Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-10-31 14:35

Massivt ökade vårdköer under socialistregeringen

Sedan socialisterna tog över styret av Sverige efter valet 2014 har vårdköerna skenat. I september 2017 har antalet personer som väntar på en beslutad operation ökat med 34% och från att vårdgarantins ambition om operation inom 90 dagar uppfyllts till 79% under alliansregeringen är nu uppfyllnaden endast 67%. Försämringen gäller samtliga landsting och hela landet. Det är uppenbart att socialistregeringen är problemet och inte lösningen på vårdens kris.
Antalet personer per landstining som väntar på en beslutad operation. September 2014 respektive september 2017.
I september 2014 väntade 105 407 patienter på en beslutad operation, den sk vårdkön. Då hade vi en borgerlig alliansregering. 

Till september 2017 hade vårdkön växt till 141 685 patienter under de tre år som socialisterna suttit vid regeringsmakten i Rosenbad. 

Samtliga landsting, oavsett hur de styrs, har fått längre vårdköer och försämrad uppfyllnad av vårdgarantins 90 dagar av väntan tills beslutad operation. Det är uppenbarligen inte en fråga om vem som styr i ett landsting, även om utfallet varierar, utan det samtliga landsting har gemensamt är att Sverige under perioden styrts av socialister.

Allra värst ser det ut att vara i Östergötlands lansting, där vårdkön växt från 4 391 personer till otroliga 21 008. Näst största kön i landet, som bara klås av Västra Götaland. Östergötland styrs av sosseriet i maskopi med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.
Måluppfyllelse av vårdgarantins operation inom 90 dagar från beslut.
 När det gäller måluppfyllelsen att en patient bara ska behöva vänta och lida i högst 90 dagar innan operation, så har även den fallit i hela landet. Från 79% under den borgerliga alliansen till 67% under socialistregeringen. Samtliga landsting har sett en försämring. 67% betyder att var tredje patient måste vänta mer än 90 dagar på operation. Eller kanske aldrig ens få den, pga att de hinner avlida i kön.

Bästa landstinget är borgerligt styrda Hallands landsting och det sämsta är Västerbotten följt av Västernorrlands landsting, även känt som ett socialistiskt styrt landsting som lade ner ett BB och nu istället ger kurser i hur man föder barn i bil.

Regeringens lösning är att motarbeta privata vårdleverantörer, det så kallade förbudet mot vinster i välfärden. Kort sagt att det ska bli ännu färre vårdgivare och ännu längre köer.

Under tiden kan då inom den helt privata djursjukvården få en operation samma dag. Men det är klart - att låta ett djur vänta i 90 dagar på en beslutad operation hade antagligen varit ett brott mot djurskyddslagen och resulterat i fängelse.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Om inte alla kan få det lika bra så skall (ta mig f-n!) alla ha det lika dåligt ! ;-)

  Förutom några som är mer jämlika än alla andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som Churchill sa:

   "Capitalism is the unequal distribution of wealth.
   Socialism is the equal distribution of poverty."

   Radera
  2. Så hade han även usla betyg i skolan, osunda alkoholvanor och blev kallad för ”Herr Mops” av sin fru.

   Ett annat citat av den konservative Herr Mops:
   ”Jag godtar inte att några oförätter begås mot Amerikas indianer eller Australiens svarta, bara för att en starkare och mer högt-stående ras har tagit deras plats.”

   Radera
  3. Och ändå så lyckades han ena landet, besegra Hitler och förutspå efterkrigstidens problem samt leva tills han blev 90år. Inte illa för en försupen mops!

   Och ditt citat kan man väl bara instämma i, man har inte moralisk rätt att förtycka någon bara för att man är starkare.

   Radera
  4. ...och ”mer högt-stående ras” som tagit deras plats. Det är rasism som du instämmer i.

   Att klå Hitler? Det krävdes ingen övermänniska, det kunde ju t.om. en kommunist som Stalin också göra.

   Radera
  5. Ja det tycks vara svårt att erkänna att det varken var engelsmännen eller jenkarna som besägrade Hitler.

   Radera
 2. Överbelastningen och kapacitetsbristen inom sjukvården (och alla andra områden) beror på den onaturliga vansinniga befolkningsökningen. Tänk att det ska vara så svart att säga. Vill man förhindra en total kollaps måste befolkningsökningen stoppas och och ett program för att minska befolkningen inledas förslagsvis med alla dom som uppehåller sig illegalt i landet eller har fått utvisningsbeslut. Sen kan man kraftigt höja återvändarebidraget till minst 100kkr i kombination av indragna bidrag för att förmå fler att återvandra. Då får sjukvård, skola och polis ett andrum och möjlighet för återhämtning och återuppbyggnad.

  Tänk att det uppenbara är så svårt att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så tar vi dom som röstat för att illegala ska ha bidrag och fri vård och ställer dom sist i kön. Medlemskap i VPK och MP ger direktkvalificering till sistaplats.

   Radera
  2. @Exited, mycket bra idé! Även folk som hashtaggar #vistårinteut och #skickamigistället kan ställa sig sist i kön.

   Jag förstår inte vad det är med folk som tror att de svenska välfärdstjänsterna är en oändlig resurs som hela jordens befolkning har rätt att ta dela av. Asylfestens baksmälla börjar bli allt mer kännbar.

   Radera
  3. "..Asylrätten handlar om rätt till skydd från krig och förföljelse, inte till försörjning..."

   Nej, inte SD utan Teodorescu i GP

   http://www.gp.se/ledare/teodorescu-en-permanent-tillf%C3%A4llig-l%C3%B6sning-1.4782375

   Radera
  4. Det senaste är ju att sossarna skall straffbeskatta de som har sjukvårdsförsäkring via jobbet, så då lär ju köerna bli ännu längre när även dessa skall tas om hand av den allmänna vården. Smart tänkt!

   Radera
  5. Det låter rasistiskt. Knappast immigranternas fel detta. Afghaner Somalier Syrier Irakier behövs just för att vi har brist på personal inom vården så kallade enkla jobb.
   Många av syrierna som har kommit till Sverige är universitetsutbildade och läkare. Detsamma gäller för Somalier och Afghaner. Så om dessa inte kommit hade det varit ännu värre.

   Radera
  6. Haha
   Tur att vi har alla Afghaner/Somalier/Syrier/Irakier i Sverige annars hade vi gått under! *ironi för er som inte förstår det*

   Radera
  7. Det verkar som du inte tittat på SVT senaste åren. Dom har haft en del repotage och inslag om kompetenstillförseln från dessa länderna.

   Radera
  8. Mmm. SVT glömde berätta att de allra flesta är outbildade analfabeter.

   Radera
  9. Det har nu gått 68 år sedan 1949. Alla 40-talister har således uppnått pensionsålder, t.ex 41:orna är t.o.m redan 76 år gamla i snitt. Således har vi nu även ett massivt inflöde av ålderdomssjuka äldre i svensk sjukvård - samtidigt som sosseriet importerar nya väljare från länder där man i genomsnitt börjar röka ett paket om dagen vid åtta års ålder.

   What could possibly go wrong?

   Radera
  10. Inte ens marknadsekonomin funkar i Sverige. Jag ringder runt till olika specialisttandläkare i Stockholm, för att få tid för att operera bort en visdomstand. Det är c:a 5 veckors väntetid överallt. Trots att jag betalar hela smacket själv, så går det inte att få en tid fortare än så. Det är skandal.

   Radera
  11. Utbildningen av tandläkare styrs väl fortfarande av centralbyråkrater? Där har du nog svaret doktorn.

   Radera
 3. Undanträngningseffekter...
  Massutmaning..

  https://uvell.se/2017/10/31/undantrangningseffekt-elefanten-debatten/

  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-en-permanent-tillf%C3%A4llig-l%C3%B6sning-1.4782375

  SvaraRadera
 4. Hade varit intressant att läsa ett inlägg med en analys av de verkliga orsakerna till att köerna växt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror själv det är ganska enkelt. Som sagts ovan en enorm befolkningstillväxt. En miljon människor extra på 10 år plus alla de som ännu inte fått beslut. Rekordantal i antal födslar. Våldet har ökat (tex bortåt 500 skottlossningar per år) vilket sätter press på vården. Sjukvårdskapaciteten har inte hängt med. Därtill en obefintlig logistik som får PostNord att framstå som Nobelpristagare. Och sjukvården har inte ens ett gemensamt datasystem år 2017 vilket är ren skandal.

   Radera
  2. Jag kan också gissa en del, och tror att en stor del av problemet är daganställda läkare sitter och sover på dagarna för att de används på natten, på övertid. Eftersom de jobbar övertid när de jobbar på nätterna behöver de också kompenseras genom ledighet, och producerar förstås inget när de är lediga.

   Hade varit bättre om läkarna anställdes med en arbetstid som matchar när de förväntas jobba, såsom sjuksköterskorna.

   Radera
  3. Har läkarnas arbetstider ändrats det sista åren?

   Radera
  4. Ineffektivitet är nog en stor orsak då landstingspolitikerna styr.
   Sen är nog många som kommer hit vårdkrävande. Det tar nog mycket resurser?

   Radera
  5. Den stora skillnaden på senare år är väl att läkarna tar hyrjobb på sin "lediga" tid. Detta är ett incitament för läkaren (glöm inte att även läkarens chef är läkare) att maximera just den lediga tiden, och att hyra kostar landstingen mycket pengar. Även här kan man misstänka att kvalitén blir lidande pga bristande kontinuitet. Summan blir sämre kvalité och lägre kvantitet.

   Radera
 5. Har ju förekommit "önskemål" om s.k "regionförstorningar" och att man skulle "modernisera" en indelning som härstammar från 1600-talet där bl.a VGR velat "sluka" Halland. Något som Halland motsatt sig med näbbar och klor..

  En annan följd av "regionförstoringar" är att i stort sett alla nya regioner skulle få ett styre av (S), (VPK), (MP)... ;-)

  http://cornucopia.cornubot.se/2016/08/regionkuppen-nya-regionerna-ger.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länsindelningen hade i grunden med Oxenstiernas militära indelning att göra där varje län kunde vara bas för ett regemente. Varje län hade ungefär samma demografi (n.b. Stockholms stad stod utanför Stockholms län i över trehundra år). Idag är den funktionen rätt överspelad om man säger så.


   En vettigare indelning av landet hade varit att följa de gamla kyrkstiften, de är i vilket fall färre i antalet än länen och landstingen (numer synonyma i omfång). Och utan kyrkan, ingen allmän sjukvård i vilket fall. "Nere på kontinenten" drivs många sjukhus av olika kyrkliga stiftelser m.m. så vi kan kalla det EU-anpassning eller vad vi nu vill för att genomföra detta.

   Radera
 6. Ledsen cornu, men invandringen är elefanten i rummet här. Hoppas du inte blockar mig nu.
  Samma ses om du tittar på handläggningstider hos socialtjänsten.
  Och det är inte oförutsägbara effekter.
  Man önskar att regeringen berättade vad det kostade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod att visa det.

   Tog t ex Östergötlands län (landsting/region) emot 4x så många asylsökande som man tidigare hade invånare, eller varför femfaldigades kön? T ex 500000 invånare (hypotetiskt exempel) tidigare och man tog emot 2 miljoner asylsökande, vilket fick köerna att femfaldigas?

   Det är ju bara för dig att visa hur du kommer fram till slutsatsen.

   Det är okej att medge att det är din åsikt.

   Jag har bara redovisat siffrorna, det är du som utan att ange hur du kommer fram till detta menar att det är bögarnas fel, förlåt invandrarnas fel.

   Radera
  2. Notera att åsikt och fakta är olika saker.

   Jag har redovisat fakta i köer och uppfyllnad av vårdgarantin. Övrigt är åsikter.

   Radera
  3. Har ingen statistik. Bara egna annekdotiska observationer. Tids nog tar någon fram data och det är väl bra.
   I socialtjänsten verkar, annekdotiskt, invandringens påverkan på köer vara ännu större.
   Observera att jag inte säger att det är någons fel. Det kanske är rätt, resurser kanske borde omfördelas.

   Två andra orsaker som borde undersökas är sjukvårdens svällande och självgenererande byråkrati samt det förändrade vårdsökmönstret hos befolkningen. Jag vet ett svenskt länssjukhus där den största patientgruppen på akuten är personer under 26 år.

   Radera
  4. Du måste också tänka på att Svenska befolkningen blir väsentligt äldre. Det är nog Elefanten i rummet just i denna frågan. Detta i kombination med att socialstyrelsen medvetet begränsat utbildning av nya läkare som gjort det nästan omöjligt för landstingen att få bukt med staffettläkarkostnader. Att du ser en och annan av annan börd än svensk i väntrummen är nog inte elefanten.

   Radera
  5. Men Cornu detsamma gäller väl dig. Lägger mig inte i frågan i sig utan att du själv gjort samma sak som Spakryckarn. Hur har du visat på kausalitet? Jag kan sätta upp staplar som visar att högre årtal ger längre köer, men det är väl knappast inte ett bevis på att stigande årtal ger längre köer. Ogillar socialismen lika mycket som den näste men ogillar dubbla måttstockar också.
   Spakryckarn kan ställa upp staplar som visar på ökad befolkning och längre köer, precis på samma sätt som du gjort. Jag kan fråga dig varför köerna inte ökat exakt lika mycket i hela landet då styret du pratar om är på riksnivå, på samma sätt som du frågar S varför ökningen i Östergötlands län inte är proportionerlig mot invandringen.
   Som skrivet, jag är långt ifrån ett fan av sosserier men förenklingar har aldrig hjälpt någon.

   Radera
  6. Visa gärna hur stafettläkare alltid ökar kostnaderna. Ger de färre patientbedök per krona? Lägre kvalitet är jag övertygad om, men inte att det är dyrare.

   Radera
  7. Nu läste jag ditt inlägg igen cornu. Från 4000 till 21000 är onekligen inget som invandring kan förklara. Min erfarenhet (historiska annekdoter) säger mig att sånna hopp ofta är pga ändrade sätt att räkna/ändrade regler. Tex om man sänker tiden för vårdgaranti från 3 till 2 månader. Eller inför vårdgaranti för vård som tidigare låg utanför vårdgarantin.
   Men jag spekulerar bara. Inga fakta.

   Radera
  8. Det väsentliga är att regeringen slår sig för bröstet för sina satsningar på vården. De är nu hjärtligt välkomna att förklara varför köer ökat så mycket som de gjort under deras regeringstid. Om de väljer att skylla på invandring eller på något annat är upp till dem - fakta är att det är under deras regering oavsett orsak. Och därmed deras ansvar.

   Radera
  9. Helt rätt i det.
   Läste mitt inlägg igen, förutom några dåligt byggda meningar, är Cornu ok eller föredras något annat. Tyckte själv, nu i efterhand, att det kunde tolkas som nedlåtande :/
   Att regeringen slår sig för bröstet för sina satsningar, vilka de nu är, är helt ok, det dåliga är att journalister inte ifrågasätter resultatet av satsningarna. Nåväl, nu återgår jag till mitt.
   Ha det gott!

   Radera
  10. Det är bara gammal hederlig felsökningsteknik och utredning som krävs för att ta reda på vad som orsakerna längre köer. Vilka variabler är ändrade sen det inte var långa köer och vilka variabler går att förändra, sen är valet fritt hur man vill göra..

   Först utredning:
   Har kapacitet för antalet operationer ökat? Ja/Nej
   osv
   Har antalet begärda operationer ökat? Ja/Nej
   osv

   Efter lite utredning (detta har säkert redan gjorts) så löser man problemet genom att göra följande val.

   Ökad kapacitet:
   Mer personal (mer pengar till sjukvården)
   Effektivisering (nya teknik, effektivare processer)

   ELLER

   Minskad efterfråga:
   Minska antalet operationer (försämrad välfärd)
   Minska antalet personer som har rätt till operation (bromsning av befolkningsökning)

   Svårare än så är det inte och politikerna har antagligen redan utrett detta och valt väg eller så har de inte ens tagit tag i problemet och analyserat det utan bara konstaterat att det har blivit ”sämre”.

   Radera
  11. Läst Tino Sanandajis bok "Massutmaningen" någon?

   En mycket smart kille med rötter i Kurdistan som ser verkligheten i Sverige idag och som vågar presentera fakta även om den kan vara obekväm...

   Det första offret i ett krig är alltid sanningen...

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. Turesson rör vid en verkligt intressant fråga. Cornu har redovisat fakta, jag håller med om det. Jag har spekulerat. När är det OK att använda fakta respektive åsikter i en diskussion?
   Hur är det i andra frågor, tex Sveriges behov av franska luftvärnsrobotar. Cornu argumenterar för inköp av dessa. (Jag håller med Cornu i sak där). Men finns det fakta som säger att Sverige behöver detta system? Kan vi visa någon empiri att robotsystemet förhindrar anfall/skadaor? Kan vi visa att det tillför skada/"provocerar"?

   Radera
 7. Socialism skapar alltid köer oavsett vad den appliceras på.
  Sätt socialister till att syra i Sahara, inom några år kommer de ha brist på sand...

  SvaraRadera
 8. Vad var det nu stor-regioner skulle vara bra för igen? Visst var det effektiviteten?
  Avskaffa Landsting. De är dåliga för anställda, för patienter, för skattebetalare. Bra för politiker och tjänstemän och strateger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som att slå ihop Polisen till en enda myndighet så den blir effektivare, vi vet ju alla hur bra det gick!

   Radera
  2. Det kommer att läggas ned ungefär ett sjukhus per landsting de närmaste tio åren. Tekniskt sett får väl en eller två kliniker vara kvar, så att politikerna kan låtsas att sjukhusen INTE är nedlagda, men t.ex sköterskebristen nu bottnar i beslut på 90-talet (när 20% av alla gymnasieelever helt plötsligt fick klartecken att utbilda sig till "något inom media" eller på arbetslöshetsprogrammet (individuella programmet)). Tar ytterligare 20 år att rätta till, förutsatt att rätt beslut fattas nu - vilket ju inte heller ser troligt ut - jämför bara med de s.k åtgärderna för att stävja polisbristen.

   Radera
  3. Bl.a "Södertörns Lekskola" och några andra "högskolor" ute på "landsorten" kom just till som arbetsmarknadspolitiska projekt i början på 90-talet när lågkonjunkturen var dju-u-u-up !!

   Radera
 9. Om man skall se det från den ljusa sidan så har kirurgerna blivit riktigt duktiga på skottskador på sistone. De har fått öva nästan dagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sedan har man ju utökat verksamheten också genom att behöva hyra in vakter på akuten som skall hålla ordning på släktingarna till de skottskadade.

   Radera
  2. Glöm inte att varje undersökningsrum ska byta till säkerhetsdörrar. Dessutom ska det finnas två utgångar/dörrar i varje rum.

   Radera
  3. Annat är det på de brittiska öarna. Där har de skott-skador varje dag. *Fniss*

   Radera
 10. En parallell till veterinärer där djuren opereras och tas in direkt. Ingen vårdgaranti inom 90 dagar där inte. Allt sker pronto. Visst inte lika komplicerat kan vissa säga. Men många veterinärer gör komplexa operationer på djur. Kanske ska skära ordentligt i sjukvårdens byråkrati, sparar säkert både pengar och en jäkla mängd med tid.

  SvaraRadera
 11. Skäl till ökade köer:
  - Färre vårdanställda, både läkare och sköterskor
  - ökat vårdbehov pga åldrande befolkning och nyanlända

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae. Invandrarna är övervägande högutbildade med särskilt stor andel läkare. Dom utgör ett netto bidrag till vården och räddar våra pensioner. 💜

   Radera
 12. I Västernorrland fick vi höjd Landstingsskatt med 60 öre 2016. Alltid något.

  SvaraRadera
 13. Nästan alla privata vårdgivare visar röda siffror t.ex. Capio går rejält dåligt och vid årskiftet kommer många vårdcentraler i privat regi stänga ner och det blir upp till SLL att lösa detta. Problemet är att ersättningsmodellen är felaktiga och täcker inte kostnaderna.
  Hur var det nu med vinsterna i välfärden, det är bara ren populism!

  SvaraRadera
 14. Kom att tänka på att SVT uppdrag granskning hade ett program för några år sedan om problemet med att det blev för få läkare i Sverige, vilket skapar en väldigt dyr och ineffektiv vård. Vilket är en orsak bakom långa vårdköer.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakarforbundet-bromsade-utbildning

  SvaraRadera
 15. "Socialistregeringen", trams. Soc dem är ett maktfullkomligt de facto lättborgerligt parti.

  Orsaken till haveriet är naturligtvis en ohelig allians mellan godhetsnazism (allt åt alla, inklusive asylfestare) där inga problem får lov att nämnas samt den nyliberala doktrinen att älska problem och döpa om det till utmaningar som alla etablerade partier anammat.

  Sen var det det här med orsak och verkan som herr bloggare bakvänt. Redan välbärgade områden röstar i regel blått, det är inte så att blåa makthavare gör ett bättre jobb, de har bara betydligt bättre förutsättningar att jobba med. Det är lätt att göra rätt under goda förutsättningar. Regionpolitiker har ytterst marginell påverkan på demografin och välståndet, det är rikspolitiken som sätter spelreglerna och kommunerna försöker spela ut varandra i det, och den segregerar enormt idag och uppmuntrar till white flight och rikemansgetton.

  SvaraRadera