Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2017-10-12 19:55

Massivt spionage mot Aurora - minst tiofaldigade incidenter

Försvarsmaktsövningen Aurora utsattes för omfattande försök till underrättelseinhämtning. Antalet rapporterade säkerhetshändelser har minst tiofaldigats enligt Försvarsmaktens presstjänst.
Försvarsövningen Aurora. Foto: Karin Malmsten. Friköpt bild.
Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger till Dagens Nyheter:
"Vi har fått in väldigt mycket tips om säkerhetshändelser under Aurora 17. Utan att överdriva kan vi tala om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden [...] Vi ogillar när människor som inte ska ta del av vår verksamhet ändå misstänks göra det. Nu pågår arbete med att bearbeta rapporterna."
Man vill naturligtvis inte kommentera hur vanligt detta varit. Försvarsminister Hultqvist bekräftar uppfattningen att det pågått underrättelseverksamhet.
Försvarsminister Peter Hultqvist (s)

DN ger också konkreta exempel med t ex en utländsk person i ett öststatsregistrerat fordon som inte kunde förklara varför han befann sig vid övande förband och tidigare rapporter har avslöjat att det synts husbilar och främmande UAV:er runt den amerikanska grupperingsplatsen för Patriotluftvärn på Öland.

Tidigare rapporterade intrång mot exempelvis ett skyddsobjekt utanför Bålsta har också skett via personer från forna öststater. Visserligen numera våra allierade EU-länder, men i gränstrakter mot diktaturerna i Ryssland och Vitryssland finns det etniska ryssar eller vitryssar, samt förstås i Baltikum uppblandat över stora delar av länderna. Det finns goda möjligheter att rekrytera gångare som kan utföra den ryska underrättelsetjänstens uppdrag, likt i Bålstafallet, där en person med öststatshärkomst fick uttryckliga instruktioner från en uppdragsgivare att gå in på skyddobjektet.

Inför Aurora delades det ut instruktioner vid UAV-intrång och identifikationskort för ett antal vanligt förekommande civila UAV:er. Man kan förmoda att en del av spionageförsöken varit av denna karaktär, då tidigare övningar på Gotland och i Norrland varit övervakade av främmande UAV:er, vilket avslöjats här på bloggen.

Våra myndigheter pekar förstås inte ut vem som ligger bakom, men det är naturligtvis Ryssland och möjligen Vitryssland i samarbete med diktaturen i Kreml som står för detta spionage. En del incidenter kan dock förmodas härröra från den sk svenska "fredsrörelsen", som velat störa övningen.

Intresserad allmänhet bör alltid gå fram och fråga om de får fotografera - Försvarsmakten är till för att skydda och försvara dig och mig och kommer inte bita dig. Men vissa saker, som t ex antenner, radarmaster och radiomaster vill man inte få på foton, samt viss personal och annan utrustning. Därtill kan man på övning använda skarpa grupperingsplatser, för t ex luftvärn eller tung kustrobot, avsedda att användas i krig och dessa vill man inte röja för privatpersoners höga nöjes skull.

Själv valde jag att inte täcka Aurora utan åkte istället till Suwalki och Baltikum under Zapad-17. Fler reportage därifrån kommer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. "Fredsgrupperna" har själva erkänt flertalet saker, som att man har blockerat infarter till övningsområden och även lyckats göra intrång på någon landningsbana.

  SvaraRadera
 2. Den absoluta majoriteten av dessa säkerhetshändelser är sannorlikt falsklarm, men det är bra att FM är på hugget.

  SvaraRadera
 3. Den där bilden alltså... nu snackar vi äntligen! Yeah

  SvaraRadera
 4. "Visserligen numera våra allierade EU-länder, men i gränstrakter mot diktaturerna i Ryssland och Vitryssland finns det etniska ryssar eller vitryssar, samt förstås i Baltikum uppblandat över stora delar av länderna."

  Cornu,om vi nu ska handla enligt devisen att det är ryska staten det är problem med och inte ryssar, är inte lite konstigt att skriva såhär då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar om vilka som är enkla att rekrytera som gångare. Han de tog i Bålsta var en polsk vitryss, inte en polack, som exempel.

   Radera
  2. OK, till viss del kan väl en rysk irredentiskt ideologi värva en del minoritetsryssar, men frågan är hur stort stödet är och ganska manga av överlöparna verkar nog ha annat ursprung också.

   Radera
 5. Bra artikel med intressanta länkar som berör ämnet.
  https://www.svd.se/konsten-att-blunda-for-en-rysk-ubat

  SvaraRadera