Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-09-19 12:13

Suwalkigapet - skjutavstånd på upp till en mil

I skrivande stund står rysk trupp uppradad på bägge sidor om det cirka sex mil breda Suwalkigapet mellan Königsbergexklaven och Vitryssland. Upp till bedömt 100 000 man ska ha dragits ihop här under övningen Zapad-17. Samtidigt erbjuder Suwalkigapet riktigt svår pansarterräng, där spelet sten-sax-påse kommer utspelas mellan stridsvagnar-pansarvärnsrobot-artilleri. Plattan i mattan.
Författarjäveln i Suwalki.
Östersjöområdet har pekats ut som nutidens motsvarighet till det tyska Fuldagapet - platsen för huvudanfallsriktningen för diktaturen i Kremls trupper. Och en av de mest strategiska landremsorna är idag Suwalkigapet mellan Vitryssland och Königsbergsexklaven, i det av Kreml och Stalin etniskt rensade Ostpreussen.
Suwalkigapet på Litauens sida om gränsen.
Bara sex mil separarerar Köningsbergsexklaven från Vitryssland och i skrivande stund rysk trupp i anfallsövningen Zapad-17. Närmast gränsen är terrängen skog och mestadels väglös, vilket gör att en framryckning för att knyta ihop exklaven med Vitryssland och skära av de tre baltstaterna från landvägen till sina allierade i EU och Nato antagligen sker norr om gränsen i Litauen eller söder om gränsen i Polen. Och på bägge sidor om gränsen är det brutalt svår pansarterräng.
Suwalkigapet runt själva Suwalki i Polen.
Landskapet är i princip helt platt, med sikt på upp till bedömt åtminstone en mil, brutet av mindre skogsdungar, alléer eller svaga kullar. Mekaniserade pansarförband vill framrycka dolt då det som kan ses kan nedkämpas. Dold framryckning är i princip omöjligt i Suwalki, åtminstone om scenariot är ont om tid och det handlar om en tävling om vem som kan ta kontrollen över landremsan.
Foton tagna från bil, ca 1.5 m upp från marken. För pansarfordon kommer man upp ytterligare upp till runt tre meters höjd, för att inte tala om utvalda högre grupperingsplatser för maximala skjutavstånd.
Skjutavstånden är enorma och pansarvärnsrobotar kan förmodas spela en avgörande roll när stridsvagnseld inte kan nedkämpa andra pansarfordon bortom säg fyra kilometer. Samtidigt kräver det  enorma lager av pvrobot, när man kan förmoda att ett tusental ryska stridsvagnar och andra pansarfordon rycker fram.
Viss möjlighet till dold framryckning i svackan. Men man ska komma dit också.
Och terrängen kommer ganska snart få kortare skjutavstånd när damm från stridsvagnar och stridsfordon skymmer sikten, och röken från brinnande pansarfordon driver över åkrarna. Samtidigt kommer ryska artillerimattor slå mot identifierade eller ens tänkbara positioner för pansarvärnsrobotar och artilleri kommer också lägga rökridåer för att skärma av robotkorridorerna.
Var skulle du gruppera pvrobot? Vad skulle du förbekämpa med artillerield?
Och vem är först på plats och i så fall till vilket antal? En sannolikt scenario är att artigt folk/gröna gubbar upprättar vägspärrar på de två vägar som går norr-söder genom Suwalkigapet för att hindra de allierade att förstärka på bägge sidor gränsen eller skicka upp förstärkningar till Baltikum. Och sedan rullar förstärkningarna in från Vitryssland.

Som alltid gäller sten, sax, påse. Pansarvärnsrobot slår stridsvagn i Suwalki, men artilleri slår pansarvärnsrobot. Sedan har vi artilleridueller, stridsflyg och attackhelikoptrar. Skulle västerländska demokratiers teknologiskt överlägsna kvalitet och långt mer motiverade, utbildade och kompetenta personal klå en köttvåg av ryska värnpliktiga med tillhörande eld och stål?
Skogen på höjderna längst bort ligger en dryg mil bort.
Förhoppningsvis får vi aldrig facit på det.
Militär lastbilskolonn någonstans i eller nära Suwalki. Tidsstämpel, geotaggar och registreringsskylt raderade och enligt min bedömning dåliga möjligheter för geolokalisering utifrån bakgrunden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Så länge som urstarke Trump styr USA kommer ryssarna att hålla sig på mattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har du kommit fram till att Trump är urstark? Min bedömning är att han har begränsat stöd även inom egna partiet, inte lyckas leverera enligt sina vallöften och verkar mer intresserad av golf än politik. Men du kanske egentligen menar att du vill ha en amerikansk president som inte bryr sig om omvärlden så att Ryssland kan fortsätta sätta skräck i sina grannar?

   Radera
  2. Han är urstark som person och ingen vekling som hans föregångare. Han sköt ett stort antal missiler på Assad tex.

   Radera
  3. Självklart har Putin mer respekt för Trump än för Obama, oavett av vad man tycker om Trump. Vad hände under Obamas presidency? Ryssland backar upp Assad med trupp i Syrien, trots Obamas "röda linje". Ryssland invaderade ett Europeiskt grannland: Ukraina. Ryssland trakasserar sina baltiska och nordiska grannar. Listan kan göras lång... Putin ansåg Obama svag och passade på att flytta fram sina positioner på alla fronter.

   Radera
 2. 4km skjutavstånd, har det inte yrats om nästan 1,5-2ggr det I Ukraina? Eller minns jag fel? Vad är det förresten som begränsar? Projektilens hastighet eller spridning?

  SvaraRadera
 3. Platt, plattare, Suwalki, är det möjlig med omfattande minering via flyg för att fördröja "köttvälten"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskarna har väl rakter tillsina MLRS som sprider minor?

   Radera
  2. Den typen av Kalla Kriget-vapen är avvecklade. Ammo har Bäst Före på 15-20 år och när man lever i den eviga fredens tid så behöver man inte omsätta sånt som går ut. Även utrustning för att snabbt lägga ut minlinjer bakom fordon (typ en plog som öppnar en fåra följt av en rushbana att släppa ner minor i fåran och sedan "omvänd plog" som fyller igen) har skrotats eftersom man inte behöver snabbminera mot stridsvagnar i t ex Afganistan.

   Radera
 4. Varför skulle soldater i västliga demokratier vara så mycket mer motiverade än soldater från öst. Är inte ryssarna mycket duktiga på att bedriva propaganda och förtal just för att höja motiveringen hos egna soldater. Speciellt som detta inte lär bli ett utnötningskrig som Afghanistan eller Tjetjenien?

  SvaraRadera
 5. Låter ju ungefär som inför det tyska anfallet vid Ardenneroffensiven i att det verkar överlägset på marken vid aktuell sektor, men den som har/tar luftherraväldet kommer att avgöra.

  Om Rossija kan hålla samlat NATO-flyg, vapenbärnade drönare och kryssningsmissiler borta med kababelt luftskydd så kan det kanske vara görbart i det korta loppet. Men frågan är hur överlägset är NATO i att ta totalt luftherravälde?

  Det kan ju då bli relativt jobbigt för artigt folk att rulla runt på larvfötter, precis som för Wehrmacht i Ardennerna.

  SvaraRadera
 6. Så det handlar om att först få dit artilleri så kan man bekämpa pvb med detta och låta strv ta hand om resterna samt befästa territorium?

  Vad medelst flyg, eller tar några luftvärnskryssare ute på redden hand om detta ? Eller mobilt luftvärn?

  Alternstivet är att eskalera taktiskt när fi har befäst nog och tillräckligt med resurser onsite. Kanske inte för att området är befäst av fi, men i ett senare läge i konflikten när fi inte går att hejda och alternativet är att släppa helt på vad man lovat och tror på. Beror såklart på vem som står bakom en.

  Jag tror inte på att västmakterna inte vågar gå taktiskt om alternativet är att vika undan helt. De har i det läget mest att förlora, och det är inte självklart att gå till nästa steg för då kommer båda parter förlora på det när man går strategiskt. End-game liksom.

  Hjälper inte att ha miljarder i Schweiz och sitta i en bunker under en krater när civilisationen som vi känner den gått åt helvete. Och winter is coming.

  Ingen har prövat teorin att begränsad slagväxling leder till ökande slagväxling. Skillnaden är att idag är det rationella (well nästan) skäl bakom förd politik i öster i syfte att bevara egenmakt. Risken är ifall slagorden får eget liv och eskalationen är oundviklig.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantaget ev maskirovka såklart. Får man riktat fokus annanstans underlättar det såklart för att slutföra egna operationer.

   Radera
  2. Fast å andra sidan så I Krim fans det ryska soldater redan och ett Ukraina I revolution så läget var betydligt osäkrare. kan man bara agera innan de artga bitit sig fast så funkar det nog. T.ex. 18 spaningsregimentet I Bialystok är 2 timmar bort landvägen.

   Radera
  3. Rent militärt måste det vara omöjligt för Ryssarna att hålla en smal korridor mellan Kaliningrad och Vitryssland.

   Goda möjligheter för NATO att bekämpa med artilleri från båda sidor av korridoren från Polsk respektive Litauisk mark. Mål borde kunna identifieras med satelliter om det är svårt att få dit spaningsflyg.

   Radera
 7. T-14 Armata kan laddas med taktiska kärnvapen så det är väl det enklaste sättet från rysk sida. USA har väl inga sådana utan får använda kärnladdningar som släpps från luften för att rensa. Finns beräkningar att det går åt ca 16 st 10 kT för en bataljon på 60 stridsvagnar.
  Under kalla kriget så minerade man Fuldagapet med 141 st atomminor (Zebrapaket) men där var anfallsriktningen mer förutsägbar.
  Jag förepråkar förstås inte alls användandet av kärnvapen men eftersom båda sidor förfogar över dessa så kan man anta att dessa kommer användas tills alla möjligheter att undvika nederlag är uttömda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, T14 Armata har inte förmåga med taktiska kärngranater....
   Den har en 125mm slätborrad kanon.
   Man har uttalat att man i framtiden kan komma att ta fram en 152mm kanon till T14 med förmåga att skjuta taktiska kärnladdningar som i framtiden kan komma att uvecklas....

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Just det en kommande feature i närtid. Det påstås att Armata har ett system som gör att nuvarande pansarvärnsvapen sensorer inte kan låsa mot dom.

   http://www.express.co.uk/news/world/810895/Russia-futuristic-invisible-Armata-T14-tanks-threat-NATO-Norway-Vladimir-Putin

   Radera
  4. "Närtid" är ett härligt begrepp när det gäller extremt specialiserade försvarstillämpningar.

   Jag är säker på att SU-57 förbandssätts i "närtid" också. Vilket decennium som helst.

   Radera
  5. Det finns inga seriösa källor på att Ryssland ska gå över till 152 mm pjäser på sina stridsvagnar. Det är en ren Red Herring. Dessutom verkar det som att artillerivarianten av T-14 är lagd på is (den som först skulle vara dubbelpipig och sedan fick ett konventionellt utseende) och att den existerande bandhaubitsen köps i större antal i stället.

   Radera
  6. Red herring, menar du röda ulven? Alltså, jag kommer från den del av landet där jäst fisk är populärt men även jag skulle betrakta en stridsvagn som sköt surströmming som ett massförstörelsevapen. (Dessutom så mätte jag just på en burk jag hade i kylskåpet och den är inte mer än 129mm i diameter så den borde gå att skjuta med m46-pjäser)

   Radera
 8. "Skulle västerländska demokratiers teknologiskt överlägsna kvalitet och långt mer motiverade, utbildade och kompetenta personal klå en köttvåg av ryska värnpliktiga med tillhörande eld och stål?"

  Sannolikt! Förutsatt att krigsförbrytardiktaturen i Kreml håller sig spelreglerna för konventionell krigföring. Vilket de, av lätt insedda skäl, självfallet inte har för avsikt att göra. Sjunkbomben är på rätt spår - terrängen kring Suwalki lämpar sig synnerligen väl för insatser med taktiska kärnvapen. Sådana förfogar de ryska styrkorna över i mängder. Dessutom saknas inte den politiska viljan att nyttja dem - tvärt om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saxat ur FOI rapport om kärnvapen för slagfältsbruk, från maj i år:

   "Det finns tydliga indikationer i officiella uppgifter på att taktiska kärnvapen tilldelas en roll på slagfältet i den faktiska ryska kärnvapendoktrinen. De ryska Raket- och artilleritrupperna, som är ett truppslag inom försvarsgrenen Markstridskrafterna, har enligt Försvarsministeriets hemsida till uppgift att bekämpa en motståndare med konventionell och nukleär eldgivning inom ramen för operationer med truppslag i kombination. Det har under åren även förekommit uttalanden från högt uppsatta officerare och regeringsföreträdare som gett intryck av att kärnvapen tilldelas en slagfältsroll inom andra försvarsgrenar, inte minst inom Marinstridskrafterna. President Putin kommenterade i december 2015 att den fartygsbaserade kryssningsroboten Kalibr som använts under insatsen i Syrien kan utrustas med såväl konventionell som nukleär stridsdel."

   Läs rapporten i sin helhet:
   https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI-R--4430--SE

   Radera
  2. Saxat ur regeringens budgetproposition för 2018:

   "Den ryska retoriken om användning av kärnvapen är särskilt oroväckande."

   Läs proppen för utgiftsområde 6 i sin helhet:
   http://www.regeringen.se/4a65d0/contentassets/79f6d27416794f0bb146c792e02b65fc/utgiftsomrade-6-forsvar-och-samhallets-krisberedskap.pdf

   Radera
 9. Rysk helikopterpilot "tabbar sig" lite.

  https://www.youtube.com/watch?v=O-3gguzL6xo

  https://themoscowtimes.com/news/heicopter-might-have-accidentally-fired-at-audience-during-zapad-drills-58986

  Ska vara från Zapad 17.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några journalister råkade visst illa ut.

   Olycka eller "olycka"? En spektakulär "olycka" om det inte var en olycka.

   Radera
 10. Rossija måste vara tillförsäkrad absolut luftherravälde om man börjar rulla fram stridsfordon och trupp. NATO har inte tillräckligt med förband på marken för att möta en regelrätt invasion rakt av på marken. Det lär kanske inte heller vara önskvärt.

  Artigt folk kommer att försöka röra sig fort, i första hand undvika regelrätt konfrontation så länge det går. Om det inte går kommer de snabbt att övergå till att bekämpa eventuella tänkbara mål hårt och snabbt för att på kortast möjligast tid uppnå ett fait accompli.

  NATO å sin sida har att snabbt och mycket hårt sätta in luftstridskrafter för att ta udden ur eventuell offensiv så fort det bara går och upprätta totalt luftherravälde och vinna tid så att avpassade motmedel kan föras fram och kan börja bekämpa resterna av ev. artigt folk.

  Om NATO reagerar snabbare och har full uppslutning i luften så har Rossija ett fiasko framför sig och har då att välja mellan att dra sig ur på något vis eller att börja slå tillbaka mot flygbaser och strategisk infrastruktur runt om i Europa, vilket leder till NATO-anfall mot motsvarande mål i moderlandet. I den mån Rossija ser att nukleära vapen måste användas i någon fas så kommer NATO att svara.

  Boots on the ground har ju Rossija men det blir en relativt meningslös gruppering om NATO har luftherraväldet i aktuell zon.

  För att Rossija skulle våga sig på ett äventyr så krävs ett sönderfallande NATO med ett USA som inte bryr sig och gärna ytterligare trassel med sönderfallande EU och ett Europa upptaget med migrant- och högerpopulistfrågor i kombination med riktigt naiva politiker (tex V-ledaren i debatt med Annie Lööf på SVT häromdan).

  Alla äventyr med Artigt Folk inblandat går ut på att man måste ha en möjlighet att komma undan med äventyret. Massiva pansarattacker i Suwalkigapet slutar i en komplett rysk katastrof om NATO agerar som NATO är avsett. Då återstår för Rossija att dra igång nukleärt, men det blir en eskalering, inte som strategin är tänkt som en de-eskalering. Om NATO svarar som tänkt på det så finns det förlorare och Rossija kan inte räkna hem att det var värt smällen, så det blir inget såvida vi inte har galningar i Kreml.

  Men det blir ju en bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det nog vara.
   Intressant språkbruk med orden rossija, artigt folk, äventyr osv. Är det automatöversatt?

   Radera
  2. Automatöversatt, nä du!

   Vi är ju i författare Wilderängs universum nu. Det gäller ju att skapa färg och form. Att skriva Ryssland i varannan mening blir ju trist. Moderlandet, Artigt Folk, Rossija etc. är ju mer målande.

   Radera
  3. Tog ett tag innan jag förstod referensen artigt folk, Ryssarnas egna benämning på "gröna män".
   Ser fram emot boken!

   Radera
 11. "...såvida vi inte har galningar i Kreml."

  Se där! Det fanns en liten hake i resonemanget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Stalin var i stora drag en korkad galning som bar fram en annan galning Hitler.

   1) Rensa ut mängder av kompetent folk i Röda Armén med nackskott och ersätt dem med politrucker
   2) Ge Hitler frid i öster genom att dela upp Östeuropa mellan sig därigenom tillsammans starta andra världskriget och ge Hitler fritt spelrum i väst att slå ut Frankrike och försvaga UK så att Hitler kunde börja fundera på att ta itu med Sovjet. Utan denna pakt hade Polenangreppet och fälttåget mot Frankrike varit omöjligt.

   3) Attacken mot Finland, Röda Armén visade att de var en dåligt samordnad koloss på lerfötter. Bad performance här avgjorde för Hitler och Oberkommando att dra igång Barbarossa för de trodde att Ryssland skulle kollapsa om de hade svårt med Finland.

   Nu blev det ju till slut en svårköpt Sovjetisk seger med materialstöd från väst. Om Stalin åtminstone avstått från pakten med Nazityskland så hade troligtvis många många miljoner människoliv sparats. Utan Stalins korkade strategiska feltänk och avtal hade Hitler aldrig vågat dra igång 1939.

   Så visst har det funnits galningar i Moskva. Till slut slår Kremletablissemanget till och avlägsnar den galne ledaren med förgiftandet av Stalin 1953. Men det var ju många många miljoner döda senare.

   Kanske har Kreml lärt sig var gränsen mellan att återupprätta Moderlandets storhet och total galenskap ligger?

   Radera
  2. Jag tror inte ledningen i Kreml är galen, även om de verkar betrakta samarbete som något där det finns en dominerande part och en dominerad part.

   Radera
 12. Eller så blir det så här... Ryska vagnar och andra fordon börjar röra på sig mot gapet. Väst undrar vad som är på gång. Kommer fram till att ryssen skulle aldrig våga.

  Under tiden sluter ryssen gapet.

  Klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sedan: NATO avisar Ryssarna som antingen ger sig iväg eller blir sprängda av artilleri.

   Radera
  2. Polen kommer att svara omgående med effekt.

   Ryssen kommer att hota alla som väljer att följa Polen med nukleär respons.

   USA kan då syna korten och svara att all nukleär användning kommer att besvaras med appropriate response. Frankrike och UK håller pliktskyldigt med.

   Ryssland kommer att vilja ha vapenstillestånd för att diskutera sitationen. Om NATO möter det med vapen blir NATO så att säga förövare.

   Det finns bara ett sätt att svara, det är att aldrig vela eller vackla och agera fort. Börjar det rulla in Artigt Folk sätt in massivt flyg, robotar och artilleri tidigt. Visa att det inte finns utrymme för att backa, bara eskalering. Eskalering kan aldrig Rossija vinna, bara förlora.

   Precis som med Hitler så kunde Hitler bara vinna i början för att det motståndet var obeslutsamt och verkningslöst från dåtidens stormakter i de inledande delarna av VK2.

   Radera
  3. Massiva insatser med B52 fullproppade med napalmbomber borde väl stoppa det mesta.

   Radera
  4. om inte annat så har ju Polen en mekdivision på gränsen till Kaliningrad-enklaven

   Radera
  5. Skall man flyga runt med B52 så måste man ha absolut luftherravälde och det får inte finnas några fungerande BUK-system kvar på marken.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Om nåt händer kommer vi alla bli förvånade på det sätt det händer. Men kommer det inte bli lite som i Göteborg där polisens tomma röda linje testades, övningen kommer testa om NATO sover eller inte. Sover de så blir det ett faktum. Är de vakna så finns det en utväg bakåt.

  SvaraRadera
 14. Om Ryssland verkligen räknar med stridsvagnsslag mot NATO så kommer man starta alltihopa med många taktiska kärnvapen mot lämpliga mål. Detta var den sovjetiska planen som man fick tag på när muren föll och militära arkiv i Polen mm blev tillgängliga. Finns inget som tyder på att det tankesättet har förändrats. Ryssland övar ju regelbundet kärnvapenattacker. I nutid har dom ju övat mot Warzawa och även mot Sverige (luftledningscentralen i sydöstra Sverige var då målet)
  "Nuclear Prep Fires" är ett begrepp vi kommer höra mer av.

  SvaraRadera