanställning på stationen. Vad ska då personen göra? Lite vad den vill.[...]De exakta detaljerna är inte helt beslutade men tanken är att stationen därtill ska utsmyckas med ett omklädningsrum och en stämpelklocka som är kopplad till fabriksliknande lampor ovanför plattformarna."
Det var väl roligt. Speciellt för konstnären.

Ett stort grattis till göteborgarna. Man får väl se det hela som en konstinstallation kring sk negativ skatt, mer känt som medborgarlön, om än geografiskt avgränsad.

Under tiden dör någon i en sjukvårdskö, eller blir utsatt för brott på grund av att polisen inte har resurser att utreda, eller misslyckas i skolan.

Bra konst ska väcka känslor och reaktioner sägs det. Något säger mig att detta levande livstidskonstverk kommer få ta emot en del känslor och reaktioner på arbetstid. Kanske kommer det behövas ytterligare en heltidsanställd sk "säkerhetsvakt" för att vakta konstverket från personer som får en sådan konstnärlig upplevelse och stora känslor att de vill reagera på konstverket.

Till SVT hävdas det att en livstidsanställning bara ska kosta 6 MSEK. Med en svensk medianlön på 29000:- SEK per månad, plus arbetsgivaravgifter för en total månadskostnad på ca 38000:- SEK räcker detta endast 6000/38/12=13 år. Lönen bör rimligtvis höjas varje år också. Kostnaden bör bli avsevärt högre, särskilt om man räknar med kanske 40 års "yrkesliv".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. De som tror att det här är det enda låtsasjobbet som sanktioneras mest för att förhindra att folk gör revolution, räcker upp en hand. De som nu håller uppe handen men tror att detta bara förekommer inom offentlig verksamhet kan fortsätta att hålla handen uppe, bara för att det ser lite fånigt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man betalt om man räcker upp handen?

   Radera
 2. I DPRK - dvs Nord-Korea - lär det vara just statister / skådespelare som "befolkar" tunnelbanan i huvudstaden Pyong-Yang för att det skall se "normalt" ut.
  Turister får bara se vissa T-banestationer men är förbjudna att själva se andra...

  Helt klart en "maskirovska"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara tunnelbanan, även Pyongyangs centralstation är full med skådespelare för att ge sken av en livfull plats.

   Radera
 3. Svar
  1. Det var det på Kulturnyheterna i morse.
   Någon vill ha fler böcker utgivna på teckenspråk, givetvis med statliga anslag. Jag trodde man testade lyssnarnas IQ, men det verkade vara på allvar.

   Radera
 4. Litar på att elektrifieringen inte går så fort, fossiltrafiken kommer nog att förtidspensionera konstnären.

  SvaraRadera
 5. Varför får man intrycket att jobbet redan är vikt för en person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske blir Anna Johansson. Hon fick ju nyss kicken och det här jobbet är nog mer i nivå med hennes kompetens.

   pappa Göran fixar biffen.

   Radera
  2. Jag ska nog söka, även om min första "installation" blir en månadslång strejk. Sen ska jag göra mig onåbar, införa en symbolisk kundtjänsttimme första torsdagen varje månad mellan 10.00-11.00, men bara om det inte är röd dag eller jämn vecka, varannan gång dessutom stängt pga vidareutbildning.

   Radera
  3. Pappa Göran gick ur tiden redan 2014... så han torde ha begränsad påverkan...

   Radera
  4. Tror att det är Dror Feiler med saxofon.
   I och för sig stockholmare tror jag, men det går ju att ändra på, bara att exportera iväg till Sveriges baksida.
   Clownen Manne har redan konstnärslön så han skulle vara gratis att ställa i tunneln. Då skulle jag inte kunna åka där mer eftersom det skulle medföra åtal för grovt vållande till kroppsskada eller vårdslöshet i trafik eller ohuman jakt på clown medelst fordon.

   Radera
  5. Pappa Görans inflytande är konstant i och runt Göteborg. Det är lite som att Kim Il-Sung är DPRKs evige president.

   Radera
  6. Varför inte Jan Myrdal?

   Han uppbär ju också statlig konstnärslön..
   Eller någon av de andra som också gör detta - Se länk nedan.. ;-)

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Statlig_inkomstgaranti_f%C3%B6r_konstn%C3%A4rer

   Radera
  7. Saknar Lars Vilks på den listan. Han är väl en av dom få som gjort sig förtjänt av dylikt.

   Radera
  8. Rebell-robban kan väl underhålla, han har ju vanan inne och jobbar säkert billigt?

   Radera
  9. Om det nu skulle vara Rebell Robert skulle det vara ett intressant val.

   Radera
  10. Greenious: glöm inte lämpligt talsvar på kundtjänsten. Se gärna till att man till slut hänvisas till annat nummer som i sin tur har talsvar som hänvisar till första numret...

   Radera
  11. Annars kan en fingerad telefonkö också vara en intressant installation - du vet låt dem sitta i kö till 11:00 då rösten går in och informerar om kundtjänsttiderna och bryter samtalet...

   Radera
  12. Jag är innehavarae av "Rebell-Roberts" visitkort! ;-9

   Radera
 6. Om jag skulle stjäla konstverket, vad skulle brottsrubriceringen bli?

  Och, nån som har kontakter inom konstvärlden och vet nån intresserad konstsamlare?

  SvaraRadera
 7. Bra att de tar fram skelettet ur garderoben

  SvaraRadera
 8. Man har redan uppnått sitt syfte och fått massor med mediaexponering för "konstverket". Grattis Göteborg!

  SvaraRadera
 9. Skattebetalarna kan även glädjas åt den företeelse vilken går under benämningen statlig inkomstgaranti för konstnärer i Sverige - ibland folkligt kallat konstnärslön. I januari 2014 hade 135 personer inkomstgaranti. De vanligaste mottagarna är författare och översättare, bildkonstnärer och musiker. Bland övriga mottagare finns fotografer och filmare, keramik- och textilkonstnärer, formgivare, regissörer, dansare och skådespelare, samt en clown och dessutom en schackspelare.

  Den livslånga garantin garanterar innehavaren en årlig minimiinkomst på motsvarande fem basbelopp, vilket 2014 utgjorde 222 000 kronor. Beloppet minskas om konstnären har andra inkomster. Om konstnären med egna inkomster når upp till nivå om omkring 260 000 kronor (2014), utbetalas inga pengar. I genomsnitt erhåller innehavarna ungefär halva maxbeloppet.

  Skillnaden mellan att kapa ett orimligt högt skattetryck och att skapa ett orimligt högt skattetryck stavas (s)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt nog så går konstnärernas produktivitet ner drastiskt så fort de får den statliga inkomstgarantin. Undrar vad det kan bero på?

   Radera
  2. Särskilt glädjande att staten i denna form valt att premiera de framstående konstnärerna Jan Myrdal och Maj Wechselmann. Att de livslångt uppbär statlig ersättning på en nivå som överstiger ingångslönen för GSS/K måste rimligen innebära att de utfört berömliga gärningar av betydande värde för nationen - eller...

   Radera
  3. Det låter som att det är mycket billigare för oss skattebetalare än riksdagsmannapensionen. Förmodligen kommer det ut mer nyttigheter ur konstnärernas gärningar också.

   Varför heter den pension och inte livstidslön för riksdagsledamöterna?

   Inbillar mig att EU har ganska starka lagar för innehållsdeklaration och namngivning. En kalv är en kalv, inte gammal mjölkko tex. Borde gälla avgifter och pensioner också.

   Radera
  4. Fast statlig konstnärslön är ju slopad sen 7 år, åtminstone i den meningen att det inte delas ut fler.

   Radera
 10. Till SVT hävdas det att en livstidsanställning bara ska kosta 6 MSEK. Med en svensk medianlön på 29000:- SEK per månad, plus arbetsgivaravgifter för en total månadskostnad på ca 38000:- SEK räcker detta endast 6000/38/12=13 år. Lönen bör rimligtvis höjas varje år också. Kostnaden bör bli avsevärt högre, särskilt om man räknar med kanske 40 års "yrkesliv".

  Stämmer detta?

  Med tanke på att staten/kommunerna ändå får tillbaka 70-80% av en lön i skatt menar jag.  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom skatter och avgifter är mer än hälften borde det väl vara ett asymptotiskt stabilt system där alla pengar till slut hamnar hos det offantliga. Om man nu kunde hindra den där fatala konsumtionen av importerat gods.

   Radera
 11. Lösningen på att få 6 miljoner att räcka till en livstidsanställning är väl att anställa någon som är 90-95 år. Hyfsat sannolikt att pengarna ska räcka livet ut då.

  SvaraRadera
 12. Detta kommer ju självklart inte att genomföras. Det är så dumt att klockorna stannar.

  Vad kulturidioterna hittar på i sin arbetsgrupp skall såklart godkännas på högre nivå i projektet

  Det är inte summan, det är principen. självklart kan det kosta mer om man gör en dålig upphandling av kaffe o fika till hela entreprenaden men då är det knget som märks.

  Shitstorn begins now.

  Kan den inte blåsa ner södertörns högskola i samma veva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte första gången politruker gör något så dumt (med andras pengar) att klockorna stannar. Kolla upp Borgs' film från när han var slöso.

   Radera
 13. Visst går det att skapa jobb åt alla! Problemet är att pengarna tar slut, om man inte använder tryckpressen eller ger folk svältlöner. Dessutom kunde många vara nyttigare om de själv fick bestämma över sin tid. Framgångsrika unga entreprenörer har påfallande ofta rika föräldrar som hållit dem under armarna.

  SvaraRadera
 14. Göteborg när det är som bäst! Någon spottar ur sig en idé på dricka lunchen. Ingen vågar säga emot. Nån lägre tjänstemän får i uppdrag att genomföra det som klottrats ned på servetten. Många år senare står vi där med vad som förmodligen blir nån slags skyltdocka. Trots att budgeten överskridits räckte inte pengarna till mer. Ett nytt garage har dock uppförts utanför en av villorna i Torslanda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om "Goa Gubbar" ? ;-)

   Exakt så som du beskriver med servett och allt gick det till mellan "Kung Göran" och C-politiker i örebro 1987 när "Kung Göran" ville ha en "tunnelbana"..

   Men JAG har inte fått ngt nytt garage - bor i "Tosslanda" - men jag skall hålla koll i grannskapet..
   ;-)

   Radera
 15. "Till SVT hävdas det att en livstidsanställning bara ska kosta 6 MSEK. Med en svensk medianlön på 29000:- SEK per månad, plus arbetsgivaravgifter för en total månadskostnad på ca 38000:- SEK räcker detta endast 6000/38/12=13 år"

  Stod det något om att de skulle anställa den där säkerhetsvakterna? Kanske är det så att de inte räknar med längre livslängd? Eller så räknar de nettokostnaden (dvs lön minus skatt minus soc-bidrag/a-kassa)

  SvaraRadera
 16. Och så undrar man varför Göteborg går back en miljard om året och måste räddas av andra kommuner...

  Man borde utse en god man eller tvångsförvaltare/konkursförvaltare av Göteborg. För de kan inte vara riktigt riktiga i huvudet de som styr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer..., för hela Sverige.
   Frågan är om det bli Ryssland, EU eller NATO. Norrmännen är nog inte längre intresserade.

   Radera
 17. Klart man måste begränsa vinsterna i välfärden om man ska ha råd med detta.
  Stackars människa som får detta jobb, kommer bli hela Göteborgs byfåne och sjukskriva sig efter 1 v och ställa arbetsgivaren inför arbetsmarknadsdomstolen, borde bryta minst 5 paragrafer i arbetsmiljölagen.

  SvaraRadera
 18. Är nog ett resultat av enprocentsregeln eller liknande. Kul att de valt en happening. På riktigt. Undrar om tanken är att kommande insändarstorm från "förbannad skattebetalare" också ska bli en del av verket?

  SvaraRadera
 19. Hmmm, hur blir det med upphovsrätten till konstverket? Enligt utfall i domstol har konstnären rätt till ersättning när konstverket används. Kan det då bli så att konstnären skall få betalt när man fotograferar konstverket/personen och använder bilder på konstverket/personen?

  Om man sedan interagerar med konstverket blir man då en tillfällig del i installationen och har rätt till ersättning från kommunen?
  Men om man inte agerar på ett sådant sätt som konstnären avsåg med konstverket, bryter man då mot upphovsrätten som konstnären sitter på? Om någon skulle få för sig att avlägsna konstverket från platsen är det då att betraktas som stöld eller kidnappning?

  Jag är inte riktigt med - kanske kan Intraservice i Göteborg bidra med finansiella resurser för att klarlägga rättsläget? En viktig fråga som kanske kräver några studieresor för att reda ut.

  http://www.bildupphovsratt.se/fragor-och-svar-om-offentlig-konst-upphovsratt

  SvaraRadera