Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-09-08 14:25

Redaktionellt beslut: Kommer ej rapportera om Aurora

Jag har tagit ett redaktionellt beslut och det är att jag inte kommer rapportera live kring Aurora. Detta för att inte röja pågående verksamhet till förmån för utländsk underrättelseinhämtning eller de antidemokratiska frihetshatande krafterna i "fredsrörelsen", som vill störa återhämtande av förmåga att försvara svensk demokrati och frihet. Likt det eventuella gripandet utanför Göteborgs Garnison kan jag dock rapportera kring nyheter relaterade till Aurora. Istället kommer jag rapportera kring Zapad, inklusive att vara på plats i Baltikum under vad som förhoppningsvis förblir en övning.
Gränsövergången Polen - Königsberg vid tidigare bokresearch till Suwalkigapet.
Anti-demokratiska frihetshatande krafter som "fredsrörelsen" avser att störa övningen Aurora och därmed motverka svensk försvarsförmåga och möjligheten att freda svensk demokrati och frihet. Ryska agenter (personer som agerar på uppdrag av ryska staten) kommer kartlägga verksamheten och förmågor, samt eventuellt även utföra olika penetrationstester eller testa andra svagheter.

Då Zapad visar upp mycket oroväckande tecken på att inte alls vara en övning, utan likt Kavkaz 2008 bara vara en uppbyggnad inför ett faktiskt angrepp mot en granne utifrån en konstruerat eller framprovocerad casus belli, så existerar det en risk att läget blir skarpt. Det är då direkt oansvarigt att innan läget blir skarpt rapportera om platser och verksamhet som svensk trupp utför.

Eftersom jag inte har något officiellt pressleg så kommer jag inte heller vara inbjuden till de allmänna pressvisningarna kring Aurora, då pressleg är ett krav för detta, likt för exempelvis Northern Coasts.

Ryssland ser ut att mobilisera upp till över 200 000 man och genomför även "beredskapskontroller" av sina kärnvapenstyrkor. Det senare ska agera konfliktavhållande om Zapad går över i ett maktövertagande i Vitryssland, eller ett fullskaligt angrepp mot Ukraina. Att ett angrepp sker mot Baltikum är att betrakta som låg sannolikhet, men den ryska operationskonsten bygger på maskirovka och vilseledning.

Bloggen kommer istället för att täcka Aurora vara på plats i Baltikum när Zapad rullar igång. Förhoppningsvis blir det intressanta reportage ifrån detta konflikthotade område, men även där råder förstås försiktighet i att rapporteringen kring verksamhet hos försvarande trupp i dessa till Sverige via Lissabonfördraget allierade länder.

I värsta fall blir det - givet fungerande Internetkommunikationer i det läget och att jag överlever - liverapportering när det smäller i Baltikum.

Men förhoppningsvis stannar det vid reportage och även bokresearch.

Aurora kan ni följa i svensk riksmedia, som dock säkerligen vare sig vet vad de skriver om, kommer röja svensk och allierad verksamhet, samt bereda de anti-demokratiska frihetshatande krafterna fullt spelrum för sina lögner och desinformation. Men jag måste inte spela med i den leken.

Sker det specifika nyheter kring Aurora, så kan jag komma att skriva om dem, men det är inte samma sak som att röja placeringen av svensk och allierad trupp eller deras verksamhet.

Sedan kanske jag blir inbjuden av något övande förband - likt för Arméövning 2015 eller Bison Counter 2016 - så det kan rapportera lagom MÖP-igt i efterhand. Men det förutsätter personlig inbjudan pga presslegproblemet och att jag inte är i Baltikum eller på Bokmässan vid tillfället.

Jag uppmanar alla att inte posta bilder live från övningen Aurora i sociala medier. Om Zapad går över i skarpt läge kan ni ha hjälpt diktaturen i Kreml med era bilder. Ni bestämmer dock själva, då vi fortfarande är ett fritt land.

Kom samtidigt ihåg att Försvarsmakten kommer som rapporterat på bloggen ha kraftigt höjd säkerhet i samband med Aurora, och likt det förmodade gripandet av man utanför Göteborgs Garnison, så saknar Försvarsmakten som sig bör humor kring säkerhetsfrågor. Respektera svensk och allierad trupp, samt fasta och tillfälliga skyddsobjekt. Och vänta gärna någon vecka innan ni postar foton på sociala medier. Försök åtminstone obfuskera platsen och tidpunkten, men kom ihåg att i princip vad som helst i bakgrunden kan användas för fastställande av geografisk position numera.

Du kan passa på att använda Aurora till att öva hur du som civilperson ska uppträda vid krigtillstånd eller höjd beredskap - rapportera ej svensk eller allierad trupps platser, förmågor eller verksamhet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Jag tror att frågan vi alla ställer oss är huruvida det kommer att ges möjlighet att åka trådbuss på din Baltikumresa (och ifall du i så fall kommer att rapportera om det).

  Hälsa Mr Kuuk, förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (popkulturell referens)

   Radera
  2. Att du ens skriver det inom parentes, antyder att tiden går fort.

   Radera
  3. Kan ju finnas nån stackars 20-åring som irrar in här mellan sina instagramfiltrerade selfies, skäggbalsam och rättvisemärkta vegoluncher och då är det ju synd om vederbörande inte fattar nåt.

   Radera
  4. obs! biodynamisk skäggolja!

   Radera
  5. Det kommer inte ges möjlighet till att åka trådbuss är jag rädd för, tyvärr. Hur säger man "ursäkta, kan ni visa mig vägen till hamnen på estniska", förresten?

   Radera
  6. Vabandage, võite näidata mulle sadamasse.

   Radera
  7. Va fan! Det är ju Lembits fru!

   Radera
  8. Men en bild på Hasses sega gubbar måste man ju ta på vägen.

   Radera
  9. Var det han som var estnisk biskop?

   Radera
  10. TRÅDBUSSAR finns i Tallinn, Riga och Vilnius! - Har åkt!
   Samt i Königsberg ... - Har ej åkt!

   Världens längsta trådbusslinje , nära 90 km går mellan Simferopol - Jalta på Krim och jag ångrar bittert att jag inte hann med att resa dit när Krim tillhörde Ukraina. Ryssland är liksom "liite" bökigare att resa individuellt i...

   "Gränsen" mellan Polen - Ryssland ( Kaliningrad Oblast ) är egentligen bara en "demarkationslinje" som delar upp ostpreussen i två delar...

   Radera
  11. Spårvagnen till hamnen ? "tramwaj saddaam ?"

   Hamn heter på finska Sataamaa och på estniska sadaam

   "Tramwaj" är "lingua franca" för spårvagn på de flesta språk öster om Oder/Neisse
   Trådbuss heter på samma sätt "Trolleijbus"

   Radera
 2. Appropå inget så drar tydligen ryssarna tillbaka en del kvalificerad utrustning som telekrigsenheter från Ukraina. En vän av konspirationer kan snabbt tolka det som att dom vill vagga in oss i falsk säkerhet...
  Artikel på Jane's

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, de har väl inte nog för att verka i två riktningar samtidigt.

   Radera
 3. Ryska statligapropagandatjänsten som citerar dig Cornu kanske även passar på att följa din kommande bevakning av Zapad 17.

  https://sputniknews.com/military/201709041057073567-sweden-exercise-criticism/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort att bli citerad i utlandet!

   Radera
 4. Även för ett kronvrak verkar detta som ett mycket enkelt sätt att hjälpa Sveriges försvar. Att inte rapportera om försvaret på internet är ju vad jag sysslar vanligtvis sysslar med.

  SvaraRadera
 5. Var ni eniga om detta på redaktionen eller fick du peka med hela handen?

  SvaraRadera
 6. "I värsta fall blir det - givet fungerande Internetkommunikationer i det läget och att jag överlever - liverapportering när det smäller i Baltikum."

  Om någon närstående till Cornu läser detta - försök locka med honom till närmaste psykakut så att han kan få professionell hjälp! Han har uppenbarligen slutgiltigt förlorat förmågan att skilja sina bokfantasier från verkligheten.

  Jisses...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi bortser från Lars egen uppfattning om hur viktig han är, är det inte korrekt i sak att vid en "omvandling" av Zapad17 från övning till skarp insats, så kommer det att smälla rejält i Baltikum?

   Och även om inte Lars omkommer, så kommer då inte andra civila att dö på grund av ryssens ensidiga aggressivitet?

   Radera
  2. +1

   En sund skepsis mot Ryssland är alltid befogad men all denna aggressivitet här på bloggen känns mer som en krigsiver som aldrig leder till något gott.

   Radera
 7. Du tycker inte att du överdriver din betydelse något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sputniknews.com/military/201709041057073567-sweden-exercise-criticism/

   tillräckligt för att en av de stora statliga ryska propagandatjänsterna på nätet har koll på Cornu. https://sputniknews.com/military/201709041057073567-sweden-exercise-criticism/

   Radera
  2. Det vore väl tjänstefel av ryssarna att inte ha koll på Cornu?
   På samma sätt som Cornu varnar oss för "rysstroll/kremliner", så varnar naturligtvis ryssarna för "västtroll/gayropalibertianer/cornucopier" etc.

   Radera
  3. Vad Cornu gör eller inte gör spelar nog inte någon större roll i sammanhanget. Även om han har sina lärjungar och antagonister.

   Radera
  4. Beroende på vilken bubbla man lever i så är Lars antingen helt okänd eller husgud/rysshatare. I prepper-sammanhang har hans böcker gjort honom till en expert enligt många. I andra läger är han NATO-lobbyist och sprider propaganda.

   Jag gillar Lars, han gör sin grej. En grandios självbild är inget ovanligt om man har ett släng av Assburgers ;)

   En oväntad twist vore väl om Lars blev tillfångatagen av ryssarna och satt i Gulag i några år. Den boken skulle jag vilja läsa! Svårt o tänka mig bättre bokresearch, eller?

   Radera
  5. Visst, men nördigheten lägger ett löjes skimmer över annars läsvärda alster.

   Radera
  6. Är man författare inom detta område så är det ju helt av godo och en del i jobbet att hålla uppe ett intresse hos kreti och pleti. Det verkar ju funka, det leder till en hel del kommentarer.

   Radera
  7. En grandios självbild, ett stänk av aspbergers och en generös nypa empatistörning är förmodlig receptet för ett riktigt framgångsrikt liv. Tänk; villa i Djursholm, tre älskarinnor och >1000000000:- på banken i Bahamas.

   Radera
  8. Vem har inte en släng aspergers som hänger på detta forum?

   Radera
  9. Undrar om inte majoriteten av svenskarna är åt aspie-hållet ärligt talat. Det är lite av den svenska nationalhjärnan.

   Radera
  10. Utan "nörden" stannar Sverige ! ;-)

   Radera
  11. Stor Ek:
   Håller delvis med, tror dom flesta svenskar är en aning narcissistiska men det är inte riktigt samma sak som att ha Asperger. Med Asperger kommer vanligtvis även en stor talang som ter sig på olika sätt. Narcissister/psykopater brukar vara bättre på att ta äran för andras talang. Typiskt svenskt alltså ;)

   Radera
  12. Alltid lika värdigt att höra lekmän bli psykiatriexperter!

   Radera
 8. Du kan lugnt liverapportera. Det blir intressant. Ingenting kommer att hända dig. Något krig blir det inte heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...kanske bara ett lite närmare samgående mellan de två unionsstaterna, dvs att man bara fortsätter stegen mot en närmare union mellan Rossija och Belarus efter att nuvarande ledningen i Minsk snabbpensioneras.

   Radera
 9. Hur reagerar man i vitryssland på sin östra grannes samt Natos aktiviteter?
  Sitter man lugnt eller är man något stressad?

  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Natos aktivitet är några roterande flygplan och bataljoner i Baltikum.

   Rossija dunkar väl in en pansararmé, flyg och diverse annat spännande direkt på vitrysk mark i och med Zapad 17. Ryssland undvek att vilja bjuda in militära observatörer då de hävdade att det handlade om max 12.700 deltagare (gräns enligt internationell ö.k. 13.000).

   Vitryssland tog dock eget initiativ och bjöd in väst till den del av övningarna som sker i Vitryssland på eget bevåg nyligen. Så nu åker observatörer dit. De vill ha utländsk närvaro, men inte Rossija.

   Radera
 10. Min bilbana på sjuttiotalet hette Aurora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aurora Borealis = Norrsken

   Radera

  2. Har varit några kraftiga utkast från solen så den som saknar moln kan förmodligen njuta av Aurora Boralis ikväll eller natten till söndag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. I skåne kan man
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6773927

   Radera
 11. Kapa all kontakt med ryska gold diggers/"äventyrare" också. De är nämligen garanterat agenter utsända av GRU.

  SvaraRadera
 12. Ryssarna kommer använda Zapad för att framgruppera och placera ut utrustning.

  Fredsrörelsen borde ändra namn till ANUs (AntiNatoUsa), med påbackning där bak av ryska agenter.

  SvaraRadera
 13. [TRAMS] Om vi nu funderar över högoddsaren att det är Texas de vill åt, tror ni då Texas blir ett Oblast eller autonom republik inom RF?
  https://medium.com/@cjcmichel/how-russia-created-the-most-popular-texas-secession-page-on-facebook-fd4dfd05ee5c
  [/TRAMS]

  SvaraRadera
 14. På TV4 i morse citerade man Ekot som meddelade att Aurora kunde öka spänningen i östersjöområdet.
  Om det var Nisse eller Gösta Ekot vet jag ej men Gösta är lite tossig.
  Skämt åtsido. Hur kan man läsa upp en sådan text utan att säga VEM det är som påstår detta. Senare i samma sändning meddelas att regering avser att slösa bort 22 miljarder kronor. Den står det en kvinna som säger VI tycker det är en bra ide. Hon är vänsterpartist. Visste inte att de satt i regeringen. Ingen kommentar från någon i regeringen. Man häpnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl inget. Rysslands röst i Sverige kan bättre.
   http://newsvoice.se/2017/09/08/ob-micael-byden-polisanmald/

   Radera
 15. Respekt. Finns väl all anledning att tro att säkerhetsläget är mycket allvarligare än vad regimen låtsas om. Fast om CRegim ser till att inte informeras behöver han ju inte ens låtsas.

  SvaraRadera
 16. För Sveriges del så är nog dessa få dagar som Aurora pågår det sämsta tänkbara tillfället för Ryssland att genomföra ett militärt ingripande mot Sverige, då vi har personal inne, Flygvapen och Marin utspridda....
  Jag tror inte på ett ingripande mot NATO land eller Sverige/Finland heller.... men jag skulle inte köpa en tomt i Vitryssland eller Ukraina....

  SvaraRadera
 17. Om man nu hjälper utländsk makt eller fredsdemonstranter genom att publicera bilder på svenska förband, vore det då inte vansinnigt roligt att istället publicera mängder med motsvarande falsk information? Jag är helt övertygad om att jag såg en amerikansk ubåt utanför Vinga för bara en kvart sedan...

  SvaraRadera