Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2017-10-30 11:14

MSB: Saknas skyddsrum och skyddsmasker

MSB konstaterar enligt SVT att det behövs mer skyddsrum i landet och att det inte finns några skyddsmasker åt befolkningen. Det senare sedan MSB destruerade den utrustning som fanns utan att skaffa ersättare. Man föreslår nu att 50 000 nya skyddsrumsplatser ska byggas och intressant är var dessa behövs.
Det finns cirka 7 miljoner skyddsrumsplatser i landet, men sedan den strategiska blackouten lade ner svenskt totalförsvar har befolkningen fortsatt öka utan att det byggts nya skyddsrum. Därtill är tillgängligheten hos många skyddsrum minst sagt utmanad efter att dessa i viss utrsträckning används för annat bruk, och även kan ha eftersatt utrustning.Extra intressant är var man anser att dessa platser bör prioriteras på grund av det säkerhetspolitiska läget. Man pekar ut Öresundsregionen, Stockholmsområdet, Gotland och svenska delen av Nordkalotten. Åtminstone Öresundsregionen och Stockholmsområdet har haft befolkningstillväxt, så skyddsrummen släpar här efter. Samtidigt är samtliga dessa områden potentiella konfliktzoner vid ett angrepp mot Sverige.

50 000 skyddsrumsplatser är förstås rejält i underkant jämfört enbart med befolkningstillväxten, men sätter ändå fingret på den totala avveckling av tanken på ett totalförsvar som skedde under den strategiska blackouten.

Som det ser ut nu inspekterar MSB 1200 skyddsrum om året, men vill öka detta till det dubbla. Samtidigt är antalet skyddsrum 65 000, så det lär ta sin lilla tid att få en inventering av faktiskt bibehållen förmåga och utrustning.

39 kommentarer:

 1. "Sent skall syndaren vakna".. ( står i Skriften! )

  Sedan så har det ju på de senaste 10 åren tillkommit nya "kunskaper" inom genus- och intersektionell "forskning". Därför måste vi ju numera har särskilda skyddsrum för han , Hon resp.

  likaså för olika typer av tros-inriktningar etc. för att ALLA skall känna sig välkomna och "inkluderade"...
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han, hon resp. hen skall det stå...
   Blir lite struligt att skriva på mobil...

   Radera
  2. Vi förstår nog vad du menade ...

   Radera
  3. Nä, ytan har alltid angetts som "0,75 m2 per person" sen urminnes tider tror jag. Så nån han/hon/hen är bara trams och svammel.

   Sen kan man ju diskutera om 0,75 m2 per person är tillräckligt m h t fetmaepidemin.

   Radera
  4. Å andra sidan så gör ju fetmaepidemin att lagret av livsmedel kan minska...

   Radera
  5. @Bengt. Måste bara fråga även om jag till står del håller med dig. Vad är det med dig och genus? Något personligt?

   Radera
  6. Idag när det närmast måste finnas minst tre olika WC (Han, Hon, Hen) beroende på vilket kön en människa identifierar sig som och eftersom även "vetenskapen" gått framåt, speciellt inom genus-, kweer- o intersektionalitetskunskaperna från framstående högskolor och dito forskare så kan vi ju inte bygga skyddsrum efter gamla omoderna "gubbslemmiga" patriarkala strukturer från 1800-talet ! ;-)

   Radera
  7. Fast det är väl fortfarande män som förväntas dö i krig?

   Radera
  8. Av vem? Majoriteten av moderna krigs dödsoffer är vanligtvis civila. Än mer så om man får användning av skyddsrum, dvs storskaliga bombningar av tätbebyggda områden. Dom skiljer inte på män och kvinnor.

   Radera
  9. @Ben. Rent generellt har du nog rätt. Mitt svar till Bengt var mer av de som är tänkta att i majoritet aktivt strida mot en fiende.
   Men annars - ja, kör man med bombmattor så dör civila sannolikt - men då borde väl skyddsrum av modernt slag ändå vara bättre än bara hus? Plus evakuering.
   ..fast vi får så långt räkna med bristfälligt luftvärn.

   Radera
  10. @Ben Dover ett litet tillägg. Det där med skyddsrum måste väl beror på vad man bombar med vs hur skyddsrummen är byggda och vad de tål. Dvs det bör gå väl att ta fram en cost/benefit ratio. Bomber är väl inte heller helt billiga.

   Radera
  11. Mjaha, så du menade egentligen inte vem som förväntas dö, utan vem som förväntas döda? OK, visst, numera är väl vpl-lagen könsneutral, men det har den ju inte varit så länge. Vad det nu har med saken att göra.

   Angående skyddsrum så visst, en vanlig källare ger ju också skydd (inte minst mot joniserande strålning) men i Sverige har vi rätt länge bl a byggt för en träff med en 250 kg bomb 5 m från skyddsrummet, samt lite annat.Det var säkert nån på FOI som tänkte på cost/benefit när dom bestämde det.

   Radera
 2. En enkel skyddsmask kostar inte mycket för att minska mängden partiklar som andas in. Om detta köps in och sänds ut till alla i de mest riskabla områdena tillsamman med en rekommendation att köpa en betydligt dyrare gasmask själv så kan något fruktbart börja gro.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan så vara.. men hur många kommer köpa den där dyrare masken, och hur skall de framför allt veta att det de köper - om det gör det - faktiskt är något att ha och som fungerar i ett krisläge?

   Radera
 3. "svenska delen av Nordkalotten." = Norrbotten. Här har väl ingen markant folkökning skett så vad är det som driver på detta behov?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryskt vapenskrammel och aggressiv retorik i Barents hav.

   Radera
  2. Jo, men om ingen folkökning skett så borde väl de skyddsrum som fans kvar sedan kalla kriget räcka?

   Radera
  3. De säger att de också ska renovera och se över befintliga skyddsrum t.ex. ventilation så det är nog det som ligger bakom.

   Radera
  4. Det kan ju ha avvecklats en del skyddsrum i Norrbotten.

   Är inte expert på reglerna men det kan också ha att göra med att inkvarteringen på vissa specifika platser inte är tillräcklig. T ex kan sjukhus ha byggts ut mm utan att man kompletterat med skyddsrum i samma omfattning, etc.

   Händer f ö en hel del på länsstyrelse- och kommunnivå på sina håll i landet har jag hört.

   Radera
  5. Många skyddsrum är nog bort byggda. Tagits över av bostadsrätter och gjorts om till spa och gym avdelningar.

   Radera
  6. Dom är omgjorda till halalsvartslakterier allihop. På nåt sätt måste väl även det här vara invandrarnas fel?

   Radera
  7. Mr. Wiggin: This is a 12-story block combining classical neo-Georgian features with the efficiency of modern techniques. The tenants arrive here and are carried along the corridor on a conveyor belt in extreme comfort, past murals depicting Mediterranean scenes, towards the rotating knives. The last twenty feet of the corridor are heavily soundproofed. The blood pours down these chutes and the mangled flesh slurps into these...

   Client 1: Excuse me.

   Mr. Wiggin: Yes?

   Client 1: Did you say 'knives'?

   Mr. Wiggin: Rotating knives, yes.

   Client 2: Do I take it that you are proposing to slaughter our tenants?

   Mr. Wiggin: ...Does that not fit in with your plans?

   Radera
 4. Är det inte bättre att fly till skogs än att bli instängd i ett skyddsrum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man vet hur man överlever ute i skogen, och har förberett sig så man kan få med sig all nödvändig utrustning, o.s.v. Annars nej. I skyddsrummet kan man snabbt ta med sig det nödvändigaste från bostaden, och man har möjlighet att få hjälp från civilförsvaret och samarbeta med andra personer i närområdet när/om det är möjligt.

   Radera
  2. Vilket civilförsvar? Kan du peka ut civilförsvaret, tack. Telefonnummer?

   Radera
  3. Med "civilförsvar" menar jag all form av hjälp som offentliga organisationer/myndigheter kan anordna, den dagen det skulle kunna vara aktuellt att använda skyddsrummen. Idag är denna förmåga väldigt låg eller helt icke-existerande, men det kan ändras i framtiden. Det var därför jag skrev "när/om", eftersom denna typ av hjälp aldrig kan garanteras.

   Radera
  4. Viktigt att komma ihåg är att skyddsrum i vilket fall som helst inte tål direktträffar av större bomber. Som sagt, inte expert, men tanken förr om åren var ju att evakuera stora områden och inhysa folk på annat håll - bor man hos det kommunala fastighetsbolaget kan man mycket väl få dela lägenhet med en annan familj. De bostadsområden (och tillhörande skyddsrum) som fortfarande befolkas i krig ligger alltså förhoppningsvis inte i "stormens öga".

   Därmed är ju inte tanken att man ska sitta där och bli instängd av att ovanliggande byggnad nedrasar på ingången.

   Radera
  5. Finns Rambo överlevnadskniven kvar i Hobbex sortiment?

   Radera
  6. just ja, ett skyddsrum ska tåla en 250 kg bomb som briserar 5 m från skyddsrummet. Men det finns säkert betydligt större bomber.

   Radera
  7. "Civilförsvaret" idag är väl det egna jaktgeväret, jaktlaget, jaktradion, pick-upen och de kamo-färgade jaktkläderna...
   Tillsammans med de egna förråden av matvaror, bränsle och andra utensilier..

   Radera
  8. Skogen är väl bra i vissa fall,i andra fall inte. Beror på vad och hur det sker. Vid lite för spännande scenarion kommer skogen förvandlas till ett dominospel tex.

   Radera
  9. Det kan väl bero på. Eizō Nomura var 170m från Ground zero Hiroshima i en källare som levde tills han blev 80.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki#Events_on_the_ground

   Sen har vi ju också Tsutomu Yamaguchi som var med om både Hiroshima och Nagasaki som blev 90 år gammal.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Tsutomu_Yamaguchi

   Fast det är klart, har man en bunkerbuster eller nåt som inte exploderar vid kontakt så blir det nog ganska grisigt.

   Radera
  10. Telefon: 08 – 629 63 60 (tryck 1 för att komma till Civilförsvarsförbundet)

   Förbundskansliets telefontid

   Vardagar 09.30 – 11.30

   Radera
  11. Civilförsvarsförbundet är en frivillig utbildningsorg. Inte civilförsvar.

   Radera
  12. Det sket sig när telefonkatalogen försvann med "Om kriget kommer".

   Radera
 5. Vilken nytta gör skyddsrum egentligen? Tänker man sig att det nutida kriget kommer innebära terrorbombningar a la WW2? I så fall varför? Och tror man att man hinner varna befolkningen inför ett väntande anfall? Obs, är inte provokativ, bara lite nyfiken.

  SvaraRadera
 6. Det finns väl snarare ett stort överskott av skyddsrum? När Hesa Fredrik gick igång "av misstag" vid fel tidpunkt tidigare i år, blev det ju inte direkt någon rusning mot skyddsrummen. Så nej, det behövs inga skyddsrum alls, svensken är alltför fredsskadad för att ha någon självbevarelsedrift kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har du läst att man ska uppsöka skyddsrum så fort VMA hörs?

   Instruktionen är att man ska gå inomhus och stänga dörrar och fönster, så jag kan tro att du kände dig ensam om du satt och hukade i skyddsrummet.

   Radera
  2. Nu bor jag förvisso inte där falsklarmet gick. Och jag tror att även du förstår min poäng. Nej, folk rusade inte mot skyddsrummen. De gick inte heller inomhus och stängde dörrar och fönster. De lyssnade inte på radio för instruktioner från myndigheter. De reagerade inte alls. Frågan är om falsklarmet gjordes med avsikt för att kontrollera nivån på det psykologiska försvaret? Om det hade varit ett skarpt larm så hade vi kunnat ha hur många skyddsrum som helst, de hade ändå stått tomma.

   Radera