Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2017-10-19 09:20

Molnen drar ihop sig över Stockholms bostadsmarknad

I måndags drabbades Stockholmare av mörkerpanik när solljuset inte visade upp sig på grund av ett väderfenomen. Men det är inte bara mörka åskmoln som tornar upp sig över Stockholm. Det riktiga mörkret kommer när det drar ihop sig på bostadsmarknaden, vilket allt fler rapporter och indikatorer talar för.
Hos Penates fortsätter priserna för Stockholms bostadsrätter innan för tullarna linjärt nedåt på den bana som påbörjades efter rusningen i september. Priserna är nu lägre än i januari och hela kalenderårets uppgång är därmed utplånad.

Notars Henrik Rundgren säger till Dagens Industri att det finns ett massivt utbud av lägenheter som helt enkelt inte blir sålda. Många av dessa lägenheter behöver säljas för att innehavarna har köpt en annan bostad, och till slut kommer proppen gå ur. Klockan tickar för säljarna. Rundgren till DI:
"För de som redan har köpt kan det inte vara så jättemånga månader kvar innan de måste sälja. Så på ett par månaders sikt så tror jag att statistiken bekräftar det som vi mäklare känner [...] Utbudet i Stockholm är helt enkelt enormt. Men eftersom efterfrågan är densamma som det senaste året blir det orimligt att folk ska hinna gå på alla visningar."
Handelsbankens VD Bouvin säger till DI att de  nya hårdare amorteringskraven kommer sänka bostadsmarknaden och dessutom att räntehöjningar rycker närmare, men tycker inte att det är något konstigt att bostadspriserna ska gå ner. Så nu vet vi det. Allt är helt väntat.

Bostadsrättsutvecklaren Oscar Properties har tydligen en portfölj med otroliga 150 lägenheter för 1.5 miljarder kronor osålda i Stockholmsområdet. Det ger ett snittpris på 10 MSEK per lägenhet, så det handlar alltså om rena lyxprojekt, som ingen vill köpa.
Dagschart Oscar Properties.
Aktien går inget vidare utan raset har fortsatt sedan aktien senast togs upp här på bloggen.

Överlag ser det mörkt ut. Hoppet är dock det sista som överger människan och SEB:s psykologiska boprisindikator må vara fallande, men fortfarande positiv. Vi får se hur den ser ut vid nästa rapporteringstillfälle och om skriverierna och marknadens faktiska utveckling börjar ge genomslag hos allmänheten.

Man ska komma ihåg att boprisstatistiken baserar sig på faktiska avslut och inte på osäljbara lägenheter. När de senare tvingas till försäljning på grund av annan köpt bostad, så kan det bli blodigt - åtminstone för de drabbade individerna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:

 1. Underligt att det anses som snudd på katastrof att bostadspriserna går nedåt. Det är väl bra att ungdomar får en bättre chans till ett eget boende. Förr köpte man en bostadsrätt eller småhus för för att bo, inte för att tjäna pengar på förväntad prisuppgång.
  I min ungdom köpte jag mitt första egna boende, en etta hos Riksbyggen för i dagen penningvärde 21 000 kr. Det hade jag sparat till i drygt ett år. Inget miljonlån behövdes att sätta sig fast i! Fem år senare sålde jag den till samma pris. Inget konstigt med det då...
  Varför har bostadsmarknaden ändrats så radikalt på 50 år till dagens groteska prisnivåer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I längden är det så klart bra även för bostadskvalitén. Man kan hoppas att de sämsta entreprenörerna får lägga ner, de konstigaste och dummaste projekten stoppas i malpåse och investeringarna blir långsiktigare, med fokus på vettig avkastning istället för att snabbt kunna kränga skiten och kasta in pengarna i nästa projekt.

   I stort sett alla är vinnare på en krasch i bostadsmarknaden som jag ser det, förutom de som har den fetaste hävstången.

   Radera
  2. Jag köpte just en BR för att ha någonstans at tbo när jag tröttnat på 2:a handskontrakt och att bo i ett [utanförskapsområde]

   Köpte en 2:a på exekutiv auktion hos KFM i slutet på 2002 nära "Roslagsbanan" för 65'...
   Sålde 5 år senare och kunde konstatera att jag efter reavinstskatt, månadsavgifter etc. hade fått rejät betalt bara för att bo..

   Idag i samma område...

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-kragstalund-vallentuna-kommun-tallasvagen-296-12547682

   Radera
  3. Jo visst, hela 00-talet var ju fantastiskt för den som ägde sitt boende. I Malmö mer än fördubblades priserna. Det enda man kan ångra i efterhand var att man inte tog dubbelt så stora lån.

   Den som var inne ännu tidigare, vid den ekonomiska krisen i Malmö under 90-talet kunde i princip ta över ägandet av en del bostadsrättslägenheter gratis.

   Radera
  4. Jepps, som tidigare inlägg har visat har vi en sjuk real ökning av bostadspriserna sedan 1997 ungefär.

   Sen pausas prisutvecklingen ibland. Känner ett par pers i Skåne som sålt sina BR med (liten) förlust (omkring 2010-2011), men eftersom de köpte ny bostad relativt billigt i samma veva så blev det ju en fin affär i alla fall.

   Får se vad som sker nu, det känns fortfarande som högtryck här nere för tillfället i alla fall med budgivningar osv även med utgångspriser på rekordnivåer.

   Radera
  5. Högre priser beoror väl i mindre grad på ökat värde och mer på ökad penningmängd och sjunkande räntor

   Radera
  6. Jag trodde du hade den fetaste hävstången Ben?

   Radera
  7. Priserna var reglerades mellan 1942-1969 genom bostadsrättskontrollagen. Det var förbjudet att tjäna pengar på sin bostadsrätt.

   Det förekom självklart pengar under bordet, precis som med hyresrätter idag.

   Radera
  8. Det är ju inte bra för dom äldre som baserat sina pensionsdrömmar på försäljningen av sin bostad som dom aldrig amorterat på. Vem fan bryr sig om ungdomar. Dom får jobba tills dom dör.

   Radera
 2. Skrattar.. ;-)

  Kvällspressens "terminologi" är alltid lika underhållande..
  Är det inte som nu "mörkerpanik" så är det "gorilla-[valfri händelse] etc.

  Nu väntar vi bara på "just "gorillakylan", "rysskylan", "Sibirienvinter" eller "monsterstormen" mm.

  Och världen cirkulerar alltid kring dess "navel", dvs Södermalm eller Stureplan för innersta'ns medie- och journalist-"elit" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde så klart "chock" som med fördel kan användas som både prefix och suffix:

   chock-rysskylan, eller
   rysskyle-chocken.

   Radera
  2. Från ett gammalt nummer av Galago: https://imgur.com/r/sweden/k4kxkJL

   Radera
  3. Aaah, Pontus Lundkvist, en veritabel Gud i människohamn.

   Radera
 3. Oscar Properties är jag personligen lite extra intresserad av då de planerar att uppföra en riktig skrytskrapa nära mitt hem i Norra Djurgårdsstaden där en gammal gasklocka står idag. Gasklockan ska rivas nu under hösten (skulle vara klart i december, men de verkar försenade), sen ska marken saneras eftersom det är förorenad industrimark och först därefter kan bygget börja. Jag undrar om OP överlever så länge..

  Jag är inte emot rivningen av den fula gasklockan eller byggandet av ett lika högt hus (90 meter) på samma plats, jag är bara nyfiken på om det öht kommer bli av. Oscar står med osålda lägenheter över hela stan, sedan i somras hade de sålt EN lägenhet i sitt lyxprojekt vid gärdet. Det går trööögt nu.


  offtopic: Hörde en skröna på stan om att Stockholm först inte fick lov att riva gasklockan (ett ganska så fult plåtbygge från 30-talet) eftersom den ansågs vara ett unikt byggnadsminne. Inga problem, sades det, det står en likadan gasklocka i Göteborg så vi kan riva vår utan att denna byggnadstyp försvinner.
  Detta samtidigt som Göteborg river sin, med samma anledning (det står ju en i Stockholm...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faller priserna tillräckligt så lönar det sig ju inte att sanera skiten. Den som lever får se.

   Det där romlägret i Malmö som utrymdes stod ju på en svårt förorenad tomt som stått öde de senaste 30 åren eller så.

   Radera
  2. Passerar ofta "79&Park". Tänker många gånger att detta blir OPs "Babels torn". Liksom NCC en gång körde in i väggen med de glassiga brygghusen i Gåshaga i början av 90-talet. Om inte 79&Park säljer, säger det en del om hur svag marknaden är just nu. Tvivlar inte på att projektet kommer att bli fantastiskt glassigt och flott, precis det alla stackars BLTs strävar efter.

   Radera
  3. Hmmm...
   Oscar Properties...

   Här kan man "botanisera" vidare i detta företag...

   https://www.merinfo.se/foretag/Oscar-Properties-AB-5567347777/2k2nl1d-iyvy

   Radera
  4. Som insider i byggbranschen kan jag meddela att entreprenörerna har väldigt bråttom att få de projekt som går till fastighetsägare godkända och kontrakterade. Man anar väl att de kanske lägger ner en del projekt om de inte kommer till skott nu.

   Radera
  5. Bengt: OP är börsnoterad, läs årsredovisningen för 2016 och titta på de fina bilderna... du kommer nog få dig ett gott skratt!

   Radera
  6. Stolen flög i väggen bakom... ;-)

   Vad OP uppenbarligen "glömt bort" är att det måste finnas en tillräckligt stor mängd - kritisk massa - av kapitalstarka kunder för deras "projekt" för att det hela skall gå runt..

   Uppenbarligen har det INTE gått upp för de "ansvariga" att Stockholm är INTE NYC, London, Paris eller någon annan megastad...

   Undrar om det finns liknande "projektutvecklare" med lika flådiga och stora till mängden projekt i Berlin, Wien, Zürich, München eller Milano?

   Radera
  7. Ja Ben. Jag pratade med en person igår som jobbar i byggbranschen/betong. Fullt tryck och så 2018 ut. Men sånt kan ju ändra sig blixtsnabbt om byggföretagen inser att trenden bryts och då stoppar mer eller mindre pågående projekt. Ska bli intressant att se men troligen kommer detta att ske mycket snart.

   Radera
  8. Det fanns visst ett och annat projekt där ja.
   Intervjun med egna arkitekten slår ett prettorekord som aldrig kommer att överträffas.

   "Hört talas om Bangaroo i Sydney, Dumbo i New York eller
   Maboneng i Johannesburg? I Oscar Properties värld är detta givna
   referenser".

   Bangaroo är ett sanslöst skyskrapeprojekt som Sydneys urinvånare tvingats lämna plats för. Givetvis får de ett casino i utbyte enligt gammal reservatsfilosofi från amerikanskt 70-tal. Perfekt föredöme.

   Fina bilder i årsrapporten. För att visa sin osvikliga trendkänsla ska man tydligen ha en inplastad krokig fallos i köket? I monumentalformat. Och hallen är en avgjutning av receptionen på Grand Hotel i skala 1:1.

   Och ni klagar på att det är dyrt era jävla snåljåpar.

   Radera
  9. @Kingedward24

   Ja! ^Über-pretto!!

   ".. arkitekten.." ?
   Nej, en egen "hitte-på-titel" som "Creative Director" !
   Dvs INTE någon Arkitekt MSA..

   Har "polat" med just en dito.. ;-)

   Och: Ju "flådigare" , "glassigare" , mer "designad" prospekt eller årsredovisning...
   Desto mer tafflig verklighet!

   Radera
  10. Haha. Orkade inte kolla klart.
   En orgie i stel Wallpaper (journalen) inspirerat interiörfoto med raktecknande objektiv. Bra men stela bilder.
   I Stockholm lajvar man NY, London, Paris osv och hoppas lajvandet är sant. Men man har mindre befolkning än Berlin tex.

   Radera
  11. Och Berlin är INTE på långa vägar lika "über-spänt" som det "ängsliga" och "trendkänsliga" Sthlm...

   I Berlin låter man det stora området som hyste flygplatsen Tempelhof förbli en något "ovårdad" park där växtligheten tillåts breda ut sig lite här och där... Ett område mitt i centrala Berlin som i vilket annat "über-hajpat" som helst i allmänhet och i Stockjolm i synnerhet skulle bebyggts med trendia vita fräscha BRF:er med "öppen planlösning" och nära till latte-cafeer..

   Detta att det skulle förbli en park bestämdes också i en folkomröstning som hade sin grund i ett folkinitiativ!

   Radera
  12. Mmm, Berlin är trevligt. Fast gillar du inte Söder/Möllan/etc så ska du ju inte röra dig i tex Prenzlauer Berg, Friedrichshein eller Kreuzberg, där samma typ av hipsterdrägg häckar på sina ställen. Var i Prenzlauer Berg senast i somras, mycket trevligt, men det har hänt saker sen jag var där 2010 -- mycket mer "uppstyrt" och "stylat".

   Men det är ju ändå Berlin så det är inte på långa vägar lika trist som de svenska större städerna...

   Radera
  13. Stämmer!

   Att bo i höga "Babeles Torn" är inte så efterfrågat heller! Helst skall man bo nära marken, nära skog och fr.f.a nära vatten..

   I somras cyklade jag och det slog hur mycket "gröna kilar" det finns i just Berlin. kanske en effekt av att staden var delad så länge men nu idag vill man bevara naturen..

   Hade jag kunnat lägga upp foton här hade jag lagt upp det foto av en "radhuslänga" längs B96 i forna Öst-berlin - Hohen Neuendorf några km innan den gamla gränsen till Väst-berlin.

   Tänk ett svenskt 1,5 plans småhus typ Älvsbyhus i trä men något mindre och så några stycken av dessa sammanbyggda i just en "radhuslänga". Färgerna var typiskt "svenska" med falu-rött, herrgårdsgult, vitt, grått och blått.
   Utanför varje husdel surrade en frånluftsvärmepump hemtrevligt och på baksidan fanns det (tall)skog.

   Men.. De platser du räknar upp är inte så "ängsliga" som just Södermalm/Möllan/Majorna.. ;-)

   Radera
  14. Alltså jag cyklade Gbg - Berlin - Lutherstadt Wittenberg...
   Försvann visst i mitt inlägg ovan..

   Radera
  15. Nu blev jag sugen på en ny tysklandsrunda. Helt rätt, det är en annan lite mer självsäker känsla i östberlin än i de svenska "motsvarigheterna", och så kommer det att förbli.

   Radera
  16. https://www.youtube.com/watch?v=TTGrmcNmCys

   Radera
  17. Finns det något mer hipsteraktigt och ängsligt än att förklara hur mycket bättre Berlins hipsterkvarter är än de svenska dito? Jag tror inte att jag har träffat en enda hipster som inte får ståfräs av att berätta hur mycket mer "äkta" och bättre "känsla" Berlin har ;)

   Radera
  18. Kuk

   Där förstörde jag er hipsterstämning.


   Har ni tänkt på hur lättrubbad den stämningen är? _Det_ är signumet.

   Allt jag håller högt, har istället resiliens, tolerans, mental spänstighet.

   Pff. Hipster == banal kåthet.

   Radera
 4. Vi får se om detta är en historisk brytpunkt och tid vi just nu befinner oss i. Om bomarknaden faller är sannolikheten tyvärr mkt stor att det lägger en våt filt över Sveriges ekonomi över mkt lång tid framöver. Jag menar inte att det behöver krascha. Det räcker med att det förändrar konsumtionsbeteendet hos alla de som använt sin bostad som bankomat under de senaste 20 åren. DÄR ligger den stora risken. I värsta fall en nedåtgående spiral som förvärras och späs på av "massutmaningen". Vi skriver "peak bomarknad okt -17". Härifrån är det nedförsbacke för Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gråt och tandagnisslan i kvällspressen när raketen tappar bränsle för att kreditkranen är avstängd och badvattnet iskallt. Propp ur till Kalle på julafton? Det blir en kall vinter får många.

   Kejsaren är naken i pulkabacken med Svarte Petter på hand när resan ner mot nollpunkten tar fart. Tvi valet!

   Radera
 5. Förslag på papper att korta bostadsmarknaden med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bear JM med valfri hävstång är nog det närmaste du kan komma.

   Radera
 6. Nu är jag ingen booliexpert, men ser ut som stt ett hus i min närhet precis såldes för samma peng som för 2 år sen... vassego

  SvaraRadera
 7. Från horisonten i Gbg:

  Ett "oscar"-projekt.. ;-)

  https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-6rum-torslanda-andalen-goteborgs-kommun-andalen-98-12167296  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste man precis som i dom andra byggbolagen bli betalmedlem för att få möjlighet att snabbt som fan få möjlighet att köpa detta objekt innan marknaden slänger sig över mäklaren och ropar kööööööööööööööp?=)

   Radera
 8. Gå in själva på hemnet och studera hur budgivningarna kan se ut. I många fall endast ett bud, under utgångspris och lagt för åtskilliga veckor sedan. Inte heller helt ovanligt med budare som dragit sig ur.

  Det är nog en omsvängning vi ser. För bara något år sen var utgångspriset bara en symbolisk start. Nu börjar folk bjuda under utan att skämmas. Det ska bli intressant att följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söder om söder verkar utbudet av befintliga bostäder vara ungefär som vanligt, och ser man på sålda objekt så säljs de i stadig takt, inte till rekordpriser men tillräckligt dyrt för att det blir svårt att säga att det är en nedgång vi ser. (ännu i alla fall)

   Däremot finns nyproducerat i överflöd, mängden är verkligen enorm, 50% fler till salu än det befintliga beståndet... och de verkar inte sälja alls.

   Radera
  2. Lägenheterna blir sålda, men det känns som att det inte är samma tryck i budgivningen. 2-3 budgivare istället för 4-5 osv. Men det är som sagt bara min känsla.

   Radera
 9. Bostadsmarknaden i Skellefteå kanske "boomar" efter detta besked.. :-)

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6799201

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, då kanske skellefteå kommun har råd med äldreomsorgen I övre kågedalen.

   Radera
 10. Det finns något som heter vinsthemtagningar som kan innebära tillfälliga nedgångar. Fundamenta, ökande befolkning och en extremt expansiv penningpolitik, ligger fast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kraftigt ökande delen av befolkningen har varken egen köpkraft eller kreditvärdighet...

   Radera
  2. Kanske det men det gör ju inget om någon annan betalar, någon annan som har obegränsad kreditvärdighet som staten eller kommunen.

   Radera
  3. Det finns dock ett tak för hur mycket kommunerna vågar låna till inköp av bostadsrätter -- särskilt om vi nu får signaler om att priserna stagnerar. Det är ju inte hemligt att kommunerna som väljer att göra detta gör så, och politikerna inser att förr eller senare kommer väljarna att reagera. Det var ju därför som tex Malmö pausat sina inköp..

   Radera
  4. Källa: https://www.sydsvenskan.se/2017-04-15/malmo-stad-slutar-kopa-bostadsratter-till-nyanlanda

   "Malmö stad slutar köpa bostadsrätter till nyanlända

   På grund av stigande priser slutar nu Malmö stad att köpa bostadsrätter till nyanlända, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Istället ska kontorslokaler, fabrikslokaler och vårdinrättningar omvandlas till tillfälliga boenden."

   Radera
  5. Bra , då kan kommunerna gå in och stödköpa billigt när marknaden krashar :)

   Radera
  6. Jo, men om priserna skulle börja falla så blir det ju fritt fram för kommunen att gå in och köpa mer. Behovet finns och pengarna finns.

   Bostadsmarknaden är inte en fri marknad utan en oerhört viktig angelägenhet för staten och kapitalet som kommer att beskyddas.

   Radera
  7. Ni ska se att det slutar med att stat/kommun tar över alla kraschade lyxbyggprojekt som de därefter kan hyra ut till alla nyanlända...;))

   Radera
  8. Tror ni verkligen kommunen skulle köpa bostadsrätter om vi går in i en "kraschmarknad"? Tänk er tidningsrubrikerna...

   Radera
  9. @Joakim:

   Ja, det är mindre än ett år kvar till det kommande valet och jag skulle INTE tro att någon nu sittande kommunledning öht skulle våga att för kommunens pengar köpa BR efter Nacka..

   Detta vore ju "gefundenes Fressen" för SD.. Som då bara kunde luta sig tillbaka och le och kassera in +25%

   Radera
  10. Staten kommer säkerligen välja att stödköpa bostäder hellre än stå där med en kraschad bostadsbubbla som hotar hela banksystemet.

   Faktum är att man redan nu (över)göder bostadsmarknaden med en styrränta som ligger ca 3% under inflationstakten och kreditregler som jämställer bostäder med statsobligationer som säkerhet.

   Radera
  11. Nu är ju räntan nästan helt beroende av omvärldens ränteläge.

   Det borde bli samma sak som 90-talskrisen (som ju anses vara framgångsrik). Sätt dåliga lån i ett separat bolag som sedan får ta över panterna. Sedan avvecklar man och omstrukturerar man lånen och försöker hanka sig fram (med statliga kapitalinjektioner) för att sedan 10-20 år senare avveckla fastigheterna (med vinst).

   Radera
  12. Fast nu handlar det inte om räntepolitik utan att FI och bankerna begränsar hur mycket som lånas samt höjda amorteringar vilket effektivt sätter ett tak på runt 4 miljoner i lån för de flesta.

   Radera
  13. @Bo T
   "Det finns något som heter vinsthemtagningar som kan innebära tillfälliga nedgångar."

   Jag har aldrig hört talas om det på fastighetsmarknaden. Däremot på aktiemarknaden. Låter som en väldigt dyr "vinsthemtagning" med mäklararvode, lagfarter och beskattning. Om man sen ska köpa tillbaks samma hus?
   Oavsett ska man ju ändå bo någonstans. Inte som en aktie som oftast går att leva utan.

   Radera
  14. Har ni funderat på vad som händer med statens och kommunernas ekonomi om det sker en rejäl krasch på bostadsmarknaden? Utgifterna ökar samtidigt som skatteintäkterna kommer att gå ner. Att stat/kommun i det läget skulle gå in och köpa för att rädda marknaden är nog önsketänkande.

   Är även ytterst tveksam till att de ens kommer våga köpa för flyktingar i en fallande marknad. Redan idag är opinionstrycket för köp för flyktingar betydande, man kan ju bara gissa hur det skulle bli i ett läge där man dessutom måste höja skatten för att rädda välfärden.

   Radera
  15. Med dagens priser så kan det nog finnas en och annan pensionär som kan tänka sig att casha hem och flytta ut på landet hellre än att bli sittande med is i magen när priserna gått ned med 80%.

   Fast jag hävdar att det inte finns någon risk för en kollaps för bostadsmarknaden är 'too big to fail' och kommer att räddas.

   Radera
  16. @Morgan Vek. Stat och kommun kan låna obegränsat. Det är bara att spotta ur sig obligationer som Riksbanken köper för nytryckta kontanter.

   Opinionstrycket mot köp av bostäder till invandrare är inget mot opinionstrycket om bostadsmarknaden kraschar och hundratusentals svenskar går i konkurs så det är ett självklart val att stödköpa mer om det behövs.

   Radera
  17. @Bo T:

   Och då sticker inflatione iväg som en raket...
   Det s.k "samhällskontraktet" spricker en gång för alla och manegen är krattad för inte bara SD utan även helt andra "partier" långt till häger och vänster..

   För hur tror du att de svenskar som då ser sin lilla pension bli totalt värdelös beter sig när "polygamister från Nacka" etc. bara pekar och får av kommunerna...

   Vem trodde att den mycket stabila och välordnade staten DDR där medborgarna tidigare bara knöt näven i byxfickorna skulle rasa samman som ett korthus byggt på lösan sand hösten 1989 ?

   Radera
  18. Så länge folk har något att förlora säger/gör man inget.

   Problemet med en bostadskrasch är ju att väldigt många på väldigt kort tid kan förlora allt, och mer därtill.

   Jag skulle inte underskatta de sociala problem detta kommer ge upphov till, särskilt inte mot bakgrund av asylfesten och retoriken på yttersta högerkanten, vilket kommer öppna dörren för rejäla otrevligheter.

   Men om nu bomarknaden spricker, så kommer valet nästa år onekligen bli intressant.

   Radera
  19. Inflation är bättre än deflation och svensken kommer säkerligen att få tillfälle att knyta näven i byxfickan. Nu har i alla fall Löfven klart och tydligt sagt att den humanitära stormaktspolitiken kommer att medföra stora påfrestningar så ingen kan påstå sig bli överraskad när det blir så.

   Radera
  20. BoT

   Nej, staten kan inte låna obegränsat i praktiken via sedelpressen. Om statskulden exploderar så kommer flera saker att inträffa, bla att utländska investerare flyr Sverige. Vid ett sådant scenario skulle kronan kollapsa och inflationen öka. Du menar alltså att riksbanken i ett sådant scenario fortsatt skulle köpa svenska statspapper vars pengar staten sedan använder till att köpa bostadsrätter?

   Bara för att visa på orimligheten i ditt resonemang: Om det vore så enkelt som du påstår skulle alla andra länder vars bostadsmarknader har kollapsat gjort på detta sätt. Att ingen lyckats hittills betyder att du antingen har fel eller att du uppfunnit något nytt.

   Alla länder som haft betydande nedgångar på bostadsmarknaden har förr eller senare drabbats av en kris (läs Reinhart & Rogoff eller Kindelberger om du inte gjort det) och detta kommer också att inträffa i Sverige om vi får en ORDENTLIG sättning.

   Radera
  21. Scenariot kommer att spelas ut enligt följande:
   Boprisstagnationen/nedgången/kraschen kommer att dämpa konsumtionsivern i landet med en av världens mest skuldsatta hushåll. Den minskade köplusten kommer att dra med sig ekonomin ner samtidigt som ytterligare belastning på landets ekonomi står att finna i den gigantiska integrationsutmaning vi tagit oss an. Belastningen på statskassan kommer att bli enorm då arbetslösheten stiger dramatiskt pga minskad konsumtion bland hushållen. Min undran är dystopisk...när går Sverige under som välfärdsland? Alla bets är tagna på att husmarknaden ska hålla ekonomin uppe. En chimär som nu är på väg att bli otäckt synad...

   Radera
  22. Begreppet är Balance sheet recession och det inträffade i Japan och USA.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Balance_sheet_recession

   Radera
 11. Jag undrar hur går det med lägenhetsförsäljningen i Karlatornet, där finns ju en och en annan rätt dyr lya...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att man inte alltid är helt transparent med det, och dylika projekt. Känner ett par som lagt handpenning på en trea där för 6-7M, för att det är "en bra investering".

   Radera
  2. Marknaden för denna typ av boende torde icke vara så stor i jämförelsevis "lilla" Göteborg...

   https://www.booli.se/annons/2413974

   Radera
  3. Hittills har Karlatornet sålt något bättre än prognos, men det finns lediga lägenheter kvar på olika nivåer och storlekar i tornet.

   Radera
 12. Två Blandaren-citat från 70/80-talet poppar upp:

  Ett höghusområde utbreder sig över östra Svealand.

  John Mattson började med två tomma händer.
  Nu står han där med 25000 tomma lägenheter.

  SvaraRadera
 13. Trevligt!
  Bara hoppas på en rejäl sänkning så man har möjlighet att slippa pröjsa 7000kr i månaden för min studentetta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min nybyggda etta på 36 kvm hos Riksbyggen kostade 2 000 kr i dagens penningvärde år 1970. Insatsen var 21 000 kr omräknat...

   Radera
  2. Vilket tyder på att bygget var saftigt subventionerat kanske?

   Radera
 14. Cornu, passande till din kommentar om Oscar, så se artikel i dag i SvD hur Swedbank hissade aktien *samtidigt* som du förutspådde att den skulle gå ner. En swedbank som dessutom skötte lånen för OP. Spännande

  SvaraRadera
 15. Projektet i sig borde gå med vinst med iaf 90tkr/kvm istället för 130. Reservation för att jag inte vet ngt om markköpet. Själva bygget borde inte kosta mer än 30-40tkr/kvm. Att aktien går ned är väl inte så konstigt om vinsten minskar. Halvering av nypriserna i Sthlm /Gbg känns rimligt.

  SvaraRadera
 16. Det svarta molnet i tisdags vid 0900 ca var värre. Det innehöll också rök från bränder i Portugal och sand från Afrika. Såg den stora skillnaden från Operakällarens terrass mellan 0730 och 0900. Var där och lyssnade på företag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 17. Snyfthistorierna börjar komma, sannolikt lite prematurt, men ändå;https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/XGgoo/anders-71-vi-far-inte-villan-sald

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, det gick snabbt...

   Man gråter alltså över att man kommer att få en gratis lägenhet i utbyte mot sitt hus, utan lån, i SÄMSTA fall?

   Säg 8 millar i säljpris. Inköp 220k. 8 miljoner i handen, som du ska betala reavinstskatt (1,7 milj) och mäklare (säg 100k). De har ju för fan mer än en miljon över efter att ha cashat lägenheten!

   Om man får ynka 7 miljoner för villan så får man nöja sig med att bara ha några hundra tusen över plus en ny, fräsch, obelånad lägenhet.

   Radera