Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-10-23 11:54

Husmask/Booli: Lägenhetspriser ner 1.8% i Stockholm på ett år

En av bloggens läsare har slängt ihop en enkel tjänst som visar medelpriser per månad för Stockholm, Göteborg och Malm, som vederbörande kallar Husmask. Enligt den har lägenhetspriserna fallit 1.8% i Stockholm på tolv månader.
På väg nedåt.
Sedan tidigare finns den utmärkta sajten Penates, som också hämtar sin data från Boolis avslutstatistik, men den verkar inte alltid uppdatera dagligen. Visserligen är den mer detaljerad än nya  tjänsten Husmask, men Husmask uppdaterar dagligen. Även här är det Boolis data.

Än så länge se oktober 2017 ut att visa upp 1.8% lägre bostadspriser i Stockholm än oktober 2016, 73308:- SEK per m2 mot 74 644:- SEK per m2 2017. Jag utgår från att det handlar om lägenhetspriser och därtill avser hela Stockholms kommun, även om det förra inte framgår tydligt.

I Göteborg och Malmö är priserna fortfarande upp på ett år, även om de är fallande. Göteborg har på ett år stigit med 12.5% till 50 354:- SEK per m2 och Malmö 10.3% till 27 987:- SEK per m2.

Mycket talar även på annat håll att Stockholm ser ut att vara prisledande även på nedsidan och där det vänder ner först av våra tre sk "storstäder". Återstår att se när småsyskonen hänger på.

Ni kan själva kolla in Husmasks grafer här om nu sajten klarar av att bli cornubottad. Pga upphovsrätt har jag inte återpublicerat någon graf här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Tony har ju sagt att priserna inte kommer att gå ned?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toni köpte precis BR med 85% belåning. Bad luck Brian osv.

   Radera
  2. Numera 86.5 % belåning....

   Radera
  3. Om du räknar med lånet för kontantinsatsen till bostadslånet som han tog från föräldrarna (som i sin tur tog ett lån med hjälp sv värdeökningen på sin bostad) så ligger det nu på minst 106,5%.

   Radera
 2. Folk laddar ju tydligen på med bostäder och aktier för fullt nu.

  SvaraRadera
 3. Husmaskens skapare här. Ja det är lägenhetspriser i hela kommunerna (Sthlm, Gbg, Malmö).

  För min del får du dela alla grafer och data du vill. Och så länge det framgår att det är hämtat från Booli borde även de vara okej med det.

  Tjänsten är väldigt basal. Jag tänker att lägenhetspriser i Sthlm är en hyfsad barometer på den stora trenden. Men all Boolis data ligger ju i databasen så vill nån ha mer specifik data går det säkert att ta fram. Prio ett har varit kompletta data dagligen uppdaterade.

  Allt är såklart helt gratis och fritt från annonser. Jag vill se graferna själv och då kan lika gärna alla andra också få det.

  SvaraRadera
 4. Vallade hunden utanför Babels torn på Gärdet i förmiddags...Oscar Properties "79&Park"...
  Ni vet också att Oscar inte ska uttalas som "Oskar" dvs ett gammalt svenskt vanligt namn, nej deras säljare vill att det uttalas Oscàr...say no more...

  SvaraRadera
 5. Med tanke på det enorma utbudet av nyproducerat så är jag inte förvånad.

  Däremot är jag fortfarande inte säker på att bubblan är i sprickfasen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sjunker egentligen redan nu utan att märka det pga våra extrema räntor. Vi har aldrig haft minusräntor. Börsen är oerhört dopad och sjunker förr eller senare (kanske 2017-2018). USA går sedan in i ny lågkonjunktur (kanske runt 2018-2019). Och då går vi också in i en lågkonjunktur (kanske år 2018-2020). Med de låga räntor vi har framöver (som är ett tecken på en förväntad lång lågkonjunktur) och många som vill ha bostad så kan det bli en tråkig, långvarig pyspunka på bubblan. När folk inser att priserna är på väg ner så stramar de åt sin konsumtion något. När konsumtionen stramas åt något så minskas vår arbetstillfällen något. Och då faller priserna lite till. Och så går det i en neråt spiral under... räntorna tvingas långsamt upp, bostadspriser tvingas ner och råvarupriser ner. Exporten går allt sämre. Allt går långsamt åt skogen. Gissningsvis under 30 år framöver eller nåt... Till vi bytt ut en stor del av vårt nuvarande system mot något mer rättvist och effektivt. Och när vi har fått andra värderingar på vad livet egentligen går ut på. Allt beror på.

   Men ekonomin är i alla fall extremt dopad och för att få effekt måste man öka dosen (vilket Reinfeldt gjorde här i Sverige och Trump gör i USA just nu). Till slut kommer dock verkligheten ikapp den som missbrukar. Antingen får man ta tag i problemet (vilket inte är lätt för politiker) eller så kör man på ända in i döden.

   Det ni inte ska tro på är Svenskt Näringsliv. De ansåg detta år 2012:

   ”– Risken är att det blir en seg arbetsmarknad under åtskilliga år framöver, säger chefsekonomen Stefan Fölster. [...]

   Byggbranschen har redan drabbats hårt av lågkonjunkturen. Och det är riktigt allvarligt, menar Svenskt Näringsliv.

   – Konjunkturläget är allvarligt på kort sikt, men bostadskrisen är mycket allvarligare på längre sikt, menar Stefan Fölster.”

   Det blev precis tvärtom under de kommande åren. Men kom ihåg att alltid kan bli sanning till sist om man väntar länge nog. Den som ropar om ”jordens undergång” kommer en vacker dag att få det bekräftat.

   Om Svenskt näringsliv påstår att konjunkturläget är allvarligt på kort sikt så är det istället gott på kort sikt men betydligt allvarligare på lång sikt.

   Radera
  2. Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/lang-lagkonjunktur-vantar-stockholm

   Radera
 6. "Stockholm" är stort!

  Från Gamla sta'n till [valfritt utanförskapsområde] och om man även inkluderar förortskommunerna i begreppet "Stockholm" ännu större och då med spektrat från Djursholm till Fittja...

  SvaraRadera
 7. Cornu

  Du har ett enkelt blogginlägg för morgondagen att skriva: Oscar Properties vinstvarnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Surprise: "Som en konsekvens av den försämrade marknaden har Bolaget intagit en mer avvaktande ställning och valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt."

   Radera
  2. ... och politikerna har börjat bestämma sig för att stoppa höjningarna av amorteringskravet. Två månader med svagt sjunkande priser efter fyra år med +50% prisuppgång räckte alltså för att folk skulle börja få panik.

   "NJÄ. Inget politiskt parti säger i dagsläget ja till det skarpare amorteringskravet. Fyra partier säger nej, två svarar kanske och de två största partierna avvaktar. (SvD)"

   Radera