Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2017-10-14 18:50

"Ingen bostadsbubbla"

Någon forskare som heter Harry Flam säger att det inte finns någon bostadsbubbla, men att priserna kan gå ner 30% ändå. Samtidigt sänks priserna på lyxkåkar på löpande band, priserna föll i september i hela landet enligt Valueguard och antalet nyproducerade lägenheter kommer nästa år vara ännu större än i år.
Ingen bubbla. Allt är helt normalt.
De två forskarna Harry Flam och och Mats Wilhelmsson förkastar att det finns någon bostadsbubbla i Sverige. För att det skulle vara någon bubbla måste nämligen folk köpa för att de tror att priserna ska stiga.
Andelen av svenskarna som tror att bostadspriserna ska stiga.
Dessutom flyttar svenskarna in till storstäderna vilket drar upp priserna menar forskarna.
Inrikes flyttningsöverskott till Stockholms kommun.
Så nu vet vi det. Det finns alltså ingen bostadbubbla.

Forskarna menar dock att priserna kan falla 30%, men det är alltså ingen bubbla för svenskarna tror inte att priserna ska stiga när de belånar sig för att köpa en trea för sju miljoner kronor och folk verkligen rusar till storstäderna. Det kan dessutom bli en snöbollseffekt som drabbar svensk ekonomi och sänker bostadspriserna, men det är ändå ingen bostadsbubbla säger forskarna till SVT:
"Den spiralen tror jag många människor anser vara en bubbla?
– Ja, det beror ju på hur man definierar en bubbla. En del definierar bubblor som att priserna går upp och sedan händer någonting och de sjunker över ett antal år. Min definition är att priserna går upp mer än vad man kan förvänta sig, säger Mats Wilhelmsson."
Tydligen har tillgången på nya lägenheter inte toppat än. Det kommer ut ännu fler nybyggda lägenheter på marknaden 2018 och 2019, dvs projekt som redan håller på att uppföras. Blir intressant att se hur det går med dem om nu folk tappat intresset för överskuldsatta nyproducerade fuskbyggen med fejkade ekonomiska planer i bostadsrättsföreningarna?

Enligt Valueguard föll priserna på bostäder i hela landet.  I Sverige som helhet var fallet 1.5%. Som mest föll det för bostadsrätter i Stockholm, som rasade 2.2% och nu rent av ligger back även på tre månaders sikt och bara gått upp 1.7% på ett år.

Twittraren Bo Bubbla rapporterar om flera prissäkningar på osäljbara objekt, exempelvis en Stockholmslägenhet som sänkts från 7.5 MSEK till 5 995 kSEK, vilket är en sänkning på 1.505 MSEK. Det betyder ju inte att priserna faller. För vi har ingen bubbla, som konstaterat ovan.

Det är bara säljbara objekt som hamnar i statistiken vid avslut och påverkar priserna och 7.5 MSEK kan ha varit ett fantasipris utan någon som helst realism. Så länge inte en lägenhet säljs så påverkar den inte statistiken.

Men vi kan vara trygga i att det inte finns någon bostadsbubbla. Tack, Harry och tack Mats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

139 kommentarer:

 1. Bubbelforskning är väl en renommerad vetenskaplig gren inom ekonomi?

  SvaraRadera
 2. Haha! Ja, 2018 blir onekligen spännande.

  SvaraRadera
 3. Det var det där med flockbeteendet. Alla hävdar att det är en jättestor urbanisering och att det drar in folk till Stockholm motsvarande två busslaster per dag. Och trenden förstärks för var dag. Alla hävdar detta. Alla. Utom de udda typerna. De som ser vad som händer. Det finns uppenbarligen inget flyttningsöverskott. Men ingen lyssnar på de som ser verkligheten. Varför är det så? Masspsykos eller ? Vem driver dogmen om det massiva flyttningsöverskottet och i vems intresse? Ingen skriver om flyttningsunderskottet !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kairos skriver så här:
   Exempel
   Befolkningstillväxten är koncentrerad till storstäder, större städer och förortskommuner
   till storstäder. Förortskommuner växer kraftigt på grund av inrikes
   flyttnetto, storstäder växer på grund av invandring och positivt födelsenetto.

   https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/28211.pdf

   Radera
  2. @Muffins Har du någon länk till Kairos om det där?

   Men det är just alla dessa olika fenomen sammantaget som jag hävdar (före han som skrev om att nyligen invandrade inte har råd med byra bostadsrätter) att om det fortsätter som det gör nu så finns det en möjlighet/risk (mer risk) att vi får en sämre variant av en sen-nordamerikansk urbaniseringsomvanlings, sk Suburbanisation. Dock inte en direkt kopia av det, utan något åt det här hållet:
   1. I innerstaden/Nära centrum kommer SAMT i en del när- och förorter kommer fler nyligen invandrade tränga ihop sig (fler personer per lägenhet) för att kunna ha råd med de dyra utgifter, även om priserna skulle börja falla. Det blir därmed inte attraktivt för de som bor där att fortsätta bo där (vår motsvarighet till White Flight). Man kan ju tränga ihop 15-20 pers i en södertrea om man anstränger sig. Vissa uppgifter gör gällande att dylikt redan finns bland gästarbetare i kranskommuner (någonstans boste de ju sova och bo).
   2. Förorter som är längre bort, isolerade, eller redan är gräddhyllor med det mesta i serviceväg blir det nya fashionabla. Liksom kanske vissa äldre eller redan socioekonomiskt segregerade delar av innerstaden/närförort. De som hinner dit ekonomiskt, och som inte drabbas av alltför stora skulder flyttar dit. En av grundstenarna där är att man a) kan itne ta att bo på en mindre yta/person, b) helt enkelt inte känner sig trygg i mer blandade områden, c)följer strömmen och de man känner.

   Jag hoppas verkligen har jag fel, för det är verkligen inte bra.
   Men jag anser att det är mycket som pekar åt det hållet. Skilj här mellan vem som äger en fastighet/medlem i BRF och var man faktiskt bor. Sen kompliceras det ytterligare i Sverige av att man har en kombination av hyresreglering, skuggmarknad med delvis ockerhyror, ojämna transportmöjligheter, kommuner som alla försöker locka höginkomsttagare som gör att vi har flera olika marknader i bostadsmarknaden.

   Radera
 4. Hmmm...

  https://www.svd.se/tvarniten-kan-tomma-byggbolagens-kassor


  ... och sedan detta med "inrikes flyttningsöverskott" ...
  När någon som fått uppehållstillstånd träder EBO-lagen in och då är det inte lika "roligt" att bo kvar på förläggningen i "Storträskholmskärr" utan flytten går till att bli inneboende hos brodersn kusiners ingifta bryllingar i [valfritt utanförskapsområde] i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Västerås, Borlänge etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när tillräckligt många av dessa flyttat till Stockholm påbörjar Svenssons white flight från Stockholm.

   Men det kommer naturligtvis rättfärdigas med någon mer rumsren ursäkt och trend att gå tillbaka till mer naturnära liv.

   Radera
  2. White-Flight har vi haft i mer än 20 år ifrån [valfritt utanförskapsområde]

   Göteborg exv. dräneras på skattebärkraftiga svenskar då stadens bostadspolitik bara har två mål

   * Extremt dyra "ytsmarta" och "fräscha vita" med "öppen planlösning" BR i city- och vattennära områden

   * Normaltreor i allmännyttan

   Radera
  3. Jag skrev "från Stockholm" inte valfritt utanförskapsområde.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har heller aldrig stött på någon som köpt och inte tror att priserna ska stiga. Alla kör med "bra affär", "bostadskarriär", "priserna går alltid upp" osv.

   Radera
  2. Det bästa är ju ändå denna, "För att det skulle vara någon bubbla måste nämligen folk köpa för att de tror att priserna ska stiga."

   Jag har bara en kommentar till detta citat; Jag har ALDRIG träffat någon som köpt en bostad som inte tror att priserna kommer att gå upp. Jag repeterar, ALDRIG!

   Radera
  3. Ja man kan ju undra vilka herrarna syftar på och vilka som deltagit i deras studier...

   Radera
  4. Roligt om dom sagt så. Mig veterligen köper dom flesta jag känner p.g.a. att "det inte går att spara sig till en kontantinsats för ett hus" och för att "göra bostadskarriär så man kan ha råd att köpa hus i framtiden". Det är folk som bor i hyresrätt och köper sig in sig på bostadsmarknaden i detta syfte. Dom saknar alltså inte ett boende. Harry Flams generation kanske inte köper p.g.a. tron på en stigande marknad. Hans generation kanske inte köper överhuvudtaget då dom redan har villa, sommarhus, och semesterlägenhet i Spanien trots att dom knappt amorterat något under hela sitt liv.

   Radera
  5. Att det inte skulle "gå" att spara ihop till en kontantinsats i ett hus är helt enkelt inte sant. Den som säger det kan inte räkna.

   Snittvillan kostar ungefär 3 miljoner = kontantinsats på 450 000 kr. Det är inte svårt för till exempel ett par som jobbar att målspara till.

   Radera
  6. Som sagt JP...alla är inte som dig.Sparstatistiken är väldigt skev. Det är inte så att dom flesta svenskar sparar. Få sparar men dom som gör det har väldigt mycket...Dessutom pratar jag Göteborg....:Skåne kan man casha alla villor ....budgetlän

   Radera
  7. Återkommer till mitt exempel i heta västra Skåne med bekväm närhet till "Pågatågen", Helsingborg, Lund, Malmö, Kastrup, Köpenhamn, Roskilde Hamburg och Berlin !

   https://www.alvsbyhus.se/sv/tomter-och-villavisningar/hitta-tomt/skane/prisvarda-och-stora-tomter-i-marieholm/

   Radera
  8. Toni: Om två friska vuxna arbetande människor som väldigt gärna vill bo i hus inte klarar av att spara pengar till kontantinsatsen under några år, så kan de inte skylla på någon annan än sig själva. De bedrar sig själva eller kan inte räkna eller båda delarna.

   "Stor-Göteborg" är ungefär 800 000 kr dyrare än "Stor-Malmö" på villafronten (4,6 vs 3,8 miljoner).

   Radera
  9. Klarar man av att AVSTÅ från:

   * 3 latte á 50:-/st./vecka
   * 1 pkt cigaretter/dag
   * Netflix, HBO abb. etc.
   * 2 påsar chips varje fredag

   .. mm. etc

   så kommer man upp i summor !!
   * Byte Mobil - iPhone -

   Radera
  10. I stockholm har alla jag känner senaste året köpt pga att enda alternativet är ockerhyra i andrahand. Att göra en hacka när räntorna förväntas stiga är det inte många som räknar med.

   Radera
  11. Cornu. Går i köptankar och räknar med värdeminskning. Skiter i det pga petiga preferenser och lång horisont. Skulle föredra att räkna med uppgång men ligger fel i fas mot omvärlden just här.

   Joakim. Instämmer. En familj som har sådan inkomst att den kan få låna pengar över huvud taget kan spara till insats. Vi är inlärt dåliga på hårdprioritering, en fred och välfärdsskada

   Radera
  12. Håller med ovanstående.
   "...folk köpa för att de tror att priserna ska stiga."
   Det är precis det bekanta, kollegor, vänner, löst folk man träffar på osv säger i en grav majoritet. Dvs de är övertygade om att det är en "bra affär", "det blir dyrare sen", "går att sälja med vinst", "priserna stiger alltid över tid".
   Tröttsamt att höra, men samtidigt begripligt med tanke på att det faktiskt är svårt att spara sig till sin respektive drömbostad eller vad det nu är målet för var och en är. Vilket gör att bostadskarriären är det många satsar på. Så länge det fungerar (dvs finns billigare krediter) så kör de flesta väl på.

   Radera
  13. @Skolfrågan: "Vi är inlärt dåliga på hårdprioritering, en fred och välfärdsskada" Ja, ibland undrar man. Lekte med tanken på vad som skulle hända (Hade läst Uvells granskning av FI:s ekonomiska plan, men det är även annat som spelar in) om det övernatten råkade bli:
   - Att ränteavdraget försvann.
   - Räntan steg till 4-7%
   - Skymningsläge eller någon normal större naturkatastrof som innebär högre bensin/el-pris
   - Alternativt en östeuropeisk 90-tals kris pga ekonomi eller annat.

   Wuh... det skulle ju märkas av. Folk här är inte direkt vana vid sånt om man säger så.

   Radera
  14. Mitt första hus köpte jag 1986 för att min flickvän ville bo i hus, min första lägenhet köpte jag 1982 för att hyran var för dyr i hyreslägenhet, min andra lägenhet köpte jag 2006 för att jag var trött på hus och den sålde jag 2016 för att den var för stor och dyr när barnen flyttat + att jag ville inte bli fast i den när jag blir gammal. Nu hyr jag en 2:a och kan flytta när jag vill med 3 månaders uppsägning. Att jag fått pengar över varje gång är bara ett + har till och med räknat på det lite och jag har faktiskt bott gratis hela mitt liv.

   Radera
  15. Nu stöter jag inte på så många förstagångsköpare... men känner väl några som Toni som är utanför. De är nödvändigtvis inte lika maniskt bittra över det missade tåget, utan mer accepterat att de "förlorat" och fokuserar på andra saker i livet. De bor lagom centralt i "dyra" "nybyggda" hyresrätter som krävt mellan 0,5 och 7-års kötid. Övriga, kolleger och vänner/bekanta kommer från olika sorters bostadskarriärer, men de flesta har bytt mindre lgh centralt, mot större lgh lite mindre centralt, eller hus i samma prisklass som lgh de flyttar från. Endast de som gjort en rejäl karriär lönemässigt har bytt upp sig senaste åren. De flesta tycker såklart att det vore trevligt om det fortsatte upp (om de nu sitter i "sista" boendet), men mer låter det som att folk är glada över att va inne och gjort lite vinst, för det innebär att det finns lite utrymme för alla negativa "hot". Anekdotiskt som det mesta i det här ämnet...

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Att priserna stiger, eller har stigit, är inte konstigt. Det är en enkel funktion av boendekostnad och att det finns mer än en som vill ha ett visst boende. Boendekostnaden är direkt beroende av räntekostnaden. Och nu när tillräckligt många har skuldsatt sig tillräckligt kommer systemet inte att tåla "höga" räntor. Det intressanta är vad räntorna är en funktion av. Om det är inhemskt så är systemet självreglerande i någon mån. Stiger räntorna slutar folk spendera, ekonomin stannar upp och räntorna sjunker. Är räntorna en funktion av något utanför det lokala systemet kan det gå rejält åt helvete lokalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara på taket.
   Sthlm-arnas överlägsna IQ kontra lantisar lantisar gör att fallhöjden i innerstan är ytterst begränsad. Lika begränsad som Icon Medialab, om nu någon kommer ihåg det ytterst kompetenta Sthlms-företaget.

   Radera
  2. Ja, ni ser ju själva, lantisar kan inte ens fixa en enkel mening utan att upprepa samma ord två gånger.

   Radera
  3. Här är ytterligare en lantiskommentar.

   Samma 3:a som jag flyttade ut från (jag hyrde en BRF) för drygt ett år sedan, kostar exakt lika mycket idag. Detta är i ett av de bättre områdena i Stockholmsområdet...

   Alltså har priserna mer eller mindre stått still i 15 månader. Ägaren som köpte av den jag hyrde av, trodde att priset skulle stiga ca en mille efter ett år. Det hände ju året innan menade hen.

   Radera
  4. Kul att "se" dig igen skepparn, hoppas läget är under kontroll.

   Lästips (angående Sthlm och bostadsmarknaden). Hassen Khemiri/Allt jag inte minns, sid 99. Mer spot on än så kan det omöjligen bli.

   Radera
  5. Japp p.g.a. att dom flesta svenskar skuldsatt sig så kan inte marknadsräntorna i världen stiga. Tyskarna kommer känna empati för svenskarna och vägra höja räntorna för att inte tvinga in RB i ett hörn.

   Radera
  6. Instämmer om att Stockholmare är smartare än lantisar. ;-)

   Radera
 8. vi kan ju även konstatera att antalet "nyanlända" kommer att vara fortsatt lågt. Gränskontrollerna består och denna regering har fortfarande mycket att bevisa.
  De sa ju att 80 000 skulle utvisas (som redan har fått avslag) och fler avslag skulle det bli.

  Då kan man även konstatera att kommunerna inte blir intresserade av att köpa för mycket BRF.

  Ironin är att även kommunerna tror att priserna bara kan gå upp och att de köpa BRFerna kan säljas om 3 - 5 år när de inte längre behövs.

  Låter som en jävla bra affär. Vem vet hur djup en ev. lågkonjunktur skulle vara om 3 - 5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, alla kommuner har sagt att BR-köpen är en bra affär för skattebetalarna, för priserna kommer stiga. De har alltså köpt i tron att priserna kommer stiga, vilket våra forskare ovan hävdar inte sker.

   Radera
  2. Exakt :D

   Det är en sjuk sjuk värld vi lever i. En värld som styrs av naivitet...

   Och som vanligt är det vi, stackars skattebetalare som får stå för ALLA kostnader...

   Radera
  3. Är inte 350000 anhöriga på väg de närmaste åren, var ska de bo om inte i de nybyggda bostäderna?

   Radera
  4. Nyanländas nyanlända släktingar får naturligtvis bo i utkanten, inte i nyproducerade BRF. Kan man inte betala så får man bo i utkanten av samhället, ingen vill ha en, så enkelt är det. Och det leder förstås till en massa problem, men det tar vi i morgon.

   Radera
  5. BW. Så är det. Och det får vi leva med.

   Radera
  6. Skojade med en vän om att kommunen skulle köpa hans grannfastighet. Han var på väg att ringa mäklaren när vi stoppade honom.

   Radera
  7. Det kommer att bli så att när dom nya dyra lägenheterna står tomma kommer skattebetalarna att få subventionera hyrorna så att dom nyanlända kan bo där.

   Radera
 9. Då var vi ett par tappra som aldrig gav upp och fick rätt till sist (om man nu tar ut segern 7 månader i förskott).

  Blir ju århundradets antiklimax i vanlig ordning för alla de som skrattat åt oss genom åren kommer bara vända kappan efter vinden utan att skämmas det minsta.

  Det som i slutändan räknas är om dom investerat efter sina råd, kan bli en fin rabatt för några om SEK går ned samtidigt som priserna faller och iom. att det väl finns mer pengar sparat så blir det mindre i bolån och dom kanske inte har betalat huset 2-3ggr när dom amorterat klart och det var värt att sitta och vänta ut kraschen?

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. För ca. 10 månader sen drog NCC / Bonava tillbaka nybyggda 3or från marknaden då dom var för lågt prissatta (ca. 3 miljoner) och i somras låg dom ute igen för nära 4 miljoner så hade priserna rasat med 30% är vi tillbaka till 2016 års nivå :) Kanske inte så många som tänker. Dom flesta håller det nog ganska osannolikt att priserna skulle gå ner med hela 30% men ingen lyfter på ögonbrynen över att dom gått upp med 30% på mindre än 1 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Stockholm, där priserna är högst, har alltså priserna bara stigit med 1,7% senaste tolv månaderna. Kan säkert gå upp lite till i både Malmö och Göteborg, absolut, det är ju inte jättedyrt ännu. Men börjar det knaka i fogarna i Stockholm så blir nog psykologin lite annorlunda i resten av landet också, om inte annat för att medierna kommer ha mycket att skriva om...

   Många glömmer att det ofta händer att priserna står stilla eller faller realt, som de gjorde i Skåne tex 2007-2012. 2007 var bostadspriser ett sjukt hett diskussionsämne ("om man inte köper nu får man aaaaldrig råd"), men ingen sa ett knyst omkring 2011.

   Radera
  2. Det är väl ganska bra om det vissa år bara stiger med ca. 2% så att man inte blir fartblind och vänjer sig med 20% varje år. :) Det kanske blir 20% nästa år.

   Radera
  3. Du har lite problem med det där med att räkna med procent Toni, just saying så kan du klura ut problemet/träna själv så slipper man peka finger och skriva elaka saker.

   Radera
  4. 0,7x4 = <2,95 milj och därmed 2016 prisnivå på dom lägenheterna jag kollade på. Inte så svårt.

   Radera
  5. 3 Mkr = 2.95 Mkr = 2.8 Mkr.... Inte så noga, det är ju bankens pengar som man ändå aldrig kommer betala tillbaka. Eller hur Toni?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Det citatet hör man från svenskar ja. Hade ja tänkt så hade jag också vart skuldsatt.

   Radera
 12. Jag ser att i Enskede så har priserna sjunkit med ca 15-25 % nu senaste månaden. Det är lätt att jämföra då alla hus är princip likadana. Finns flera ute nu under 10 miljoner, hör också att på Södermalm börjar det bli svårsålt (förutsatt att man förväntar sig ett visst pris)

  9.7 miljoner 2017-10-13
  https://www.booli.se/bostad/2204257
  14 miljoner! 2017-05-03
  11.4 miljoner 2017-04-01
  https://www.booli.se/bostad/2023519
  11.5 miljoner 2016-08-01
  https://www.booli.se/bostad/2090240

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde länken till kåken för 14 millar, https://www.booli.se/annons/2300762
   Undra om köparen tycker de gjort en bra affär....

   Radera
 13. Hänger på räntorna, kan man låna 1% så är priserna rimliga. Stiger räntorna till mer normala 5% så är det svindyrt. Man kan argumentera för båda scenariorna.

  - Ser vi tillbaka de senaste 8 åren så har räntorna varit låga så varför inte 8 år till? I Japan her de haft räntor på dessa nivåer i 20 år.

  - Historiskt har räntorna gått upp och ner över tid.

  Är man osäker finns ju möjligheten att binda ett lån på 5-10 år. Man får betala 2-3% i ränta, men det är ändå väldigt lågt ur ett historiskt perspektiv och troligtvis vänder priserna upp även efter en krasch. Under tiden urholkar inflation lånet och ökad lön gör det enklare att betala räntor i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om styrräntan är -0.5% i en högkonjunktur så kommer den inte att vara dramatiskt högre i nästa lågkonjunktur, så varför skulle 5% vara mer normalt? Långräntorna föll väl i veckan och även dem är extremt låga.

   Radera
  2. En lågkonjunktur kommer knappast öka räntorna, men mer fart på ekonomin kan göra det. 5% baserar jag på boräntor de senaste 25 åren (efter vi fick flytande växelkurs).

   Radera
  3. Faktum är att det kommer bli svårt att styra bort nästa lågkonjunktur med styrräntor om inte vi under högkonjunkturen hunnit upp i mer normala räntenivåer. Överlag så kan det bli problematiskt att så ensidigt använda penningpolitiken till att hålla igång ekonomin som man gjort, det leder till en hög skuldsättning som sedan genom räntehöjning kan slå rätt hårt mot konsumtion. Man kan även få bekymmer med att utländska investerare och kreditgivare tappar tron på Sverige och sänker vårt kreditbetyg och därigenom blir det dyrare med upplåning för banker och kreditinstitut och Marknadsräntorna drar iväg. Sen så är det som så att en Lågkonjunktur, dvs lägre BNP tillväxt inte omedelbart ger genomslag på KPI, vilket i sin tur innebär att man vist kan se en ränteökningstrappa i lågkonjunktur. Riksbankens envishet att inte höja räntan kan vara likadan på sänkningssidan, eftersom direktiven handlar om Inflation och inte Tillväxt/Konjunktur. Nästa lågkonjunktur kommer staten behöva hantera med en underfinansierad expansiv politik, dvs öka statsskulden.

   Radera
  4. SäS

   Du kan fetglömma 5% i ränta eftersom ekonomin på sin höjd skulle klarar 3% i boräntor.

   Mer fart i ekonomin tror jag inte heller på, farten är maxad nu och det är därför som RB inte höjer räntan eftersom det vet vad som väntar 2019 och framåt.

   Radera
  5. Riksbank och regering är clueless så de skulle jag inte bry mig om. De körde upp räntan till 500% med katastrofala följder. Vid förra toppen så låg boräntorna på 6% och så sent som sommaren 2008 (efter Bear Stearns kollaps och sub-prime i full blom) så höjde de ändå räntan med 0,50%

   Som sagt, man kan argumentera för båda scenarierna. Jag har ingen bestämd uppfattning.

   Radera
  6. @Chris: +1 Jag tror du har en bra poäng där.
   @Somebody: Alltså... ekonomin kan mycket väl bli tvungen att klara mer än tex 3% ränta. Sen att hushållen inte mår så bra av det är en annan sak, men själva ekonomin klarar det väl.

   Radera
  7. Räntan höjer sig själv när underskottet i bytesbalansen är ett faktum.

   Radera
  8. Teheimar

   Rapan kommer inte att ligga på 3% inom de kommande 5-10 åren. Skulle svenska bostadsobligationer få en sämre kreditrating så kan boräntorna stiga ändå och över 3%. Vad gör RB då? Börjar köpa dessa?

   Radera
 14. Det var i alla fall en bombmatta med bostadsprisnyheter i medierna under veckan som gick, så någonting "känns" på väg. Vi får väl se om bostadsutvecklarna tvärnitar.

  Det borde märkas hyfsat tydligt i de städer där det byggts som mest också. Kanske kan någon som bor i Uppsala och Solna rapportera hur stämningen är där? Finns väl rätt mycket nybyggt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryktesvägen har jag hört kuriosa om att Uppsala var väldigt trögt redan innan Stockholm började skaka ordentligt.

   Radera
  2. Det är vad jag har hört också. Borde ju bli ännu svettigare nu då.

   Radera
  3. Borde man inte kunna se det på hur sålda, avstannade, eller inflyttade små gated-liknande mini-stadsdelar som byggs här och vär och inte är färdiga än alternativ precis står klara?
   Det jag menar är sådana ansamlingar nästan helt likadande hus med ett litet tillhörande gatunät som dykt upp här och var precis utanför städer? Typ ett sorts "copy & paste Bullerby" med en, två gemensamma vägar till en större motorled.

   Radera
 15. Bra att Cornu granskar forskare och forskning kritiskt, kan man nu kalla personer som för dessa resonemang för bostadsförnekare eller bobubbleförnekare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon som tar Harry Flam seriöst då?

   Radera
  2. Hans son lever ju farsans dröm....komiker :)

   Radera
  3. Flam är inte ensam om att föra fram dessa tankar, det kanske tom råder konsensus bland forskarna om att det inte finns en bobubbla (trots detta talar Flam om en potentiell nedgång på 30% eller mer). Är det då inte lite haveristvarning om man går emot vetenskaplig konsensus? Det brukar det ju kallas inom andra frågor.

   Radera
 16. Antingen har utbildningsinflationen nu nått så långt att även forskare numera är kort sagt idioter.

  Eller så saknar dessa "forskare" helt integritet och driver bara den tes som önskas av deras finansiärer.

  Jag vet inte vad som är värst...

  SvaraRadera
 17. Harry Flam kanske borde bli komiker istället, precis som sonen Aron Flam.

  SvaraRadera
 18. Jag tycker att de som kommenterar här gör det svårt för sig genom att titta för mycket på efterfrågesidan ekvationen och för lite om utbudet.
  Om det för tre år sedan gick att bygga med lönsamhet och priserna är 20% högre idag utan att något hänt måste man tro att vi betalar mer än produktionskostnad.

  Med en produktionstakt på 70 tusen hem om året får vi nog anta att marknaden börjat fungera. Vi kan då förvänta oss en priskorrigering ned till produktionspris. Bara detta är sannolikt 30% minus. Men sedan kan mycket väl konkurrensen bland byggarna öka när de riskerar tappa försörjningen. Kanske produktivitetsförbättringarna börjar komma igång även i denna brasnch... Trist att om man idag är toppbelånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som har drivit upp priserna är asset inflation (tomtpriser). Hade pengarna gått in i produktion så hade KPI stigit och Riksbanken höjt räntorna.

   Radera
  2. Nja tomtpriserna har drivits upp av för höga marginaler på projekten. Det finns en stor eftersläpning på tomtpriserna. Byggkostnaderna i Sverige är kraftigt överdrivna i media och SCBs statistik. Max 25tkr/kvm kostar det + mark då (som det finns gott om)

   Radera
  3. Hm.. intressant.
   @David: Om vi antar att din hypotes stämmer, så innebär det ju fortfarande att hushålls som tills marknaden börjat fungera redan belånat sig mer än de egentligen borde ha gjort, vilket ställer frågan om lånemarknaden inte fungerar som den skall (?), och således att de pengarna som skulle gått till att köpa/konsumera bostäder som är mer effektivt producerade som de i sin tur hade kunnat flytta till sen och exempelvis använda det då återstående låneutrymmet till är borta nu, och att de summorna istället omvandlas in effekt till sämre lån än det skulle ha varit annars.
   Visserligen kan andra hushåll (på en teoretiskt stor eller närapå oändlig marknad) då fortfarande nog låna till de bättre producerade bostäderna. Men då måste dessa hushåll finnas.
   Jag har inget emot produktivitetsförbättringar - särskilt som billigare bostäder behövs av flera olika skäl. Men nu har man ju redan byggt rätt mycket.

   @Skatt är stöld och @Laban Det ställer lite frågan hur mycket kommuner och stadsdelsförvaltningar säljer marken för egentligen. Har inte tänkt på det innan, men är det möjligt att det offentliga (kommuner) driver på priserna genom att sälja extra dyrt för sin ekonomi.
   Dvs:
   (Kommunen säljer extra dyrt på en uppåtgående marknad) + (Byggbolagen bygger extra dyrt på en hittils uppåtgående marknad) + (Mäklarna och försäljarna säljer extra dyrt på en uppåtgående marknad) = Enormt dyrare än vad det skulle behöva vara.

   Radera
  4. @Teheimar: Jag menade med mitt inlägg att kommunerna (eller iaf de där jag har insyn) säljer marken "billigt" alltså de ligger lite i bakvattnet prissättningsmässigt. Markpriset torde ju närma sig försäljningspris minus kostnad för byggnaden. Möjligen skulle de kunna ha för hög prissättning i en nedåtgående marknad - men INGEN byggare köper till för högt pris. De vet ofta väldigt väl exakt vad byggkostnaden blir.

   Radera
 19. Man ser det väl som man ser Postnord i Sverige och Danmark. Tvådelat:

  http://www.dr.dk/nyheder/penge/svenskerne-scorer-stort-paa-milliardsalg-af-danske-posthuse

  "Salg af danske postejendomme været med til at finansiere nye postterminaler til den svenske del af PostNord."

  Denna vinklingen hör man givetvis inte än i SE-medier. Osv.
  Samma med bostadsbubblan, den kan vara en reell värdestegring i mångas ögon. Etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ju uppe i varenda svensk tidning för ett par dagar sedan, se t.ex. GP: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/nytt-bråk-kring-postnord-1.4729445

   Notera att det är en TT-nyhet, dvs. det antal tidningar som inte kört denna nyhet är väldigt låg. Kolla genom Google News.

   Radera
 20. Det demoraliserande i detta har ju varit vetskapen i att när man lyckats skrapa ihop 150 tusen så kostar lägenheten man vill ha inte en, utan två miljoner. Och när man lyckats skrapa ihop 150 tusen till så kostar den tre miljoner. Det är som Akilles och sköldpaddan; man når aldrig fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är rätt värdelös på att spara om man inte kan komma ikapp.

   Radera
  2. Sandow: Priserna stiger inte från 1 -> 3 miljoner över en natt direkt. Att inte kunna "spara ikapp" är en undanflykt, eftersom du bara behöver spara ihop till 15% av priset så bör man komma ikapp.

   Radera
  3. Nej men man hinner inte spara ihop 150k över en natt, heller. Säg till exempel att Helena K vill köpa en tvåa i centrala Kalmar 2011. Den värderas då till 750000 kr. Helena börjar spara till månadsavgiften, hon lägger 3000:- i månaden som sparande till kontantinsatsen på ca 120k. Fast forward till 2014, då har Helena K fått ihop sin insats men lägenheten kostar då alls inte 750k utan 1,3 mille. Så hon måste spara ihop cirka 85000 till. Nu har Helena K fått förlängt och känner att 4000 kan hon spara varje månad.

   Knappa två år senare återvänder vi, Helena gnetar på och har nu ett sparkapital på över 230000 kr. Hon har nu råd med en lägenhet för 1,4 miljoner! Men samma lägenhet som hon först tittade på kostar nu 1,9 miljoner.

   Frågan är hur länge vår hjältinna orkar hålla på att gneta, snåla och äta blodpudding för att kunna köpa sin lägenhet? Siffrorna är autentiska och gäller min 2,5:a som hade denna prisutveckling 2011-2016. Inga förändringar, inga renoveringar.

   Radera
  4. Precis, 2014 kunde Helena köpa en bostad för 750k, 2016 en bostad för hela 1,4 miljoner, 2018 för 2 miljoner, 2020 för 2,6 miljoner ungefär. Priserna måste alltså på sikt stiga snabbare än 30% ungefär för att Helena inte ska kunna ta sig in, och det är helt osannolikt.

   Radera
  5. ... 14-15%/år får jag förstås korrigera mina siffror till i just detta exemplet.

   Men det förutsätter också att spara 4 000 kr/mån är "snåla och äta blodpudding"-nivå, vilket jag egentligen är tveksam till om man har en normal lön och är mycket intresserad av att köpa sig en bostad. Om man inte kan spara mer än så kanske det inte är 2,5:an för en person som är målet, utan kanske en lite mindre bostad?

   Radera
  6. Det var den utvecklingen under den tidsperioden, det är inget jag hittar på. Det är helt orimligt och ologiskt, men så var det! För en ung människa utan referensramar längre tillbaka i tiden är det "sådan marknaden är".

   Ibland undrar jag också lite över verklighetsanknytningen bland läsarna av denna blogg. Det är kanske svårt för er höginkomsttagare att förstå att fyratusen i månaden är mycket pengar för tex. en 23-årig förskollärare eller sjuksköterska eller socionom. Det är blodpudding o havregrötsnivå att spara 4000 på de lönerna, kan jag intyga.

   Vilka är det ni tror som köper bostadsrätter och hus? Alla kan inte vara ingenjörer eller ha välbetalda "hittepåjobb" som ingen verkligen behöver... Det är snickare, innesäljare, bilmekaniker och undersköterskor mfl som köper.

   Radera
  7. Skärp dig Sandow.
   Här på bloggen är det IQ 168 som gäller och Stockholmslöner a la 100 tusen brutto. Alla är experter på allt och lyfter därmed x antal miljoner brutto varje år. Det är sanningen, precis som sanningen om bostadsbubblan som nu firar 10 år av dessa experter.

   Radera
  8. Plus att tiden blev lång när huvudpersonen tudligen startade med exakt noll kronor. Om man kommer på att man helt plötsligt vill ha en bostadsrätt men inte har en endaste krona får man väl ta blancolån eller hoppas på släktingar ned mer förutseende,

   Radera
  9. IQ 168 på vilken skala? Stanford-Binet, Wechsler, Woodcock-Johnsson? Ett irrelevant uttalande då skalorna skiljer sig åt i fördelningsstrukturen, bortsett från att 100 alltid är median i en population.

   Radera
  10. Den frågan överlämnar jag till experterna.
   Kan nog bli en mycket intressant diskussion experter emellan.

   Radera
  11. Jo, jag förstår att läget är svårt. Ibland raljerar jag själv lite väl mycket också. Men ja, i just den exempelmarknaden var läget uppenbart tråkigt.

   Hade det varit Skåne och åren 2007 respektive 2011 så hade det dock räckt fint. Det är som du säger, beror på "hur marknaden är" i just den tid man befinner sig i.

   Vi kan väl ta sjuksköterskor som exempel. Medianlön 29 000/månad idag, då räknar jag inte med några som helst tillägg. Det blir lite mer än 22 000 kronor efter skatt varje månad. Socionomer tjänar i ungefär samma härad, kanske nån tusenlapp mindre.

   Så, går det att lägga upp ett rejält sparande på en budget på 20 000 kronor, om vi antar "havregrötsnivå"? Ja, det är inga problem. Ska vi sikta på 5 000 spänn i bostadssparande?

   Förslag på budget:
   Hyra bostad: 6 000 kr/mån
   Mat och förbrukningsvaror: 3 000 kr/mån
   Försäkring, el, tele, Internet: 1 000 kr/mån
   Hälsa, gym, osv: 1 000 kr/mån
   Fackavgift: 265 kr/mån
   Kläder: 1 000 kr/mån
   Transport: 1 000 kr/mån
   Fritid och nöjen: 1 000 kr/mån
   Kvar: 5 735 kr/mån.

   Se där, 5 000 spänn över, och det finns gott om "luft" i den budgeten om man nu skulle vilja spara lite extra. 3 000 spänn i mat etc kan lätt dras ner om man nu kör hardcore havregrynsgröt/linsgryta/blodpudding/lever-style. Man kanske inte måste bränna tusen spänn i månaden på kläder, man kanske gymmar hemma, man kanske cyklar överallt, och så vidare.

   Eller har jag tänkt fel?

   Radera
  12. 168 på Wechsler är typ inte ens en promille av befolkningen. Och då jag har mellan 50 000 och 100 000 läsare så går det inte ihop, eftersom en promille av Sveriges befolkning är 10 000 personer. Så du kan iaf inte mena Wechslerskalan.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Om man är 23-årig sjuksköterska är man ju för övrigt bara att gratulera, förmodligen har man sitt på det torra, en bra lön och låga studielån, och ingen risk för uppsägning eller annat tråkigt så länge man inte uppenbart missköter sig.

   Radera
  15. Bor man på skånska vischan och vill kunna komma ifrån klungorna av skånsk trash då och då behövs bil. Men hyran är förmodligen lägre än 6000, så det jämnar ut sig.

   Radera
  16. Kan inte argumentera mot den uppställda kalkylen, men lägg till "annat sparande" som tex dator, tv och ev. fortskaffningsmedel. Lägg till avbetalning CSN på 1000:- i månaden.

   Radera
  17. Bil är väl uteslutet om man nu ska bostadsspara och jobbar i samma stad som man bor i, tycker jag. Cykel eller buss räcker. Ta en stad som Kalmar, det är ju promenad- eller cykelavstånd överallt. Här har jag ändå räknat med 1 000 kr i transportkostnader i månaden, och det känns rätt högt. Även hyran har jag tagit i en del med.

   Ja, CSN behöver vara med, det är riktigt. Dator och TV är småpengar i sammanhanget (och kanske något som man till och med skaffade sig som student?), 20 000 spänn räcker till ganska bra grejer tycker jag. Slå ut det på fem år så har du 333 spänn per månad i "elektronik-sparande" -- äh, vi säger 400 spänn per månad.

   Då är vi nere på 4 335 kr/mån i sparande utan att för den sakens skull leva jättefattigt.

   Radera
  18. Bor man i större stad och jobbar i samma stad blir det som i budgeten, men du nämnde skånsk landsbygd, där behövs definitivt bil. Men å andra sidan knappast behov för 6000 i hyra för en person, så det funkar ändå.

   Radera
  19. Nja, jag utgick från Kalmar, där historiens hjältinna inte lyckas spara ihop till kontantinsatsen.

   Man kan väldigt grovt räkna med cirka 2 500-3 000 kr/mån för bil, jag tycker det är svårt att komma under den siffran om man inte har möjlighet att genomföra reparationer själv.

   Å andra sidan har jag räknat på en hög hyra. Får man tag på en förstahands enrummare eller en liten tvåa kan man komma undan med 4 000-4 500 kr i månaden. Tyvärr är det förstås kö till den typen av lägenheter, fast historiens hjälte bör ändå ha några års kötid ihopsparad.

   Radera
  20. Min sens moral i hela min uppdiktade historia är den att den yngre generationen inte har tålamodet att spara i ett okänt antal år för att kunna skaffa sig ett vettigt boende och etablera sig i marknaden.

   Det är ganska tärande psykologiskt att gneta på detta sätt framför allt när tidshorisonten är så obestämd. Det är en av många nackdelar med kraftig inflation, det är svårt att planera och spara när man inte kan räkna med stabila priser. Det uppmuntrar kortsiktiga beslut.

   Livet händer nu, inte sen, så resonerar folk och vem kan döma dom?

   Radera
  21. Du har helt rätt, Sandow. Det hänger ihop med "vill-ha-allt-nu"-attityden som dagens ungdom verkar lida av.

   Varför skulle det vara konstigt att man måste spara i några år innan man kan köpa sig en egen bostad, om detta är av hög vikt?

   Nu kanske det ordnar sig om nu prisutvecklingen bromsar in lite grand, som läget har varit förr i tiden.

   Radera
  22. Det beror lite på vilka ni menar.
   Jag skulle nog hävda att genomsnittsungdomen finns lika lite som medelsvensson förutom rent statistiskt. Egentligen är det lite olika grupper.
   En del kan spara sådär som ni säger, medan andra nog mest drömmer om att kunna spara.
   Däremot det där med att orka gneta mot en obestämd tidshorisont...kan man verkligen lägga skulden på de unga så enkelt då? Går väl att vända på det och säga att de är smarta och helt enkelt inser att om det inte går att spara ihop precis till det man vill ha är det enklare att ta ett lån och make it happen now? Deras föräldrar behöver inte ha varit så annorlunda, de hade bara lite andra fundamentala ekonomiska förutsättningar?

   Radera
  23. När de unga säger att de inte "kan", så menar de egentligen att de inte vill eller orkar, eller hellre spenderar pengarna idag istället för att köpa något om några år. De kan inte skylla på någon annan än sig själva.

   Det finns säkert de som börjar spara några tiotusen kronor, men de pengarna försvinner sedan snabbt på en kul resa eller lite prylar, och så inbillar man sig att man inte "kan" spara pengar. Kanske för att man aldrig har lärt sig eller förstått att det är dumt att spendera hela sin inkomst varje månad. Ja, detta har både med föräldrar, skola, vänner, kollegor osv att göra, men i slutändan får det ändå vara den enskildes ansvar att ta tag i sin situation, och då vore det bra att inte sprida felaktigheter som att det inte "går" att spara ihop till en kontantinsats, utan tvärtom visa att det är fullt möjligt.

   Radera
  24. Tror inte att de yngre idag är särskilt mycket vill-ha-allt-nu. Snarare deras föräldrar faktiskt.
   Sedan ifrågasätter jag också valet att en väldigt ung person med tryggt jobb och bra framtidsutsikter ska tokspara för att till varje pris skuldsätta sig i dysfunktionell bomarknad. Bättre att vara öppen de åren och dra fördel av att inte vara bunden av avbetalningar. Sannolikheten är ju dessutom stor att personen flyttar inom ett par år.

   Radera
  25. Kanske det. Att hyra är ofta ganska bra i dagens marknad om man nu väl får ett förstahandskontrakt. Som upprepats många gånger, förr var det billigare att köpa, nu är det ofta billigare att hyra -- och då snackar vi dagens räntenivåer!

   Men visst är det väl bra att man behöver spara ihop lite eget kapital om man ska köpa en bostad? Detta gäller ju oavsett om priserna står stilla eller stiger. Att sedan ett sparande på 20% av sin inkomst anses vara "tokspara" säger också en del tycker jag. Om man har heltidsjobb och saknar barn är detta väl inte så konstigt, ännu mindre om man delar bostad med någon!

   Radera
  26. Jag är av uppfattningen att i ett land med en tillgångsinflation på 20% per år så gör man bäst i att inte spara överhuvudtaget utan försöka resa och ha det roligt hela livet. Då får man i alla fall någon nytta av sitt sparande. Äldre generationen snackar skit. Dom växte upp i en tid då man kunde låna till 100% av priset på en bostad, då det inte fanns någon trängselskatt, pensionerna var tillräckligt höga för att slippa spara, arbetsproduktiviteten och stressen i det svenska näringslivet 5-6 ggr lägre. Hade dagens unga sparat och jobbat i samma takt som 40-50-60 talisterna så hade Sverige idag varit ett krisland i Europa utan framtidshopp.
   Dom äldre ska tacka oss unga och inte tvärtom. Det är vi som kommer få betala för deras villor, sommarhus, semesterlägenheter i Spanien och även den framtida generationens bidragsliv.

   Radera
  27. Ja, resa är absolut att rekommendera, själv är jag svag för Japan (som inte är så dyrt som många tror).

   I det stora hela sparas det mer nu bland svenska hushåll än på ganska länge, men det har vi gått igenom tidigare. Det var 80-talet som var lånarnas årtionde. Sen finanskrisen har vi sett en trend med ökat sparande. Så det är nog allt upp till var och en hur man vill lägga upp det. Res du upp dina sparpengar istället för att ha ångest över att ha missat bostadsracet eller börsracet!

   Radera
  28. Det är bara att åka till Japan då. Du hör ju till den procenthalten av befolkningen som har över 1 miljon i sparande och äger ditt boende. :)
   Jag kommer inte att resa upp mina sparpengar. Har inte det behovet. Blir väl att man köper en till bostad utomlands om inget händer på marknaden här.

   Radera
  29. Nej nej, jag hyr.

   OK, du köper billigare bostäder utomlands och hyr ut dem? Kan säkert funka om man har bra koll på den lokala fastighetsmarknaden antar jag. Det är väl bara att köra på det och vara glad.

   Radera
  30. Du hyr? I Skåne? Varav detta? Det är ju billigare att äga där än att hyra.

   Radera
  31. Det beror på. Där jag bor, säljs bostadsrätterna för identiska lägenheter för cirka 2,1-2,4 miljoner senast, plus då en avgift på ~3 500-4 000 kr. Jag har en hyra på ~6 200 kr.

   Det är alltså identiska hus, ritade av samma arkitekt, och till och med _sämre_ teknisk standard i bostadsrättshuset. Då är det inte så intressant att köpa. Kanske i framtiden, kanske inte. Skillnaden är inte jättestor i månadskostnad men jag saknar skäl till att byta.

   Radera
  32. Okej i så fall blir det ungefär samma månadskostnad med dagens räntenivå. Då måste du också ha missat en kraftig prisuppgång. I Göteborg finns det ju dock en risk att införandet av marknadshyror hade slått kraftigt på dom som hyr och då är vinnarna återigen dom som köpt. Denna risk är kanske inte så hög på mindre orter då hyrorna kanske redan är marknadsmässiga.

   Radera
  33. Tja, börsen har ju gått upp mycket mer istället under samma tidsperiod, så det är lugnt. Som jag sagt innan så stod priserna ungefär stilla 2007-2012 i Skåne, och det är först sedan 2015 som de tagit fart uppåt ordentligt.

   Man ska inte grubbla över "missade affärer", det är inte hälsosamt.

   Hyran är långt under "marknadshyra" som i alla äldre lägenheter, men det ser jag som en rätt marginell risk. Jag slår gärna vad mot någon som tror att "marknadshyror" skulle införas i befintligt bestånd kommande fem åren. Det är redan så att "läget" finns som en faktor i dagens hyresförhandlingar, men det har inte blivit någon större skillnad ändå.

   Radera
  34. Det blir nästan samma månadskostnad, men då antar man att dagens räntor är här för att stanna, och att man aldrig gör något inre underhåll (dvs målar, byter golv, byter vitvaror osv). Många räknar förstås med att "prisuppgången gör att det är OK att köpa dyrt ändå, även om jag betalar mer per månad så blir bostadsrätten värd mer över tid", vilket säkert kan stämma men det kan bli precis tvärtom också. Mindre risk i att hyra och med samma månadskostnad.

   Radera
  35. Det är ioförsig sant att börsen gått upp mycket mer men du har inte haft samma hävstångseffekt på dina pengar som om du hade köpt en bostad. Marknadshyror inom 5 år kanske det inte blir nej men om man har för avsikt att hyra resten av livet och inte har 5 år kvar till döden så kommer man ju ändå uppleva det någon gång i framtiden och då är ämnet ändå aktuellt.

   Radera
  36. Tja, jag har hävstång ändå, men det spelar ingen roll. Man kan alltid påstå att tex Bitcoin och Ethereum har gått ännu bättre, men det är meningslöst att jaga gammal avkastning.

   Som detta inlägg ursprungligen visar är det tämligen höga priser på bostäder idag, så det är verkligen ingen garanti att vi ser fortsatt stigande reala priser, särskilt inte när man kan hyra billigare. Jag kan köpa något i framtiden om det nu skulle behövas.

   Radera
  37. FI bör införa att man får ha en maximal skuldkvot på 400% av årsinkomsten och samtidigt plocka bort alla amorteringskrav för då transfererar man ansvaret till låntagaren att amortera utifall att man tänkt sig skaffa familj någon gång i framtiden för att på så sätt kunna köpa en större bostad. Är man nöjd med tillvaron och lever akademikerlivet med katt och i en BR 2a så bör man få välja att lägga sina pengar på något annat istället.

   Radera
  38. FI vill ju se sjunkande skuldkvoter hos hushållen, så amorteringar lär bolåntagare fortsätta dragas med. Stor skillnad från 2000-2007!

   Och det verkar ha effekt, skulderna är faktiskt sakta på väg nedåt. Det behövs en sådan "buffert" om nu priserna börjar vika. Vi får se.

   Radera
  39. Först sparade Helena K till en tvåa, sen sparade hon till Sandow's 2,5:a... det är där kalkylen spricker... orimliga förväntningar, det är något man får arbeta med själv. Några få lyckas omvandla det till överprestation, men för oss andra är det nog bättre att sänka förväntningarna lite grann.

   Radera
 21. Vilka bolag bör man blanka vid fortsattnedgång? JM OP Swedbank?

  SvaraRadera
 22. Finns tidigare debatter med Mr Flam/Flum där han påstått att i Sverige köper minsann bara för att bo, ingen spekulerar i ökade fastighetsvärden.

  Blir alltid samma ramaskri, för alla som har några vänner och bekanta vet såklart att det han påstår inte stämmer.

  Med det i åtanke är det rätt intressant att han fortsätter sitta och glatt påstå samma sak, utan att röra sig en tum.

  Det är även intressant att han citeras i frågan i tidningar och bloggar. Varför tycker ni han är intressant att ta upp? Om man har bevisat sig inkompetent borde det ju vara mer spännande att plocka citat ifrån någon slumpmässig snubbe på stan.

  SvaraRadera
 23. Ja, det känns verkligen tryggt att två så lärde män, säkert professorer båda två , förklarar sanningen för oss stackars fåvetande... ;-)

  Fröding skrev:

  "..Då frågade Pilatus: Vad är sanning?" och eko svarade - profeten teg.
  Med gåtans lösning bakom slutna läppar till underjorden Nazarenen steg.

  Men gudskelov, att professorer finnas, för vilka sanningen är ganska klar!
  De äro legio, ty de äro månge, som skänkt den tvivelsamme romarn svar.

  Dock syns mig sällsamt, att det enda sanna så underbart kan byta form och färg.
  Det, som är sanning i Berlin och Jena, är bara dåligt skämt i Heidelberg.

  Det är, som hörde jag prins Hamlet gäcka Polonius med molnens gyckelspel:
  "Mig tycks det likna si så där en vessla - det ser mig ut att vara en kamel..."

  SvaraRadera
 24. Tittar man på graferna ovan, känns det som att en 5-klassare kan räkna ut hur det skall sluta. Man kan också tänka ett steg längre, som en 6-klassare alltså, med grafen på nettoinflyttning inrikes Stockholm i åtanke. Eftersom det uppenbarligen inte på en 4-5 år skett någon inflyttning till Stockholm från övriga landet, men staden(kommunen antar jag) växer "snabbast i Europa"(floskel förstås), måste man fråga sig vad ökningen består av för köpstarka människor? Någon som har en kvalificerad gissning i nivå med 6-klassaren?

  SvaraRadera
 25. Och, anekdotiskt då, i Värmdö kommun där jag bor , vräks det ut hundratals lägenheter, varav många kommer ha inflyttning under 2018. Vem skall bo i dessa? Hur skall de ta sig till eventuella jobb, när det inte går att sätta in fler bussar? Det går redan idag en ledbuss var 5: minut i rusning, som är fullproppad vid sista hållplatsen och som sedan står i busskö in till Slussen. Inte heller finns det särskilt mycket parkeringsplatser till de nybyggda husen, så det verkar inte som bil blir ett alternativ för arbetskraften som köper lägenheterna heller. Alltså kan man fråga sig vad det är för människor som skall flytta in? Pensionärer? Folk som jobbar hemifrån? Eller en grupp människor som varken jobbar eller är pensionärer?

  SvaraRadera
 26. https://i.redd.it/xsvh37tatvrz.jpg

  SvaraRadera
 27. Vem ska nu låna till ett ökat bostadsbestånd om inte medelsvensson kan och vill, måste väl ske över skattsedeln på ett eller annat sett, får vi se nya miljonprogram för att få fram bostäder till dom behövande.

  SvaraRadera
 28. Känns ju ganska idiotiskt att definiera en bubbla som"man skulle tro att priserna kommer fortsätta gå upp". Bör väl snarare vara att man jämför priserna med de framtida priserna man kan anta tillgångarna kommer ha i ett förväntat "normal" läge på räntor och andra faktorer. Visst är räntorna så här låga i framtiden och detta är det nya normala, visst ingen bubbla. Men räntor lär ju gå upp minst 2% enheter skulle jag gissa och då kan man nog säga det är en bubbla. Men beror ju vad man tror om räntan, är ju mer en gambling om en tro på fortsatta låga räntor, så "räntebubbla" kanske är mer korrekt.

  SvaraRadera
 29. Det är en fascinerande bubbelrelativism det där.

  SvaraRadera
 30. Jag reagerade också på inslaget. De fokuserade helt på räntan och att spekulation inte finns. Men ingen som köper en bostad för ngra miljoner tror väl att den ska tappa i värdet?
  Sen sa de ingenting om att de byggs väldigt mkt just nu och att utbudet har ökat.

  SvaraRadera
 31. En lägenhet som blir utan bud. Hur mycket har den gått ned? 100%? Två bekanta som lagt ut på Östermalm och den andra fin närförort. Inget bud alls. Djupt oroade. Låt er inte luras av media som skriver "de har gått ned med bara 2%". Ja på sålda objekt men de finns väldigt många objekt helt utan bud. Då snackar vi bostad och ekonomisk-kris för många, som vi är mitt inne i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utbudet verkar gå upp nu, lite intressant.

   "Antalet bostadsrätter som är utlagda till försäljning går alltid ner under sommaren för att öka kraftigt i augusti. Sedan brukar utbudet öka måttligt under september. Men så var det inte i år.

   Hemnets statistik visar att utbudet, antal bostäder som fanns ute till försäljning, fortsatte att öka kraftigt även under september. Då fanns 21.920 bostadsrätter till salu i hela landet. Det är drygt 4.500 fler än i september 2016.

   Att utbudet var så stort berodde till en del på att många fler lägenheter än vanligt kom ut till försäljning under september. I år tillkom 12.254 bostadsrätter i september jämfört med 9.700 samma månad 2016.

   – Antalet nytillkomna bostadsrätter var ungefär 26 procent högre i september i år än förra året. Årets septembersiffra är också den högsta sedan vi började med statistiken 2008, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet."

   Folk kommer väl att försöka "vänta ut", men den gruppen som måste sälja pga separation osv kommer inte vilja vänta.

   Radera
  2. Visst är det så o du har nog rätt i att folk kommer vänta. Men fan jag tror inte vänta kommer hjälpa. Staten och bankerna är färdiga, de har försatt tillräckligt stor andel av befolkningen med väldigt höga lån. Nu är dom beroende och slavar under regering och banker. De är ju fantastiskt att få folk beroende och därmed kunna styra dem.

   Nu fortsätter kraven på amortering + att stat ber banken sätta hårdare krav och inte låna ut i samma stora omfattning. De är inget hack i statistiken som kommer ge med dig. Vi pratar paradigmskifte. Från o med nu och framåt kommer ingenting vara sig likt jämfört med tidigare.

   Radera
 32. Citat från SvD idag med anledning av att politruken Bodström inte fick bli Landshövding. Med tanke på grafen ovan om inflyttningen till Stockholm. Var i h-e kommeer människorna ifrån?

  "Det man ska leta efter är en person som har rätt förtroende, som har hög arbetskapacitet och som har förståelse för de här tillväxtutmaningarna som hela huvudstadsregionen står inför just nu. Det här är Europas snabbast växande huvudstadsregion så det är inte ett jobb som handlar om att gå på cocktailpartyn, säger Maria Rankka."

  SvaraRadera
 33. Grafen från 1875-2017, finns den att tillgå någonstans med OHLC och med glidande medelvärden? Skulle även vara intressant att se Fibonacci-nivåer.

  SvaraRadera
 34. Grafen från 1875-2017, finns den att tillgå någonstans med OHLC och med glidande medelvärden? Skulle även vara intressant att se Fibonacci-nivåer.

  SvaraRadera