Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-10-13 13:48

Officerstidningen: Hälften av de 1000 värnpliktiga dök inte upp till Aurora

Senaste numret av Officerstidningen är nu ute och fokuserar på den just genomförda försvarsmaktsövningen Aurora. Bland annat rapporteras att av de drygt 1000 värnpliktiga ("pliktsoldater") som kallades in till övningen dök endast hälften upp. Ett okänt antal kan riskera fängelse.
Försvarsmaktsövningen Aurora på E18. Foto: Karin Malmsten. Friköpt bild.
Ända sedan proffsförsvaret infördes har ett antal krigsplacerade befattningar bemannats av värnpliktiga i brist på yrkessoldater. För några år sedan infördes också GSS/P, dvs pliktplacerade gruppchefer, soldater och sjömän. Om man säger upp sig från Försvarsmakten kan man fortfarande krigsplaceras i sin tidigare befattning eller annan befattning så det inte blir vakanser i rullorna.

I nya Officerstidningen framgår det att drygt 1 000 pliktsoldater och pliktplacerade befäl eller pliktsjömän kallades in till repövning under Aurora. Endast hälften dök upp.

De flesta verkar dock fått dispens eller avförts. 35% beviljades uppskov, 5% fick avslag. Sedan blir det lite kryptiskt:
"Övriga har avförts från inkallselse på grund av bland annat sjukdom, utvandring, föräldraledighet, brottslighet och ansökan om vapenfri tjänst."
Dessa övriga kan referera till de 35% som fick beviljat uppskov, eller till övriga 60%. Oklart.

Om dessa inte alls inkallats eller ingår i de 1 000 som inte dök upp framgår allså inte - bara att de avförts från inkallelse.

Om de inte ingår i de 1 000 så var det 650 personer som inte dök upp utan godkänd anledning. Inte några volymer som rättsväsendet kan hantera - vare sig i tingsrätterna eller på anstalterna. Kriminalvården hanterade 3 800 intagna kunder samtidigt förra året och har knappast kapacitet för ytterligare 650 bara för att Försvarsmakten inte kan erbjuda konkurrenskraftiga löner.

Bristen på personal framgår också i en artikel om amfibiebataljon där Patrik Holmlin från 206:e underhållskompaniet berättar att man fick lösa sin uppgift med logistik åt amfibiebataljonen med femtioprocentiga vakanser.
"Vi går trevakt för att kunna lösa våra uppgifter och efter några dygn blir man lite mossig. [...] Vi har 50-procentiga vakanser. Vi löser våra uppgifter även om det går tungt. Jag älskar det här jobbet, men det är påfrestande när det inte finns tillräckligt med resurser."
Enligt rekryteringsmyndigheten är det från 90-talet normalt med uppskov på 27%, vilket kan sättas i relation till 35% för Aurora och 50%-iga vakanser.

Den låga inställelsegraden av värnpliktiga med bara 50% visar tydligt på bristerna i värnpliktsplacering, kontra yrkesförsvaret. Vakanserna vid övningar minskar inte bara de individuella soldaternas förmåga, utan totalt sett också hela förbandens kompetens och med det svensk försvarsförmåga. Vad talar för att vakanserna blir färre när vi nu återigen ska värnpliktsutbilda och krigsplacera med värnpliktiga? Värnpliktiga krigsplacerade i rullorna är inget försvar om de inte dyker upp ens på fredstida övningar, och alltså knappast rätt väg att gå för att rekrytera till försvar för svensk demokrati och frihet.

Rättsväsendets kostnader för att åtala och frihetsberöva värnpliktiga kunde med fördel gå till ökad försvarsbudget och högre löner för de anställda, så man enklare kan rekrytera och behålla sin anställda personal istället för att förlita sig på tvång och hot om fängelse.

Det bör vara uppenbart för alla att värnplikt och hot om fängelse inte är en fungerande metod för att bemanna ett modernt försvar.

Officerstidningen har i övrigt nu bytt chefsredaktör där legendaren Daniel Skoglund lämnat över till nya stjärnskottet Josefine Owetz.

Ni som inte får Officerstidningen på döda träd hittar senaste numret som PDF här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Som T:are ville jag ju vara med och hjälpa till med logistiken, men det är ju bara K:are some är intressanta för FM (eller i varje fall mitt förband).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt.. GSS/T är något som katten släpat in.. märks tydligt att vi är icke önskvärda på FM.

   Radera
  2. Intressant! Min uppfattning är att det läggs ner oerhört mycket tid och pengar på att jaga efter GSS/T som knappt svarar på kallelser och när dom svarar så är svaret oftast nej. Jag kan förstå att detta leder till den upplevelsen ni beskriver när plutonchefen tröttnat på att jaga efter folk. Skulle ni kunna utveckla mer, gärna med stridskraft och helst av allt regemente?

   Radera
 2. Så här var det ju redan under värnplikten. Vi skulle ha haft en närskyddspluton som sköte yttre postverksamhet. Dock fanns ingen sådan, men det gjorde inte så mycket tyckte vi, ända tills vi fick reda på att vi då även skulle sköta den yttre postverksamheten utöver ordinarie verksamhet.

  Detta ledde till att vi under övningsdygn/veckor kunde ha två man av en grupp inom plutonen som vilade vid varje given tidpunkt. Vi var 12 man totalt i gruppen så folk fick vila som mest 4 timmar per dygn om inget hände för då fick man gå upp och tatta tråd, resa högantenner eller felsöka sambandsbrister då all vaken personal var upptagna med ordinarie uppgifter.

  Det blev inte så mycket vila under övningsveckorna på det sättet. Vilket iofs är helt ok men det är surt då det beror på rena vakanser och inte en stressad krigsmakt som har dödsfall att hantera.

  SvaraRadera
 3. Det är alltså fler fängelseplatser Sverige behöver bygga. Vi får nog snart överge hotellfilosofin med eget rum inom kriminalvården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de överblivna dyra lägenheterna fungerar med fotboja plus synergieffekter med de nyanlända.

   Radera
 4. Hoppas de får en bra kriminalvård om de döms. Alla soldater är lika värda även om de inte ställer upp på övningar. De är säkert med när ryssarna ska slaktas.

  SvaraRadera
 5. GSS/K förbanden är tyvärr i bästa fall bemannade till 50%.

  Hellre 1000 värnpliktsutbildade där 500 dyker upp på övning än 500 yrkessoldater där 250 går till anställning ( egentligen försvinner 125 till där efter några år och med nuvarande system tar det 2-3 år att ersätta med nya)
  Ergo, det är billigare att utbilda vpl och man får fler och minst lika ändamålsenliga förutom i ett par undantag.

  SvaraRadera
 6. Att förvänta sig något annat än halvfulla förband vid krigsutbrott är inte att se nyktert på häradsuppbådet och riskerar att driva hela kalaset i drickat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från ryssarna, som har helfulla förband. ;-)

   Nastrovje!

   Radera
  2. Det så jag motiverar mig själv i FREDStid med....
   Du förstår ju själv skillnaden som är fullt logisk vid krig.

   Radera
 7. Istället för att döma till fängelse kan man väl t.ex ålägga de som utan dispens inte inställer sig till tjänstgöring med inkomstbaserade böter, dock med nedre gräns på säg 100.000 / missad övningsvecka, där pengarna öronmärks åt Försvarsmakten att disponera fritt?

  SvaraRadera
 8. Brevet jag fick när jag skulle mönstra var märkt "Militärärende, får ej eftersändas till utlandet". Om man bor utomlands och ska bli inkallad, hur ska detta gå till?
  Kan svenska medborgare bosatta utomlands bli inkallade i händelse av krig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du pluggar utomlands ska det räcka med att skicka in den här:
   http://www.rekryteringsmyndigheten.se/globalassets/blanketter/blankett_uppskov_studieskal2016.pdf

   Om du har flyttat utomlands permanent (mer än sex månader) ska du anmäla det till skatteverket och då borde du inte bli inkallad, om du ändå blir det så får kontakta dom och fråga om de kan betala tur- och returbiljett till/från Sverige (skulle inte tro det).

   Radera
  2. Vad gäller att inkallelsen ej får skickas till utlandet så måste du ha en permanent adress även i Sverige dit dina brev från försvaret kan skickas.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Äh, en mindre lagändring där man inför möjlighet till strafföreläggande vid brott mot totalförsvarsplikten, sedan lägger man in dryga böter. Om samtliga bestred skulle det naturligtvis bli knepigt att hantera, men vi vet redan att detta inte sker i någon större utsträckning vid fortkörningar, snatteri och andra tillfällen där strafföreläggande är det vanliga.

  Man skulle t.ex. kunna göra ett brott mot totalförsvarsplikten enbart ger fängelse när riket är i krig eller vid krigsfara. I fredstid kan det gott stanna vid böter.

  Är böterna tillräckligt dryga släpar sig folk nog dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så inför man drägliga löner för yrkessoldaterna och skrotar värnplikten.

   Radera
  2. Frågan om hur många som dyker upp om det väl smäller gäller yrkessoldater med. Den som vill ta bort all plikt bör också vara medveten om att en yrkessoldat som inte behagar dyka upp faktiskt inte begår något straffbart brott utan bara ett kontraktsbrott mot sin arbetsgivare. Detta är en civilrättslig fråga och brukar lösas med utebliven lön och avsked. Skadestånd är också tänkbart.

   Med det sagt kunde försvarsmakten rekrytera motsvarigheten till värnpliktiga rent frivilligt ganska enkelt om man fick sockra erbjudandena lite.Jag menar, lönekostnaden för en soldat i 12 månader med en ingångslön på 18 000 är ca 280 000, och då utan OB, semesterersättning etc. Tänk om vi vill utbilda många och då gärna intelligenta typer i 12 månader. Låt FM betala 200 000 i studieskulder om man tar examen inom 10 år efter genomförd värnpliktsutbildning, ge dem 2000 kr i fickpengar per månad att ha när de åker hem någon helg, och sen en klumpsumma på 60 000 när utbildningen är slutförd.

   Folk påtalar gärna att ungdomarna "förlorar" på detta. De får inte spendera pengarna hur de vill, ingen pension etc etc. Men för en 19-åring nyexad person från gymnasiet som inte vill börja studera än, vill hemifrån och inte har en suck om vad denne ska göra så är det ett bra erbjudanden.

   Radera
  3. Man kan även sockra med körkortsutbildning och tid för träning med tillgång till försvarsanställda personliga tränare. Win-win.

   Radera
 11. Och vad händer om man dyker upp och inte gör ett smack?

  SvaraRadera
 12. Försvaret har det uppenbarligen lite svårt med att vara en duglig arbetsgivare. Utan personal spelar det ingen roll hur fina kanoner vi har när fi kommer.
  * Först misslyckas man med att rekrytera folk för en (dåligt) betald utbildning.
  * Därefter misslyckas man att anställa och behålla dom man ändå utbildat.
  * Till slut tar man till lagstiftning och hot om fängelse för att tvinga dom som sagt upp sig att jobba ändå, vilket inte hjälper då dom som sagt upp sig rimligtvis har lojalitet och engagemang i sin nuvarande arbetsgivare istället.

  Vad tusan har försvaret och våra försvarspolitiker i huvudet egentligen? Problemen har funnits länge, trots detta fortsätter man harva på i stort sett som tidigare och förväntar sig att problemen ska lösas.
  Ska dessutom vårt försvar öka i omfattning så blir det ju löjligt om man fortsätter som tidigare i större skala, men förväntar sig ett annorlunda resultat.

  De närmast tragikomiska bestraffningsförslagen i tidigare kommentarer till den här artikeln är ju också intressanta. Hur tusan ska FM bli en bättre arbetsgivare om man går ut ännu hårdare och försöker tvinga före detta anställda att tvångsjobba? Då undviker ju ännu fler att över huvud taget komma i kontakt med FM då det drar med sig kommande godtyckliga problem.

  Har man varit anställd och sagt upp sig så är det nog av en anledning. Och vill man ändå verkligen inte jobba mer på gamla jobbet så borde det räcka med några weekend-resor till Москва och hänga/synas på lite Putin-vänliga siter för att bli utsorterad :-)

  SvaraRadera
 13. Anstånden (inte uppskov, det är något helt annat) var ett återkommande problem vid repetitionsövningarna även på den tid vi hade ett försvar. Kunde dock hanteras med extra resp kompletterande inkallelser om planeringen var tillräckligt förutseende.

  SvaraRadera
 14. Jag tror diskrepansen mot förr har att göra med att dom som kallas in känner sig straffade då det bara är några få som gör lumpen.
  Man har ju varit styvmoderligt behandlad också tex blev man avskaffad !

  SvaraRadera
 15. Det är alltid trögt i portgången. Speciellt när man återstår tar ett system som aldrig borde lagts ned.

  Det är mycket enkel mattematik.

  1) Sverige är ett väldigt glest befolkat land.
  2) Vill man kunna skydda hela Sverige på marken, krävs det ganska stora mängder markförband.
  3) Ska dessa bestå av anställda, lär 2% BNP inte föreslå, utan vi pratar nog om 4/5%......... Dvs, om hela Sveriges ska försvaras.
  4) Enda lösningen är att en stor del av markförbanden består av vpl.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. "Totalt har Försvarsmakten kallat in drygt 1 000 värnpliktiga befäl, soldater och sjömän till repetitionsutbildning i samband med Aurora. Ungefär hälften har inställt sig" - Det framgår ganska tydligt att 500 personer dykt upp, och några siffror där över är det inte tal om. Du får rätta din text Lars.

  Så som jag tolkar texten är det 500 som ej närvarat - varav 35% sökt och fått uppskov, 60% har avförts av de blandade skäl som ges i artikeln, och 5% har helt utan anledning ej behagat dyka upp. Totalt 25 stycken "landsförrädare" med andra ord. Detta bekräftas även av artikelförfattare Sundgren.

  Det finns säkert problem med ett pliktförsvar, men det är inte riktigt här plikten har fallerat skulle jag säga. Det är snarare väldigt snälla myndigheter som beviljat uppskov och avfört folk från rullorna.

  SvaraRadera
 18. "Totalt har Försvarsmakten kallat in drygt 1 000 värnpliktiga befäl, soldater och sjömän till repetitionsutbildning i samband med Aurora. Ungefär hälften har inställt sig" - Det framgår ganska tydligt att 500 personer dykt upp, och några siffror där över är det inte tal om. Du får rätta din text Lars.

  Så som jag tolkar texten är det 500 som ej närvarat - varav 35% sökt och fått uppskov, 60% har avförts av de blandade skäl som ges i artikeln, och 5% har helt utan anledning ej behagat dyka upp. Totalt 25 stycken "landsförrädare" med andra ord. Detta bekräftas även av artikelförfattare Sundgren.

  Det finns säkert problem med ett pliktförsvar, men det är inte riktigt här plikten har fallerat skulle jag säga. Det är snarare väldigt snälla myndigheter som beviljat uppskov och avfört folk från rullorna.

  SvaraRadera