Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-10-02 20:49

MÖP-måndag: Hela ryska försvaret aktiveras i gigantisk beredskapskontroll

Precis när svensk trupp och allierade återvänt efter Aurora och den ryska anfallsövningen Zapad-17 avslutats så kommer nu beskedet att hela det ryska försvaret aktiveras i en gigantisk beredskapskontroll, inkluderande flyg, flotta, armén och de kärnvapenutrustade strategiska styrkorna.
Hela det ryska försvaret aktiveras alltså mellan idag och senast den 15:e oktober rapporterar Vantage Point North i en gigantisk beredskapskontroll. Över 300 förband kommer aktiveras från samtliga fyra vapengrenar i Ryssland, och övas på 120 övningsfält. Enbart markstridsförbanden kan handla om 120 000 man, oräknat de enheter och förband som just deltagit i Zapad-17, som "bara" ska genomföra skarpskjutningsövningar. 

Därtill kommer man aktivera och kalla in reservister till samtliga förband, dvs värnpliktiga krigsplacerade som inte är i tjänst just nu.
"The October Checks will also include reservist call-ups and mobilizations of reserve formations. The Russian armed forces have not published any numbers about the amount of reservists that will be involved in these mobilizations. The regional reservist call-up system was last tested during the Zapad2017 at least in the Kaliningrad and Pskov Oblasts."
Antalet reservister som kallas in är alltså okänt. Skulle samtliga kallas in handlar det om minst 2.5 miljoner man, men det är nog osannolikt.

Ryssland har inte förvarnat om övningen. Andra uppgifter gör gällande att man inte heller dragit tillbaka sina trupper från Zapad-17, utan dessa ska fortfarande vara aktiva och längs gränsen mot väst, inklusive i Vitryssland.

Ha en fortsatt trevlig måndagskväll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Vi får väl hoppas att LV lämnades kvar efter Aurora (för utvärderingens skull...)

  SvaraRadera
 2. Oj. Müsigt?
  Retoriskt bör det vara i linje med att prata om 1917 jubileet.

  SvaraRadera
 3. Vi får väl se om vi vaknar imorgon då..

  SvaraRadera
 4. Hej Lars

  Kan du ge så mycket kredit åt en motspelare att det är ett skickligt drag?

  Jag som schackspelare kan det...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det framgår tydligt att du hyser viss beundran för den där krigsförbrytaren. De flesta internationella bedömare brukar säga att han är en hyfsad taktikter men en usel strateg. Sen kanske det inte direkt är ett subtilt genidrag att flytta alla schackpjäserna samtidigt...

   Hade Putin varit en bättre strateg hade han naturligtvis åtgärdat Nigeriaproblemet, dvs att hans land liksom Nigeria är beroende av oljeexport och att resten av industrin i princip består av folk i höftskynken.

   https://www.nytimes.com/interactive/2016/04/12/world/europe/russian-economy-tumbling.html

   Här kan du se ett diagram direkt från ryska finansministeriet som tydligt visar att han inte gjort ett piss åt deras nigerianska problem på åtminstone 10 år.

   Radera
  2. Varför skulle han göra något åt det? Hela makten bygger på att ökenomin är kontrollerbar.

   En diversifierad ökenomi kommer inte gå att kontrollera.

   Sedan är det nästan omöjligt att genomföra i Ryssland av flera skäl som gör Ryssland till just Ryssland...

   Radera
  3. Jaha, så du menar att Putins agerande är helt logiskt för en kleptokrat vars första prioritet är makt till varje pris?

   Tänka sig, jag trodde han var en folkets man, ville alla väl och var en duktig schackspelare. Och en gayikon i bar överkropp a la Tom of Finland på det.

   Radera
  4. Motspelaren på andra sidan Atlanten är däremot skicklig. Tack vare satsningen på "energy dominance" så siktar man på att pressa ner världsmarknadspriserna på olja, och försvagar därmed rysk ekonomi långsiktigt. Och tack vare kolexport så slår man mot Nordkoreas främsta inkomstkälla, en tredjedel av exporten är kol. Samtidigt blir de egna väljarna nöjda.

   Radera
 5. Några källor om hur stor övningen var i år, blev det över eller under 100 000?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med övningen menar jag Zapad 17

   Radera
 6. Kul för den vanlige ryssen att de offentliga medlen används till något vettigt när man fyllt alla andra hål!

  SvaraRadera
 7. Håll i hatten - nu blir det åka av...

  SvaraRadera
 8. Länk till lite allmänbildande läsning om observationen av främmande undervattensverksamhet i Gävle hamn:

  http://kkrva.se/frammande-undervattensverksamhet-i-gavle-hamn-2017-06-29-analys-av-ekolodsbilder/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=email_this&utm_source=email

  Läs och begrunda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har nu läst och det verkar vara en bra analys. Men, den svarar inte närmare på vem denna främmande var? Var det en inbjuden gäst eller var det en objuden våldsgästare.

   Radera
  2. Den där analysen känns så klart rätt... lös. Å ena sidan liknar den inte en sån där dykfarkost som vi har, å andra sidan liknar den kanske en Triton, fast den vet vi inte riktigt hur den ser ut... Det känns som att det är en analys som inte är riktigt robust, skulle man pilla lite på sannolikheterna (dvs flytta ett par kryss hit eller dit) skulle utfallet bli dramatiskt annorlunda.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Precis, hela upplägget bygger på "obekräftade uppgifter" om att det utöver standardversionen som är "ca 10 m lång" dvs något mindre än JDF också finns en annan version som precis passar in på det längdmått som anges för ekot. Uppgifter som inte har nån som helst källa.

   Plus att SEAL carrier "förefaller smalare" trots att man inte har några egentliga mått, etc. Och som slutkläm så analyserar man helt OLIKA mått och dimensioner på de olika farkosterna.

   Säga vad man vill, men den där analysen förefaller rätt märklig i mina ögon om den nu på något sätt ska anses vara jämförande.

   Radera
 9. Gäsp. Det som händer, det händer.
  På sin höjd ett anschluss av Vitryssland med minimal blodspillan, ändrar egentligen bara färg på flaggan som Polackerna ser vaja på andra sidan gränsen.

  Likväl måste man knega för att ha mat på bordet.

  SvaraRadera
 10. ”Jämförande mätningar av de bevarade bilderna på ekot och kända uppgifter från den ryska dykarfarkosten Triton NN visar stora likheter. Fördäck, mast, sittbrunn, akter är utformade på samma sätt. Däremot stämmer inte längden på ekot med data och tidiga bilder av denna farkost. […] Enligt obekräftade uppgifter finns idag en serietillverkad operativ version av Triton NN som är 40-44 fot, d.v.s. 12-13 m.”

  Föreställningen om en inbjuden gäst - att regeringen genom undantag från tillträdesförordningen (1992:118) skulle ha fattat beslut om tillstånd för en annan stats örlogsfartyg att tillträda svenskt inre vatten i undervattensläge, utan följefartyg, och att där självständigt i ett icke avlyst område bedriva verksamhet innebärande påtagliga risker för såväl örlogsfartygets besättning som tredje man (påsegling av djupgående fartyg), utan att ha underrättat lokala myndigheter - är så verklighetsfrämmande så det anar du inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, du suddade bort ditt inlägg och gjorde ett exakt likadant längst ner utanför kontexten? Spännande, jag kopierar in mitt svar:

   Precis, hela upplägget bygger på "obekräftade uppgifter" om att det utöver standardversionen som är "ca 10 m lång" dvs något mindre än JDF också finns en annan version som precis passar in på det längdmått som anges för ekot. Uppgifter som inte har nån som helst källa.

   Plus att SEAL carrier "förefaller smalare" trots att man inte har några egentliga mått, etc. Och som slutkläm så analyserar man helt OLIKA mått och dimensioner på de olika farkosterna.

   Säga vad man vill, men den där analysen förefaller rätt märklig i mina ögon om den nu på något sätt ska anses vara jämförande.

   Radera
  2. En manöver endast föranledd av korrektur.

   Ditt i svepande ordalag avfärdande av NOJ analys imponerar inte.
   Argumentationen minner i flera avseenden om den inkvisitionens domstol nyttjade då vetenskapsmannen Gallileo Galilei dömdes för kätteri, då han baserat på evidens pläderade för en heliocentrisk världsbild. Självfallet finns åtskilliga fakta, omständigheter och detaljer beträffande ryska undervattensfarkoster vilka ännu inte är helt klarlagda.

   Radera
  3. Oj, kolla, ett inlägg helt i avsaknad av fakta och sakliga argument, DET var verkligen imponerande.

   Radera
  4. En tanke om subversion.
   Kan det vara så att NATO lägger en farkost på botten för att de vet att drt ska mätas där. Då de upptäcks så kommer motståndaren att få reda på det utan att någon hotat eller varnat för hur det kan gå till.
   Inget vattentätt resonemang, men ett billigt PR trick.

   Radera
 11. Minerar man med kärnvapen nuförtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns de som hävdar att historien upprepar sig i cykler. Så här skriver Nils-Ove Jansson i Kungl Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift Nr 1/2016:

   "During recent years, submarine intrusions in Swedish waters have occurred again. The lack of first-hand information makes it hard to single out Russia as the intruder, but based on information from open sources the pattern is almost the same as they were during operation AntiRYAN; in other words, deep penetrations, mini submarines, submersibles and divers are being seen and reported again. The objectives seem to be naval bases, large ports and nato naval forces exercis- ing in Swedish waters. Put together with Russian bomber runs armed with cruise missiles aimed at Swedish air bases and other strategic installations, the objective this time seems to be a preparation for an operation AntiRYAN 2.0."

   AntiRYAN var namnet på en operation där den paranoida Brezjnevregimen planerade att genom ett överraskande preventivt anfall med kärnvapen - såväl strategiska som taktiska - samt genom omfattande attentats- och sabotagehandlingar slå ut huvuddelen av NATO:s stridskrafter och inleda ett anfall mot Västeuropa. Planen anses ha varit fullt ut implementerad under 1983.

   Radera
  2. Och vad var det vidare syftet med antiRYAN? Ockupera resten av Europa? Eller bara njuta av förödelsen med en skål popcorn, eller vad de nu kunde tänkas snaska till underhållning?

   Radera