Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-10-04 09:49

Exceptionell börsuppgång sedan dödskorset

Sedan vi fick ett dödskors i OMXS30 har börsen visat på en exceptionell uppgång. Otroliga femton av sexton handelsdagar har börsen stängt uppåt.
Dagschart OMXS30.
Att börsen sedan dödskorset stigit femton av sexton handelsdagar är exceptionellt, även oaktat själva den långsiktiga säljsignalen. Hade man varit konspiratoriskt lagd och detta hade varit USA så hade jag hört "plunge protection comittee" överallt.

Svenska kronan har försvagats mot dollarn, samtidigt som amerikanska S&P-500 stigit, vilket kan förklara uppgången. Trots allt är det husse som bestämmer.

Som det ser ut nu kommer vi få ett himmelskors inom några veckor och en långsiktig köpsignal, om nu inte börsen vänder ner igen. Fast då kraschar väl börsen direkt på himmelskorset?

Man kan också fundera på om det finns börsrobotar som agerar tvärt emot dessa vid det här laget kända vedertagna signaler. Fast robotar är till för handel på mikrosekunder, inte på långsiktiga signaler.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Det här visar ju tydligt att dessa "teknisk analys"-signaler funkar bra tills de inte funkar längre, och därför egentligen saknar prognosvärde.

  Kanske gräver någon fram en bättre kombination, låt säga 57 dagars glidande medelvärde korsar 212 dagar, eller "köp tre veckor efter fullmåne om det regnar", eller "tusen dagar gånger pi har vi en vändpunkt i ekonomiska cykler".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Ett medelvärde delat med ett längre medelvärde visar ju bara att trenden är negativ, att börsen går ned. Inte så märkligt och borde liksom väderprognosen ”samma väder som dagen innan” vara rätt oftare än det är fel.
   Modeller helt byggda på historik, gärna med många variabler inblandade, riskerar ju däremot att perferkt förutse marknaden t o m Q3 2017.

   Radera
  2. Det har fortfarande inte kommit någon lägre topp. Samtidigt har allt för många varit negativa och stått vid sidan om. Så brukar det inte vara vid börsnedgångar.
   Jag blev aktiv pga detta i början av september och är mycket nöjd nu. Tror att det fortfarande finns en fin uppsida närmaste tiden OMX30 förbi 1700 inte konstigt. Även om oktober kan bli skakig. Sen tror jag att 2018 kommer bli ett dåligt börsår.

   Radera
  3. Exakt kingedward.

   En gång i tiden skrevs det massor om en teknisk indikator med misstänkt "perfekta" siffror som kallades "Hindenburg Omen", förmodligen för att det skulle låta ödesmättat och hotfullt. Sen när den indikatorn slutade funka så slutade man också skriva om den.

   MA X / MA Y fungerar om börsen trendar starkt uppåt eller neråt. Om börsnedgångar är tydliga nedgångar under längre tid så kommer den typen av medelvärdesövningar att göra att man går ur i tid. Men det går ju inte att veta om vi är i en sådan "typ" av börsmarknad, vid en stillastående eller svagt stigande marknad kan man ju istället sälja i fel tid.

   Radera
  4. Kan det verkligen fortsätta, alla är så positiva. ALlt är på topp, konjunkturen, bristen på kompetens, nybilsförsäljningen, kommersiella fastighetsbolag. Men enligt er ska allt tuta på i flera år till, fullt normalt?!

   Radera
  5. Har ingen aning om det fortsätter i flera år till, kan gott rasa med 25% kommande halvår.

   Poängen är att övningar baserad på historisk prisdata ("teknisk analys") inte heller ger någon vidare vägledning.

   Radera
  6. Framförallt krävs det ganska god precision för att utmanövrera den långsiktiga trenden, vilket är upp för börsen. Dvs agerande mot den trenden måste vara rätt välinformerat för att vara lönsamt.

   Radera
  7. Jepp. Köpsignaler är inte så intressanta egentligen, utan den stora möjliga vinsten vore säljsignaler med god precision för att undvika förluster. Vinster får man med hög sannolikhet med enkel buy-and-hold över längre tidsperspektiv.

   Radera
 2. Jag går inte efter dessa kors men tycker att det kortsiktigt allt som oftast sticker iväg åt andra hållet när dom uppstår. Det är väl för att lura ur dom "svaga" som agerat utefter dessa signaler.

  Men eftersom det är en långsiktig signal så kan man inte bara titta en månad senare. På längre sikt stämmer dom nog bättre.

  SvaraRadera
 3. Med centralbanker som köper upp tillgångar lär det nog stiga i all oändlighet trots dödskors. T.ex SNB har väl ökat sin aktieportfölj rejät det senaste året

  SvaraRadera
 4. Följer bara börsen i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en relevant kommentar till detta ämne som behandlar OMXS30...

   Radera
 5. Nedåt idag, glädjande nog.

  SvaraRadera
 6. Inget om penates spännande siffror som för Stockholm BR visar precis den popcorn-vänliga marknad jag syftade på i somras? Från slutet av augusti är det om inte ett stuprör så åtminstone en barnvänlig rutschkana.

  M.a.o. en indikation på att vi kanske får den där testen av marknaden nu.

  SvaraRadera
 7. Vi uppmanades ju att "sälja av allt".."i nov har konjunkturen varit i överhettat läge i år då smäller det".
  Börsen och bostadspriserna går ju bara upp,
  hur ska du ha det?

  SvaraRadera
 8. Förklaringen är att det här med "dödskors" och "vedertagna signaler" är skitsnack. 100 % i aktier med lång investeringshorisont är det som historiskt har lönat sig bäst.

  SvaraRadera