Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2017-10-31

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter
I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en gammal siffra av oklart ursprung, som knappast har något bättre stöd i modern forskning eller är anpassad till dagens samhälle. Jag föreslår därför det nya dokusåpaformatet Skyddsrummet, som blir en samproduktion mellan MSB och valfri tevekanal och via ett tiotal kameror kommer leda till både #bratv och #forskningsresultat kring utformningen av svenska skyddsrum.
Svenska skyddsrum ska klara en 250 kg bomb inom fem meter, dvs de är ganska robusta. De klarar förstås inte en direktträff, men ska exempelvis klara att byggnaden ovan säckar ihop. Robustheten gör att det inte likt i en murad gammal källare på egen hand kan skapa en nödutgång, utan det finns av den anledning alltid minst två utgångar.

Ytan när vi pratar om sju miljoner skyddsrumsplatser i Sverige är hela 0.75 m2 per person. Eller om man så vill 187 x 40 cm. Precis så alla i skyddsrummet kan ligga som packade sillar intill varandra. Från detta ska dock utrymmen för matlagning, påstoaletter och lagerutrymme dras. Optimalt vore förstås att ha våningssängar i skyddsrummet, men så ser det inte ut i några svenska skyddsrum alls. 

I princip tar man med sig det man ska ha i skyddsrummet, där man kan behöva stanna i åtminstone 72 timmar i händelse av kärnvapeninsats.

0.75 m2 härstammar eventuellt från andra världskriget och brittiska skyddsrum. Vad som bör påtalas i sammanhanget är att dessa skulle hade en batongbeväpnad chef, som var enväldig härskare i skyddsrummet. Jag är lite osäker på att något sådant är tänkt i Sverige.

MSB vill nu att det ska byggas fler skyddsrum på grund av det förändrade säkerhetsläget, förmodligen utformade på samma sätt som tidigare, dvs för 0.75 m2 per person. En storlek jag misstänker baserar sig på vetenskapen ekonomi och inget annat.

Ett skyddsrum på 38 m2 ska alltså rymma 50 personer i tre dygn när vi pratar om 7 miljoner skyddsrumsplatser. Underlaget för hur detta är tänkt att fungera är diskutabelt, så mitt ödmjuka förslag är att göra en dokusåpa av detta.

Vi trycker alltså ner de boende från en lämpligt trapphus på Söder i ett 38 m2 stort utrymme. De erbjuds 20 000:- SEK var om samtliga stannar kvar i skyddsrummet i 72 timmar. Om en enda lämnar får ingen något alls - detta simulerar att öppnar man dörren så kommer det in nedfall av joniserande partiklar ("radioaktivt nedfall"). 

Kameror och mikrofoner spelar in det som händer, som sedan klipps ihop till #bratv och sänds som dokusåpan Skyddsrummet.

Så vilka är då de femtio deltagarna i Skyddsrummet? 

Till en början har vi alkoholiserade Bosse, 54 och hans misshandlade fru Britta, 52.

Sedan hittas barnfamiljen Pelle (37) och Paulina (33) Svensson, med Fritz (5), Lina (3 - som håller på att försöka sluta med blöja) och nyfödde August. August har kolik.

Vi har även barnfamiljen Joar (33) och Jolina (28), med tvillingarna Lovisa och Jonna (1 år). Joar är glutenintolerant. Jolina är rökare, ett paket om dagen.

Sedan hittas barnfamiljen Johan (45) och Lotta (46), med Magdalena (12) och Rufus (9). Rufus är nötallergiker och Johan är sockersjuk. Varken Magdalena eller Rufus har varit utan Internet någonsin tidigare, och det finns förstås inget dito i Skyddsrummet. Inga spellistor på Spotify fungerar alltså, om de inte laddats ner offline. Lotta och Johan går just nu i äktenskapsterapi efter att Johan ville skiljas.

Enstamstående pappan Andreas (48) har med sina tonårsbarn Elin (16) och Lovisa (14). Elin har också med sig sin pojkvän Tore (18) och de är nykära. Lovisa får precis sin första mens, men har inte med sig några menstruationsskydd. Varken Elin, Lovisa eller Tore har varit utan Internet tidigare.

När trapphuset tas ner i Skyddsrummet var för övrigt Erik (12) ensam hemma och är med utan någon förälder. Erik har ADHD och tar normalt sin medicin. Den glömde han ta med sig ner i Skyddsrummet.

Sedan hittas även Stekar-Fredde (29). Kedjerökande och håller på att tända av från senaste kvällens kokainrus. Fredde röstar på Sverigedemokraterna och låter ständigt alla få reda på det.

Den äkta hipsterbarnfamiljen Boris (38) och Anna (35) är veganer. Varken de eller barnen Kim (3 - könsneutralt okänt kön) och Dag (8) äter något som helst kött, ägg eller mjölk. Dessutom är Anna aktiv i Feministiskt Initiativ och pratar politik hela tiden.

Vad var det jag sa-Bertil (55) citerar böcker av Lars Wilderäng hela tiden.

Agda (84) har normalt hemtjänst på goda grunder, och måste ta sin hjärtmedicin.

Kommunen har två lägenheter för socialt boende i trapphuset.

I den ena bor de yrkeskriminella tjackpundarna Fnatte (28) och Tjatte (27). Ingen av dem får med några droger ner till skyddsrummet. I den andra hittar man Felicia (58), en så kallad stråltant. Så länge hon tar sin medicin pratar hon bara konstant om chemtrails, strålning från mobilmaster och att allt är Natos och USA:s fel. När hon går in i skov på grund av missad medicinering är normalt förfarande ett besök på psykakuten, så ordnar allt upp sig efter några dagar.

Sedan har vi det älskande pensionärsparet Runar (68) och Ragge (69), som bägge nyligen gått i pension och dessutom precis gift sig.

I en av lägenheterna finns också ett studentkollektiv med fem studenter från Södertörns Högskola, två från Stockholms Universitet, en från KTH och livsstilsstudenten Magnus (38), som är inne på sitt femtonde läsår på SU.

Efter två timmar i Skyddsrummet upptäcker man att det inte finns något kaffe. Efter tre timmar är temperaturen i utrymmet 32 grader och kondensen från utandningsluft och svett rinner på väggarna. Pölar börjar bildas på betonggolvet. Men det är bara början. Efter fyra timmar går strömmen och därefter måste ventilationen handpumpas hela tiden.

Och slutligen hittas du, kära läsare, också i skyddsrummet som person nummer 50.

Jag är personligen helt övertygad om att MSB kommer få mycket värdefulla forskningsresultat kring utformningen av Sveriges skyddsrum redan efter första säsongen av #skyddsrummet.

Diskutera i små grupper.

En del menar att om man bor i villa behöver man inte iordningställa ett skyddsrum i den egna källaren, för det finns ju befolkningsskyddsrum i villaområdet. Dessa är då alltså utformade med 0.75 m2 per person. Även om ditt eget skyddsrum kanske inte klarar en 250 kg bomb fem meter i sidan, så har du goda möjligheter att uppnå en annan skyddsrumsstandard för ditt hushåll om du inreder ett eget utrymme enligt konstens regler om skydd mot joniserande strålning, partiklar och eventuellt även gas.

68 kommentarer:

 1. Var inte den tidigare doku-såpan "Big brother" något av just ett skyddsrum där man stängde in en utstuderad blandning av bimbos, psykopater, sexgalningar och nördar på en begränsad yta utan direkt kontakt med omvärlden ?

  En del kunde ju inte "leva" utan sina sminkprylar, veckotidningar, bloggar, skor och att inte kunna duscha 25 min VARJE morgon och kväll var ju visst ett STORT .. "Ohh my Goood !!!!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick de 0.75 m2 per person i Big Brother?

   Radera
  2. Nej, de hade MERA utrymme !!
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=bTdRBUN0Zlw

   Radera
 2. Detta får nog läggas under pliktverket om det ska bli några med i serien. Denna trailer var kanske aningens för avskräckande?

  SvaraRadera
 3. För den som inte känner till "formatet" för TV-serien "Big Brother"..
  Iofs inte något man behöver känna till men dessa TV-serier var en av anledningarna till att övertecknad för lite drygt 10 år sedan slutade att se på TV !!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_(programformat)

  SvaraRadera
 4. Bästa skyddsrummet är att dra med sin Bug out bag mot eller tvärs vindriktningen. Detta förutsätter överlever detonationen. Utgår också från att bilen startar men det bör inte vara något problem även om GPSen och radion inte fungerar pga EMP.

  Det är inte säkert 72 timmar efter en taktisk markbrisad när man evakuerar.

  Dessutom kommer inte hälften hinna ner i tid. Så det blit 1,5 m2 dvs rejält med sängplats.

  Gällande skyddsrum i villabostad, rekommenderar "Tryggare kan ingen vara"

  Enstaka brisader kan man klara av bara man flyttar sig från nerfallsområdet men 50-100 brisader i DK och vind gör att det snabbt blir dålig stämning i Skåne(men det skiter såklart regeringen i som med allt annat )

  För övrigt noterar jag att Nagasaki 500 m öh över Långa Bryggans kallbad innebär att mitt vinterbadande är slut, men givet vi är i skugga överlever även om takpannor och fönsterrutor ryker. Därefter gäller det att snabbt dra.
  Skyddsrun onödigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyddsrun? Freudiansk felskrivning?

   Radera
  2. Tänker du på den banbrytande forskningen i Uppsala nyligen?

   Eller mina feta fingrar på telefonen?

   Radera
  3. Rickard, jag tror att en idiotsäker idé kan vara att du köper en egen ubåt som du kan använda i händelse av kärnvapenkrig. Vatten stoppar strålning bra. Jag vet var det finns en billig till salu i Köpenhamnsområdet. Intresserad?

   Radera
  4. Banbrytande forskning I Uppsala?

   Radera
  5. Ben Dover, den är fuktskadad. Och lite mer, men det är bara sorgligt.

   Men ägaren kanske kan konsulta hur man bygger en egen kopia? På distans då, han lär vara uppbunden ett tag till.

   Radera
  6. Gbd crvx, my bad. Ser vad du menade nu.
   Googla på vikingar+allah.

   Radera
  7. Jaha, du menar den där upptäckten. Ja att nån fått lite influenser efter att man varit ute och rest är väl inte så konstigt, men kanske inget man ska dra för stora växlar på. En intressantare frågeställning är väl varför svenskarna blev katoliker istf ortodoxt kristna med tanke på att färderna I huvudsak gick österut. Men då är vi långt från bloggpostens ämne.

   Radera
  8. Om nu amatörradiosändning från bilen med några hundra vatt knäckte ett par tändenheter i motorn blir det nog svårstartat efter en EMP puls.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du en sk Svärjevän eller varför försöker du få detta att handla om invandring?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Detta blogginlägg handlar inte om invandring. Försvinn till Avpixlat.

   Ni är samtliga varnade - nästa steg är blockning om ni drar in invandring i inlägg som inte handlar om detta (dvs alls).

   Radera
 6. En fundering, 0,75 kvm, är det inte det personliga utrymmet?
  Därutöver tillkommer utrymme för sanitet , gångvägar, utrustning mm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. För det första ska man beräkna fri area. Det är skitnoga med att räkna bort eventuell area som upptas av FASTA installationer som t ex ventilationsaggregat.

   När man väl har nettoarea så fördelas denna rätt av med 0,75 m2 per skalle. Vilket innebär att portabla toaletter, din kattbur eller vattendunken inte får nåt extra utrymme.

   Radera
  2. Ok. Så man räknar med att någon alltid är parkerad på kemtoan?

   Inte orimligt.

   Finns en del anekdotiska beskrivningar från WW2 hur det var i olika befästningar hur det blev efter några timmar.

   Radera
  3. Ja, det blir väl ungefär som på Hultsfredsfestivalen 1991 kanske. En mustig doft.

   Radera
  4. Var du där? Jag med. Kanske du var den fete punkaren som inte fick sova inne i tältet för sina kompisar och däckade i ett dike. Med huvudet nere och fötterna uppe.

   Såg jobbigt ut.


   Men fyllefisar i tält som är solvarmt kl 05, då tar jag nerfallet två söndagar i veckan.

   Radera
  5. Yes, mitt första Hultsfred, kollade på Entombed. Men näe, nån punkare, fet eller inte, har jag aldrig varit.

   Radera
  6. Vi har nog mer gemensamt är någon av oss vill erkänna. Frågan är om våra morsor känner varandra?

   Radera
  7. Nej, jag är inte gossarnas mor.

   Radera
  8. A brother from another mother?

   Här nånstans syns en ung Ben Dover framme vid scenen, nånstans i närheten av Alex Hellid.

   https://www.youtube.com/watch?v=lVA-mznyejw

   Radera
  9. Det var fasligt mörkt och rökigt I den daring filmen.

   Radera
 7. När atomvintern kommer sätter jag mig i trädgården med ett glas vitt och tittar på solnedgången en sista gång. Svårare än så behöver det inte vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att atomvintern är ett koncept som Sovjetunionen fick västs "fredsrörelser" att sprida för att få demokratierna att nedrusta sina kärnvapen? Desinformation som biter sig kvar. Faktum är att ingen vet hur ett kärnvapenkrig kommer se ut i verkligheten.

   Radera
  2. Det har gjorts modellstudier av effekterna med bas i klimatmodeller och det visar att även begränsade söagväxlingar får effekt.

   Ett totalt krig med tusentals brisader kan med hög sannolikhet extrapoleras till allvarliga effekter.

   Detta långt efter Sovjetunionen upphörde.

   Radera
  3. Du förutsätter att samtliga kärnvapen sätts in och briserar. Beräkningarna av sot gäller också brisader i städer av Hiroshima-typ (dvs gjorda av papp och balsaträ).

   I verkligheten sätts det mesta in mot andra kärnvapen anläggningar och inte mot städer, långt ifrån alla kommer detonera och en hel del sätts in mot mål till havs eller som luftbrisader mot flyg, som luftvärn, eller som EMP.

   Man kan naturligtvis räkna på att allt sätts in mot städer om man vill, men det har inget med verkligheten att göra.

   De flesta bränderna i Hiroshima berodde på att kollapsade pappers-balsahus antändes av kolbäddarna man använde för matlagning.

   Radera
  4. Sedan är det klart det får effekt, men det är inte säkert att kärnvapenkrig leder till en livsutplånande atomvinter. Det finns fler alternativ än A) inget händer och B) livsutplånande atomvinter.

   Radera
  5. Jag har inte påstått att det blir alternativ b) . Begreppet atomvinter omfattar idag all miljöpåverkan.
   Atomvintern extreme lanserades av Carl Sagan , en populärvetenskaplig astronom.
   Men det har inte verifierats ordentligt.

   Min lekmannagissning vid en massiv insats omfattande något tusental stridsspetsar (därefter upphör förmågan att få till fler insatser)
   är en atomhöst. Den modell som beräknades utifrån indien/pakistanfallet ger ju ungefär det resultatet.


   Notera att ingen VET hur en eldstorm i en modern storstad kommer utveckla sig. Hiroshima är ett specialfall som du noterar. Berlin, Dresden, Hamburg är mera likt dagens städer.

   I slutändan kommer flest dö pga världsekonomin kommer implodera.

   Radera
  6. Så du menar Cornu, att min stenkaka med L Armstrongs "A kiss to build a dream on" inte kommer att komma till användning vid ett atomkrig?

   Radera
  7. Min poäng kanske inte så mycket tog sitt fokus i atomvinterns varande eller icke som sådant.

   Snarare menade jag att livet för mig handlar om värdighet och ett liv utan värdighet är inte ett liv värt att leva. Överlevnad till vilket pris som helst är inte nödvändigtvis eftersträvansvärt för mig.

   Radera
 8. Kan ju inflikas att belysningen ligger på 50 lux normalt sett, alltså "mysbelysning" med normal standard. Samt att det inte finns nån egentlig nödbelysning, så går strömmen blir det kolsvart.

  Den uppenbara lösningen på problemet är ju att medföra avbitartång och rakkniv, knipsa belysningen direkt och sen hugga vilt omkring sig tills det blir tyst. Fast de åldriga bögarna du skrev in i historien kan få överleva, de verkar sköna. Kommer säkert ner i skyddsrummet i välstrukna randiga pyjamasar och överrockar av kamelhårsulster och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur luktar det då efter 72 h? Om man måste vara där nere längre, dvs inte tror på MSB?

   Iofs blir det inte så varmt och fuktigt i skyddsrummet. Någon eldstorm lär det inte bli...

   Radera
  2. När du nu har knivat ner majoriteten, vad gör du med liken? Du sitter ju fast där...

   Fast det är klart du och killarna sitter ju i mörker, du har ju knipsat elen. Det man inte ser, lider man inte av?

   Radera
  3. Han har åtminstone mat ett bra tag framöver..

   Radera
 9. De villaägare som tror att de kommer att vara välkomna i skyddsrummen tillhörande miljonprogrammet på andra sidan stora vägen räcker upp en hand. Undertecknad avlider nog hellre hemma i källaren till sitt eget hus. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför man inte bor i em villa med miljonprogramsbostäder på andra sidan stora vägen

   Å andra sidan kommer avsaknaden av fungerande myndigheter och tidigare skolgång hos ungdomarna medföra att de kör en rejäl vända bland villorna just när nerfallet är som störst och därför sorterar bort sina gener tämligen fort.

   Radera
  2. OM inte förråden / skyddsrummen i närliggande [ valfritt utanförskapsområde ] är proppfulla med "gängens" stöldgods från tidigare räder i "civilisamhället"...

   https://www.expressen.se/gt/polisens-jattefynd-vid-husrannsakan-i-forrad/

   https://www.bra.se/download/18.3c6dfe1e15691e1603e1b5ca/1471871016717/2016_12_Kriminella_natverk_och_grupperingar.pdf

   Radera
 10. "Sockersjuk" är väl fel att säga, det är snarare en brist som föreligger(obefintlig/otillräcklig insulinproduktion beroende på om det är typ 1 eller 2-diabetes).


  Sen kan man förstås undra om denne diabetiker nu överlever dessa 72h vad h*n ska göra efter prövningen i skyddsrummet. Allt insulin produceras av tre tillverkare globalt sen man gick över till humaninsulin och dess patent på 1980-talet. Även om Novonordisk och Kalundborg är nära tror jag inte just-in-timeproduktionen överlever sig särskilt mycket i en sån här situation. Under och långt efter andra världskriget använde fortfarande sig av svinens bukspottskörtlar för att göra insulin men den vägen är med dagens jordbruk stängd (bara att hitta en svingård i närheten av en genomsnittlig storstad är en prövning i sig, att hinna dra igång en laboratorieprocess för extrahering av insulin ovanpå det en ny prövning osv osv).  (Kanske vore ngt för bloggägaren att skriva mer om? Dagens sjukvårdssystem är rejält energislukande på olika bredder och ledder, men blir nästan alltid osynligt när samhällseffekterna av dyrare energi ska beskrivas. Ni är inte många som tagit upp just den aspekten, vad jag vet är du en av de få)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Death by insulinbrist efter 1 månad eller death by radiologiska effekter efter 6 veckor?

   Radera
  2. ..och så har vi death by slödder in the aftermath.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är väl när man gräver nya tunnlar för att placera testladdningar i ? I
   NK gör man sådant för hand, utan maskiner.

   Gräv en kilometer rakt in, ställ in laddningen.
   Fyll igen gruvgången bakom dig, lämna kvar en frivillig som får slå om switchen som detonerar laddningen. Men glöm inte synka era Swatches.

   Att de måste gräva en tunnel indikerar att de har en bit kvar till en så pass mobil termonukelär stridspets att de kan skjuta med missil.

   Det är mera "göm den i ett stort gödsellass" som du tippar av framför presidentpalatset i Seuol.

   Radera
 12. Roligt! Bara jag inte hamnar bredvid han som citerar Lars Wilderäng hela tiden! 😆😉

  SvaraRadera
 13. Skyddsrum verkar lite gammaldags. Det är inte längre som ww2 när de fick god tid och bombades med urskiljningslösa bombmattor. Dagens precision torde göra terrorbombningar överfödiga. Förmodligen ett bättre råd att hålla sig undan från specifika målplatser än att huka sig i skyddsrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens precision ja...

   https://www.youtube.com/watch?v=jrVnPyFdaG8&t=89s

   Radera
 14. Mycket underhållande text. Jag känner spontant att jag tar risken uppe i lägenheten istället...

  SvaraRadera
 15. Detta påminner mig om mitt favoritspel Fallout. Framförallt det där med att man hade en skyddsrumschef som var enväldig härskare. Skyddsrummen kallades för "Vaults".

  I spelserien finns en hel del rolig humor, bl.a. att staten genomförde diverse experiment på "skyddsrumsboendena" utan deras vetskap. Detta skedde direkt efter det stora kriget där en del av USA befolkning fick evakueras till dessa skyddsrum i samband med atombombernas fall.

  http://www.falloutfacts.com/vaults/fallout-vault-experiments.html

  SvaraRadera
 16. Johnny Bode har förresten i musikalisk form redan besvarat vad man ska göra när det sker:

  https://www.youtube.com/watch?v=1ZMHB0FbZ_k

  SvaraRadera
 17. Formatet känns lite begränsat tycker jag. Föreslår en Svensk variant på Metro 2033 istället. Spärra in 200 pers av olika samhällsgrupper på en tunnelbanestation låt dem odla svamp och föda upp grisar och i övrigt leva på kosttillskott. Sen kan de ha vakthållning mot diverse hemskheter i tunnlarna och eventuellt skicka upp en stalker till ytan då och då. Finns god potential för sex i tält på perrong och sånt som kan locka tittare också på ett annat sätt vad som trovärdigt medges i ett skyddsrum med huvudsakligen ståplats.

  SvaraRadera
 18. Med den rolluppsättning i bunkern tar jag döden som befriare efter 12 timmar.

  SvaraRadera
 19. Rollistan i denna dokusåpa tyder på att den inte utspelas i valfri no-go zon. Det känns som att manus inte är tillräckligt rasifierat(eller för rasifierat, osäker på betydelsen av diverse postmoderna uttryck). Här borde man kunna kvotera in HBQT-grupper att samsas med islamister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej för den idéen har dramaten redan tagit.

   Radera
 20. Finns det inget fungerande försvarssystem mot Icbm och Iskander så vi slipper använda skyddsrummen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handhjärtan, styrkekramar och dialogoperatörer?

   Radera
 21. Bor själv i 7-våningshus (hyresrätt). Finns nog samtliga av dessa människor bara i mitt hus! Du fick med alkoholisterna, småbarnfamiljerna, pundarna, de långtidssjukskrivna (antar att stråltanten inte jobbar trots att hon har 0 kr på börsen), de ensamma äldre med hemtjänst och studenterna. Skulle säga att de/vi utgör folket i detta höghus! Saknar dock någon som inte kan tala svenska alls och som tidigare varit med om krigsupplevelser, men då kanske det blir för lätt för just denna person (eller hela gruppen)?
  Vårt "skyddsrum" är en lång korridor med hönsnätsförråd på sidorna. Dör man inte direkt känns det rimligare att fly ut i skogen!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera