Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-10-11 18:22

Oscar Properties - ibland har man tur

Ibland har man tur. Den 12:e mars skrev jag här på bloggen att Oscar Properties (OMX:OP) var en given blankningskandidat när bostadsbubblan kraschar. Låt oss begrunda timingen på det inlägget medelst en liten dagschart.
Dagschart Oscar Properties (OMX:OP) samt tidpunkten för blogginlägget.
Oscar Properties högsta dagsstängning var på drygt 89:- SEK den 10:e mars. Sedan har det gått åt ett håll i allt snabbare takt.

Nu var det som sagt inte en uppmaning om att omgående blanka Oscar Properties. Här ges nämligen inga uppmaningar eller investeringsråd alls. Jag kunde skrivit blogginlägget någon annan dag och timingen är alltså en ren slump, men just den 12:e mars fick jag feeling efter att ordföranden sålt aktier i bolaget:
"Ordföranden har nu sålt aktier, men hävdar till AFV att det är för att flytta dem till en annan depå. Vilket ju är intressant - att sälja på toppen för att utlösa maximal reavinstskatt bara för att flytta till en annan depå? Verkligen? Kan en annan depå motivera en miljon i reavinstskatt?"
Sedan dess har aktiens utveckling varit klockren och detta visar väl snarast att man ska hänga på insiders och inte läsa på bloggar.

Sedan ligger det ju inte direkt bostadsutvecklaren till del att nyproducerade bostadsrätter blivit kallare en en fikastund mellan Anders Ygeman och Stefan Löven.

Oscar Properties erbjuder nu räntefria handpenninglån för att bli av med sina lägenheter. 

Sedan har avgiftsfria bostadsrätter börjat dyka upp igen enligt VD:n för branschorganisationen Bostadsrätterna. Vilket senast såg ... vänta ... nu kommer årtalet .. 2008. Ni kan aldrig gissa vad som hände sen!

Man ska tydligen erlägga 10% i handpenning när man tecknar sig för en framtida nyproducerad lägenhet och bankerna vill inte längre låna ut pengar till sådant.

Huruvida det är möjligt att blanka Oscar Properties uttalar jag mig inte om. Nu finns det även fler bostadsrättsutvecklare på Stockholmsbörsen. I sig en tidsmarkör.

Kom ihåg att det alltid finns en lika stor nedsida i alla aktier. Den nedsidan är 100%. Sedan kan man alltid få erbjudanden om att delta i nyemissioner på vägen ner. Nedsidan på dem är också begränsade till 100%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Litade bloggaren på sitt egna råd och har alltså blankat aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ger inga råd. Jag bollar på min höjd idéer.

   Radera
  2. Och hur jag själv agerar skriver jag inte, eftersom jag då vid en tidpunkt i framtiden kommer få höra att jag gjort fel, då aktien i fråga kommer stå högre eller lägre vid någon tidpunkt.

   Radera
  3. T ex att jag för åtta år sedan skrev något om en viss aktie, som nu gått ner. Som att man sitter kvar i allting när det går ner, eller för den delen ens köper allt man skriver om. Jösses.

   Radera
  4. Tycker nog att du är lite blygsam, den fundamentala analysen var helt korrekt och tajmingen var mycket bra även om den exakta tajmingen är tur.

   Radera
  5. Du har ju alltid fel så jag ser inte problemet :). Tillome fel om att du alltid har fel, eller vänta nu...

   Radera
  6. Att kunna erkänna att man gjort fel och förlorat pengar är en styrka !!

   Själv gick jag back på "den storskojande fleecetröjan"... ;-)

   Radera
 2. Stockholm är trevligt därför att man kan bo nära det man vill, en park, vatten, Götgatan eller vad man nu är intresserad av. Apropå att betala 45 miljoner för att bo överst i ett torn.
  Sett antalet lgh i projektet och konkurrensen just inom lyxsegmentet blir de kanske kända som Hyrestornen framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Penthouselyan i OP:s vräkarprojekt Tors Torn ligger ute för 70MSEK.

   Radera
  2. Är det också OP? Lågriskbolag.
   Skämt åsido hoppas jag för deras del, och deras direkta konkurrenter, att Stockholms marknad för normalstora lägenheter i prisklassen 10 MSEK+ är mycket stor, annars blir det blodigt.

   Radera
  3. Det finns absolut ingen risk i detta. Sthlm kryllar av smarta it-konsulter med ssd-disken full av bitcoin och homoerotik.

   Radera
  4. Ja Norra Tornen ex. Tors Torn är Oscar Properties. Bonus: mäklarbilden.

   http://www.esny.se/sv/object/view/norra-stationsgatan-75-stockholm-norra-tornen-penthouse-791301

   Radera
  5. Bögporr är ju att anse som en likvid tillgång. Fastigheter däremot kan ju bli rätt tröga när marknaden svänger. Om spring-och-köpmentaliteten i Stockholm ändras till att vänta ut prissänkningar, kommer nog mer än en bostadsbyggare märka av kostnaden av lageruppbyggnad i fallande marknad.

   Radera
  6. Oj, nu förstörde ni min dag. Jag associerade med Tom of Finland. Speciellt serieteckningarna :-)

   Radera
  7. Stefan Östergren, Bitcoin gick över 5000 dollar för första gången idag, förbi 5200 dollar just nu...

   Radera
  8. The sky is the limit.
   Även rymdbolaget Unibap har en fin dag.

   Radera
 3. Banker erbjuder fortfarande handpenningslån. Har själv tagit ett nyligen. Men då har jag handpenning bara att i min situation var det smidigare att låna till den. Ej nyproducerat i mitt fall dock.

  SvaraRadera
 4. Hmm, om jag fattar deras hemsida rätt erbjuder de inget lån, utan de erbjuder sig att ersätta kunden för den ränta han betalar någon annan för lånet. Ser lite desperat ut men är givetvis bättre för balansräkning och kassaflöde. De behöver nog absolut få in dessa handpenningar, ju förr dess bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog ett dyrt erbjudande för övrigt. Man annonserar att man har mycket osålda objekt, som man tror blir svåra att avyttra. Resultatet blir ju givetvis en förväntan om att kunna pruta hos de tilltänkta kunderna.

   Radera
 5. På tal om "kom ihåg" så kom ihåg att när man blankar så är "uppsidan" max 100% men "nedsidan" är obegränsad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att blanka är klart förknippat med högre risk än helt vanlig vadslagning på börsen. Oddsen är kanske likvärdiga, men konsekvensen potentiellt högre.

   Dokumentären ”Betting on Zero” behandlar ett exempel på en mycket riskfylld kort position och rekommenderas för den som är intresserad. Filmen alltså, inte den korta positionen.

   Radera
  2. Uppsidan är mer än 100% när man blankar.
   När du blankar så betalar du ränta på de aktier du blankar.
   Så låt oss säga du blankar en aktie för hundra kronor. För det betalar du 1kr/månad i ränta. Går kursen till noll på en månad har du tjänat 100 gånger pengarna.
   Men givetvis lika stor hävstång om kursen går upp.

   Radera
 6. Nästa bolag som planerar om.
  "Vi har därför under en längre tid analyserat och utvärderat detta. I ett mer osäkert marknadsläge för bostadsrätter är en breddning mot hyresrätter givetvis än mer logisk, säger företagets vd Erik Karlin i en kommentar."
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/dx9no/ekonom-varnar-for-priskrasch-ohallbar-situation

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte så att de vittrar pengar från kommuner, som ska köpa bostadsrätter kosta-vad-det-kosta-vill åt de ”nytilldelade”?

   Radera
 7. Fler som drar sig ur.
  "

  JM är börsens största renodlade bostadsutvecklare och väger in med ett börsvärde på 17 miljarder kronor efter att ha backat med närmare 30 procent sedan aktien nådde nytt årshögsta i våras. Sedan dess har bolagets näst största ägare Obos hastigt och olustigt sålt av hela sitt innehav."

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... fast då har ju någon tyckt att det var en bra tidpunkt och pris att köpa på... Men ja, bostadsutvecklarna tar stryk nu! Detta kan gå snabbt om alla svänger om samtidigt...

   Rekommenderar att läsa "Fastighetsvärlden" på nätet för att se hur stämningen går i fastighetssektorn. Varit mycket rekord och glada artiklar senaste åren, får se om det vänder.

   Radera
  2. På tal om "bostadsutvecklare"
   Concent på Uppdrag Granskning.
   Lyteskomik på hög nivå.

   Radera
  3. Dagens ämnen får mig att bli sugen på att se om "The Big Short".

   Det får bli kvällens nöje.

   Radera
  4. Läs om boken istället

   Radera
  5. Jepp, det står på todo-listan.

   Radera
 8. Tors Torn...ser ut att bli en fantastisk utsikt. Verkligen. Efter bränder och mullor som flyger in i skyskrapor, vill man bo så? Sen känns det ju anmärkningsvärt märkligt att just Norra Stationsgatan skulle komma att vara plats för några av de dyraste lägenheterna i staden. I alla tider har ju Norra Stationsgatan varit den sista gatan i innerstaden någon skulle vilja bo på...

  SvaraRadera
 9. Oscar Properties "babels torn", kommer att bli projektet 79&Park på Gärdet. Den spaningen lade jag klar för ett par år sedan...;)

  SvaraRadera
 10. Aldrig blankat en aktie så inte intresserat mig nog för att läs om det. Vad händer om företaget man blankat kursar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tjänar maximalt.
   100 % av aktiens värde när du blankade.

   Radera
 11. Har läst en riktigt dålig (men godkänd) uppsats om att följa insiders.. har öven läst smmandrag från bättre genomarbetade studier. Finns väl ingen som bevisat att det skulle vara en fungerande metod att handla på officiellt rapporterad insynshandel?

  SvaraRadera
 12. Intressant att läsa om fastighetsbolagens dåliga utveckling. Om det håller i sig kanske det står något i statskontrollerade media om sisådär ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medierna hugger ju direkt:

   "LOCKAR MED RÄNTEFRITT. Bostadsutvecklare tar till ett nytt grepp för att locka köpare på en avsvalnande bostadsmarknad där det tar allt längre tid att sälja nyproducerade lägenheter. Oscar Properties erbjuder räntefritt handpenningslån. Ett stort utbud och en osäker marknad skrämmer bostadsköpare. (DI)
   BOVERKET SPÅR PRISFALL. Enligt Boverkets analytiker är marknaden för nyproduktion mättad, vilket kommer att pressa priserna. (SvD)"

   Radera
  2. Fastighetsbolagen går ju ok, det är bostadsutvecklarna som har problem.
   Kolla in Tobins chart:
   https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/700955/tobin-properties


   Radera
  3. Jepp, och så har du "Karlbergsvägen 77" som får kalla fötter idag:

   "KARLBERGSVÄGEN 77: SENARELÄGGER BOSTADSSÄLJSTART I SISTA STUND

   08:40
   STOCKHOLM (Direkt) Karlbergsvägen 77, vars preferensaktie handlas på First North, meddelar att säljstarten av de planerade bostadsrätterna i bolagets enda fastighet senareläggs till efter årsskiftet.

   Det framgår av ett pressmeddelande.

   Så sent som i slutet av september i år gavs beskedet om att säljstart skulle ske den 17 oktober. Nu har bolaget beslutat att påbörja försäljningen av de planerade bostadsrätterna först när den nya detaljplanen för fastigheten har vunnit laga kraft.

   På så sätt ska kunderna kunna erbjudas en mer definitiv inflyttningstid, skriver bolaget. Säljstart förväntas således preliminärt till första kvartalet 2018.

   Genom att senarelägga försäljningen av bostäderna till dess att den nya detaljplanen vunnit laga kraft kan vi tillgodose önskemålet om en fastställd tidpunkt för inflyttning, ett önskemål som tydligt framkommit i kontakter med intresserade kunder. Vi ser önskemålet som en naturlig reaktion på en viss generell osäkerhet på bostadsmarknaden för närvarande, och vi är självklart lyhörda för vad marknaden signalerar, säger vd:n Jens Rastad i en kommentar."

   Radera
  4. Helt makalöst att man kan börsnotera en fastighet och det finns idioter som tecknar och betalar kalaset.

   Radera
  5. Räntesänkning på gång?
   Inflationen vänder ner och kronan försvagas.

   Radera
  6. Och genom att skjuta fram säljstarten ett kvartal blir inflyttningsdatumet mer definitivt. Jajamen :-)

   Radera
  7. Jepp, inflation vänder ner.

   Jag är lite kluven till det där med explosionen av fastighetspreffar senaste åren. Å ena sidan är det ju kul att man enklare kan komma åt breda kapitalmarknader som fastighetsutvecklare. Å andra sidan blir risken att allt för oseriösa och spekulativa projekt sprider sig. Fast folk borde förstås själva få bedöma och ta riskerna.

   Fastighetspreffarnas uppgång följs kanske av ett fall som framtida historiker kommer skaka på huvudet åt?

   Radera
  8. Folk fattar inte att preferensaktier är hög risk.

   Lite nytt från JT:

   https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-11-okt-2017/

   Radera
  9. Ytterligare uppgångsdag...

   Jo, preferensaktierna kan säkert ses som lockande i en lågräntemiljö, men är ju synnerligen riskabla när räntan stiger.

   Femåringen återigen under nollan efter inflationssiffrorna dock.

   Radera
  10. Uppgången beror enbart på den kronförsvagningen.

   Radera
  11. För att spetsa till det lite ligger nog en räntesänkning närmare än en räntehöjning.

   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/10/12/ingves-missade-det-gyllene-tillfallet.html

   Radera
  12. Med tanke på att inflationsmålet i praktiken nu är 3% och att valutaförstärkning ska bekämpas med prioritet av Riksbanken blir det nog ingen höjning, nej.

   Radera
  13. Det säger ju sig själv att faller inflationen sänks räntan.
   Varför krångla till sina tankar, go with the flow.

   Radera
  14. Har länge tyckt att det är märkligt att man inte kan investera direkt i fastigheter verkar ju finnas många intresserade...

   Radera
  15. Det finns ju rena fastighetsbolag, så får man lite riskspridning på köpet. Det är ett helt OK alternativ om man tror fastigheter ska gå upp i värde, eller om man hedga sig och tror att "bostäder kommer stiga i pris" (köp i så fall Wallenstam).

   Radera
 13. Först en klassiker från 1987...

  https://www.youtube.com/watch?v=IVjCRWbvM4c


  Sedan en "uppföljare" från 2013..

  https://www.youtube.com/watch?v=iszwuX1AK6A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wolf of Wall Street är en oerhört underhållande film och gamla Wall Street var grymt bra.

   Däremot var den faktiska uppföljaren till Wall Street, nämligen "Wall Street: Money Never Sleeps" från 2010 en besvikelse...

   För finansnörden kan även "Margin Call", "The Big Short" eller "Rogue Trader" vara av intresse.

   Radera
  2. Wolf of wall street är ungefär lika rolig som allsång på skansen så det där med finansnerd får nog bytas ut mot annan titel.

   Radera
  3. Boiler Room, kanske? Samma företag och koncept, kanske mer i din smak. Eller den typen av film roar kanske inte herrn?

   Radera
  4. Nej, föredrar verkligheten live vad gäller finans och sport framför spelfilm.

   Radera