Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-09-23 17:35

Nej, katter hotar inte svenskt fågelliv - jordbrukspolitiken gör det

I sociala medier dyker det då och då upp ett TV-inslag där någon expert från Skansen i princip säger att tamkatter hotar utrota svenska fåglar. Detta är förstås fullkomligt nonsens, då den främsta anledningen till olika arters vara eller inte beror på stora förändringar i biotopförekomsterna. Och där är orsaken främst svensk jordbrukspolitik. Skogsfåglarna ökar på grund av mer skog, och jordbrukets fåglar, minskar i takt med att jordbruk läggs ner och betesmarker avskaffas när vi ska ha allt färre tamdjur. Tillägg: Antalet häckande par fåglar har sedan 1998 ökat med ca 5.5 miljoner.
Förekomsten av fåglar enligt svensk fågeltaxering 2016  / Lunds Universitet. Orange linje är de sk standardrutterna och ökar utom för jordbruksfåglarna.
I takt med att biotoper och biotopförekomster förändras förändras också förekomsten av djurlivet.

Jordbruksmark byggs igen av nya motorvägar, köplador och bostadsområden, vilket förstås slår ut fåglars boendemiljöer. Jordbruk läggs ner eller slutar med den djurhållning som leder till vårt brokigaste och mest artrika miljöer i form av betesmarkerna, vilket också slår ut fåglars biotoper. Jordbruksmark planteras igen med skog.

Allt detta leder till allt färre sk vanliga jordbruksfåglar.

Men antalet vanliga skogsfåglar ökar tvärt om. Inklusive t ex kungsfågel, vilken förstås stadsbor aldrig ser av eftersom den häckar i barrträd och barrskog och inte i städernas lövskogsparker. Anekdotiskt har jag kungsfågel här varje år, trots förekomsten av gårdens katter. 

Övriga vanliga fåglar har också ökat de senaste åren.

Katter har inget med det här att göra. Tvärt om är rovdjur, inklusive rovdjuret människan, generellt bra för djurlivet, som inte är någon Disney och Kalle Anka på julafton. Rovdjur rensar bort svaga djur så övriga kan få bättre chanser att överleva.

Fåglar lägger många ägg och får många ungar. Anledningen till det är att alla kommer inte överleva till vuxen ålder under naturliga omständigheter.

Om vi annars tänker oss att ett häckande par lägger sex ägg, som alla blir vuxna, ökar antalet par från ett till fyra, och året därpå till sexton par osv. Det är förstås helt orimligt, eftersom målet inte är miljontals frågar, utan stabila populationer. Det finns inget självändamål med fler vilda djur - varför annars lägger man ut råttgift på Skansen och i Stockholm?

Istället dör de flesta fågelungar innan de själva kan fortplanta sig. En del svälter ihjäl, andra misslyckas att flyga och blir därmed uppätna av t ex katter. Andra har genetiska skador som gör dem olämpliga att överleva och blir lätta byten för rovdjur eller för den delen vintern, som antagligen är den största dödaren av alla vilda djur i Sverige. Som sig bör.

Katter är lata jägare - i onödan spenderad energi, som inte leder till mat är för ett rovdjur en väg till döden under naturliga omständigheter. Erfarna katter tar sällan fågel - det är inte värt tiden och ansträngningen när man istället kan ligga med munnen öppen utanför ett sorkhål och låta varma sorkar springa rakt in i munnen. De fåglar katter tar är främst sjuka, gamla, svaga, svältande, fågelungar som inte lyckades flyga etc. Det är i själva verket bra att dessa rensas bort ur beståndet, så övriga har mindre konkurrens om maten.

Jag har två katter på gården. De käkar upp 5 - 10 möss, sorkar, råttor mm om dagen. Ja, det handlar om kanske upp till 4 000 gnagare om året. Så mycket gnagare, och fler där till bland de trots detta överlevande, finns det här ute på gården i skogen. Överlevarna har nämligen en tendens att föda nya hela tiden. Jag är tacksam för att inte hus, gård, och lada är söndertuggad och sönderbajsad av horder med möss och att råttorna, till skillnad mot i Stockholm, inte etablerar sig. Några gånger om året hittas lite fågelfjädrar från en enstaka fågel de bemödat sig att ta och som uppenbarligen haft darwinistiska brister.

Men kungsfågeln har jag ändå. Skansens känslomässiga argumentation till trots.

Det finns inget självändamål med maximalt antal fåglar eller andra djur - ekosystemet och biotoperna klarar helt enkelt inte av en exponentiell tillväxt. Alla djurindivider dör förr eller senare. De dör knappast i sömnen - utan om de inte tas av ett rovdjur när de är svaga, så kommer de dö av svält eller frysa ihjäl. I naturen finns sällan död utan plågor - det finns bara för oss människor tack vare våra framsteg. Och på Disneyfilm. Det snabbaste och minst plågsamma sättet för ett svagt, gammalt eller sjukt djur att dö på är rovdjur. 

Att jordbrukets fåglar minskar beror på svensk jordbrukspolitik och bland annat motarbetandet av tamdjurhållning och tillhörande betesmarker, men i skogarna ökar fåglarna. Sedan kan man dela TV-inslag på Facebook bäst man vill.

Vill man verkligen öka antalet vilda djur i Sverige föreslår jag att man omedelbart slutar med råttgift och övrig råttbekämpning i Stockholm, så man får lite biologisk mångfald i stan. Det vore väl trevligt, eller hur?

Sedan kan det finnas andra goda skäl att inte låta katter gå fritt, främst juridiska. Trots allt är ägaren juridiskt ansvarig för vad egendomen tar för sig och alla har inte tio hektar mark utan grannar i närheten.

Tillägg: Björn Ferry påtalar att antalet häckande fåglar netto har ökat med ca 5.5 miljoner, uteslutande skogsfåglar. Uppenbarligen pågår ingen utrotning pga tamkatter iaf.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Håller med. Det är patetiskt när man skyllet på förrymda tamkatter när det är hela vår livstil som påverkar mest. Men det är svårt för ipadrickande, surdegsjäsande södermalmshipsters (anywhere) som röstar på VCMp och arbetar med antingen odefinierat onyttigt inom offantlig förvaltning eller ännu mera o onyttigt inom privat sektor efter en lång utbildning i genuscertifierad apputveckling inom miljöovetenskaplig samhällskritisk bakgrundskunskap vid Södertörns lågskola.

  SvaraRadera
 2. 1 miljon utekatter som tar 1 fågel vardera om dan ger 350 miljoner döda fåglar om året i Sverige. Klart beståndet påverkas. Håll kattjävlarna inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra tre katter äter kanske 10-15 fåglar var om året. Däremot så kanske de ta ca 150 möss var. Många av Sveriges katten är innekatter och oförmögna att fånga något alls. Är övertygad om att din kalkyl är helt uppåt väggarna på alla plan.

   Radera
  2. Gustav är/har varit aktiv Sverigedemokrat och avskyr mig över det mesta. Han skriver alltid trollinlägg tvärt emot vad jag än skriver och alltid utan några som helst sakkunskaper. Du behöver kort sagt inte bry dig ett dugg om vad han skriver - allt är rent nonsens och likt ett litet barn bara för att säga emot.

   Radera
  3. @Gustav

   Katter kan inte ta fåglar året om. De tar nästan uteslutande skadade eller ej flygfärdiga fågelungar, vilket innebär att de bara kan fånga fåglar ett par månader under sommaren.

   Radera
  4. Det hela är en filosofisk fråga. en sån som med tiden blir en gren av vetenskapen. Människan lever i symbios med några kilo bakterier, några högre stående livsformer som katter och hundar, men även köttdjur som tillfredsställer vår aptit. De djuren som vi lever i symbios med är således många.

   Man kan hävda att vi borde rädda grisarna, men om vi inte åt grisarna skulle det knappt finnas alls, utan betraktas som ohyra.

   Således bör man beakta att vi är toppredator, i symbios med resten av världen. Ja, så är det på toppen. Det blåser snålt. Några katter eller hundar gör knappast skillnad, annat än för hunddagispriserna.

   Radera
  5. Och var hittar Gustav en miljon utekatter? Du såg inte fel på katten och en invandrare? :)

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Gustav, om du är aktiv inom SD och har problem med katter, så tycker jag att du ska ta det med Paula Bieler.

   Fast först bör du nog läsa motion 2016/17:3476 :-)

   Radera
  8. Lät oss säga att det av Sveriges cirka 1,2 miljoner katter endast är en tredjedel som vistas utomhus. Låt oss även anta att dessa katter endast fäller ynka 1 (!) fågel per katt och månad. Vi får då 400 000x1x12 st av katter dödade småfåglar, dvs 4 800 000 dödade småfåglar varje år. Självklart påverkar detta fågelbeståndet!

   När det gäller bloggarens paranoida personangrepp mot undertecknad är det naturligtvis rent nonsens. Jag kommenterar på sin höjd ett par anlägg per månad på denna blogg och då bara i inlägg där det är uppenbart att bloggaren har skrivit något helt uppåt väggarna, vilket även alla som läser kommentarerna redan känner till. Huruvida jag är Sverigedemokrat eller inte får väl bloggaren läsa om i det stulna medlemsregistret precis som alla andra, det har hur som helst inget med hans katters sadistiska övergrepp mot småfåglar att göra.

   Slutligen, för att redan nu bemöta angrepp om varför jag skriver inlägg mitt i natten. Det är av åldersskäl numera nödvändigt att ta pauser i umgänget med min 20 år yngre flickvän//strömavbrott på klubben jag bevistar under lördagsnatten//hamburgermat i polisbilen under spaningen.

   Radera
  9. Om du känner så stark antipati mot katter, bör du läsa SD-motionen. Bieler är inte precis lågrankad, så du kan nog inte räkna med stöd från partiet mot din "sadistiska katter".

   Katten har tjänat människan väl genom att minska smittspridning och bevaka lagrad spannmål mot gnagare. Finns all anledning att höja deras status till samma som hundens.

   Radera
  10. Det var ett jävla tjat om Bieler. Om du inte visste det har hon knullat sig upp i partiet så hon är inte precis någon vars kompetens jag uppskattar. Jag har inte så mycket emot katter som jag gillar fåglar - fågelskådare sedan barnsben - om om jag måste välja så väljer jag fåglarna. Kattägarna kan gott hålla sina rovdjur inomhus eller använda koppel när de går på promenad. Det minsta man kan begära är att de förses med fågelskrämmande bjällror om de släpps lösa i naturen men även det är tydligen för mycket att begära?

   Radera
  11. @Gustav
   Stulna medlemsregistret? Har jag missat nåt?

   Instämmer helt med "Det minsta man kan begära är att de förses med fågelskrämmande bjällror om de släpps lösa i naturen"

   Som tidigare villaägare så råkade jag flera gånger ut för att att okända katter la döda fåglar på min trappa. Antar att de vill visa hur duktiga de är och få mat utställd eller bli insläppta. Men de samlade inga poäng hos mig på det sättet.

   Radera
  12. Bäste Gustav. SD-are OCH fågelskådare. Se där, det var väl skönt att komma ut!

   Tom du måste ju förstå ironin i att ditt parti motionerar för katters rättigheter. När det gäller kommentaren om Bielers väg till framgång i partiet tycker jag att man kan ana viss avund. Du får väl trösta dig med din 20 år yngre flickvän. Har hört att äldre fågelskådare är hot stuff bland bejbsen.

   Radera
 3. I den gamla jaktstadgan stod det, "katt som påträffas utanför gård eller trädgård, må av jakträttsinnehavaren eller dennes folk saklöst dödas." Det är alltså inte så länge sen som katten var helt fredlös utanför hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt nuvarande jaktlagstiftning får jakträttsinnehavare skjuta katter som med anledning kan antas vara förvildade. Hur ser man att en katt är förvildad? Jo den rör sig i det vilda. Det finns en prejudicerande dom från HD som visar att det är ganska fri tolkning för jakträttsinnehavaren om en katt kan antas vara förvildad. Om den rör sig mer än nåt hundratal meter från bebyggelse exempelvis.

   Happy hunting!

   Radera
  2. Facebookgruppen som behandlar orten där jag bor är fylld till hälften med katter som antingenr borta eller har sprungit bort sig.

   Radera
  3. Kattägarna borde följa lagen och hålla sina katter under uppsikt så de inte springer bort och blir överkörda eller skjutna.

   Radera
  4. En vild katt har sällan halsband på sig.

   Radera
 4. Du missar den viktigaste och största anledningen, stordriften och industrialiseringen av jordbruket. Går inte att jämföra hur småbönderna skötte hagar och åkrar när jag va liten mot nuvarande storbönder. Som marknadsliberal undrar jag hur du ser på Sveriges jordbruk i konkurrens med högproducerande länder söder ut. Är själv kluven kring eus och statligt jordbruksstöd. Men inser samtidigt att Sverige hade haft otroligt tufft på en global marknad utan "fusk".

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett globalt perspektiv så är svenskt lantbruk småskaligt. Alternativet för svesnkt lantbruk är småskaligheten - eller nedläggning.

   Radera
 5. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4984265

  Katter är skadedjur som lämpligen skjuts med hagelgevär eller kulvapen klass3 eller uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör katter för skada förutom att ta småfåglar?

   Radera
  2. Vill du jaga fasan eller vaktel är det lämpligt att minska konkurrensen om dessa. Katter tar enkelt kycklingarna.

   Radera
  3. Katter tar även harpaltar, kaniner, ekorrar etc. Eftersom det hela är ett system som hänger ihop blir effekten att katter effektivt snedvrider balansen i naturen.

   Vi får helt enkelt bestämma oss: Är katter tamdjur som därmed ska matas och hållas under uppsikt av ägarna, eller är det vilda djur som därmed kan skjutas fritt såsom räven för att hålla nere predationen?

   Radera
  4. Dessutom sprider katter parasiter genom sin avföring, googla toxoplasma. Kattägare ska alltså inte låta sina katter springa fritt och skita i sandlådor och på lekplatser.

   Radera
  5. Tycker nog tamkatter är nyttodjur och/eller sällskapsdjur och i stan bör de vara innekatter. Känns olustigt med folk som skjuter katter för att man tycker skadedjur och att det är den första reaktionen att skjuta.

   Radera
  6. Lösa hundar utan märkning eller halsband är väl också det att skjuta.

   Radera
 6. Bloggaren är snett ute här. Tamkatter påverkar djurfaunan enormt mycket och räknas som en av de värsta invasiva arterna överlag. Och det som sägs om katters jaktstrategi stämmer inte. Tamkatter behöver inte jaga för att äta sig mätta, de får ju mat hemma. De jagar för att de är katter, och katter jagar. Mycket. Mina katter leker med sina leksaker, men egentligen är det inte lek utan jaktbeteende som är helt oberoende av mättnad.

  Det är egentligen helt obegripligt: hundar i stan måste hållas i band och deras bajs måste plockas upp, annars blir det skäll. Man får inte släppa sin hund i naturen under häckningssäsong för då kan de störa fågellivet. Katter däremot förväntas ströva fritt i villasamhällena och att det bajsas i sandlådor och rabatter gör inget tydligen. Och stör fågellivet gör de som sagt med besked.

  SvaraRadera
 7. Dina katter tar såklart inte kungsfåglar för de är inte markhäckande.

  SvaraRadera
 8. ...och det jordbruk som är kvar odlar företrädelsevis vall istället för diverse sädesslag, d v s företrädelsevis mat för rovfåglar som tar sork.

  SvaraRadera
 9. Har aldrig hört något om denna kattdebatten. Däremot har det varit ett jävla liv här då vi haft varg, som det är jättesynd om även fast den tagit 2 hundar, en katt, jagat nån tjej som var ute och red samt närmat sig ett barn. Enligt de flesta ska man stanna inomhus om man inte vill bli uppäten av en varg 2 mil från sthlm. Hundarnas egna fel att de blir uppätna.

  Mina egna katter tog nästan aldrig möss/råttor sett till vad de släpade hem. De verkade ha fått smak för ödlor.

  SvaraRadera
 10. Det är befolkningsökningen som är det absolut största hotet. Större än klimatet, ryssen och Trump tillsammans. Katter kommer kanske på plats femton strax efter sverigedemokrater och Stefa Löfven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ska ju tydligen bli 30 miljoner till i Sverige enligt Annie.

   Radera
 11. Definitivt så blir skräpfåglar som måsar, duvor etc i tätorterna fler. Det kan jag säga rakt av, utan att blinka. Hur det står till ute i skogen vet jag inte. Min pappa som växte upp i Sörmland på 30-40-talen berättade att det var skottpengar på kråkor och skator. man fick typ 10 öre per par fågelfötter man kunde visa upp. Det tyder väl på att man ansåg att de var för många, alternativt gjorde skada. Glömde fråga varför de var oönskade.

  SvaraRadera
 12. Dr Syn: rena lögner! Katter tar fullt friska och ganska stora fåglar året om, om de har möjlighet. Här tex en rysk katt som tar en fullvuxen duva. Duvan ser varken sjuk eller skadad ut.

  https://youtu.be/WLvMbZmF5tM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvan i filmen är uppenbarligen sjuk, lat, alltför domesticerad, eller bara korkad eftersom den, trots att den VET att katten ser den, väljer att vända ryggen mot den. Inte ens när katten står precis under den reagerar den. Darwinism i sitt esse.

   F.ö. jagar katter (som tidigare nämnts), för att den kan, inte för att den måste. Detta till trots har jag svårt att se att den skulle vara det största hotet mot fågelpopulase. Rent anekdotiskt kan jag tillägga att så mycket fågel, såväl stor som små, som vi haft i år har vi aldrig haft i området. Detta trots att kattbeståndet är tämligen stadigt. Min egen tog (vad jag vet) bara en enda fågel under sina sjutton år i livet. Han var för lat att jaga dem. Låg mest och glodde surt på dem.

   Radera
 13. Lever på skogsbrynet och får dagligen skåda en rad olika fågelarter. Väldigt fascinerande, en gång har jag sett katten med en fågel i munnen.

  SvaraRadera
 14. Katthatet verkar djupt rotat hos somliga. Såg för en tid sedan ett gammalt protokoll från en koloniförening (motsv) där katterna påstods förstöra fruktträden och alltså hota äppelskörden typ..

  Katter är utmärkta, självgående gnagarfångare som jobbat ihop med människan länge nu i fungerande symbios. Fåglarna skitar mest ner min bil, men inte får jag spel för det.

  Live and let live (utom de varma sorkarna då).

  SvaraRadera
 15. Så mycket åsikter och så lite kunskaper..

  Att säga att ett djur är sadististisk är rena galenskapen, eller kanske en annan sida av disneyifieringen av naturen. Mänskliga egenskaper, goda eller dåliga, är just mänskliga.

  Katt och katt.. Katter är individer och även om alla har jaktinstinkt, varierar deras förmåga. Någon är en Messi andra håller till i Korpen och vissa drar aldrig på sig fotbollsdojorna överhuvudtaget (om ni förstår analogin). För att bli en skicklig jägare ska kattungen bli upplärd av sin mor, vilkens förmåga i sin tur varierar avsevärt. Av våra två katter var den ena en mycket skicklig jägare som t.o.m. tog lågflygande svalor, den andra försökte alltid men lyckades aldrig fånga någonting. Till historien hör att den skicklige jägaren var smällfet och lat, medan den oskicklige var agil och energisk.

  Katter må vara en invasiv art på vissa öar, eller andra delar av världen som varit avskilda från resten av faunan (t.ex. Nya Zeeland). Men knappast i europa, där vildkatter alltid funnits. I och med människans domesticering är förstås antalet katter oerhört mycket större än de annars skulle varit, men de har trots allt endast marginell påverkan på t.ex. fågelpopulationen och går inte att jämföra med de katastrofer de varit för andra arter på platser där de verkligen är invasiva.

  SvaraRadera
 16. I småskolan. Fröken: "Nu skall ni rita en gök."
  Efter en stund viftar Göran frenetiskt med handen!
  Fröken, fröken - Bengt ritar en fågel...

  SvaraRadera
 17. Här i sörmland har jag noterat ett ökat antal av vanliga rovfåglar på 10-15 år tex ormvråk vilket är trevligt. mkt markant är att korpar som förr var ovanliga nu syns och hörs dagligen. Dock är det uppenbart att detta fenomen med att varenda hushåll som tycker att de bor på landet och 'måste' ha en katt totalt utrotat det tidigare stabila fasanbeståndet. Och map på disneyfiering förekommer att katter som uppenbart är sjuka och skiter överallt inte tas av daga av ägare. Var är räven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räv drabbas ofta av skabb. Sedan kan räven uppnå ett sorts vapenstillestånd med lite mer tuffa katter. Räven vågar sig inte nära min gård, men någon gång har jag sett en av katterna och räven sitta och jaga tio meter från varandra, bägge stirrande ner i var sitt sorkhål. De tittade upp, blickarna möttes, man kunde märka en nästan osynlig nickning, och sedan tittade de vidare ner i sina sorkhål. Låt mig va, så låter jag dig va.

   Rovdjursslagsmål låter ofta mer än det blöder - ett rovdjur har inte råd att bli skadat - då kan det inte jaga och svälter ihjäl.

   Räven tar inte speciellt mycket katter, möjligen kattungar och likt för fåglar och katter - svaga, små och sjukliga katter.

   Radera
  2. Samma verkar gälla i stadsmiljö. På min promenadrutt har det huserat en rävfamilj (tre avkommor denna säsong) som jag ofta stött på. I området finn ett antal rätt välgödda katter som får bevaka sina revir helt ifred från räven.

   Har tom sett ett antal retsamma skator i grupp jaga en räv på flykten, så de väljer helt klart sina strider.

   Radera
 18. Måsar och skator jagar vår katt. Även grannens kattilskne katt jagar de andra katterna i området. Pilfinkarna skiter på grannens utemöbler. Alla verkar otrevliga mot varandra. Inte alls som i zootropia! Vad skall vi göra?

  SvaraRadera
 19. En vinkel som man oftast glömmer i ett lokalt navelskådande är flyttfåglars problem på resan söderut. Staren som flyttar har minskat drastiskt. Häckningen har funkat och ungfågelgrupperna är stora - men de återkommande stararna på våren har blivit färre hela tiden. Så resan söderut, som måste vara det absolut mest utslagsgivande för flyttfåglar, har förändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dumma asiater och sydeuropeér som skjuter och äter dessa rara djur (samt fångar i div fällor), bara kolla in den årliga masslakten på Malta m.m...

   Radera
 20. Jag som trodde fläsktruten var utrotningshotad men inte det.

  SvaraRadera
 21. Inte så bra att dina katter tar sorkar som andra predatorer är beroende av? Totalt onödigt då dom får föda hemma.. Pärlugglan i Sverige har exempelvis minskat kraftigt sedan 70-talet(30-40 %?) och det är en skogsfågel, dock ingen vanlig sådan ej eller något en katt tar.

  Ferrys åsikt är kraftigt vinklad, han driver företag inom skogsavverkning tillsammans med hans hustrus släkt och vill självklart avverka mer skog (finns "knappt" någon natururskog kvar i Sverige f.ö.). Titta bara på Öland, totalt förstörd ö och skog tack varje alla tattare till bönder, hade ädellövskogen där fått vara hade den täckt i princip hela västra sidan från Borgholm - Smedsby. Det om något hyser höga naturvärden och betydligt artrikare än dina kära gläsplättar. Allra artrikast är ädellövskog i kombination med betande djur, s.k "ädellövängar".

  Att antalet vanliga skogsfåglar ökar är totalt ointressant, det är de mer krävande arternas utveckling som är intressant att följa, främst paraplyarterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressreleases/kraftig-nedgaang-foer-paerlugglor-i-vaesterbotten-525970

   Radera
 22. Skogsindustrin och den korrupta socialistiska lagstiftningen är en katastrof för djurlivet och naturvärden i Sverige. Den globalistiska jordbrukspolitiken är lika förödande.

  SvaraRadera