Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2017-09-03 19:51

Nordkorea hotar med EMP-angrepp

Nordkorea har nu uttryckligen sagt att deras termonukleära stridsspetsar kan användas för EMP-angrepp. Kort sagt att de skickar en elektromagnetisk puls genom att detonera högt upp i jordens atmosfär. Därmed behöver man varken ha någon speciell precision eller teknik för att återinträda i de lägre atmosfäriska lagren med sina interkontinentala robotar. Ett EMP-angrepp mot moderna högteknologiska samhällen som Sydkorea, Japan, USA eller för den delen Europa kan ge enorma konsekvenser, men är än så längre hypotetiska.

Ett EMP-angrepp kan liknas vid en mycket kraftig solstorm, eventuellt på Carringtonhändelse-nivå, dvs den kraftigaste kända solstormen som träffat jorden. Beroende på styrkan hos kärnvapenladdningen så blir dock det drabbade området begränsat.

Exakta effekter är okända och svåra att utreda, men det svenska stamelnätet ska klara solstormar, då det är designat för att klara EMP. Lokala elnät är en annan fråga, liksom telekommunikationer och utrustning med antenner. 

Amerikanska tester visar på att fordon visserligen kan stoppa av EMP, men att de generellt går att starta igen och köra vidare med om än med en hel del varningslampor igång med uppmaningar om ett besök till verkstaden, samt att viss utrustning som radioapparater eller telematik kan vara förstörda.

Mobiltelefoner och tillhörande infrastruktur skulle sannolikt inte klara av en EMP.

EMP-angrepp skulle vara icke-letala och i princip inte döda någon direkt - med reservation för personer med pacemakers - men indirekt kan lidandet och dödsfallen bli enorma när det moderna högteknologiska samhället på några sekunder kastas tillbaka till 1800-talet, men utan 1800-talets lågteknologiska infrastruktur, teknologi och kompetenser. Tänk likartade skeenden som i min roman Stjärnklart.

Nordkorea behöver inte heller ha speciellt många stridsspetsar för att kunna orsaka enorm skada mot t ex små länder som Japan eller Sydkorea. Att slå ut hela USA med EMP kräver däremot rätt många laddningar, även om man skulle nå en megaton per laddning. Under kalla kriget var de allra kraftigaste laddningarna i 4+ megatonklassen avsedda för just EMP. Därmed är inte sagt att inte skadorna skulle bli enorma.

Man ska också komma ihåg att tillverkningen av mikrochip är koncentrerad till Asien och Nordkorea skulle med EMP kunna slå ut i princip alla fabriker av rang som tillverkar de mikrochip som all elektronik är beroende av. Då blir det svårt att återhämta ett EMP-utslaget samhälle, för idag bygger datorer datorer.

Samtidigt är som sagt effekterna av EMP svårkartlagda och kan vara överdrivna. Antagligen kommer av olika anledningar en hel del teknologi klara sig av slumpartade orsaker, som att t ex befinna sig inuti en jordad plåtbyggnad.

Men inom prepping är just EMP något på listan av inte helt orealistiska hot mot det moderna samhället. Nordkorea har nu interkontinentala robotar, hävdar att de har termonukleära kraftiga laddningar på hundratals kiloton, kanske en megaton, och har nu uttryckligen hotat med EMP-angrepp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Då går jag ner i min källare...

  SvaraRadera
 2. Höstsol del 2?

  Svenska stamnätet ska klara de starkaste solstormar som skett under 1900-talet. Carrington verkar ligga utanför. Kanske nätet klarar det också men inte säkert eftersom de endast åberopar 1900-talets solstormar. SMHI ger också prognoser för rymdväder men inte till andra än särskilda beställare. Satelliter ger förvarning om solen men knappast om termonukleära bomber.

  Ser fram mot del 2.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Yes, jag älskart, mer negativitet! Är detta triggern månne? Nu ska börsen bara krama ut de psykiskt svaga så vi andra får möjligheten att tjäna pengar. Those who understand it, earns it, those who doesnt, pays it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okok. Men visa då upp alla dina reella (ej värderade) tillgångar och skulder och summera ihop det sen. Vad har du kvar? Sanningen är att du inte har tjänat ett öre på börsen förrän du tagit ut dina vinster och lämnat börsen. Sanningen är istället att du skuldsatt upp till öronen. Och du är mer beroende av inkomster än vad du var när du tog studenten. Om du förstått något överhuvudtaget så vore du rik nog att kunna skänka bort en stor del av din förmögenhet. Och du skulle värderat annat i livet högre än pengar. Jag tror inte att du har förstått något överhuvudtaget och jag tror inte att du egentligen äger ett skit - du är minst lika ägd som alla andra (99% av jordens befolkning). Och du kommer alltid att förbli det.

   Radera
  2. En ny bankkris bara i Sverige kan (enligt OECD) komma att kosta runt 600 miljarder. Men sånt är alltid svårt att beräkna. Frågan är vem får betala? Svar: DU

   Med dina förlorade jobb, med ditt förlorade börsvärde, med förlorat pensionssparande, med ditt förlorade bostadsvärde, med dina skyhöga kreditkostnader (den räntan du betalar när du inte längre kan betala), med höjda avgifter, med höjda skatter (om du har någon inkomst, med sämre välfärd, med höjda levnadskostnader (dvs de nödvändigaste kostnaderna) och med ekonomisk och politisk instabilitet.

   Radera
 4. Blir väl att skicka en massa insändare framöver när nätet blir utslaget och cornucopia utkommer i tidningsformatet. Det blir dyrt med alla frimärken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha, samizdat-cornucopia tryckt på en kladdig Hobbex-hektograf, det vore nåt det. Då kan man dessutom tejpa dig en A4 längst ner och få exakt det kommentarsfält man vill ha, med 100% "Sverigevänner" eller 100% libertarianer eller nåt.

   Radera
 5. Ah. Det förklarar lite nog hur de tänkt. Iom att deras samhälle har en "lägre" (mer robust) nivå för det mesta blir det inte lika sårbart för dem.

  SvaraRadera
 6. Mer skrämselpropaganda. Återigen, Nordkorea utgör inget hot. De vill framstå som att de utgör ett hot. Att de utvecklat kärnvapen är 100% logiskt utifrån deras ideologi, juche.

  De vill bara behålla sin status och hålla kvar familjen Kim vid makten.

  Det första man ska veta när det gäller Nordkorea är att ingenting är vad det verkar vara. Ingenting. Det är bara kulisser.

  Att anfalla med kärnvapen skulle innebära slutet. Glöm det. De vill ha kärnvapen för avskräckning. Precis som alla andra kärnvapennationer för övrigt ...

  SvaraRadera
 7. Trump ska ha cred för att han sagt att han inte ska sparka burken till nästa president; han har sagt, nästan lovat, att han ska ta hand om NK, med eller utan Kinas hjälp. Kina oroar sig för alla potentiella flyktingar som kommer välla in över deras gräns om maktgreppet över befolkningen upphör. En Marshallhjälp 2.0 med hundratals Miljarder Dollar i flera år kommer behövas inledningsvis samt avprogrammering av befolkningen. Gränserna runt NK måste hållas lika säkra som idag och sen får man släppa på kranen långsamt för att inte skapa oro i Kina och Sydkorea.

  SvaraRadera
 8. Om den där "Kim Jong Fjong" skulle man kunna säga (som min gamla ömma moder ofta brukade säga om förståsigpåare och gaphalsar)

  "Stor i orden - Liten på jorden"!

  Fjongs "interkontinentala" robotar är ju i själva verket ngt begagnat "skrot" Fjong fått köpa av Sovjet... Skrot som ursprungligen bygger på gamla A4-raketer från tredje riket...

  Men, "Fjong" måste upprätthålla skenet mot den egna terroriserade befolkningen att det är av högsta yppersta världsklass...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer orolig för alla tusentals Haubits:ar som kommer bombardera Seoul när skiten träffar fläkten. Tusentals små rörliga mål går inte att slå ut effekivt utan kärnvapen; om bara 10% av haubits:arna överlever så kommer det innebära katastrof för SydKorea.

   Radera
  2. För att vara helt säker skulle man (Usa) skicka in specialförband som slår ut viktig infrafruktur / järnväg (livsmedel) mm. Sen för att vara HELT säker på att NK inte skulle kunna slå tillbaka; atomboma hela Nordkoreanska sidan av DMZ 50 km in; då är artilleri-elden ur vägen och 99% av hotbilden borta.

   Radera
  3. B52... INTE något som någon diktator vill se uppe i skyn...

   https://www.youtube.com/watch?v=dGLgZ8htLI4&t=95s

   Radera
  4. Med slå tillbaka menar jag givetvis - med kärnvapen, därav den drastiska krisplanen som jag fantiserade ihop.

   Radera
  5. 99% av hotbilden är borta då. Ev robotar tar Thaad-systemen han om. NK är är ju ett U-land, och inget vi egentligen behöver oroa oss för. Europa och USA skulle skulle kunna erövra hela världen om dom vill.

   P.s

   Om man var smart man ersätta Kim med en dubbelgångare som är västvänlig.

   Radera
  6. Bengt..? B.b-52,,Vi har samma fiender.

   Radera
 9. Det e lugnt, STORA BOMBER = PEACE enligt cornu

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...I rätt händer, inte i galenpannors händer.

   Det funkar så länge staten med kärnvapen, hur makthungrig den än är och har kärnvapen vet att om de kör på så kommer det egna landet få exakt samma totalt ödeläggande respons. Ingen vinner, meningslöst.

   Med en irrationell regim så blir det jobbigt.

   Radera
  2. Som sagt, det beror ju på hur irrationell man är.

   Idi Amin hade inte kärnvapen men lyckades ju starta och förlora ett krig mot Tanzania, men det ledde ju också till att han avsattes, så det var ju ganska irrationellt att starta det kriget.

   Har svårt att tänka mig att Kim Jong-Un och hans hundra närmaste har nån chans att överleva om de startar ett krig med kärnvapen så knäckfrågan är ju hur irrationella DE är...

   Radera
  3. Kim Jong "Fjong" & Co lever väl i sin egen lilla bubbla om hur förträffliga och framtstående, ja yppersta världsklass de och deras lilla land är...
   ;-)

   Radera
  4. Tja, vi vet kanske inte ens vem som har sista ordet och bestämmer? Kim Jon-Un kanske bara är en lobotomerat galjonsfigur?

   Men vem det nu är som styr och ställer måste ju närmast dagligen förhandla med omvärlden för att kunna tjäna några pengar överhuvudtaget. Dom exporterar ju en hel del kläder och kol, samtidigt som de importerar det mesta annat.

   Många i ledarskiktet har kanske varit utomlands och inser vilket skitland NK är? Kim Jong-Un har väl själv utbildats utomlands?

   Nja, jag är mer benägen att tro att ledarskiktet är pragmatiker som bara skapar vågor till en viss punkt, så länge de inte tror deras egen bekväma position i toppen på NK:s näringskedja hotas.

   Radera
  5. En okänd faktor dock är ju att nästan alla de som ledde världen under kallakriget hade direct erfarenhet av förödelsen efter VK2, vilket säkert I kombination med MAD verkade avkylande. Ingen av de nuvarande inblandade ledarna har väl någon betydande krigserfarenhet.

   Radera
 10. USA behöver upprepa och förtydliga sin nationalpolicy och sina säkerhetsåtaganden: "Varje angrepp mot oss eller våra allierade med massförstörelsevapen eller med ballistiska vapenbärare kommer omgående att resultera i vedergällning med motsvarande vapen". Om sedan Trump anser att en sådan försäkran är förenlig med hans egna intressen är en annan fråga!

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Navy seals Team 6 lär vara specialtränade på att plocka Kim Jong och hans närmaste, problemet är väl att de flesta i landet är hjärntvättade likt zombies. Det mest oroande är väl dessutom om deras nukes börjar få fötter hos terroristorganisationer..

  SvaraRadera
 13. Hur farliga är egentligen emp laddningar mot små enheter exvis mobiler, laptops? Min killgissning är inte vidare farliga alls då dessa inte innehåller några kabellängder att tala om. Dessutom skyddas dessutom ofta denna typ av enheter av någon form av metallhölje (tänk macbook, iphone, ...). Känns snarare som att telemaster, wifi-routrar o dylikt drabbas hårdast? Någon som vet och inte bara gissar som jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska nog inte räkna med att mobiltelefoni, wifi och bluetooth fungerar på dessa.

   Radera