Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-09-12 11:43

Regeringen sviker långtidsarbetslösa - värsta siffrorna på tre år

Regeringen sviker de långtidsarbetslösa. Trots att Sverige påstås vara högst upp i en högkonjunktur så är antalet långtidsarbetslösa de högsta på tre år - så långt Arbetsförmedlingens statistik sträcker sig. I augusti var otroliga 148 540 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen som arbetslösa i mer än 12 månader.
Öppet arbetslösa i 12 månader eller fler, per år och månad 2015 - 2017
Regeringens politik är alltså helt oförmögen att råda bot på långtidsarbetslösheten. Sedan man börjat köra med sina socialistiska budgetar har långtisarbetslösa, som varit arbetslösa 12 månader eller längre, ökat för varje år.

Siffran 148 540 långtidsarbetslösa för augusti är inte bara den säsongsmässigt högsta siffran, utan också den högsta siffra alls i Arbetsförmedlingens statistik, som sträcker sig tillbaka till 2015.

Långtidsarbetslösa får alltså inte jobb i Socialdemokraternas och Miljöpartiets Sverige, trots att vi påstås vara mitt under en brinnande högkonjunktur. Siffrorna kommer knappast bli bättre nu när ekonomin vänder nedåt.

För övrigt gäller det samma för de som varit arbetslösa 24 månader eller mer. Även här är det ett beklämmande rekord som regeringen kan stoltsera med och 77 992 personer har varit arbetslösa i mer än 24 månader.

Regeringen sviker alltså den kanske svagaste gruppen på arbetsmarknaden och hoppas att ingen uppmärksammar denna statistik, medan man tar åt sig äran för en högkonjunktur som existerar trots regeringen och inte tack vare regeringen. Det är inte så att regeringen styr omvärldens ekonomi för ett exportberoende land som Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

81 kommentarer:

 1. Många av de långtidsarbetslösa är med allra största sannolikhet människor utan svensk skolutbildning eller utan skolutbildning öht

  kanske enbart två år i en skola som mest fokuserat på religösa skrifter och utantill inlärning av dess verser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske inte blir systemkollaps, men det kommer fanimej svida mkt mera framöver när problemet i än högre utsträckning skall lämpas över på kommunerna...

   Radera
  2. Nja. Har inga data men anekdotiskt är en del även högutbildade som inte är efterfrågade längre.

   Radera
  3. Idag funkar arbetsmarknaden så att har du inte fått ett nytt jobb inom 6 månader så är det ingen som bryr sig om ansökningarna, du kan söka hur många jobb som helst ingen kommer svara.

   Radera
  4. Hej Bengt, vi har haft våra kontroverser tidigare. Så jag ska inte fortsätta.
   Dock kan jag förstå att exit Sverige, känns väldigt lockande med utvecklingen vi har. Speciellt ifall man är ung och utan familj. Eller gör man som mensanen och tar familjen med sig till sydligare breddgrader och till ett bättre fungerande samhälle. En ganska troligt utveckling för välutbildade, dock i hyfsat långsam takt. Jag tror det är viktigt att ge barnen verktyg/utbildning/språk för en exit. Nu lät jag inte särskilt kommunist eller? Ni som tyckte jag och frihet var samma person, och satte etikett på både mig och Frihet (hen är väl Socialist), jag står utanför politisk/religös tillhörighet.

   Radera
 2. Men det är väl bara till att fixa till något incitament för folk utan A-kassa att avregistrera sig hos AF? Skulle folk avregistrera sig så skulle ju statistiken förbättras.

  Notera att om man är utan A-kassa så är man inte betjänt av att vara skriven som arbetssökande.

  Det finns säkert något annat trick för att snygga till statistiken som SAP kan damma av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är endast ett fåtal av de inskrivna på Af som är berättigade till a-kassa (ca 25%)
   resten går på antingen kommunalt försörjningsstöd eller aktivitetsstöd (320 kr/dag eller 225kr/dag)
   är man arbetsför tvingas man vara inskriven - annars kan man gå miste om socialhjälpen

   Radera
  2. Hej jag får 420kr/dag netto efter skatt i aktivitetsstöd. Arbetslöshetsersättning är inte tidsbegränsad, man kan ha den hur länge som hellst.

   Radera
  3. Jamen, seså ändra kraven så att färre långtidsarbetslösa känner sig tvugna att skriva in sig i statistiken...

   Radera
  4. re. anders andersson, har du 420kr/dag netto i aktivitetsstöd betyder det att du hade rätt till a-kassa innan du fick detta
   Men de flesta arbetslösa saknar rätt till a-kassa och får därför låga belopp men tvingas att vara inskrivna för att hamna helt utanför bidragssystemen

   Radera
 3. Långtidsarbetslösheten kommer bara öka och öka, eftersom sysselsättningen i det här landet i allt högre grad baserar sig på att det finns en massa nykomlingar som behöver tas om hand på alla sätt. Det är ett pyramidspel som omöjligt kan fortsätta i det långa loppet, eftersom det knappast är en produktiv verksamhet utan bara drar pengar från mer produktiva investeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt. Har dock vart på detta sätt hela 2000 talet.

   Radera
  2. Enbart Migrationsverket har över 8000 anställda som sitter hela dagarna och granskar asylansökningar. Dessa människor producerar INGET. Dom borde jobba i industrin, producera och skapa tillväxt. Eller varför inte lärare eller polis. I stället sitter dom med höga skattefinansierade löner och producerar inget. Tala om felallokering av resurser. För att inte tala om konsekvenserna av deras arbete och alla beviljade uppehållstillstånd.

   Snart hinner den ekonomiska verkligheten ikapp. Det blir THE BIG BANG.

   Radera
  3. Du får nog byta ut bang mot implosion.

   Radera
  4. Lars: läste idag att de avslår 90% av asylansökningarna. Måhända kan det tyckas vara mager produktion, men inte destu mindre viktig. Det gör att vi (iaf i teorin) behöver belastas med en tiondel av asylanter. Lägg därtill alla lycksökare som kommer underfund med att utan handläggning så får man per automatik uppehållstillstånd - det räcker med att man säger det magiska ordet vid gränsen så öppnar sig porten till härligheten...

   Radera
 4. Får man inget jobb nu så lär man väl aldrig få ett jobb. Naturligtvis om man är sjuk nu och kommer att tillfriskna alternativt under utbildning. Men av de som kan jobba. Med den överhettade arbetsmarknad som är nu. Förblir man arbetslös i detta läget är nog det kört.

  SvaraRadera
 5. En bekant med företag inom tillverkning hörde av sig till AF för att den behöver anställa fler. Inget krav på utbildning eller att behärska Svenska språket. Arbetsuppgifterna går att lära sig. AF kunde inte plocka fram någon intresserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel på AF eller de arbetslösa? Gissar deras ansträngning var minimal att hitta folk. Alt han bad om folk med kraftiga subventioner.

   Radera
  2. Kan personligen lösa 3 personer inom 1 dag till din kompis. Är inte direkt brist på folk. Däremot är AF kassa på att matcha jobb. Är ju inte direkt något nytt.

   Radera
  3. Historien är naturligtvis falsk och utelämnar viktig information. Ungefär som när cournu skriver att ingen var intresserad av attraktiv hyreslägenhet med låg hyra.

   Radera
  4. @Ronny
   Och vad vet du om det?
   Det är inte falskt utan kanske 1 månad gammal sanning. Och utan subventioner. utbildad personal kunde helt glömmas. Var däremot beredd att lära upp hen själv.

   Radera
 6. Den verkliga siffran är förmodligen betydligt högre då folk parkeras i arbetsmarknadsåtgärder, utbildningar m.m. men tyvärr kommer många fortfarande återgå att vara arbetslösa efter genomfört moment.
  Antal sysselsatta är 5163700 och det finns totalt ca 93000 lediga jobb att söka.

  SvaraRadera
 7. Korrekt är 850 000 i arbetsmarknadsreserven senast jag kolla.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Det borde samtidigt innebära mer inkomster och fler anställda på alla coachingföretag som finns kring AF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer bli full fart fram emot valet bland coachingföretagen, redan lackerade pinnstolar kommer målas varv på varv och film visas dagarna lång för att hålla sysselsättningen uppe.

   Radera
 10. Migrationsverkets prognos är att vi kommer att få ett inflöde på drygt 500.000 fler asylanter inkl anhöriga + anhörigas anhöriga under 2017-2021.
  Generellt sett är det framförallt anhöriginvandrarna som har svårast att få jobb (det är mestadels kvinnor, gamla och barn).
  skälet är nog inte att Sverige behöver arbetskraft utan att det är ett led i den globala visionen att Europa ska lösa problemet med överbefolkning i Afrika och MÖ genom att ta emot de som väljer att utvandra därifrån.
  Väst- och Nordeuropa kommer kanske att stagnera ekonomiskt pga trycket från migranterna. vi får se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, snarare tvärt om. Spana in demografin på Europas stagnerande länder. Tror många hade önskat öka i befolkningsmängd. Men problemet är att många länder med en åldrande befolkning är djupt konservativa. Enbart högutbildade kristna flyktingar är välkomna helst i ett jämt flöde. Typ Portugal ger ju kontanter till unga som skaffar barn. Vissa delar av landet har ju helt avstannat. Var själv i Alentejo för nått år sedan, en resa typ 50 år tillbaka i tiden. Visst gulligt och katolskt så det skrek om det. Men svartklädda kvinnor i hucklen och häst o vagn på gatorna är inte direkt vad man gör pengar på. Sverige med invandringen börjar ju få en hyffsad demografi för ekonomisk framgång. Visst smakar det så kostar det. Men att inte föda kids och ändå hoppas på en växande ekonomi o levnadsstandard är bara korkat. Här har flyktingvågen ändå gett en rejäl boost på lite sikt precis som för Tyskland.

   Radera
  2. @EF: Ja, Sverige får på sikt en bättre demografi men samtidigt okså en helt annan kultur.. Ett helt annat rättsväsende... En helt annan kvinnosyn... En helt annan syn på hur och med vem man bildar familj med... En helt annan syn på vad som är rätt och vad som är fel... en helt annan utvecklingsnivå...

   Radera
  3. Ja men vi är bra på det. Kultur alltså. Matkultur, musik, mode mm mm. Gillar att käka min falafel o lyssna på svensk rap o min släkt som är både ifrån usa, Balkan o Asien. Jaha du menar att det finns rötägg som kommer hit. Ja du menar sharia polisen och terrorister i förorten. Okej okej, jag förstår du är rädd. Men jag lovar att tiden har sin gång efter ett par generationer är Mohammed lika svennebananig som du är, käkar gröt o spelar på travet Jeppe.

   Radera
  4. Eller så är Svenne lika Mohammedbananig som du är?

   Radera
 11. Jo, tjena!...säkert en massa högutbildade och ett fåtal analfabeter som står utanför högkonjukturen. Ta du och gå ner på stan och dela ut några styrkekramar och handhjärtan till de så svårt behövande utanför Konsum.....i din politiskt korrekthet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svårt behövande utanför Konsum? Menar du zigenaren som sitter och tigger när skogen är full av bär och svamp att plocka?

   Radera
 12. Redan 2007, dvs för 10 år sedan så skrev GP om saken...
  OBSERVERA att alla siffror är från 2007..

  "..Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet. GP:s reporter Christer Lövkvist berättar i dag den dystra historien om de frånvarande fädernas folk.."

  "..I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
  En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov".
  Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet..."

  "..Siffror från Skolverket och SCB visar att i Göteborg hade bara var fjärde somalisk pojke (född i Somalia eller född i Sverige av somaliska föräldrar) fullständigt betyg från 9:an förra våren. Sex av tio pojkar saknade betyg i två eller flera ämnen. De somaliska flickornas siffror såg bättre ut, men även deras resultat var långt sämre än det svenska genomsnittet för flickor med utländsk bakgrund.
  Abdirizak Jama är skolvärd på Hjällboskolan. Han beskriver somaliska ungdomar utan hopp, utan framtidstro:
  - Många struntar i skolan och skiter i om de hamnar i kriminalitet. De ser inga förebilder. Föräldrar och släktingar har sällan jobb och ungdomarna har ingen som peppar och stödjer dom..."

  "..Det finns naturligtvis fler förklaringar än bristande framtidstro till de somaliska barnens dåliga skolprestationer.
  En del kom sent till Sverige från ett land där endast vart femte barn har tillgång till riktig skola. Andra har föräldrar med låg utbildning som har svårt att hjälpa till med läxorna. .."

  "..Sheik Rashid i Gårdsten ser en tydlig koppling mellan kat och arbetslöshet:
  - Arbetslöshet leder till kattuggning och kattuggning leder till arbetslöshet. Den som tuggar kat kan inte sköta ett arbete, vara aktiv arbetssökande eller studera. .."

  "..För ett år sedan startade SDN Lärjedalen en halvårslång utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som i våras avslutades med en träff med en presumtiv arbetsgivare, en städfirma. Problemet var bara att tre av kvinnorna, som under utbildning varit helt normalt klädda, kom till avslutningen i heltäckande klädsel. Städbolaget konstaterade att de tre på grund av sin klädsel inte vara anställningsbara.
  Jörgen Larsson är enhetschef på socialkontoret i Hammarkullen.
  - Vi uppfattade att kvinnorna gjorde en klar markering, att de inte ville ha arbete, säger han.."


  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite utanför ämnet men samtidigt har det sen igår varit mycket prat i radio om en 12-årigt våldtaget barn från Göteborg som t.o.m pekat ut förövaren. 1 månad sen anmälan och ännu inga förhör eller annat hänt.

   Enligt den interjuade polisen igår inget konstigt och det fanns både fler och ännu yngre som är i samma situation.

   Resurserna fattas och det är mängder med ännu grövre brott som måste gå före.

   Extremt beklagligt men i sig inget konstigt. Dålig organisation inom polisen med att många erfarna poliser slutat.
   Men ffa den helt hjärndöda integrationspolitiken med med total misslyckande att integrera alla dessa i samhället. I den utanförskap som frodas i dessa utanförskap-zoner. Dödliga skjutningar var och varannan dag. Tydligtvis finns över 100 oupplösta mordfall och resurserna räcker inte på långa vägar.

   Så det är ju rätt enkelt. Säger man ja till den förda integrationspolitiken som förs så säger man också okej till polisens otillräcklighet att kunna lösa brott.

   Radera
  2. Efter den artikelserien blev det tyst från gammelmedia. Man ville väl inte gynna ett visst parti.
   Visades sysselsättnings-statistiken efter ursprungsland, religion eller kön skulle SD gå fram 5%. Och rapporterade man skattekraft i stället för "sysselsättning" skulle SD få 5% till. Och om dessutom brottsstatistik rapporterades efter förövarnas religion skulle SD få egen majoritet.

   Radera
  3. Det var också samma reporter som senare som sitt sista uppdrag innan pensioneringen gjorde en hel bilaga om den onödiga, olönsamma och prestigefyllda tågtunneln till Haga - Västlänken...

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. FEJK NEWS, FEJK NEWS! Det går bra för Sverige. Inget att se här, cirkulera!

  SvaraRadera
 14. Genomsnittligt IQ i Syrien är 83, i Afghanistan 84, Somalia 68: https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/so-somalia

  Det finns inga jobb längre som kräver mindre än 85 i IQ. Men det finns en lösning, man skapar en separat, ej konkurrensutsatt, arbetsmarknad med skattemedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det går ju alltid att bli politiker.

   Radera
  3. Och söder om Sahara <70. Ni som hänger upp er på IQ, har troligtvis betydligt läge intelligens än ni tror. Det säger sig själv väldigt mycket faktiskt.

   Radera
 15. Inse att väldigt många som kommit hit har gjort det för att slippa jobba. Har man någon som helst erfarenhet från Mellanöstern så förstår man att det finns ett stort förakt mot arbete i dessa kulturer. Fint folk arbetar inte helt enkelt. Skulle vi sänks bidragen och fuskmöjlighterna rejält skulle väldigt många välja att flytta hem framför att ta ett "enkelt" arbete i Sverige. Förstår man inte detta så kommer man aldrig lösa problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en liten detalj som kan vara tänkvärd. Saudiarabien, Libyen, Bofors... Ringer det några klockor? Vi har blod på våra händer. Precis som de flesta västländer. Fattar du inte att vår solidaritet väger upp för all skit vill exporterar, lite i symbios. Precis som att slå sig för bröstet med att införa plastpåsemiljöhittepådirektiv samtidigt som det skeppas kärnavfall och skräpelektronik till Långtbortistan varje vecka.

   Radera
  2. Ja, inom den Lutheranska världen är det arbete, strävsamhet, sparsamhet och flit som hitintills varit rådande och som genererat en av världens högsta levnadsnivåer..

   Nu vill vår finansminister förgöra detta med höjd skatt på ISK:n...

   Luther, Bach och Merkel har faktiskt något gemensamt !

   Radera
  3. Inom den Lutheranska världen skall man inte "pråla" eller "bräsa" omkring i "feta BMW med "guldiga" fälgar som i vissa andra kulturer, utan helst diskret färdas i ett mörk svart eller blått fordon...

   Radera
  4. Är jävligt antikrist så vet inget om Luther. Va inte han svart o predikade om allas lika värde? Ganska många BMW här i stan faktiskt, tom uppseendeväckande många SUV:ar som glider omkring, mest gråskallar bakom ratten iofs o antagligen en golfbag där bak. Vet inte vad du pratar om. Bor du på landet?

   Radera
  5. Större delen av massinvandringen kommer från länder dit det inte exporterats en slangbella, typ Somalia. Avgrundsvänstern borde återgå till att vara låtsassolidariska med svenska arbetare för ni börjar bli rejält impopulära ute i stugorna.

   Radera
 16. Det rapporterades i sommar att nyanlända inte ville delta i arbetsmarknadsåtgärder, möjligen kan det bero på att som vissa politiker påstår att trösklarna är för höga, kan man inte beställa hos byggföretag att dom ska åka ut och slipa ner trösklarna i bostadsområdena så att dom kommer ut i trapphuset och och iväg och får in en fot på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, nu får jag rätta dig. Vi tar alltså inte emot flyktingar för att tjäna pengar eller för att det finns tomma platser i arbetsmarknadsprogram. Där har du fel. Vi tar emot för att vi står upp för vissa värderingar. Det tar ofta lite tid typ några generationer att bli integrerad alltså tills dess man hoppar små grodorna runt midsommarstången o äter surströmming o sånt. Man brukar vara lite traumatiserad när halva släkten blivit sönderbombad, torterad osv så det tar ett tag typ några decennier att kunna börja tänka på annat än död o så. Så ge det lite tid och utforska andra perspektiv så förstår du nog bättre vad det handlar om.

   Radera
  2. Och Sverige skall för all framtid vara försörjnings- och rehabiliteringscentrum för alla människor i hela världen som drabbats av krig, etnisk rensning, svält och allt annat elände som finns?

   Radera
  3. Ja dom förbannade tyskarna lyckades till slut att återhämta sig efter 12 års våld. Japanerna har inte riktigt återhämtas sig eftet atombomberna dock,det är ett trauma hoppas de kan bygga om sin krigsindustri och tillverka fredliga produkter som kommer människor över hela världen till gagn. Över 350 år men än så har inte skånigarna intergrerats eller var det assimelarts eller vad nu folk ska göra om byter land.

   Radera
  4. Skåningar ser mer mot stora världen på andra sidan Sundet och kontinenten än mot det "ryss-kalla" noll-åtta... Långt där uppe i norr ...

   Som just halvskåning själv så var det så mycket mer naturligare att ha varit i Köpenhamn, Hamburg eller Berlin _innan_ man satte sin fot i "noll-åtta"... ;-)

   Radera
  5. Mja, tror man får visa ömhet mot några iaf. Ligger på samvetskontot vettu. Saudiaffären tex va ju inte vacker. Stötta halshuggsmaffian långtbortistan med militärt materiell borde ju rimligtvis kosta något. Tror det jämnar ut sig för staten i slutändan annars får vi säkert till en jas affär snart ändå. Katshing! Alla i hela världen hjälper vi ju inte, gränsen är ganska igenbommad senast jag åkte över sundet. Men besök gärna Turkiet, Jordanien, Iran eller så. Dom har o göra vettu. Jävla massa stackare som härjar runt där o e arbetslösa o kostar pengar.

   Radera
 17. Gapet mellan utrikes och inrikes födda är extremt stort i Sverige, för att inte tala om utomeuropeiskt födda. Det är nu ca 200 000 utrikes födda som är arbetslösa och bara 150 000 inrikes födda. Problematiken är således till stor del importerad och visar på den extrema migrationspolitik som förts de senaste 15-20 åren.

  Detta går stick i stäv med de lögner och propaganda som media och politiker har pumpat ut de senaste åren. Inrikes födda kommer att tvingas jobba längre upp i åren för att hålla skeppet flytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de senaste 2-3 åren kan förklara mycket, du behöver inte söka dig tillbaka 15-20 år.
   Att sedan incitamentet för låginkomstyrken talar i denna riktning, är det inte många politiker som ifrågasätter. Mitt förslag är att sänka lägstanivålöner och kompensera med lägre skatt / mer allmän pension, men pilla inte på bidragsinkomst skatt. För på något sett ska det ju löna sig att bidra.

   Radera
  2. Statistiken kommer att se än värre ut kommande år eftersom medianen för att komma i försörjning är ca 9 år. De som kom 2015 är knappt ens registrerade hos AF, allra minst som långtidsarbetslösa.

   Radera
  3. Korrekt, fast du pratade om 15-20 år sedan. Viss skillnad mot tre år, då vi hamnar på 2014. Vad hände för 15-20 år sedan, som är så extremt nu?

   Radera
  4. Gött säger jag, eftersom lilla Lisa o lille Karl inte längre varken vill sitta i kassan på ICA eller plocka blåbär så kommer nu en lågutbildad klass som kan ta vilken skit som helst för en billig peng. Det bygger vår ekonomi stark! Vi kanske inte ens behöver ta hit thailändare till blåbärsplocket, eller polackerna till snickeriet. Bara o ta Abdul o Fatima o sätta på o rensa o sopa o sånt. Billigare pizza ser jag fram emot också. Balkanbagarna börjar bli för bekväma. Nej hoppas på mer låglönejobb så blir det gött för oss. Eftersom låglönejobb om det införs kommer stanna kvar så blir det dessutom en ganska permanent underklass som kan skapa massa nya möjligheter. Tror daglöneri hade kunnat funka med lite Rut o rot faktiskt, kombinerat med nån smart app. Typ Instastäd, eller Uber-gräsmatteklipp.

   Radera
  5. @EF

   "Gött säger jag, eftersom lilla Lisa o lille Karl inte längre varken vill sitta i kassan på ICA eller plocka blåbär så kommer nu en lågutbildad klass som kan ta vilken skit som helst för en billig peng."

   Vilket fullständigt rasistiskt dyngsnack. Sluta sprida lögner om att svenska ungdomar inte vill jobba. Det sitter fullt av svenska ungdomar i kassan på ICA, på McDonalds och andra restauranger och gör de jobb som anses vara skitjobb.

   Radera
  6. Är du ens läskunnig? Vad får du allt ifrån? Du är helt borttappad vad gäller kontexten.

   Radera
  7. @EF

   Hur kan något som är en ren och skär kostnad bygga vår ekonomi stark? Invandringen kostar svenskarna allt från 60 miljarder till flera hundra miljarder per år. Är du svagbegåvad eller ljuger du medvetet?

   Radera
  8. EF & Niklas

   Här har ni vinsten med alla era invandrare. Betalda av svenska skattebetalare.

   https://www.svd.se/nyanlanda-bidragsfest-for-arbetsgivarna

   Radera
  9. Mitt svar inte till dig Herr dr, utan till EF som på nått underligt sätt fick daglönare in det hela. Kanske inte helt tokigt faktiskt, då sänkta minimumlöner just skulle motverka detta och otrygga anställningar. Låt se ifall EF kopplar dessa samband. Eller finner, bättre logiska sådana.

   Radera
  10. Ok. Jag tolkade det som att svaret var till mig.

   Radera
  11. Jag förstod det, mitt fel då. Ibland kan jag till och med hålla med dig.

   Radera
  12. Inte är det jag som valt "asylfesten" som Lars benämner det, jag var nog något sånär förutseende om vad som komma skulle. Nu är vi där, och då är det bara att investera i integration åtta helvete. Jag tror det kommer gå sådär med den saken, så exit Sverige är något jag tänker/försöker ge mina barn som alternativ.

   Radera
 18. Det är knappast regeringens fel att arbetslösa är arbetslösa. Det är de arbetslösas fel att de inte tar ansvar för sitt liv och antingen skaffar sig rätt utbildning eller flyttar dit jobben finns, eller båda. Om de ens söker jobb alls vill säga. Går man och tror att någon annan ska fixa jobbet åt en så är man helt klart en hjärntvättad socialist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är knappast regeringens fel att arbetslösa är arbetslösa." Jo det är precis vad det är. Dock inte all långtidsarbetslösa. F ö var detta ett rätt korkat inlägg.

   Radera
  2. Bra argumentation där! Är man så slapp att man inte som vuxen människa gör vad som krävs för att bli anställd bör man bli utan ersättning!

   Radera
  3. Man behöver ibland läsa in sig själv i ett sammanhang. Vad hade du gjort, a-kassa +inkomstförsäkring 20k efter skatt eller lönejobb 15k efter skatt. Säkert skulle du valt lönejobbet, men de flesta andra hade valt alternativet. Dessutom reserverade jag mig ovan ifrån långtidsarbetslösa. Min första mening var eb sammanfattning - kram.

   Radera
 19. Både och. Denna regering är usel, men även många tidigare regeringar tillbaka till Tage Erlander har bäddat för nuvarande läge.

  Möjligheten att vara långtidsarbetslös skapar långtidsarbetslösa. Att inte arbeta är en högst mänsklig drift. Det är upp till regeringarna att skapa incitament MOT arbetslöshet, alltså inte bara FÖR arbete.

  Själv vill jag gärna slippa jobba, men etersom jag inte gillar socialfall måste jag som intellektuellt hederlig fortsätta jobba ett tag till.

  Det finns givetvis människor som inte kan få jobb, men långt fler tillåts vara alldeles för bekväma i sina preferenser. Givetvis accentuerat med nyanlända, men tydligt även med svenskar.  Ingen är oskyldig, men politiker på vänsterkanten har oproportionerligt stor skuld.

  SvaraRadera
 20. Du menar typ införa någon slags samhällstjänst mot socialbidrag? Eller helt enkelt införa fattighus och ta bort bidragsdelen. Också ett alternativ. Eller kanske någon sovjetisk modell "omplacera" arbetsföra medborgare till orter med företag som behöver lite tillfällig hjälp. Jag menar istället för o sitta hemma o löka. Alla andra förslag är mesiga och vänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på de enorma kostnader invandringen gett oss socialt och ekonomiskt har vi snart inte råd med fattighus. Så inget alternativ. Om du får formulera ett förslag så tror jag det blir att vi ökar invandringen med en faktor 10. Din slutsats är ju att "Här har flyktingvågen ändå gett en rejäl boost på lite sikt precis som för Tyskland". Så varför inte fortsätta ?.

   Radera
  2. Jag vet inte vad som är möjligt längre. Det är också stor skillnad på vad som är möjligt (allt) och politiskt möjligt (inte så mycket). Vad jag ville få fram är att det har varit en lång process, men att den länga tiden också påverkat människorna i en latare riktning. Nu pratar jag inte nyanlända, utan folk med rötter i landet sedan minst 1950.

   I princip alla våra snälla regler är en reaktion på det helvete fattiga hade i äldre tider. Socialdemokratin föddes som en reaktion på orättvisa, men de socialdemokratiska ledarna från 1950 och framåt fick hybris och skulle ge allt åt alla. De själva var en elit (jag är allvarlig även om jag ogillar många av dem) med en moral och vana av hårt och ofta frivilligt arbete. De hade å andra sidan svårt att se incitamentsstrukturer. Alla var inte som de själva, de flesta (jag också var mycket latare) För en Stockholmare är en timmes pendling normalt. Prata med en arbetsförmedlare om hur svårt det är att få folk att pendal en timme till grannstaden. Så ja, människor ska tvingas flytta med jobben.

   Se det så här. Om en skola serverar frukost för att utsatta barn ska få mat före skolan kommer många familjer med bra förutsättningar också att lämna sina barn direkt till skolfrukost. Inte alla men många fler än de utsatta, och då blir det dyrare än tänkt. Generell välfärdspolitik har en del fördelar, men över tid blir medborgarna välfärdskadade. Första generationens invandrare, och jag jobbar med många sådana ser ofta det här väldigt tydligt, och ser också negativa konsekvenser som vi infödda blivit blinda för.

   Vilket leder tillbaka till vad som är politiskt möjligt. Svensson gillar mycket av välfärden men är för dålig på att räkna för att se priset i arbetade timmar och betald skatt.

   Dagens fattigjon har inte ett hus, de har en sunkig lägenhet, arbetskläder från samhall eller besök från kommunens omsorgsgrupper. Om inte annat skapar det jobb för socionomer, och kostar skattebetalarna mycket pengar som kunde gått åt att integrera invandrare. Vi kan diskutera invandringens för och nackdelar någon annan gång men just nu är det en kraftig belastning i många kommuner med resultat att grupper som förväntat sig vård och omsorg inte får det. Anhöriga till psykiskt sjuka som begår självmord för att det inte fanns någon plats på psyket den natten lyssnar inte på pratet om gruper mot grupper.

   Strul med HTML inmatning så det blir två delar. Forts följer.

   Radera
 21. @EF, jag tror du missförstår, Skolfrågan ovan. Du framstår om nått som väldigt missunsam och vänster. Vi får hoppas du lever upp till dig själv, vi andra tragiska människor tänker ju bara på oss själva, eller?

  SvaraRadera
 22. Politik och politik.

  Helt naturligt kommer långtidsarbetslösa i genomsnitt ha oerhört låg utvecklingstakt (om ens positiv). Och vi får större och större andel positioner som kräver att man kan mer än det man föds med (gå, äta, skita, flytta på saker osv). Det har ännu inte utgjort ett problem för irrblossen i arbetslivet (uppskattar det till åtminstone över 20% av aktiv arbetskraft) som inte gör något vettigt om dagarna, men vänta till lågkonjunkturen så kommer ni få se vad jag menar där också.

  SvaraRadera
 23. Det jag vill få fram till samtliga gnällspikar är kom med något konstruktivt. Ja vi har invandring och invandrare i Sverige deal with it. Måste vara jobbigt att vara knyta handen hårdare i fickan. Det går inte att vrida tillbaka tiden tyvärr.

  SvaraRadera
 24. Ett stort problem är att det är otroligt svårt att få ett nytt jobb när man är 40/50+ pga åldersdiskriminering. Branschberoende såklart. Var själv arbetslös i 9 mån och sökte närmare 200 jobb varav jag var överkvalificerad för 95%. 20 års erfarenhet, bra CV och högskoleutbildning en belastning. Och är du inskriven hos AF får du inte studera, så svårt att byta bana gm ex yrkeshögskola.

  SvaraRadera