Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-10-06 08:58

Hur kan Dan Eliasson fortfarande behålla jobbet? Gick mot försvarets förbud

Det framkommer nu att Försvarsmakten uttryckligen sade nej till Polismyndighetens flytt av säkerhetsklassat data utan försvarskryptering. Trots beskedet fattade Dan Eliasson beslut om att gå runt svensk lag och Försvarsmakten. Ändå behåller han jobbet - vilket väcker frågan vad han egentligen har för hållhakar på Sveriges politiker sedan tiden på Säpo.
Din mun säger nej, men Dan Eliasson säger ja!
SVT skriver:
"I augusti 2014 skickade nämligen polisen en fråga till Försvarsmakten om att få använda sig av kryptering som inte var godkänd av försvaret. Krypteringen skulle användas för backup-kopior som polisen ville göra av ett it-system.
Källor inom polisen berättar för Ekot att försvaret tydligt svarade "nej" på polisens fråga. På inga villkor får andra krypteringslösningar användas när det gäller hemliga uppgifter, var budskapet."
Ändå fattade Dan Eliasson alltså beslut om att andra lösningar än Försvarsmaktens skulle användas.

SVT:s artikel innehåller mycket tung kritik mot Dan Eliasson från flera ledande experter.

Är då Försvarsmaktens lösningar något underligt. Nej, försvaret använder exempelvis svenska brandväggen Färist, som går att köpa från hyllan. Färist stöder IPSec ESP som VPN-tunnel och på sin höjd kan det finnas ett behov av att få krypteringsnycklar för VPN-tunneln levererade och installerade från Försvarsmakten.

Flera ministrar fick gå för Transportstyrelsens läcka, trots att Försvarsmakten innan läckan uppstod så fort de fick reda på det som var på väg att ske vidtog motåtgärder. I fallet Dan Eliasson och Polismyndigheten har man mot Försvarsmaktens uttryckliga besked fullt medvetet rakt av skickat omfattande säkerhetsklassad information utan adekvat krypteringslösning.

Så frågan landar i hur Dan Eliasson fortfarande kan ha kvar jobbet? Vad har han för hållhakar på politikerna i regeringen sedan Säpotiden, som gör honom helt oberörbar oavsett vad gubben hittar på?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Att ledande företrädare för Sveriges socialdemokratiska arbetarparti inte sällan har ett problematiskt förhållningssätt till lag och rätt är på intet sätt ett nytt fenomen. Lidbomeri - ett synsätt innebärande att juridik inte får stå i vägen för politik - har av socialistiska och semisocialistiska regeringar under åtskilliga decennier tillåtits att svårt erodera rättssäkerheten i vårt land.

  I stater där man vinnlägger sig om att vårda och värna rättsstatens principer och det demokratiska styrelseskicket är - till skillnad från i Sverige - inte rättssystemet ställt under regeringen (Domstolsverket, Domarnämnden och Åklagarmyndigheten). För att säkerställa grundlagens mänskliga rättigheter - medborgarnas likhet inför lagen - utgör en författningsdomstol en grundläggande demokratisk institution. Olika initiativ till att inrätta en oberoende sådan [Nej, vi har ingen i Sverige!] har konsekvent motarbetats av socialistiska och marxistiska parlamentariker.

  Den polska regeringen står mitt i en process att förändra sitt rättssystem till att bli mer likt det svenska - d.v.s. ett politiserat rättssystem. Författningsdomstolen avses förvisso att behållas, men dess oberoende och makt i förhållande till regeringen reduceras. Detta under högljudda protester från EU och Sverige [sic!].

  Den befängda praxis som uppenbarligen råder vid Regeringskansliet att S-märkta myndighetschefer och generaldirektörer i politiska syften, utan särskilt bemyndigande från regeringen, tillåts/uppmanas att fatta beslut om undantag från förordningar är bara en logisk konsekvens av den socialistiska rättskulturens utveckling mot rättsstatens slutliga sammanbrott.

  Maria Ågrens sak har inte prövats i domstol. Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål beslutade i stället att tilldela henne ett strafföreläggande – ett beslut helt i linje med regeringen Löfvens mörkläggningsstrategi…

  SvaraRadera
 2. Ja man kan undra. En riktig Hoover är vår käre Dan.
  Här är dock en skillnad mot Ågrens ågren. Hon valde medvetet att bryta mot lagen då ej säkerhetsklassad personal fick tillgång till hemliga uppgifter.

  Danny boy har tagit beslut att använda ett av försvaret ej godkänt krypto. Tyvärr är det inte så illa att han får sparken på Ågrensk maner, däremot sparkas han kanske rakt in i Elefantkyrkogården och får sitta där tills vidare. Han kanske kan få utreda förbättringar som bör genomföras på polisorgansiationen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoover, menar du att han suger?

   Radera
  2. Dan Eliasson har fattat ett beslut om undantag från offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). Detta utan särskilt bemyndigande från regeringen. En gärning Statens ansvarsnämnd bedömde så allvarlig att Maria Ågren (fd GD TS) avskedades från sin anställning.

   Likhet inför lagen är en mänsklig rättighet stadgad i folkrätten och utgör ett grundläggande fundament i ett demokratiskt styrelseskick. I denna fråga är det upp till bevis - till vilken nivå är rättsstatens principer giltiga i staten Sverige...

   Radera
  3. Nja, man gör en bedömning på vad avsteget innebär.

   Av det skälet , och såklart Hoovereska bakgrunden kommer inte Danny boy åka ut på arschlet .
   Han har ju partibok.

   Att han i praktiken skadat riket värre än Ågren i sin totala gärning som rikspucko på flera värk är inte åtalbart...

   Men jag ser inte hur han kan sitta kvar på en ansvarskrävande post länge till. Han åker senast efter valet, troligen före om man hittar en vettig ersättare . Vettig = jasägare med rätt inställning.

   Radera
  4. Så här motiverar Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea hovrätt och ansvarsnämndens ordförande, ansvarsnämndens ställningstagande:

   "Gärningen innebär att hon har gjort avsteg från gällande lagstiftning av betydelse för rikets säkerhet . Det är ett allvarligt brott. En myndighetschef har en särskild förtroendeställning och handlar under eget ansvar. Enligt ansvarsnämnden är det så pass allvarligt att det innebär ett grovt åsidosättande om vad som gäller för anställningen. Då finns det grund för avsked."

   Radera
 3. Det behövs inga konspirationsteorier för att förklara detta. Han har rätt partibok, det räcker. I den förvaltningskultur som råder här i landet finns inget som helst personligt ansvar eller förväntningar på kompetens eller goda resultat, så det är inget konstigt alls att sossepulitrukerna kan klanta sig hur mycket som helst utan att det leder till några konsekvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar inte om partibok, det handlar om makt. Dan har mer makt än vad politiker har. Det är visserligen inte officiellt uttalat men för alla som kan tolka så är det uppenbart

   Radera
 4. Givet att krypteringen var säker, så låter det bara som Dan Eliasson rundade byråkratin. Det kanske tom. sparade skattepengar. Har svårt att vara upprörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säker, så bara NSA kan läsa det?

   Radera
  2. Inte skäl till upprördhet, men hur kan man veta att kryptot som han valde faktiskt har samma säkerhet som Försvarets motsvarighet?

   Att han säger det är inget bevis i frågan.

   Radera
  3. Polisen borde gå ut med vad för kryptering som har använts. Det skulle förvåna mig mycket om de har valt något uppenbart dåligt, typ DES, men det är lätt det intrycket man får när de inte säger något. Säkerheten ska ligga i nycklarna, inte i vetskapen om vilken algoritm som använts.

   XKCD

   Radera
  4. Absolut. Men vet man hur nycklarna genererats i detta fallet, om detta inte har verifierats och dokumenterats, så som Försvaret har gjort med det system som de rekommenderar?

   Radera
  5. Punkar Danne är nog en av de sista personer jag skulle sätta på att analysera om ett krypto är säkert eller inte!

   Radera
 5. Det handlar inte om hållhakar utan att kontrollmekanisermerna är satta ur spel, man har tillsatt partitrogna på båda sidor. Det finns ingen som vågar stå upp på den kontrollerade sidan vilken den nu är (JK, Riksrevisionen?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser Veronica Palms tweetar, får jag känslan av att det är barn som styr Sverige.

   Radera
  2. Välkommen till verkligheten. Har du hört partiledarna på sistone?

   Radera
  3. Horace Engdahl skrev redan 2011 om det infantila landet Sverige...

   ”Jag skulle säga att Tyskland är ett Sverige för vuxna”, sade Horace Engdahl i en intervju i Svenska Dagbladet i oktober 2011. Han talade även om ”vuxna som fortsätter att leka och kräver att underhållas hela tiden”.

   Dvs som Danielsson...

   https://www.svd.se/tillbaka-fran-berlins-kafeliv

   Radera
 6. Jag tror att en del av förklaringen till att just sosse-politruker är överrepresenterade när det gäller felbeslut som bottnar i maktfullkomlighet, dvs att stå över lagen, är att de suttit vid makten under större delen av 1900-talet med nästan egen majoritet. De är vana att göra som de vill. När jag tänker på ordet socialdemokrat, så dyker halva befolkningen upp i huvudet. Den dumma halvan.

  Frågan är väl annars varför Dan Eliasson gjorde detta trots att Försvarsmakten sa nej.

  SvaraRadera
 7. Det vore ju bra om han fick sparken men helst skulle det ju vara för total inkompetens. Slutligen är det ju regeringarnas ansvar som rekryterar kompisar hellre än kompetenta personer. Vi kan ju även se Transportstyrelsens GD som tidigare utan kompetens blev GD för Naturvårdsverket.

  SvaraRadera
 8. Varför inte ge honom ett toppjobb i Stockholms stad? Han och Bodström skulle förvandla huvudstaden till Muteborg II på rekordtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan Eliasson och Roger Mogert. Vilket radarpar i korruption! Nobel-center på Blasieholmen skulle byggas snabbare än McDonalds steker cheese-burgare.

   Radera
  2. Hörde igår på SR Studio Ett Bodström tala i egen sak.
   Jag mår illa...

   Radera
  3. Fast det skulle bli ett helvete att ta sig fram mellan alla svartbyggen i staden. Ett snedsteg så får man ett avrostat räcke i skallen följt av en oförsäkrad byggjobbare från tredje världen.

   Radera
  4. Vems sak skulle han annars tala i menar du? Karln är väl advokat rätt och slätt, han har väl inga förtroendeuppdrag i dagsläget?

   Radera
  5. Kunde möjligen vara klädsamt om någon representant för den instans som utsett honom - beaktat hans roll i Allrahärvan - förklarade varför man anser honom lämplig för denna förtroendepost. Men varesig hans kompisar i Löfvenregeringen eller han själv uppvisar minsta spår av etik och moral - än mindre själkritik...

   Radera
 9. Han kanske har sett nån finansminister (kanske nån som har en polsk flickvän som tidigare figurerat i en Bruno Wintzell-produktion med traffickingoffer) bli otrevlig på fyllan och vifta med sina tillgångar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bruno Wintzell? Den store operasångaren? Fräscht! Det måste ju ha varit en toppenproduktion!

   Radera
  2. Ahh, Tutti-Frutti! Klass och elegans!

   Radera
 10. "..Hur kan Dan Eliasson fortfarande behålla jobbet? .."

  Enkelt!

  Denne Danielsson är en (S)-märkt och "oberörbar" politruk !
  Eller också har han skaffat sig "hållhakar" ...

  SvaraRadera
 11. Såg ett reportage på nyheterna där 2 poliser bevakade hela Västerbotten, ett område större än Danmark.
  Om man bortser från underbemanningen i sig så måste man ställa sig frågan vad skattepengarna går till egentligen.
  En polisbil och 2 poliser kan inte kosta speciellt mycket i sammanhanget, det behövs väl också någon form av mindre station så kanske 5-10 miljoner?
  På 260.000 invånare, 200.000 skattebetalare så är det 50 kr/år.
  Säkert samma om man börjar summera upp övriga service från botten.
  Så vart går pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer relevant är att fråga sig vart polierna går. Om vi tar hälften av Sveriges 20000 poliser och placerar ut dem efter befolkningen blir det 260 tjänster på 260000 invånare. Alltså, kommunalanställ eller placera ut hâlften av poliserna, så är problemet löst.

   Radera
  2. Det var iofs västerbottens inland, men jo, begå brott I lappmarken och det kommer att ta en bra stund innan polisen kommer. Det var ju ganska underbemannat redan innan polisreformen, men det lär knappast bli batter.

   Radera
  3. Verksamheter inom 335 statliga myndigheter, 290 kommuner och 20 landsting/regioner ska finansieras av en nation med 10 miljoner invånare - klart att det kostar...

   Radera
  4. Undrar hur det ser ut med polisanmälningar i denna regionen av landet? Anmäler man eller löser man problemet själv?

   Radera
 12. I blogginlägg om Dan Eliasson visar bloggaren förståelse för faror med en övervakningsstat. Information är en starkt maktmedel och alla (vettiga) människor har något de vill dölja.

  I frågor som rör militär verkar bloggaren dock välvilligt inställd till massövervakning genom FRA och kanske även MUST. Eller har jag missförstått? Skulle vara intressant att läsa hur övervakning bör balanseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är två sidor som en stat har. Det innebär även att en stat måste både kunna bortse från vad medborgare gör, liksom att reagera när så behövs. Det är ju olika delar av staten som gör dessa saker och de försöker uppnå olika mål.
   Det är ju därför polis och militär är olika delar av staten.

   Radera
  2. Bara för att förtydliga: Det är ingalunda en enkel fråga. Det är svårt.

   Radera
  3. Nej, det är inte en enkel fråga, därför hade det varit intressant med ett blogginlägg som diskuterar det i detalj. Och för att förtydliga diskussionen: Försvarets Radioanstalt (FRA) är trots sitt namn inte en del av militären.

   Radera
 13. Det är väl så enkelt att han är den bäste de kan hitta inom sosseriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken. Och han kom in från sidan i många avseenden.

   Svensk politik lockar inga snillen i skolålder. De som lockas är inte snillen. Icke-snillena fortsätter sedan att konkurrera genom ungdomsförbund mm. Eventuell högskola avbryts därför att politiken tar för mycket tid.

   Detta är förstärkt inom Socialdemokratin genom att så många barn till politeker på olika nivåer fått en rivstart i karriären, och därför att rörelsen sedan sextiotalets slut varit antiintellektuell. Sahlin och Bodström är arvingar.

   En spelare som Eliason som faktiskt tillför formell kompetens och har lärt sig språket ligger stegvis före sina chefer. Om han till äventyrs delar åsikterna. (I RPCs fall gör han nog det) blir det ännu enklare. Jag kan se Ygeman mfl använda Eliason som informellt bollplank i juridik. Så gör vi ju alla, pratar med någon som kan mer än vi själva i vår bekantskapskrets.


   Radera
 14. Det märkliga med den här historien om man läser SVTs artikel är att det verkar som Försvarsmakten just sade nej som i kort och gott ett ord: "Nej". Dvs inga spännande byråkratiska omskrivningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tjänsteman skulle det vara nice ibland att ha en grön "Granted" och en röd "Denied" stämpel ibland. Tydligt.

   Radera
 15. Intressant också att veta vems ärenden han går. Uppenbart inte regering och riksdag. Bara egen sak? Eller tredje part...

  SvaraRadera
 16. 'Demolition man' går från klarhet till klarhet! Signalerna till främmande makt är glasklara - era sabotageförband kan ta det lugnt, för detta enmansregemente fixar jobbet själv...

  SvaraRadera
 17. För att det är Dan Eliasson vi snackar om, kreaturet som lyckas göra både borgare och sossar beroende av hans inkompetens.

  SvaraRadera
 18. Hej

  Efter all läsning, deltagandet i det som händer i Sverige, så kommer jag mera och mera till uppfattningen att Sverige helt enkelt är korrumperat.

  Visst, hitintills (det vill säga för ett antal år sedan) snyggt skött...men nu krackelerar inte enbart ytan, utan nu krackelerar så "vackert" själva fundamentet.

  När tom en "hörnsten", som en polischef är i en rättsstat är tänkt att vara. sätter sig över lagen...

  behöver jag skriver mera?

  Jag personligen ser en en gång demokratisk rättsstat i accelererande förfall för varje dag som går...och tempot är tilltagande!

  Trevlig helg ändå...eller trots allt?

  PS Alternativet är inte SD, alternativet är kanske enbart vapen? En tanke som jag inte alls finner tilltagande, men kanske den sista möjligheten.

  Och detta från en vapenvägrare för 40 år sedan? DS

  PPS Världens (och tankegångernas) vägar är outgrundliga...DDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just innan staten havererar kommer man försöka förbjuda och samla in alla jakt och övningsvapen - lite som en sista fåfäng åtgärd för att åtminstone kunna slå ned de uppror man kan extrapolera från förfallet. Standardåtgärd 1a.

   Radera
 19. Dan Eliasson, mannen som gav bananstaten ett ansikte.

  SvaraRadera
 20. Om det fanns blå-vita armband med texten "outsourca inte" skulle jag beställa en på direkten.

  SvaraRadera