Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2017-10-27 18:10

Fredagsmys: Bostadsanekdotdags

Dags för lite härligt fredagsmys. I brist på annat så kan vi väl köra bostadsanekdoter. Fältet är fritt, temat är bostaden - det kan vara tekniskt, mäklare, bostadskarriären, hur svårt det är att få sålt eller vad du vill. Själv bidrar jag med ett foto på en enstegstätad fasad.
Läsarfoto.
Nu ser det inte ut att vara enstegstätat på träfasad, så det kommer väl inte bli mögel. Men detta visar att man uppenbarligen kan få problem med konstruktionen ändå. Vilket likväl är det vi ser på bilden en kostnad för ägaren i någon form, om det så är en hyresvärd eller mer sannolikt en bostadsrättsförening.

Fotot är taget av en person i Annedalen / Bromma.

Så fortsatt trevligt fredagsmys på er med det käraste av ämnen för svensken - bostaden!

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

201 kommentarer:

 1. Huru gammal är lägenheten i fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2011 som äldst, men med tanke på renheten på betongen skulle jag gissa att den är färskare än så.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. There Will Be Blood.

  SvaraRadera
 4. Husvisning i utkanten Djupadal i Malmö 2010, granne med krematorium.

  Hus på 110kvm, pris 2.4. Original, krypgrund, mögel i badrum, tvåglas med imma/vatten mellan rutorna, fall färdigt garage, oljepanna för uppvärmning samt TOMTRÄTT.

  Slutpris efter budgivning 2.8M, för att köpa ut tomten ifrån kommunen 1.2M. Dvs 4M totalt! Fortfarande granne med krematorium samt renovering initialt för ca 1M för bebolighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget vi köpte, ifall någon trodde det.

   Radera
  2. Det låter ju som ett skämt. Hade inte rört huset med tång om de skänkte det till mig. Man kan bli sjuk av mögel.

   Radera
  3. Antar att det var ni som sålde?

   Radera
  4. Nä vi har bara vilsna spekulanter. Dock inte tillräckligt dumma.

   Radera
  5. Utlänningar som köper sådana kåkar, bara det är billigt så. Sedan blaskar de lite färg över och sätter guldigt kakel utan tätskikt över och så är huset ut till försäljning igen efter några år när pengarna inte räcker länge.

   Radera
  6. Hur stor var tomten?

   Radera
  7. 577m2 vill jag minnas. Jag har hyfsat minne. Utköp av tomt görs till 75% av värdet. Bankerna tolkar/tolkade inte utköp av tomt till högre säkerhet, snarare tvärtom.

   Radera
 5. Runt omkring mig hör jag överallt anekdoter om vän X eller granne Y som inte får in några bud på sina lägenheter och allmän ångest runt bostadspriserna (jobbar kontor runt Stureplan).

  Min kollega hade middagsbjudning för två veckor sedan när hon hade en högt uppsatt fastighetsdirektör som bordsherre. Han hade kopiös ångest över alla överbelånade objekt och han var helt säker på att marknaden sätter sig rejält inom närmsta halvåret.

  Allt detta har kommit senaste tre veckorna. Som att någon slagit på lyset i rummet. Förstår inte riktigt själv vad som hänt.... ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Det har kommit plötsligt. De flesta på jobbet har köpt nytt men ingen har sålt än (pratar centralt Stockholm). Kan bli spännande. En har dragit tillbaka annonsen mer än en gång och tiden rinner ut tror jag. Vad jag förstår kan man inte ha övergångslån hur länge som helst. Undrar vad som händer när alla dessa övergångslån går ut och folk måste sälja eller flytta tillbaka. Domino anyone?

   Radera
  2. Swedbank: max 6 månader. https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/lana-till-bostad/overbryggningslan/
   Dvs. man behöver ju ha löst det tills dess. Race to the bottom? Spännande.

   Radera
  3. Bra om det sker innan valet.

   Radera
  4. Mycket intressant om inte annat om det sker innan valet.
   I så fall S under 20%?

   Eller över 50% beror på hur de agerar...

   Radera
  5. @Martin Gött. Så runt årsskiftet kan vi se saker gå riktigt åt helvete om det vill sig väl!

   Radera
  6. För att få ett överbryggningslån måste det finnas ett påskrivet säljkontrakt innan man tillträder sin nya bostad, annars kommer avbryta köpet. Så tidsgränsen på 6 månader gäller alltså bara om man köpt nytt och redan fått sålt sitt befintliga boende. Jobbar med eländet varje dag...

   Radera
  7. Tror att sossarna tjänar på en spräckt bostadsbubbla. Då vill ju alla smarta spekulanter som köpt dyra bostäder att någon annan ska betala.

   Radera
  8. Oavsett vilka politiker man sympatiserar med tror jag det är bättre för Sverige om det sker innan valet, som jag skrev ovan. Om det sker innan valet kommer debatterna att handla om hur krisen ska hanteras, snarare än sticka huvudet i sanden. Om det sker efter valet kommer sittande regering, oavsett vilken, bara försöka skylla ifrån sig och inte ta ansvar.

   Radera
 6. brf nyprod i Stockholm där bekant bor sedan huset byggdes. Två grannar har sålt senaste året och båda köparna totalrenoverade kök + badrum innan inflytt. Detta i ett hus byggt 2015. Nej det var inget fel på våtutrymmen i de lägenheterna.

  Känner även ett par som försöker sälja en 2rok i vasastan. Enda budet var ett skambud där köparen begärde att deras 65" tv, soffgrupp och matsalsmöbler skulle ingå i köpet. Det blev ingen försäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta heminredningen från kvinnor är att likställa med våldtäkt. Förstår att det inte blev nå't.

   Radera
 7. Inklusive bloggaren som läst en byggnadsteknisk utbildning. Kan någon förklara för mig varför "papp"-tak är så dåligt? Att låg taklutning är sämre än hög förstår jag. Men "papp"-tak är med min förståelse lite win-win (billigt och bra). Håller dessutom väldigt länge ifall man sköter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu pratar jag förstås om modern tak-papp. Vad som användes på 1900-talet vet jag inget om.

   Radera
  2. Inget fel på papptak bara det byts i tid. Gäller det mesta.
   Tom enstegstätade fasader. De behöver bytas efter ett par mögeltillväxtsäsonger (höst / vår i större delen av Sverige ) ... :)

   Radera
  3. Papptak och enstegs har inget gemensamt. Enstegs är byggnadsteknisk katastrofalt. Jag ville mest lära mig mer om "papp"-takets begränsningar. Cornu kan uppenbarligen inget om detta. Men det finns säkert något annan här?

   Radera
  4. Egentligen inget fel på papptak som sådan, går dessutom att lappa och lag nästintill absurdum.

   Ett bra papptak håller 40-50 år innan det måste bytas helt, takpannor håller förvisso flera hundra år, men taket måste ändå läggas om med ny underlagspapp/läkt med samma frekvens, plåttak håller lätt 100+ år, men kräver målning då och då.

   Kort sagt, över tid kostar nog samtliga ovan taktyper ungefär lika mycket, med underhåll inräknat. Nackdelen med papp är väl att den kräver lite mer tillsyn och omvårdnad under sin livslängd, takpannor och plåt signalerar mycket tydligare när det är dags för lite service och kan "glömmas bort" på ett helt annat sätt än papp.

   Radera
  5. Att kisel-beläggning flyger med vinden efter en hagelstorm vet jag redan. Men med min ringa kunskap, så tycker jag det är toppen. Tyvärr verkar kunskapen här vara väldigt begränsad.

   Radera
  6. Kan tillägga att vissa papptyper lägger man ett nytt lager ovanpå den gamla efter 20-25 år, och efter 40-50 år byts den helt, andra håller verkligen 40-50 år utan mer än att man ibland får skära upp bubblor och fylla med tjära osv.

   Radera
  7. Greenious: Tack!

   Jag plåt är förstås att föredra. Dock tror jag du menar tegel och inte betong ovan..

   Men rimlig tidshorisont, så blir alltså papptaket högst aktuellt?
   Med bytas helt: så kan man bara "rulla" ut ett nytt lager "papp", sen ringer man plåtslagaren som fixar resten. Ganska enkelt och billigt faktiskt.

   Radera
  8. När pappen är riktigt gammal är det inte att rekommendera att lägga papp ovanpå. Kan bli massor med konstigheter, och pappen släpper helt från underlaget osv. efter 40-50 år ska den rivas helt. Det ärdessutom bara vissa papptyper man lägger ny papp på.

   Var ett tag sen jag höll på med tak, typ 15 år sen, så saker kan ju ha utvecklats sen dess...

   Radera
  9. Enstegstätade tak, kan det vara något? Min poäng står kvar, alla material och tekniker har en livslängd.
   För mera ingående svar kolla på byggahusforumet. Jag orkar inte svara mer än att papptak är helt ok, men det som avgör är entreprenörens skicklighet , materialets kvalitet då det måste göras rätt. Speciellt låglutande.

   Radera
  10. Antar att ni menar så kallad tjärpapp? Är väl utmärkt, bytte nyligen på ett 50-årigt garage för första gången.
   Enda lilla minuset är väl att man får vara försiktig, i synnerhet vid skottning, för att inte slå hål på det.

   Radera
  11. Grannen som byggde för något år sedan satte svart papptak (såg det ut som) på sitt 12MKr palä. Förmodligen var det av någon estetisk anledning.

   Radera
  12. Greenious: Du har säkert rätt. Själv hade jag nog bytt allt ovan råspont själv sen ringt plåtslagaren. Eftersom huset är 5 år gammalt, så blir det nog nästa ägare som får ta den funderingen vidare.. Själv slipper vi fastighetsskatt 10 år till, precis som med elbilar gäller det att genomskåda trender, vare sig de är produktiva eller intellektuellt utmanande.

   Radera
  13. Rickard: Jo precis om mycket annat måste arbetet utföras korrekt.

   Utmärkt billigt material att arbeta med, samt lång hållbarhet. Utskjutande takfot och lutning på tak är en annan diskussion. Eller kanske inte.. hellre papptak med låg lutning än tegelpannor, alla dagar i veckan. Nu pratar jag om under 15 graders lutning.

   Radera
  14. Plåt kan vara lite kinkit med under 15 grader men det går. Har du isolerat under sponten slipper du mycket av regnljudet också.

   Själv tror jag på att lägga upp 6-8 ton betong på taket :)

   Radera
  15. Plåt fungerar säkert vi lägre lutningar (med risk för viss ljudbild som du är inne på), dock blir ju pannor aningen problematiskt iallafall när det blåser som här horisontellt.

   Radera
  16. Det är väl just vinkeln på taket som är saken. Tjärpapp fungerar utmärkt på planare tak.

   Radera
  17. Man rekommenderar minimum 14 graders lutning med plåttak, eftersom vindförhällandena kan medföra att regnvattnet färdas uppåt och in genom falserna. Med dubbelfals och tätlister kan man ha ännu mindre lutning, men jag är tveksam till om det verkligen håller i längden, jag misstänker att tätlisterna ger upp långt före plåten gör det, och då blir det nytt tak...

   Med papp kan du få ett helt tätt tak, det är också därför man använder det på tak med ingen eller liten lutning.

   Radera
  18. Har en sjöbod vid havet som papptak lades på 1970. Problemet var små skador av trädgrenar och mossa annars var det inget fel på pappen 40 år senare. Lagade de delar som hade skador med underlagspapp för tio år sen som enligt rekommendation bara ska ligga tillfälligt men den är lika fräsch idag. Bor i 4 vånings hyreshus med papptak sen många år så papp kan rekommenderas.

   Radera
  19. Panntak (tegel eller annat material) fungerar dålig vid låga lutningar eftersom belastningen på takstolen blir hög och kräver dyra sådana , kanske 245 mm eller mer i förstärkning.

   Men värre är att det är stor risk för vatten trycks baklänges mellan pannorna då de inte är täta.

   Värre än något alternativ faktiskt . Att lägga plåt på papp kan ge problem med genomföringarna som penetrerar pappen. Pappspik tätas extra, men plåtskrven skär bara genom pappen.å andra sidan åldras den inte lika fort.

   Radera
 8. Undrar om inte alla rubriker i medierna om "överbelåning", "kommande krasch" och "när kommer bostadskraschen" påverkar marknaden i vart fall psykologiskt. Köpare väntar in en prissänkning. Ingen vill gå in på toppen. Jag köpte själv under en dipp för 3-4 år sedan för 50 000/kvm i Sthlm innerstad som enda budgivare. I våras låg nog lägenheten uppe på 100 000/kvm. Inte konstigt att det måste bli en sättning ner mot 80 000/kvm. Tycker mig kunna se den sättningen nu. Inte orimligt på något sätt. Men utvecklingen oroar ändå med alla lyxprojekt som nu möter köpmotstånd. Inte konstigt när man vill ha 115-140 000 /kvm för nyproduktion. Det känns som romarrikets sista dagar. Alla står på och krediterna flödar och ingen gör ett skit för att hålla nere byggkostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv varit spekulant på hus i närområdet (liten/mellanstor stad) de senaste månaderna och varit med i några budgivningar men det har inte blivit någon affär för oss. "Måste" inte flytta men är i ett läge där flytt till hus är ett alternativ, bor för närvarande i hyresrätt.

   Efter den senaste månadens skriverier känns det som att det är lika bra att avvakta lite för att se vart det tar vägen. Om tillräckligt många tänker som vi måste det ju påverka marknaden i stort.

   Radera
  2. När proppen går ur kommer det inte finnas någon botten. INGEN BOTTEN. 50% ner kommer inte räcka.

   Radera
  3. slaentbjorn: bra läge att befinna sig i. D v s likvid i hyreslägenhet.
   Ifall det nu inte blir den krasch som jag och många andra tror, så är det om inget annat skänt att spela med kända egna kort.

   Radera
  4. Att ingen gör något att hålla ner byggpriserna känns lite som olja/gas-industrin för ca fem år sedan innan oljepriset föll från $100+ till $30 fatet. Nu, fem år senare, har break-even kostaderna sänkts och oljepriset stabiliserats på drygt $50 och ljusningen anas bis horisonten.

   Radera
  5. Ingen jagar kostnader när verksamheten expanderar och man hela tiden kan debitera mer, du tjänar mer på att jaga jobb än kostnader.

   Men visst har byggkostnaderna skenat och det finns mycket att skära i nu...

   Radera
 9. Väldigt många anekdoter på ingång nu. Lägesanalysen utifrån samtal med fast.utvecklare (både större och mindre) inom branschen är att det är "rätt svajigt" nu. Byggbolag som drar sig ur markanvisningar, projekt behöver "inte stressas på". Att OP (inte spriten) går på pumpen verkar redan vara etablerad sanning inom branschen (åtminstone utifrån de källor jag har).

  Rent anekdotiskt vet jag några som köpte en tvåa i Vazzzastaden i våras för fem kalla millar. Försäljning nu efter "förändrade familjeomständigheter". Skambud på 4,3 och annons återkallades.

  Blir spännande detta. Ingen kommer att komma undan.

  SvaraRadera
 10. Mitt barndomshem såldes precis. Pappa sålde för 325 tkr 1987. Nu har det inretts på vinden och visst huset är i bra skick vad det verkar men fortfarande bara 2 bra sovrum. Microläget på en av Malmös mest efterfrågade område men utmed relativt trafikerad gata på mindre tomt. Nu sålt 7,8 mkr eller 24 ggr pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt barndomshem i Värmland såldes 1984 för 300 tkr. Såg det på Booli 2016 till försäljning igen. Slutpris: 300 tkr. Man kan snabbt konstatera att de rusande bopriserna inte rör alla byar i landet...

   Radera
  2. Jag ser en kraftig värdeminskning faktiskt

   Radera
  3. Köpte hus 1994 för 350tkr i mindre norrländsk tätort. Bara småfix genom åren, förutom byte från vedpanna till fjärrvärme. Värderas idag till 550tkr. DET är ungefär stillastående pris, inflationjusterat.

   Radera
 11. "Fältet är fritt, temat är bostaden"

  Då blir det ett litet rim.

  Mäklar Micke, han är snäll.
  Säljer bostad nästan varje kväll.

  ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäklar Micke han är skum
   när han säljer sina rum...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Mäklar Micke slår alla med förvåning.
   när han prånglar ut våning efter våning.

   Radera
  4. Mäklar Micke utformar annonsens text,
   den innehåller sjö, samhällsliv och lummig växt.

   Radera
  5. Mäklar Micke håller visning två timmar en onsdag kväll.
   Paren vimlar in fånigt leende, rosigt mysande och säll.

   Radera
  6. För att den kvalmiga söta odören dölja,
   rummen med citronsåpa beordras skölja.

   Radera
  7. Nu syns nya ägarna möbler inbära,
   Grannen tyst på balkongen sin svära.
   Ty efter dem kommer far, mor, barnvagn, pilt och hund.
   Här kommer framledes inte bli en stilla stund.

   Radera
 12. Jag känner en egenföretagare med verksamhet främst i norra Norrland. "Alla" hans vänner bor i Stockholmsförorter och berättar hela tiden åt honom hur mycket deras bostäder ökat i värde.

  Han ville ju också vara med på tåget så han har nu flyttat till Stockholm med fru och barn och åker upp till Norrland i perioder för att arbeta.

  Ingen i Sverige köper bostad på spekulation....

  SvaraRadera
 13. I vår förening har vi haft fler påbörjade försäljningar under de senaste 4-5 veckorna än under de tre senaste åren. Några har gått bra, ett par har inte ens fått några bud. Detta är på Surdegssöder, inte långt från allhelgonakyrkan. Det har inte hänt under de senaste 15 åren att en lägenhet inte gått att sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser ekonomin i föreningen ut?

   Radera
  2. skuldfritt, 1000kr/kvm i kassan, externt upprättad underhållsplan till mitten av 2030-talet, kassaflöde +160 kr/kvm/år, inget att klaga på direkt

   Radera
  3. "Surdegssöder".. *asg* !!
   "Knivsöder" har man ju hört talas om och då undrar jag när "F!-Söder" kommer ?
   ;-)

   Och ja, även övertecknad har bott på SÖDERMALM, På Ölandsgatan i en 1:a i 2:a hand mot gården till.. ;-)

   Radera
 14. Köpte hus 2007 i ett sydligare land som var precis på toppen av en bostadsbubbla. Sålde nu, 10 år senare för i princip samma pris, med förlust om man räknar med stämpelskatten.
  Svinnöjd ändå eftersom jag just byggt ett nytt hus i samma område, närhet till skog och mark, 20 minuter från centrum. Sista tomterna i sitt slag som kommer att säljas här, och som Trump säger:Gud kan inte göra mer mark. Bara att slå till när chansen kommer.
  För säkerhets skull ett rejält tilltaget bolån också. Synd att inte utnyttja ränteläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en bra anekdot själv. Du tror att du utnyttjar ränteläget när det är precis tvärtom. Den som köpte i september 1992 har haft ränta på sin sida. All historik talar för att du kommer ha ränta mot dig resten av livet.

   Radera
  2. Hur då menar du, ränta emot mig?

   Radera
  3. Tror du att räntan kommer gå upp eller ner de närmaste 10-2 åren?

   Radera
  4. @Kingedward24 - låter lite som bilförsäljaren som kränger idag endast. Dock får kunden minsann inte berätta om affären inför försäljarens chef. Apropå: "Sista tomterna i sitt slag som kommer att säljas här"

   Radera
  5. Ja, ungefär som att de tomter som säljs idag kommer aldrig mer byta ägare? Eller liknande ännu bättre tomter på andra platser.

   Radera
  6. Tja, räntan kan ju gå upp givetvis, vilket teoretiskt skulle kunna sänka priserna. Men här finns ingen bra korrelation mellan priser och ränta. Angående tomter är det så att det inte kommer fler av den typen därför att det helt enkelt inte finns tillgänglig mark och för att kommunen enbart kommer att satsa på att densifiera.

   Radera
 15. Vår förenings försäljningar under hösten ligger på samma priser som i våras, men då snackar vi ca 45 kkr/m2 så det är inte premiumobjekt eller innanför tullarna.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Sålde i mitten av augusti en mini-tvåa (40 kvm) på ökända knivsöder för drygt ca 100' per kvm. Redan då var det lite segt och avvaktande trots att utbudet var lågt. Det kom väl "endast" 15-20 personer på visningarna. Mäklaren som vi sålde med säljer mycket i området och dennes bild är att priserna sedan dess gått ner med iaf 10 %.

  Köpte i samma veva en trea centralt i Gbg för ett relativt högt pris. Gammal, skuldfri och extremt stabil förening å andra sidan, så vi tänkte att också bör vägas in i prisbilden. Vad tycker ni, hur pass mycket bör föreningens ekonomi spela in i prisbilden på olika BRF:er? Känns som att detta inte har spelat någon roll alls senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde egentligen spela rätt stor roll.

   Radera
  2. När räntorna går upp så kommer det börja spela roll. Folk har gement fortfarande inte fattat att de bär en andel av föreningens skulder. De kommer fatta.

   Radera
  3. Jo, visst borde föreningens ekonomi spela väldigt stor roll. Men med dessa priser i Stockholm så spelar ekonomin bara på marginalen. Låt säga en mindre två på Söder på 55kvm, pris 5M, föreningslån 250k för denna andel. D v s 5% av försäljningspriset. Problemet är alltså inte föreningens lån i detta fall utan de 5M.

   Radera
  4. Breffens ekonomi bör viktas i följande ordning;
   1)Fastighetens skick - vilket är svårbedömt utan gedigen underhållsplan upprättad av extern part
   2) Kassaflödet bör ligga på ett överskott runt 150kr/kvm och år
   3) Lån över 8000kr/kvm är det varnibgstecken på om medlemmarna inte kan slanta upp om bankerna får kalla fötter

   Radera
  5. Senast jag kollade detts fanns det en förening i stockholm med 60kkr/kvm i lån. Blir ju lite mer än 5% extra lån även med stockholmspriser

   Radera
  6. Jonsson: 60kkr/m2, får väl anses som väldigt avvikande även för Stockholm. 5-10kkr/m2 är väl ändå rätt nära snittet?

   Radera
  7. Allt över 10 kkr/m2 reagerar bankerna över. Är det över 16 kkr/m2 behövs det i regel tas av en högre kreditinstans på banken. Men folk är blinda, köper nyprod med över 20 kkr/m2 i en förening som går back varje månad för att hålla nere sina avgifter och pressa upp priserna på lägenheterna. Kommer funka hur bra som helst... ett tag! :)

   Radera
 18. Tittade på en 4:a på Söder i juni där säljaren bara fick "budstart" på 9,3Mkr och då drog tillbaka försäljning. Ny mäklare och nytt försök i aug men inget napp. Såldes äntligen förra veckan för 8,5Mkr, ett tufft tapp på 800.000kr på fem månaders väntan på bättre bud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, över 8 mille. Finns det lokala Stockholmsmodeller bankerna lånar ut efter?

   Radera
  2. Ja är det snabba svaret.

   Radera
  3. Misstänkte väl det. Och modellen bygger på att priserna inte kan gå ner speciellt mycket? Värsta luftslottet.

   Radera
 19. Sålde etta innanför tullarna i Stockholm i januari för 115'/kvm på mindre bra adress. Nu har en bekant försökt sälja sin nyrenoverade etta på en av de absolut bästa adresserna i över en månad utan att få igång en bra budgivning. Nu ligger den ute till fast pris på 100'/kvm med skralt intresse.

  Hur stor nedgång kommer vi få se? -30%? -50%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50% är nog rimligt innanför tullarna, aningen högre utanför. Spenaten klarar sig nog aningen bättre. Mellanstora städer som Uppsala/Norrköping/Helsingborg - %-slakt

   Radera
  2. I Köpenhamn föll tydligen priserna med strax över 60% över en treårsperiod.

   http://unassumingeconomist.com/2016/07/the-danish-housing-market-an-update/


   Jag letar info om prisfallet vid kraschen på 90-talet. Hittills har jag hittat att uppgången var 800% under 80-talet och att på 90-talet sjunk priserna på komersiella fastigheter med 24% (i Stockholm)

   Utvecklingen på fastighetsmarknaden
   http://www.riksbank.se/pagefolders/8046/030902.pdf

   Vad finns det mer för bostadskrascher i närtid i jämförbara städer att läsa om?

   Radera
  3. Priserna (reala) för kommersiella fastigheter och privatbostäder under 90-talskrisen i figur 10 och 11. Figur 10 verkar inte stämma med källan ovan om en ökning på 800% dock. Ser ut som ett prisfall på nästan 65% på ca tre år vad gäller privat bostäder.

   http://www.riksbank.se/Documents/Avdelningar/AFS/2015/Session%201%20-%20Englund.pdf

   Radera
  4. "Vad finns det mer för bostadskrascher i närtid i jämförbara städer att läsa om?" Nog svårt att hitta bättre jämförelsestäder än Köpenhamn. Det flesta städer är betydligt större, och har inte alls dessa extrema priser.

   Köpenhamn återhämtade sig dock väldigt snabbt (endast några år) jmf med viss spenat i andra delar av Själland. Jag tror inte Stockholm kommer följa samma spår, d v s med snabb återhämtning.

   Radera
  5. Nä, jag tror inte heller på någon snabb återhämtning. Rimligen kommer försämrad konjunktur och högre räntor under de kommande 5-10 åren och om något kommer det förstärka nedsidan snarare än hjälpa en återhämtning. Priserna idag är ju helt förryckta...

   Radera
  6. Du menar att priserna sjönk 37% (realt) mellan toppen och botten i Köpenhamn och har sedaan dess praktiskt taget återhämtat sig (efter ca 10 år)? Det är iallafall vad jag kan avläsa av i texten och grafen du länkade till...

   Radera
  7. Mopongo, pinsamt fel av mig och helt uppenbart rätt av dig.

   Rättare siffror är ca.
   Köpenhamn -37%
   Stockholm -35%

   Tack!

   Radera
 20. Jag vill se en total slakt på bostadsmarknaden i kombination med massarbetslöshet. Det är det enda som kan få politikerna att besinna sig vad gäller massinvandringen

  SvaraRadera
 21. Villa på lagom stor hörntomt ca 50m från havet med egen brygga, 230kvm för 2300kr/m2. Mycket nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så är det också ett företag att ta sig in till civilisationen, antar jag? ;)

   Radera
  2. Allt är relativt. Grundskola, dagis, butik med post/apotek, bibliotek, pizzeria, café, gym etc inom gångavstånd. Närmsta stad/flygplats/tåg ca 30min bort med bil. Kollektivt är förstås mer krångligt att ta sig någonstans. Mycket nöjd i det avseendet också.

   Radera
  3. Hur högt över havet? Hur stor landhöjning ?

   Inom 50 år har havet stigit ca 0,5 m. Även om du inte bor där då kommer ingen köpa ett hus som riskerar översvämning inom en 50 års period.

   Hela Falsterbonäset riskerar försvinna. Det är fastighetsvärden för ca 50 miljarder med nuvarande prisnivåer och det finns tal om skyddsvallar.

   Radera
  4. Ungefär var i landet hittar man detta?

   Radera
  5. Norrland. Landhöjning 8mm per år. Idag kanske 4-5m ner till vattnet. Ingen risk för översvämning.

   Radera
  6. Hahaha. Finns det fortfarande folk som tror på klimatbluffen? Var alla flyktingarna raketforskare också?

   Radera
  7. @jörgen andersson- då är det ju lugnt :)

   Radera
  8. 2300 kronor per kvadratmeter är rimligt.
   Ungefär det vi betalade för häromåret i en kommun med 27 tusen invånare i ett "attraktivt" område.

   Radera
 22. I många bättre villaområden i Stockholm har somliga objekt prissänkts med ca 10-15%. Det slående är utbudet, tycker jag. Har inte varit så många villor ute som denna hösten på åratal. Det gör en hel del.
  Och säljarna har tittat på vad grannarna fått och blivit giriga. Tror att priserna för alltid kommer öka 10% om året, jäkla stollar.

  Själv köpte vi renoveringsobjekt i våras. Skulle vi sälja idag skulle vi kunna gå +/- noll.
  Högt belånade är vi också. Men har å andra sidan en attefallare att hyra ut, om det kniper.

  SvaraRadera
 23. Följt husmarknaden i Malmö och kranskommuner i 2 år nu. Sitter i en hyresrätt med en massa kapital att köpa för. Nu under hösten har marknaden svämmar över med objekt, i ett område som vi tittat på så brukar det vanligtvis vara 1-2 hus ute åt gången, nu har det varit ca 6-8 st ute och det verkar hålla i sig.
  De flesta hus säljs, men prisökningen blir inte mycket mer än utgångspris, bortsett från de få prisvärda objekt som läggs ut i attraktiva områden som fortfarande kan stiga 10-20 %. En del hus går för första gången på länge minus och några säljs aldrig för att senare Återkomma till marknaden.
  Känns som att säljarna har satt utgångspriser som är för höga och jämförbara för något år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett grannhus (300 kvm, inomhuspool) mm gick upp från 6 till 7. Flera hus i området stiger minst 10% på sistone om de börjar runt 4. De som ligger på 5-6 stiger ofta inte lika mycket. Jag har Barsebäcksradio och jodtabletter och havet nära så kan du räkna ut var det är. Jag ser inte att priserna faller ännu i kommunen. Misstänker det är mycket white flight bakom. Men det kommer nog, så håll is i magen och sitt på pengarna.

   Radera
  2. Ja, men då bor du nog i ett attraktivt område där det fortfarande går att hitta ok hus för 4 milj. Är alltid en del folk på visningarna för hus som går på 4, men betydligt färre besökare vid 5 milj.
   Sen finns det som du nämner vissa objekt som stiger rejält men det är ytterst sällsynt nu. Kollade på hemnets statistik för slutpris och det är ganska blandad kompott, en del säljs för utgångspris, en del under, de flesta går upp 0-5 %. Det är inte lika hetsiga budgivningar överlag.

   Hittar vi ett drömhus nu så köper vi det. Letat i 2 år nu och även om allt talar för en pristopp nu så satsar vi på o bo där länge.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Hur stor är skillnaden mellan Norges och Sveriges "bostadskris". I min värld handlar det om samma sak och norge ligger något före oss.

  Det är helt enkelt för många nya bostäder som är för dyra.

  Detta är bara början...

  https://www.di.se/nyheter/chefsekonomen-norska-bopriserna-kommer-fortsatta-falla/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge har inte haft samma extrema massmigration de sista 3 åren. Även om migraterna inte har råd att köpa brf/hyra nyprod så bör det ske ge ett tryck uppåt genom undanträngning.

   Radera
  2. Vi har helt olika bostadsmarknader. Norge har marknadshyra i hela beståndet. I stort sett alla lägenheter är ägarlägenheter eller brf. Mycket enkelt att hyra en lägenhet/rum.

   De flesta norrmän äger sin bostad. Det är också vanligt att en familj har 3-4 lägenheter som dom bara hyr ut (för att slippa förmögenhetsskatt).

   Man använder sig av boendeytan otroligt mycket mera effektivt än i Sverige. Som regel bor det minst 4 personer i en 5-rummare.

   Hybel är extremt vanligt förekommande (att man hyr ut del av bostaden). Många lägenheter byggs till och med med uthyrningsrum och banken tar hänsyn till att man hyr ut dessa rum när dom räknar på bolån.

   Radera
  3. Norska bostadsmarknaden är ett pinsamt skämt, det vet jag eftersom jag bott där i snart 10år och jobbar som konsult med fastigheter.

   Kvalitet på boende är många gånger sämre än vad vi hade i sverige på -70 talet. Hyrorna är extremt höga där man betalar mer för ett rum i någons mögliga källare i en Norsk småstad än vad man kan hyra en trea för i kommunalt bestånd i en Svensk småstad.

   Samordningen på bostadsmarknaden fungerar inte, och regler följs inte. Det är väldigt svårt att hitta / jämföra hyresobjekt och finns inga bra siter där man kan söka hyresbostäder. Finns heller inte alls lika många stora seriösa aktörer som i Sverige, trots marknadspriser på hyran.

   Utformningen på bostadsbeståndet är så att en stor del av den uthyrda arealen knappt är brukbar på ett effektivt och praktiskt sätt. På grund av att man inte har varit lika sträng med reglerna som i Sverige. Det innebär att man som regel måste sitt på tvättmaskinen när man skiter, och att sovrummet är ett loft uppe på detta, finns ingen tillgång till parkering eller infrastruktur för kommunikation.

   Jag skulle vilja förklara den Norska bostadsmarknaden som ett tragiskt sätt att överföra förmögenhet från de som har till de som inte har, och detta genom skattesedel eftersom det i huvudsak är socialt utsatta som hyr. Eller gästarbetare. Alla med ett jobb köper.

   Så i Norge bor narkomanerna och de arbetslösa i svindyra privatägda lägenheter som finansieras av skattebetalarna. Dessa lägenheter är ofta i ett äldre, dåligt underhållet hus med ett fåtal lägenheter. Eller i någons källare.

   Svenska modellen har varit ljusår bättre, kvalitet är högre och priser är lägre samt att verksamheten i Sverige går som regel runt utan tillskott av skattemedel vilket den alltså inte gör i Norge, även om pengarna kommer från ett annat håll (socialkontoret). Även kommunala och privata Svenska bostadsbolag går med vinst till priser som man inte ens hade fått en källarskrubb för i Norge. Detta på grund av att bolagen agerar storskaligt och har en långsiktig syn på verksamheten, och som regel kanska slipade människor på driftsidan.

   Att man kan bedriva bostadsverksamhet i Sverige med om än små vinster där priserna är 1/3 av i Norge och kvaliteten är ljusår högre talar ett tyligt språk om vilket modell som är mest effektiv.

   I Norge är det lätt att hitta boende fort, men till skyhögt pris och usel kvalitet.
   I Norge är det omöjligt att hitta bra boende till rimliga priser.
   I Norge är det väldigt svårt att hyra bra bostäder, ens i klass med svenskt kommunalt bestånd från en större seriös aktör.
   Norska bostadsmarknaden (hyres) är förmodligen flera gånger med skattesubventionerad än den svenska. Om alla hyresgästerna skulle betala sina egna hyror (inte socialkontoret) så hade det inte funnits något att hyra, och marknaden hade inte haft ens i närheten av en chans att fungera som den gör idag.

   Jag är dagligen i kontakt med människor som hyr ut på Norska marknaden och har själv hyrt länge. Alla "drömmar" och jämförelser som man läser om blir bara pinsamt ur något annat perspektiv än ägarens som profiterar stort på skattebetalarens nota.

   Norkska bostadsmarknaden (hyres) är bra för att tjäna pengar på. Men inte att vara kund i. Den är heller inte bra för skattebetalaren. Så den största vinsten med deras system är att det är lätt att tjäna pengar, vilket kanske inte är syftet med verksamheten från första början.

   Radera
  4. Bra där High Fidelity.
   Blir intressant med de självutnämnda experternas svar på detta.

   Radera
  5. Pluggade tyska i Berlin i 2 månader i början/mitten av 90-talet...
   ;-)

   Bodde i en WG - WohGemeinschaft (kollektivboende) - anordnad av högskolan. 5 studenter som delade en gammal riktig VÅNING i en "altbau" från "gründerzeit" i närheten av P-Berg i f.d ÖST-BERLIN. 1-glasfönster, 1 toalett, 1 dusch. 2 brunkolskaminer som eftersom det var vinter fick eldas dygnet runt brunkolsbriketter. Gaseldad varmvattenberedare. 1 studnt i var sitt rum, 1 vardagsrum och ett kök med två kylskåp!

   Radera
  6. Styr snart kosan mot Rosenthaler Platz, ska bli trevligt som vanligt :)

   Radera
  7. Det som är "coolt" med Berlin är att man trots det mycket centrala läget INTE kommer att bebygga gamla flygplatsen "Tempelhof"..
   Hade denna motsvarande plats legat i Sthlm så hade där genast smällts upp enstegstätade "stenhus" fullsmockade med "vita fräscha ytsnåla kvadrat- och klimatsmarta" BR .. ;-)
   Samt nära till sushibarer, lattecafeer etc. där befolkningen ängsligt kunde spatsera och beundra varandra .. :p

   Att man INTE skulle bebygga Tempelhof var resultatet av en folkomröstning som hade sitt upphov i ett medborgarinitiativ. Dvs precis så som folkomröstningen om trängselskatt och Västlänken i Göteborg. Dock med den stora skillnaden att man i Berlin följde folkomröstningens resultat!

   https://www.youtube.com/watch?v=d-BLoI-0aFc

   Radera
  8. High fidelity. Har själv bott i Norge i fyra år och kan instämma. Dock är din ton tämligen överdriven. Bor mycket norska ungdomar och studenter som hyr. Även i storstädernas flottaste stadsdelar.

   Men visst standarden är dålig med svenska mått mätt.

   Och tror att du missat att den största hyresgästen i Sverige är kommunerna som hyr svindyra lägenheter i andra hand.

   I Norge finns inte heller några svartkontrakt. Dom äldre norrmännen minns den tiden och ingen vill tillbaka dit. Dom yngre förstår inte ens konceptet.

   Med tanke på att statsbudgeten ständigt går med gigantiska överskott är det inga problem att NAV (supermyndighet) betalar hyran för dom som inte har råd. Brukar vara så i oljeländer.

   Brukad skämta med andra svenskar att vi Sverige har du jättebra boendestandard, men inga pengar. I Norge har du som förvärvsarbetande betydligt mycket mer pengar att röra dig mer men boendestandarden är ett skämt.

   Det svenska systemet på bostadsmarknad är ett praktexempel på att ta (beskatta) från ungdomar och fattiga för att subventionera medel- och höginkomsttagare. Över en halv miljon i huvudstadens bostadskö torde vara bevis på hur värdelöst det fungerar.

   Alla försök till byggen blir ständigt överklagade. Modernt utformade hus får inte byggas bredvid gamla. Vi har knappt någon förtätning i städerna.

   Svenska storstäder är också extremt hårt etniskt segregerade vilket stora norska städer inte är. Vilket ofta kommer som en chock för ditresande stockholmare och göteborgare.

   Norge var rika rikt som Sverige 1990 och har sedan dess sprungit ifrån. Det är klart att boendestandarden inte hänger med. Det är därför Ola Nordmann kan köra Tesla och bo i en gammal lägenhet utan centralvärme samt ha en jetset-livsstil.

   Radera
  9. Innan Norge upptäckte olja 1969 var Norge ett fattigare land än Sverige!
   Trots att Norge besattes av tyskarna under VK2 så förstördes/brändes inte städerna förutom uppe i Finnmark i norr

   Därför bestod den gamla bebyggelsen i Norges städer till långt in på 80-talet eftersom man heller inte genomförde något "miljonprogram" som i Sverige.

   De "miljonprogram" - betongförorter - som ändock byggts har gjort det på sent 70- och 80-tal. Exv. Lambertseter vid trikkens / T-banens ändstation "Bergkristallen"

   "High Fidelitys" analys är därför sann

   Radera
 26. Varför bekymra sig om kvmpriser när Ryssarna hade en massiv kärnvapenövning igår.
  https://thebarentsobserver.com/en/security/2017/10/russia-launched-massive-nuclear-missiles-drill-across-arctic

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bekant försöker sälja i Solna. Stendött!
   Första visningen kom ingen på. Några har varit på de andra visningarna i alla fall och tittat. En intressent lämnade nåt skambud som var rejält under det begärda..

   Radera
  2. Kollar man tre senaste månaderna har iaf gott om lägenheter bytt ägare, till ibland hiskeliga priser.
   Eller vad sägs om 3,3 miljoner för 43m2 i arenastaden?

   Radera
  3. Mycket roligare att läsa spridda anekdoter från anonyma kommentatorer.

   Radera
  4. Har aldrig förstått begreppet skambud. Man bjuder det man tycker lägenheten är värd. Sedan kanske det är någon som tycker den är värd mer. Men om det inte är det, så är "skambudet" marknadspris. Och varför skämmas för att erbjuda marknadspris?

   Radera
 27. Inblandad i två köp i Aug/Sept 2017. 1. Centrala Malmö, stor fin sekelskifte hyfsat centralt, bara två bud, ett 200k under utgångspris, ett 100 k under som den sen såldes för (lågt belånad förening). 2: Umeå, 2-a, massor med budgivare och såldes 22 % över utgångspris (lite högre belånad förening). Båda lägenheterna fick samma kvm pris, 30.000

  SvaraRadera
 28. Grannen spenderade 77 000 på försäkringsbolagets avfuktare i grunden (så fetlurad!). Jag spenderade typ 500 kr på en avfuktare vi hade + en länspump från Jula för 199 kr.

  Sen har jag en snål ingenjörsgranne som kom undan ännu billigare med en spolarvätskepump från skroten och egen elektroniklösning.

  Ingenjörerna i området löste problemet för under 1000 kr medans "ekonomerna" blev blåsta på 70 000 - 100 000 för att avfukta grunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Era lösningar må fungera hur bra som helst, men när ni ska sälja husen så får ekonomerna mycket mer än 100KKr mer än ni får pga att de har kvitto på godkända avfuktare.
   Jag säger inte att ni gör fel, jag säger att konsumenten i dag ofta saknar bonnförnuft och självförtroende.

   Radera
  2. Fast om inte besiktningsmannen märker någon påväxt eller förhöjda fukthalter i grunden till ingenjörernas hus så?

   Och du får inte ut värdet av investeringar som görs för att skydda huskonstruktionen. Däremot får du kanske inte lika bra betalt om bristerna gett skador som påväxt.

   Har en bekant som la 300 på att byta rötna takstolar. Fick hen igen det på försäljningen? Inte så det märktes.

   Radera
 29. Jamen förstår ni inte att så här blir det ju när man inför dom hårdaste reglerna i EU för immigration!
  Nu har vi ju stängt gränserna för alla människor som vill flytta hit och bidra till Sveriges välstånd.
  Sverige är ju det i särklass populäraste landet att vilja flytta till, och miljoner av rekordeliga människor står på kö för att komma hit, och priserna går ju då förstås ner när dom inte får komma!
  Nu får vi hoppas att Lövén tar tag i det här omgående!

  Nu ska jag lyssna på DiLeva så länge.
  Kramar från kosmos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rymdkram tillbaka. Det är klart att det är därför bubblan kommer spricka. För lite flyktingar som kan köpa alla lägenheterna som vi bygger åt dem.

   Radera
 30. Vi lantisar kan bara förvånas åt era storstadshistorier, det låter helt galet. Här långt uppe i norr köpte jag för tre år sedan ett litet hus för 600 tkr. Bekanta tyckte "det var nog lite dyrt". Hus samt 3 ha ängsmark. Boendekostnaden är närmast försumbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick förvisso bara en hektar, men 60cm tjocka väggar, och treglasfönster för 140.000kr.

   jag har förvisso 8% lägre lön än i Stockholm. Men jag kan ta en utlandsresa i månaden med familjen istället. Det farliga är när livsvärdering kommer ikapp människor. Då är inte den där tvåan på söder värd så mycket. Jag tror man behöver komma förbi 35 för att avunden skall dö ut och verkligheten får styra skutan igen.

   Radera
  2. Problemet e att de flesta vill inte bo i Norrland, inte ens flyktingarna som drar så fort de får chansen (ebo).

   Radera
  3. @Mr Perfect, det där är dock lite omvänt resonemang. Det är mycket, mycket mer attraktivt för flyktingar att bo i Stockholm. Det gäller även arbetslösa; har man låg attraktionskraft på arbetsmarknaden kan man flytta till Stockholm för att få ett jobb. Vilket också är precis det scenario som uppstår för många yngre.

   Radera
  4. Mr Perfect
   Nästa white flight kommer att gå till norrland. Finns ju ingen som helst livskvalitet på knivsöder om man nu inte gillar att ständig koll vad som händer bakom ryggen.

   Radera
  5. Folk blandar ihop vill och måste hela tiden. Det är lite lustigt.

   Radera
  6. Jag tjänar ca 150% mer I Stockholm än jag gjorde i Småland. Den typ av jobb jag har finns sannolikt inte ens där, och att arbeta internationellt är svårt om man inte bor nära en flygplatshub

   Radera
 31. Svenska folket kan låna mer då ordnar det sig.

  SvaraRadera
 32. På tal om bilden, min bror har ställningsfirma i Stockholm och samtliga bostäder sen 2010 han jobbat på har exakt den där typen av fasad, efter första rappningen var det mycket sprickbildningar och skador efter ankringen av ställningen, alla dessa ankringspunkter kluttar bara fasadfirmorna igen och målar över, det behöver inte ens komma utomstående påverkan för att göra potentiella vatteninträngningar i fasaden.

  Dom finns redan där när jobbet är avslutat då ytan inte är homogen.

  SvaraRadera
 33. Jag har tagit ett snittpris på peaken för 4rok i det område vi vill bo i, 7miljoner, det har pendlat lite kring det så få nog anses vara rimligt.

  Skall bli kul att se vad priset faktiskt kan gå ned till som lägst :)

  SvaraRadera
 34. Min magkänsla är att sedan valet -14 fick Sverige en psykos som yttrat sig på flera sätt efter en period av psykisk ohälsa

  Öppna hjärtan, MP i regeringen, galloperande bostadspriser pga en negativ ränta osv.

  Förmodligen återgår vi till ngn form av pre -14 tillstånd vad det gäller det mesta:

  Det betyder att bostadspriser runt 13-14 är vad som väntar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att räntorna kommer att gå upp?
   Varför och när och hur länge har vi inte hört det snacket?
   Är ju helt omöjligt att ställa någon som helst prognos om ränteutvecklingen men spå i kaffesump funkar ju i 50% av fallen.

   Radera
  2. Nej Stefan, för ungefär 57:e gången får jag förklara att det inte nödvändigtvis behövs en räntehöjning för att bubblan ska spricka. Däremot kommer vi se högre räntor på bolån efter att bubblan spruckit eftersom bolån kommer ses som mer riskfyllda då.

   Du kan väl förklara varför räntorna kommer vara lika artificiellt låga som nu även i framtiden, i stället.

   Radera
  3. Till skillnad mot dig påstår jag ingenting.
   Däremot har du ylat om högra räntor hur länge som helst och du saknar därmed helt trovärdighet i frågan.

   Radera
  4. När är en prisbild en bubbla, och när är den bara resultatet av fundamenta?

   Radera
  5. Bubbelsnacket är för att sälja rubriker och sin egen åsikt.
   Ingen har en aning om det är en bubbla eller inte oavsett bransch.

   Radera
  6. Stefan Ö: vad är det jag påstår då? Att en naturlig ränta aldrig kan vara negativ? Att priserna inte kan växa mer än inkomsterna hur länge som helst? Att det i ett sådant läge förr eller senare kommer en rättning? Helt okontroversiellt! Det är du som har tagit på dig förklaringshatten, eller hur? Du verkar ju tro på motsatsen.

   Reymar: när priserna på något tillgångsslag endast stiger eftersom de förväntas stiga, då vet vi att det är en bubbla.

   Radera
  7. Sandow.
   Ditt svar till Reymar håller inte. Tillgångspriser stiger pga inflation, det har ingenting med en bubbla att göra. Nu har Finansinspektionen satt ner foten med skuldkvotstaket och därmed stiger inte priserna i de dyraste områdena. Svårare än så är det inte. Men man kan ju alltid göra sig själv intressant med en massa teorier om bubblor hit och dit direkt från trollerihatten.

   Radera
  8. Sandow men det är ju ekonomiskt väldigt fördelaktigt att äga kontra hyra med dagens variabler? Då är det väl rimligt att priserna stiger?

   Radera
  9. Stefan: nu ser vi sjunkande priser framför allt i storstäderna. Det är väl bäst att du ringer upp regering och riksbanksdirektionen och meddela att det råder deflation numera.

   Radera
  10. Sandow
   Grattis, du har lyckat få ett rätt efter flera år med fel.
   Är du nöjd med ditt track record?

   Radera
  11. Jag förstår inte riktigt vad du menar Stefan. Säg att du är seismolog och har mätdata som visar på ett sannolikt jordskalv den närmaste tiden: nästa vecka, månad eller kanske om ett par år. Har du då rätt i din prognos endast den dag när jordskalvet inträffar, eller har du haft rätt hela tiden? Har du haft fel alla dagar jordskalvet inte inträffat?

   Radera
  12. så du är alltså både seismolog och ekonom?

   Radera
  13. Är det där det bästa du har att komma med? Varför inte förklara den senaste tidens nedgångar? Vilka fundamenta bygger de på? Vilka händelser har triggat dem.

   Radera
  14. Se ovan. Skuldkvotstaket.

   Radera
  15. Vad är det som drivit upp priserna så det sista åren?

   Det är inte motiverat, räntorna var låga redan 2009, arbetslösheten bland Svenskar har inte minskat drastiskt heller sista åren.

   Jag anser att det är en bubbla, ser man inte det är man "blind".
   Priserna i Stockholm innerstad har 10 dubblats sista 21 åren.

   Vad kan få priserna att gå upp ännu mer?
   Räntorna är i botten.
   Arbetslösheten är jätte låg bland Svenskar
   Politiska beslut kommer inte gör det billigare att bo i ägt boende.

   Det enda "måttet" som pekar på att det inte är en bubbla är om man jämför boendekostnaden i ägt boende med hyreskostnaden i nybyggda hyresrätter, ALLT annat peka på en bubbla av episka mått.

   Radera
  16. Måste vara skönt att vara så tvärsäker som du verkar vara MW.
   Inget ifrågasättande av de egna tankarna utan bara ett konstaterande att så här ligger det till. Bubbla XXL.

   Radera
  17. Jag har haft fel sen 2008 med att det skulle krascha då jag sålde min bostadsrätt i centrala Stockholm pga att det gått upp "för mycket" tyckte jag då.

   Jag kanske har fel 10 år till, men det ända som är säkert att priserna kan inte fortsätta upp lika mycket som det gjort det sista 21 åren (med reservation om vi skulle få en väldig inflation) i Stockholm för då skulle en 1:a kosta över 20-40 miljoner 2038.

   Radera
  18. Reymar: på vilket sätt är det förmånligare att "äga" (låna) än att hyra? Förklara gärna. Det ska vara billigare månadsutgift i br än motsvarande hyra i Hr. Det har förklarats åtskilliga gånger varför på denna blog.

   Radera
  19. Jag är på MWs o Sandows sida. Har man livserfarenhet och ekonomisk skolning så måste man vara duktigt korkad om man inte förstår att den svenska bomarknaden är en gigantisk bubbla. Man borde förstå, som bakgrund, att hela västvärlden desperat pumpat bobubblan länge för att åstadkomma någon form av "tillväxt". Hur tror ni att Sveriges ekonomi sett ut de senaste 15-20 åren om vi inte hade haft denna galna uppgång i bopriser...?
   Sen är det en annan sak att det är extremt svårt att tajma en bubblas sprickande. Det kan vi vara ödmjuka kring. Det ändrar dock inte i sak att våga påstå att vi upplever en bubbla deluxe i Sverige och att efterspelet kommer att bli långvarigt, tragiskt och smärtsamt.

   Radera
  20. Jag tror också vi har en bubbla men man gör sig själv lite till åtlöje när man framstår så tvärsäker hela tiden, lite ödmjukhet hade inte skadat. Merparten här inne har ju trots allt haft fel hittills och förlorat trovärdigheten enligt min mening.

   Radera
  21. MW och Sandow har ju bara haft fel i 9 års tid så det verkar som ett säkert stalltips att rygga dom.

   Radera
  22. Historiken säger inget om framtiden, det borde du veta Stefan :)

   Radera
  23. Mr Perfect o SÖ; visst har de möjligen haft fel i många år MEN de förstår ändå vad som försigår, till skillnad från kanske framför allt SÖ, som ju förefaller hopplöst fel ut i tron om att det ännu icke införda skuldkvotstaken skulle vara skälet till de boprisfall vi nu ser...

   Radera
  24. "på vilket sätt är det förmånligare att "äga" (låna) än att hyra? Förklara gärna. "

   Det kostar mindre helt enkelt :) Som bloggaren skrivit flera gånger byggs det inte längre prisvärda hyresrätter, och de som finns är i princip ouppnåliga.
   Så om man jämför "uppnåliga" hyresrätter med ca 10 års kötid med brf så blir det billigare att köpa. Detta pga att de uppnåliga hyresrätterna byggts de senaste tio åren. Alt renoverats.
   T.ex. om man jämför en ej nybyggd brf med en rätt nybyggd hyresrätt är skillnaden ca 40% i månadskostnad i dagsläget.
   Det är på inget sätt säkert att den nybyggda hyresrätten är trevligare att bo i pga att den är nybyggd.
   Snarare är det så att den som köper får större möjlighet att välja den lägenhet som passar behoven.

   Detta gäller inte hela sverige utan städerna som folk vill bo i.

   Radera
  25. Unknown.
   Exakt vad förstår de, låter mer som önsketänkande från deras sida.
   Skuldkvotstaket spelar in pga relativt svag inkomst i Sthlm kontra bostadspriserna.

   Radera
  26. Reymar: här en tidigare post från bloggen http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/scb-hyresratt-billigaste-boendet.html?m=1

   Du kan inte bara ta avgift+ränta+ev. amortering och jämföra rakt av mot hyran.

   Räknar du bara med bensinkostnad när du tänker på bilägandets ekonomi också?

   Radera
  27. Tror du på allt folk skriver Sandow?
   Är Cornu facit?
   I såna fall är det ju totalt meningslöst att ens diskutera då sanningen redan är sagd och du har rättat in dig i ledet.

   Radera
  28. Nej, Stefan. Men du kan väl försöka växa upp nån gång och komma med lite argument i stället. Ska jag verkligen behöva förklara för dig att man måste räkna in samtliga kostnader för att en jämförelse ska vara rimlig? Som bostadsrättsinnehavare har man ansvar för att renovera och underhålla bostaden. Det kostar pengar. Mycket kringkostnader som hyresrättsinnehavaren slipper.

   Jag jämförde med bilägande. Att åka buss är ett alternativ. Då betalar man bara sin biljett och förväntar sig komma fram. Säg att det kostar 25:- att åka tvärs över stan. Då tänker Stefan Ö att det var ju sjutton vad dyrt det var. Med min bil tar det bara en halvliter bensin att ta sig dit. Det kostar ju bara sju spänn!

   Resonerar du så?

   Radera
  29. Sandow
   Som ekonom och Trader måste man hela tiden räkna på saker och ting så nej jag har ingen bil och nej jag hyr inte min bostad.

   Radera
  30. Självklart får man fondera lite för underhåll men det väger inte upp skillnaden i kostnad mellan att hyra och att äga, i dagsläget. 40% är för mycket.
   Visst kan en stigande ränta ändra på detta någon gång i framtiden men när och med hur mycket är svårt att säga.

   Tänk också på att bostäder(väl byggda och underhållna) även i en sund marknad på sikt ökar i värde. Nu skulle jag personligen inte räkna så mkt med det de närmsta 5 åren men på sikt.

   Radera
  31. Reymar: varför skulle bostäder ÖKA i värde i och med att de blir äldre? Varför skulle ett trettio år gammalt väl underhållet hus vara värt mer än ett nytt med samma standard? Förklara det för mig!

   Radera
  32. Nu är jag ju inte Reymar men känner mig ändå manad att svara.
   Svaret på dina två frågor är inflation i nominella tal.

   Radera
  33. Nu var det ju inget svar på frågan men jag tackar för din insats Stefan.

   Radera
  34. Det var ett svar. När staten trycker pengar går rakt in i tillgånsprisena, dvs inflation by design. Den som inte haft sådana tillgångar har blivit fattigare relativt sett. Jag tror att stater kommer trycka pengar även i framtiden (till och från) och därmed kan nominella priser komma att bli högre än idag, någon gång i framtiden

   Radera
 35. Skatteverket har höjt taxeringsvärdet till en halv miljon över mäklarens värdering..

  SvaraRadera
 36. En rapport från Verkligheten - Som Kurt Olsson brukade säga... ;-)

  Noterade i förrgår, dvs Torsdag att FLERA lokaler i Angered C stod tomma till ägarens Balders säkert stora förtret. Bl.a hade Kapp-Ahl stängt ner sin butik medan de värsta konkurrenterna, Dressman och Lindex fanns kvar.

  Balder äger även (gamla) Torslanda Torg som fått mycket "stryk" pga Amhults köpcentra med bl.a ICA Maxi och på Torslanda Torg finns även där lokaler som gapar tomma

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan rapport från verkligheten är att Amazon lämnade en kanonrapport i veckan. Så att äga kommersiella köplador tillhör inte framtiden om nu någon tror det.

   Radera
  2. En tredje rapport är att temperaturhöjningen går allt fortare, antalet pollinerare minskar och de tätbefolkade delarna av Afrika mm kommer bli obeboliga inom en generation eller så så att äga Amazon tillhör inte framtiden om nu någon tror det :)

   Radera
 37. Följer skeendet i Västra Göteborg. Många mäklare publicerar inte buden som kommer in under utgångspris. Efter ett tag försvinner objekten ändå med "såld" på mäklarens hemsida. Andra har budgivningskod eller bara "budgivning pågår" utan att buden offentliggörs. Sammanfattningsvis försöker mäklarkåren dölja skeendet och uttala sig positivt i media, ett uppenbart försök att sopa under mattan. Vi får alltså invänta lagfartstatistiken från SCB i januari-februari för att se svart på vitt vad som faktiskt pågår just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som pågår just nu är att kejsaren är naken...

   Radera
  2. @Kons har funderat en del på statistiken som kommer från typ valueguard och mäklarstatistik. Och ffa då gällande bostadsrätter. Såhär svarar de från mäklarstatistik på frågan hur man kan vara säker på att de individuella mäklarna rapporterar in även dåliga affärer,
   "Hej.

   Tack för ditt mail

   Samtliga kontor som rapporterar till oss rapporterar 100% av sina affärer för det ser mäklarsystemen till. (några kontor kan vi inte hämta från pga av tekniska hinder)

   Sen skickar vi databasen till Statistiska Centralbyrån för produktion av filer som ligger till grund för tabeller och grafer på vår hemsida.   De enda affärer som SCB tar bort är rena fel och affärer som inte är representativa för statistiken (t ex BR under 10 kvm eller över 400 kvm)   Du kan luta dig tillbaka lugnt och lita på det du läser och hör från oss."

   Särskilt det sista är ju lite lol, men man kanske får tro dom ändå och att det inte försiggår något fuffens för statistiken på br-sidan. Eller inte... :-)

   Radera
  3. @hejsvejs
   Nä precis, det är inte Mäklarstatistiken de bluffar med menar jag. De försöker snarare mörka så gott det går på Hemnet i dagsläget. Därmed kan inte heller husmask eller Penates ge en ögonblicksbild då de kräver uppgift om senaste bud fråbn Booli, vilket i många fall inte går att få. Precis som du skriver, den mörkningen vad gäller avslut som faktiskt sker räcker ju som mest i 6-7 veckor innan nästa Mäklarstatistik/Valueguard. Nuvarande skeende kan vi alltså se hos Valueguard i november.

   Redan i somras märktes det att det började bli annorlunda och nu ser det verkligen ovanligt ut då utbudet dessutom ökar markant. Vi är snart nere ca 5-10% från toppen på villor i Gbg är min uppskatting. Sedan får vi se om det ska ner 10%, 20% eller mer innan det stannar av eller rentav studsar upp. Just nu uppskattar jag hursomhelst att säljarna behöver behöver hyvla av en halv miljon från vårpriserna för att det ska bli något (gäller objekten mellan 7-8 miljoner)

   Radera
 38. Detta hus strax söder om Stockholm är intressant för att det sålts 2 gånger tidigare (i närtid), senast 2015 och verkar ha blivit sålt för 3:e gången i fredags morse.

  När budgivning stannade i fredags morse på 8.550.000 kr var "vinsten" 150.000 kr sen köpet för nästan exakt 2 år sedan.
  MEN troligen gick detta åt i provision till mäklaren och detta tillsammans med lagfarten på 1,5% har gjort att detta blivit en förlustaffär för de som bott i huset de senaste 2 åren!

  Hus till salu nu i Stockholm med utgångsbud:
  Viborgska vägen 43, Enskede 7 750 000 kr

  Tidigare försäljningar av samma hus:
  22 okt 2015
  Viborgska vägen 43 3 rum, 79 m²
  8 400 000 kr (+1 405 000 kr)106 329 kr/m²
  Bjurfors

  11 nov 2009
  Viborgska vägen 43 4 rum, 79 m²
  4 255 000 kr (+360 000 kr)53 861 kr/m²


  https://www.booli.se/annons/3016116
  http://www.bjurfors.se/sv/tillsalu/stockholm/stockholm/enskede-enskedefaltet/viborgska-vagen-43/

  SvaraRadera
 39. Mina föräldrar köpte lägenhet i Masthugget (nya) 86 för, tror jag 200 tkr, de sålde förra året för 4,8 och så köpte vi en gård i marka kommun 50 min från Göteborg med 16 hk mark, 10 åker, 5 skog, en väl underhållen villa, stor gammal ladugård full med virke m.m, stall och ett gammalt timmerhus i risigt skick plus ett par ekonomibyggnader till för 1.9 mkr. Mitt ute på landet men några minuter med bil från flertalet storköp, en av landets bättre järnaffärer, lasarett, skolor m.m.

  SvaraRadera
 40. Den här tycker jag är intressant https://www.booli.se/annons/3017056

  På rådmansgatan 46 i vasastan i sthlm. Högsta bud 2.1 miljoner efter en veckas budgivning - dessa brukade tidigare sälja fort som fan för typ 2.7-2.8 miljoner. Man får gå mer än 3 år tillbaka i tiden för att hitta en likadan lägenhet som sålts billigare. Finns en till (nästan) likadan till salu för 2 miljoner, där inga bud verkar ha inkommit efter 51 dagar (enl booli).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ändå 100' per kvm, men visst kan det vara ett tecken på någon slags avmattning. Det jag manuellt kunnat läsa ut av Boolis statistik för innerstan de senaste veckorna är att det ändå är de små lägenheterna som står sig prismässigt.

   Radera
  2. Jag vet inte om jag håller med om det.. Dels är det många som förblir osålda, och de som säljs (med några få undantag) går tydligt billigare än tidigare. Jämförde snabbt oktober med resten av året för lägenhetern <25kvm i vasastan, och i oktober går de flesta (9 av 14) för mindre 120kkr/kvm, medan det tidigare under året bara finns totalt 5 st (varav 3 i september..) på 50 försäljningar.

   Radera
 41. I Östersund verkar villamarknaden ha avstannat, några få objekt i väldigt populära lägen som fortfarande budas över utgångspris. I övrigt verkar det inte budas alls och i de fall det budas ör det ofta en budgivare som lägger ett lågt bud under utgångspris som säljaren inte accepterar och objektet ligger kvar länge. Källa: idogt hemnetsurfande :)

  SvaraRadera
 42. Att det ballat ur totalt har jag en rolig anekdot om. Vi köpte för två år sedan en avstyckad tomt i ett område med ganska begränsande detaljplan, byggyta högst 80m2 och 3,5m byggnadshöjd. Vi har sparat länge för att kunna skaffa hus men nu satsade vi för två år sedan på att bygga själva då det enligt kalkylen vi gjorde blev billigare än att köpa begagnat konstigt nog. Slutnotan färdigt 1½ plans västkustvilla på 130m2 inklusive tomt avlopp vatten och rubbet blev 4,2MSEK. Hur som helst! Innan vi han flytta in såldes fastigheten som våran tomt styckats av ifrån. En litet enplans rött hus med torpargrund på 73m2 från 1930 för 4MSEK.

  SvaraRadera
 43. Berättade i en annan tråd om lite budgivningar jag följt norr om Stockholm.
  En hade fått bud 500-600 tkr under utgångspriset, vilket inte säljaren hade accepterat. Nu är objektet borttaget, vet inte om säljaren gett upp eller om han accepterat budet. Finns inget slutpris (ännu?).
  Två var det budrace på men buden hade ändå svårt att komma över annonspriset. En slutade på annonspris (bekräftat av slutpriser), den andra straxt över trots många bud.
  Fjärde exemplet är nytt, ett hus i närheten av en kollega, begärt pris 4950 tkr, enligt kollegan hade en granne i våras sålt för över 5 mkr och det ville väl säljaren ha. Ett bud på 4700 tkr, säljaren accepterade inte, köparen drog tillbaka budet. I dagsläget osålt med ett bud på 4600 tkr.

  SvaraRadera
 44. Berättade i en annan tråd om lite budgivningar jag följt norr om Stockholm.
  En hade fått bud 500-600 tkr under utgångspriset, vilket inte säljaren hade accepterat. Nu är objektet borttaget, vet inte om säljaren gett upp eller om han accepterat budet. Finns inget slutpris (ännu?).
  Två var det budrace på men buden hade ändå svårt att komma över annonspriset. En slutade på annonspris (bekräftat av slutpriser), den andra straxt över trots många bud.
  Fjärde exemplet är nytt, ett hus i närheten av en kollega, begärt pris 4950 tkr, enligt kollegan hade en granne i våras sålt för över 5 mkr och det ville väl säljaren ha. Ett bud på 4700 tkr, säljaren accepterade inte, köparen drog tillbaka budet. I dagsläget osålt med ett bud på 4600 tkr.

  SvaraRadera
 45. Går på en visning på ett hus i medelklassen. Det första som slår en i ansiktet är stinkande syllar och en tanke på 300k till efter eventuell affär.
  Avfärdar det direkt och vänder nästan i dörren.
  På visningen är 10 par som alla tycker det är det bästa hus de sett.
  Som tekniskt lagd går det inte att köpa hus idag.

  Utropspris var 1.8, gick för 2.8.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha! Lite samma känsla som jag har haft länge nu, Kikade på ett verkligt fuktskadat renoveringsobjekt i ett populärt område som var ute för 3200tkr, efter att jag och sambon kikat på det skrattade vi på vägen därifrån och funderade på att kanske kanske kanske bjuda strax under 2000tkr då renoveringskostnaden inte skulle bli liten, huset gick för 4000tkr. Detta var dock i feb., tror inte samma sak skulle hända nu.

   Radera