Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2017-10-20 09:57

Bergvärme kommersiellt alternativ till fjärrvärmemonopolen

Bergvärme är inte bara ett alternativ för uppvärmning av villor, utan större bergvärmeanläggningar konkurrerar numera med de lokala fjärrvärmemonopolen.

Hamnade en kväll under Almedalsveckan bredvid en person som drev ett större bergvärmebolag. 

Det visade sig att allt fler kommersiella fastighetsägare (kontor, industrier, affärslokaler, hyreshus) tröttnar på de lokala (oftast kommunala) fjärrvärmemonopolens prissättning och att kommersiell storskalig bergvärme är ett konkurrenskraftigt alternativ.

Således blomstrade affärerna för bolaget. Bergvärmen skulle även gå att räkna hem kontra fjärrvärmen vid avsevärt högre ("normaliserade") elpriser.

Överlag positivt att fjärrvärmens ofta absurda prissättning får konkurrens inom kommersiella fastigheter, vilket kan leda till mer korrekt prisbild för fjärrvärme. Fjärrvärme är dock samhällsekonomiskt lönsamt, eftersom man därmed kan ta tillvara energi i form av spillvärme, som annars hade gått förlorad.

Men prissättningen behöver nu alltså konkurrera med bergvärme och inte med olja, biobränsle (pellets, flis etc) eller elvärme. Kort sagt bör fjärrvärmepriserna bli lägre framöver. Eller tvärt om - en och annan kommun kanske höjer priserna när kunderna flyr, trygga i att alla inte har råd att ta investeringen att installera bergvärme.

Detta inlägg är inte reklam och ingen ersättning har utgått för detta inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. är det inte så att i de flesta områden där det finns just fjärrvärme - antingen från det kommunala monopolet - eller det privata såsom i Uppsala - så MÅSTE den enskilde fastighetsägaren ansluta sig till detta?

  Det är i praktiken därmed även "förbjudet" att anordna sin egen uppvärming ...
  Apropå energi...
  Under min cykeltur i somras till berlin och Lutherstadt Wittenberg observerade jag att så gott de flesta tak i Tyskland numera är täckta av solfångare eller solpaneler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Göteborgs kommun är det så att man är tvungen att ha kommunalt vatten och avlopp, men inte kommunal fjärrvärme. Men har du en gång börjat med kommunal fjärrvärme, så kan du inte komma ur detta utan måste fortsätta för evigt.
   Iallafall var det på detta vis för 8 år sedan då vår bostadsrättsförening funderade på egen bergvärme. Reglerna kan ha ändrat sig sedan dess.

   Radera
 2. Fjärrvärme är trevligt. Här sjönk taxorna med 2,5% 2007, och är oförändrade 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att fjärrvämetaxan är på något sätt kopplad till olje- och elpriset..
   Jag har eldriven frånluftsvärmepump och betalar allt som allt inkl. skatt och elcertifkat lite drygt 65-70 öre/kWh
   Tillkommer sedan dryga Gbg Energi med sina ohemula överföringsavgifter...

   Radera
  2. Beror på. Här har investering i nytt kraftvärmeverk inneburit lägre priser. Verkar som om priset ligger på 72,5 öre/kWh + 4 000 kr/år för småhus här för fjärrvärme.

   Radera
  3. Det beror väl på uppvärmningskälan. T.ex. Lulea kommun har väl väldigt låg taxa pga att SSABs masugn producerar oerhörda mängder spillvärme

   Radera
  4. @Joakim bor du i närheten av S.E. i Lund samt arbetar inom Tele..
   Min gissning bara..

   Radera
  5. Niklas: Det bränns, fast inte hundra procent :)

   Radera
  6. Priset på fjärrvärme sätts efter vad marknaden tål, dvs vad kostar alternativen.

   Radera
 3. "Fjärrvärme är dock samhällsekonomiskt lönsamt, eftersom man därmed kan ta tillvara energi i form av spillvärme, som annars hade gått förlorad."

  Detta beror ju helt på hur effektivt kommunen kan leverera fjärrvärmen, det går åt resurser till det med som kostar pengar. Motsvarande är ju bergvärme ett sätt att ta tillvara värme som annars inte skulle tas tillvara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bergvärme är i praktiken elvärme, bara det att du får ungefär 3 kWh värme för 1 kWh el till skillnad från vanlig elvärme som ger 1 kWh värme för 1 kWh el.

   Det är för övrigt möjligt att bygga värmepumpsanläggningar även för fjärrvärmenätet, har man dessutom ett nät för fjärrkyla så kan också samma pump användas till bägge.

   Radera
  2. I tex Lund produceras basbehovet av fjärrvärme med stora värmepumpar.

   Nu har man byggt ett jätteschabrak mitt emellan Lund och Eslöv på en åker, vid ett sockerbruk som skall motivera ökade taxor.

   Radera
  3. Rickard: Örtoftaverket gör ju att fjärrvärmen blir billigare, inte dyrare. Priserna sjönk i år och står stilla nästa.

   Radera
 4. Fjärrvärme är smidigt och ganska billigt oftast.

  Bor själv i villa med fjärrvärme men har också 2 kaminer. Har inte fått tummen ur och skaffat smartare styrning av fjärrvärmen (inomhusgivare och smartare termostater).

  Just nu är det en utomhusgivare som skiter i om solen skiner eller om man eldar i kaminerna så det är 35 grader i huset - är det -6 grader ute så är elementen på för fullt.

  Det man kan göra enkelt (och detta har sparat stora pengar) är att sänka fjärrvärmeanläggningen. Istället för 22 grader på vintern så kan man köra med 18-19 grader och istället elda.

  SvaraRadera
 5. Har själv bergvärme och är väldigt nöjd med det, någon fjärrvärme finns inte här. Fördelen med fjärrvärme är väl att det är minimalt med krångel, inga saker som kan gå sönder och kosta pengar. Blir det vanligare med större bergvärmeanläggningar, sådana som Lars beskriver i artikeln, så finns nog en uppenbar risk att kommunerna förbjuder borrning av brunnar i sådana områden det finna fjärrvärme.

  SvaraRadera
 6. Lite OT men...
  Finns det öht kvar någon som idag beställer hem "villaolja"? ;-)
  Annat än till "farmartanken" dvs. ;-)

  SvaraRadera
 7. Det är ju så att kommunen ger tillstånd till större bergvärmeanläggningar och det finns ju många argument emot.

  Dessutom finns ingen tvingande lag som gör att kommunala monopol måste acceptera spillvärme, tvärtom kan de bygga stora fina dyra anläggningar och dumpa kostnaderna på kunderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är argumenten emot? Förutom lite vattenskydd i vissa känsliga områden?

   Radera
  2. Krav på översyn så att de olika systemen inte påverkar varandra eller andra installationer I marken?

   Radera
  3. Kommuner kan ha massor av anledningar till att ge avslag , behöver inte vara förankrat i lag utan godtycke. Planmonopol vet su...

   När det gäller bergvärme är det främst för tätt mellan borrhål om man skall gå på lagtext.

   Och ev vattenskydd, fast jag troe man kan ha livsmedelsgodkänt frostskyddsmedel...

   Radera
  4. Hur är det med tomten. Går den ända ned till jordens centrum?

   Radera
  5. Nope. Någon annan kan inteckna rätten till gruvbrytning under din mark. Trist för dig.

   Radera
 8. Angående bergvärme så är ju en av fördelarna också att det på sommaren ger gratis kyla. Vilket kan behövas i kommersiella fastigheter ibland.

  Tvång att ansluta sig till fjärrvärme kan väl möjligen finnas om man köper mark av kommunen. Annars tror jag det är helt omöjligt att bli påtvingad fjärrvärme.

  Sen är fjärrvärme superenkelt och tar liten plats som nån nämnde, ett kompressorhaveri på bergvärmepumpen kan bli både jobbigt och dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det var ju en fin bergvärmepump du har där. Det är ju komplicerade grejor de där kompressorerna, det kan ju lätt hända en olycka med dem. har du funderat på fjärrvärme?"

   Radera
 9. Bergvärme blir aldrig billigare ju fler som skaffar det. Fjärrvärmen blir billigare ju fler kommunen kan slå ut kapitalkostnaden på, dvs anslutna även om utbyggnader av nätet kostar.

  Ända tills kommunen behöver pengar och höjer priserna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vissa kommuner höjer taxan för att finansiera utbyggd fjärrvärme till avläsna förorter (t.ex Linköping). Självklart borde näten byggas ut i den takt avkastningen klarar men monopolsituationen möjliggör visst godtycke.

   Radera
 10. Fastighetsbolaget spm äger kontorsfastigheten där jag jobbade borrade upp hela gräsmattan och satte in bergvärme. Man får förmoda att de gjorde det av rent ekonomiska orsaker. De har även solpaneler på taket, även om just de kanske inte betalar sig så där jättesnart.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Jordvärme? Min far har en 2 familjskåk om ca 400m2 med dubbelgarage. Allt värms upp via jordvärme. 1,2 km slang om jag minns rätt.
  Enbart pumpen kan gå sönder.Byttes i år första gången och installerades för 23 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstör odlingsmöjligheterna iom att marken kyls. Nej tack

   Radera
  2. Nej spakryckarn. Det förstör inte alls odlingsmöjligheterna. Det märks ingenting. Har själv jordvärme under både gräsmatta/trädgård/grönsaksland. Det växer lika bra som före jordvärmekollektorn grävdes ner.

   Radera
 13. Kan inte kommunernas lösning vara att göra det dyrare och svårare att få borra hål för bergvärme?

  SvaraRadera
 14. Men är det inte konstigt att allt kommunalt/statligt drivs så ineffektivt? om fjärrvärmeverket eldar gratissopor och annat i stor skala å slår ut det på alla som är med så blir det ändå dyrare än om en enskild har exempelvis pelletspanna eller bergvärme... lite som med att det är dyrare att sitta 2 på ett tåg någonstans än att ta bilen... ineffektiviteten lyser igenom så bra i dessa fall, men gäller säkerligen all statlig och kommunal verksamhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå ineffektivt? Att kommunen lägger på rejält och tjänar pengar är inte = ineffektivt. Bara vanligt monopol

   Radera
  2. I min kommun är fjärrvärmen förhållandevis dyr, och ändå så gör fjärrvärmeverket som drivs i bolagsform ganska stora förluster... känns inte som ett sånt företag skulle överleva om det var privat och/eller inte hade monopol. Varför inte släppa marknaden fri? som med telenät och elnät? det kanske skulle göra susen

   Radera
  3. Min poäng är alltså, hur är det möjligt att det blir dyrare när tusentals människor eldar tillsammans vi fjärrvärmen än när man eldar själv? precis som hur är det möjligt att det är billigare att åka fossil bil med en kompis än med ett tåg med några hundra personer på? helt bisarrt egentligen

   Radera
  4. Vinstoh förlust är en ren kalkylfråga. Verksamheten kan vara belastad med tunga avskrivningar eller amoteringar till kommunala fadtighetsbolag tex.

   Radera
  5. ...eller bara et sätt att "flöda runt" pengar i den kommunala ekonomin och på en mer sofistikerat sätt än att höja skatten öka intäkterna.. ;-)

   Radera
  6. Korta svaret: inte ineffektivt, säljaren tar bara ut ett så högt pris som det bara går utan att köparen blir helt vansinnig, lite arg är nog ok! :-)

   Åkte förresten tåg m SJ Småland-Östergötland i helgen; 195kr enkel biljett. Hade aldrig kunnat ta bilen 30 mil för samma summa, hade vi varit två hade det kanska gått jämnt upp för de rörliga kostnaderna men tåget är snabbare.

   Radera