Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-10-11 16:47

Booli: Färre bud och fler objekt - men inga fallande priser än

Booli skrev vid lunchtid i sitt nyhetsbrev om trender på bostadsmarknaden att antalet bud per objekt har fallit och att det är fler objekt till salu jämfört med förra året. Men priserna har ännu inte fallit, vilket redan konstaterats här på bloggen.
Ett nybygge på Liljeholmen tornar upp sig över den svarta svanen... Läsarfoto.


Enligt Boolis statistik har antalet bud per objekt fallit jämfört med samma tid förra året. Då låg buden på knappt tolv stycken per objekt. Nu är objektet drygt tio per objekt
"Vi ser just nu att det läggs i snitt 1,5 färre bud per objekt i riket under september jämfört med samma tid föregående år. Det är en väldigt liten skillnad men om den trenden håller i sig så kan det leda till lägre försäljningspriser kommande månader."
Samtidigt har utbudet av bostäder ökat och det finns 19% fler bostäder till salu jämfört med samma tid föregående år.

Som tidigare konstaterat via t ex Penates siffror så har dock inte priserna gått ner väsentligt, annat än att augustiuppgången utplånades under september.

Booli har också en fin graf i sitt nyhetsbrev, men upphovsrätt och sånt. Boolis siffror angående bud per objekt är tydligen en del av sajtens Pro-tjänst och därmed olämpliga att slänga runt hur som helst utanför deras egna kanaler.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Känner att det är något (stort) på gång och det är klart värre än vad statistiken visar. Sen om det består eller inte återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu har ju "pyramiden" pratat om en bostadsbubbla i 10 år.
   Blir ju fantastiskt roligt när han får berätta hur rätt han hade (hela tiden) på bästa sändningstid i "Debatt".

   Radera
  2. Oscar Properties ner 3 nya friska procent idag vilket ger en nätt liten nedgång på 34% sen årsskiftet.

   Radera
  3. It´s the final countdown

   http://oscarproperties.com/projekt/norra-tornen/

   Radera
  4. En variant av subprime?

   https://www.di.se/nyheter/nya-lockbeten-i-jakten-pa-bostadskoparna/?utm_medium=social&utm_source=facebook

   Radera
  5. Naturligtvis skapar detta osäkerhet runt bolaget och placerarna flyr.
   Min tanke runt detta är att bolaget relativt snart är i likviditetskris.

   Radera
  6. Vad i... ja, detta är ett topptecken som heter duga!

   Radera
  7. Minns att Börspodden haussade aktien för några månader sen för att det var så lågt pe-tal. Låt mig säga så här. Även Eniro hade låga pe-tal och pe-tal är för idioter. Men men, jag gillar Börspodden ändå och alla har fel mellan varven.

   Radera
  8. Jepp, du länkande det till det innan Stefan.

   Bara det faktum att folk inte fattar varför fastighetsbolag (eller investmentbolag) kan ha låga P/E-tal utan att vara billiga betyder underkänt.

   Vad tror du om så kallat "cykliskt justerat P/E-tal på börsen som helhet" som fundamental indikator då Stefan?

   Radera
  9. Är inte intresserad av pe-tal.
   I kort drag går jag på kassaflöden och balansräkning ur bolagsspecifik räkning.
   Sen naturligtvis att bedöma bolagets produkter samt kundkrets.

   Radera
  10. Blanka JM var väl stalltipset här på bloggen för något/några år sedan. Fel timing då, men sen i somras -20%. Något är onekligen på gång, börjar med Stockholm... then we take Berlin.

   Radera
  11. Håller nog med i praktiken. Kanske kan dock CAPE ge nåt om man då tittar på marknaden som helhet. I så fall ligger vi högt, men det är ju "nya tider nu"!

   Radera
 2. Mäklarna får väl skola om sig och börja köra buss eller taxi... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller flytta till Gbg/Malmö och fortsätta jobba som mäklare. GBG ska också upp till Sthlm nivå innan det stoppar och fortsätter följa inflationen bara.
   Jag fick höra av en att hans 2,5 miljonerkronors 1a i Gbg är dyr idag men om 10 år har han 5 miljoner medan jag har 7,2% mer i och med att jag har min buffert på en nischbank och väntar på en priskorrigering på både börsen och bostadsmarknaden.

   Radera
  2. En liten fråga Toni, om nu priserna på börsen och bostadsmarknaden fortsätter upp med säg 10% kommande två åren för att sedan gå ner 15% år tre, kommer du att köpa då?

   Radera
  3. JP: Vet ej men det känns skönare att handla när börsen gått ner 15% än när den gått upp 10%. Jag har redan begått misstagen att köpa vid stora uppgångar och varje gång har jag förlorat. Det vore som att köpa en lägenhet för 3 miljoner nu som faller till 1,5 imorgon men med motiveringen att om 20 år kostar den 3 miljoner igen så det spelar ingen roll.
   Du är inte heller 100% exponerad mot börsen antar jag? Vad väntar du på isåfall?

   Radera
  4. Jag är faktiskt fortfarande 110% exponerad mot börsen i min ISK (och maximalt i min tjänstepension). Sen kanske jag ändrar mig framöver, men idag -- 2017-10-11 -- är läget så. Är lite sugen på att börja betala av värdepapperslånet dock framöver. Vi får se.

   Radera
  5. Som Jan Bolmesson säger: Det enda vi vet är att vi inte vet någonting om morgondagen. Jag skulle inte kunna sova gott om nätterna med 100% exponering på börsen när inte en enda krona är avkastad utan allt är sparat av hårt förvärvsarbete med skattade pengar.

   Radera
  6. Jag har sålt av pensionspengarna senaste dagarna så nu kommer tokhaussen.

   Radera
  7. Nä, om man inte vill ta risker så ska man verkligen inte gå in med 100% på börsen. Sen är det ingen skillnad på kapital som vuxit eller nysparande, mer än psykologiskt. Då kanske man ska gå in med endast lite pengar i taget, eller alltid hålla sig på säg max 20% exponerat på börsen. Jag vill inte ge några råd dock.

   Börsen gick ju ner t ex hösten 2011, det hade väl varit ett bra läge att gå in?

   Radera
  8. Kort scenario kort sikt.
   Börsen har varit ohyggligt stark senaste månaden.
   Nu killgissar jag på att den lugnar ner sig i den normalt sätt relativt svaga perioden 9 oktober till 15 november för att då återigen ta fart och avkasta bra fram till 27 april då utdelningarna har skiftats av.

   Radera
  9. JP: Ja det hade vart ett utmärkt läge och hade det vart idag hade jag gjort det men jag började inte intressera mig för aktier/fonder och finansmarknad förrän för 1,5-2 år sedan. Idag är jag cirka 10-15% exponerad. Skillnaden mellan avkastat kapital och sparande från förvärvsinkomst är stort även om det är psykologiskt.

   Radera
  10. Jag vet själv hur det var när jag vann ca. 10000 kr på Lotto. Bokade resa på en gång och sket mer eller mindre att lägga tid på prisjämförelser för det kändes som pengar som jag inte hade behövt jobba för själv för och då var det extremt lätt att använda dom. Sån är jag. Hade jag fått betala utan någon vinst i bagaget så hade det tagit längre tid för mig att boka och hotellvalet hade blivit 3 stjärnor och inte 4.

   Radera
  11. Fattar inte varför hårt arbetande människor i tjänst ska in på börsen och kladda och vara "experter" även på det.
   Köp ett hus, amortera och var glad.

   Radera
  12. Ja, det är verkligen inget måste. Hus är väl utmärkt om man nu ska bo på samma ställe >10 år.

   Radera
  13. @Joakim :

   "..Är lite sugen på att börja betala av värdepapperslånet dock framöver. Vi får se. .."

   Du menar alltså att du har LÅNAT pengar för att köpa "värdepapper"?
   :-O

   Radera
  14. Ja, det är ju inte helt ovanligt. Har varit väldigt lönsamt men det roliga är nog snart slut.

   I princip gör alla som sparar i AP7 SåFa samma sak. Fråga gärna folk om de vet om detta.

   Radera
  15. Toni, typ 99 % av alla 10-årsperioder på svenska börsen har gett positiv avkastning korrigerat för inflation. Och då pratar vi om man köper en dag på toppen och säljer allt 10 år senare på botten, så har man reelt förlorat pengar. Längre tidsperiod än det så finns det ingen tidsserie, oberoende när du börjar där börsen har gett negativ avkastning. Då pratar jag bara om "puntköp" dvs du köper allt en given dag och säljer allt en given dag. För de som däremot fortsätter köpa i nedgång så är det såklart ännu bättre.

   Allt handar om risk/reward och vad man har för tidssperspektiv och mål mitt sitt sparande.

   Radera
 3. I Norrort sthlm är det kört att sälja. Inte sett detta sedan 2008 och lite 2011

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehhh... skulle det vara lättare att sälja i söderförort ?
   Norrort är ju stabila kommuner utan speciellt många [valfritt utanförskapsområde]

   Radera
  2. Men bygger ju som tokar i tex Järfälla, kanske spelar in?

   Radera
  3. Vad dillar du om, det traskar på som vanligt i norrot, iaf i Roslagen

   Radera
 4. Sverige är mer segregerat än någonsin. Därför kommer villorna i Djursholm, Bromma, Lidingö etc även efter bubblan gå för 12 miljoner stycket. För usch vad hemskt om Svensson skulle behöva stå ut med mångfald runt knuten.
  Hellre lägger man då 70% av inkomsten på boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser hellre att vi lägger 70% av inkomsten i skatt som går till vår gemensamma statskassa och politiker som vet bäst om hur man fördelar det rättvist. :) Lika lön för alla!

   Radera
  2. Ha ha ha ha ..
   Politiker som Roger Mogert och Veronika Palm .. ?
   ;-)))))))

   https://www.svd.se/borgarradet-krav-pa-tysta-bibliotek-framlingsfientliga

   Radera
  3. Greger Morot är visst ett anagram på hans namn läste jag någonstans. Ganska kul. Han har ihop det med Palmen? Manlike Vapor - inte lika kul.

   Radera
  4. Manlike Vapor är hysteriskt kul. 100% rätt. Så bra att jag inte tänker kolla stavningen eller deras förhållande.

   Radera
 5. Utbudet ökar så att det blir ungefär lika många bud per köpare? Om nu presumtiva köpare är lika många...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många presumtiva köpare är känsliga, då det i regel handlar om extremt mycket pengar i relation till eget kapital, speciellt i Stockholm. Ingen vill ju bli sittande med svarte Petter, utan man vill helt enkelt kunna slå sig själv för bröstet som bättre vetande, tittandes på TV4 med popcornskålen full.

   Radera
 6. Jag är uppväxt i en avfolkningskommun och det finns en viss psykologi i bostadspriserna att folk vägrar sälja till en nominell förlust.
  Dom snackar om att det inte går att sälja etc och många gånger kan det vara just det som hindrar dessa människor att flytta till ett arbete.

  Just nu tror jag vi ser samma psykologi i storstäderna, folk har sett vad grannen sålt bostaden för och dom ska minsann ha samma pengar och då väntar dom på rätt kund.

  Med priser som skenat uppåt så är det ju dock bara en tidsfråga innan folk som köpt bostaden för 1 år sedan nöjer sig med samma försäljningspris som de själv betalade, sedan kommer den som köpte för 2 år sedan att acceptera samma pris som han betalade, osv.

  Nu pratar jag nominellt värde för allt annat är för abstrakt för gemene man.

  Sen med arbetslöshet och högre räntor så kan vi lägga tvångsförsäljningar som börda på lasset.

  SvaraRadera
 7. Säger ALLT !!

  https://www.youtube.com/watch?v=mcuJurzbrEM

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de bästa! Får se om vi har liknande tider framför oss. Vilken fastighetsutvecklare och bank åker först?

   ... på pappret är det dock rätt stor skillnad eftersom hushållen har så mycket större sparande idag samtidigt som både banker och byggbolag är mer solida... men en kraftig räntechock (som jag inte har nån aning om var den ska komma ifrån) skulle svida rejält.

   Radera
 8. Höjer de räntan direkt nu när bostadsbubblan i princip har spruckit? Jag hänger inte riktigt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Om bostadspriserna går kraftigt ner är det troligare att riksbanken avvaltar med nästa höjning ännu mer (ev. Sänker) då inglationsförväntningar och skuldsättningsökningarna kommer att sjunka.

   Radera
 9. Nedgången har precis börjat så jag antar att de som försöker sälja just nu är i en process där man tar in att man inte kommer få så mycket som man hoppats på. Denna process kan säkerligen ta två eller kanske tre månader, eventuellt försöker de hitta andra lösningar. Till slut säljs det till ett pris som kan vara mer än 20% under vad man från början hoppats på

  Tippar på att prisnedgångar syns strax efter jul i statistiken

  SvaraRadera