Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-10-23 14:59

Konjunkturinstitutet: Nu kommer de dåliga åren för Sverige

Konjunkturinstitutets uppdaterade prognos över svensk ekonomi framöver är tydlig. Nu kommer sju dåliga år efter sju goda och det blir dags att betala för de senaste årens fester. Svensk ekonomi kommer gå avsevärt sämre än omvärlden och i det närmaste stagnera i faktiskt välståndsmått mätt, dvs BNP per capita. En del kommer bli rikare, men det kommer bli för att andra blir fattigare.
Faktisk BNP-tillväxt 2015 - 2016, samt prognos 2017 - 2021. Svensk BNP-tillväxt som BNP per capita som staplar, svensk real BNP som prickar. Annars nedifrån och upp OECD, världen och tillväxtekonomierna överst.
De goda åren är alltså förbi.

Även om svensk BNP-tillväxt fortfarande signalerar högkonjunktur (över 2.0%) för 2017 med 3.0% och 2.8% för 2018, så går Sverige sedan in i en riktig lågkonjunktur med 1.8%, 1.3% och 1.4% i BNP-tillväxt 2019 - 2021.

För faktiskt välstånd, dvs BNP-per capita, så blir det närmast katastrofalt. År 2020 kommer BNP-tillväxt per capita vara nere på 0.5%, eller i princip stillastående. Då det alltid finns de som ökar sitt välstånd (t ex politikerna i regering och riksdag, som alltid höjer sina egna löner) så innebär det i praktiken att ungefär hälften av de boende i Sverige kommer få det sämre, och hälften får det bättre. Välståndsökningen i form av 1.3% i BNP-tillväxt kommer alltså inte komma alla till del.

Bland annat kommer KPI-inflationen att rusa, med 3.2% i prognos för 2020. Reporäntan och med det bolånen på hushållens skuldbubbla kommer vara 2.25% högre än idag - har du 1.5% i bolåneränta idag kommer du 2021 ha åtminstone 3.75% och betala mer än det dubbla i ränta mot idag.

Svenska staten kommer också behöva betala över fyra gånger så hög ränta på ny statsskuld, med en 10-årig statsobligationsränta som går från innevarande 0.6% för 2017 till 2.7% år 2021. På "uppsidan" för svensk del kommer svenska kronan försvagas kraftigt, vilket kan rädda svensk exportindustri.

Kort sagt kommer de kommande åren vara en klassisk lågkonjunktur, där de som har förmånen att positionera sig rätt kommer klara sig väl, medan andra kommer klara sig avsevärt sämre. Sett ur faktiskt välståndsökning i form av BNP per capita så tog högkonjunkturen slut redan 2015.

Som alltid i lågkonjunktur kommer klyftorna i samhället att öka, och med det även polariseringen, samtidigt som staten får allt mindre capitajusterade medel att upprätthålla samhällsinstitutioner med. Man kanske lyckas öka antalet poliser eller bygga ut sjukvården, men i förhållande till befolkningstillväxten finns det en stor skuld att arbeta ikapp innan det faktiskt ger välståndsförbättringar.

Politiker brukar alltid undvika att prata om BNP per capita, som att BNP-tillväxt i sig är ett självändamål. Faktum är att med minskande befolkning kan ett land ha fallande BNP, men ändå öka välståndet. Kort sagt är befolkningsminskning en miljövänlig utveckling, som samtidigt kan öka välståndet, sk äkta grön tillväxt.

Konjunkturinstituet lyckas dock inte i sin textmassa nämna några som helst problem framöver utan låtsas inte om sin egen prognos efter år 2018, annat än för inflationen.

Efter fest måste man städa upp och den regering som tar över efter valet 2018 får den uppgiften i knät.

I ett kommande inlägg kommer jag avhandla hur man bör agera finansiellt inför KI:s prognosticerade utveckling.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. Detta är den dystra sanningen. Undrar om någon vill regera efter 2018? Alliansen tycks inte vilja det, som det verkar på deras oresonlighet (C+L). I bland är det skönt att vara lite äldre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De leker hela havet stormar, den som blir utan stol får regeringsmakten. Innerst inne hoppas de väl på att Jimmy blir Statsminister. Noll tillväxt = Sverige går åt he*vete.

   Radera
  2. Hur får du ca 1% genomsnittlig årlig tillväxt till "noll tillväxt"? Eller är det som vanligt önsketänkande och fria spekulationer som gäller?

   Radera
 2. Denna inbromsning kommer att reflektera på löner och företags vinster och därmed på den offentliga
  inkomsten så det kan nog bli en större dip än vad prognoserna säger.
  Eller också öppnar regeringen plånboken och riksbanken pumpar ut ännu mera pengar is systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir dubbel upp, intäkten försvinner och det blir nya kostnader.

   Radera
  2. Tja..det finns gränser för mycket av det där går att göra. Sverige är ju inte isolerat från omvärlden.

   Radera
  3. Woohooo, då blire helikopterpengar! Då får alla sitt rödvin å netflix!

   Radera
  4. Re. Teheimar

   Vill de så går det ...

   Radera
  5. @Carmania: Tex? Vi är ett exportland och därmed beroende av många köpares välvilja.

   Radera
  6. Re. Teheimar

   Inflation påverkar inte exportföretagen eftersom vår valuta flyter. Tvärtom så sjunker valutan om det finns ökade inflationsförväntningar parat med en expansiv penningpolitik (dvs. Riksbanken möter inte inflationen med (tillräckliga) räntehöjningar).

   Radera
 3. Politiker har skapat den perfekta stormen. En galen befolkningsökning i huvudsak bestående av kunskapslösa unga män från tredje världen. En gigantisk statsobligationsbubbla med hjälp av centralbanksstimulanser(trycka digitala pengar) En lika gigantisk bostadsbubbla.

  En brutal lågkonjunktur står för dörren och troligtvis en finansiell systemkollaps. Som lök på laxen visar det sig att den så kallade klimatuppvärmningen som varit politikernas säljpitch och alibi för att höja skatterna på energi i själva verket är det raka motsatsen, vi är på väg mot kallare klimat och kanske en liten istid.

  Vad händer med ett land som Sverige som inte ens kan försörja 50% av befolkningen med egen matproduktion när klimatet blir betydligt kallare och skördarna slår fel? Vad händer när den centralbanksskapade luftslottsekonomin kollapsar och det blir kamp om resurserna? Detta med enorma motsättningar och konflikter i befolkningen och samhällskritiska system som redan idag hotas av kollaps.

  Vi är på väg mot ett Mad Max scenario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde vara skrivet av mig....
   Har sagt det länge, att vi står inför en "perfekt storm". Det jag skulle vilja lägga till din text är att vi under mkt lång tid urvattnat hela politikerskrået och hur dagens politiker ska klara av att ta hand om de problem som politiker innan dem skapat - ja, det känns inte rimligt att tro att de ska lyckas.

   Radera
  2. @Lars!

   Exakt! När samma och sjunkande BNP skall spridas ut / spädas ut över fler ".. kunskapslösa unga män från tredje världen..." så sjunker BNP per capita och det rejält !

   Vad händer när det blir "kaos" i [valfritt utanförskapsområde] pga än det ena än det andra och samhällets "normaliserande" och stabiliserande resurser som skola, socialtjänst etc. inte längre mäktar med ?

   Radera
  3. Då blir det lokala kalifat, fast det är dom väl snart redan.

   Radera
  4. Denna dystopi eller ragnarök tror jag inte på. Men om man inte sett om sitt hus så kommer besvärliga tider. Mindre skattepengar in i välfärdssystemen kommer att märkas. Sämre kvalitet i skola, vård och omsorg. Vad värre är när polisen får mindre resurser och när buset blir ännu värre då de som kommit till Sverige i utanförskap får mindre resurser och vägen till sysselsättning blir ännu längre vågar jag knappt tänka på

   Radera
  5. Något Mad Max blir det inte, men allt fler delar av landet kommer att följa Malmös utveckling, vilket är illa nog.

   Den goda konjunkturen och de låga räntorna har döljt många problem som kommer att dyka upp ner konjunkturen vänder. Som vanligt så är det politiken i sig som har orsakat många av problemen och att samma gäng som åstadkom detta ska kunna ordna upp saker och ting är osannolikt. Så det är bara att gilla läget och anpassa sig till rådande situation.

   Radera
 4. Men hur går det då med Sverige som världens alldeles egna lilla socialbyrå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är stängt på soc får man väl bara gå nån annanstans och ta det man har rätt till! Svenska ambassader utomlands marknadsför ju i skrivande stud Sverige som en rättighets- och bidragsdestination.

   Radera
  2. Sverige vill uppenbarligen ha sådana. Svenskar irriterar ju sig på människor med invandrarbakgrund som klarar av att försörja sig själva då det egentligen inte finns något man kan klaga på där utan i många fall är dom till och med rikare dom själva och det göder istället avundsjuka (not good). Istället vill man ha bidragstagare. Ungefär som Tony Montana säger: "You are all a bunch of fucking assholes...."You need people like me so you can point your fucking fingers and say, "That´s the bad guy".

   Radera
  3. Lol, Toni Visnijc. Anar jag en ton av bitterhet i ditt inlägg? :-)

   Radera
  4. @Isak: Det är ju bara sant. Det lever kvar sen barnsben. Djupt rotat i kulturen. När man klagade på maten i skolmatsalen fick man alltid höra "tänk på barnen i afrika". Det är alltid skönt att kunna peka på det värsta tänkbara. Därför tar man hit folk som man kan peka på för att uppnå någon slags överlägsenhetskänsla. Svensk kultur helt enkelt. Andra europeiska nationer brukar jämföra sig med EU snitt och sträva efter att slå det men hur kul vore det om alla vore lika.

   Radera
 5. Det stämmer bra och om man nu tror Konjunkturinstitutets prognos är trovärdig så har vi att se fram mot rätt magra år 2019-2021 för hushållen. Blir intressant att se hur företagssektorn och den offentliga sektorns finanser utvecklas.

  SvaraRadera
 6. Räntan ska ner, knappast upp sett på 3 års sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska du få ner den mer...ännu mer minus, eller..;))?

   Radera
  2. Somliga har tydligen redan gått in i förnekelsefasen.

   Radera
  3. Jag trodde att man sänkte räntan för att stimulera ekonomin. Är det inte det man borde göra om vi är på väg mot en lågkonjunktur?

   Radera
  4. Jomen Markus, dilemmat är att vi har redan minusränta i Sverige. Trots "högkonjunktur"...Räntevapnet är redan använt och funkar inte i nästa lågkonjunktur. Det är det som är det otäcka...

   Radera
  5. Jo, så långt är jag med! Men borde inte det naturliga vara att vänta med att höja räntan till det värsta är över och försöka höja när det vänder upp igen? Varför skulle man höja i lågkonjunktur? Då har man ju lyckats vända på "räntevapnet" fullständigt. Ursäkta om det är dumma frågor, men vet man inte så måste man väl få fråga, även här. :)

   Radera
  6. Varför skulle man inte kunna sänka räntan bara för att den just nu är på minus?

   Det är ungefär som att säga att en person med lån på 10kr inte kan få lån på 100kr eftersom de redan lånat 10kr.

   Radera
  7. @Markus, "Men borde inte det naturliga vara att vänta med att höja räntan till det värsta är över och försöka höja när det vänder upp igen?"

   När går det värsta över? Det är ju just det som är problemet med "räntevapnet".

   Höjer man inte så bekräftar man bara att vi inte är på väg åt rätt håll, då är ju ekonomin skit och alla tappar tron på att det kommer bli bättre, vilket leder till ännu mer problem. Sänker man eller låter det ligga så blir effekten densamma.

   Ta USA till exempel, de vill ju göra allt för att höja räntan och visa att USA är starkt och att det går enligt planerna. Detta för att öka tilltron i ekonomin och locka investerare som faktiskt sitter på pengar utanför marknaden.

   Radera
  8. När risken ökar på bo/obligationsmarknaden vill aktörerna som köper obligationerna ha mer betalt = högre ränta. Så det är dom som köper bostadsobligationerna som är motparten till låntagaren. Ofta köpare i utlandet. Så när risken ökar ökar också räntorna. Oavsett vad riksbanken vill eller inte vill. Räntevapnet är uttömt och snart beträder vi okänd mark.

   Radera
  9. @Korrekt uppfattat, Man kan självklart sänka reporäntan ytterligare men det skulle troligtvis inte ge någon effekt på marknadsräntorna som även beror på andra faktorer och dessutom så behöver riksbanken kunna motivera sina sänkningar med att inflationen är för låg. Det är många som i sina kommentarer verkar tro att räntan är så låg för att tillväxten krävt det men vi har haft en bra tillväxt som om KPI varit högre kunnat klara av högre räntetryck. Räntan är låg därför att riksbanken slaviskt följt de ekonomiska modeller och teorier om att man genom låg ränta kan driva upp inflationen så att den ger en ökad köpkraft och på sikt även ger en ökad tillväxt. Detta har fungerat som ett vapen att ta till för att få igång ekonomin tidigare men nu är det så många faktorer som inte är som "vanligt" att man nog kan se det som att kartan får ritas om. Den främsta anledningen till att räntan fått sänkas så lågt är att de nya krediterna som stimulerats av den låga räntan inte enbart gått till sådan konsumtion som ökar KPI/KPIF samt att andra faktorer som normalt ökar KPI/KPIF i högkonjunktur inte gjort det. Främst i detta är då energi och oljepriserna som inte ökat som de brukar och då inte gett en ökning i KPI/KPIF. Den stora del av krediterna som gått till bostadsköp har inte heller den bidragit till ökning av KPI/KPIF

   Radera
 7. Det blir nog till att jobba till 75 för att försörja pensionsräddarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt att arbeta ihop till nya moskeebyggen så att dom har något att sysselsätta sig med på dagarna.

   Radera
  2. Frågan är om något folk någonsin blivit så hårt blåsta av sina egna politiker? Jo, det går troligen att hitta ett och annat case som är lika illa. Typ Nord-Korea.

   Radera
  3. Nej det är ganska lätt att blåsa ett blåst folk. Man får det man förtjänar.

   Radera
  4. Eller sikta på att bli ekonomiskt oberoende?!

   Radera
  5. Ja, nu när befolkningen har ökat med 1-1,5% om året ett tag så är vi PRECIS som Nordkorea, sanna mina ord!

   Ni som känner er blåsta men ändå jobbar kvar, har ni något alternativt land som ni tycker fungerar bättre som ni tänkt flytta till?

   Radera
  6. Det är okej att de låter folk jobba längre, men om de försöker tvinga folk att jobba längre torde risken vara stor att många drar. Man lever billigare utomlands. Inte minst på en segelbåt. Det kan vara lätt som en plätt att klara sig utan lön om man har en bostad att sälja eller hyra ut.

   Radera
  7. Jag tror att det finns en uttalad risk för massflykt bland dem som gjort "bostadskarriär". Varför stanna i Sverige när våra intelligensbefriade politiker sett till att alla som gjort bostadskarriär i praktiken är ganska ekonomiskt oberoende om de bara lämnar den dyra bostaden? Det kan bli ett alldeles enormt kompetenstapp för Sverige.

   Radera
  8. Nja, ekonomiskt oberoende (i bemärkelsen att inte lönearbeta) är svårt om du bara har en obelånad bostad som tillgång. Få barnfamiljer är beredda att gå ner så pass mycket i ekonomisk standard.

   Säg att du får loss 4 miljoner efter en extremt framgångsrik bostadskarriär. Ett uttag om 3-4% på 4 miljoner investerat kapital räcker sannolikt under överskådlig framtid utan att pengarna tar slut (sök på "4% rule"). Då har du, din fru och dina barn alltså 10 000-13 333 kronor att leva på i månaden, och dessutom inget hus.

   Radera
  9. För det första blir väl barnen vuxna någon gång och skaffar sig egna jobb och bostäder. För det andra behöver man inte leva på förräntningen av kapitalet. Man kan tära på kapitalet. Det gör inte så mycket om pengarna börjar ta slut när man är 65 eller 80 år. Men man kan behöva ha rätt sorts intressen för att pengarna skall räcka länge. Själv har jag inga dyra vanor.

   Radera
  10. Ja, man kan absolut tära på kapitalet i högre takt, men då tar det ju slut med större sannolikhet. Glöm inte inflationen.

   Radera
  11. Någon massflykt från Sverige tror jag inte på. Vi är fortfarande ett av de bästa länder att bo i och på något sätt brukar det alltid ordna upp sig.
   Man får förbereda sig på en lång och kall vinter.

   Radera
  12. Varför skulle det inte bli en massflykt?
   Höjda skatter, sämre service, och ett helt Europa att flytta till`?

   Radera
  13. Vad triggar massflykt idag, om det inte blev massflykt 2008 eller 2011? Eller 2012, när folk tjatade om guld och samhällskollaps? Samhället har inte hunnit ändras så mycket de senaste fem åren, förutom i vissa alternativa medier.

   Radera
  14. Det krävs handlingskraft för massflykt vilket talar emot att så blir fallet.

   Radera
 8. Ser fram emot "kommande inlägg". =)
  Uppskattar att läsa din blogg. Tack för att du delar med dig, gratis. Jag betalar igen lite med internets hårdvaluta, mänsklig interaktion.

  SvaraRadera
 9. Jag är ju egentligen bara intresserad av bopriserna men börjar så smått oroa mig för detta också.

  Läste häromdagen i tidningen att det drar runt mellanstadiebarn i fruängen och västertorp som grovt misshandlar andra mellanstadiebarn. Västertorp skall vara "bra" område...

  Om vi bortser från bobubblan, vad mer kan man investera i när vi når botten, aktier med nedpressade priser, skog/mark, skidstugor?
  Vad ger avkastning på 20-30 års sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knark! Speciellt i de lite mer socialt utsatta områdena.

   Annars fick du nog med det mesta? Kanske ett inlägg av herr Corn skulle sitta på sin plats, inte bara hur man förbereder sig för stundande krasch utan även efter.

   Radera
  2. Om det blir som tidigare kriser så kan man ju köpa fastighetsbolag och banker billigt på "botten". Hur man nu hittar botten är en annan fråga...

   På sikt brukar som bekant aktier ge högre avkastning än de flesta andra breda tillgångsslag.

   Radera
  3. Köp Securitas av uppenbara skäl. Irisity som utvecklar kameraövervakningsteknik har fått en stororder från Sydafrika som ligger före oss i utvecklingen till regnbågsnation. Kan vara nåt. Gated community-verksamhet kan tänkas gå bra också, kanske under täckmantel av skidstugor?

   Radera
  4. Placera pengarna utomlands om ni inte ser några bra alternativ i Svedala.

   Radera
 10. Då kan vi räkna med att den redan dåliga välfärden (sämst i norden samt Tyskland, UK, Frankrike, Österrike och Schweiz) kommer att bli sämre. Gud va skönt... :/

  SvaraRadera
 11. Det vore intressant med en sammanställning utvisande träffsäkerheten i KI:s prognoser sedan t ex år 2010.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de underskattade högkonjunkturen, påeldad av full sysselsättning i migrationsindustrin, en bostadsbrist som omfördelar från fattiga till rika, och hundratusentals migranter som plötsligt stor-konsumerar för skattemedel när de sätter bo.
   Likadant kommer de underskatta nedgången.
   Det blir nog snart en värn-värnskatt...

   Radera
 12. Nu måste staten låna pengar så att vi kan investera i mer massinvandring. Då håller vi igång den "urstarka" tillväxten och hjälper samtidigt många döda som försöker fly. Så slipper vi ha ett så tråkigt, svennigt land också.

  SvaraRadera
 13. Svar
  1. Ja, jag säger detsamma! En bunt domedagsprofeter. Om 5 år sitter de här och är bittra och fortfarande hoppas på lågkonjuktur och boprisnedgång. Då är priserna upp 10-30%...

   Radera
  2. Varför så lite som 10-30%, 10% per år ju det nya normala ;)

   Visst är det gått om profeter här, du är just en av dem.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. "De dåliga åren" med ungefär samma genomsnittlig årlig bnp tillväxt per capita som de senaste "goda åren"... Uppenbar systemkallops...

  SvaraRadera
 15. En vecka kvar för att förbättra nästa års ekonomi: https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1087206

  SvaraRadera
 16. En BNP-tillväxt som bygger på allt fler bil- och skolbränningar är inte samma sak som ökad levnadsstandard.

  SvaraRadera
 17. Nu på morgonen kom bekräftelsen rörande Oscar Properties:

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/10/24/en-nagot-samre-marknad.html  SvaraRadera