Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-10-11 09:02

Massiva störningar i tågtrafiken under morgonen - avhjälpt

Under tidig morgon drabbades hela Sverige av omfattande störningar i tågtrafiken. Det handlade om att Trafikverket fått en så kallad IT-störning. Störningen är nu avhjälpt men det kan ta tid att få ordning på tågtrafiken. I andra nyheter har ryska Kasperskys antivirusprogram nu avslöjats användas av ryska statliga hackers för intrång på installerade datorer.
Trafikverket vill inte ange till media vari störningen bestod, men bland annat gick hemsidan ner och framför allt så kunde inga körordrar gå ut till lokförarna, så trafikledningen fick hanteras manuellt vilket förstås sänkte kapaciteten rejält.

Problemet ska nu vara avhjälpt och trafiken kommer successivt att rulla igång igen, men det kan vara stora störningar resten av dagen.

Vem vet, kanske körde Trafikverket Kasperskys antivirus spionprogram på någon inblandad PC?

Relaterat har det nu nämligen avslöjats det många av oss pekat på under många år. Som tidigare känt har antivirusmakaren Kaspersky täta kopplingar till ryska fd KGB, numera FSB, samt Putindiktaturen i Kreml, och läser av alla filer på din dator. Den laddar också upp dina filer för "analys" till Kaspersky om de är "oidentifierade". En funktion som förstås kan användas på andra sätt, t ex ladda upp identifierade dokument med vissa sökord i sig. 

Israeler har nu identifierat att Kasperskys antivirusprogram används av ryska statliga hackers för intrång på datorer där programmet installerats. Bland annat ska hemliga dokument som felaktigt sparat på en dator med Kaspersky installerat stulits.

New York Times skriver:
"The Russian operation, described by multiple people who have been briefed on the matter, is known to have stolen classified documents from a National Security Agency employee who had improperly stored them on his home computer, on which Kaspersky’s antivirus software was installed. What additional American secrets the Russian hackers may have gleaned from multiple agencies, by turning the Kaspersky software into a sort of Google search for sensitive information, is not yet publicly known."
Kaspersky är numera förbjudet att användas på amerikanska statens datorer. Som tidigare uppmanat många gånger här på bloggen bör även du sluta med Kaspersky.

Ursprungligen var det ansedda New York Times som skrev om det hela och det finns även en artikel hos Reuters.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. "Antivirusprogram" känns så 1997.

  SvaraRadera
 2. Kasperskys antivirusprogram har jag öht aldrig funderat på att installera.

  Jag har rätt stor tilltro till 360 Total Security. Vad är er åsikt om 360? Ser ni några brister/faror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara namnet är ju urlöjligt.
   Är det säkert 360 av 365 dar eller vad menar de?

   Radera
  2. Stefan, 360 grader kanske. Och då syftas inte på temperatur.

   Radera
  3. ”Bara namnet är ju urlöjligt.” Håller med. Men mitt intryck är att de verkar vara rätt tillförlitliga. Men det är lurigt det där. Man måste ju kunna lita på källan. Exakt vilka ligger bakom? Måste erkänna att jag inte har full koll på det.

   Radera
  4. @Stefan Östergren

   Ja, det blir väl till slut en individuell bedömningssak. Ingenting är ju riskfritt. Dessutom så har jag i stort sätt inget på datorn som är intressant att stjäla. Så det är rätt lugnt.

   Radera
  5. Är det inte kineser eller ryssar så är det amerikaner som kollar varje steg vi tar.

   Antar att du kör Windows? Varför inte köra Defender om du är i behov av ett antivirusprogram? Fungerar väl minst lika "bra" som konkurrenterna.

   Radera
  6. Elektronikhandeln gillar när vi köper fler produkter, bara Defender blir för billigt.

   Radera
  7. Bill Gates, Larry Page och Sergey Brin (se där! En ryss!) ser dig 24/7/365

   Radera
  8. På tal om säkerhet. Denna fråga är till dig Lars.
   Kan du inte fixa så att bloggen går under https?

   Radera
  9. Stefan Östergren

   Jo, jag kör Windows på en Dell-maskin.

   Radera
  10. Nej. Blogger stödjer inte https på egen domän. Finns inget jag kan göra dessvärre.

   Radera
 3. Finns det anledning att tro att motsvarande features inte finns i motsvarande amerikanske eller israelisk mjukvara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte. Det är bara ryssar som är onda. lol.

   Radera
 4. Snart borde de mesta av kopparledningarna vara utslitna ur banvallarna men tydligen finns det fortfarande mycket av attraktiva metaller kvar att stjäla trots arbeta med att byta ut till aluminium i ledningarna, annars så kan även mindre arbetsintresserade fördriva dagarna med skadegörelse som en av orsakerna till störningarna.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En annan typ av mjukvara som borde vara ypperlig för spioneri är förstås det ryska bolaget abbyy:s produkter abbyy.com

  SvaraRadera
 7. Känns ju rätt självklart att inte köra ryskt antivirus.. men men..

  SvaraRadera
 8. Det var Kasperskys som drog fram Stuxnet i ljuset. Leif GW skulle sagt något myndigt om att misstro slumpen där.

  SvaraRadera
 9. Tog flera dagar för mig att fixa biljett från Arlanda C till hemort, förra veckan.

  Jag var dock till skogs och trodde jag kunde lita på androidappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju pinsamt dyrt med stationsavgiften Arlanda C (120 spänn).
   Tar bussen numera från terminal 5 och sedan tåg med vettig operatör.

   Radera
 10. Ryska, amerikanska och kinesiska antivirusprogram är i praktiken fullfjädrade spionprogram och ska undvikas. Bara europeiska är väl någorlunda, och de är ju på vår sida så att säga, med visst undantag för brittiska dessvärre. Tyskarna värnar fortfarande om integriteten efter sina upplevelser med STASI, och de är dessutom duktiga, så jag brukar rekommendera Avira. Finska F-secure är väl också bra ur integritetssynpunkt, men var bloatware under hela 00-talet, vet inte om det förändrats. Tjeckiska och slovakiska program (AVG, Avast och ESET) är väl okej men var bättre förr. AVG och Avast har blivit kladdiga med massa meddelanden hit och dit som skrämmer användare till att ge företagen mer pengar till mer ingående säkerhetslösningar. ESET var kungar på 00-talet, men de har ingen gratisversion längre och andra har väl kommit ikapp. Kanske spanska Panda också är okej. Resten har jag för dålig koll på numer.

  För den som vill botanisera ger Wikipedia en bra överblick. Där blandas stort med smått men det är en bra början.


  Angående Trafikverket är de snart lika inkompetenta som Transportstyrelsen.
  Och jisses, ge körordrar manuellt tar en hiskelig tid. Att göra det oplanerat och systematiskt till alla sänker hela skiten. Varje order tar väl 10-15 minuter per tåg.

  SvaraRadera
 11. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6796613

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att tala om exakt vilka effekter det gav för angriparen. Bra säkerhetstänk...
   Numera är trafikcentraler inte längre skyddsobjekt heller.

   Radera
 12. Det börjar bli många i ett mönster nu...
  Fungerar biljettförsäljningen på exv. linje 330 där denna är sammankopplad med VT:s biljettsystem och bankernas kortbetalningssystem ?

  "..Västtrafik utsatt för hackerattack – problem med biljettköp.."

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/v%C3%A4sttrafik-utsatt-f%C3%B6r-hackerattack-problem-med-biljettk%C3%B6p-1.4724168

  SvaraRadera
 13. Detta är INTE en slump!
  Detta är samordnade attacker ("stresstester")

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6796771

  SvaraRadera