Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-09-21 09:30

Nya drönare stör Aurora

Intrången med okända (=främmande makts) drönare (UAV) fortsätter. Nu har en större vingdrönare om 4 - 5 meters vingspann siktats över Öland och läsare rapporterar om egna siktningar av UAV:er runt Slite. Svenska militära fordon ska också stoppat en öststatslastbil vid Åkersberga och sedan fått hjälp av polisen.

Som jag avslöjat här på bloggen tidigare har flera UAV:er stört både övningen Vintersol, och flera gånger observerats på Gotland, vilket Försvarsmakten bekräftat. Det handlar inte om privata hobbyfarkoster inköpta på Hobbex, utan om kvalificerade vingdrönare med lång räckvidd.

"Den här drönaren har setts flyga runt på norra Öland de senaste dagarna. Flera personer har sett den och slagit larm, sägs det till Ölandsbladet.
Den misstänkta spiondrönaren beskrivs som stor, cirka fem-sex meter, samt snabb.
– Den ska gå väldigt fort och har kvickt försvunnit när någon försökt närma sig den."
Husbilar från utlandet rör sig också på Öland, från länder som normalt inte observeras här. Polisen kommenterar inte vare sig husbilar eller UAV på grund av sekretess. Främmande makts agerande mot Sverige ska döljas för svenska folket.
Amerikanska Patriotbatterier ska gruppera på Öland som en del av Aurora, och man kan utgå från att de kommer använda "skarpa" grupperingsplatser, så det är högintressant för Ryssland att observera förberedelserna för dessa grupperingsplatser, så de kan anges som mål i krigsförberedelser för en skarp konflikt.

Läsare har också rapporterat direkt till bloggen om UAV:er runt Slite, men inte hunnit ta egna foton. Dock kommer amerikansk trupp på Gotland ha egen UAV av samma typ som Sverige själva har.

Om du ser en UAV tag foto - företrädelsevis med systemkamera med teleobjektiv, digital zoom på mobiltelefon ger inte bättre bildkvalitet än ej inzoomat - och rapportera till myndigheterna. Har du möjlighet att fakturera är jag beredd att betala för verifierade foton på främmande UAV:er (inte amerikanska eller svenska försvarets) att icke-exklusivt (du kan sälja till pressen) publicera på bloggen.

UAV:er är 2010-talets ubåtar. Beklämmande nog verkar Försvarsmakten vilja dölja dessa intrång för allmänheten. Att man släppte ubåtarna på 80-talet kan motiveras med att de sovjetiska (och nuvarande ryska) miniubåtarna hade kärnreaktorer ombord och att det skulle leda till dålig stämning med en havererad mindre kärnreaktor i Stockholms skärgård. Att plocka ner en UAV innebär ingen fara för främmande makts personals liv och ingen risk för havererade kärnreaktorer.

Under de olympiska spelen i London användes svenska spaningsradarn UndE 23 för att skydda spelen mot just UAV:er. Kort sagt kan dessa idag användas under Aurora för att spåra var UAV:erna startar (eller kommer in över Östersjön då dessa UAV:er har mycket lång räckvidd) och landar. De kan starta från Köningsbergexklaven eller från fartyg ute på Östersjön - såväl militära som civila.

Försvarsmakten kommenterar inte sin egen aktivitet men det är beklämmande att dessa intrång och främmande makts verksamhet riktad mot Sverige döljs för allmänheten.

En rysk vingdrönare "råkade störta" nära Orzysz i Polen för några veckor sedan. Det var nära den amerikanska bataljonsstridsgruppen i Nato Enhanced Forward Presence. Vi får hoppas att amerikanarna har med sig utrustning som kan få även vingdrönaren över Öland att "råka störta" om nu svenska Försvarsmakten är oförmögen att själva göra något åt de drönare som uppträtt under lång tid och i stort antal inhämtande underrättelser som svenskt försvar. Dessvärre är det inte så enkelt att "skjuta ner UAV:er" - allt som skjuts upp kommer ner någonstans - men det finns absolut metoder att tillämpa. Lämpligen använder man helikopter och förstärkningsvapen 870, dvs en hagelbössa, som man skjuter nedåt med när man har kontroll på vad som finns nedanför. Alternativet elektronisk krigföring kan orsaka skador för civila i området.

Uppgifter till bloggen gör också gällande att en sk "öststatsregistrerad lastbil" ska ha stoppats av svenska militära fordon vid Åkersberga igår. Polis ska därefter ha anslutit. Inhämtning pågår uppenbarligen riktad mot Sverige.

Vi kan också utgå från att det finns fler UAV:er än den som observerats över Öland och den som rapporterats om från Slite. Detta inlägg rapporterar i enlighet med min Aurorapolicy inte om den egna sidans aktivitet utan om främmande makt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Borde det inte gå att störa ut dessa UAV:er så att de störtar.. ? ;-)
  Eller att helt enkelt plocka fram hagelbössan eller älgstudsaren enligt devisen skjut, gräv och tig !...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt detta behandlas ju i bloggposten.

   Radera
  2. Skulle vilja sen den personen som kan skjuta ner en sån här drönare med älgstudsare :)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Detta låter så konstigt.

  Allmänheten rapporterar om en "stor" drönare, 5-6 meter.

  Patriot finns redan på Öland. Svenska försvaret har själv mycket radar på Öland.

  "Överstelöjtnant Christoffer Schildt, ansvarig samverkansofficer, säger sig inte känna till rapporterna från norra Öland."

  – "Inget jag har vetskap om, men jag tar tacksamt emot informationen och ska föra den vidare, säger han till tidningen."

  OM det är en främmande drönare så vet försvaret om det - särskilt om den är så stor som beskrivs.

  Jag har två gissningar:

  1. Det rör sig om en drönare som ingår i övningen.

  2. Folk ser i syne dessa tider när lokaltidningarna är fullt av innehåll om militärövningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan rolig sak angående Öland och Aurora 17 - Barometern skrev en artikel där de sade att övningen knappt kommer märkas av på Öland.

   Det första de gjorde var att stänga av Ölandsbron i rusningstrafik i ca 1 timme när amerikanarna skulle köra över.

   Det märktes ganska rejält kan jag säga. :)

   Radera
  2. 3. Försvarsmakten vill inte bekräfta vad de vet, samtidigt vill de uppmuntra allmänheten att vara vaksam.

   Radera
  3. 4. Det är aliens som letar nya offer att röva bort. Detta kan bekräftas avslutas genom att studera försäljningen av Xyloproct på öland den närmsta tiden.

   Radera
 3. "Öststatslastbil"? ;-)

  "Hungarocamion", "Sovtransavto" eller "Deutrans" (vilka till nsätan 100% körde Volvo) ?

  SvaraRadera
 4. Avlys luftrummet ovanför övningsområden och liknande. En JAS 39 borde kunna se en UAV på sin radar åtminstone på någotsånär nära håll. Flyg därefter nära den i M=0.95 så får vi se vad tryckvågor och ändvirvlar ställer till med. En undran: Explosiv akanammunition självdestruerar (sprängs) efter några sekunder. Reducerar inte detta skaderisken för tredje man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Autodestruktion på Akan är inte knipsäkert och då har man helt säkert livsfarlig OXA.

   J.K Nilsson

   Radera
 5. För en lekman är det väl närmast omöjligt att avgöra om en UAV är fientlig eller en del av krigsspelet och B-styrkans rekognosering. Men att flyga in mellan svensk och amerikansk spaningsradar och komma undan måste betraktas som bra stealth förmåga.

  SvaraRadera
 6. Sverige var fullt av öststatsbilar under miloövningarna på sjuttio- och åttiotalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50-60% av alla lastbilar jag ser på svenska vägar är öststatsbilar. (För polen är ett öststatsland va?)


   Radera
  2. När vaknande Du senast? NATO- och EU-landet Polen är det land i Europa som historiskt har störst skäl att frukta ett expansivt Ryssland.

   Radera
  3. Det är så förvirrande när man inte vet vem fienden är, och när det ändras hela tiden. Puhh...

   Radera
  4. I Polen kommer varken ryssen eller turken över gränsen !
   ;-)

   Radera
 7. Jag såg två militärhelikoptrar som åkte över Stockholm/Kungsholmen i morse, men det ingick troligen i Aurora ;)

  SvaraRadera
 8. Close topic. Det är nu det börjar bli lite skarpt i Aurora. Soldaterna har varit igång några dagar. Som vanligt inleds denna typ av övningar med entusiasm och hög svansföring. Det är lätt att köra slut på soldaterna och de klagar inte i början. Nu börjar brist på sömn infinna sig. Särskilt allvarligt är det för fordonsförare. Detta är inget nytt fenomen, men kopplat till den låga erfarenheten av längre övningar bör befälen nu vara extra observanta så det inte händer olyckor. Tidspassningen i leveranser kan nu börja "halta". (Och gör det förmodligen redan.)

  Att se till att stridsvärdet bibehålls över tid är en befälssak. Det här är en bra övning för befälen. Det är mycket som är "glömt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt apropå fann jag det smått uppseendeväckande med den där danske marinofficeren som häromdagen dog av att få en lucka i huvudet, som för att ge stöd åt ubåt-Madsen.

   Radera
  2. Hahaha, den parallellen har jag inte tänkt på :D Dansk ubåtsdesign är kanske inte på topp.

   Radera
  3. Det är väl mest tysk ubåtsdesign danskarna använder sig av iofs.

   Radera
  4. Njae... Hur var det nu egentligen...

   Tysk U-båtsdesign var ju väl "outstanding" jämfört med USA och GB i VK2 och alltsedan dess har USA o GB varit närmast "paniskt" rädda för dessa farkoster som ju lätt kunnat sänka deras stolta flotta, slagskepp och hangarfartyg.

   Det var ju en tysk design (21C ?) som gick på grund utanför Karlskrona 1981 med U-137 eftersom både Sovjet och USA lånade frist av tyska konstruktioner efter VK2

   När sedan en svensk U-båt (Gotland ?) vid en övning rapporterade att om det hade varit "skarpt läge" så hade ett av USA Nimitz-klass hangarfartyg gått till botten så fick ju denna U-båt öva 2 år med USA...

   Tyskägda SAAB-Kockums fick ju också vid en "gryningsräd" lämna ifrån lådvis med know-how och material till svenska myndigheter för några år sedan ...

   Så svensk U-båtsdesign står sig nog mykcet bra!

   Radera
  5. "Njae"?

   De flesta, om inte alla, danska flottans ubåtar är väl byggda av HDW i Tyskland, eller?

   Radera
  6. Eller ja f d ubåtar då, eftersom de inte verkar ha några i tjänst längre. Näckenubåten var väl svensk, men tumlaren-klassen var tysk.

   Radera
  7. Jag var kanske inte helt seriös tidigare. Glömde lägga till en disk-kläjm-ör, ber om ursäkt för det.

   Ett helt seriöst påpekande dock: SAAB har aldrig varit tyskägt. Kockums var i händerna på Thyssen Krupp och var påväg att läggas ner, då genomförde "något statligt försvarsrelaterat organ" en räd för att säkra sina intressen så att säga. Därefter manövrerades tyskarna till att sälja Kockums.

   Radera
 9. När UAV:n returnerar hem över vatten borde man kunna skjuta ned dem med JAS. Borde bara kosta några salvor från Mausern.


  Ett gratis mål för övningsskytte. Man kan ju säga till Ryssarna att magasinet spontantömde om de blir ledsna. Det vet de allt om.

  SvaraRadera
 10. Är väl lite svårt att säga nåt om det här, observationerna lär väl variera i kvalitet likasom ubåtsobservationerna gjorde.

  Dvs variera från ena sidan dokumenterat icke-trovärdiga tokskallar som ser spöken i varje buske till sakkunniga människor med yrkesmässig erfarenhet som gör väldigt säkra och trovärdiga observationer. Det är ju svårt att veta vilket fack man ska sortera detta i, och det kan ju vara ett skäl till att FM väljer locket på tills de vet mer.

  SvaraRadera
 11. Det börjar komma fram effektiva anti-UAV system. Kolla t ex CHESS Dynamics. Systemet använder inte akan system vilket förenklar riskområdeshanteringen.

  SvaraRadera
 12. Har man inga egna UAV:er som kan ta ner ev inkommande?

  SvaraRadera