Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2017-10-24 18:49

Oscar Properties preferensaktier nu under inlösenvärde

Bostadsrättsutvecklaren Oscar Properties sk preferensaktier handlas nu under det nominella värde man ska få i ersättning om man löser in dem. Det ser alltså svårt ut för bolaget att finansiera sig framöver - i praktiken har marknadsräntan på bolagets finansiering skjutit i höjden.

Preferensaktierna (preffarna) av serie B ger dels rätt till utdelning om 35:- SEK per år, dvs 7%, och kan också lösas in till ett nominellt belopp om 500:- SEK. Se nedan från prospektet:
"Vidare kan innehavarna av preferensaktier av serie B årligen, från och med år 2017, begära att Bolaget löser in innehavarens preferensaktier av serie B mot en inlösenlikvid om 500 kronor per aktie, med tillägg för eventuell upplupen utdelning samt eventuellt innestående belopp. Anmälan om inlösen ska ske under perioden 1–31 mars varje år på en blankett som Bolaget tillhandahåller och avstämningsdag för inlösen är den 1 juli varje år. Inlösen efter anmälan av aktieägare förutsätter att det kan ske enligt aktiebolagslagen (inklusive med beaktande av Bola-gets konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt, t.ex. åtaganden enligt obligationsvillkor). På begäran av Bolaget och efter beslut av bolagsstämma kan preferensaktierna av serie B lösas in, helt eller delvis, mot en inlösen-likvid om 550 kronor per aktie, med tillägg för eventuell upplupen utdelning samt eventuellt innestående belopp."
Förenklat kan man säga att preffarna borde vara värda 535:- SEK.

Just nu handlas de inte ens i 500:- SEK, utan stängde dagen på 479:- SEK. Som jag ser det är alltså marknadsräntan på Oscar Properties finansiering just nu 535/479=11.7%. Detta kan jämföras med att preffarna handlades för 524:- SEK, dvs en ränta på 535/524=2.1% tidigt i oktober. Detta givet att det är ett år till utdelning, men det är det inte, så årsräntan är antagligen ännu högre.

Men eftersom det bara är åtta månader till inlösen är i själva verket årsräntan 1.117^(12/8)=18.1%.

Viktigt att notera är att Oscar Properties kan vägra att lösa in preferensaktierna.
"Inlösen efter anmälan av aktieägare förutsätter att styrelsen beslutar  om inlösen, vilket den ska göra med beaktande av aktiebolagslagen (inklusive med beaktande av bolagets konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt, t.ex. åtaganden enligt obligationsvillkor)."
Ska Oscar Properties finansiera sig ytterligare så blir det alltså dyrt med dagens räntor sett. Det blir intressant att se vad marknadens avkastningskrav blir framöver. Rimligtvis har raset bara börjat.

Preferensaktier är en älskad investeringsform bland sk value investors. Fast så vänder trenden...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. Dom hade endast 187 Mkr i kassan 30 juni. Med över 1000 bostäder i produktion är det EXTREMT lågt i branschen. Otroligt lågt faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom får väl ge ut nya preferensaktier?
   Obs. Kan innehålla spår av ironi.

   Radera
 2. Enligt TV4 live idag har bostadspriserna redan gått ner med 10-15%
  Nu börjar det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var snabbt folk fick panik...

   Radera
  2. Vi måste passerar "tillbaka till det normala"-fasen först. Alltså dippar det lite och sen går det upp.

   SEN, när alla är glada igen, då jävlar är det rökt.

   Radera
  3. Inte orimligt. Vi sålde för 1 1/2 år sedan i hägersten för 75 tkr/kv. Har kikat senaste veckorna och motsvarande lägenheter nu är svårsålda för runt 65 tkr/kv.

   Radera
  4. Det där hände ju 2012 så det har ju varit tillbaka till normalt i några år redan..

   Radera
  5. agazza, så skulle det faktiskt kunna vara...

   Radera
  6. Jag har lutat mig på den empiri vi har att titta på vad gäller underlag för egna gissningar, och något som är lite förbluffande än så länge är just indikationer på ett snabbt ras. Dock har vi ju inte facit ännu, men indikationen ser lite märklig ut.

   Än så länge är vi dock inom ramen för att ett mindre fall bara råkade sammanfalla med att vi hamnade väl högt i Augusti och därför ser ut som ett stort fall. Så mitt tips (dock alltså lite mindre självsäkert än förr) är att fortfarande kraschen - om vi får en sådan - ändå blir rätt långsam. Om vi kraschar drar folk först in sina objekt. Tex nominellt i princip stillastående priser ett tag, förstås med undantag för säsongsvariation; ned i december, upp i januari.

   Radera
  7. Jag tror ju mer på en seg och lång "krasch" som kulminerar i ett snabbt ras senare när majoriteten insett att det är "över".

   Men som sagt, så räknar jag med att vi blir lika chockade som sist.

   Radera
  8. All data stödjer ju din gissning på förloppet, men som du säger, man ska ju inte låtsas som att man inte kan bli "shockad" av något annat. Jag har trott att vi är i taket det senaste året, och det är en tes som håller än så länge, men det är ju inte som att jag tappar hakan om rallyt fortsätter.

   Radera
  9. "men det är ju inte som att jag tappar hakan om rallyt fortsätter"

   Ne precis, det har ju hänt "varje gång" sedan 2009 :D

   Radera
  10. Ja, dock ska noteras att vi bara haft detta inträffa en gång tidigare, och det är kring 2011. Vi hade en liten dipp 2013, men mycket mindre än denna. Övriga "hack" är semestersäsong.

   Men ja, nu var jag inte "involverad" 2011 (jag reagerade på idiotstyrning runt 2010, och föreslog att det var kört kring 2014), men jag antar att om man 2011 förväntade sig ett ras var det nog lite förvånande att det mini-rasade och sedan fortsatte.

   Radera
  11. Nja, var det inte så att Borg/Reinfeldt i början på 2012 avslutade en utredning kring kapitaltäckningskrav på bolån med att... välja det lägsta?

   Radera
  12. Väsentlig skillnad på fastighetsmarknad vart i landet man befinner sig.
   Diös rapport idag var ramstark.
   Inte så konstigt med tanke på vad fastigheterna kostat att köpa in och vad de ger i kassaflöde.

   Radera
 3. Såg att den "elektroniska anslagstavlan" Tessin nu erbjuder 12% på rätt så korta löptider. De har tidigare fått höja räntorna i minst ett projekt vad jag sett.

  Viktigt att komma ihåg att Tessin som sagt bara är en anslagstavla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tjäna 12% oberoende av börsens svängningar" - något sådant va?

   Tror till och med de skriver något med "Tjäna i genomsnitt", där de tydligt syftar på sin framtida avkastning.

   Vad gäller marknadsföring är det alltså samma koncept som Nigeriabrev; de dummaste ska klicka.

   Har ingen bättre insyn, för även om självförtroendet är något volatilt kvalificerar jag mig rätt sällan som direkt "dum", och har därför aldrig klickat.

   Nu är inte detta en diss mot dig som verkar ha klickat - jag är bara dramatisk.

   Radera
  2. Eh va? Nej har valt att inte interagera med den "elektroniska anslagstavlan" lol. Har dock varit helt OK för de som varit med på de tidigare projekten.

   Timing is everything. Se bara på Oscar själv som cashade ut 300 i mars var det väl..

   Radera
  3. Ja visst, reaktionen är ju inte på att någon vill investera i fastighetsprojekt, kunniga människor har gjort bra pengar på sådant i alla år. Men nu är det ju inte typ Warren Buffet deras marknadsföring söker, inte Lisa 18 som vill ha "12% genomsnittlig avkastning oberoende av börsens svängningar".

   (Ursäkta valen av kön, kan inte låta bli att reta de lättkränkta)

   Radera
  4. Tessin har varit långvarig sponsor av Börspodden, nu verkar de även ha tagit steget till att annonsera på Flashback, om det kan vara en indikation på behovet av ökande marknadsföringsbehov :-)

   För egen del har jag haft svårt att uppfatta vad Björkman försökt att kommunicera i de återkommande sponsorinslagen på BP då han talar så snabbt och sluddrigt, och i Lynchsk anda har jag avstått bara av den anledningen.

   Men jag kan bara gratulera de goda affärer som tidiga investerare som nu är ute har gjort. Den "elektroniska anslagstavlan" tar ju sin kommission utan någon som helst risk, och så länge som marknadsföringskostnadera inte är högre måste det5 ju vara helt OK.

   Sak samma gäller egentligen en annan BP-sponsor, Lendify. Avkastningen på kortare löptider är rätt låg, och om kreditförlusterna skjuter i höjden kan avkastningen helt raderas ut, och 0.7% rörlig på banken vara rena fyndet. Dessutom lär ju bankräntorna ticka upp..

   Nej, det börjar nog bli dags att fylla ladorna med torrt krut och inte hoppa på det sista bigger fool-tåget..det som kraschar..

   Radera
  5. Apropå "lustiga" BP-sponsorer så marknadsförde de ett tag Nordeas äckligt dåliga sparprodukter i BRL / INR (och ZAR har jag för mig) strax före att dessa valutor kollapsade :-)

   Hyfsat bra podd, sunkiga sponsorer..

   Radera
 4. Vi får se hur många som har "nerver av stål", nu när psykologispöket börjat visa sig.

  Jag tror som vanligt att vi blir överraskade över hur snabbt allt kan gå. Sedan står vi där och tänker, "hur kunde det gå såhär, allt hände ju mitt framför ögonen på oss."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det kunde gå så här? Alla vill sola sig i glansen av en kreditbubbla och ingen vill ta bort punschskålen. Trots minusränta så vågar politikerna inte röra ränteavdraget. Alla har vetat (EU, IMF, RB, FI, regering) men ingen har vågat. Tänk asylfesten hösten 2015.

   Radera
  2. Ja, historien kan bli kul. Om det nu blir lite kris här, ska det bli intressant att se vilken denna tids "Nyckeln" blir. Bostadsutvecklarna är uppenbara lågoddsare och vi får väl snart se om nån har badat naken.

   Preferensaktieägarna får skylla sig själva, men hur är det med obligationsinnehavarna till bostadsutvecklarna, de kanske är lite för exponerade? Det har varit väldigt bra ränta på OPs icke säkerställda obligationer av förklarliga anledningar, vem sitter på svarte petter här?

   Får OP inte sålt sina projekt och får likviditetsproblem så finns också risken att bankerna tar över panterna till sina _säkerställda_ obligationer, och då kan det bli riktigt intressant. Fast mer sannolikt är nog att företaget säljer sina byggrätter och sin mark för att rädda sig. Om det nu ens går så långt.

   Radera
  3. Vad gäller företag är det SBAB som kommer få stå i skamvrån.

   Grejen är att till och med min knappa information skulle räcka för detta, och den skulle snabbt sippra upp till allmän-ytan om marknaden kraschade. Och då har vi ändå antagit att SBAB inte gjort några dumheter jag känner till, vilket är ett befängt antagande då jag är allt annat än expert på vad SBAB pysslar med.

   Radera
  4. *dumheter jag INTE känner till

   Radera
  5. *dumheter jag INTE känner till

   Radera
  6. Ah, det låter spännande. Vad har SBAB för intressanta lik i garderoben som du hört om? Tvivelaktig utlåningspolicy? Märkliga lån till BRF:ar?

   Finansieringen är ju rätt lugn, säkerställda obligationer i svenska banker anses ju fortfarande extraordinärt säkra.

   Radera
  7. Fråga dig varför booli skickat ut ett enda nyhetsbrev någonsin, och de gjorde det när marknaden föll och det enda de ville säga med nyhetsbrevet var att marknaden minsann inte alls föll.

   SBAB är den bank som har satt högst skin in the game vad gäller att satsa på den eviga lånefesten och rallyt som inte kan ta slut. Skulle vi extrapolera mitt ändå ganska tilltagna underlag av personer med bostadslån hos SBAB som verkligen inte har råd att låna de summorna är resultatet helt vansinnigt. Vi snackar verkligen inte nära några 6-7% ränta. Nu kan vi inte extrapolera mitt underlag så eftersom det har stark bias (tex främst rätt unga personer), men ändå.

   Som många vet är det mest en tillfällighet (nåja, kontakter är bra) huruvida du ens behövt ha en handpenning för att bostadslåna hos SBAB. Det i sig betyder ju inte att lånen är dåliga, däremot är det något ingen bryr sig om just nu som sipprar upp till ytan vid en krasch.

   Detta har de gjort till reklampelare som mer eller mindre basunerar ut att bostadspriserna bara kan gå upp - gör din säkra bostadskarriär via oss!

   Alla banker agerar naturligtvis något för kortsiktigt för samhällets bästa, ändå kommer inga svenska banker i närheten av SBABs behandling. Och det ska alltså vara det statliga alternativet. Jag vet inte om det till och med är anledningen till deras självsäkra (läs: rent fusk) agerande i sig, men det är helt klart en aspekt som inte kommer att behandlas snällt av pöbeln om marknaden visar sig ha ett tak.

   Radera
  8. Alltid intressant att höra. Vi får väl se, 98% av SBABs lån till hushållen ligger på under 75% belåningsgrad så det finns en del nedgång att ta av innan det börjar bli svettigt, och hushållen betalar än så länge glatt sina räntor.

   Radera
  9. *dumheter jag INTE känner till

   Radera
  10. För er kännedom är det förstås inte jag som sitter och skriver samma råd hela tiden. :D Härlig weblösning detta.

   Och såklart de betalar sina räntor idag, de ligger ofta närmare noll än 3%. Och även 3% tror jag de flesta även överbelånade grejar.

   Radera
  11. Ja, och de kommer ju fortsätta betala låga räntor ett bra tag till. Räntan som SBAB betalar på sina säkerställda obligationer och på sin inlåning från kunderna ligger väldigt nära noll, och så får den lånande kunden betala 1-1,5% ungefär. En typisk krisdämpande åtgärd kan vara att SBAB sänker sina bolånemarginaler om nu den allmänna räntenivån skulle stiga.

   Men den allmänna räntenivån stiger bara om räntorna stiger i EU, och det känns ändå en smula avlägset... Så triggern för att dina överbelånade bekanta ska hamna i trubbel ligger en del år fram i tiden.

   Givet såklart att de inte blir arbetslösa eller tvingas till skilsmässa osv vid fel tidpunkt.

   Radera
 5. Inte enbart bostäder - bilar , resor , TV , Krediter i massor - dopningen har pågått länge.

  SvaraRadera
 6. Lite funderingar kring värderingen, med reservation för felräkningar. Men förhoppningsvis mindre fel än dina beräkningar :)

  Genom att diskontera kassaflödena för utdelningar (kvartalsvis) och eventuella inlösen (calls/puts) kan man tänka sig lite olika scenarier:
  1. Man får utdelning varje kvartal och löser in så snart man kan (1 juli): ca 15.2% yield.
  2. OP nekar utdelning (det ackumuleras då för framtiden) och man löser in så snart man kan: 6.4% yield
  3. Man får utdelning och håller aktien i evinnerlighet: 7.58% yield
  4. Man får utdelning och löser in den 2023: 8.36% yield
  5. Man får utdelning och håller aktien tills bolaget löser in den 2023: 9.85% yield
  6. OP callar in den imorgon: [ett mycket stort tal]%

  Alternativ 1 är helt klart bäst och rimligast som investerare vilket leder till tre slutsatser/spekulationer:
  1. Risken på bolaget ger 15% finansieringskostnad trots mycket kort löptid.
  2. Många aktieägare kommer lösa in sina preffar vid nästa årsskifte vilket ytterligare försvårar bolagets finansieringssituation.
  3. Marknaden tror att OP kommer att strypa utdelningen? (mest troligt...?)

  SvaraRadera
 7. Till och med Marcus Oscarsson har skrivit om boprissfall!

  Game is on!!!

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1290652231041416&id=591566134283366

  SvaraRadera
 8. TV4 Live Klippet: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/bostadspriserna-har-avmattats-3939382 som Nils Nilsson nämnt

  SvaraRadera
 9. Din sista mening är trams. Finns ingen värdeinvesterare som gillar preferensaktier. Däremot finns det många utdelningsinvesterare som gillar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärt barn har många namn.
   Fanns ju många "värdeinvesterare" som tyckte Oscar Properties hade dolda värden och köpte preferensaktien för utdelningen.

   Radera
  2. Om man tycker ett bolag har dolda värden så köper man givetvis inte preferensaktien...

   Sen är det en viss skillnad mellan förvaltande bolag och bostadsutvecklare.

   Och det har inte varit särskilt svårt att tjäna pengar även på utvecklarnas prefaktier - bara å sälja när försäljningen av lägenheter stannade av, själv kom jag ur Tobin pref i princip på toppen.

   Radera
  3. Klart man kan köpa preferensaktien om man tror på dolda värden = säkra pengar!

   Radera
 10. Ja, den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket...
  Det sade redan min gamla ömma moder till mig för länge sedan och vi som har minnen av det sena 90-talets excesser med hybrisföretag som Boo.com etc. ser att historien nu upprepar sig..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boo.com, Prosolvia, Framfab, Icon Medialab, Myckeln...
   Fyll gärna på listan med "luftslott" och "skojbolag" som hajpats till skyarna av "experter" ! ;-)

   Radera
  2. Vad har vi för nytta av att rabbla upp gammalt skräp?

   Radera
  3. Folk gillar ju gammalt skräp!
   Som bostadsbubblan som folk tjatat om i 10 års tid.
   Svenskens sjukliga intresse för bostadssektorn når ständigt nya höjder.

   Radera
  4. @Stefan, men nu måste den väl ändå ha spruckit och alla är fattiga? ;)

   Radera
  5. För att vi borde lära av historien, men tyvärr gör de flesta inte det. Människan är likadan som hon alltid varit. Folk har dessutom fruktansvärt dåligt minne. Sätt det i kombination med att de ger sig in i saker som de inte har en aning om.

   Radera
  6. Ta gemene mans argument om varför priserna på BR och småhus bara kommer att fortsätta stiga, eller varför prisnivån måste ligga på den relativt höga nivå den gör idag. Eller argument kring lån och räntor. Man baxnar över ologiska och osammanhängande resonemang.

   Radera
  7. Man kan säga så här.
   Ju större stad desto mer blåst folk.
   Med prisnivån kommer hybrisen.

   Radera
  8. Folk i Sverige har inga pengar. Ändå sitter de och myser över sin artificiella rikedom i form av bolån. För att folk måst ha någonstans att bo.

   Radera
  9. Doktor Syn: Tror nästan att det är värre än så, ser ofta ett totalt avsaknande av resonemang. Man låter banken köra sin kalkyl, maxar lån efter detta och tänker sen inte mer på saken. Alla andra gör ju likadant, vilket ger en illusion av säkerhet. "Det här med amortering, vad är det och varför ska jag bry mig" typ.

   Inte bara ekonomiskt utan även boendemässigt, vissa förstår inte vad en brf är utan ser det som en hyresvärd. Olika varianter på "min förening är så dålig, de vill inte göra X".

   Radera
  10. nilsnilsson
   Ja, om folk inte ens förstår att ett lån på 5 miljoner inte gör dem 5 miljoner rikare, utan ger dem skuld på 5 miljoner, ja, då fan är det illa. Men folk måste ju ha någonstans att bo, så priserna kommer väl att fortsätta att stiga...

   Radera
  11. Nej, priserna kommer inte att öka i någon nämnvärd omfattning i Stockholm. Folk tjänar för dåligt för det, enkel matematik som tydligen är svår att förstå.

   Radera
  12. Det är lätt att sitta på flotta kvarterskrogen och spendera när man känner att man är en mille eller två plus på sitt boende...inte riktigt samma känsla om man bara är ett par hundra upp...

   Radera
  13. Fattar inte vad du pratar om.
   Sthlms-krogarna är aldrig flotta eller prisvärda.

   Radera
  14. Vem sa ngt om prisvärda...? Flotta däremot...det råder det väl ingen tvekan om att Sthlm aldrig tidigare haft ett sådant utbud av exklusiva restauranger...vilket alltid brukar förebåda ett gigantiskt ras...minns Sybariterna, aka inflyttade stockholmare...

   Radera
 11. Penates uppdaterad.. riktigt, riktigt, riktigt mörkt. Både BR och villa.

  Men jag vet inte. Stalltipset bör ju ändå vara stagnerad marknad ett tag framöver, oavsett om det är en krasch på gång eller inte. Det är så oerhört svårt att se framför sig att folk plötsligt ska köa i panik för att få äran sälja till rejäl förlust.

  SvaraRadera
 12. Undrar om Oscar himself får gå till AF nu.. ?
  (obs! kan innehålla spår av sarkastisk ironi..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oscar har ju varit klockren hela vägen.
   Värre med investerarna och bostadsköparna.

   Radera
 13. Lite väl mycket baisse nu...

  SvaraRadera
 14. OP:s våningar ser lite.. ehh... "fattiga" ut i jämförelse... ;-)

  https://www.workandmoney.com/s/nyc-most-expensive-apartment-45f883313507473a?utm_medium=cpc&utm_source=twi&utm_campaign=nycexpensiveapartment-t453ddd14df64bz2

  SvaraRadera
 15. Glöm inte i allt detta att på OP vill man att namnet uttalas "Oscàr"...inte Oskar...;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahahaha! Men han lyckades åtminstone sälja av aktier för 300M tidigare i år, så han skrattar säkert hela vägen till banken nu.

   Radera
 16. Dagens SvD:

  "..Marknaden svämmar över av nyproducerade lägenheter .."

  https://www.svd.se/marknaden-svammar-over-av-nyproducerade-lagenheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men men....skulle inte alla nyanlända köpa lägenheter...vi har ju en sådan bostadsbrist...

   Radera
 17. Det får gärna komma lite nya inlägg om bostadsmarknaden nu Cornu. Finns ingen som gör det så bra som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det riktiga värdet ligger ju i alla forskares kommentarer.

   Vi tar ett nytt blogginlägg så börjar vi på en ny bingobricka...

   https://www.google.se/amp/s/amp.businessinsider.com/cognitive-biases-that-affect-decisions-2015-8


   Radera