Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-10-07 10:53

Intelligence Watch: Det byggs för mycket, för dyra och fel bostäder

Ekonomen Anders Olshov från tankesmedjan Intelligence Watch skriver i en debattartikel hos DN Debatt att det byggs för många och för dyra lägenheter i förhållande till den köpsvaga efterfrågan. Behovet av bostäder beror på flyktingar och deras anhöriga, medan det byggs lyxbostäder dessa inte kommer ha ekonomi att flytta till.


Tankesmedjan Intelligence Watch ekonom Olshov konstaterar i en debattartikel hos DN Debatt att det byggs bostäder som inte efterfrågas.

Det ökade behovet av bostäder beror på en befolkningstillväxt som i princip beror på flyktingar från utomeuropeiska länder och deras anhöriga, samt deras barnfödslar. Samtidigt har dessa mycket låga inkomster, med en medianinkomst på 10 100 kronor efter 5-9 års vistelse, mot 26 200:- SEK i månaden för personer födda i Sverige. Och de som kommit till Sverige nyligen har förstås ännu sämre inkomster.

Samtidigt bygger analyserna om efterfrågan på bostäder på att befolkningsökningen har samma inkomster som infödda svenskar.
"Befolkningstillväxten leder därför inte till samma efterfrågan som den har gjort historiskt, utan vi går mot en mer dysfunktionell segregerad bostadsmarknad där immigranterna tränger ihop sig och det bostadssociala uppdraget blir svårare att klara. Enligt vår bedömning i rapporten kommer det inte att efterfrågas 600.000 nya bostäder till 2025, utan snarare mellan 270.000 och 480.000, varav det övre intervallet sannolikt skulle kräva att staten genom riktade stöd tar ett tydligt ansvar för de nyanländas bostadsfinansiering."
De lägenheter som byggs är i stället för social housing - billiga lägenheter med dålig standard - lyxlägenheter.

Olshov varnar för en storm på gång på svenska bostadsmarknaden och jämför Stockholm med Köpenhamn inför den danska kraschen.
"På flera sätt påminner situationen, i synnerhet i Stockholm, om Köpenhamn 2006. Även då spirade optimismen och hade nyproduktionen, produktionskostnaderna och bostadspriserna ökat snabbt. En ejerlejlighed i Köpenhamn (motsvarande en svensk andelslägenhet) kostade då mer än en bostadsrätt i Stockholm per kvadratmeter. Därefter rasade priserna med drygt 30 procent och nyproduktionen störtdök, primärt för att det hade byggts för mycket dyrt, priserna hade blivit för höga och köparna drog öronen åt sig. Nyproduktionen i och runt Stockholm är nu på den högsta nivån sedan 1975 och bostadsrättspriserna har ökat med 50 procent de senaste tre och ett halvt åren för att i dag vara 60 procent (!) dyrare än ejerlejligheden i Köpenhamn."
Ohlsov avrundar:
"Det stora utbudet av nyproduktion kommer lika lite som i Köpenhamn 2006 att kunna sväljas av marknaden. Ett flertal bostadsutvecklare som köpt på sig mark dyrt och investerat i storslagna projekt kommer att gå omkull när köparna uteblir. Problem på fastighetsmarknaden brukar sprida sig till resten av ekonomin."
Återstår då det ovan nämnda riktade statliga stödet för nyanländas bostadsfinansiering - att invandrare får statligt stöd för att köpa lyxlägenheter. Vilket förstås kommer leda till dålig stämning då många köpt sina lägenheter just för att slippa invandrare i huset, sk white flight. Alternativet är dock en kraschad bostadsmarknad med ett överskott av osäljbara lyxlägenheter. Skillnaden består egentligen bara i hur man vill betala för bostadsbubblan - via kraschade bostadspriser eller statligt skattefinansierat stöd till nya grannar?

Själva rapporten presenteras av tankesmedjan på måndag och finns ej att läsa publikt än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Ett problem i många städer, inte bara i Sverige, är att det inte finns plats för medelklassen/arbetarklassen, i Göteborg finns det bara bostäder för de riktigt rika och för de fattiga, unga familjer med bra jobb flyttar till kranskommunerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att många, många flytt(at) till Norge också.

   Radera
 2. "hur man vill betala för bostadsbubblan - via kraschade bostadspriser eller statligt skattefinansierat stöd till nya grannar?" Du menar "kraschade bostadspriser eller BETALA HYRAN till nya grannar?"
  Det är inte så roligt. Jag har svårt att betala för att mina barn ska komma på fötter här i livet och har ingen lust att tvingas betala för andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå, vill du inte ställa upp som medlåntagare för nyanlända?

   Radera
  2. Bostadssubventioner har vi tidigare haft under många år, det största var väl miljonprogrammet under 60-talet, vi har även haft bostadsbidrag under många år. Jag tror inte att det hade byggts så mycket om inte staten hade varit med och betalat. I vårt land har det varit en självklarhet att en 20-åring skall ha en egen lägenhet, medans det i t.ex. Italien var vanligt att man bodde hos mamma och pappa tills man gifte sig, vilket var vanligt i vårt land tidigare.

   Radera
  3. @Lars ! Du känner väl till att i SE så är det "DÖD åt familjen" som gäller ... !
   Det har ju Gudrun Schyman sagt vid ett tillfälle när hon egentligen borde hållit tyst om denna "statshemlighet"...

   Radera
  4. Det kan nog bli så med barnafödande framöver att ju senare man "anlänt", ju fler barn känner man sig ha råd att skaffa. Om man har en inkomst runt 10 000 så är ju dessutom ett extra barnbidrag inklusive max flerbarnstillägg en signifikant summa. Om man t ex är fyra vuxna i en familj (se Nacka), varav (kanske) en arbetar, då är till och med barnbidrag det enda (lagliga) alternativet att öka familjens cash flow.

   Radera
 3. Återigen pekas invandringen ut som ett potentiell källa till dålig stämning i landet. Tankesmedjornas rapporter främjar rasismen, de borde ist fokusera på hur bra det är med nya skattebetalare. Var är de rapporterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men att betala skatt på bidrag tillför inte mycket till ekonomin...

   Radera
  2. Tror inte man betalar skatt på bidrag... Däremot hålls ekonomin igång med momsen. T.ex iPhones med abonnemang, möbler, barnvagnar, busskort osv.

   Radera
  3. Som vanligt bör man skilja på flyktinginvandring och arbetskraftinvandring. De senare har normalt redan jobb när de kommer hit (det är därför de kommer hit) och betalar således skatt. En ren vinst för Sverige. Flyktingar däremot tar ofta väldigt lång tid innan de börjar producera något. En förlust för Sverige (se Massutmaning av Tino Sanandaji).

   Radera
  4. Arbetskraftsinvandrarna utvisas ju på löpande band för att de haft en krona får låg lön för 5år sedan, där är staten väldigt effektiv!

   Radera
  5. Det här i grunden inget invandringsproblem utan ett syndrom av dysfunktionalitet i utbud/efterfrågemodellen kombinerat med reglering i hyresbeståndet. Istället för att producera bostäder till de som behöver, vilket man inte klarar av, producerar man lägenheter som kostar 43000/kvm att färdigställa och hoppas på en närmast övernaturligt välfungerande flyttkedja för att fördela rätt. Det fungerar säkert, inom någon generation eller två.

   Radera
  6. @King Du har helt rätt, att utbudet kontra efterfrågan, är helt i obalans. Utbudet på outbildad, ej språkkunnig, invandrad arbetskraft är alldeles för högt. Den balansen kommer förmodligen inte upprättas under min livstid.

   Radera
  7. @King 43000 kr/kvm beror på att när du bygger åt dig själv så lägger du inte på någon vinstmarginal. Så skillnaden mellan byggbolagens låga interna produktionskostnad pris ut till kund förklarar skillnaden. Det talas om 50-100 % vinstmarginal i Stockholm så marknaden borde tåla en sättning, de kanske får nöja sig med 10 % som gäller på övriga konkurrensutsatta marknader.

   Radera
  8. Invandrarna är ju problemet eftersom de inte får jobb och måste försörjas av andra.

   Radera
  9. > att betala skatt på bidrag tillför inte mycket till ekonomin...

   De får bli statsanställda istället.

   Radera
 4. Ja ha..
  HUR skall vi bygga billiga hyresrätter.. För just hyresrätter är ju per definition alltid billigare än bostdsrätter..

  Jo, först så bygger vi på "gratis" statlig mark! Gärna gamla militära övningsområden som "Järvafältet" under miljonprogrammet.

  Vi bygger industrialiserat i stora volymer och serier. ALLA skall passa in i en "normaltrea".

  Vi bryr oss inte så mycket om utseende eller hur områdena ser ut

  Vi bygger med enorma statliga subventioner! Gärna som med ett infört ATP-system som under miljonprogrammet

  Vi bygger med "insnålade" normer för byggnormer säkerhet milö och energi mm. Compact Living är ju det nya miljö- och klimatsmarta ytsnåla byggandet

  Och sist men inte minst! Vi använder oss av billig, mycket billig arbetskraft för 25:-/h från Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan Kirgisistan eller Ukraina för den delen om farbror Putin skulle få för sig att hitta på lite hyss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att det går att bygga billiga hyresrätter. Men ingen vill det eftersom det är bättre pengar i att bygga och sälja. Allmännyttan bygger förstås en del, men med medföljande problem när bostäderna fylls på av ekonomiskt och socialt svaga. Ingen kommun som inte har bidragsdiande som affärsidé vill ha dessa bostäder och medföljande problem.

   Radera
  2. Ingen har sagt att det ska vara billigare att bygga hyresrätter. Snarare tvärtom, eftersom de byggs enbart till professionella kunder som inte vill ha kortlivade konstruktioner.
   Men man blir lite fundersam på hur fan de kommer upp i 43000/kvm... Har precis byggt färdigt ett småhus och lyckas inte komma upp i så mycket trots att huset är topputrustat och tomten kostar lika mycket som huset.

   Radera
  3. Och ett hyreshus är ju "industriellt" i jämförelse. Allt från grundläggningen till målningen är ju mer rationell när man gör det för 50 bostäder i ett svep, för att inte tala om att markåtgången, mark som i Storstockholm normalt hyrs vid bygge av hyresbostäder, inte är särskilt stor per lägenhet.

   Radera
  4. ..,och det är förmodligen en miserabel idé att bygga på billig eller gratis mark i Sverige där platsbristen inte är skriande, som en fd statsminister upptäckte från luften.

   Radera
  5. De som bygger hyresrätter gör det förstås för att tjäna pengar på de boende. Om det blir för låg vinst , exempelvis tack vare hyresreglering, kommer ingen privat aktör någonsin att bygga hyresrätter.

   Radera
 5. En troligare lösning är att kommunerna låter alla allmännyttans hyresrätter gå till de ekonomiska migranterna, vilket tvingar det svenska proletariatet att högbelåna sig för att kunna bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör dom redan i praktiken

   Radera
  2. Just exakt vad som sker. Gamla Agda går bort och Achmed flyttar in med hyran betald av kommunen. Agdas barnbarn Anna får ta ett lån på tre miljoner för att köpa sig ett boende. Anna är dock nöjd och glad för enligt Aftonbladet har hon redan tjänat 300.000 kr på att bo. Stämningsläget lär dock bli mindre muntert när Aftonbladet rapporterar om de första bostadsägarna som är under isen och de som sålt men ändå är skyldiga banken en miljon.

   Radera
 6. De politiker och opinionsbildare som inför valet 2014 spred lögner och fake news i bästa Trump/Putin-anda borde ha diskvalificerat sig för all framtid från höga ämbeten inom landet.

  Narrativet har på sedan hösten 2015 gått från att vi behöver migrationen för att rädda välfärden till att migrationen sänker välfärden.

  Varken kommuner eller byggbolag har intresse av att bygga billiga boenden. Kommunerna vill locka höginkomsttagare (= mer skatteintäkter) och byggbolagen vill bygga dyrt och flott (= högre vinst/m2).

  Sverige är ett märkligt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är inget land - det är ett skämt!

   Radera
  2. Det ligger mycket i detta. Frågan är om det finns en lösning på ett problem som ingen egentligen har något intresse att lösa.

   *De privata byggbolagen vill bygga bostadsrätter för att tjäna snabba pengar på höga m2-priser.
   *Eller så vill de bygga dyra hyresrätter som ger starka kassaflöden.
   *Allmännyttan bygger nytt, som inte är svindyrt men dyrare än befintligt bestånd och som alltså kräver omflyttningar för att de ekonomiskt svagaste ska få tillgång till lägenheter de har råd med.
   *Ingen hyresvärd är intresserad av ekonomiskt/socialt svaga grupper i sitt bestånd eftersom det skapar kostnader, oro och att "bättre" hyresgäster flyttar.
   *Kommunerna/socialtjänsterna har redan underskott i sina socialförvaltningar och ser gärna att "någon annan" tar hand om frågan om bosättning för de svagaste.
   *Grannar protesterar alltid högljutt vid alla förändringar i deras områden.
   *Kommunerna har planmonopol.

   Inget av detta är egentligen märkligt, men det skapar problem eftersom det finns ekonomiskt utsatta som också behöver någonstans att bo och det finns ingen som har incitament att lösa det.

   Radera
  3. JB

   Japp, en konfliktyta är att staten gör en massa konstiga saker som de sedan tvingar kommunerna att reda ut, trots att vi har kommunalt självbestämmande. Se t ex socialbidragen i Hultsfred och polygamisten i Nacka.

   Radera
  4. Kommunerna får inte mer skatteintäkter av en höginkomstagare än av en fattiglapp som flippar burgare på Donken. Skatten beräknas på en genomsnittlig inkomst. Däremot kanske lite färre utgifter i forma av olika bidrag.

   Radera
 7. Tråkigt att de inte gör rapporten tillgänglig. I debattartikeln blandar de hej vilt med äpplen och päron (liksom blogg-författaren) vilket jag utgår ifrån att de inte gör i själva rapporten.

  SvaraRadera
 8. Förhoppningen är väl att medelinkomsttagaren ska högbelåna sig och flytta in i dessa nybyggen medan det befintliga beståndet som är billigare ska bli ledigt. Tycker mig dock se att äldre bostäder är väldigt populära.

  SvaraRadera
 9. Märkligt hur virriga artiklar, inlägg och synpunkter det är nu för tiden. Det byggs för lite, det byggs för dyrt, det byggs för mycket, avreglera hyresmarknaden, bygg social housing... Slående hur jävla virrigt tillståndet är.

  SvaraRadera
 10. Helt fel analys!
  Alla dessa bostäder kommer att bli uthyrda direkt antingen direkt till bidragsberoende personer eller till komunen som upplåter fritt till bidragsberoende personer. Skulle komunerna behöva höja skatten för att betala för höjda bidrag eller högre direkthyror så kommer man bara att höja skatten - enkelt! Om du inte inser dett så bör du beakta att ett flertal komuner nu gått in och budat över och köpt bostadsrätter redan. Du är lika r-vk-d som din dotter kan bli bakom biblioteket i Enköping kl 18.00. Njut av resan, det är ju nerförsbacke!
  http://www.unt.se/nyheter/enkoping/barn-begars-haktade-efter-valdtakt-4777921.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priserna kommer bara att gå upp upp upp. Vågen av anhöriginvandrare har inte kommit ännu. Räkna med en ökning på 10% av totala skattetrycket (komunalskatteökningar, fordonsskatter, fastighetsskatter, elskatter, trängselskatter you-name-it-skatter osv.). Skulle inte du kunna betala 10% mer i skatt - jo det KAN du. Skulle inte du och dina föräldrar kunna leva med mycket sämre sjukvård - jo det kan ni (det gör folk i de flesta länder). Du kan också leva med att bli utsatt för brott dubbelt så ofta och dubbelt så grovt som idag - inga problem, det finns folk som har det så i andra länder.

   Radera
  2. Även om debattartikeln i sak ger en bra beskrivning (förutom föreslå införande av skuldkvotstak) kommer stat/kommuners handlande ställa normala system ur spel. Ser framför mig hur min bostad plötsligt blir 500 000 kr mindre värd pga nya grannar som måste placeras relativt centralt och ha nära till AF, SFI, vårdcentral och FK. Och till största sannolikhet aldrig får ett jobb. Lite för många negativa faktorer som konvergerar nu och ser inga åtgärder.

   Radera
  3. dunder-x jag tror att man i många fall kommer tillåta en urholkning av skattefinansierad verksamhet snarare än en skattehöjning för att komma ikapp ifall skatteintäkten/capita börjar minska kraftigt.

   Radera
 11. AVSKAFFA den s.k EBO-lagen som ger [den stora rosa elefanten] "rättighet" att bosätta sig var som helst i landet denne så önskar... Givetvis skall inflyttningskommunen stå för försörjningsstödet (socialbidragen)

  Vi slår då två flugor i samma smäll!

  Avfolkningsbygder med tomma fastigheter som annars skulle riskeras att rivas => kostnad , får nytt liv, subventionerat av staten / kommunen men ändå!

  Trycket på de populära orterna minskar och därmed kostnadsökningarna / överhettningen för byggnationer därstädes.

  https://www.sydsvenskan.se/2017-05-03/s-och-m-i-malmo-med-gemensamt-krav-pa-andringar-i-ebo-lagen

  SvaraRadera
 12. Någon undrade varifrån de pengar som de nybyggda bostäderna skall betalas av och ifrån...

  Följande saxar jag ifrån en artikel i GP för i dagarna nästan precis 10 år sedan.
  Samma lagar och regler om bistånd etc. gäller än i dag men med något andra siffror...

  "..
  I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
  En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov".
  Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet..."

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att det finns såna som väljer att föda många barn och livnära sig på detta. Hade det inte vart för det så hade vi stått för en demografisk undergång. Tack vare dom ligger vi bra till jämfört med andra Europeiska länder. :)

   Radera
  2. kan dessa nya barn då ta sig an landet i framtiden och de krav på utbildningsnivå och kulturell förståelse detta innebär ?

   Liksom en viss skillnad på invandringen idag jämfört med den på 60- och tidigt 70-tal ...

   Radera
  3. Finns det nån som ställer krav på kulturell förståelse? :O
   Sverige måste ju se till att dom får rätt utbildning för jobben och även försöka motivera unga i utsatta områden till att det lönar sig att jobba. Jag tror inte att många ser jobb som en bra väg till framgång. Har man inte rika föräldrar och bor i en storstad är det t.ex svårt att planera ett liv med fru och barn och särskilt inte om man inte är högutbildad och nischat sig och kan tjäna bra med pengar på det....Då är det kanske enklare att bara skita i att jobba och leva på bidrag...Kan man inte finansiera en familj själv via förvärvsinkomst så får väl nån annan göra det istället...Det är inte deras fel...Jag har full förståelse för deras val

   Radera
  4. Jo, och varför vill så många till just det för dem extremt kulturellt, utvecklingsmässigt och religiöst främmande landet Sverige och inte till andra länder (med lägre bidrag)
   ;-)

   Radera
  5. @Toni, om det inte är ironi får jag inte ihop att du å ena sidan säger "Tack vare dom ligger vi bra till" och å andra sidan har full förståelse för deras val att välja leva på bidrag. Det senare är ju ett faktum. Och det finns inga tendenser att vi kan vända utvecklingen.

   Radera
 13. Ta in billiga kineser och gästarbetare från Pakistan. Kan vi ta in IT o bärplockare så varför inte byggare? Att de inte skulle kunna behöver ta en sväng till Peking lr Dubai. Bygg ute i skogarna som Stridshingsten sa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför gå över ån efter vatten? Mycket bättre att hyra billigt boende i Pakistan och husera migranterna där?

   Radera
  2. Ja!. Outsourca Immigrationsverket och all flyktingmottagning. Transportstyrelsen leder arbetet med stöd av Dan Eliasson.

   Radera
  3. Det är bara att börja köpa mark och bygga. Köp mark i alla centralasiatiska och afrikanska länder, men stanna inte vid det.

   Bygg stora inhängnade områden, med för området(!) acceptabel kvalitet.

   Så stopp till alla vid gränsen och flyg fem raka vägen till närmaste outpost, där de kan få vänta på asylbesked. Om det beviljas kan de få leva sina resterande dagar i dessa stimulerande områden. Eller åka vidare.

   Spännande.

   Radera
  4. flyg dem raka vägen, ska det ju stå.

   Radera
 14. Under 90-talet hade vi Bomässan i min hemstad. Det byggdes moderna, futuristiska nästan lyxiga boenden för att kunna visa upp på mässan. När fyrverkerierna hade lagt sig visade det sig att de var alldeles för dyra för normalinkomsttagaren. Efter ca 5 år var den absoluta majoriteten i området utlandsfödda personer dvs staten subventionerade helt enkelt boendet rakt av. Det kommer ske även nu oavsett lyxiga eller inte lyxiga kvadratmetrar - de kommer fyllas naturligtvis.

  Ovanstående kan man tycka vad man vill om men i dagsläget har vi en faktiskt situation med extrem brist så det kommer bli stora subventioner i framtiden. Orättvist ? Ja, kanske men alternativen är få nu när vi sitter där vi sitter. Konsekvensanalys är väl inte våra politikers största färdighet.

  SvaraRadera
 15. Finns ett problem till, folk som bor i bostäder de själva inte betalar, är inte så himla nog med hur de sköter sig eller vårdar bostaden, det är ingen tillfällighet att man måste ha väktare på torget i bergsjön och väktarna vägrar tjänstgöra om inte polisen följer med (källa SVT väst). Vem vill bygga hus för sådana hyresgäster, hur mycket kostar skadegörelse och sanering ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge byggbolagen och förvaltarna tjänar på det så bygger man men gör man det inte så bygger man inte. Det finns väl försäkringar för skadegörelse?

   Radera
  2. Nu är det inga nybyggda hus i området jag syftade på, men så länge det allmänna betalar fakturan så funkar det, men jag skulle inte bygga ett hus och hoppas på det.

   Radera
  3. Byggbolagen kanske tänker tvärtom. Köpkraften hos förvärvsarbetare är ju mer begränsad än kommunens/statens köpkraft.

   Radera
 16. Nej det byggs inte för mycket, för dyra och fel bostäder. Det tas in för många, för dyra och fel migranter. Lösningen heter repatriering.

  SvaraRadera
 17. Ingen tror väl att de skall flytta till en nybyggd lyxlägenhet.
  Det är ju bostadskarriären som ska flytta upp alla stackars svenskar i stegen så alla skitbostäder blir tillgängliga.

  SvaraRadera
 18. Självklart kommer vi ta vårt ansvar. Staten har ju våldsmonopol.

  SvaraRadera