Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-10-02 10:51

Nej, polisen grep inte bara nazister - skilj på gripande och anhållande

Det cirkulerar uppgifter om att polisen bara ska ha gripit nazister vid upploppen i Göteborg i lördags. Detta är bevisligen fel och en misstolkning av mediauppgifterna. Polisen griper och grep 64 personer. Åklagare anhåller och har nu anhållit 23 personer för våldsamt upplopp och fyra för förberedelse till grov misshandel.

I media cirkulerar det att endast 23 skulle ha tagits av polisen varav 22 var nazister, och att polisen alltså inte skulle gjort något åt det sk svarta blocket hos vänsterns antifa.

Men detta är en missuppfattning och avser endast de som anhållits av åklagare med högsta misstankegraden för våldsamt upplopp. GP skriver:
"Jouråklagare i Göteborg har anhållit 23 personer efter lördagens demonstrationer i Göteborg. 22 av personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp och deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Utöver nazisterna är ytterligare en person misstänkt för försök till våld mot tjänsteman utanför Liseberg."
sannolika skäl är högsta misstankegraden. Nazisterna var omaskerade, endast cirka 150 personer och stod inringade av polisen i flera timmar. Bevismaterialet mot de av nazisterna som ägnade sig åt våldsamt upplopp är sannolikt mycket, mycket gott. Enbart på allmänhetens och nazisternas egna filmer finns det minst ett tiotal fall av våldsamt upplopp från nazistdemonstrationen, där de ger sig på polisen komplett med väldokumenterade ansikten och ageranden. Till det har polisen kameror själva.

Jag såg personligen polisen omhänderta minst fem personer ur det svarta blocket - personer som inte samarbetade vid frihetsberövandet och där omhändertagandet alltså syntes väldigt tydligt. Det inkluderade att man hade civila poliser utklädda till demonstranter som plockade individer och sedan drog dem mot polisen, som öppnade sina linjer och släppte genom den gripne och civilpoliserna. Inget jag liverapporterar om dock av förklarliga skäl. På filmen ovan kan ni se delar av polisens avgörande chock mot det sk svarta blocket, som inledde minuterna där man rensade upp framför Liseberg. 15 minuter senare var det lugnt mellan Liseberg och Svenska Mässan.

Göteborgspolisen skriver själva:
"Under dagen är totalt 29 omhändertagna av polis enligt Polislagen § 13.

Därutöver har polisen gripit totalt 35 misstänkta med följande rubriceringar:
4 förberedelse grov misshandel – anhållna
22 Våldsamt upplopp4 Våldsamt motstånd
3 Försök till våld mot tjänsteman
1 Brott mot luftfartsförordningen
1 Brott mot vapenlagen"
Så nog tog man betydligt fler än 22 nazister. Kritik kan möjligen riktas mot åklagaren, men åklagaren anhåller inte om brottet inte är grovt nog. Att inte anhållas betyder inte att man inte kommer åtalas, utan anhållning är ett frihetsberövande inför åtal.

Polisen grep eller omhändertog alltså 64 personer, varav 23 är anhållna (=frihetsberövade) om våldsamt upplopp.  Övriga kommer knappast komma undan, men övriga misstänkta brott - förutom fyra förberedelse grov misshandel - är inte skäl nog för frihetsberövande via anhållande. Övriga gripna har sedan släppts för att senare antagligen åtalas.

Så sluta sprid felaktigheter att polisen bara grep nazister ur NMR. Vad gäller omhändertagna av polis enligt polislagen så får polisen helt enkelt frihetsberöva och flytta personer utan att de grips eller åtalas.
"13 § Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.Är en åtgärd som avses i första stycket otillräcklig för att det avsedda resultatet skall uppnås, får personen tillfälligt omhändertas."
Detta kan ses som preventivt och används t ex mot kraftigt utåtagerande personer, som kanske ännu inte gjort något. Dvs polisen har tagit personer ur antifas svarta block innan de ens faktiskt hunnit göra något. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Var det inte bostadsbubblan som vi skulle få ett inlägg om? :)

  SvaraRadera
 2. Kan inte göra annat än att berömma polisen, man lyckades hålla nere kaoset på minimal nivå.

  SvaraRadera
 3. Döms kommunisterna för stenkastning så är lämpligt straff ett par års arbete i ett kinesiskt stenbrott. Men antar att de får en klapp på huvudet och sen är det bra med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, stenkastning brukar väl anses som försök till grov misshandel, det är ju som minst 30 dagsböter. Sen om du tycker det är "en klapp på huvudet" kan du gärna få betala mig 30 dagsböter.

   Radera
  2. Arbetslösa får en låg summa att betala

   Radera
  3. stenkastning bör ju ses som mordförsök.

   Radera
  4. Re. Ben Dover

   Och du får gärna jobba i ett kinesiskt stenbrott i utbyte.

   Radera
  5. Outsourca svenska plitjob, snacka om att vara opatriotisk

   Radera
  6. 50,- per dagsbot om du saknar förvärsinkomst var det för några år sedan. Är troligtvis kvar så.

   Radera
  7. I en demonstration som inte klassades som allmänfarligt vart vattenfyllda petflaskor kastade av antifa klassade av en domare som ej farliga då demonstrationen inte klassades som allmänfarlig.
   Petflaskan träffade en häst, det var demonstr. där antifasister o anarkister anklagar polisen för hästchock, för några år sedan'

   Radera
 4. Festligt ändå att NMR har som symbol samma pil som Försäkringskassan.
  Kanske är det så det vill se sig själva, som en "försäkring" mot nåt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller att de är bidragstagare hela bunten?

   Radera
 5. En nasse som kallar polisen för svin och Cornucopia? för betald psyopen. Ja det är roande att deras ICA marsch ger den typen av reaktion. Vad finns för bevis för att Cornucopia? är en betald psyopen? Och vem betalar honom?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Vem som egentligen redde upp situationen
  "Elderly woman in Gothenburg had enough of Antifa rioting and throwing rocks at the police, so she gave them a piece of her mind. Incredible footage."

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=xmSFi1nyWP8

  SvaraRadera