Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-10-21 19:16

Mäklarna: Går det inte upp så går det ner eller så står priserna stilla

Dagens Industri har frågat Fastighetsbyrån och mäklarbyrån Erik Olsson om läget på marknaden och svaren kan summeras med att om det inte går upp så går det ner eller så står priserna stilla. Och att det är positivt med fallande bostadspriser för den som vill ha en större bostad. Oavsett hur det går är det alltså positivt.
Erik Olsson från Erik Olsson konstaterar till DI att det är bra att priserna faller, åtminstone för den som tänkte köpa en större bostad.
"För får man en sättning i marknaden så kommer en dyr bostad förmodligen gå ner mer än en billig. För dem som är på väg uppåt i sin bostadskarriär är det egentligen bara en nackdel att bopriserna ökar."
Och visst är det så. Går priserna ner 50%, så faller den lilla lägenheten från 2 MSEK till 1 MSEK, medan den stora faller från 8 MSEK till 4 MSEK. Mellanskillnaden, som går åt till större lån går alltså från 6 MSEK till 3 MSEK, dvs halveras även den. Vilket gynnar "bostadskarriäristen".

Det är ju skönt att mäklarkåren nu erkänner att det inte finns någon fördel med stigande bostadspriser, så länge man inte avser att hoppa av bostadsmarknaden. Fallande priser ger ju också lägre latenta skatteskulder, och kan rent av göra att staten blir skyldig skatteåterbäring på förlusten vid försäljning, dvs du får pengar i näven av staten om du säljer din bostad med förlust, t ex genom att byta bostad med grannens identiska lägenhet.

Nu tror förstås Erik Olsson och Fastighetsbyrån att priserna kommer gå upp och att det bara är en tidsfråga tills "proppen går ur" och "köpare och säljare möts igen". Uppåt förstås. Och så vill man inte att det ska komma några statliga åtgärder, då priserna inte längre stiger. Fast det kan blir "lite läskigt" och räntorna höjs.

Fast annars kan priserna fortsätta falla, eller så står de stilla, eller så går de upp. Kristallklart.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

95 kommentarer:

 1. Kristallklart!

  Framförallt lika väl konstaterat som vanligt av DI och mäklarkåren...

  Helt otroligt att gemene man förlitar på dessa så kallade experter och deras råd.

  Vi amatörer kan gissa minst lika bra (om inte bättre?).

  SvaraRadera
 2. En mäklare tjänar väl pengar i både upp- och nedgång? Men begravningsentreprenör är väl ändå säkraste jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, med tillägget att de får betalt för avslutad affär. Görs det färre affärer i en fallande marknad? Jag skulle gissa det, inte minst om marknaden faller kraftigt.

   Radera
  2. Samtidigt görs det färre affärer även på en marknad där köparna blir allt färre p.g.a. prisnivån.

   Radera
  3. Tillägg: faller marknaden kraftigt så raderas många kontantinsatser ut och då kan man inte köpa något nytt utan får hyra eller spara i hop ny kontantinsats om man vill/måste flytta. Så rörligheten och antalet affärer stagnerar.

   Radera
 3. Ha ha ha ...
  "Begåvningsreserven".. ;-)

  Fastighetsmäklarna kanske får annulera beställningarna på sina nya Tesla... ;-)

  SvaraRadera
 4. Problemet i deras resonnemang är ju att den som äger lägenheten för nu två miljoner som senare går ner till en miljon, troligtvis saknas insats till fyra miljoners villan (den som tidigare kostade åtta miljoner).

  Bengt: Begåvningsreserven, är ju något positivt. Så jag tror du missuppfattat uttrycket. Denna reserv anses/ansågs som mycket begåvade.

  För er som tror på IQ/G, d v s högt G men måttlig IQ.

  F ö mäklare är lite som bilförsäljare, de vill ha många snabba transaktioner. Dock har bilförsäljarens firma en fördel, de har i regel även en verkstad etc..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad ifrån Tesla och Apple så behöver dessa säljare/mäklare anstränga sig numera.
   När marknaden svänger så har mäklaren inte längre en hel svans av indoktrinerade människor som sväljer det mesta med hull och hår. Dock kan jag ge Apple viss kredit till att de har hyfsad hårdvara när det gäller datorer, men då till ett högt pris. Angående Tesla... ja vad ska jag säga? Förutom, severe brain damage (d v s synapser blir motorvägar).

   Radera
 5. Över sju miljoner för en ny medelstor villa i min kommun (partille), jag antar att det är ett budgetbygge med enkelgips i väggarna och isolering som uppfyller kraven, inte mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partille, låter aningen Göteborg för mig.. Ja sju miljoner, låt säga hög belåning d v s 70 %. 4.9 miljoner i lån, då är det väl ingen vettig bank som lånar ut till någon familj med under 70k i disponibel inkomst. Får vi hoppas..

   Radera
  2. Ja, Partille är en förortskommun till Göteborg. Området "Öjersjö" ligger i Partille uppe i skogen och är så långt ifrån [valfritt utanförskapsområde] man kan komma men även jag tycker att 7 mille för ett hus i detta område låter mycket...

   Radera
  3. OK, lite gräddhylla då. Det kostar säkert extra att leva upp till denna standard, med kläder och semestrar samt föräldrar som inte klarar/är för fina att göra en enkel plattsättning på uppfarten ;-)

   70k är säkert i underkant då, för att leva upp till områdets standard. Fy farao till att vara för-/grundskollärare här..

   Radera
  4. Vad skulle två personer egentligen behöva tjäna för att ha råd med hus för 12 miljoner?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @Polaco: Det beror på vad man har i kontantinsats. Ponera att två personer (läkare) tjänar 60 000 kr var d.v.s. 120 000 kr gemensamt så kan dom låna ca. 5,5 till 6 ggr sin bruttoårsinkomst d.v.s. 7,92 till 8,64 miljoner och en kontantinsats från 3,36 till 4,08 miljoner. Det är nog inte så jättemånga som har den ekonomin. Marknaden för sådana hus är nog väldigt begränsad.

   Radera
  7. Polaco: Det beror antagligen vad du menar med frågan. Ifall du menar få lån. Så räcker det säkert med tre miljoner i kontantinsats samt två bra löner på ca 60-70k vardera brutto. Men jag gissar mest. Finns säkert nån som arbetar på bank som hjälpa dig. Då jag antar att ifall du fyller i ovan uppgifter, så vill banken veta mer än vad online-bolånemallen tillåter.

   Radera
  8. @Toni:
   Words !!

   Betänk då att den stora majoriteten tjänar _mindre_ än läkare.

   Genomsnitt privatanställd tjänsteman 2016 är 40 700:-/mån brutto
   Och då innehåller begreppet "tjänsteman" alla, dvs inte enbart civilekonomer, jurister , systemvetare eller civ.ing utan även vanliga "kontorister"..

   http://www.mi.se/lonestatistik/

   Med 40 700:-/mån blir den möjliga lånebeloppet ca 2 250 000:- <-> 2 500 000:-

   Dvs med en vanlig "tjänstemannalön" kan man "på håret" låna till en lgh i Sthlm men inte i de "finaste" kvarteren..

   Radera
  9. @Niklas !

   Jag har släktingar som är lärare just i dessa "fina" kvarter...
   De tycker att en del "nyrika" föräldrar är VIDRIGA!!

   Inte nog med att lärarna "inte förstår" deras telningars "speciella behov" eller ger dem tillräckligt höga betyg för att komma in på önskad linje / gymnasie utan de skall även iväg på skidsemestrar, solsemestrar etc. under ordinarie skoltid och kräver att skolan skall anpassa undervisningen åt dem...

   Radera
  10. @Niklas !

   De dyraste objekten i just Öjersjö nu börjar på 4,5 och går sedan uppåt!
   ALLT detta är också nyproduktion och helt klart i klass med "Oscar Properties"...
   ATt det blir "svårsålt" är bara förnamnet...

   Radera
  11. Inte heller VIDRIGA människors pengar luktar.

   Radera
  12. Har svårt att förstå att folk är villiga att betala så dyrt för att bo i öjersjö. Kommunikationerna är inge vidare till gbg, skall man ta bilen fastnar man vid kallebäcksmotet. Visst är det otroligt fina natur, nära till skog och bad. Men det är samma här i Sävedalen, fast kommunikationerna är så mycket bättre, priserna ligger i paritet med öjersjö, kanske något högre. Som sagt smaken är som baken

   Radera
  13. Buss ner till Partille C / Allum med buss - Gul X - eller pendeln
   Eller direktbussen från Öjersjö via R40...

   Finns många andra områden med betydligt sämre kommunikationer...

   Verkar just nu som om Västtrafiks sida inte fungerar dock ... Hmmm..

   Radera
  14. Rys(s)ligt jobbigt att västtrafiks sida inte fungerar. Fungerade för mig i alla fall :O

   Radera
 6. Mäklarna lever på omsättningen av fastigheter. Deras värsta mardröm är att inga affärer sker. Det scenariot verkar vi närma oss. Köper ingen (har inte råd) och säljer ingen (jag får vara nöjd med det jag har, har inte råd att köpa upp mig) då sitter mäklarbranschen pyrt till.

  De som fattat galoppen är de som sitter i avbetalda hus och lägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1, även ifall jag fattat galoppen så är jag inte skuldfri..

   Men visst. Jag håller med med dig i övrigt. Det kanske inte är det smartaste att vara skuldfri, men det är säkert en härligt känsla som varar?

   Radera
  2. Någonstans måste polletten trilla ned att de är de fattiga i Sverige som dras med bostäder och skulder. Sure, det finns rika som äger fastigheter också, men det är att hoppa ett steg. Steget (en bra bit) innan är att slippa äga någon fastighet. Steget innan det, dvs svensk medelklass i stort, är att fortfarande vara så fattig att man måste äga en fastighet.

   I rikare länder blir det lite tydligare vad jag menar.

   Radera
 7. Någon här som tror på fallande priser? Hur många %? Under hur lång tid? Varför tror ni detta kommer inträffa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 30% villor samt 50% brf. Under längre tid än under 90-talet, låt mig gissa på 5 år. Nedgången har redan börjat.

   Radera
  2. @Niklas: Nedgången är väl begränsad till Sthlm än så länge men varför tror du den kommer fortgå? 50% låter lite väl mkt på BRF...Då får vi samma bostadspriser som länder med 30-50% av den genomsnittliga disponibla inkomsten som medelsvensson.

   Radera
  3. Varför? Priserna är för höga i förhållande till vad den långsiktiga ränta, som jag tror är aningen högre. Dessutom talar mycket för lägre pris med avssende på politiska beslut (minskande ränteavdrag samt högre fastighetskatt). Även nästa lågkonjunktur kommer verka negativt.. Gissningar jovisst!

   Radera
  4. "Då får vi samma bostadspriser som länder med 30-50% av den genomsnittliga disponibla inkomsten som medelsvensson" Kan du förtydliga vilka länder du menar?


   Nä jag pratar inte bara om Stockholm, att det börjar i Stockholm är högst logiskt dock. Vi kommer förstås se regionala skillnader som är extremt stora, några BRF tappar 100% och några tappar 15%, men för att förenkla så bör man prata om genomsnitt.

   Södermalm som exempel, under dessa lågränteår, senaste tre åren i blixtrande högkonjunktur. +25/30%, vad motiverar detta? (det är ju inte så att priserna halkat efter sedan tidigare).

   Radera
  5. Realt fall på 30 %.
   15% per år i två år.
   Anledningen är att jag tror det är möjligt att producera nytt för knappt de priserna.

   Radera
  6. Slovenien, Kroatien, Ungern, Tjeckien, Slovakien o.s.v....Finns en hel del länder. Det är inte som värst i Sverige. Dom har mkt högre räntor än vad medelsvensson ens vågar drömma om och ändå ligger prisnivån högt redan nu och där pratas det inte bostadsbubbla. Ovan nämnda länder motsvarar visserligen "bara" ca. 33 miljoner av EUs 511 miljoner invånare men det finns säkert fler exempel. Att vi lägger 5000 Euro / kvm för en genomsnittslägenhet är det samma som för en kroat som köper en lägenhet för 1600 EUR / kvm men sedan betalar kroaten mer som andel av sin nettoinkomst p.g.a. högre bostadsräntor. Det jag menar är att en eventuell halvering av våra bostadspriser hade inneburit extremt billiga bostadskostnader i förhållande till disponibel inkomst jämfört med andra EU länder.

   Radera
  7. 40 000 kr/kvm för nybyggnation (bostadspris+föreningslån / kvm) i en stad som Göteborg med mycket jobb vore rimligt om priserna kom ner till. Det är ganska billigt även vid en ränta på 5%. Antar man att föreningslånet ligger på 10 000 kr/kvm och att bostadspriset/kvm ligger på 30 000 kr kostar en 2a på 50 kvm ca. 1,5 miljoner och en avgift på 3000 --> Vilket innebär lån efter kontantinsats 1,275 000 kr och en månadskostnad på 0,05x1275000 = (63750 x 0.7) / 12 = 3718 och en avgift på 3000 d.v.s. 6718 kr för en nybyggd 2a....

   Radera
  8. @David: Idag ligger nybyggen i utkanterna av GBG på ca. 45 000 kr / kvm och ett föreningslån på ca. 15 000 kr/kvm = 60 000 kr / kvm. Ett prisfall på ca. 30% hade motsvarat en bra nivå enligt kalkyl ovan men detta förutsätter kanske att räntan ökar minst 1-2%

   Radera
  9. Tony: Jo det är just andel av disponibel inkomst jag var inne på. De andra är just risk att låna pengar med extrem hävstång på insatt kapital.

   Mycket lite talar för lägre räntor, lättare amorteringskrav, eller lägre fastighetsskatt etc. Inget ont om de länder du nämner, men flertalet är väl fortfarande låglöneländer med EU mått mätt? För att ta arbetarestaden Göteborg som exempel, så finns det säkert bättre exempel inom EU som visar dess höga priser i förhållande till inkomst. Var inte just Göteborg ett lysande exempel på där lägenheter i centrum (vasaparken) skänktes bort under 90talet?

   Radera
  10. Toni: Jag förstår inte varför du blandar in räntan. På en fungerande marknad produceras så mycket att försäljningspriset motsvarar tillverkningskostnaden. Lägre ränta innebär lägre tillverkningskostnad. Att sänkt ränta leder till högre priset är bara en temporär effekt som håller i sig fram till tillverkarna rampat upp produktionen.

   Radera
  11. @Niklas: Jag svarade bara på din fråga. Tjeckien är däremot ett lyckoexempel i EU. Där klättrar lönerna och arbetslösheten är lägst i EU. Svensken har i ett köpkraftsindex ett värde på 159 medan Tjecken ligger på 149 (samma köpkraft som Engelsmännen) så det går att jämföra dessa länder. Svensken har bara 7% högre köpkraft än Tjecken. Men låt oss jämföra oss med t.ex Storbritannien. Där betalar man mer för bostäder både som andel av månadsinkomsten samt i absoluta tal. Våra bostadspriser är inte alls höga givet denna räntenivå men det som stökar till det är kravet på kontantinsats och att inkomsterna inte vuxit lika snabbt som priserna vilket lett till att prisökningstakten avtagit.

   Radera
  12. @David: Så du menar att på en fungerande marknad bygger företag som har 0% i vinstmarginal?

   Radera
  13. @Toni, för i helvete, jag är ledsen, men du skriver så förbannat dumma saker.

   Fria marknader rör sig helt naturligt mot +-0. Det fachinerande med din shock över detta är att det tillhör det absolut mest basala stoffet av ekonomi. Allt därefter är verkligen, dvs friktion, informations-asymmetri och allt därtill. Men att göra sig lustig över det vakuum-teoretiska är så sjukt bisarr när det beror på att man inte begriper bättre, snarare än försöker attackera antagandet av vakuum.

   Radera
  14. @Linus: Ja. Fungerande marknaden rör sig i den riktningen ja men en fungerande kapitalistisk marknad kommer aldrig tillåta sig själv att bygga bostäder till samma pris som produktionskostnaden. Tar man en risk genom sitt kapital förväntar man sig också en vinstmarginal.
   Har märkt att du hängt upp dig på endast mina inlägg och går till personangrepp så fort jag skriver men är inte så förvånande då du säkerligen också lider av besattheten av att svenskar vet bäst och måste lära hela världen att tänka. Sanningen är någon helt annan. Jag har testat att skriva liknande saker med svenskt alias utan något personangrepp från dig.

   Radera
  15. @Toni !

   De länder du räknat upp har väl ett mer kontinentalt "tyskt" förhållningssätt till detta med lån och spekulation...
   Dvs att man inte skall låna utan amortera så mycket som möjligt, sten för sten i huset...

   Ett "spekulations- och bluff-luft-företag" som exv. "ENRON" har nog inte någon "mylla" där... ;-)

   Radera
  16. Mina "tumregler":

   Sthlms innerstad: Nedgång med 30 - 50%
   Sthlms ytterstad: Nedgång med 20 - 100% VET att det i Tyresö / Haninge där f.d stastminister Ingvar Carlsson bor fanns BRF:er som man kunde få GRATIS 93/94 Månadsavgifter var dock redan då på 7-8' / månadn

   Med produktionskostnader på 40'/kvm är det för 17 mycket billigare att bygga ett eget hus !

   Radera
  17. Fast Toni, du måste ändå erkänna att du ibland skriver verkligen konstiga, överdrivna och faktalösa inlägg, som skulle få vilken professor i statsvetenskap/nationalekonomi att spy.

   Många gånger tror jag att du använder en väldigt sarkastisk och ironisk ton i dina inlägg (jag hoppas verkligen det iaf).

   Inget personligt mot dig.

   Radera
  18. Det skall väldigt mycket till om vi skall få en fri fungerande bostadsmarknad i Sverige. Det är alldeles för många som tjänar bra på nuvarande ordning och kommer motarbeta varje form av avreglering.

   Radera
  19. Jag tror bostadspriserna har nått toppen eller är väldigt nära toppen för att sedan sjunka kraftigt. Och det mest pga vad som håller på att hända med hushållens skulder och inflationen i kombination med varandra samt krav på amortering

   I juni förra året toppade takten i hushållens tillväxt i lån/skulder med en ökning på +7,8% YoY, sett bakåt till en period på ca 5 år. Dvs, senast denna siffran var +7,8% var i januari 2011. Man ser tydligt hur Riksbankens nollränte-politik lyckades öka denna takten från ca +4,50% sommaren 2012 till just +7,8% i juni förra året. Sedan dess har denna siffran sjunkit stadigt och är nu nere på ca +6,8-7,0%. Innan toppen nåddes på +7,8% var det nya amorteringskravet väldigt färskt, så det ser ut som att amorteringskravet hat börjat verka. I så fall är det sannolikt att hushållens ökning av lån någon gång kan få ett dramatiskt fall, från ca +7% till någon enstaka procent över nollan.

   Slutligen så har inflationssiffran ökat jämt och snabbt från januari 2016 tills idag. Historiskt runt om i världen så är det ytterst svårt att sätta stopp för en ökande inflationstakt utan extrema åtgärder, så jag tror inflationen kommer stiga upp och över 3% ganska fort, säg inom ett år. Riksbanken blir i så fall tvungna till att höja räntan, och då tror jag det blir en rusning hos många bostadsinnehavare till att sälja. Även om de inte höjer räntan mycket så tror jag de kommer utlösa denna effekten. Många av de som sitter med stora lån kommer få kalla fötter helt enkelt och ringa mäklaren.

   En ökad ränta från centralbanken i hopp om att stoppa en skenande inflation (något de inte kommer lyckas med) i kombination med en minskande takt av hushållens ökning av lån/skulder samt nya amorteringskrav kommer bli slutet för bostadsbubblan, och början på en lång och kronisk finanskris i Sverige.

   Här är länkar till graferna jag tittar på för mitt inlägg:

   https://www.investing.com/economic-calendar/swedish-household-lending-growth-797

   https://www.investing.com/economic-calendar/swedish-interest-rate-decision-427

   https://www.investing.com/economic-calendar/swedish-cpi-425

   Det ser ut som den perfekta stormen enligt mig.

   OBS: detta är vad jag tror är det mest sannolika scenariot, och säger inte att detta kommer faktiskt att ske.

   Radera
  20. Reality check.

   Börja med att analysera vad drift (fastighetsskatt, el, gas, vatten, sopor etc) kostar i utlandet innan ni drömmer er vidare. Jag lovar. Ni kommer att bli besvikna när ni inser att Sverige är ett relativt billigt land att äga sitt boende i.
   Toni greppar ju iaf den analysen medan de flesta andra hamnar i ett tämligen meningslöst pris per kvadratmeter-resonemang.

   Radera
  21. Typ det enda som är "billigt" i Sverige är att äga sitt boende.
   Mycket annat är ju svindyrt, som öl på krog tex.
   Tidigare i veckan betalade jag 1 euro för öl på krog, igår 65 sek. Sverige är ett extremt överprisat och tråkigt land i den sektorn.

   Radera
  22. lång nedgång som varar i mer än 10 år - det kan gå lite upp periodvis under tiden nedgången varar men i slutänden blir det ca 30 - 50% på alla objekt - en del mindre och andra mer i synnerhet nybyggda borätter
   det kommer sedan att dröja ytterligare 10 år innan avbelåningen har fått effekt och vi kan få tillbaka en bomarknad i balans igen

   Radera
  23. Stefan, visst är det så att det är billigt att äga sitt boende idag (med rådande regler och kostnad per månad). Men fortfarande är priset på många bostäder för dyrt i förhållande till vad man får för den stora summan pengar. Skulle priserna ligga runt taxeringsvärdet då hade jag sagt, ja det är billigt och priserna ligger rätt. Men så är inte fallet.

   Men som du säger det är billigt just nu att äga ett hus för 5 miljoner och bara betala ca 12 000 kr per månad för den. Samma hus kostade dock max 1 mille för bara 15 - 20 år sedan.

   Skillnaden - räntorna.

   Vad är värst ett lån resten av livet som inte går att betala eller svinhög ränta de första 5 åren med möjlighet till att faktiskt betala av HELA sitt lån.

   I min värld, alternativ nummer två ALLA GÅNGER.

   Radera
  24. Ja, el är relativt sett billig i Sverige även om vissa politiker med sina NUON-affärer och fingrarna djupt nere i skitigt brunkol från DDR helst vill sett att Sverige har "jämförbara" priser med länder ute i Europa.

   Med "jämförbara" menar jag lika höga som ute i Europa... ;-)

   Men !! Sverige har ett från resten av Europa bistert klimat, långa avstånd mm som medför att användandet av energi av rent naturliga orsaker är HÖGRE i Sverige än i resten av Europa...

   Radera
  25. Dave
   Vi har ju diskuterat detta förut och har inget att invända mot ditt resonemang. Problemet är självklart de högbelånade i förhållande till inkomst. Främst Sthlm-are.

   Bengt
   Driftkostnaden för småhus är högre i exempelvis Spanien än i Sverige.
   Ca 4500 sek i månaden för 140 kvadrat (fastighetsskatt, el, försäkring, vatten, sopor etc).

   Radera
  26. Det har vi och det du säger stämmer Stefan. Ute i bygden är priserna faktiskt på en bra nivå i förhållande till lönen och man kan utan större problem betala en BRF cash många gånger. Dock finns det vissa centralorter där priserna också stigit väl omotiverat och hamnat på priser som kan jämföras med vissa områden i göteborg/malmö. Framförallt vad gäller "innerstads"BRFer och vissa villor i centralorterna.

   Radera
  27. Precis, de höga priserna är framför allt ett storstadsfenomen och -problem.

   Det skrivs väldigt, väldigt sällan om de positiva sidorna med Sverige här. Men, just vad gäller driftskostnader för boende ligger vi som Stefan nämnt lågt.

   * El
   * Värme
   * Vatten
   * Avlopp
   * Sophämtning
   * Löpande fastighetsskatt

   ... allt detta är mycket billigt i Sverige.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Kul bild. En hel villalänga som installerar kamin och skorsten samtidigt. En bostadsförening antar jag.

  SvaraRadera
 10. Grundproblemet är att den tärande delen av ekonomin (bankerna) har sugit ut nästan max nu. Räntorna är redan rekordlåga, så det enda logiska förloppet nu är att priserna kommer gå ner. Folk har inte hur mycket pengar som helst och det är pengar som får hjulen att snurra. Det är tråkigt att du aldrig pratar om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju hopp om marknaden fortfarande. Jobbskatteavdrag på bekostnad av välfärden. Blir intressant att se vad som händer efter valet.

   Radera
  2. Valet? Tror du vi skulle får rösta om det gjorde nån skillnad? Sverige är en skendemokrati / diktatur. Att folk inte ser det tyder på bra hjärntvätt från regimen.

   Radera
  3. Lite skillnad gör det allt om Moderaterna sitter bakom ratten eller om Sossarna gör det i alla fall när det kommer till skattepolitik.

   Radera
  4. Faktiskt inte. Visst, skatterna kanske skjunker ett par procent; men agendan för landets framtid är skriven i sten.

   Radera
  5. Att man ens kan komma på tanken att man är fri när staten tar 70-80% av det du producerar är häpnadsväckande faktisk. Din inkomst från 1 januari till mitten av augusti kommer tas ifrån dig med våld. Sen får du betala 25% på allt du köper och ibland punktskatter på flera 100%. Och energiskatter. En normalperson betalar runt 70-80% totalt.

   Radera
  6. Och att det har blivit så har tokigt beror på automatisering och petrolium. Vi har blivit så effektiva så vi hehöver bara 20% av det vi producerar.

   Radera
  7. @Rolf: Vad är agendan för landets framtid?

   Radera
  8. Teknokrati. du kommer inte kunna gå på toan i framtiden utan att någon myndighet registrerat det.

   Radera
  9. Det är ju ingen agenda iof,men när resurserna krymper i samhällen, vilket det gör nu för bankerna dränerar realekonomin så leder det utan undantag till en totalitär regim.

   Radera
  10. Det faktiskt ännu värre. Eftersom vi har en skuldbaserad ekonomi så blir allt ungefär 30% dyrare.

   Radera
  11. @Rolf: Jag förstår att det kan vara påträngande att all typ av data samlas in (även hur ofta du går på toa) men den datan kan förhoppningsvis vara användningsbar för att förbättra samhället.

   Radera
  12. Du förstår inte grundproblet märker jag. Bara för att man inte har några skellett i garderoben så betyder inte det att jag vill gå på toaletten med öppen dörr.

   Radera
  13. @Rolf: Jag förstår att du upplever det som ett problem och respekterar det men jag lyfter samtidigt fram argument för varför det kan vara bra för samhället i stort. Att man sen inte tycker det är särskilt roligt att bli övervakad är ett annat problem. Flytta till ett annat land då kanske? :)

   Radera
 11. Låter galet mycket. Här i Stockholm får man ett fint radhus på 140 kvm för 3.5 mille. Detta bara 30-35 minuter från gamla stan med bil.

  Dom där villorna ligger alldeles för nära varandra. Poängen med villa är väl att få avstånd till grannarna så man slipper se dom, inte att ha dom nära.

  SvaraRadera
 12. OT : nu börjar MSM prata om pedofiler i Hollywood. Nu är nåt på gång.
  http://bit.ly/2z0dypj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Hollywood och massmedia hör ihop och det är max 3-4 konglomat som styr nästan allt som sänd ut till tv-apparater så verkar det som nån inom organisationen har tröttnat och lackat ur. Jag håller tummarna.

   Radera
  2. Media kommer städa upp det utan problem. Det är synd att inte fler ser när dom avslöjar sig så här.

   Radera
  3. Jag tror vi kommer få en motsvarighet till Monetaie easing i Sverge. Det enklaste sättet att göra de på är ge alla ett skatteavdrag.

   Radera
 13. Det är bra att priserna på bostäder går ner i Stockholm. Den senaste köpte jag 2009 och nu väntar jag på ett rejält prisfall. (köpt en i Uppsala också)
  Spara och sedan köp. Det är det som gäller. Aldrig låna.

  SvaraRadera
 14. Med svårigheter att komma in på bostadsmarknaden, höga hyror, otrygga anställningsvillkor i kombination med låga löner (om de inte har höga studielån) som vanligt folk ofta tvingas leva med så är det inte så lätt att spara. Rika föräldrar eller växa upp med stor tur i livet är det som gäller. Sedan låna och köp. Aldrig kontant.

  Det lustiga är att lånekarusellen och all marknadsföring har fått vanliga arbetare att tro att de tillhör någon sorts medelklass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har gått inflation utbildning. Cornu skrev om det för många år sedan.

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/utbildningsinflation-och-minskande.html?m=1

   Varför ska så många vara så ”högutbildade” och otroligt (in)kompetenta när tekniken kan komplettera i det mesta? Du kan tala 100 olika språk med hjälp av en liten app som översätter i realtid. En två åring klarar att ge en dator (surfplatta/mobil) instruktioner. Datorer tillverkas av robotar och robotar tillverkar robotar. Det finns en orsak till att allt kräver en högre utbildning - att unga blir skuldsatta och konkurrensen om arbetstillfällen ökar.

   Svaret är att det största hotet mot monopolet som de mäktigaste (mindre än 1%) människorna har är fria människor som inte är satta i skuld. De går inte lika lätt att övervaka och kontrollera. De är mer friska, de är kreativa, de vågar säga ifrån, de utmanar systemet och de är opålitliga. Men de är inga lönsamma konsumtionsslavar - de är istället konkurrenter till eliten av de mäktigaste människorna.

   Radera
  2. "... fria människor som inte är satta i skuld. De går inte lika lätt att övervaka och kontrollera. De är mer friska, de är kreativa, de vågar säga ifrån, de utmanar systemet och de är opålitliga. Men de är inga lönsamma konsumtionsslavar ..."

   Tänker du på mig ? ;-)

   Radera
 15. På en sådan där "flådig" kursgård med spa föreläste en säkert mycket dyr "managementkonsult" för ett företag jag jobbade på ...
  ( Ja, det var i hypens år 1999/2000 )

  Kontentan av vad HON sa' var ungefär: ".. jo, för på morgonen går solen upp... och på kvällen går solen ner..."

  Ungefär samma "visdom, kunskap och kompetens" som mäklaren i DI:s artikel uttrycker .. ;-)

  SvaraRadera
 16. Då ska det ner, det har börjat, psykologi och allt det där.

  Aningen blir det en kraftig nedgång med öppen lucka Maj 2018 eller så tar det riktig fart först Maj 2019, vet inte.

  2020-2021 börjar det väl plana ut och gå upp.

  Där har ni nog fönstret för hugade spekulanter :)

  SvaraRadera
 17. Min kollega ändrade sig igår och sa "politikerna och BANKERNA kommer inte tillåta en priskrasch"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kollega sa "politikerna och bankerna kommer göra allt för att försöka förhindra ett prisfall, precis som de gjorde sist då allt gick åt skogen"

   :D

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Första snyfthistorien redan uppe

  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/XGgoo/anders-71-vi-far-inte-villan-sald

  Ingen panik än men det kan gå fort... trenden är ju att alla svängningar blir snabbare och snabbare med tiden. Förmodligen för att Internet möjliggör för fler aktörer att få snabb info...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är mer eller mindre övertygad om att många potentiella kunder sitter i hyresrätt och väntar på att det ska sjunka lite till. Sedan när det har sjunkit lite till tänker de: väntar någon månad till. När tillräckligt många har anammat beteendet är bollen i rullning på riktigt.

   Radera
  2. Har sett flera liknande historier i diverse forum på internet, man har köpt nytt, ska sälja och beklagar sig när man inte får några bud.

   Tror dock att läget inte riktigt har sjunkit in i det allmänna medvetandet än. Gissar på ett bryskt uppvaknande hos många i början av nästa år när tomheten efter julstöket infinner sig.

   Radera
  3. Liknande anekdoter började dyka upp 2008. Men då chocksänktes räntan och resten är, som man säger, historia. Undrar vilket äss som kommer dras fram den här gången. Val om ett år. Festen måste fortsätta.

   Radera
 19. Ok, så nu kommer det gå utför.
  För en som sitter i dyrköpt kåk och en galet hög belåningsgrad:
  1. Hur mkt kommer priserna sjunka?
  2. Om inflationen drar iväg, hur högt kommer räntan dra iväg?
  3. Är det läge att binda räntan? Hur länge och på vilken nivå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Ingen vet. Allt mellan 5-50%, men så länge räntan och arbetslösheten är låg så blir det "bara" en korrigering?
   2. Till sist så brukar reporäntan överstiga inflationen så om inflationen t ex blir 3% så kan boräntan bli 6%, och då faller priserna rejält.
   3. Beror på ett otal privatekonomiska faktorer. Kanske bind en del på 5 år?

   Radera
  2. Ett alternativ till att binda är att spara "mellanskillnaden" mellan rörlig och bunden ränta på ett konto för regniga dagar om räntorna drar i väg.

   Radera
  3. Tack för svar!
   Känns ju lagom roligt med en ränta på 6% så snart (innan vi hunnit amortera av). Det bästa en kan göra - även privatekonomiskt - är förstås att investera i förhållandet till maken. :)

   Men sen kan det nog vara bra att bygga om en del av villan för framtida uthyrning. Så man får hjälp att betala en räntekostnad på 20 lax i månaden såsmåningom, hehe.

   Radera
 20. Dagsfärska grafer över Boolis lägenhetspriser i Sthlm, Gbg, Malmö på https://www.nolbykullen.se/husmask/ Har lagt till volymgraf också. Oktober är vanligtvis en relativt volymstark månad. Nu verkar volymen sjunka. Månaden är inte slut än dock. Hoppas bloggaren tycker det är okej att jag länkar min egen sida.

  SvaraRadera