Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-10-28 13:23

Hur mycket skulle du betala för Paradiset?

Den ekologiska hipstermatkedjan Paradiset (eg Sveriges Godaste Matmarknad AB) tog in 21 507 300:- SEK via crowdfunding för 7% av bolagets stadigt förlustgående verksamhet. Det värderar butikskedjan till drygt 307 MSEK. Skulle du betala 307 MSEK för 47 MSEK i omsättning och en vinstmarginal på -41%?
Kanske inte Stairway to Heaven men väl Escalator to Paradise. Nåja, Escalator in Paradise.

Den ekologiska hipstermatkedjan med varumärket Paradiset är förstås en till synes helt perfekt butik för Södermalmhipstern. Helt ekologiskt sortiment. Egentligen den enda butiken man behöver. Hade jag haft denna butik hemma i byn hade jag förstås handlat här jämt.
Inte direkt rusning.
Dessvärre verkar inte så Södermalmshipsters göra det. Inte ens på en lördag förmiddag. Kanske är det för dyrt med räntorna på lägenheterna, så de inte har råd med vad som spontant känns som fullt rimliga priser på ekologisk mat.

Kan spontant jämföra med hur det ser ut en lördag förmiddag i en matbutik hemma i Bästsverige. Det är betydligt tätare, rent av trångt i en normal matbutik en lördag förmiddag runt 11-tiden. 

Fast hos Paradiset gick det inte ens att hitta 72 jungfrur. Än mindre 72 kunder. Åtminstone inte i butiken i Maria.

Än så länge har man tre butiker - Södermalm i Maria (?), Norrmalm på Regeringsgatan och i Nacka. 
Estetiken utvändigt är utmanande retro och påminner mig om Narva i Estland.
Vid ett studiebesök kan jag bara konstatera att detta är mycket ambitiöst, rent, snyggt och med ett suveränt sortiment.

Men ett vanligt misstag investerarmisstag är att blanda ihop en suverän produkt med en hållbar affärsidé. Bolaget Sveriges godaste matmarknad AB, som man egentligen heter, omsatte 30 MSEK 2015 och 46 MSEK 2016, bägge åren med stabila massiva förluster om -45% 2015 och -41% år 2016. Detta kan mycket väl bortförklaras med etableringskostnader och expansion.
Det som är intressant är att man nu via crowdfunding tog in 21 507 300:- SEK för 7% av aktierna i bolaget (plus 20% rabatt i butiken under ett år). Det värderar bolaget till 320 MSEK. 
Prepps för Södermalmpreppern, även känd som preppstern.
Eller om man så vill ett PS-tal på 7 för en extremt traditionell företagsidé - sälja mat. Ett snabbt expanderande teknikbolag kanske kunde haft en sådan värdering. Jag är rädd för att hipsters blandar ihop bra produkt med bra affärsidé. Å andra sidan, om man är storkund så kan man förstås på 20% rabatt räkna hem en investering på 1000:- SEK under ett år.

Hur stod det till med tillgångarna? Anläggningstillgångar låg 2016 på 750 kSEK, så det verkar inte direkt vara speciellt mycket pengar nedplöjda i själva butikernas konstruktion. Å andra sidan kan man direktavskrivit i någon form. Vilket kanske kan förklara förlusterna? Man har åtminstone en bruttomarginal på 22%, men det är sista raden som gäller och som kostar pengar.
Hundra spänn kilot för svenska trattkantareller är faktiskt inte dyrt. Förvisso halva priset, men jämför med vad det skulle kosta att åka från Södermalm till någon plats där man kan plocka ett kilo själv. Att bo på Södermalm  är ju inte som hemma i skogen, där jag går ut runt knuten och plockar så mycket jag vill ha på fem minuter.
Inte fullsatt i foodcourten. Fast i ärlighetens namn var detta tio minuter innan serveringen startade. Annars är ju Södermalm känd för sina tomma bord och frånvaro av folk.
Nu har man förstås också en food court och kan sägas kopiera Urban Delis koncept, fast mycket amibitiösare och som fullservicebutik istället för smalare delikatess som Urban Deli. Priserna kändes spontant helt rimliga, jämfört med Urban Delis som lämnat den mesta kopplingen till verkligheten bakom sig.

Jag önskar förstås Paradiset lycka till, men någon lysande investering handlar det knappast om. En vision vore förstås en ny landstäckande helt ekologisk mataffärskedja, som kan ta upp kampen mot likritkningen Axfood, Ica och den där andra (Coop?) står för.

Men när man inte ens kan gå med vinst mitt under en högkonjunktur så är jag skeptisk. Blanda aldrig ihop en produkts förträfflighet med dess lämplighet som investering - oavsett om du är kund till Paradiset eller Spotify.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. "Eller om man så vill ett PS-tal på 7 för en extremt traditionell företagsidé - sälja mat."

  Det är drygt 10 ggr mer än vad en traditionell handlare värderas till. ICA handlas till 60 öre per omsättningskrona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är väl ICA grossistkedjan, och inte butikerna, som väl ägs av egna företagare? Men din poäng kvarstår. Mathandel är utsatt för knivskarp konkurrens och enda branschtillväxten är befolkningstillväxten.

   Radera
  2. Har dålig koll på ICA, bättre på Axfood. Den handlas till p/s 0.7.
   Finns liksom inte en chans i världen att de kan krypa över låga ensiffriga procenttal i marginal pga konkurrensen.
   Sen tror jag inte man ska underskatta Lidl framöver.
   Spelar ju liksom ingen roll vart man är i Europa så expanderar de.

   Radera
  3. Tyskt, billigt, effektivt. Hemskt i alla andra aspekter, men likt mediamarkt visat spelar det ingen som helst roll för svensken.

   Radera
  4. Axfood har varit duktiga dock på senare år, så Lidl verkar inte slå igenom riktigt ännu. Däremot kanske Amazon är på väg in och det kan ju vara intressant. Bra för kunden, givetvis.

   Radera
  5. Inte handlar Svensson på Lidl..
   Till 90% kan Lidl handlare benämnas ”nysvenskar” ”fattigpensionärer” ”socialgrupp Ö”

   Radera
  6. Don efter person.
   Det fina folket går till Paradiset.
   MedelklassSvensson går till ICA.
   Vi andra går till Willys eller Lidl.

   Radera
  7. Kuriosa är att paradisets VAD var ansvarig för Lidls Norge-etablering.

   Radera
  8. Nu är Norge ett kulturellt stökigt land att etablera sig i, men Lidls satsning där floppade ju rejält och man sålde alla butiker (till rema 1000 vill jag minnas). Så han har ju erfarenhet av minusaffärer iaf.


   På tal om lidls klientel:

   Ola Aurell - Vi som handlar våra livsmedel på Lidl

   Radera
  9. Någon som varit på kedjan "Kauf-Land" i Tyskland.. ;-)
   Lidls "storebror" inom kedjan både fysiskt och resultatmässigt...

   Deras eget mineralvatten på 1,5 liters PET-flaska är riktigt bra för 0,19€ Bara panten på flaskan går dock på 0,25€...
   ;-)

   Och ja, även Kauf-Land har "ÖKO-Bananen"..

   Radera
  10. Lidl har god tysk korv. Willys har god italiensk Salisiccia. ICA har mest Scan vars hela sortiment av korv smakar likadant.

   Ekologiskt är förresten mest bluff. Inte hade medellivslängden krupit upp mot 85 år om maten vore farlig....

   Radera
 2. Läget är allt och de ligger tyvärr inte rätt, en bakgata vid Bysistorget. Ringen, Hornstull eller kanske kommande Slussen skulle ge stor skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läget är uselt, borde vara helt tomt på folk, men det är trots allt en del där. Om det går med förlust så är det bara att tacka och ta emot, kapitalisterna bjuder.

   Radera
 3. Känns inte som ett koncept i tiden. Den ekologiska bluffen är redan genomskådad.

  SvaraRadera
 4. Jobbar i närheten och food courten brukar vara välbesökt under normala lunchtider. Förmodligen den del som går bäst på Paradiset. Dock inte lika mycket folk nu som i början men så är det alltid eftersom Söderfolk drar som en gräshoppsvärm till det som för tillfället är hippast.

  Det finns fyra restauranger som alla gör riktigt bra mat. Just nu är det Hamburgare, Köttbullar, Poké bowls och nåt vegetariskt. Hamburgerstället har överlägset bästa läget precis när man kommer upp för trappan och är också det enda stället som har överlevt sedan starten. Alla andra lägen är inne på andra eller tredje restaurangen.

  Hela kvarteret som Paradiset ligger i ser ut som skit och är en riktig skamfläck i en annars ganska fin del av Söder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste kränga sjukt mycket hamburgare om de ska få det där stället att gå runt utan att skattefiffla. Lokalhyrorna slår brutalt hårt.

   Radera
 5. Hela sortimentet känns för mig alltför exklusivt, inte bara ekologiskt. Men så handlar jag helst på Lidl (som faktiskt har en hel del eko-varor).

  Om Paradiset låg inom promenadavstånd hade jag nog traskat dit då och då trots allt.

  Undrar för övrigt hur mycket av eko-maten som åker i soptunnan efter stängning?

  SvaraRadera
 6. Känns lite som folk handlar där för att visa upp loggan på påsen, ungefär som att köpa på NK. Den bästa matvaruaffären är nog Citygross, tyvärr har jag några mil till den, men är man i Borås eller Kungälv så passar man på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Citygross är väldigt bra. Finns både "bulkvaror", fina grönsaker och välsorterat köttdisk. Handlar där när man har vägarna förbi. Det är lite synd att de slutade med sin permanenta rabatt på frukt och grönt, men de har åtminstonde Tjörn-potatis!

   Radera
 7. GoGreen som hade samma koncept kursade i Malmö, trots att det låg i västra hamnen där de med pengar bor.

  De som handlar där gör det såklart bara nån gång ibland, exempelvis när de ska ha gäster och behöver framstå som lite finare. I extremfallet går det ju att köpa på sig lite eko-förpackningar som man sedan successivt fyller med icke-eko-mat när de tar slut. Ifall nån av ens gäster får skulle öppna ett skåp eller så...

  Det är ju ungefär så 18-25-åriga tjejer gör när de handlat i en märkesbutik. Påsen sparas och används som handväska nån gång ibland, så att det ser ut som de handlar i fina butiker oftare än de gör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Axfood har även ett ekokoncept som går sådär. En butik belägen ovanpå sin flaggskeppsbutik nära KS.

   Radera
  2. När man än handlat på Green så har det alltid varit oroväckande glest med kunder, så man har undrat om de räknar med att vara uthålliga tills Västra hamnen är någorlunda färdigutbyggd. Men det är ju ingen garanti, folk ska helst flytta in också. Både Deromes och Jakris (möjligen en avknoppare till Jakri som byggt "Lübeck-staden" i Hjärup) brfer är ju belagda med mindre än en tredjedel sedan ca 4 år.

   Hos ICA Maxi 300 m därifrån kan man dessutom handla mat och vin i samma fastighet.

   Radera
  3. I samma fastighet ja, men varför i helvete ska vi inte kunna handla vin på ica för?

   Radera
  4. Ja det kan fråga sig! Kanske är lättare att få igenom politiskt att Systembolaget får börja sälja mat.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Green gick i konkurs till trots att ägarna pytsat in 10-talet miljoner vart år. Fin butik annars med engagerad och positiv personal. Ett stort bakslag för Västra Hamnen som "koncept".

   Radera
 8. Förstår att det är serveringen som går bäst. Unga välbetalda hippa människor har varken tid eller lust att laga mat när de bor på söder och kan få middagen levererad färdiglagad till dörren för 20-50 kr extra från valfri restaurang.

  SvaraRadera
 9. Ser ut som en kopia av Green Matmarknad som fanns i västra hamnen i Malmö fram till i somras då de gick i konken efter många års förluster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Och Green en kopia på Whole Foods i USA. Frågan är ju varför Whole Foods med samma dyra concept fungerar i Staterna men inte här.

   Radera
 10. Fy fan, en fet hand som pekar på "Saltå Kvarns" produkter. Håller de fortfarande på med sina kohorn och "biodynamisk" odling, dvs rent kvacksalveri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värre än så, de är en del av anti-vaccineringsrörelsen. Vidarstiftelsen som äger saltå kvarn är antroposofer och bedriver "forskning" i alternativ medicin etc.

   Radera
  2. Ja, exakt. Riktigt vidrig verksamhet.

   Radera
 11. Vill bara flika in att lokala ICA:n här i gräddhyllan tar 50:-/kr för trattisarna. Priserna i välbärgade områden är oftast lägre då invånarna vet pengars värde och inte slösar på samma sätt som fattigt folk.

  SvaraRadera
 12. Tråkigt att folk hellre betalar för varandras avundsjuka än att stödja det där. Borde vara lagkrav på svenskt och ekologiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vad jag tycker illa om rasister. Och Ehec förespråkare.

   Radera
  2. Jag gillar inte de som av helt irrationella skäl tycker halva jordens befolkning skall svälta. Vilket blir resultatet om man bara odlar ekologiskt. Ungen i reklamen hade rätt om att hans föräldrar handlade egoistiskt!

   Radera
 13. Jag är en av alla dom som köpte en minipost för 1000 kr i Paradiset. Varför? Två anledningar, dels så gillar jag konceptet som sådant, dels räknar jag med att min 20-procentiga rabatt ska göra att jag fått aktierna gratis (eller till och med fått betalt för dom) om ett år.

  Aktierna ser jag bara som en lottsedel, jag köpte för rabattens skull

  SvaraRadera
 14. 90% av mina matköp sker i soffan på plattan. Kommer dagen efter med hyfsade lev tider. Traditionell mathandel är död inom några få år. Lägga en halvdag för att åka till storhandeln och svettas med massa folk vs spendera dagen med barnen är inte en svår ekvation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör samma sak fast med hämtning på butiken i färdigpackade kassar. Bara att åka förbi och ta med kassarna på väg hem från jobbet. Att kunna göra shoppinglistan och handla på samma gång sparar lätt en timme i plocktid och jag slipper trängas med en massa folk en torsdagkväll.

   Radera
 15. De som bor på bästkusten och handlar på coop forum kanske liksom jag också undrar hur det kan gå runt med så få kunder. I sisjön har man aldrig behövts trängas, mer personal i butiken är kunder känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KF äger stora, mycket stora markområden runt "heta" Backaplan !!
   Nuvarande COOP-Forum som från början hette "Stor-EPA". KF kontrade då med "Stor-DOMUS" som låg på den plats där det tidigare stod en massa utrangerade bussar bredvid KF:s gamla centrallager.

   I Kållered har det COOP-Forum som byggdes och öppnades på sent 80-tal nu rivits för att ge plats åt IKEA:s nya centra

   Hur det går i Kugnsbacka i gamla "Sträng-Betongs" fabrik vete 17.. Matmarknaden där är hård med bl.a ett mycket välsorterat ICA-Kvantum på Kungsmässan som väl är i klass med ICA Focus Gårda och ett större ICA I Solna / Sollentuna / Täby i graden av välsorterat på antalet artiklar..
   Sedan finns i Kungsbacka även ett ICA MAXI på Borgås bortanför Hede Outlet

   Radera
  2. glöm inte 1 hemköp samt 2 willys i kungsbacka.

   Radera
 16. Bra att du var ärlig (stängningsdags). Finns det 72 jungfrur på ICA i Sätila? Är det ens lagligt, eller menar du sorter av olivolja?

  SvaraRadera
 17. Paradiset tappar mer och mer sitt initiala koncept som hälsosam matvarubutik. Det är inte mycket speciellt av färska grönsaker och frukt som är ekologiskt och är nu en matbutik med i stort sett samma sortiment som finns på Coop, Ica etc. fast betydligt dyrare och dessutom inte so brett sortiment som andra livsmedelsbutiker. Jag handlar endast de få produkter där som inte finns någon annanstans som nybakat bröd från Saltå Kvarn och resten till bättre pris och i ett bredare sortiment på Willys eller Coop som ligger runt hörnet.

  SvaraRadera
 18. Och så blev det med det..
  https://www.breakit.se/artikel/23144/paradiset-hoppas-stoppa-blodningen-med-ny-strategi-stanger-butiker

  SvaraRadera