Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-10-06 11:00

Investera i hållbar solenergi med möjlighet till avkastning

Detta inlägg är reklam för Trine.

Göteborgsbaserade Trines erbjudande är lika enkelt som genialiskt - motverka klimatförändringar, förbättra levnadsstandarden i U-länder, och få avkastning på din investering. Tillsammans med Trine kan bloggen nu erbjuda en rabattkod åt alla nya investerare i Trine.
Lokal solcellsinstallation åt ett minielnät för en by. Redan små mängder el leder till en enorm höjning av levnadsstandard och effektivisering av ekonomin, när man t ex kan arbeta efter mörkrets inbrott eller ladda en mobiltelefon för att kommunicera med omvärlden. Just omedelbar kommunikation är en oerhörd effektivisering - tänk dig att resa en hel dag till en annan by för att köpa något nödvändigt bara för att upptäcka att det är slut, något ett enkelt samtal kan förhindra.
En alternativ investering i dagens nollräntesamhälle är att satsa på utbyggnad av förnyelsebar solenergi i U-länder. Det handlar inte enbart om endast pengarna tillbaka och att göra gott, utan Trine erbjuder även möjligheten att tjäna pengar på att förbättra världen för människor, eller som man själva skriver: people, planet, profit.

Eller om man så vill att göra gott med möjlighet att tjäna pengar. I praktiken handlar det om en form av crowdfunding, där man lånar ut pengar till installationer av solcellspaneler.
Emeliana Sweya syr i ljuset av solenergidriven belysning. Nära ekvatorn är det mörkt i princip halva dygnet året om, vilket utan belysning begränsar möjligheten till produktivt arbete ...
Som exempel har man just nu en kampanj för att ge 8 800 personer tillgång till el via solkraft i Zambia. Förväntad total avkastning är 5.1%, men är förstås vare sig riskfri eller garanterad. Om inte annat finns valutaeffekter då lånet är i euro, vilket kan slå åt bägge håll. Projektet kommer minska CO2-utsläppen med otroliga 2 572 ton.
...  men också möjligheten för barn att göra sina läxor och studera för att kunna få ett bättre liv, om man inte istället eldar med fossilbränslebaserade oljelampor.
Om du registrerar dig med kampanjkoden LARS17 och investerar i Trine får du 10 EUR extra att investera med. Själva registrering tar någon minut och man använder ett betalkort för att föra över pengarna.

Jag tycker själv att upplägget är solklart (avsiktlig ordvits) och ser egentligen inga som helst nackdelar annat än den sedvanliga risken, och har därför själv investerat 500 EUR i Trineprojektet i Zambia. Det finns också som jag ser det en riskjusterad uppsida med en diversifiering bort från svenska kronor till euro. Min investering reducerar de fossila CO2-utsläppen med 6.4 ton.

Afrika är därtill nästa kontinent att under 2000-talet kliva in på allvar i världsekonomin, och detta bidrar till ytterligare ett litet steg på vägen dit.

Detta inlägg är reklam för Trine.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Jag förstår inte hur man kan ge människor tillgång till el och minske CO2 utsläpp samtidigt? Om de inte hade någon el innan så släppte de ju inte ut någon CO2. Om människorna hade el från fossila källor som man byter ut mot solpaneler med lägre utsläpp så hade de ju tillgång innan.

  Sen tror jag inte på upplägg där man blandar kommersiella intressen med välgörenhet (för det är välgörenhet, i princip riktade mikrolån) , slutar alltid med att någon har handen för långt ner i syltburken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstig välgörenhet där man får tillbaka pengarna med avkastning.

   Nej, de har inte el från fossila källor, utan som du ser på bilden ovan så bränner man fossila bränslen i oljelampor för att få ljus. Om alls.

   Radera
  2. Men du får ju mindre avkastning än om du hade investerat på helt marknadsmässiga grunder. Differansen är välgörenhet.

   Och jag har svårt att tro att de eldar 2572 ton CO2 i oljelampr

   Radera
 2. Ett annat alternativ är ETFer som Guggenheim solar ETF och ishares global clean energy fund.

  Mycket bra avkastning det senaste året för hela branschen. Pluset är att i stort sett alla fonder i branschen är mycket lågt värderade i jämförelse med de vanliga indexfonderna, och kring 2008 (när branschen var "ny") låg de flesta av fonderna dubbelt så högt. Alltså torde de gå upp på minst samma värde långsiktigt.

  Det Känns bra att investera i hållbart långsiktigt. Trine är inget undantag.

  SvaraRadera
 3. Trine tar alltså 5% på insatt kapital och 50% av avkastningen (enligt deras FAQ) utan att ta någon ekonomisk risk själva. Ingen skulle investera i en fond som gjorde så men lägg på lite leende skolbarn och en CO2 kalkyl så hugger folk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt läste inte jag. När jag kom till "rabattkod" så uppfattade jag det som bondfångeri...

   Radera
 4. Det är nog bra med sol el men det ersätter inte ett riktigt elnät .

  SvaraRadera
 5. Den här typen av elsystem är jag helt övertygad om att är framtiden.
  Intermitent och inte mycket kräm, men just de där första Wh / dygn är det som faktiskt behövs.
  Ett stort nationellt elnät för med sig enorma kapitalkostnader, något jag har svårt att tro att några andra länder än de med enorma tillgångar i vattenkraft kommer ha möjlighet att upprätthålla det kommande århundradet.
  Får känslan av att jag köper grisen i säcken helt och hållet, men jag tar rygg på dig Cornu.
  Tack för en intressant möjlighet!

  SvaraRadera
 6. Köp ditt avlatsbrev idag i morgon kan det vara inaktuellt !

  För det första så är solenergi dyrare än vindenergi då vindenergi genererar mer ström per krona.
  För det andra så är detta inte "Prima El" ett begrepp som fanns i sverige när vi elektrifierades, dvs el som finns tillgänglig när du vill ha den och inte när naturen känner för det.
  Dvs det är inte ett steg mot att kliva in in 2000-talet utan en blindtarm som inte leder någonvart, byn hade varit bättre hjälpt med en dieselgenerator som levererar nätspänning.

  SvaraRadera
 7. Några kommentarer

  1. Solpaneler som bara används korta tider antingen pga bättre alternativ (får solid nätanslutning efter något år) eller i stugan är inte lika klimatsmart som solceller vars utsläpp per kWh normalt beräknas på en livslängd a 30 år

  2. Trine säljer ett system som går att köpa mycket billigare på ebay (liten solpanel+batteriladdare+batteri). Varför kan inte byborna köpa dessa direkt istället för att addera massa overhead i form av flygresor och reklam i dyra Sverige? (hur många system räcker VDns lön till?)

  SvaraRadera