Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-10-06 09:53

Minskad produktion och minskad orderingång för svensk industri

Orderingången och produktionen minskade för svensk industri i augusti rapporterar SCB. Superkonjunkturen verkar alltså inte så munter som förväntningarna enligt konjunkturbarometern gör gällande. Svensk industris orderingång har fortfarande inte återhämtat sig sedan före finanskrisen och har fallit med 4.6% sedan i mars.
Industrins orderingång, fasta priser, kalenderkorrigerad och säsongsrensad. Data: SCB
Produktionen i augusti föll alltså med 1.7% rapporterar SCB, vilket enligt Ny Teknik var oväntat då en Reutersenkät talade för ökad produktion om 0.1%. SCB ska nu sluta skicka ut industriproduktionens uppdateringar som pressmeddelanden, utan datat kommer framöver bara hittas om man på egen hand söker upp det i statistikdatabasen.


I övrigt kan man konstatera att orderingången för svensk industri aldrig återhämtat sig sedan före finanskrisen om man tittar på grafen ovan. Grafen justerar alltså för prisökningar ("fasta priser"), vilket de flesta annars väljer att inte låtsas om eftersom det ser bättre ut då. 

Men i realiteten har alltså svensk industri krympt.

Man kan också se en avmattning i konjunkturen med fallande säsongsjusterad och kalenderkorrigerad orderingång i inflationsjusterade priser sedan mars i år.

Orderingången för svensk industri har per månad fallit 4.6% sedan i mars. Det går bra nu, Maggan!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Stämmer bra att denna var lägre än väntat, tyder på en "toppsituation". Dock betydligt högre än augusti året innan:

  "Orderingången från hemmamarknaden sjönk med 2,4 procent jämfört med juli och ökade med 9,2 procent jämfört med augusti 2016. Orderingången från exportmarknaden sjönk med 0,5 procent mellan månaderna och ökade med 3,8 procent i årstakt."

  Samtidigt ser ju PMI bra ut, vi får se hur länge "toppen" ligger kvar:

  "PMI-total steg med 9,0 indexenheter och noterades till 63,7 i september jämfört med 54,7 i augusti, vilket är den nästa högsta nivån hittills i år. Det var främst indexet för produktion som bidrog till uppgången, följt av orderingången. Enskilda månadsutfall ska dock tolkas med försiktighet. Ett tre månaders glidande medelvärde visar att PMI-total steg med 0,5 indexenheter i september till 59,6."

  "Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg till 63,8 i september från 55,5 i augusti. Uppgången var bred med positiva bidrag från samtliga delindex. Ökningen i orderingången, som bidrog mest, förklarar två femtedelar av uppgången i tjänste-PMI. Även affärsvolymens bidrag var av betydelse i september och delindexet förklarar en fjärdedel av tillskottet till inköpschefsindexet."

  SvaraRadera
 2. Sverige har länge haft det allt tuffare att hävda sig på exportmarknaderna. Om det är så att exporten driver vår välfärdsstat är den senare i farozonen. Man kan låna eller höja skatterna som en temporär lösning (fast FiSv(a)Mp tror annat) men i längden försvinner basen för det samhälle vi lever i idag.

  Eller så krävs radikala omtag, mycket i förd politik måste ändras.

  Det blir svårt för politiska idealister att svälja och svårt för folket att acceptera.

  Synd att vi är så satans skuldsatta. Finns risk för att det blir knapert framöver.

  Det gäller givetvis inte alla enskilda, men det kommer påverka alla i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man inte satt i skuld kan man alltid flytta till ett annat land om det skiter sig så pass mycket att enda utvägen är devalvering, högre skatter och ännu mer nermonterad välfärd. Man kan ju givetvis välja att ställa upp som hittills och bekosta andra men vill man det inte finns det ju alternativ. Dom som själva bidragit till den här utvecklingen tycker jag kan lösa det själva.

   Radera
  2. Du kommer inte undan om du är kvar.

   Ingves har ju ett tag hållt på att smygdevalvera tex för att gynna exporten.

   Jag kan iofs som svensk somewhwere (inte tokliberal anywhere) tycka det är bra på ett par sätt, för det gör import av konsumptionsvaror dyrare vilket gynnar inhemsk produktion, tex jordbruket och mat.
   Det kommer inte bytas vit tysk premiumbil lika ofta eller resa på Thailandsresa lika ofta. Kanske lite västkust eller skogsstugesemester istället. Kommande klimatförändringar kan göra skånekusten till trevlig badort givet inte ryska taktiska kärnvapen ger dålig stämning före.


   Nu skall vi såklart inte gå all-in-juche och det är en balansgång som krävs så man inte låter som en falukorvsfascist som inte tror det går att devalvera sig in i nostamgi Sverige.

   Radera
  3. Toni: Devalvering är något som bara kan göras med en valuta med fast växelkurs. SEK har inte fast växelkurs.

   Radera
  4. Richard: Nej ja vet men jag är inte kvar om det innebär att jag ska betala för andras kreditförluster och 70% skatt och ingen välfärd.

   Radera
  5. Toni: Vilket land hade du tänkt flytta till?

   Radera
 3. Jepp, stämmer bra med det vi upplever i vår egen produktion.
  Mycket förfrågningar, men inga avslut.

  SvaraRadera
 4. Ibland säger bloggen att det går dåligt, ibland att man ska sälja för att ekonomin är i topp? http://cornucopia.cornubot.se/2017/04/konjunkturinstitutet-svensk-industri.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att välja och vraka mellan indikatorer och brasklappar, så kan man nog få rätt till sist om man är pessimist.

   Det är inte alls orimligt att det kommer en större nedgång "nån gång snart" men att pricka in den är desto svårare. Därför blir alla såna här övningar mest väldigt diffusa gissningar som kan tolkas lite hur som helst i efterhand.

   Radera
 5. Vad jag kan uppfatta från min del av Sverige så börjar det sakta in för byggindustrin och det kan även påverka utfallet för industrin i Sverige, andra länders industrier ser fortfarande en stark marknad.

  https://www.svd.se/lyft-for-tysk-orderingang-c9ax

  SvaraRadera