Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-06 18:51

Rysk Open Skies flygspaning över Sverige idag - lagom inför Aurora och Zapad-17

Under dagen har Ryska Federationen genomfört en militär flygspaning över Sverige under det sk Open Skies-avtalet. Timingen är perfekt inför Aurora och Zapad-17, men det är enligt Försvarsmaktens presstjänst normalt med dessa flygningar i september.
Tu-95 Bear och låtsas försöka lufttanka. Flygplanen på bilden har inte så mycket med Open Skies att göra mer än att det handlar om Ryska Federationens statsflyg. Bloggens foto.
Open Skies är ett internationellt avtal, där man låter främmande makt genomföra i princip fri flygspaning över det egna landet. Flygspaningen ska vara anmäld i förväg, genomföras med begränsad utrustning och det överflygna landet ska ha rätt att ha observatörer ombord.

Idag genomförde Ryssland en Open Skies-flygning över södra Sverige. Det inkluderade enligt uppgifter till bloggen Mälarområdet och Forsmark, som är aktuellt för att haft besök av misstänkt dykare för två veckor sedan.

Flygningarna på Västkusten verkar ha ställts in, eventuellt på grund av molnigt väder.

Försvarsmakten vill inte svara på vad som Ryska Federationen fotograferade, men bekräftar att det handlade om ett spaningsplan av typen Antonov AN-30B "Clank" och menar att det är normalt med dessa flygningar i september. Det finns alltså en etablerad normalbild här och egentligen avviker inte detta från mönstret.

Det kan konstateras att timingen ändå är perfekt inför den svenska försvarsövningen Aurora. Man kan nu få en normalbild av hur det ser ut innan övningen drar igång, samt eventuella förberedelser inför övningen, t ex järnvägsvagnar i Göteborgs hamn eller liknande. Om anfallsövningen Zapad 17 skulle gå över i fientliga handlingar, inklusive det sannolikaste målet Vitryssland, så är det förstås en bra förberedelse att ha flygspanat över Sverige innan detta.

Då Sverige återigen börjat ta vägbaser i bruk - senast idag landade man med en bestyckad Gripen på Brorakan på Gotland, som skymtar förbi i min debutroman Midvintermörker (kapitel Sten, sax, påse) - så är det förstås mycket intressant att titta på hur och var omkringliggande anläggningar som parkeringsfickor färdigställs.
Att Gripenplanet var bestyckat beror förstås på att man vill testa start och landning på banan med korrekta vikter för skarpa insatser. För fredstida incidentberedskap flyger svenska flygvapnet utan robotar, och med automatkanon som enda beväpning och planet blir därmed lättare.

Om någon läsare har detaljerade uppgifter om vad det ryska Open Skies-planet flugit över, så går det bra att höra av sig.

Open Skies syftar till avspänning och rustningskontroll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Vanlig fotospaning torde inte ge mycket utöver vad man kunnat få med satellitfotografering sedan länge.

  SvaraRadera
 2. Ingen annan resurs överträffar flygspaning när det gäller att inom ett begränsat område dokumentera en aktuell lägesbild. Fotografering från satellit av mål på våra breddgrader kan endast utföras från satelliter med polära banor. Generellt innebär det rätt stora begränsningar i tid beträffande när det är möjligt att fotografera önskade mål. Därtill ska läggas den allestädes begränsande väderfaktorn, så här års är förekomsten av medelhöga och höga moln över den skandinaviska halvön vanligt förekommande. Ett flygplan kan emellertid flyga under molnbasen. Med satelliter kan man uträtta mycket - men inte allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med nanosatelliter i låga banor som samarbetar kan mycket kartläggas. Med sned fotografering kommer man under många moln. Eftersom nanosatelliter kostar så lite kan man gödsla med dem och ofta kunna fotografera samma intressanta objekt från lite olika vinklar. Signalspaning är också möjligt.

   Utesluter inte flygplan och drönare eller spaning från marken.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanosatellit? Vad är det? En satellit i en låg bana borde väl gå fort som f-n, om jag minns min fysik rätt, med tanke på flykthastigheten. Hur lågt och fort flyger man då?

   Radera
 3. Gripenplanet: Kan man av bilden avgöra om det var skarpa robotar eller någon form av attrapper/övningsrb/blindrb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför vill du veta det?

   Radera
  2. Det talas om att vi inte vill vara "macho" som stormakterna och stoltsera med skarpa robotar i incidentberedskapen, liksom att det "sliter" på robotarna att flyga med dem. Det skulle därför vara av intresse att veta om man ändrat på dessa principer. Åskådarna på plats kunde säkert se märkningen på robotarna och dra sina egna slutsatser!

   Radera
 4. Apropå Aurora 17, ryska nyhets/propagandatjänsten Sputnik (fd Rysslands Röst/Voice of Russia) beskriver Aurora 17 och citerar faktiskt Cornu.

  https://sputniknews.com/military/201709041057073567-sweden-exercise-criticism/

  SvaraRadera
 5. Kändes konstigt att köra till jobbet idag och passera på exakt samma plats där vissa händelser i Höstsol utspelar sig. :)

  SvaraRadera