Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-09-12 09:22

SEB:s boprisindikator fortsätter nedåt - är en avmattning på gång?

SEB:s sk boprisindikator fortsätter nedåt, vilket talar för en avmattning i bostadspriserna. Samtidigt är augusti normalt den starkaste månaden för bostadspriserna. Facit får vi på torsdag, när Valueguard rapporterar dessa.
SEB:s boprisindikator och Valueguards HOXSWE-boprisindex.
Bostadspriserna bygger främst på psykologiska faktorer på förväntningar om utvecklingen. SEB:s boprisindikator har en hög korrelation mot den sammanlagda utvecklingen för de svenska bopriserna, men klen prognoseffekt. Indikatorn kan på sin höjd ge några dagars förvarning om statistikens utveckling.

Boprisindikatorn har nu fallit i några månader, under vilken tid Valueguards Sverigeindex har tagit en paus i uppgången. Sist index föll hade vi en liten sättning 2016.

Samtidigt är augusti normalt den starkaste månaden för bostadspriserna. Det vore rätt uppseendeväckande om priserna inte stiger när augusti rapporteras av Valueguard på torsdag.

Även om boprisindikatorn fallit tillbaka är de svenska hushållen alltjämt helt dominerande positiva till bostadsprisutvecklingen framöver och väldigt lite talar alltså för ett fall i bostadspriserna i närtid. Å andra sidan kan det gå fort när väl psykologin vänder, likt skedde 2011 eller 2008.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Äntligen! Kaklet närmar sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är något att jubla över. De som får betala i slutändan är de som har kapital och sett om sitt hus.

   Radera
  2. Belåna dig innan det är för sent ;)

   Radera
 2. Nanananananananananana BATMAN!

  SvaraRadera
 3. Samtidigt har inflationen sjunkit med 0,1% sedan Juli så det börjar nog bli läge för en liten räntesänkning nästa möte. Vill ju inte riskera att missa det nya flytande målet!

  http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Inflationen-just-nu/

  SvaraRadera
 4. Den där indikatorn verkar ju inte vara särskilt bra på att förutse någonting.

  Tar man bort lite brus så blir väl indikatorn nästan bara någon slags derivatafunktion av bostadspriserna. Så den förutsäger väl bostadsmarknaden lika dåligt som en termometer förutsäger vädret nästa vecka.

  SvaraRadera
 5. Citat:
  "Bostadspriserna bygger främst på psykologiska faktorer på förväntningar om utvecklingen"

  Bull shit! Priserna på bankernas skuldslavsauktioner som lögnaktigt döpts till "bostadsmarknad" bygger på hur mycket bankerna kan hitta på sina egna skulder som de "lånar ut" till kundkonton.

  Men detta fattar Cornu inget av då han inbillar sig att bankerna faktiskt sysslar med vad de ljuger om att de gör - tar emot insatta kronor som de "lånar ut" till kundkonton (fastän ett kundkonto omöjligt kan innehålla kronor - kundkonton kan per definition bara innehålla bankens skuld på kronor till kontokunden).

  Begränsningen ligger mao i hur mycket bankerna kan blåsa upp sitt pyramidspel.

  2008 "regnade det in bostadsobligationer" och det var det som hotade punkterade pyramidspelet då. Men Cornu fattar inte sambandet mellan stibor, reporäntan och clearingen mellan Riksbankskontona heller så varför förvånas. När bostadsobligationerna börjar "regna in" igen kommer Riksbanken göra som 2008 då de köpte upp hälften av alla bostadsobligationer för att rädda bankernas pyramidspel och skuldslavssystem. Jag beskriver sambandet mellan bankernas oligopol på betalsystemet genom clearingen mellan Riksbankskontona och upprätthållandet av bankernas pyramidspel här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2017/09/12/riksbankens-qe-har-gjort-att-reporantan-och-stibor-ar-totalt-irrelevanta/

  Men kanske man ska låta bli att spekulera om Cornus försvar av bankernas oligopol på betalsystemet genom RIX och det där ur komna pyramidspelen är medvetet eller bara ett resultat av dumhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Sök hjälp. Du har ett patologisk problem. Vad har jag gjort dig? Förutom vägrat länka till din skitblogg när du startade och bad på dina bara knän om att få finnas på min länklista?

   Tror du seriöst att sida upp och sida ner med personangrepp mot mig ska uppnå någon effekt.

   Du är en patetisk person. Sök hjälp. Allvarligt alltså.

   Radera
  3. Alla dina kommentarer kommer från och med nu raderas. Vill någon läsa dina angrepp mot mig kan de göra det på din blogg - där du för övrigt raderar alla kritiska kommentarer.

   Jag har bemött ditt trams och penningssytemhaverism för många år sedan och om och om igen visat hur du har fel. Tänker inte ge dig någon mer uppmärksamhet, då du är oförmögen att ta till dig något alls.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Parasitstopp har min uppmärksamhet sedan länge. Han beskriver de riktiga problemen och inte allt sörja som de flesta "samhällskritiska" bloggare tar upp. Blev förvånad när jag såg ditt inlägg här. Har dock sett många av dina youtube-klipp där du beskriver bankernas beteenden på ett utomordentligt vis.

   Cornu, att du tystar ner honom här säger en hel del om ditt agerande mot de som har en annan syn på saker än vad du sjäv har. Att du sedan förlöjligar honom ytterligare är bara patetiskt.

   Radera
  6. Parasitstopp/Lincoln/Franklin har i sju år förpestat bloggen med angrepp på mig. Jag har faktiskt tröttnat.

   Jag har inga Youtube-klipp där jag beskriver bankernas beteenden.

   Du är välkommen att hänga på hans Parasitstopp istället för här. Parasitstopp skriver sida upp och ner av personangrepp mot mig år ut och år in, helt utan anledning annat än att jag ignorerar idioten, det är säkert underhållande.

   Radera
  7. Vad är det för fel på folk som i vuxen ålder via internet inser att guldmyntfoten övergavs på 30-talet, och upplever nån slags livsomvälvande mindfuck på ayahuasca-nivå.

   Jag var på 3 år när jag fattade att banken inte la mina spargrisslantar i ett speciellt stoffefack i bankvalvet. Att jag ändå gick därifrån med tom spargris och några siffror nerplitade i bankboken kallas förtroende.

   Sen kan man gärna diskutera tex krav på kapitaltäckning och många finansiella institutioners kroniska riskunderskattningar men att ha ett ekonomiskt system som gör krediter tillgängligt är i botten sunt.

   Radera
  8. In k kaklet Stoffe! Kör på bara! Din retorik är lite smått härlig när du först fördummar de kritiska, hyllar ditt egna fåraktiga beteende och till slut kramar om farbror Bankman för att denne levererar fiatvaaluta à la krediter åt pöbeln för direkt konsumtion. Hamsterhjulet snurrar på som det ska ser jag.

   Cornu: jag skrev lite illa men jag syftade på parasktstopps videoklipp på YT.

   Jag kände inte till er konflikt så värst väl. Hänger gärna här då du tar upp en del intressanta frågor som massmedia sällan belyser. Man kan väl få ta del av information från fler vinklar, eller?

   Ha det!

   Radera
  9. PS: Ursäkta felstavningarna.

   Radera
  10. Ursäktar feltolkningarna också, själv har jag (utöver CSN) exakt noll kronor i lån.

   Radera
 6. Tycker nog inte att bostadspriserna nödvändigtvis handlar om förväntningar. Istället så hyr man från banken och tänker kortsiktigt: har jag råd att köpa x? Ja med en ränta på 1% absolut så kan jag betala "hyran". Och så köper man. Så tänker iaf jag och därmed blir bostadspriserna proportioneliga mot räntan med en liten eftersläpning.

  SvaraRadera
 7. Man kan ju hoppas nu när jag fått nytt jobb och kommer flytta tillbaka till Sverige.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
 8. Mycket måste ju vara förväntningar, tycker man ofta häpnar över att annars logiska individer kan göra affärer för miljoner utan att göra lite bakgrunds checkar. Jag erbjöd mig att titta på årsredovisningar för någon förening där den som tyckte att du verkade vara en bra affär inte hade koll på ens om tomten vart friköpt, det var den inte.. Så då han man ju en avgifts höjning som man bör kunna förutse. Men det låg ju 10 år framåt i tiden..

  SvaraRadera
 9. Det vore på sin plats ifall det gick ner iallafall 15-20% i snitt och därefter stod still ett antal år. Det skulle de flesta klara fint (ja det är en utopi).
  Utifrån marknaden i en närkommun till Lund/Malmö så verkar det hetare än någonsin, med sjuka budgivningar innan visning. Stockholm/Göteborg är kanske annorlunda, då inkomsterna inte skiljer sig nämnvärt, kanske skuldmättnad redan nådd och bränslet/kontantinsatsen börjar ta slut.. Kanske är det bara den väntade differentieringen vi ser innan ..

  SvaraRadera
 10. I Västra Göteborg syns en tydlig avmattning på Hemnet, särskilt i prisklassen över 7 miljoner. Flera villor i t ex Näset, Fiskebäck och Önnered som ligger stilla sedan några veckor. Inga visningar planerade. Jag har sett några objekt sänka sina priser med en halv miljon och då fått en köpare före andra visningsomgången. Några budgivningar har slutat under utgångspris. Det var rusning till ett 20-talshus i Grimmered, men annars är det nedgångskänsla över hela linjen. Ett hack eller "nu börjar det på riktigt", det är frågan, men ett inledande hack är det allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med differtiering menar jag white flight. Att 7 miljoners villor sjunker beror nog mer på börsen, för vem lånar till dessa belopp annars?

   Radera
  2. En nedgång på säg runt 20% skulle inte minst vara pedagogiskt välgörande för dem som bara trott att det kunnat gå uppåt !
   ;-)

   Radera
 11. Augusti är INTE månaden med högst bostadspriser. Däremot är det en av månaderna med högst utbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står "normalt den starkaste månaden för bostadspriser", inte att priserna är högst. Starkast avser ökningen av priserna.

   Högst priser under ett år har man rimligtvis i december så länge priserna stiger, då december är sista månaden på året.

   Radera