Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-10-12 09:30

Climeon övertecknat sex gånger?

Det ser utifrån enkäten på bloggen ut som att energiteknikbolaget Climeon blev personövertecknat sex gånger. Endast var sjätte fick aktier tilldelade och det verkar som alla än så länge endast fått 170 aktier, vilket är mindre än minsta teckningsposten om 320.

Utfallet i bloggenkäten. 17% fick tilldelning
Climeon har inte gått ut med hur övertecknad aktien blev i nyemissionen, men utifrån enkäten på bloggen fick 17% av de som försökte teckna alls något tilldelning av aktier. Detta talar för att aktien blev personövertecknad sex gånger - att sex gånger fler hos allmänheten än vad som fick aktier. Detta är inte samma sak som att sex gånger efterfrågat kapital tecknades.

Samtliga som på bloggen och på Twitter sagt att de fått tilldelning har angett 170 aktier. De sex respondenter på enkäten som fick allt de tecknade sig för lämnar det dock öppet att vissa kan fått mer än 170 aktier, då minsta posten att teckna sig för var 320 aktier eller 9 920 kronor. Nu sitter rätt många med väldigt små poster aktier, vilket ger höga transaktionskostnader vid försäljning. 170 aktier motsvarar endast 5 270:- SEK

Bolaget verkar ha prioriterat institutionella investerare, utifrån bolagets pressmeddelande.
"I samband med Erbjudandet har Climeon fått cirka 1 400 nya aktieägare. De nya aktieägarna inkluderar institutionella investerare i Sverige och internationellt, både specialister och generalister, samt investerare från den svenska allmänheten. Bland de nya aktieägarna inkluderas starka institutionella investerare som bland annat kan komma att fortsatt stödja Bolaget, dess kunder och partners med finansiering. Styrelsen bedömer att det kommer medföra en betydande strategisk fördel för Bolaget och därigenom gynna samtliga aktieägare såväl på kort som lång sikt genom att Climeon kan åta sig storskaliga kundprojekt där möjligheten till kundfinansiering bedöms komma att ha en stor betydelse."
Man emitterade också ytterligare nästan en miljon aktier i en överemittering.

Det blir nu intressant hur stor huggsexa det blir om aktierna i free float när handeln börjar på fredag. Befintliga aktieägare över en viss aktiepoststorlek omfatats av en lock-in och kan inte börja sälja sina aktier innan denna tidsperiod gått ut.

Att aktien blev personövertecknad betyder inte att den kommer rusa. Allt är en fråga om en kombination av pris och volym - uppenbarligen prissatte man sig dock för lågt i nyemissionen, med tanke på hur hög personöverteckning det blev, och man kunde alltså spätt ut aktien mindre genom en högre teckningskurs, eller tagit in mer kapital.

Jag är sedan två år aktieägare i Climeon.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Den stora personöverteckningen tror jag man kan tillskriva vår tids aktieorakel RikaTillsammans och Cornucopia? Annat var det förr när Löparn var gurun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh... "Löparn" från Täby... ;-)

   Radera
  2. Fantastiska tips från dåtidens aktieexperter. Läs och njut.

   http://wwwc.aftonbladet.se/ekonomi/0003/04/runner.html

   Radera
  3. Uhhh... Uff uff !!

   "Idrottsstjärnors" aktietips..

   ICON MEDIALAB !!

   eller...

   "..Ericsson. Kan nå drömgränsen 1 000 kronor före sommaren..."

   Vilka vibbar denna tråd ger .. ;-))

   Radera
  4. Följde tipset på DI och gick in i Braincool AB. Det blev lyckat och ligger ännu och tankar på då och då. Climeon, kanske kanske inte, funderar.

   Radera